2018


2018

Lördag 28 april kl 18.00 – Konserthallen
Sandviken Big Band 50 år – Count Basie, ”Atomplattan” 60 år
”The Atomic Mr. Basie”

”The Atomic Mr. Basie”
är titeln på en av de bästa och allra mest kända vinylerna någonsin i jazzhistorien – med ett spektakulärt skivomslag dessutom. Den släpptes 1958 av The Count Basie Orchestra av skivbolaget Roulette.

Många var vi, som den 1/8 1962 först lyssnade till konserten och därefter dansade till just Count Basie Orchestra i Eskilstuna Folkets Park, som då var en av de största scenerna i landet för storband som Quincy Jones Orchestra, Maynard Ferguson Big Band, Woody Herman Orchestra och även andra konstellationer som Carl Henrik Norins Orkester och Arne Domnérus Orkester med Monica Zetterlund. Vilka tider det var!

Vi får nu höra 50-årsjubilerande Sandviken Big Band spela samtliga låtar från skivan ”The Atomic Mr. Basie” med den bekanta framsidan och med låtar som Splanky, Li’l Darlin’ och The Kid from Red Bank. Vi får hela konserten njuta av Basie’s musik. April in Paris, One O’clock Jump, All of Me och Cute är några andra exempel. Det 19 man stora bandet leds av trumpetaren Åke Björänge och en av de främsta solisterna är Eskilstuna-sonen Krister Andersson på tenorsax och klarinett, vars överman är svår att finna på hela vårt klot. Han spelar inte bara jazzmusik utan har många strängar på sin lyra – 2016 framförde han som solist Mozarts Klarinettkonsert tillsammans med Sandvikens Symfoniorkester. Det får vi inte höra den här gången, men kanske en annan gång.

Den här kvällen blir det enbart musik i Count Basie’s anda – men en fantastisk nostalgikväll med det allra bästa av musik och storbandsjazz utlovas.

upp

Onsdag 25 april kl 19.30 – Contrast
Swedish Swing Society

Gruppen Swedish Swing Society förvaltar och utvecklar det arv som The Benny Goodman Trio på sin tid lämnade efter sig. Såväl publik som recensenter brukar beskriva trions framträdanden som ”världsklass”.  Samspelet mellan musikerna är fantastiskt och enligt Orkesterjournalen, ”låter det så enkelt och självklart när dessa musiker gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”. Trion består av Ulf Johansson Werre, som dubblerar pianot med trombonspel i yppersta världselit och Antti Sarpila, mästerklarinetten, sätter sig då vid pianot, vilket ger en ytterligare dimension i klangfärg och stil. Trummisen Björn Sjödin hanterar sina vispar med magisk dynamik och spelglädje. I kvällens konsert har vi ett utomordentligt tillfälle att njuta av dessa musikers elegans och ekvilibristik i världsklass. Gillar du klassiskt swing så kom och lyssna, du blir inte besviken!

upp

Onsdag 18 april kl 19.30 – Contrast
K.O.M.P. med Kiralina

Kanadensiska sångerskan Kiralina Salandy är en hyllad och flerfaldigt belönad sångerska, som innan hon kom till Sverige för 7 år sedan, har uppträtt i Kanada, USA och Jamaica. Hon beskrivs som gränsöverskridande, utstrålar intensitet och värme och har en utomordentligt bra publikkontakt, vilket gör varje föreställning minnesvärd. Hon har deltagit i musikalen Book of Mormon på China Teatern och hon var också artisten på Nobelmiddagens efterfest i år. På scenen har hon med sig gruppen K.O.M.P. som består av tre välrenommerade svenska musiker, som förutom sina egna grupper och projekt, har samarbetat med såväl utländska artister (t.ex. Benny Golson, Stacey Kent och Mose Allison), som ett stort antal svenska jazzartister (t.ex. Bernt Rosengren, Nils Sandström och Lisa Ekdahl). Publiken får njuta av en skön blandning av gospel, soul och jazz vid deras framträdande. Förutom Kiralina  – sång, består K.o.m.p. av Carl Orrje – piano, Patrik Boman – bas och Moussa Fadera – trummor.

upp

Onsdag 11 april kl 19.30 – Contrast
Lexingtone Quartet – ”A Blue Note Experience”

