2005
Onsdag 7 december 2005 kl 19.30 - Contrast
Lindgren Grinders med Håkan Broström
"Grinders" syftar på ett orgelinstrument tillverkat av Laurence Hammond, vars mest kända modell är B3, som präglat musik som jazz, gospel och funk i årtionden. På Constrast trakteras B3:an av Börge Lindgren. Han lovar att det kommer att bli en riktig svängfest, som kommer att föra tankarna tillbaka till de legendariska organisterna Jimmy Smith och Jack McDuff.
Håkan Broström, en av jazzklubbspublikens i Eskilstuna favoriter på alt- och sopransax, borgar också för att det blir sväng, drag och högt tempo. Fredrik Lindgren bjuder på Armstrong-inspirerad sång och spel på trumpet och flygelhorn. Kompet består av Janne Landgren, bas, gitarr och sång, samt Jim Ellis, trummor och sång. Repertoaren domineras av välkänd musik och standardlåtar med betoning på hög svängfaktor.
upp
Onsdag 30 november 2005 kl 19.30 - Contrast
Janne "Loffe" Carlsson 4
Innan Janne Carlsson blev "Loffe" med hela svenska folket genom TV-serien "Någonstans i Sverige" var han en av Sveriges bästa jazztrummisar och spelade bl a med Dexter Gordon, Johnny Griffin, Don Byas, Charlie Mariano och Brew Moore. Han var också under många år medlem i pianisten Lasse Werners grupp. Duon Hansson och Karlsson minns säkert många och där var Janne den ena halvan.
Att Janne fortfarande har kvar engagemanget, entusiasmen och drivet går att höra på Contrast den 30 nov. Tillsammans med sina "playmates" bjuder han på många standardlåtar från hardbop-eran och mellan låtarna hör vi hans oefterhärmliga mellansnack.
Gruppen består av Ulf Andersson, tenorsax; Ewan Svensson, gitarr; Jesper Andersson, bas; och Janne på trummor.
Ulf Andersson är en av Sveriges bästa tenorsaxofonister som förutom alla jazzuppdrag också varit flitigt anlitad som studiomusiker. Även Abba och Lill Lindfors har varit hans arbetsgivare för att nämna några.
Ewan Svensson med sitt delikata och känsliga gitarrspel är gruppens andra huvudsolist men också en utmärkt ackompanjatör. Ewan har också spelat med Clas Janson och har en egen trio och en egen kvartett.
Ulfs son Jesper med sitt följsamma basspel ser tillsammans med Janne till att det svänger rejält från början till slut.
Hösten 2004 släppte gruppen en CD "My one and only love" som fått minst 4 stjärnor i alla tidningar där den recenserats.
Högklassig jazz och roligt mellansnack kan vi se fram mot på Contrast den 30 november.
upp
Onsdag 23 november 2005 klr 19.30 - Konserthallen (Stålforsskolan)
"A Christmas Show in a Glenn Miller Mood"
Jan Slottenäs Storband med sångsolister och sångkvartetten The Infourmation
Jan Slottenäs storband firar i år sitt 20-årsjubileum. Vid sitt framträdande 2004 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i hela landet med sin ”Christmas Show”.
Vi får då dels höra melodier ur Glenn Millers repertor såsom Moonlight Serenade, In The Mood och Pennsylvania 6-5000 och dels julmusik såsom White Christmas, Jingle Bells och The Christmas Song.
I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Linda Leje, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990. Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985.
Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar. Bandet har även spelat med många kända svenska artister såsom t.ex. Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Thuresson, Charlie Norman, Sylvia Vrethammar, Roger Pontare, Meta Roos, Lill-Babs, Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Malena Ernman m.fl. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.
upp
Söndag 20 november 2005 kl 16.00 - Contrast
Casablanca Big Band och Musikskolans improvisationsgrupper
Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
upp
Onsdag 16 november 2005 kl 19.30 - Contrast
Sliding Hammers med Ronnie Gardiner
Vem minns inte succén på Contrast 1999 och 2002. Nu är dom tillbaka igen de trombonspelande systrarna Karin och Mimmi Hammar. Tillsammans med dom hör vi även Daniel Tilling - piano, Martin Höper - bas och Ronnie Gardiner - trummor.
Sättningen med två tromboner plus komp för automatiskt tanken till den legendariska gruppen Jay and Kay. Några av deras arrangemang finns också med på repertoaren men huvuddelen består av gruppens egna arrangemang.
