2017


2017

Torsdag 14 december kl 19.30 – Lokomotivet
The Christmas Feeling – Julgala med Peter Asplund Big Band &
Isabella Lundgren, Anna Jalkéus, Vivian Buczek

”The Christmas Feeling”
är programförklaringen inför denna julgala och konsert med julmusik, som vi förknippar med bland andra Bing Crosby och Frank Sinatra. Med en elitmönstring med några av landets främsta musiker i ett av landets främsta storband kommer här trumpetaren och sångaren Peter Asplund i en jazzbetonad show med sin hyllning till julen. Vi får höra amerikanska och svenska julklassiker i nya arrangemang med några av våra allra främsta sångerskor – Isabella Lundgren, Anna Jalkéus och Vivian Buczek.

Skivan med samma namn – The Christmas Feeling – spelades in 2013 och har fått bland annat följande omdömen. ”Peter Asplund har en alldeles självklar förmåga att fånga en publik. Oavsett om han kreerar rollen som cool crooner eller när han osäkrar trumpeten och avlossar en armada av välformulerade fraser, för att i nästa ögonblick övergå till ett underbart melodiöst och varmt balladspel. Det är uppenbart att han vill roa och underhålla, men också leverera jazzmusik, som är både mustig och intrikat”, säger Leif Domnérus i Orkesterjournalen ”Det ultimata julalbumet”, ”Generös värme och smakfullt urval sånger, som med råge uppfyller alla kriterier för en lyckad julskiva” samt ”Och jag behöver inte vara snäll för att utnämna The Christmas Feeling till en av de bästa julskivor jag hört” säger några andra pressröster.

Eskilstuna är en av ett fåtal orter i Sverige, vilka till sig har lyckats knyta denna storbands- och julkonsert, som torde vara en av de allra bästa under julen 2017. Statens Kulturråd stöder den för övrigt med hänsyn till dess stora kulturvärde.

Restaurang P-2 har öppet för middag innan konserten. OBS! Bordsbeställning: 016 - 13 61 37.
Även barservering före konsert och i pausen.

upp

Lördag 9 december kl 19.00 – Royal-Biografen
Bengt Bailey and Friends

Eskilstunastorbandet Bengt Bailey and No Coments och vänner önskar God Jul med en välgörenhetskonsert i juletid till förmån för Eskilstuna Stadsmission, Härbärget. Gästande sångsolister denna kväll är Hanna Jonsson, Elias Ernvik och Jimmy Hansebrink. Det kommer att bjudas på musik från Frank Sinatra till Michael Bublé med mera. Bandet har genom åren spelat runt om i Sverige, och även i Norge, Finland och Tyskland, både till underhållning och dans. Man har tidigare gjort konserter tillsammans med Pontare, Putte Wickman, Hayati Kafe och Little Mike Watson, men nu är det alltså lokalproducerat som gäller.
100 kr av biljettpriset går oavkortat till Eskilstuna Stadsmission, Härbärget.
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr. Förköp på Tickster och Stadsbiblioteket.
Medlem i EJK visar upp medlemskort vid Royals entré.
Huvudarrangör: Bengt Bailey and No Coments i samarbete med EJK.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016 – 12 00 40.

upp

Onsdag 6 december kl 19.30 – Contrast
Ellen Andersson Quartet

Återväxten är tryggad med ett nytt, hett namn”, skriver Upsala Nya Tidning. Det heta namnet syftar på sångerskan Ellen Andersson, som med sitt debutalbum ”l’ll Be Seeing You” har imponerat på kritikerkåren, som beskriver albumet som en sensation. Bl.a. skriver kåren att ”hon visar upp en imponerande mognad och närvaro med sin speciella röst; hon behärskar hela den vokala jazzpaletten, från Billie Holidays innerlighet till Nancy Wilsons tryck; hon broderar ut melodin, improviserar, ser hur långt hon kan avlägsna sig från kompositionen och ändå få oss att höra melodin fast den nästan inte finns där”.
Med dessa lovord är det inte så konstigt att hennes album utsågs till 2016 års bästa jazzskiva av Orkesterjournalen och förärades priset Gyllene Skivan 2016.

En sådan debut är inte många förunnat och det skulle inte förvåna om Ellen kommer att bli en ny världsstjärna inom jazzen.

På vår konsert kommer Ellen att sjunga låtar från sitt album men också material från The Great American Songbook. Förutom Ellen – sång, består kvartetten av Anton Forsberg – gitarr, Hannes Jonsson – bas, och Sebastian Brydniak – trummor.

upp

Onsdag 29 november kl 19.30 – Contrast
Oktetten Lars 8 + 1

Bandet spelar jazzmusik komponerad och arrangerad av legendarerna Lars Gullin, Lars Färnlöf, Lars Sjösten och Lars Werner. Samtliga är ikoner inom den svenska jazzen, inom vilken framförallt Lars Gullin förde vidare ett musikaliskt arv baserat på ett nordiskt  tonspråk. Flera av musikerna i Lars 8  har arbetat regelbundet och nära tillsammans med en eller flera av dessa ”Larsar”.

Gruppen har spelat på bl a jazzklubbar och festivaler sedan 2012.

”Oktetten gör musiken full rättvisa och spelar med ett rikt mått av glädje” skrev Orkester Journalen efter ett framträdande och avslutade med ”Om det slumpar sig så att den här oktetten spelar på en plats nära dig – missa den inte för allt världen”.

