2018


2018

Onsdag 14 februari kl 19.30 – Contrast

Dölerud Johansson Kvintett

Gruppen består av musiker som under åren träffats och lärt känna varandra i en rad olika konstellationer på den svenska jazzscenen. Under förra året etablerade man kvintetten och har redan turnerat runt landet och gjort många uppskattade framträdanden.
Alla har med sig erfarenheter från svensk och internationell jazz och från samarbete med många av de största personligheterna inom jazzvärlden.
Repertoaren är en väl avvägd blandning av eget nyskrivet material och musik från jazzens standardrepertoar. Rötterna finns i 50-60-talsjazzen.

I gruppen ingår:
Magnus Dölerud – saxofon. Magnus blev redan under studietiden på Musikhögskolan medlem i legendariska Fredrik Norén Band vilket blev en utgångspunkt för konserter över hela Sverige och turné i USA. Han har ochså spelat i de flesta av landets ledande storband. Första plattan med egen musik ”My Village” kom 2013.
Dan Johansson – trumpet. Väletablerad musiker som under många år spelat med den svenska och internationella jazzeliten. Spelar ofta med Norrbotten Big Band. Dan gav år 2000 ut skivan ”The Blue Precentor” i eget namn.
Torbjörn Gutz – piano. Sedan början av 90-talet en av våra mest anlitade pianister. Startade karriären i Fredrik Norén Band. Har turnerat i Europa, Asien och USA. Är också en mycket uppskattad lärare på Musikhögskolan.
Palle Danielsson – bas. En av våra internationellt mest kända musiker och en svensk legendar. Spelade redan som nittonåring med Bill Evans. Har bl a varit medlem i Keith Jarrett European Quartet.
Fredrik Rundqvist – trummor. En mycket eftersökt musiker som hörts på scen och skivor i en mängd kreativa sammanhang, allt från svenska jazzklubbar till operahuset i Sydney.

upp

Fredag 26 januari kl 19.30 – Royal-Biografen
GEORGIE FAME & AMANDA SEDGWICK med CLAES CRONA TRIO

Världsartisten Georgie Fame sjunger med saxofonisten och sångerskan Amanda Sedgwick på Royal-Biografen 26/1

Georgie Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Han är en legend inom jazz- & bluesvärlden och gjorde stor succé med sina megahits ”Yeh, Yeh” och ”Bonnie and Clyde” på 1960-talet. I Sverige har Georgie turnerat mycket med bland annat våra bästa storband och även med Claes Crona kvartett i början på 2000-talet. Hans tidiga förebilder var Fats Domino, Jerry Lee Lewis och Little Richard. 20 egna skivor och 14 hitsinglar har Georgie hittills hunnit med. Många av hans hits finns med på konserterna under denna turné, som för Georgies del fortsätter direkt till kända Ronnie Scotts klubb i London för en veckas konserter. Till den här turnén kommer han för övrigt direkt från ett samarbete med Van Morrison i just London.

Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.

Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhythm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.

Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Allison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.

Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.
Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott´s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Sandviken Big Band.
Han är som sagt dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.

Amanda Sedgwick – altsaxofonist, sångerska och kompositör har de senaste åren frilansat i Sverige och USA. Fyra egna skivor, där den senaste ”Volt” har fått mycket uppmärksamhet. Amanda och Georgie kommer att sjunga ett par duetter förutom att Amanda finns med som instrumentalist i kompet tillsammans med trion. Enligt jazzkritikerna spelar Amanda med stor auktoritet och en äkta jazzkänsla, som riktigt berör.

De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona vid flygeln, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna. Endast det bästa är gott nog.

Förköp av biljetter pågår hos Stadsbiblioteket i Eskiltuna

upp