Karin Hammar är också mycket aktiv utanför Sliding Hammers bl a som medlem i Hector Bingerts Latin Lover Big Band, Magnus Lindgren Big Band, Peter Asplund Orchestra, Fredrik Nordström Oktett samt har en egen kvintett som hon både komponerar och arrangerar för.
Förutom att ha fått Thore Swanerud-stipendiet har Karin även erhållit Stockholm Stads Kulturstipendium och Faschings Vänners Stipendium. Karin var också den första mottagaren när det nya Alice Babs stipendiet delades ut.
Karins favoriter spelar andra instrument än trombon och hon har nämnt Keith Jarrett, Chet Baker och Miles Davis bland favoriterna.
Mimmi Pettersson Hammar har spelat med Visby Storband, Leif Kronlund Norr och är medlem i April Light Orchestra samt har en egen kvartett. 1994 fick hon Västerbottens Län Landstings kulturstipendium.
När Mimmi sjunger är Louis Armstrong och Ella Fitzgerald några sångare som påverkat henne.
Daniel Tilling och Marin Höper tillhör den unga välutbildade generationen av jazzmusiker som redan skaffat sig rutin tillsammans med namnkunniga musiker som ex.vis Ulf Adåker och i band som Fredrik Norén Band.
Ronnie Gardiner är en välkänd och omtyckt gäst hos Eskilstuna Jazzklubb och har spelat med de största inom jazzen t. ex. Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan och Dexter Gordon. Han är också känd som trummis tillsammans med Charlie Norman.
En garanterat svängig och humoristisk musikkväll kan vi se fram mot på Contrast onsdagen den 16 november.
upp
Onsdag 2 november 2005 kl 19.30 – Contrast
Jazzin' Jacks
Ett av Sveriges absolut mest populära tradjazzband; Jazzin' Jacks gästar igen Eskilstuna Jazzklubb.
Senast gången var de här 2000 och gjorde då verkligen skäl för beteckningen publikens band. Förutom spelningar i Sverige har de också många engagemang i USA och Europa och har totalt gjort över 1000 spelningar. Bl a har Jazzin' Jacks medverkat vid jazzfestivalen i Sacramento USA inte mindre än 10 gånger. Dessutom har de gjort 6 CD-skivor, den senaste 2004.
På piano hör vi Gunnar "Caesar" Andersson, Karl Kronqvist trakterar trakterar basen och bakom trummorna sitter Anders Lagerlöf. Blåsartrion består av Jack Andersson - trumpet, Hans Ingelstam - trombon och Lasse Karlsson - klarinett och sång.
I hög grad har bandet inspirerats av Louis Armstrongs All Stars från 1950-talet. På repertoaren finns både klassiska New Orleans-melodier, spirituals och tidlösa ballader och evergreens.
Svängig och dynamisk jazz och trevligt mellansnack är typiska kännemärken för Jazzin' Jacks publikvänliga sätt att framföra sin variant av tradjazz, en variant som håller internationell klass.
upp
Onsdag 26 oktober 2005 kl 1930 – Contrast
Stockholm Jazz Orchestra – We remember Jaco Pastorius
”Stockholm Jazz Orchestra – Världens bästa storband?” Detta måste absolut vara ett av de bästa moderna storbanden i världen idag säger flera kända skribenter i jazzvärlden om Stockholm Jazz Orchestra (SJO).
Orkestern startades 1984 av trumpetaren Fredrik Norén som fortfarande fungerar som musikalisk ledare. Bandet består av utomordentligt kompetenta soloartister som är välkända även i andra jazzkonstellationer och bandets gästlista har också blivit lång med internationellt mycket kända välrenommerade jazzartister.
Stockholm Jazz Orchestra har turnerat i hela Skandinavien, i England, Schweiz och i USA. De har också spelat på världsberömda jazzklubbar som Ronnie Scott’s i London och Village Vanguard i New York, samt på de stora internationella jazzfestivalerna. De har givit ut flera CD, som har lovordats i fackpressen.
Storbandet är nu ute på en turné med en hyllning till baslegenden Jaco Pastorius, som långt efter sin död har ett stort inflytande på dagens elbasister. När han 1976 släppte sin första egna skiva var han en sensation både tekniskt och musikaliskt. Han spelade med bl.a. Weather Report och Joni Mitchell samt ledde egna små och stora band. Hans musik lever i högsta grad och det vill Stockholm Jazz Orchestra visa under den här turnén.