På scenen hör vi Ulf Adåker – trumpet, Sven Larsson – trombon, Ulf Andersson – altsax, Cecilia Wennerström – tenorsax, Rune Stålspets – barytonsax, Claes von Heine – piano, Jan Adefelt – kontrabas, Janne Kullhammar – trummor och Christian Rosenberg – sång.

Tisdag 21 november kl 15.00 – Eskilstuna Teater
Peter Lind and the Cabaret Band: New Orleans – Land of Dreams

”New Orleans – Land of Dreams” – Storyvilles stängning 1917
Måndag 12 november 1917 stängdes Storyville, som var ett informellt namn på några nöjeskvarter i New Orleans. Kvarteren hade sin blomstringstid från slutet av 1800-talet och fram till tiden för första världskriget. Myten, eller var det sanningen, säger att det var då, som jazzen kom att spridas över USA. Först från New Orleans till Chicago och slutligen till New York. Därifrån tog så jazzen språnget över till Europa och via London och Paris vidare till Skandinavien.

”Do you know what it means to miss New Orleans” – följ med Peter Lind and the Cabaret Band på en musikalisk resa till jazzens födelsestad! Tillsammans kommer vi att vandra utmed Basin Street och Bourbon Street, omgivna av brassband, voodoodrottningar och sådana sköna levnadskonstnärer, som man inte träffar på någon annanstans än i New Orleans. Ensemblens sedvanliga blandning av garv, glamour och good times utlovas. Och för den som undrar, ”When The Saints Go Marching In” kan vi försäkra att den i allra högsta grad finns med i denna föreställning. Andra bekanta musikaliska godbitar är ”Bourbon Street Parade”, ”Blueberry Hill”, ”Basin Street Blues”, ”Summertime” och ”Tiger Rag”. Varmt välkomna i paraden, gott folk – nu drar vi till New Orleans!

Medverkar gör Eva Forsgren – sång och banjo, Peter Lind – trumpet och sång, John Högman – saxofoner och klarinett, Jens Lindgren – trombon och sång, Petter Carlson Welden – piano och horn, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.

upp

Onsdag 15 november kl 19.30 – Contrast
LSD

Konstellationen Fredrik Lindeborg, Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson är tre av Sveriges bästa yngre jazzmusiker där deras jazzmusik bjuder på humor, fantasi och glädje. Ett veritabelt prisregn har haglat över dem. Deras senaste skiva ”SOON” har hyllats av pressen och även den välkände saxofonisten Sonny Rollins har uttryckt sitt gillande av skivan. Lindeborg och Sjöstedt har också erhållit prestigefyllda Bert Levin-stipendiet 2015, Sjöstedt utsågs 2014 till mottagare av Jan Johansson stipendiet. Lindeborg belönades med Arne Domnerus Guldsax 2012. Intressant att notera är att Fredrik spelade Arne Domnerus ”Dompan” i filmen ”Monica Z”. Sjöstedt belönades samma år med Ronnie Gardiners stipendium. Från ”Leende Guldbruna Ögon till Albert Ayler”, så beskriver LSD kort sin repertoar.

Trio LSD kan beskrivas som ett trehövdat djur när de spelar och där varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. ”Det är inte jag som spelar sax i LSD utan lika mycket Martin och Daniel”, säger Fredrik. Trion uppvisar stor musikalitet med fräsch och fyndig personlig jazz. Så här beskriver de tre musikerna sig själva:

Fredrik Lindborg – tenor, barytonsaxofon och basklarinett – har spelat musik sedan barnsben och lyssnat ännu längre. Detta har satt sina spår i hans uttryck som talar direkt till lyssnaren. Hans sound är stort och mustigt, han svänger kraftigt och idéerna tycks aldrig ta slut.

Martin Sjöstedts musikalitet vet inga gränser. Ur alla instrument han tar i kommer ljuva toner. Hans huvudinstrument är basen men han spelar även piano. Efter att ha hört ”SOON” förstår man varför till exempel Joe Lovano, Jimmy Cobb och Peter Erskine vill spela med honom.

Daniel Fredriksson – trummor – spelar så ingen kan sitta still. Han är en enorm trumslagare som svänger så det svartnar samtidigt som han bjuder på en aldrig sinande ström av idéer och infall. Det är inte bara han själv som är fantastisk utan han gör även sina medmusiker bättre än någonsin.

upp

Onsdag 1 november kl 19.30 – Contrast
Nancy Harms med John Högman Kvartett

När den amerikanska sångerskan Nancy Harms flyttade till New York 2010 tog karriären fart på allvar. Utsålda konserter på klassiska jazzscener och lysande recensioner. ”Harms is an original with a truly special voice and style… She could – and should – go a long way”, skrev ansedda Downbeat Magazine efter hennes senaste CD ”Ellington At Night”.
Hon har turnerat i USA, Canada och Europa och under pågående turné gör hon tre framträdanden i Sverige.
Kvällens konsert innehåller material från ”Ellington At Night” och melodier ur The Great American Songbook.
Garanterat svängig uppbackning blir det med musiker som John Högman – saxofoner, Mikael Skoglund – piano, Martin Sjöstedt – bas och Calle Rasmusson – trummor.

upp

Onsdag 25 oktober kl 19.30 – Contrast
Ali Djeridi Quartet med Krister Andersson, Lars Jansson samt Palle Danielsson

“Efter en kortare turné norröver landade Ali Djeridis stjärnspäckade kvartett slutligen på restaurang L´Oasis där bandet inför utsåld salong bjöd på himmelsk jazz med moderna förtecken under själva Kristi Himmelfärdsdagen” skrev en recensent och avslutade med “Bästa konsert jag hört på länge. Den här gruppen vill man bara höra mera av”

“Sjärnspäckad” är inget överord när det gäller den här gruppen som bildades 2016.

