2002

Saxofonist

2002

Onsdag 11 december kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Julkonsert med Swedish Swing Society
och kören DaCapo under ledning av Ing-Marie Janzon

Jul(jazz)konsert med Swedish Swing Society och kören DaCapo avslutar JazzÅret

Swedish Swing Society är åter i Eskilstuna och det betyder swingmusik av yppersta kvalitet. Varje jazzvän får något speciellt i ögonen, när man nämner ”The Benny Goodman Quartet”. Kombinationen av intensiv swing och en härlig melodisk känsla har gjort kvartetten till en legend för många.
Finns det någon bättre musikalisk presentatör av den klassiska Benny Goodman-kvartettens koncept än denna fullfjädrade gruppering, som på begäran nu återkommer.
I januari 1999 satte gruppen nytt publikrekord i Konserthallen och julkonserterna 1999, 2000 och 2001 med Swedish Swing Society var i det närmaste utsålda, så ”risken” för att det blir röd lampa på Teatern är uppenbar.
”Swedish Jazz Salutes USA” var programnamnet på den manifestation, som ägde rum på Sveriges Nationaldag den 6 juni 2000 i New York. Carnegie Halls huvudscen har aldrig tidigare upplåtits för en jazzkonsert med svenska jazzmusiker. Ett flertal mycket namnkunniga musiker deltog i konserten och den inleddes med en tribut till Benny Goodman av Lars Erstrand, Ulf Johansson Werre, Björn Sjödin och Antti Sarpila = Swedish Swing Society.

Vibrafonisten Lars Erstrand spelade med sin store favorit Benny Goodman i Paris 1972 och det blev starten på hans internationella karriär. I New York gjorde han 1979 sin första skivinspelning med amerikanska musiker - ”Bob Wilber and the American All Stars featuring Lars Erstrand”. Hans turnéer som solist i olika sammanhang i Europa har varit många.
Ulf Johansson-Werre, som förutom att han är pianist även är trombonist och sångare, drar fulla hus på de flesta ställen han uppträder. Hösten 1998 var det nästan ”Utsålt” på Contrast,
när han gästade Eskilstuna med sin trio och övrig presentation torde vara överflödig. Sedan vet ju alla, att Ulf dessutom är fantastisk på att kommunicera med publiken verbalt.
Klarinettisten Antti Sarpila är det finländska bidraget till kvartetten. Han har gjort dussintalet skivinspelningar under eget namn och har också spelat in skivor med Bob Wilber i New York, London och Stockholm.
Trumslagaren Björn Sjödin har spelat i olika grupper under mera än 25 års tid, både i sin egen grupp ”Good Morning Blues” och tillsammans med hela den svenska swingeliten. Med Lars Erstrand har han spelat sedan 1970.

Inför julen medverkar denna gång kören Da Capo från Eskilstuna. Kören deltog senast i de båda jazzkonserterna den 26/10 i S:t Eskilskyrkan med bland andra Lina Adolphson, vilket resulterade i två utsålda konserter. Kören leds av den bekanta och mycket välmeriterade körledaren Ing-Marie Janzon, som tidigare låtit spela in en CD med bland annat just körsångare.

Repertoaren består av julsånger, psalmer och annan körrepertoar i samarbete mellan kören och Swedish Swing Society, samt även jazzkonsert med enbart kvartetten - allt i julens tecken.

Upp


Onsdag 27 november kl 19.30 - Contrast
Ulf Wakenius Hammond Jazz Project

”Swedish guitar genius” och ”The Swinging Swede” är några av de epitet världsgitarristen Ulf Wakénius får i världspressen. Ulf är sannolikt den mest kända svenska jazzgitarristen i USA och kanske i världen just nu. Ulf som är född 1958 och började spela gitarr som 11-åring var redan som 17-åring en etablerad jazzmusiker och har nu redan hunnit med att spela med många av de absolut största världsartisterna inom jazzmusiken i olika konstellationer.
I början av 80-talet bildade Ulf duon ”Guitars Unlimited” med Peter Almqvist och turnerade runt värden. I slutet av 80-talet började Ulf samarbeta med den danska basgiganten Niels-Henning Ørstedt-Pedersen som han fortfarande spelar med och har turnerat med runt jorden och gjort flera album tillsammans med.

Sedan 1997 är Ulf ”bofast” i Oscar Peterson kvartett, som inneburit spel på exklusiva arenor som få svenska jazzmusiker, kommit i närheten av - t.ex. i Sau Paolo Brasilien inför 35 000 eller för 17 000 åhörare i mäktiga Hollywood Bowl USA; under oktober/november 2002 en turné med Oscar Peterson kvartett i USA/Kanada som avslutas i Toronto med en konsert för Englands drottning Elisabeth.
Tidigare i år har han spelat i olika konstellationer bl.a. med pianisten Jan Lundgrens trio och varit på turné i Japan med Putte Wickman, klarinett, Claes Crona, piano, och Pétur Östlund, trummor.
Ulf fantastiska virtuosa och varierade spelstil är svårt att beskriva i ord, det skall höras och kännas: ibland spel med intensitet som John Coltrane, i andra passager som Joe Pass, och ibland flyt och ledighet som hos John Abercrombie, för att nämna några andra stora jazzartister med olika spelstilar.

På hammond B3 finns Pierre Swärd som är ett verkligt orgelfenomen med ett fantastiskt ibland närmast explosivt spel. På trummor den danske topp-trumslagaren Jonas Johansen. Altsaxofonist är Håkan Broström som är ytterligare en ung svensk som redan är ett stort namn i jazzvärden.

Upp


Onsdag 13 november kl 19.30 - Contrast
Ronnie Gardiner Septet

Någon har kallat Ronnie Gardiner Septet Sveriges mest samspelta orkester. Det ligger nog mycket i det; dom har spelat tio somrar på Gröna Lund, sex dagar i veckan under två månaders tid. Nu har jazzälskarna i Eskilstuna möjlighet att på hemmaplan få lyssna till Ronnie Gardiner Septet.
Repertoaren är efter alla dessa år mycket omväxlande med tyngdpunkten lagd på mainstream och bebop. Även sydamerikanska rytmer uppblandat med en och annan beatlåt eller vals kan höras.