Gästartister under turnén är Jukkis Uotila som är trumslagare i världsklass och SJO:s ordinarie på denna post. Han fungerar också som musikalisk ledare för detta projekt. Han är också en utomordentlig pianist. Vidare medverkar Jussi Lehtonen – en ung begåvad trumslagare, tidigare elev till Jukkis Uotila på Sebelius-akademien i Helsingfors, samt Timo Hirvonen, också en ung superbegåvad musiker utbildad på Sibelius-akademien i Helsingfors. Här axlar han den roll som Jaco hade som elbasist i sina grupper. Dessutom får vi höra Rafael Sida, född i Mexico men sedan länge boende i Sverige, där han är mångas favoritslagverkare, med stor kunskap om många olika spelstilar
Bandet i övrigt består av följande personer: på trumpet Fredrik Norén, Peter Asplund, Jan Kohlin, Gustavo Bergalli och Karl Olandersson; på trombon Bertil Strandberg, Magnus Svedberg, Magnus Viklund, Anders Wiborg; på saxofon Johan Hörlén, Karl-Martin Almqvist, Robert Nordmark, Neta Norén och Magnus Blom.
upp
Lördag 5 oktober kl 14.00-23.00 - Contrast
TunaJazzen05
TunaJazzen går i år, lördagen den 8 oktober 14.00–23.00, av stapeln för 20:e gången i obruten följd.
TunaJazzen genomfördes för första gången den 4 oktober 1986. Under tolv timmar avlöste lokala amatörband varandra efter att ha startat dagen med en gatuparad genom centrala Eskilstuna. Det blev en mycket lyckad dag och Sven Boija i OrkesterJoumalen skrev i en recension att han hoppades att Eskilstuna Jazzklubb nu satt igång en årlig jazzfestival. Eskilstuna Jazzklubb har hörsammat honom och nu genomförs alltså TunaJazzen för tjugonde gången.
En av eldsjälarna bakom festivalen för tjugo år sedan var Erik “Kirre” Norström. Han bor numera i Sundbyberg, men kommer som vanligt till TunaJazzen och Contrast. Denna gång spelar han tillsammans med vokalisten Git Skiöld och Backyard Swingers.
Ett annat veterangäng är Eje Lyrefelt/Ragnar Göhle (båda en bra bit över åttio år) kvartett, som kommer att spela en del egna kompositioner, swinglåtar och evergreens. Dagen inleds med modern jazz, då Nods Off presenterar sin frijazz. På saxofoner hörs Stefan Wistrand, som också har tagit med sig delar av sin jazzutställning, som i somras var utställd på Faktoriholmarna. Bilderna kan beses i anslutning till cafeterian.
Mera ungdomligt modernt presenteras av Soundstrem Classy Jazz Quartet, The Sound of Music och connotation. Här möter publiken tre grupper med unga musiker som har sin musikaliska skolning i Eskilstuna. Ungdomar som i flera fall flyttat från stan, men gärna återkommer till TunaJazzen.
Sörmlands länsungdomsstorband under ledning av Mats Holmqvist är ett storband med musiker i åldrarna 13 till 18 år från hela Södermanland. Efter succén förra året är dessa ungdomar ett givet inslag även i årets upplaga av TunaJazzen.
Förra året lyste tradjazzen med sin frånvaro. Detta har vi reparerat i år! Hot’n’ Blue Jazz Band underhåller med traditionell akustisk jazz med rötterna i 20-talet och Doc Stompers, bestående huvudsakligen av doktorer, avslutar dagen med att spela dixielandjazz.
Ovanstående är en blandning av gammalt och ungt, både vad det gäller musikernas ålder och den musik som spelas och som gemensam nämnare för alla musiker finns glädjen till jazzen som musikform i dess vidaste mening.
Som extra krydda under dagen kommer Jazzklubbens och ABF:s stipendium Börje Fredrikssons Minne att delas ut. Stipendiet som är på 5000:- tillfaller en person eller grupp, som gjort värdefulla insatser för jazzen i Eskilstuna.
upp
Onsdag 28 september kl 19.30 - Contrast
A Tribute to Django Reinhardt med Hot Club de Suède
Den unga jazztrion Hot Club de Suéde med gitarristen Andreas Öberg i spetsen är en av världens mest uppmärksammade gitarrister i Django Reinharts fotspår. Ett bevis på detta är att han tas emot med öppna armar på alla stora Djangofestivaler.