Lexingtone är en jazzkvartett med musiker från Stockholm och Göteborg, som både är ny och het och med fokus på samspel och sväng. De har tidigare turnerat världen över med olika band och inom olika genrer. Den jazz de spelar har sina rötter i 1960-talets New York och de har inspirerats av det gamla legendariska skivbolaget Blue Note’s diskografi. Även kvartettens namn har koppling till skivbolaget, som fanns på 767 Lexington Street. De spelar musik av såväl Lee Morgan, Freddie Hubbard och Hank Mobley som egna kompositioner i samma anda.  Det betyder att publiken bjuds på både swing, latin, groove men också ljuvliga ballader, spännande rytmer och fint solospel, och en hel del percussion. Under året kommer kvartetten att spela på många scener och orter i Sverige och de kommer även att spela in sitt första album på Svenska Grammofonstudion i Göteborg.

Kvartetten består av Eskilstunasonen Martin Sundström – kontrabas,  Jonne Bentlöv – trumpet, Joona Toivanen – piano och Carl Ottosson – trummor.

upp

Onsdag 28 mars kl 19.30 – Contrast
Tuxedo Jazzband med Rolf Carvenius

Publikens favoriter åter till Contrast. Här ser vi 6 genuina smokinglirare på vår scen med tradjazzen i centrum.
Orkestern  bildades 1993 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och har alltså 25-års jubileum i år.
Vi kommer att bjudas proffsig och lättlyssnad jazzmusik av bl a Louis Armstrong, Bix Beiderbecke och Duke Ellington. Till detta som vanligt showinslag och lättsamt mellansnack och en och annan mustig historia.

Leif Domnerus skrev i en recension "...Tuxedo Jazzband har en bred repertoar, går från blues och ragtime till renodlad dixieland och svängig folkmusik från Irland och Martinique. Husgudarna är många, från Louis Armstrong till Louis Prima. Musik som skapar energi och livslust och ett stort smittande skratt. Helt enkelt gladjazz när den är som bäst...".

Förutom Rolf Carvenius på klarinett hör vi Pelle Dywling - kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger - trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell - banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell - bas och sousafon samt Peter Stenson - trummor, washboard och sång.

Glöm inte att köpa biljett i tid!

upp

Tisdag 20 mars kl 15.00 – Eskilstuna TeaterOBS! Tiden
Peter Lind and the Cabaret Band – ”Jazz, Rock’n’Roll och lite Snoddas

Här är den femte jazzkabaré, som Peter Lind and the Cabaret Band satt ihop och som hade premiär i mars 2014. Denna gång gräver vi ner oss i 50-talets Sverige. Hyland, Folkparker och farbror Sven. Vad hände och hur lät det? Jazzen var fortfarande det, som gällde på dansbanorna, men rocken kom smygande och i hörnet av schlagermusiken dök det upp en bandyspelare från Bollnäs. Varför hette han Snoddas förresten?

Ja, det var en härlig tid. Bill Haley rockade med sin lilla lock i pannan. Ragge Lundberg hoppade 433 cm i stav vid OS i Helsingfors och föll ner i en sandgrop. Att han inte slog ihjäl sig! Det rumbades i Engelska Parken och från orkestern hördes Toselli´s Serenad samtidigt som flickorna i Småland sågs vallande på mon, där endast någon enstaka jazzbacill kunde förnimmas.

Håller du med om att det var bättre förr? Eller?

Visste du förresten att den Italienske pianisten och tyonsättare Enrico Toselli. Född 13 mars 1883, död 15 januari 1926, var gift med ex-kronprinsessan Luise a v Sachsen?

Kanske får vi svaren på alla dessa frågor veta det med hjälp av det mycket professionella bandet med Eva Forsgren – sång och banjo, Peter Lind – trumpet och sång, John Högman – saxofoner och klarinett, Jens Lindgren – trombon och sång, Petter Carlson Welden – piano och horn, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.

Bandets repertoar innehåller bland annat följande musikaliska godis – Rumba i Engelska Parken, Flickorna i Småland, Lullaby of Birdland, April in Paris, Rock Around  the Clock. Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, Flamingo, See you later Alligator och mycket mera. Peter Lind bjuder oss som vanligt på en mycket generös konsert med många anekdoter och fylliga berättelser om det som så många upplever som sin musik. Hög kvalitet i en generös konsert i två set.

