2019


2019

Onsdag 20 februari kl 19.30 – Contrast
Spicy Advice Ragtime Band

Om du gillar härlig gammal tradjazz skall du komma och lyssna på detta band, som spelar såväl en avspänd som energiladdad New Orleans-jazz. Tradjazzen utvecklades under tidigt l900-tal men jazzstilen kom lite i skymundan under swing-eran men fick ett uppsving under l940-talet, med inspiration från musiker som Bunk Johnson, Louis Armstrong m fl. Spicy Advice Ragtime Band har under de senaste 25 åren utvecklats till ett av Europas hetaste jazzband, där bandmedlemmarna spelar jazz i alla dess former. De är flitigt engagerade på jazzklubbar och festivaler. De har producerat sex cd-skivor, haft framträdande i TV-shower men också varit framgångsrika i flera musiktävlingar.
Under 2017 hade de t.ex. konserter med temat 2017 – 100 år med jazz på skiva med repertoaren från Original Dixieland Jazz Band. Kom, lyssna och njut av detta band som framhåller att ”de är ett band och ett koncept i rörelse, ständigt strävande efter förfining och utveckling”. Du kommer inte att lämna konserten oberörd!

Spicy Advice Ragtime Band består av Joakim Falk – trumpet; Håkan Persson – trombon; Selma Falk – sång; Adam Falk – klarinett och tenorsax; Gunnar Åkerhielm – piano; Jacob Ullberger – banjo; Niklas Wennström – bas och Jonathan Leidecker – trummor.

upp

Onsdag 13 februari kl 19.30 – Contrast
S.H.O.P. – Söderlind Hellkvist Organjazz Project

Gitarr och Hammond B3 med Lesliekabinett - Erik Söderlind och Andreas Hellkvist - två jazzmusiker i samma generation, båda med en stark personlig röst på respektive instrument. På många sätt själva stilbildare och ofta sedda som arvtagare till äldre förebilder. Med sig på trummor har de Ali Djeridi som inte heller behöver någon närmare presentation. Ali och Andreas spelar f.ö. orgeljazz tillsammans med Karl Olandersson i den uppmärksammade gruppen Trinity.

En gemensam nämnare för alla tre är kärleken till den orgeljazz som gjordes populär på 50 – och framförallt 60-talet. Amerikanska förgrundsgestalter är Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Jack McDuff och många andra, och i Sverige förstås Kjell Öhman. Bland gitarrister är de stora förgrundsgestalterna Wes Montgomery, George Benson och Kenny Burrell.

Detta projekt är en hyllning till dem, musikaliskt med soundet av den klassiska sättningen gitarr-orgel-trummor, med repertoaren hämtad från genrens guldår. Och till detta driv och råsväng, som bidrog till att popularisera stilen, tillsammans med den individuella musikaliska finessen som är pricken över i.
Allt präglas av inlevelse, virtuositet och lekfullhet och en äkta Hammond B3 med Lesliekabinett hanterad av Andreas Hellkvist ger också en visuell upplevelse.

Andreas Hellkvist - Hammond B3 med Lesliekabinett, Erik Söderlind - gitarr och Ali Djeridi trummor.

upp

Onsdag 30 januari kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Lars Gullin – 90 år – och andra välkända jazzprofiler hyllas av Bertil ”Jonas” Jonasson i och med Peter Stensons Kvartett och RetroJazzGruppen

Förköp av biljetter from 28/1 hos Stadsbiblioteket i Eskilstuna

Eskilstuna Jazzklubb fyller i år 40 år (1979-2019)

En hyllning till Lars Gullin (90) och några andra välkända jazzprofiler

Lasse Gullin, en av jazzvärldens största barytonsaxofonister, skulle ha fyllt 90 år den 4 maj förra året. Vi hyllar honom genom att bjuda in baryton- och tenorsaxofonisten Bertil ”Jonas” Jonasson i Peter Stenson kvartett att tolka ett knippe Gullin-låtar under konsertens första set. Med sig i kvartetten har han Göran Söderlund - piano, Björn Jónsson - kontrabas och Peter Stenson - trummor.

”Jonas” Jonasson har alltsedan han hörde den första Getz-skivan i mitten av 50-talet älskat jazzmusik och ser än i dag saxofonisten Sten Getz som en viktig förebild. Han hyser även en speciell förkärlek för Lars Gullins musik och får i dag anses vara landets främsta tolkare av den samlade musikskatten efter Gullin. ”Jonas” Jonasson är en välkänd solist i jazzkretsar. Hans solospel kännetecknas av mjuk, lyrisk frasering och en härlig swingkänsla. Han har spelat med många musiker i Sveriges jazzelit, bland dem Jan Allan, Erik Norström, Magnus Lindgren, Kjell Öhman, Hans Backenroth och Jocke Ekberg. ”Jonas” har medverkat på ett flertal skivor och spelat in fyra CD i egen regi.

Efter paus tar RetroJazzGruppen vid med hemmasonen Leif Linnskog på tenorsaxofon i spetsen. Med sig i RetroJazzGruppen har han västeråsarna Jan Eriksson gitarr, Björn Jónsson kontrabas och Peter Stenson trummor. Nu skruvas trycket upp några hack, för nu handlar det om robust 50-talsjazz med fokus på hardbop. Efter en handfull avverkade låtar träder konserten in i en tredje fas i och med att Jonasson och Söderlund ansluter. De två kvartetterna blir nu en sextett, som levererar ett antal jazzstandards, och flera friska tenordueller utlovas. Andra set rymmer musik av sådana giganter som Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Gene Ammons, Sam Jones, Cole Porter och Van Morrison för att nämna några.

upp