Fyra av medlemmarna har varit med i alla år, gitarristen Claes Askelöf, som även sjunger och visslar(!), Anders Norell, trombon och sång, saxofonisten Claes Brodda och naturligtvis kapellmästarn själv, Ronnie Gardiner, trummor som vi hörde i Fors kyrka tidigare i höst. Ronnie Gardiner fyllde förresten 70 år i somras. Pianisten Mathias Algotsson har varit med sedan 1995 och basisten och sångaren Hans Larsson började året därpå. Färskast i gänget är trumpetaren Karl Olandersson som kom med sommaren 2001.
Förutom att spela på Gröna Lund har bandet besökt många av våra jazzklubbar och har även siktet inställt på festivaler och klubbar de närmaste åren. I bagaget finns även 3 kritikerrosade CD-skivor.

Missa inte chansen att få höra Ronnie Gardiner Septets version av "happy jazz"!

Upp


Söndag 10 november kl 17.00 - Konserthallen
”Bach Goes To Town” eller ”I Bachspegeln”

En hyllning till Johann Sebastian Bach i 2 avdelningar av:
- Lars Roos vid flygeln
- Putte Wickman med Claes Crona Trio

Förra milleniets störste musiker och kompositör - Johann Sebastian Bach - betrakatas av många också som den förste improvisatören och ”jazzens fader”. Han hyllas här i en unik konsert med några av våra absolut främsta musiker, som presenteras i detta program av de båda arrangörerna Musikfrämjandet och Eskilstuna Jazzklubb.

Lars Roos, som numera bor i Los Angeles, är särskilt efterlängtad och välkommen till Sverige efter att ha varit sparsam med sina framträdanden. I första avdelningen av denna konsert kommer Lars Roos att framför en rad Bachstycken och han spelar även andra kända mästares verk.

I andra avdelningen får vi höra vår världsstjärna Putte Wickman, som med Claes Crona Trio framför flera Bachstycken i speciella arrangemang och med jazzprägel: ”Siciliano”, ”Hommage à Bach” och naturligtvis Benny Goodmans ”Bach Goes To Town” men även en del annat smått och gott från jazzrepertoaren. I trion hör vi Claes Crona vid flygeln, Jörgen Smeby vid kontrabasen och Petur ”Island” Östlund bakom trummorna.

Förra gången vi hade besök av Lars Roos och Putte Wickman med deras hyllning till Bach blev det utsålt i Konserthallen och många tvingades besvikna vända hemåt i entrén. Ska det upprepas nu igen?

Upp


Lördag 26 oktober kl 20.30 - Eskilstuna Teater
Papa Bues Viking JazzBand med gästen Gunhild Carling

Det finns nog ingen orkester, som betytt så mycket för den tradionella jazzens fortlevnad som Papa Bue´s Viking Jazz Band.

Det var på en hamnkrog i Köpenhamn 1956, som sex unga musiker bildade Papa Bue´s Viking Jazz Band. Deras New Orleans - Dixielandmusik gjorde dem snabbt till ett av de mest populära banden i Europa. År 1969 åkte bandet för första gången till USA och Festivalen i New Orleans, där de framträdde som enda icke-amerikanska grupp. Stor succé och man har sedan dess spelat i USA ett flertal gånger liksom i ett 30-tal andra länder runt om i världen.

Papa Bue´s har gjort över 50 skivalbum, varav en skiva har sålts i över 1 miljon exemplar. De har gjort filminspelningar och spelat med storheter som Ben Webster, Wild Bill Davidson, Bud Freeman, Henry Red Allen, Stuff Smith, Albert Nicholas, Bobby Hackett och Memphis Slim för att bara nämna ett fåtal.

I bandet hör vi Arne ”Papa” Bue Jensen på trombon, Joe Errington på trumpet, Erik Andersen på klarinett, Jörn Jensen vid pianot, Ole Olsen på bas och Thomas Christensen bakom trummorna.

Den här gången ”kryddas” konserten med gästsolisten Gunhild Carling, som för övrigt är omslagsflicka på oktobernumret av Sveriges ledande jazztidning Orkester-Journalen. Vi citerar: ”Hon spelar trombon, trumpet (ibland tre på en gång!), säckpipa (!), munspel och blockflöjt. Ock så sjunger och spexar hon med en sådan entusiasm och glädje, att publiken ger sig på nåd och onåd.” På Teatern lär hon dock begränsa instrumenten till trombon och en trumpet.

Repertoaren gräver bandet fram från den rika floran av dixieland- och tradjazzlåtar och swingmusik lär vi också få en del av. Ska Teatern ännu en gång bli utsåld med alla älskare av Papa Bues musik?”

OBS! Ändring!
John Pohlman och ”Sumpen” gäster hos Papa Bue på Teatern
Pianisten och väderexperten John Pohlman samt trumpetaren och prästen Lars ”Sumpen” Sundbom kommer att medverka i konserten med Papa Bues Viking JazzBand vid lördagens konsert på Teatern.
Tidigare annonserade gästsolisten Gunhild Carling och trumpetaren Joe Errington har fått förhinder att medverka i konserten och därför har John Pohlman och ”Sumpen” fått rycka in.
John Pohlman, som också medverkar som pianist i välbekanta tradjazz- och TV-orkestern ”Nyhetsbandet” kommer att framträda dels som presentatör och dels som gästpianist.
Prästen och trumpetaren Lars ”Sumpen” Sundbom är bekant som ledare för tradjazzbandet ”Sumpen Swingsters”, som bland annat vid ett flertal tillfällen framträtt i Floda Kyrka, Stampen i Stockholm och på många andra scener.

Upp


Lördag 19 oktober - Contrast
TunaJazzen'02

Nu är det dags igen för TunaJazzen, Eskilstuna Jazzklubbs, sedan många år, årligt återkommande arrangemang. Lördagen den 19 oktober, från lunch till strax före midnatt, bjuds på jazzmusik i olika former på Contrast.