På programmet står Jazz Manouche, den stil som Django Reinhardt (1910-1953) spelade. Det innebär en säregen blandning av fransk chanson och swing, skriven och/eller inspelad av Django.
– Det är ett helt eget tonspråk och man måste beakta sånt som rätt swing och sound.
Så vi håller traditionen. Vad vi kan tillföra är ungdomlig energi och att levandegöra musiken här och nu, säger Andreas Öberg.
Django Reinhardt beskriver han som en av jazzens största stilbildare, som under sin karriär främst spelade med franska musiker och som violinisten Stephane Grappely och franska hottkvintetten. Trots att han skadade vänsterhanden svårt vid en brand utvecklade han en tekniskt krävande men känsloladdad stil, som i sin tur krävde en annorlunda gitarr och spelteknik.
De tre medlemmarna i Hot Club de Suéde är, förutom Andreas Öberg, också gitarristen Gustav Lundgren och basisten Hampus Lundgren.
Hot Club de Suéde bildades 2001 och succén lät inte vänta på sig. I januari 2003, spelade de på Oslos Internationella Django Festival och gjorde ett bejublat framträdande på scenen tillsammans med några av genrens största stjärnor.
Under 2003 släpptes också Andreas, Gustav och Hampus sin första skiva tillsammans på Stockholm Jazz Records med distribution av CDA.
Under 2004 var trion inbokad på ett antal av Europas största festivaler och hördes också live ”Hommage à Django” på skivbolaget Sittel.
upp
Onsdag 27 april kl 19.30 - Contrast
Jonas Kullhammar Quartet
Jonas Kullhammar är ett av de starkast lysande namnen inom svensk jazz i dag och på sitt visitkort skulle han kunna skriva saxofonist, bandledare, kompositör, skivbolagsdirektör och festivalgeneral. Han har dragit fram som en befriande virvelvind på den svenska jazzscenen sedan år 2000, då han fick SR P2:s pris ”Jazzkatten” som ”Årets Nykomling”. Efter detta har det blivit en strid ström av utmärkelser och priser - nu senast det svenska ”Django d'Or” i klassen ”Contemporary Star of Jazz”.
Jonas Kullhammar Quartet har kommit ut med tre CD-skivor: den prisbelönta debuten ”Salut”, som följdes upp med ”The Soul of Jonas Kullhammar” och ”Plays loud for the people”. Alla producerade av honom själv och utgivna på det egna skivbolaget Moserobie.
Det är CD-plattor som visar upp en ung och energisk saxofonist, en redan fullgången improvisatör och kompositör. Skall man jämföra får man gå till en av jazzens giganter, Sonny Rollins. Samma rytmiska vitalitet och flödande melodik präglar Kullhammars spel.
I Jonas Kullhammars Quartet ingår pianisten Torbjörn Gulz, basisten Torbjörn Zetterberg samt trumslagaren Jonas Holgersson. En ”supergrupp” inom den unga svenska jazzen.
upp
Fredag 22 april kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Gösta Linderholm & The Trad Brothers
”Från Visa till Jazz” är Gösta Linderholms egen programförklaring inför konserten med The Trad Brothers.
I mitten på 90-talet startade Gösta The Trad Brothers. Anledningen var att han hittade sin gamla klarinett på vinden, skruvade ihop den, prövade försiktigt en blues och så dök alla minnen upp med hans jazzorkestrar från de första musikantiska åren - Jazz Doctors och Sveriges Jazzband.
Gösta ringde runt till de musiker, som han trodde skulle tycka att det skulle bli skoj att spela traditionell jazz i den så kallade brittiska skolan. Det visade sig att det fanns många som ville vara med i bandet. Nu har de huserat på Stampen i Stockholm på söndagseftermiddagarna i flera års tid. De har dessutom gjort ett flertal TV-program och spelas ofta i radion. Bandet framträder på festivaler, jazzklubbar, Folkparker och i konserthus och inför stor publik. Till och med Stockholms Konserthus var fullsatt till sista plats i oktober 2000. Vid de senaste konserterna i Eskilstuna i januari 2001 på Eskilstuna Teater var det röd lampa och utsålt och i maj 2003 i det närmaste utsålt.
Våren 1997 presenterade man sin första CD - ”Jazz Traditional”, där man försöker visa bandets bredd. Publiken får klarinett & sopransaxdueller, lite swing, blues och en och annan gospel. Hösten 2000 kom så den andra CD:n ut med titeln ”Jazz From the Heart”. Den innehåller bland annat en av de vackraste svenska psalmerna ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”, gospel och låtar från den traditionella musikens vagga i New Orleans plus en del swingigare musik. Till julen 2002 släpptes den tredje CD:n ”Nu är det Jazz Jul igen”.