Krister Andersson - tenorsax. “Ren världsklass, varken mer eller mindre” skrev Leif Domnerus i en recension. Har belönats med Gyllene skivan för bästa jazzinspelning vid två tillfällen, Sveriges Radios pris Jazzkatten och ett flertal andra priser och stipendier, nu senast Monica Zetterlundstipendiet för 2017.

Lars Jansson - piano. Förutom pianist också kompositör, arrangör och pedagog och innehavare av Danmarks första professur i jazzmusik. Lars Jansson Trio är en av de mest berömda jazzgrupperna i Skandinavien och Japan och har turnerat över stora delar av världen.

Palle Danielsson - bas. Har sedan många år arbetat mycket internationellt och spelat med många av jazzens största. Ingick under flera år i “superstjärnan” Keith Jarretts “European Quartet”. Spelade redan som 19-åring med Bill Evans.

Ali Djeridi - trummor. Har spelat med de flesta svenska jazzmusiker under sin långa karriär. Bildade den mycket uppmärksammade trion Trinity som fortfarande efter mer än tio år turnerar flitigt.

upp

Lördag 21 oktober kl 19.30 – Royal-Biografen
Jennifer Brown Band

Jennifer Brown är tillbaka på scenen
Drottningen av svensk soul med många världshittar i bagaget. Vi kommer ihåg In My Garden, Tuesday Afternoon, You Are My Everything och många fler Efter 6 år av tystnad är nu Jennifer Brown äntligen tillbaka med ny musik. Den här gången sjunger hon på svenska. Hon kände att det var dags för lite mer närodlat för den svenska publiken. Den nya singeln ”Kom hem till mig” släpptes den 18 maj på Spotify och Itunes. Låten är skriven av Jennifer Brown tillsammans med Alessandra Günthardt och Nico Günthardt. Musiken är uppriktig och intim.

– Att sätta mig själv på prov och bredda mig är något som jag ständigt strävar efter. Därför var det naturligt för mig att ta steget till att börja sjunga på svenska, säger Jennifer Brown.

Jennifer har tidigare kallats ”Sveriges souldrottning”. Hennes debutskiva ”Giving You The Best” (1994) sålde i över 500 000 exemplar världen över och hon placerade sig högt upp på flera topplistor med hits som My Everything och Heaven Come Down.  Under sin karriär har hon jobbat med en bred musikalisk palett med allt från soulballader, modern RnB, akustisk singer-songwritermusik till melodisk radiopop. Jennifer har alltid varit en person som vågat lita på sin intuition och har grundinställningen att allt är möjligt. Hon har varit framgångsrik både inom Sverige och internationell vilket har gett henne möjligheten att bland annat jobba med Lenny Kravitz i studion samt Whitney Houstons och Mariah Careys producenter. 1998 fick Jennifer Brown en Grammis för bästa kvinnliga pop/rockartist.
 
Jennifer har även ägnat sig åt skådespeleri. 2006 spelade hon en av nyckelrollerna i filmen Förortsungar. Under hösten 2013 gjorde hon teater/musikaldebut när hon spelade en av huvudrollerna i Stockholms Stadsteaters uppsättning av Blodsbröder. Jennifer hade även en roll i den uppmärksammade dramaserien ”Ettor och Nollor” som sändes i SVT under 2014.

När hon nu kommer till Eskilstuna, är det med tonvikt på det engelska materialet, men hon blandar in en och annan låt från det svenska materialet. Vi får höra en fantastisk sångerska och ett rutinerat band med Ron Brown – sång, Kent Kroon – gitarr, Kenneth Johnson – saxofoner, Emanuel Andersen – keyboards, Christian Veltman – bas och Björn Gideonson – trummor.

Man levererar en häxbrygd bestående av Jennifers låtar på engelska och svenska, Rons soullåtar och några instrumentala inslag levererade av Kent Kroon.

Diskografi
Bloom In November (2009)
Home (2003)
In My Garden (1997)
Vera (1998)

upp

Onsdag 11 oktober kl 19.30 – Eskilstuna Teater
”All That Vocal Jazz” med sångerskorna Anna Pauline, Hannah Svensson och Vivian Buczek samt Ewan Svensson Trio

”ALL THAT VOCAL JAZZ”
är en veritabel sångexplosion av stora mått med 3 sångerskor ur den yppersta vokala jazzeliten. Sångerskorna är Anna Pauline, Hannah Svensson och Vivian Buczek och de är ackompanjerade av Ewan Svensson Trio.

”De sjunger tillsammans och var för sig med var sin personliga röst. De skapar en spännande sångbredd, där sångglatt är det smittande och sammanfattande ordet. Vocaljazz i världsklass” säger en recensent. Vi citerar vidare: ”De tre tjejerna är supermusikaliska och har fått jazzen som själamat tillsammans med barnvällingen. Vivians pappa var trombonist, Hannahs pappa är jazzgitarrist och Anna Paulines pappa är jazztrumpetare. Våra sångstjärnor från södra Sverige har mycket gemensamt men också mycket distinkta egna personligheter, som avspeglas i deras sångsätt.