I år är det inte mindre än 10 orkestrar som visar mångfalden i Eskilstunas jazzliv. En mångfald som bland annat innehåller traditionell jazz i King Olivers anda, swingmusik à la Benny Goodman, bopmusik, pianotrio-jazz, freeform-jazz, storbandsjazz, soul och funk samt mys- och alternativjazz.

Humlebo Hot Club inleder med gitarrjazz och efter dem kommer Öljare/Hedlund New Acoustic Jazz Quartet med hardbop och modern jazz. Swing- och bopälskarna får sitt genom Mälarswingtetten och Janne Wahlberg kvintett. En Trappa Upp, som kom till final i Årets Musik-Direkt, fortsätter sedan med sin blandning av egna och andras låtar. Pianotrion Saga bjuder på melodiös modern jazz innan Eskilstunas färskaste storband, Cross Band, tar över scenen. Tradjazz i King Olivers anda presenteras av Olle Åhs Peace Pipers och därefter hör vi alternativjazz framförd av bandet "Nyfors". Tunajazzen avslutas av Soul Sparkle Orchestra som presenterar soul och funk à la Tower of Power, James Brown, Aretha Franklin etc.

Som synes, ett digert och omväxlande program som på en dag ger ett unikt tillfälle att ta del av vad som nu händer i Eskilstunas jazzliv.

Upp


Fredag 18 oktober kl 19.30 - Contrast
Karin Krog med Windemo/Rundqvist Unity

Jazzsångerskan Karin Krog från Norge hör till de stora stjärnorna av jazzvokalister som blev kända inom den skandinaviska jazzvärlden redan från början av 1960-talet, ungefär samtidigt som en annan mycket stor jazzvokalist här i norden, Monica Zetterlund. Hon har sedan dess turnerat flitigt i stora delar av världen bl.a. i Japan, Kina, Australien och Indien. Två gånger har hon också fått en ”Grammy” för sina skivor. ”Some other spring” med Dexter Gordon och
”Hi-Fly” med Archie Shepp. På senare år har hon också varit aktuell med stora jazzartister som Bengt Hallberg och John Surman.

Nu på Sverigeturne med en relativt nystartad kvartett, Windemo / Rundqvist Unity bestående av de mycket välrenommerade och intressanta musikerna Mattias Windemo – gitarr, Gösta Rundqvist – piano, Hans Andersson – bas samt Fredrik Rundqvist – trummor.
Repertoaren består av såväl ”standards” som original kompositioner av bl.a. Bill Evans, Steve Swallow samt G Rundqvist / M Windemo.

Upp


Söndag 13 oktober kl 18.00 - Fors Kyrka
Kirk Quintet och Pax Mariæ

"Duke Ellington i Fors Kyrka"

Söndagen den 13 oktober kl.18.00 gästas Fors Kyrka av Kirk Quintet och Pax Mariæ under ledning av Staffan Sandström.

Kirk Quintet består av idel kända jazzmusiker, nämligen Erik Dahlberg-vibrafon, Lars Sjösten-piano, Claes Brodda-saxofoner, Arne Wilhelmsson-bas och Ronnie Gardiner-trummor.

Programmet består av musik och arrangemang av Duke Ellington, Lars Gullin, Bengt Hallberg och Lars Sjösten och det har tidigare givits i utsålda kyrkor i bl.a. Stockholm, Södertälje och på ett antal platser i Skåne. Konserten är ett samarrangemang mellan Fors församling och Eskilstuna Jazzklubb. Behållningen tillfaller Lutherhjälpen.

Upp


Onsdag 9 oktober kl 19.30 - Contrast
CBQ - Contemporary Bebop Quintet

Nu är dom tillbaka igen, Contemporary Bebop Quintet. Senast vi hörde dom på Contrast var 1998.
Gruppen bildades redan 1978 och den nuvarande sättningen har spelat ihop i över 10 år. Dom har inte bara turnerat i Sverige utan har också framträtt i bl a Ungern, Skottland, Frankrike, Grekland, Israel och Sydafrika. Som framgår av namnet är det bebop-musik som gruppen tolkar; alltså musik som har sina rötter i 40-, 50- och 60-talen. En stor del av repertoaren består alltså av Charlie Parker-, Tadd Dameron- och Thelonius Monk-kompositioner men även kompositioner från "de egna leden"förekommer.

Kvintetten, vars medlemmar var för sig tillhör eliten av svenska jazzmusiker, består av den
kraftfulle trumpetaren Bosse Broberg, den harmoniskt uppfinningsrike Stefan Isaksson på tenor, den sprudlande pianisten Åke Johansson, Ivar Lindell på stadig och melodisk bas och den svängige Gilbert Matthhews på trummor.

Det är alltså en av Sveriges absoluta toppgrupper som spelar på Contrast onsdagen den 9 oktober.

Upp


Söndag 29 september kl 18.00 - Konserthallen
Brazz Brothers med Marcus Lewin
Brazz Brothers med Marcus Lewin på unikt besök i Eskilstuna och Konserthallen 29/9

Det är numera mycket ovanligt att Brazz Brothers besöker mindre orter såsom Eskilstuna. Man förstår lätt att det är litet unikt, när man tittar på deras reseschema. Hela världen är deras arbetsfält och resorna går till Norden, Baltikum, London, Hamburg, Sarajevo, Wien, Bratislawa, Dar Es Salaam, Tanzania, Toronto, New York, Kina för att bara nämna ett fåtal platser som gästats. Se vidare i bifogade presentation av konserttillfällen.
Efter att under en längre tid ha försökt få Brazz Brothers med Eskilstuna-sonen Marcus Lewin på återbesök till Eskilstuna har Jazzklubben nu lyckats.

Ett av skälen kan naturligtvis vara, att Marcus Lewin utsetts till årets mottagare av stipendiet från Stipendiefonden Börje Fredrikssons Minne. Utdelningen sker i samband med konserten.
Under dagen före konserten kommer för övrigt den Kommunala Musikskolan att för lärare och elever arrangera ett seminarium under ledning av dels slagverkaren Marcus Lewin och dels de fem brazzbröderna. The Brazz Brothers arbetar regelbundet med seminarier och workshops, vilket framgår av bifogade presentation av utbildningsprojekt/seminarier.