En konsert med The Trad Brothers omfattar visor från skärgården, Provence och Härjedalen och svängig, härlig livsbejakande swing och New Orleansjazz. Eftersom Gösta har svårt att vara tyst mellan låtarna så blir det också en del skrönor och andra sällsamheter ur livet.
Förutom Gösta Linderholm på klarinett, gitarr och sång finner vi sju andra mycket duktiga musiker och scenpersonligheter i bandet - och många fina solister: Staffan Kjellmor - trumpet och flygelhorn, Greger Röhr - trombon, Kajtek Wojciechowski - sopransax, tenorsax och dragspel, Stig Granberg - gitarr, Holger Gross - banjo, Hans Larsson - bas och Pelle Höbinger - trummor.
upp
Onsdag 13 april kl 19.30 - Contrast
Barrio Latino Blues
Barrio Latino Blues är en kvartett från Phoenix, Arizona, som kryddar den traditionella Texasbluesen med latinska influenser. Resultatet blir en anrättning "hotter than July", som få kan motstå. Bluesen är själva stommen och namn som Bessie Smith, Koko Taylor, Peter Green och B.B. King ger en fingervisning om bandets musikaliska inspirationskällor. Lägger vi sedan till Taj Mahal och Carlos Santana, så börjar vi ana vartåt det lutar.
Det handlar om en rejäl dos blues spetsad med latinska rytmer. Och kanske får vi också oss till livs något traditionellt spanskt nummer framfört på ett sätt som vi aldrig hört förut. Bandets egna presentation av medlemmarna: band leader Andy Gonzalez with his "fiery" bass and "smoking" vocals, Jennifer Rico with her "hot" lead vocals, Leonard Tapia with his "burning" guitar riffs and "rowdy" voice and the "thunderous driving beat" of drummer Dowell Davis.
upp
Onsdag 6 april kl 19.30 - Contrast
"A Tribute to Getz & Mulligan"
med Gunnar Bergsten & "Lillen" Andersson Quartet
En hyllningskonsert till saxlegenderna Stan Getz (1927-91) och Gerry Mulligan (1927-96). Gunnar Bergsten & ”Lillen” Andersson Quartet spelar en mix av Mulligans gamla klassiker med två saxar, bas och trummor uppblandat med Getz senare repertoar och även musik av andra kompositörer såsom Kenny Barron, Billy Strayhorn och Horace Silver.
Gunnar Bergsten - barytonsax, är redan en svensk barytonlegend och en av landets stora jazz solister. Han har gjort flera kritikerrosade CD och fått Orkester-Journalens ”Gyllene Skiva”, Lars Gullins stipendium –99 och C. Boustedt stipendium –04.
”Lillen” Andersson – tenorsax, har under senare år bott och spelat i Spanien men har också blivit ett stort namn i England, där han turnerat på klubbar och jazzfestivaler.
Per Nilsson – kontrabas, och Uffe Flink – trummor, ett samspelt och dynamiskt rytmteam, som backar upp gruppen med känsla och glöd.
upp
Onsdag 16 mars kl 19.30 - Contrast
Benny Golson och Patrik Boman Trio
En av jazzens verkliga giganter kommer till Eskilstuna och Contrast den 16 mars.
Den amerikanske tenorsaxofonisten, kompositören, arrangören och legenden Benny Golson framträder tillsammans med Patrik Boman Trio.
I över 50 år har Benny Golson samarbetat med de flesta stora genom jazzhistorien t ex: Benny Goodman, Art Blakey, Lionel Hampton, Art Farmer, Earl Bostic, John Coltrane, Miles Davis, Sammy Davis jr, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Carmen McRae, Oscar Peterson, Lou Rawls, Mel Tormé, George Shearing.
En liten bit utanför jazzen har han hörts tillsammans med bl a Diana Ross, Dusty Springfield och Peggy Lee.
Benny Golson är också välkänd som kompositör till sk "jazz standards" där man kan nämna "Killer Joe", "Whisper Not", "Blues March", "I remember Clifford" som är några av de cirka 300 kompositioner som bär hans namn. Hans personliga stil kan även höras i kompositioner och arrangemang för TV-serier som MASH, Mission Impossible, Room 222, The Partridge Family m fl.