Vivian Buczek är med sina polska rötter ett rivjärn full av energi och känsloutbrott, lekande med rytmen. Hon har gett ut fem egna soloskivor, som alla blivit kritikerrosade och har på senare tid samarbetat med den fantastiske pianisten och basisten Martin Sjöstedt. Vivian är en av de främsta tolkarna i världen av Ella Fitzgeralds sångkonst. Hanna Svensson kommer från Falkenberg och har gett ut flera skivor med pappa Ewan Svensson och är mycket personlig även hon i sina tolkningar. Hon har en lugnare framtoning än Vivian men exploderar stundtals i mycket fina scatsolon. Att vara personlig men ändå vara en del av gruppen är en gåva, som alla tre besitter. Det är Anna Pauline det yttersta beviset för. Hon är charmig, energisk och gillar att tolka texter på sitt eget vis. Hon är också en ypperlig improvisatör. Alla dessa olika egenskaper hos tjejerna gör All That Vocal Jazz till en mycket spännande konstellation full av överraskningar.”

Vivian Buczek, Hannah Svensson och Anna Pauline samarbetar alltså i en ypperlig konstellation - är oerhört musikaliska, kanske delvis tack vare sina speciella gener. Stora legender som Frank Sinatra, Billie Holiday, Sarah Vaughan och Peggy Lee hyllas, blandat med andra favoriter och en och annan anekdot. Sångtrion backas upp av gitarrlegenden Ewan Svensson, Mattias Svensson – bas och Zoltan Czörsz.

upp

Onsdag 4 oktober kl 19.30 – Contrast
Lisa Björänge Quintet

En recension i Folkbladet skriver så här om bandet: ”Det fina med Lisa Björänge Quintet är att det inte är en sångerska med kompband, utan en jazzgrupp med sångerska. … Sällan hör man en grupp musiker som är så fria i förhållande till varandra och ändå så tillsammans”. De har nyligen släppt en tredje skiva ”Resting Spirit” där repertoaren består av egna kompositioner. Lisa Björänge brukar beskrivas som en av de mest uttrycksfulla av senare års jazzsångerskor och kvintettens senaste skiva är ”ett litet paket lekfull musik av bästa märke” enligt Fasching. Lisa visar flera sidor av sig själv och beskrivs som ”ljuvlig ibland, fräck emellanåt, ekvilibristisk när det passar och helsikes intensiv i avgörande lägen” (Orkester Journalen). Förutom Lisa består kvintetten av elitmusikerna Klas Toresson - tenorsax, Fabian Kallerdahl – piano, Pär-Ola Landin – bas samt Jon Fält – trummor.

upp

Lördag 23 september kl 18.00 – Eskilstuna Teater
Monica Cominiques Hammondtrio: DLB (Dominique–Lakin–Bådal)
feat. Amanda Sedgwick – ”Girl Talk”

”Girl Talk” är namnet på skivan, som gruppen spelade in hösten 2014. Det handlar om Hammondorgelgodis med en kvinnlig powertrio och gästande altsaxofonisten Amanda Sedgwick. År 1969 var Monica Dominique medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Övriga i bandet var Carl-Axel Dominique, gitarristen Georg ”Jojje” Wadénius, sångaren Tommy Körberg och trummisen Tommy ”Slim” Borgudd, som för övrigt också körde Formel 1. Vi, som var med under konserten i Konserthallen, Stålforsskolan i början av 70-talet, kommer ihåg att det svängde så fantastiskt, att man trodde hela skolan skulle glida ner i Eskilstunaån. Nu är det åter dags för Monica Dominique att ge ut en orgel-CD, denna gång tillsammans med välkända och Eskilstunabördiga basisten Rigmor Bådal och trummisen Justina Lakin. Medverkar gör också såsom Special Guest bekanta altsaxofonisten Amanda Sedgwick. Skivan består av funkigt, tidlöst och uppsluppet orgelsväng med bland annat kända jazzlåtar såsom Misty, Splanky, Satin Doll och naturligtvis Girl Talk, som vi säkert också kommer att bli bjudna på under konserten.

Monica Dominique är som bekant en av vårt lands främsta kvinnliga jazzmusiker och har länge verkat som såväl pianist, arrangör som kompositör. För Eskilstunaborna bekanta Rigmor Bådal är en basist med bredd och som förutom jazz spelar såväl soul/disco, folkrock/visa som klassiskt. Justina Lakin är en mångfacetterad trumslagare med rötterna i bluesens många grenar. Tillsammans har trion medverkat bland annat vid Stockholms Stadsteaters uppsättning av ”Jösses Flickor – Återkomsten” och Vasateaterns hyllningsföreställning ”Snurra min jord” till poeten Lars Forssells 80-årsdag. Amanda Sedgwick har verkat såväl nationellt som internationellt med flera av de stora namnen inom jazzen. ”Allt som Monica Dominique rör vid blir stor musik och frågan är om inte hennes musikalitet är alldeles enastående. Och skivan Girl Talk är inget undantag”, skriver tidningen Lira sammanfattande. Andra pressröster säger ”Inte bara trion DLB utan också gästartisten och altsaxofonisten Amanda Sedgwick gör strålande bra ifrån sig och resultatet kunde inte gärna ha blivit bättre” och ”Monicas hammond i t.ex. McDuffs A Real Goddun’ samt Ode to Billie Joe känns som att gunga fram i en gammal amerikanare”. Räkna med att Teatern blir välfylld.

upp

Lördag 29 april kl 19.00 – Konserthallen
Lill Lindfors med Mats Norrefalk samt Claes Crona, Johan Granström och Johan Löfcrantz Ramsay

Alltsedan den utsålda succékonserten i Konserthallen våren 2012 har vi fått önskemål om återbesök av Lill. Hon är oerhört mycket upptagen och sparsmakad, men nu har det äntligen lyckats. Liksom förra gången får vi dessutom höra och se henne i sällskap med den begåvade och mångsidige gitarristen och sångaren Mats Norrefalk.