Brazz Brothers bildades redan 1981 som ett rent mässingsband och ett rent familjeföretag. Senare kom trumslagarlegenden Egil "Bop" Johansen med för att bilda denna unika och säregna kombination av trummor och blåsare.
Blåsarna består av två norska brödralag. Bröderna Førde, dvs Jarle och Jan-Magne spelar båda såväl trumpet som flygelhorn medan Helge spelar trombon. Bröderna Tafjord, dvs Runar och Stein Erik spelar franskt horn respektive tuba. Bakom den originella sättningen sitter sedan fyra år tillbaka trumslagaren och Eskilstuna-sonen Marcus Lewin. Han ersatte sin mentor Egil Johansen efter dennes bortgång.
The Brazz Brothers har hunnit göra ett flertal skivinspelningar.
Spelglädje, humor och improvisationsförmåga genomsyrar och går som en röd tråd genom deras alltid musikaliskt underhållande framträdanden. Inte minst Marcus bidrar till detta som en given publikfavorit.
Brassbröderna bjuder på en unik blandning av traditionell och modern jazz blandat med klassisk musik samt folkmusik från olika delar av världen.

Upp


Onsdag 25 september kl 19.30 - Contrast
Jonas Knutsson Quartet

Med influenser från svensk folkmusik, olika typer av världsmusik och jazz bjuder Jonas Knutsson Kvartett på en akustisk musikupplevelse utöver det vanliga! Musiken är öppen i tilltalet, besjälad, pulserande, lekfull och till största delen komponerad av Jonas Knutsson. Kvartettens nya cd som är inspelad i Frankrike, kan beskrivas som akustisk världsjazz med inslag av svensk folkmusik, jojk och en och annan Broadwaylåt. Här har Jonas Knutsson valt att samarbeta med några av sina egna favoritmusiker.

Jonas Knutsson är en västerbottnisk saxofonist och kompositör som sedan han började turnera 1980 samarbetat med jazz och fusionsmusiker, svenska spelmän, samiska musiker, soul, pop och bluesartister, kammarmusik- och världsmusikprojekt. Han är känd från grupper som Enteli, Berger Knutsson Spering och Världsmusikorkestern.
Anders Persson är en av Sveriges mest respekterade jazzpianister, och har spelat med en rad grupper både i Sverige och internationellt. Anders Bergcrantz Quintet, Christian Spering Quintet är bara några.
Sebastién Dubé är född i Quebec men har bott länge i Sverige. Förutom jazz spelar han även klassisk musik och folkmusik i många olika sammanhang.
Rafael Sida har bott i Sverige i 25 år men är uppväxt i Mexico. Han blandar upp det traditionella jazztrumsetet med slagverksinstrument från hela världen. Han har samarbetat med grupper som Hot Salsa, Makonde och Erik Steens Flamenco Fusion.

Jonas Knutssons hemsida: www.touchemusic.se

Upp


September
Marcus Lewin tilldelas 2002 stipendiet Börje Fredrikssons Minne

År 1999 utsågs Eskilstuna till Årets JazzStad av Svenska JazzRiksförbundet. Eskilstuna Jazzklubb (EJK) och ABF Eskilstuna instiftade samma år Börje Fredrikssons Minnesfond. Ett stipendium på 5.000 kr skall varje år utdelas under tioårsperioden 1999 - 2008.

Stipendiefonden syfte är att
* uppmärksamma och belöna förtjänstfulla insatser inom jazzen med anknytning till Eskilstuna
* stimulera framtida jazzbefrämjande aktiviteter
* främja hågkomsten av Börje Fredrikssons minne och hans bidrag till svensk jazzBörje Fredriksson var Eskilstuna-sonen och jazzmusikern, som gick bort endast 31 år gammal 1968. Han var den mest lovande unge tenorsaxofonisten i Sverige under 1960-talet och hans musik var nyskapande. Hans bidrag till jazzen består och han anses vara den jazzmusiker med rötter i Eskilstuna som lämnat det största bidraget till svensk jazz.
En fylligare presentation av Börje Fredriksson finner vi i den bilagda artikeln ur Eskilstuna Jazzklubbs tidning brEJKet, vars redaktör är Jan Hendén (JiHå).

Stipendiet har hittills utdelats till:
* 1999 Rolf Boström
* 2000 Krister Andersson
* 2001 Jan Hendén

Årets stipendiat är alltså trumslagaren och slagverkaren Marcus Lewin och priset kommer att utdelas i samband med konserten den 29 september, som börjar kl 18.00, i Konserthallen med The Brazz Brothers. Sedan år 1998 ingår Marcus i brazzgruppen och har turnérat med de fem norska brazzbröderna i hela Europa, USA, Afrika; Kina och Japan.
The Brazz Brothers arbetar också mycket med seminarier och workshops. Under dagen före konserten kommer den Kommunala Musikskolan att arrangera ett seminarium under ledning av dels slagverkaren Marcus Lewin och av dels de fem frazzbröderna.

Välkommen att kontakta Marcus för en intervju på telefon:
* 016 - 48 48 01
* 070 - 859 33 63
Marcus är numera bosatt i Eskilstuna, men befinner sig mycket ofta på turné. Turnéplan kan man finna på hemsidan www.brazzbrothers.com , där man även kan få annan information om The Brazz Brothers.Vi kommer senare att lämna en särskild pressrelease avseende The Brazz Brothers inför deras konsert i Konserthallen den 29/9.

Upp


Lördag 10 augusti kl 18.30 - Klockberget Torshälla
Django Festival 2002

År 2000 arrangerade eskilstunagruppen Djangos Quattro den första svenska musikfestivalen till legendariske jazzgitarristen Django Reinhardts minne. Den sörmländska orten Torshälla utanför Eskilstuna blev skådeplats för detta historiska evenemang. Orkestrar från fyra olika länder medverkade och den gemensamma nämnaren var zigiensk hotjazz.