Entré med särskild rabatt för pensionärer och medlemmar i Eskilstuna Jazzklubb.
Se även hemsidan www.bjorntjanst.com med fyllig infpormation

upp

Onsdag 14 mars kl 19.30 – Contrast
Good Morning Blues 50 år – med Claes Janson

Äntligen tillbaka!
På mångas begäran kommer det namnkunniga åttamannabandet till Eskilstuna igen och nu firar man 50 år som världens kanske äldsta band med fyra orginalmedlemmar fortfarande i bandet.

Good Morning Blues består av meriterade musiker som drivs och stimuleras av en gemensam nämnare nämligen rytm- och bluesbaserad musik med en repertoar som gör täta utflykter in på jazzens område. Det kommer att svänga med ett rejält bluesgung.

Alla är väletablerade på den svenska jazzscenen och arbetar också i andra konstellationer och kan fritt utveckla sin musik men Good Morning Blues har blivit gruppen man ständigt återvänder till.

Sångaren och gitarristen Claes Janson har varit i Eskilstuna flera gånger också med andra grupper och bl a haft utsålda konserter med Nat King Cole-repertoar på teatern. Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott en dag ett ögonblick i sänder med samma sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992.

Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, Hampus Adami – trombon, John Högman – saxofoner, Ander Johansson – gitarr, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor samt Claes Janson – sång och gitarr.

Köp biljett i god tid! Det brukar ofta bli utsålt med det här bandet på scenen.

upp

Onsdag 28 februari kl 20.00 - Royal-Biografen
Quilty – 25 år med ”The Best of Quilty”

Quilty firar 25 år på Royal-biografen
Gruppen Quilty bildades 1993 och är närmast att betrakta som levande legender på den irländska folkmusikscenen i Norden. Nu firar Quilty 25 år med en omfattande jubileumsturné över hela Sverige!
Med sitt fantastiska musikanteri, sin djuplodande kunskap i genren och sitt egenhändigt framslipade sound har bandet satt sin prägel på den irländska folkmusiken och hänfört sin publik på konserter, festivaler, workshops, kör- och symfoniorkester-samarbeten och inte minst genom sina tre album A Drop Of Pure, I’m Here Because I’m Here och Apples In Winter. The best of Quilty är ett medryckande konsertprogram med just det bästa från de gångna 25 åren blandat med nya musikaliska pärlor och tidigare icke outgivna låtar.
Extra allt i musikalisk högform! Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle) sångare och gitarrist i gruppen Eitre, div. musikaliska samarbeten med bl.a. Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Gunnel Mauritzon, Tomas Ledin samt som soloartist.
Gideon Andersson (bouzouki, bodhran, mandolin, sång) bandledare i symfonirockbandet Tribute på 80-talet. Han har turnerat med Sofia Karlsson och gjort gemensamma projekt med klassiske tuba-virtuosen Öystein Baadsvik.
Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): känd från Jul i Folkton, Hazelius- Hedin, Eitre, som soloartist och från musikaliska samarbeten med Sofia Karlsson, Ale Möller Band
m.fl. Esbjörn har även producerat och medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”.
Till jubileumsturnén återförenas Quilty med sin tidigare bandmedlem Staffan Lindfors på kontrabas. Även Staffan har turnerat med Sofia Karlsson, men mest känd är han som basist i Östen med Resten.

upp

Fredag 23 februari kl 20.00 – Royal-Biografen
LaGaylia Soul Unit

Stjärnan LaGaylia till Royal 23/2 med sitt Soulband

Världsartisten och sångerskan LaGaylia Frazier är äntligen tillbaka på Soulscenen. Efter 2 års turnérande på stora scener och arenor, bland annat med Håkan Hellström i Sverige, Norge, Tyskland och New York och som populär jurymedlem i TV4:s ”Talang” i två säsonger längtar LaGaylia tillbaka till den mer intima klubbscenen med sitt Soul Unit Band, som är hennes hjärteprojekt. Hon bildade det redan 2009 och musikerna är Micke Haglund – keyboards, Pelle Holmberg – gitarr, Johan Granström – bas, Magnus Hedlund – trummor och Anneli Axelsson – kör. Missa inte tillfället att uppleva LaGaylia Soul Unit ”getting funky and dirty” – och med en och annan jazzklassiker.