Över 30 skivalbum bär hans namn och han har medverkat som "sideman" på ett oräkneligt antal inspelningar. 2004 släppte han en CD "Terminal 1" från vilken delar av musiken finns med i Steven Spielbergs senast film "The Terminal" där förresten Benny har en mindre filmroll.
Benny Golson är en stor scenmänniska med en härlig publikkontakt och berättar gärna bakgrundshistorier och anekdoter omkring sina kompositioner.
På repertoaren står förstås främst Bennys egna kompositioner och han får ett mycket bra musikaliskt stöd av Patrik Bomans Trio där vi hör Patrik på bas, Mathias Landaeus vid flygeln och bakom trummorna sitter Sebastian Voegler.
Att det blir utsålt och trångt på Contrast får vi räkna med när det bjuds på en jazzkväll som ingen sann jazzvän får missa.
upp
Onsdag 9 mars kl 19.30 - Contrast
Pelle Lindströms omoderna trea + 1
Pelle Lindström är tillbaka på Contrast igern efter ett år. Denna gång tillsammans med Putte Snitt gitarr och sång, Mats Jonsson bastuba och Anders Larsson klaviatur.
Pelle Spelar munspel med sugande bluesfrasering och sjunger med ett djupt rullande muller. Rythm´n blues, country-blues, jug-blues, cajun och zydeco samsas behändigt med en och annan polska hos Pelle och hans medmusikanter. Bluesen och polskan har samma rot och det "omoderna" med trean är ironi, för Pelle vet att musiken i sig är tidlös och att det i mötet med en levande publik kan uppstå en vardagens extas.
Pelle spelar kontinuerligt på jazz- och bluesklubbar runt om i Sverige och Danmark. Konstellationerna är otaliga - Peter Karlsson, Rosenorkestern, Saxomania, Meta Roos, The Haydukes. Leksandslåt och vänner och Stefan Sundström har han också på gång... Pelle säger själv att om han inte fick möta nya musiker skulle han stagnera och förlora lusten och utan lust föds ingen äkta musik! Han har också en
skådespelarådra, som varje sommar får sitt utlopp i Himlaspelet, som skrevs av hans far Rune Lindström.
DN skrev: "Pelle Lindströms stora, outsinliga musikalitet står knappast i paritet med hans genomslag på riksnivå. Han är en av de stora undanskuffade. Utan skiva och stockholmsspelningar finns man inte."
upp
Onsdag 2 mars kl 19.30 - Contrast
Bengt Andersson Quartet
Möt en av svensk jazzs vassaste munspelare: Bengt Andersson med sin kvartett som innehåller delar av svenska jazzeliten.
På piano hör vi Torbjörn Gulz, Filip Augustsson trakterar basen och bakom trummorna sitter Sebastian Voegler.
Kvartettens musik utgår från 40- och 50-talets bop och coolstilar men även folkmusik får plats. Dessutom innehåller mixen moderna jazzklassiker av bl a Lasse Gullin. Eget material samt låtar ur "The American Songbook" finns också med.
Kvartettens framträdanden präglas av ett vildsint engagemang, spelglädje och en lågmäld humor.
Bengts grupper har under åren spelat in två LP och 6 CD-skivor. Den senaste CD-n heter "BAQ i Stockholm" och fick många lovord i fackpressen.
Jazz på munspel är inte lätt att skapa men Bengt Andersson är en av de få som verkligen lyckas med det svåra uppdraget, bra uppbackad av sin komptrio.
upp
Fredag 25 februari kl 20.00 - Konserthallen
"From Ragtime to Swing" - Kustbandet med Anna Sise
Scott Joplin, Louis Armstrong, Bessie Smith, Jelly Roll, Duke Ellington, Count Basie och många andra legender ler säkert i sin jazzhimmel när Kustbandet tar sig an den spännande musik, som växte fram i syndens Storyville, förbudstidens Chicago och jazzålderns Harlem. Konserten är en spännande kavalkad av blues, stomps, ”popular songs”, ragtime och swing framförd med elegans och smittande gott humör av våra svenska klassiska jazzmästare Kustbandet. Vår guide genom historien är kapellmästaren, trombonisten och radioprataren Jens ”Jesse” Lindgren.
Vokalist och ”special guest” är denna kväll Anna Sise, som vi lärt känna som Linda i den populära TV-serien ”Skeppsholmen”.