Festivalen 2001 blev en lika stor succé som premiärårets festival. Orkestrar från England och Danmark medverkade och även många utländska besökare letade sig till festivalen. Festivalen har fått enastående bra press och festivalbesökarna öser beröm över arrangemanget.
Årets Djangofestival blir den tredje i ordningen. Arrangör är, liksom föregående år, Kulturföreningen Latcho inc. Även i år hålles Djangofestivalen på vackra Klockberget i Torshälla. Inramad av glasmuséet, Brandt Contemporary Glass, erbjuds festivalbesökarna en naturskön upplevelse ackompangerad av het jazzmusik i sommarkvällen.
Latcho inc. vill med själva formen av musikfestival sprida och bidra till att bevara den akustiska musiktraditionen. Skulle denna musikform dö ut vore det en kulturell katastrof.

Beträffande årets artister kan sägas att mångfalden är större än någonsin och kvaliteten högre än tidigare. Välkände musikanten Bengan Jansson uppträder med Andreas Öberg Trio. Från Holland hör vi publikfavoriterna Robin Nolan Trio. Island representeras av gruppen Hrafnaspark och från Danmark kommer Rêve Bohéme. Som sig bör spelar även eskilstunagruppen Djangos Quattro. Det nordiska inslagen är intressanta då det tyder på att den sydeuropeiska zigienska musiken frambringat hängivna utövare även på våra breddgrader.

För kompletterande information rekommenderas festivalens hemsida www .djangofestival.com eller kontakta Max Brandt på tel 070 - 314 75 14 eller Jan Mårtensson på tel 070 - 314 97 18.

Upp


Fredag 26 april kl 20.00 - Teatern
"Ett liv som sångerska" - Meta Roos i en musikalisk scenshow med Trio Con X och Janne Ottesen

Äntligen ska en gammal dröm gå i uppfyllelse! - Sångerskan Meta Roos har länge funderat på att göra ett program, som handlar om en sångerskas liv och leverna. Metas egna erfarenheter och hennes karriär som artist ligger till grund för texter som bland annat skrivits av Monika Forsberg. Musiken b estår dels av kända melodier och dels av en hel del nyskrivet material. Det blir jazzstandards och evergreens - helt enkelt mycket blandad mysik. Meta kommer att både sjunga, berätta och agera. Vi får höra henne komma loss med sin färgstarka och intensiva röst och hon visar också prov på sin komiska ådra och berättartalang. Till sin hjälp har hon dels Trio con X, som skriver musik, ackompanjerar och sjunger - och dels gitarristen Janne Ottesen. Valet av medmusikanter var inte svårt. "De är så härligt begåvade och vidsynta musiker."

Meta Roos började sin musikaliska bana hemma i Boda i Dalarna och redan som 12-åring startade hon en tjejgrupp, Bingo Girls, som snabbt blev kända i hela bygden. När hon var 16 år började hon sjunga i dansband och så småningom fick hon turnera med Nippe Sylwens band och blev känd i stora delar av Sverige. Meta har varit sångerska på heltid sedan 1984 och hon har hörts och synts i en mängd olika sammanhang. Bland annat var hon under tre säsonger en av primadonnorna i Peter Flacks revyer och i filmen Lejonkungen är det Meta, som sjunger den kända titelmelodin "En värld full av liv".

Trio Con X är den bekanta trion, som alltid framträder med någon gästartist (X). En jazztrio, som spelar mycket mera än bara jazz. Vid flygeln hör vi Arnold Rodriguez, på bas Per V. Johansson och bakom trummorna Joakim Ekberg, som senast hördes på teatern med Arne Domnérus för bara några veckor sedan. Trio Con X jobbar gärna och ofta med Meta och de har ett långt förflutet tillsammans med ett flertal olika produktioner. Andra artister, som Trio Con X jobbat med är Babben Larsson, Viktoria Tolstoy, Olof Johansson, Anders Paulsson, Claes Jansson m.fl.

Janne Ottesen är en av Sveriges främsta jazzgitarrister. Förutom att ackompanjera Meta Roos ingår han bland annat i gruppen "Pierre Swärd & The Hammond Jazz 'n Soul Group", som i höstas kom ut med en skiva med orgeljazz. Senast ackompanjerade han Roger Pontare i dennes "A Tribute to Ray Charles" på Jazzfestivalen i Linköping den 13/4.

Upp


Onsdag 24 april kl 19.30 - Contrast
Musikskolans jazzgrupper samt storbandet Casablanca

Ett trettiotal elever i olika konstellationer spelar jazz, funk och fusion under en konsert i två set. Sjutton man starka storbandet Casablanca inleder konserten med musik av bl.a. Tower of Power och swing i Basie-stil. Under pausen finns fika till försäljning.

Därefter tar en avdelning med olika mindre grupper vid - allt från pianotrio till nonett med klarinettvarning. Samtliga elever i dessa grupper har jazzimprovisation som tillvalskurs i musikskolan.

Upp


Onsdag 17 april kl 19.30 - Contrast
Harlem Jazz Camels

Swingmusik i svensk version.

Harlem Jazz Camels som bildades 1978 har ambitionen att åter väcka liv i den swingtradition som skapades av småbanden omkring Duke Ellington, Teddy Wilson, Fletcher Henderson m. fl.
Det resulterar i en lätt arrangerad musik framförd av eliten bland svenska swingmusiker.

Den internationellt mest kände orkestermedlemmen är Bent Persson på trumpet och kornett. Som solist har han turnerat i Australien, Japan och USA samt i Europa. Göran Eriksson - altsax och klarinett, är som Bent medlem i Kustbandet och turnerar även han då och då i Europa som gästsolist. Claes Brodda - klarinett, tenor och barytonsax, leder ett eget storband "The Melodians" där han skriver de flesta arrangemangen. Stephan Lindstein - trombon men spelade även tidigare piano, klarinett och tenorsax. Han har varit med i Kustbandet. Senast hörde vi honom i år med Jack Lidström på Contrast. I kompet hör vi Lars Lindbeck - bas, Göran Stachewsky - gitarr och banjo, Sigge Dellert - trummor och Ulf Lindberg - piano. Alla musiker med lång erfarenhet av swingmusik i svensk form.