Hela Sverige har ett slags relation till Lill Lindfors och hela Europa tappade hakan, när Lill tappade kjolen i Melodifestivalen 1985 – Lill med sin magiska och sensuella utstrålning, som det är svårt att värja sig mot. Lill tillhör som bekant en av Sveriges ”bredaste” och absolut populäraste artister och det bevisar hon i den här konserten, som består av bland annat latinmusik, kända standardlåtar, musik från egna skivor och mycket humor.

Hon kommer även att sjunga en hel del av Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson och Evert Taube. Vi får naturligtvis också höra Du är den ende och Musik skall byggas. I kompet hör vi Claes Crona, som man så ofta ser bakom olika världsstjärnor. Under senare år har han ofta turnerat med Toots Thielemans, Georgie Fame, Stacey Kent, Svante Thuresson, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Scott Hamilton m fl.

Förutom Claes Crona vid flygeln hör vi Johan Granström på bas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna.

upp

Söndag 23 april kl 16.00 – Contrast
Casablanca Big Band och Musikskolans improvisationsgrupper

Ibland kallar vi detta för vårterminens examenskonsert, där Musikskolans elever i dels ensemblespel och dels improvisation får tillfälle att visa upp sina färdigheter på en scen inför publik efter att dessförinnan bland annat under en hel termin dessutom ha fått chansen att på en levande scen inför publik vid tre olika tillfällen (Jam-Kvällar) få chansen att prova sina färdigheter tillsammans med husband, som innehåller rutinerade musiker, ofta musiklärare med professionell erfarenhet. Här får vi lyssna till unga musikanter från Eskilstuna som ofta senare deltar i riksfinalen för jazzmusiker i tävlingen Musik Direkt för ungdomar upp till 19 år. I det 10-tal grupper, som förekommer i den årliga riksfinalen på Jazzklubb Fasching i Stockholm återfinner vi inte sällan grupper från Eskilstuna Musikskola. Exemplen är många och kanske är det av viss betydelse, att vi dels har Sveriges äldsta kommunala musikskola och dels har haft landets förste improvisationspedagog i en kommunal musikskola, Rolf Boström. Ledare för storbandet Casablanca Big Band är Janne Karlsson och Anders Andersson, som också är huvudansvarig för improvisationsundervisningen i Eskilstuna Musikskola.

Vi vill uppmana alla att med fri entré besöka Contrast för att ta del av musikens framtida stjärnor inom Jazzmusiken och allt detta är frukten av ett ovanligt stort antal kompetenta musikpedagoger inom en och samma musikskola, som leds av vår fantastiska rektor Birgitta Gillberg.

Det samarbete, som Eskilstuna Musikskola har med en av landets största jazzklubbar, Eskilstuna Jazzklubb, som rankas som nr 5 i landet av Statens Kulturråd, är dessutom i det närmaste unikt i Sverige och har fått tjäna som exempel till efterföljd på många håll i landet.

Fri entré / Öppet kafé / All publik välkommen

Arrangörer: Eskilstuna Musikskola och Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Eskilstuna Kultur & Fritid och Jazz i Sörmland med flera

upp

Lördag 22 april kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
Tandla All Star Band med gästande vokalister

Nu är dom tillbaka, succébandet från förra våren – Eskilstunas fränaste lilla storband. Man utlovar svängiga standardlåtar och nya arrangemang. Förutom musik med dektetten eller tentetten, som vi oftast kallar tiomannabandet, får vi höra musik framförd i mindre konstellationer med de olika musikerna och även med gästande vokalisterna Jimmy Hansebrink, Elin Sjönneby och Amalia Sjönneby.

I bandet kommer vi att få se och höra Tomas Forsman – trumpet, Ola Sjönneby – trumpet, Lars-Johan Östblom – trombon, Adrian Holmström – altsax, Johan Lewin – tenorsax, Lars Kjellström – barytonsax, Dan Göransson – gitarr, Anders Andersson – piano, Claes Fall – bas och Arnulf Ibsen – trummor.

Såsom konferencier ledsagar oss genom konserten välbekante Niclas Ericson, som bland mycket annat även framträder som sångare och trumpetare i Succéorkestern Astoria.

Ska det bli utsålt igen liksom föregående år?

Två set med fikapaus.

För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

upp

Onsdag 19 april kl 19.30 – Contrast
Patrik Bomans Ambivalent

Per ”Texas” Johansson är musikern som var tongivande inom svensk jazz på 1990-talet men som plötsligt försvann. Vid 30-års ålder kände han att han behövde ta ett steg åt sidan och syssla med något annat. Han utbildade sig till sjuksköterska.
Efter att först ha vårdat själen hos sina medmänniskor med sin musik och sen sina medmänniskors kroppar på Huddinge sjukhus, är han nu tillbaka med sin själavårdande insats inom musiken. ”De långa rulltrapporna i Flemingsberg” är namnet på den senaste plattan från Per ”Texas”.

Det var en ren slump att Magnus Wiklund började spela trombon överhuvudtaget. Han ville egentligen spela saxofon men det fanns inte plats på Kulturskolan så han hamnade på trombonkursen i stället. Han gick jazzgymnasiet i Gävle och sen på folkhögskola innan han började på Musikhögskolan i Stockholm. Han bor och verkar sen ett antal år tillbaka som trombonist i Stockholm.