LaGaylia är född 1961 i Florida och dotter till jazzmusikern och sångaren Hal Frazier. Hon kom till Sverige 2001 och har sedan dess haft en enastående karriär inom de flesta genrer. Hon har verkligen gjort sig ett stort namn på de stora scenerna i Sverige. Med sin självlysande scenpersonlighet hittade hon direkt en plats i publikens hjärtan och hennes artisteri och utstrålning gör sig lika bra på stora som på mindre scener. Hon har medverkat i ett flertal TV-program, blivit utvald till Melodifestivalen flera gångar, medverkat i Stockholm Jazz & Blues Festival, turnerat med Putte Wickman och med Robert Wells ”Rhapsody in Rock”. Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Stiftelsen Jazzens Museum tilldelade henne 2010 års Anita O’Day-pris med motiveringen ”Mångsidighet, musikalitet och oemotståndlig känsla personifierar LaGaylia Fraziers sång.”. Hon är med andra ord en av vårt lands bredaste och mest kompetenta artister. Senast vi såg och hörde henne med sitt Soul & Funk Band var i februari 2009 inför en i det närmaste fullsatt Eskilstuna Teater.

upp

Onsdag 14 februari kl 19.30 – Contrast
Dölerud Johansson Kvintett

Gruppen består av musiker som under åren träffats och lärt känna varandra i en rad olika konstellationer på den svenska jazzscenen. Under förra året etablerade man kvintetten och har redan turnerat runt landet och gjort många uppskattade framträdanden.
Alla har med sig erfarenheter från svensk och internationell jazz och från samarbete med många av de största personligheterna inom jazzvärlden.
Repertoaren är en väl avvägd blandning av eget nyskrivet material och musik från jazzens standardrepertoar. Rötterna finns i 50-60-talsjazzen.

I gruppen ingår:
Magnus Dölerud – saxofon. Magnus blev redan under studietiden på Musikhögskolan medlem i legendariska Fredrik Norén Band vilket blev en utgångspunkt för konserter över hela Sverige och turné i USA. Han har ochså spelat i de flesta av landets ledande storband. Första plattan med egen musik ”My Village” kom 2013.
Dan Johansson – trumpet. Väletablerad musiker som under många år spelat med den svenska och internationella jazzeliten. Spelar ofta med Norrbotten Big Band. Dan gav år 2000 ut skivan ”The Blue Precentor” i eget namn.
Torbjörn Gutz – piano. Sedan början av 90-talet en av våra mest anlitade pianister. Startade karriären i Fredrik Norén Band. Har turnerat i Europa, Asien och USA. Är också en mycket uppskattad lärare på Musikhögskolan.
Palle Danielsson – bas. En av våra internationellt mest kända musiker och en svensk legendar. Spelade redan som nittonåring med Bill Evans. Har bl a varit medlem i Keith Jarrett European Quartet.
Fredrik Rundqvist – trummor. En mycket eftersökt musiker som hörts på scen och skivor i en mängd kreativa sammanhang, allt från svenska jazzklubbar till operahuset i Sydney.

upp

Fredag 26 januari kl 19.30 – Royal-Biografen
GEORGIE FAME & AMANDA SEDGWICK med CLAES CRONA TRIO

Världsartisten Georgie Fame sjunger med saxofonisten och sångerskan Amanda Sedgwick på Royal-Biografen 26/1

Georgie Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Han är en legend inom jazz- & bluesvärlden och gjorde stor succé med sina megahits ”Yeh, Yeh” och ”Bonnie and Clyde” på 1960-talet. I Sverige har Georgie turnerat mycket med bland annat våra bästa storband och även med Claes Crona kvartett i början på 2000-talet. Hans tidiga förebilder var Fats Domino, Jerry Lee Lewis och Little Richard. 20 egna skivor och 14 hitsinglar har Georgie hittills hunnit med. Många av hans hits finns med på konserterna under denna turné, som för Georgies del fortsätter direkt till kända Ronnie Scotts klubb i London för en veckas konserter. Till den här turnén kommer han för övrigt direkt från ett samarbete med Van Morrison i just London.

Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.

Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhythm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.

Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Allison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.

Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.
Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott´s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Sandviken Big Band.
Han är som sagt dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.

Amanda Sedgwick – altsaxofonist, sångerska och kompositör har de senaste åren frilansat i Sverige och USA. Fyra egna skivor, där den senaste ”Volt” har fått mycket uppmärksamhet. Amanda och Georgie kommer att sjunga ett par duetter förutom att Amanda finns med som instrumentalist i kompet tillsammans med trion. Enligt jazzkritikerna spelar Amanda med stor auktoritet och en äkta jazzkänsla, som riktigt berör.

De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona vid flygeln, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna. Endast det bästa är gott nog.

Förköp av biljetter pågår hos Stadsbiblioteket i Eskiltuna

upp