Harlem Jazz Camels har spelat på åtskilliga festivaler och klubbar både i Sverige, Norge, Finland Danmark samt Holland och Tyskland. Dessutom har man spelat in två CD-skivor.

Upp


Onsdag 10 april kl 19.30 - Contrast
Bobo Stenson Trio

Bobo Stenson och Anders Jormin tillsammans med legenden Paul Motian vid trummorna (ej Billy Hart som det står i Jazzklubbens vårprogram). Detta är den sensationella laguppställningen när en av Sveriges absolut främsta pianotrios, Bobo Stenson Trio, kommer till Eskilstuna på sin april- turné för Rikskonserter.

Detta är en dröm som går i uppfyllelse när Bobo Stenson Trio kompletteras av trumslagaren Paul Motian. Denne legend var medlem av Bill Evans första banbrytande trio, den som lyhört suddade ut gränserna mellan komp och solist och en samspelets mästare. Sin ”abstrakta” trumstil där han använder hela trumsetet för att kommunicera eller skapa olika stämningar, färger och tonala skikt har han fortsatt att utveckla hela tiden, bland annat som medlem av Keith Jarretts amerikanska 70-talskvartett och flera egna grupper.

Bobo Stenson är sedan många år en av Sveriges internationellt mest ansedda jazzmusiker och har med sitt intensiva pianospel blivit en omistlig del i många internationella konstellationer. Bobo Stenson Trio har också turnerat flitigt utomlands och fått lysande recensioner, inte minst för sina ECM-plattor. Basisten Anders Jormin är också ett stort och efterfrågat namn på den svenska och internationella jazzscenen.
I dagarna har dessutom Anders Jormin blivit utnämnd till professor i inprovisation vid Musikhögskolan i Göteborg.

Upp


Lördag 6 april kl 20.00 - Teatern
Arne Domnérus med Kjell Öhmans kvartett

En av de verkliga höjdpunkterna under våren! På scenen får vi njuta av en av den svenska jazzens verkliga förgrundsfigurer under många decennier – Arne Domnérus. Här är Arne med sin klarinett och altsax dessutom uppbackad av Kjell Öhmans kvartett, som innehåller några av Sveriges absoluta elitmusiker.

”Högtid för jazzvänner på Eskilstuna Teater” skrevs i lokalpressen förra gången, som ”Dompan” gästade Eskilstuna. Det är faktiskt så länge sedan som våren 1996, så det är ett efterlängatat återseende. Förutom att han är en stor musiker är han ju också en människa med stor scennärvaro och har verkligen förmågan att kommunicera med publiken med bland annat musikaliska minnen och anekdoter.

Kjell Öhman känner vi från många olika sammanhang. Han tillhör de pianister som ofta anlitas vid gästspel av amerikanska och andra solister. I Eskilstuna har vi hört honom i just sådana sammanhang men även med exempelvis ”Good Morning Blues” och med sångaren Claes Janson i deras hyllning till Cornelis Vreeswijk. Han är ju dessutom kapellmästare för orkestern bakom Lasse Berghagen i dennes sommarprogram på Skansen.

Gitarristen Rune Gustafsson hör sedan 1950-talet till våra allra främsta jazzmusiker och kom 1959 till Arne Domnérus, som han arbetat tillsammans med i många olika sammanhang. Under åren har Rune samarbetat med jazzens verkliga storheter, bland andra Benny Carter, Dizzy Gillespie, Stan Getz och Zoot Sims. Rune fick 1998 Thore Ehrlings stipendium med motiveringen: ”en av de mångsidigaste musikerna inom svenska populärmusik och vår genom tiderna främste jazzgitarrist”.

Basisten Hans Backenroth är trots sin ungdom en av de mest erfarna och kunniga på sitt instrument. Han anlitas ofta av Putte Wickman, Bengt Hallberg, Rebecka Thörnqvist, Claes Janson och även av utländska gäster som t.ex. Toots Thielemans, James Moody och Clark Terry. Han har turnérat i Europa, USA, Canada och Asien och medverkar på ett femtiotal CD-skivor.

Trumslagaren Joakim Ekberg är troligen den, som är minst bekant för den stora publiken. Han rör sig i de flesta sammanhang inom musiken och har genom åren arbetat med bland andra Lill Lindfors, Viktoria Tolstoy, Ulf Wakenius och Hector Bingerts Latin Lover Big Band. Jocke undervisar även på musikhögskolan i Piteå.

”Dompan” bjuder på sin traditionella repertoar med allt från svensk visa till Duke Ellington och med välkända standards från ”The Great American Song Book”.

Upp


Onsdag 20 mars kl 19.30 - Contrast
Sliding Hammers med Ronnie Gardiner

Vem minns inte succén på Contrast 1999? Nu är dom tillbaka igen de trombonspelande systrarna Mimmi och Karin Hammar. Tillsammans med dem hör vi även Mathias Algotsson, piano, Tommy Johnson, bas och Ronnie Gardiner, trummor.

Sättningen med två tromboner plus komp för automatiskt tanken till den legendariska gruppen Jay and Kay. Visst har den gruppen påverkat systrarna men inte särskilt mycket. Några av Jay and Kays låtar finns på repertoaren men Mimmi tycker mer om Carl Fontana och Frank Rosolino. Karins favoriter spelar andra instrument än trombon och hon nämner Keith Jarrett, Chet Baker och Miles Davis bland favoriterna. När Mimmi sjunger är Louis Armstrong och Ella Fitzgerald några sångare som påverkat henne.

Mathias Algotsson, Tommy Johnson och Ronnie Gardiner är alla bekanta namn för Eskilstunapubliken som under årens lopp hört dem i olika konstellationer.

En garanterat svängig och humoristisk musikkväll kan vi se fram mot på Contrast onsdagen den 20 mars.