Kustbandet har nått världsrykte med sina tolkningar av ”det glada 20-talets” svängiga dansmusik. Som vapendragare för första klassens swingmusik fungerar dessa gentlemän som jazzambassadörer och levande exempel på hur man kan bevara och förädla, ja till och med återvinna den tidiga jazzen.
Under mera än 40 år har Kustbandet turnerat över snart sagt hela världen: USA, Indien, Australien, Japan, Indonesien, Malaysia förutom förstås de flesta länderna i Europa.
”Jazz kan idag vara så mycket”, säger bandets ledare Jens ”Jesse” Lindgren. ”För att kvala in i Kustbandet krävs en alldeles speciell ´feeling´, och rötterna måste finnas i den gamla New Orleans-jazzen. Där finns bluesen, humorn, spelglädjen, swingen, de spännande rytmerna, spontaniteten, nerven... Och kom ihåg: ´jazz´ kan vara kul på fullt allvar. Reclaim the jazz.”
Kustbandet består av Bent Persson, Ola Pålsson och Fredrik Ohlsson – trumpeter, Jens ”Jesse” Lindgren – trombon och sång, Bo Henry Juhlin – trombon och tuba, Göran Eriksson och Klas Lindquist – altsax och klarinett, John Högman – tenorsax och klarinett, Claes Göran Skoglund – piano, Hans ”Rosten” Gustafsson – banjo och gitarr, Göran Lind – bas och Christer ”Cacka” Ekhé – trummor och sång.
upp
Onsdag 16 februari kl 19.30 - Contrast
Rigmor Gustafsson Quartet
Rigmor Gustafsson är en av den svenska vokaljazzens frontfigurer och hon har turnerat över hela världen i större och mindre sammanhang och i olika konstellationer. Hon når med sin varma raka röst och breda repertoar ut till en stor publik. Hennes förra album "I Will Wait For You" blev en stor framgång. "Det är sinnligt vackert utan att någonsin bli sockrigt. Suveränt album." skriver Upsala Nya Tidning.
Hösten 2004 släpptes hennes nya skiva Close To You, som nu blivit Guldskiva pga den stora försäljningen. Senast detta hände för en jazzskiva var 1991, när Monica Zetterlund släppte sin skiva varsamt. Close To You innehåller tolkningar av Burt Bacharach och Dionne Warwick.
Konsertrepertoaren innehåller nytt, gammalt och egenkomponerat material i en tidlös mix.
Trion bakom Rigmor består av Giovanni Mazzarino piano, Christian Spering bas och Johan Löfcrantz Ramsay trummor.
upp
Torsdag 10 februari kl 19.00 - Contrast
Vocal Six - Hejdlös sång à Capella
Det svänger, det är ösigt och kul för både öron och ögon. Med sprudlande energi och smittande sångglädje äntrar Vocal Six scenen. Repertoaren sträcker sig från rock, pop, jazz och disco till visor och klassisk manskör. Allt från Balladen om Eugene Kork över en kongenial Beatles-låt till den skånska slagdängan Fet och glad.
De sex medlemmarna i Vocal Six är Niclas Kåse, Stefan Högström, Staffan Paulsson och Robert Persson - tenorer, Per Kockum - baryton och Peder Tennek - bas. De är musikpedagoger och instrumentalister men arbetar också i andra yrken. Alla har sjungit sedan tonåren och har nästan gjort det till sitt kall att locka andra till att sjunga.
Gruppen bildades 1987 och även om många av medlemmarna har bytts ut sedan dess har de behållit sin ”busiga” profil. Vocal Six uppträder på allt från företagsfester till skolkonserter, alltid med samma lust att möta sin publik. Fyra skivor har det blivit, den senaste ”Tivoli” kom ut 2001 med Dan Bornemark som producent.
upp
Onsdag 2 februari kl 19.30 - Contrast
Jazz Doctors
Jazz Doctors - ett av de legendariska banden inom svensk tradjazz - bildades redan 1958 och har spelat utan avbrott sedan dess. 45 år! med obruten musikalisk verksamhet och trogen publik. Senast bandet var i Eskilstuna, i februari 2000, var det utsålt på Contrast och bandet fick lysande recensioner.
Jazz Doctors bjuder på ett mångsidigt program ur den klassiska jazzens repertoar, från New Orleans-marscher och blues till dixielandstandards och klassiker från swingepoken. Dessutom egen musik med en alldeles egen ton med "mycket av nordiska sommarnätter i" enligt Hans Alfredsson, som för övrigt har skrivit texten till en av originallåtarna. Kompositör till den egna musiken är i de flesta fall kapellmästaren Staffan Kjellmor. Hans kompositioner har ett drag av svensk folkton.