Carl Orrje, piano. Carl föddes 1967 i Stockholm och är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Han har medverkat på skivor med bland andra, Bernt Rosengren, Krister Andersson och Fredrik Norén Band. Carl har varit bosatt i New York ett tiotal år där han varit verksam som musiker och fått en ”master degree” från Manhattan School of Musik. År 2004 återkom han till Sverige.

Chris Montgomery är trummisen som alla vill ha med i sina band. Man har sett och hört
honom bakom trummorna allt ifrån storband såsom ASJO till små intima grupper som Söderlind- Lindberg- Montgomery, lirande på Glenn Miller Café. Trots att alla drar och rycker i Chris hindrar det honom inte att även spela i ”nybörjargrupper” som The Beginners.

Max Schultz, gitarr. En presentation känns nästan överflödig. Max syns och hörs överallt, från kyrkorum, spelande på bröllop och begravningar till sjabbiga småklubbar där han kan locka fram oanade toner ur sin gitarr men så var ju Jimi Hendrix hans stora idol en gång i tiden. På slutet av 90-talet medverkade han på ett stort antal skivor som spelades in i den beryktade KAZA- studion i Johanneshov.

Patrik Boman, kontrabas. Patrik är musiker, kompositör, arrangör och producent. Han återfinns antingen som bandledare eller som medlem i ett stort antal grupper. I gruppen Patrik Boman 7 Piece Machine lyckades han samla ett stort antal mycket kompetenta musiker. Några av dessa har han tagit med sig till gruppen Ambivalent. Tillsammans med vännen och kollegan Peter Nordal samt Ronnie Gardiner ingick han i den trio som backade upp Lisa Ekdahl på 1990-talet och som fick det att svänga skönt och jazzigt.

upp

Fredag 7 april kl 20.00 – Royal-Biografen
”Tribute to B B King” med Claes Janson och Arnesen Blues Band

En konsert med ett tungt och svängigt Hammond-gung. Att B B King är en av de absolut största i blusens historia håller nog de flesta med om. En legend under sin livstid med ett unikt sound och själfullt artisteri. Han har blivit hyllad på allehanda sätt under sitt långa och oerhört innehållsrika liv, som han lämnade först vid 89 årsålder år 2015. Bland annat tilldelades han som bekant Polar Music Prize år 2004.

Här hyllas han av sångaren Claes Janson tillsammans med Arnesen BluesBand. Det blir ett underhållande program, där favoritlåtar ur B B Kings repertoar varvas med berättelser och anekdoter ur hans liv.

Claes Janson behöver väl knappast någon närmare presentation. Med sin omisskännliga röst har han synts och hörts i otaliga sammanhang genom åren, bl.a. i bandet ”Good Morning Blues”.

Arnesen Blues Band går i år in på sitt fjortonde år som grupp. Konceptet har hela tiden varit detsamma – en något modernare approach, variation i arrangemangen, uttrycksfulla solister och en solid rytmsektion. Resultatet blir en ensemble som kan leverera ett omutligt sväng av alla sorter, Med en Hammondorgel ges dessutom möjligheten till en dynamik, som sträcker sig från det avskalade till det näst intill storbandsliknande.

Sångaren Claes Janson ses och hörs här tillsammans med Thomas Arnesen – gitarr och sång, Andreas Hellkvist – Hammondorgel, Björn Lundquist – bas samt Ola Ragnar – trummor.

upp

Onsdag 29 mars kl 18.00 resp 19.30 – Contrast
SE-Quartet – konsert med skivsläpp! • Jam-kväll – Öppen scen

SE-QUARTET – Frivillig entrégåva eller köp av nysläppt CD
JAM-KVÄLL – Fri entré / Öppet kafé / All publik välkommen! – Husband: SE-Quartet
Medarrangörer: Eskilstuna Musikskola och RUM (Riksförbundet Unga Musikanter

SE-Quartet / Konsert med skivsläpp och Jam-Kväll

Gruppen SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra ursprungliga musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades SE-Quartet, som nu har gjort närmare 100 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. Bandet är nu aktuella med släpp av en ny skiva. Gruppen består numera av Rasmus H Thomsen – piano, David Ehrlin – saxofon och basklarinett, Martin Sundström – kontrabas samt Antti Ojala – trummor.

SE-Quartet bryter kulturella och musikaliska gränser

Den 7 april släpper SE-Quartet albumet Going North med smygsläpp på Contrast den 29/3. Det är kvartettens tredje release på bara fem år. Den internationellt erkända jazzkvartetten, bestående av en dansk och tre svenskar hoppas, att deras nya album ska kunna beröra lyssnare både inom och utanför jazzvärlden. Albumet är dedikerad till de flyktingar, som har kommit till Norden under de senaste åren och SE-Quartet låter en del av intäkterna från CD-försäljningen gå till välgörenhet.

Titeln Going North syftar på de flyktingar, som har kommit hit och är samtidigt en musikalisk referens, eftersom musiken har en nordisk ton som bygger på den skandinaviska jazzen. Musiken fängslar med dess vackra melodier och energiska beats samt ett lyhört samspel med episka improvisationer. På den mer storslagna låten Even Death Will Die medverkar den prisbelönta kammarkören Stella. Bryta ramar i kompositionerna har SE-Quartet lagt extra fokus på för att bryta de traditionella ramarna, som jazzmusik ofta har med tema-solo-tema form. Ett exempel på detta är låten Vilhelmina – Storuman som börjar med ett melodisk sopransax-tema, som utvecklas till en B-del med snabba unisona piano-sax fraser och vidare ut i en fri piano-trum-improvisation.