Upp


Onsdag 13 mars kl 19.30 - Contrast
"Trion"

Lena Willemark, sång och fiol - Jonas Knutsson, saxofoner och slagverk - Mats Öberg, klaviatur

Dessa tre musikanter har samarbetat med varandra i olika konstellationer under många år. Lena som kommer från folkmusiken och Jonas och Mats som kommer från improvisationsmusiken, har nyfiket tagit del av varandras musikaliska världar. Dessa tre ypperliga musiker hittar ständigt inspiration och nya infall och möjligheter när de spelar tillsammans. De överraskar sig själva, och de överraskar sin publik med härliga, oväntade musikaliska sammandrabbningar. Musiken andas en hudlös intuitiv närvaro när de tre musikerna möts.

Lena Willemark - Ena dagen sjunger eller spelar hon traditionell folkmusik från Älvdalen. Nästa dag ägnar hon åt gränslösa drabbningar eller är solist i den konstmusikaliska världen. Den tredje dagen möter hon sin publik med moderna jazzlåtar. Efter ett framgångsrikt samarbete med Jönköpings Sinfonietta där hon, tillsammans med Ale Möller och dirigenten Hans Ek, uruppförde Nordansviten, ett folkmusikaliskt, nyskrivet verk i Jönköpings Konserthus i början av februari, åkte hon tillsammans med Frifot till USA för en turné. Efter USA väntar Sörmland direkt!

Jonas Knutsson är en av Sveriges främsta unga jazzmusiker. Är aktuell med cd:n Berger Knutsson Spering live at Mosebacke. Bandet är nominerat till ett pris som årets bästa svenska jazzgrupp. En ny cd släpps i slutet av våren på Touché Music med world-jazzkvartetten KNUTSSON. Här ingår även Anders Persson, piano, Sebastién Dubé, bas, och Rafael Sida, slagverk.

Mats Öberg håller just på att skriva ett slagsverksstycke för Umeå Percussion som ska uruppföras på Umeå kammarmusikfestival i sommar. Han har en akustisk trio tillsammans med Sebastian Foggler, trummor, och Philip Augustsson, bas. I sommar turnerar han och Jonas Knutsson med Ale Möllers världsmusikorkester som presenteras på flera sommarfestivaler. Mats har också nyligen spelat in en cd med solopiano, vilken kommer ut så småningom.

Upp


Lördag 2 mars kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Ann-Kristin Hedmark med Berndt Egerbladh Trio

Det var länge se´n sist, men nu är sångerskan Ann-Kristin Hedmark i sta´n igen och då tillsammans med ingen mindre än pianisten Berndt Egerbladhs Trio.

Ann-Kristins unika blueskänsla finns i botten, när hon sjunger amerikanska jazzstandards. På repertoaren finns också musik av Van Morrison, Cornelis Vreeswijk, Antonio Carlos Jobim med flera. Ann-Kristin är en ofta använd solist i våra bästa storband, men här hör vi henne i en dynamisk och hudnära konstellation i form av Berndt Egerbladhs svängiga jazztrio.

För den breda allmänheten är Egerbladh mest känd för sina populära TV-program om 1940-, 50- och 60-talen och ”Två och en flygel”. Här får vi höra honom i en effektiv uppbackning av Anki Hedmark tillsammans med basisten Per Nilsson och trummisen Uffe Flink, eller ”Fiffe Lunk”, som han kallas i den trängre vänkretsen, denne svensk jazzmusiks siste hipster, som mellan varven också ger prov på sin svängiga sång.

Upp


Onsdag 27 februari kl 19.30 - Contrast
Fredrik Nordströms 08

En av Sveriges just nu mest spännande unga jazz-musiker, saxofonisten Fredrik Nordström, gästar Eskilstuna. Fredrik Nordström utsågs till 2002 års jazzartist i Sverige och hans debut-CD ”Urgency” har fått strålande recensioner:

”Lysande debut… Nordströms spel har en energi och hänsynslös självklarhet som gör det oberäkneligt och ständigt på väg åt olika håll samtidigt… mycket hörvärda”. Orkester Journalen.
”Don´t miss this one, it´s one of the year´s best”. Pulse (USA).

Gruppen ”Fredrik Nordströms 08” bildades 1998 och repertoaren består uteslutande av originalmusik signerad Nordström. ”De åtta” är alla musiker vi redan mött i egna och andras konstellationer. Det är med andra ord musiker av yppersta rang som här förenas under Nordströms musikaliska mantel, där improvisation, samspel, lyhördhet och flexibilitet är honnörsord och där spelglädjen och energin är påtaglig.

Magnus Broo och Patrik Skogh, trumpet - Magnus Svedberg och Karin Hammar, trombon - Fredrik Nordström, tenorsax - Mattias Ståhl, vibrafon - Filip Augustson, kontrabas
Fredrik Rundqvist, trummor

Upp


Onsdag 20 februari kl 19.30 - Contrast
The Real Thing

Äntligen säger säkert många älskare av orgeljazz!

The Real Thing är tillbaka på Contrast. 1998, när de senast var här, gjorde de stor succé med sin variant av hårdsvängande souljazz blandat med bebop, funk, r&b och - ja egentligen allt inom den svarta amerikanska musiken från 40-talet och framåt.
I år firar bandet sitt 10-årsjubileum med en 5-veckors turné i Sverige, Norge och Danmark. Under dessa 10 år har bandet gjort ca 100 konserter per år och spelat in över sex CD-skivor.

På Hammond B3-orgel hör vi Palle Wagnberg tillsammans med Staffan William-Olsson - Gibson L5-gitarr, Sigurd Köhn - saxofon och Börre Dahlhaug - trummor. De flesta av låtarna är eget material med stor variation i stilart och tempo. Att det hela sedan framförs med både humor och ett stilla vansinne ger ytterligare en dimension till musiken. Orkesterns engagemang i sin musik brukar också bevisas av att de aldrig går av scenen i torr smoking.

Förra gången bandet var här var det utsålt så allt talar för att det blir en toppenkväll igen på Contrast.

Upp


Onsdag 13 februari kl 19.30 - Contrast
Jack Lidströms Hep Cats

Ett av Sveriges äldsta och mest kända tradband; Jack Lidströms Hep Cats kommer till Contrast den 13 februari. Odödliga låtar från 30- 40- och 50-talet står på bandets repertoar bl. a många låtar som Louis Armstrongs drömsextett brukade framföra.