Kapellmästaren Staffan Kjellmor spelar trumpet och flygelhorn, Gunnar Larsson trombon, Lars Eriksson klarinett, Bernt Helsing piano och dragspel, Pelle Karlsson kontrabas och Lars "Gigge" Johnson trummor.
Eskilstunapubliken den 2 februari kommer av Jazz Doctors att få uppleva musik som botar alla krämpor - en hälsosam och vederkvickande början på 2005! Förhoppningsvis kommer många i publiken att känna äterseendets glädje.
upp
Lördag 29 januari kl 20.00 - Konserthallen
”A Tribute to Frank Sinatra” - Roger Pontare med Sandviken Big Band
Lördagen den 29/1 får vi på mångas begäran åter höra Roger Pontare sjunga Frank Sinatras repertoar tillsammans med Sandviken Big Band i Konserthallen, Stålforsskolan. Jazzklubben har äntligen lyckats få denna konsert till stånd, då många inte fick möjlighet att höra den här konserten i september 2001, eftersom biljetterna då såldes slut.
Succékombinationen Roger Pontare / Sandviken Big Band resulterade 1995 i en CD - ”Sinatrafied”. Tolv titlar med enbart Frank Sinatra-låtar. Skivan fick ett mycket positivt mottagande och har sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal sedan dess.
”Även om jag aldrig varit så noga med genrer - jag har ju sjungit det mesta genom åren - så har alltid Sinatra funnits med någonstans i bakgrunden”, säger Roger. ”Hans ande svävar över det mesta. Men imitera honom – nej, det skulle aldrig falla mig in. Däremot är det svårt att inte inspireras av Frankie. Men det är ju en helt annan sak.”
Pontares samarbete med storbandet började redan 1989 med en konsert i Sandviken och turné i övriga Sverige. Den musikaliska och personliga kemin har gjort att samarbetet fortsatt genom årens lopp.
Sandviken Big Band föddes 1968 och idag drygt 30 år senare betraktas man som en klockren medlem av den svenska storbandseliten. Ända sedan starten har det varit viktigt för storbandet att samarbeta med professionella solister och artister och listan är lång. Några exempel är Barney Kessel, Geogie Fame, Deborah Brown, Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman … Bandet har spelat på de flesta stora jazzscener i Sverige men också turnerat i USA, Kanada, England, Skottland, Irland, Jugoslavien, Tyskland, Tjeckoslovakien, Turkiet, Holland, Finland och Norge.
upp
Onsdag 26 januari kl 19.30 - Contrast
Staffan William-Olsson Quartet featuring Adam Nussbaum
Gitarristen Staffan William-Olsson har samlat ett otroligt starkt lag från fyra nationer till sin nya kvartett. Staffan, exilgöteborgaren som har tillbringat de senaste arton åren i Oslo, är bl.a. aktiv med The Real Thing, Sharp 9 och sin egen trio. Under sin tid i Sverige spelade han med bl.a. Hawk On Flight, Bob Berg och Lee Konitz.
Göteborgaren Anders Persson har alltid varit en av Staffans absoluta favoritpianister med sin djupa harmoniska förståelse, elastiska frasering och melodiska lekfullhet. Anders har spelat med bl.a. Bob Berg, Tom Harrell och Toots Thielemans, i tillägg till sin egen trio med Yasuhito Mori och Magnus Gran.
Adam Nussbaum är den perfekta jazztrumslagaren; kraftfull, lyhörd och svänger alltid oavsett genre. Adam har spelat med Dave Liebman, John Scofield, Stan Getz, Sonny Rollins, Michael Brecker, Gary Burton, John Abercrombie, Toots Thielemans, James Moody, Joe Sample m.fl.
Jazzbassister är en känd dansk exportvara, och Lennart Ginman är den sista pusselbiten i denna internationella kvartett. Lennart har spelat med Adam Nussbaum i Uffe Steen Trio samt med Anders Persson i Anders Bergcrantz Quintet. Hans djupa och groovy basspel har också ackompanjerat Lee Konitz, Clark Terry, Benny Golson, Art Farmer, Randy Brecker, Johnny Griffin och Kirk Lightsey.
Kvartetten spelar huvudsakligen eget material. Visionen är att skapa musik som är intensiv och groovy. Plus att Adam Nussbaum kommer att ha mer än ett finger på ratten...
upp
|