SE-Quartet hämtar även inspiration från många andra genrer som gospel, avant-garde, klassisk musik, populärmusik och soul för att bryta ramarna. SE-Quartet vill inte vara dömande men uppmanar till något, som de tror håller i längden. Denna uppmaning belyses i låten The Power Of Forgiveness, som Rasmus H Thomsen skrev för en radiogudstjänst med den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu. Att kunna förlåta är det mest kraftfulla verktyg att förena oavsett om det gäller konflikter mellan länder, befolkningsgrupper eller om det handlar om en sårad relation mellan två personer.

upp

Onsdag 22 mars kl 19.30 – Contrast
Second Line Jazz Band

Ett av Europas mest populära traditionella jazzband, Second Line Jazzband, kommer på ett efterlängtat besök. Bandets popularitet beror bl a på deras unika förmåga att växla stil och repertoar under en konsert utan att tumma på influenserna från New Orleans.
Man har etablerat sig genom att spela på klubbar och festivaler och genom radio- och TV-framträdanden runt hela Europa och blivit publikfavoriter och slagit publikrekord gång på gång.
Repertoaren spänner mellan Bunk Johnson och Kid Ory till Bob Dylan och Louis Prima och Irving Berlin

Bandet har funnits i 28 år och har släppt 14 plattor men framför allt har man gjort sig känt som ett liveband, inte minst genom det flitiga turnerandet.

Vi kommer att få höra Jesper Albrektsson - trumpet och sång, Niklas Carlsson - trombon och sång, Olof Skoog - saxofon, klarinett och sång, Anders Wasén - banjo, Per Bach - bas och Johan Horner - trummor.

upp

Onsdag 15 mars kl 19.30 – Contrast
Isabella Lundgren med Carl Bagge Trio

Isabella Lundgren ses som Sveriges nya stjärnskott på jazzhimlen men vägen dit har varit krokig. Hon kommer från Karlstad där hon gick på musiklinjen och direkt efter studenten flyttade hon till New York där hon under åren 2006-2010 studerade vid New York University. Samtidigrt uppträdde hon som artist på olika konsertscener och klubbar. Men livet ”over there” blev inte vad hon förväntat sig vad gäller musikskapandet och utvecklingen av henne själv. Hon återvände till Sverige år 2010 och påbörjade studier för att bli präst men började så småningom ta upp sitt intresse för jazz igen.

År 2012 skivdebuterar hon med albumet, It had to be you, där hon tolkar musik ur The Great American Songbook. Hon kom med ett andra album, Somehow life got in the way, år 2014, ett album som rosades av såväl kritiker som publik. Hon fick även Gyllene Skivan år 2014. En stor sensation blev det när hon utsågs till Årets musiker, år 2015. Detta har aldrig hänt en sångerska. Hon har kommit ut med ett tredje album, Where is home, ur vilket hon kommer att ge oss smakprov från liksom sånger från The American Songbook, vid kvällens konstert.

Denna fantastiska sångerska har med sig en lika fantastisk trio: Carl Bagge, piano, Niklas Fernqvist, bas, och Daniel Fredriksson, trummor.

upp

Fredag 10 mars kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Stockholm Voices hyllar Monica Zetterlunds skiva ”Waltz for Debby”

”Come Rain or Come Shine”
är namnet på skivan, som gruppen spelade in hösten 2014. Musiken är arrangerad för vokalgrupp och komp. Skivan är i sin tur en hyllning till Monica Zetterlunds och Bill Evans berömda skiva Waltz For Debby, som anses vara en av de främsta inspelningarna någonsin med en svensk jazzartist. Det är mestadels musiken från den skivan, som vi får höra på konserten plus några lånade bitar från The Great American Song Book. Gruppen bildades 2012 och vi fick då en ny professionell vokaljazzgrupp, som för vidare arvet från Manhattan Transfer, Lambert, Hendricks & Ross, New York Voices och svenska Gals ’n’ Pals. De fyra sångarna är Gunilla Törnfeldt, Maria Winther, Alexander Lövmark och Jakob Sollevi. Till detta kommer ett komp med Klas Lindqvist – altsax, Mikael Skoglund – piano, Svante Söderqvist – kontrabas och Calle Rasmusson - trummor. Arrangemangen är skrivna av Gunilla Törnfeldt och Mikael Skoglund. Berömmet haglar över gruppen; ”Suveränt artisteri, formidabel kvalitetsunderhållning”, ”Betyg 5 av 5 möjliga” och ”Finstämd samklang och starka, studsande soloinsatser”.

Ytterligare några pressröster:

“Suveränt artisteri, formidabel kvalitetsunderhållning.” – Hudiksvalls Tidning

“Med Stockholm Voices slår jazzen ut i full blom. Med sin utsökta röstbehandling och sitt artisteri på hög nivå blev det total succé för Stockholm Voices vid jazzkonserten i Blå salongen. Det är bara att kapitulera inför dessa formidabla röster och den fint integrerade grupp med fyra instrumentalister som bidrar till det lyckade resultatet.” – Norra Skåne

“Det behövdes inte många takter för att förstå att vi i den här kvartetten har fått något riktigt stort.” – Jönköpingsposten

Räkna med att Teatern blir välfylld.