Förutom Jack Lidström själv på trumpet består bandet av Stephan Lindstein - trombone, Totte Ahlberg - klarinett, Per Larsson - piano, Gunnar Johnson - bas och Charlie Lidström - trummor.
Jack Lidström var bara 15 år 1947 när han bildade Hep Cats. Därefter har bandet spelat "överallt" från skoldanser i början till turnéer både inom och utom Sverige. Bandets skivor har getts ut i hela världen tom bakom järnridån när den existerade.

Jack själv har en mycket omfattande musikerkarriär inte enbart inom jazzen. Han har bl. a. varit medlem av Stockholms filharmoniker, blåst "Bachtrumpet" i kyrkor, framfört klassiska trumpetkonserter och mycket annat.
Basisten Gunnar Johnson är också ett bekant namn för många jazzälskare. Hans samarbete med Bengt Hallberg, Sonya Hedenbratt, Jan Johansson och Stan Getz finns dokumenterat i åtskilliga skivinspelningar. Gunnar Johnson var också Stan Getz’ svenske favoritbasist.
De övriga orkestermedlemmarna är även de musiker med lång erfarenhet och gott rykte inom tradjazzkretsar.

Orkesterns personliga variant av tradjazz med swing- och blueskänsla borgar för en verklig toppkväll på Contrast den 13 februari!

Upp


Söndag 10 februari kl 18.00 - Contrast
Bäsk

Det krävdes en stad för att det musikaliska språket från Västergötland och Gudbrandsdalen skulle få en ny dialekt. I Göteborg har Hans Kennemark, Sten Källman och Jonas Simonsson låtit älvorna dansa över spårvagnsspåren, låtit näcken spela i Valhallabadet och släppt ut trollen ur Ramberget. Sent på natten när vi alla sov, naturligtvis. Vi får lita på vittnesmålet från deras instrument.

Hans Kennemark är en välrenommerad fiolspelman från Västergötland. Han medverkar också i grupperna Tritonus och Forsmark Tre. Hans spelar fiol och altfiol. Sten Källman har sedan länge sitt hjärta i nordisk och haitisk folkmusik. Han är känd från Simbi, Filarfolket och Den Fule. Sten spelar saxofon och slagverk. Jonas Simonsson är en veteran som blåsare i Folkmusiksverige, där han bland annat också spelar med Groupa. Jonas spelar flöjter.

Tomas von Brömssen skrev i försättsbladet till deras debud-cd ”Bäsk”, att han ser älvor, dansande dervischer och självaste Johan Sebastian Bach tronande på ett gungande hölass när han hör Bäsk. Och nu kommer de till Eskilstuna...

Upp


Onsdag 6 februari kl 19.30 - Contrast
Kristian Jørgensen Kvartett

Alla känner vi till jazzviolinisten Svend Asmussen men för två år sedan fick den svenska jazzpubliken på bl.a. Uppsala Winter Swing, Linköping jazzfestival och Festijazz i Västerås göra en för många ny bekantskap i violinisten Kristian Jørgensen och gitarristen Jacob Fischer, båda också från Danmark. Redan i inledningsnumret slog man helt "knock" på publiken med sitt fantastiska samspel, motspel och ibland aggressivt hårt svängande jazz Jacob Fischer har spelat i många konstellationer och bl.a. varit. Svend Asmussens favorit gitarrist. Kristian Jørgensen har ju också med rätta kallats Svend Asmussens arvtagare.

I kvartetten ingår också på bas Thomas Fonnesbæck och på trummor Svend Erik Nørregård. Vid den aktuella konserten på "Contrast" deltager ej Nørregård. Vi hör i stället på trummor Aage Tanggaard. Samtliga mycket väl etablerade inom jazzvärlden.

Repertoaren består av standardlåtar och musik från "The Great American Song-Book" Gruppen utstrålar spelglädje och elegans och därtill en rejäl portion dansk humor. Kvartetten har sin fjärde CD på gång men finns förstås på ett stort antal CD i andra konstellationer.

Upp


Onsdag 30 januari kl 19.30 - Teatern
Monica Dominique Quintet

Tillägnan´s och Rapport-signaturens skaperska är som bekant ingen mindre än Monica Dominique. Monica och Carl-Axel är två helt osedvanligt genreöverskridande musiker - en gång i tiden som mycket unga utbildade vid Musikhögskolan i Stockholm.

Monica har främst specialiserat sig på jazzmusik. Som en av vårt lands främsta jazzmusiker har hon uppträtt som pianist, arrangör och kompositör. Monica ingick en period i den legendariska sånggruppen Gals & Pals och har medverkat inom teater, film och TV - även som skådespelerska.

Carl-Axel debuterade som pianist 1965 med Charles Ives Concordsonata. Han har sedan dess lanserat ovanlig pianomusik av kompositörer som Charles Alkan och Erik Satie. Han anses vara en av vår tids främsta Messiaen-tolkare.

I konserten på Teatern kommer publiken att bjudas på härlig blandning av Monica läckra och slagkraftiga kompositioner samt såväl klassiska som jazz standards. ”Deras musikaliska skarpsinne, deras energi, samstämmighet, känsla och värme blir till en omtumlande upplevelse, som inte riktigt i ord låter sig beskrivas”, skriver Norrtelje Tidning i en recension, som väl täcker vad deras framträdande handlar om.

I Monica Dominiques Quintet får vi lyssna till sångerskan och pianisten Monica vid flygeln och Carl-Axel på keyboards. Vidare hör vi Johan Hörlén på sopransaxofon, altsaxofon och basklarinett, Tommy Johnson vid kontrabasen och Mats Engström bakom trummorna.
Monica och Carl-Axel kan som få instrumentalister med sin tekniska briljans och unika förmåga till publikkontakt gjuta liv i musiken med sin varma och humoristiskt färgade närvaro och glädje. Eskilstuna-publiken har verkligen något att se fram emot.

Upp