Mera information hittar du på den omfattande hemsidan

upp

Onsdag 7 mars kl 15.00 – Eskilstuna Teater
Peter Lind and the Cabaret Band – ”Allt var bättre förr”

Äntligen är det dags igen! Peter Lind and the Cabaret Band presenterar ännu en ogenerat lycklig nostalgiresa till den tid när jukeboxar, dufflar och Radio Luxemburg präglade tillvaron. Det var den tid då man samtidigt kunde gilla Chris Barber, Rolling Stones och Nina Simone utan att det var något konstigt med det. Bered er på den sedvanliga bandningen av sköna skrönor och ljuvliga låtar när bandet tar sig an 50- och 60-talen under den självklara rubriken: ”Allt var bättre förr !”

Vi får bland annat höra jazzklassiker som That´s a pleanty, Ice Cream, Satisfaction, You´re the top, Petite Fleur, Pennsylvania 6-5000, I´m walkin´, Bernie´s Tune och andra melodier såsom Följ mig bortåt vägen, En gång i Stockholm, På stranden av Bali Bali, Dream a little dream of me, Gun från Dragarbrunn och Allt var bättre förr (When it´s sleepy time down south).

De för denna cabaretföreställning särskilt handplockade musikerna är Peter Lind – trumpet, Eva Forsgren – sång, Jens ”Jesse” Lindgren – trombon, John Högman – tenorsax och sopransax, Petter Carlsson Welden – piano, Kjell Grundström – bas, Björn Sjödin – trummor, dvs idel ädel adel.

Ska det bli UTSÅLT igen som på de flesta andra ställen de har besökt ?

Se även hemsidan

upp

Onsdag 1 mars kl 19.30 – Contrast
Lars Jansson + Unit

Lars Jansson är en etablerad musiker, kompositör, pianist och pedagog. Han har spelat och samarbetat med ett flertal framstående musiker, som till exempel Arild Andersson, Stewe Svallow, Rune Gustafsson, Georg Riedel och Rigmor Gustafsson. Han kan även titulera sig jazzprofessor. Lars har en egen jazzgrupp – Lars Jansson Trio, som han turnerar runt om i världen med. Gruppen har gett ut ett tiotal egna skivor.

Enligt Göran Olsson på DIG Jazz har Lars ett ”vackert, formsäkert pianospel, som är tekniskt fullödigt och harmoniskt raffinerat”. Vi kan med andra ord se fram emot en mästermusikant som alltid ger behållning och berör med sin unika stil. Till sin hjälp har Jansson UNIT, som är Musik i Blekinges trio med Niclas Höglind, gitarr, Mattias Welin, kontrabas, och Kristofer Johansson, trummor.

upp

Fredag 24 februari kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Toots Thielemans – En hyllning av Filip Jers och Claes Crona Trio

Munspelaren och gitarristen Toots Thielemans, född i Belgien 1922, lämnade oss i augusti 2016 efter ett långt och musikaliskt innehållsrikt liv, som han till stor del gav oss svenskar så mycket av tillsammans med Hasse & Tage, Monica Zetterlund, Beppe Wolgers med flera. Stor värme och kärlek skänkte han oss svenskar, som tog honom till våra hjärtan. Han gjorde Sverige till ett andra hemland och talade även svenska. Toots var mästaren på detta besvärliga instrument som munspelet är. Vem kan vara lämpligare att hylla Toots än dels pianisten Claes Crona, som spelade med honom redan under 70- och 80-talet och dels munspelaren Filip Jers, född 1986 och som redan vid 18 års ålder blev världsmästare på munspel och 2016 utsågs till Årets Musiker vid Jazzgalan och däremellan har förärats med mängder av utmärkelser.

År 2011 tar Filip en Mastersexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han var den förste eleven med munspel som huvudinstrument. Han spelar även cello, gitarr, piano, elbas, mandolin, fagott, saxofon, flöjt, dragspel och mungiga – med andra ord ett musikaliskt underbarn och bland mycket annat en fantastisk jazzmusiker. Han har redan hunnit turnéra i ett 30-tal länder och undervisar numera även vid Musikhögskolan. Nu vill Filip Jers hylla sin store idol Toots och han gör det tillsammans med Claes Crona – piano, Hans Andersson – bas och Johan Löfcrantz – trummor. Det blir en konsert i Toot´s anda med melodier som Bluesette, For My Lady, Secret Love, Sultry Serenade, Fjäriln Vingad, Vem kan Segla Förutan Vind, Days of Wine and Roses, dvs musik som Toots Thielemans lärt oss att tycka om. Räkna med att Teatern blir välfylld.

Mera information hittar du om Toots Thielemans på Wikipedia och om Filip Jers på dennes mycket omfattande hemsida

upp

Onsdag 15 februari kl 19.30 – Contrast
Christina Gustafsson med Bernt Rosengren Quartet

Christina Gustafsson har bl a studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och New York School of Music och är en av våra framgångsrika svenska jazzsångerskor. Hon har haft egna grupper och hon har spelat med många av våra mest kända jazzprofiler t ex Ronnie Gardiner, Mathias Algotson, Magnus Lindgren m fl. Hon har släppt flera album och också fått stor uppmärksamhet som låtskrivare.

2012 tilldelades hon tillsammans med Rigmor Gustafsson Anita O´Day-priset med motiveringen "...tillhör eliten av Europas jazzsångerskor...".

Bernt Rosengren är etablerad som en eminent musiker, kompositör och arrangör sedan han gjorde debut på den svenska jazzscenen i mitten av femtiotalet. Han medverkar i och leder flera olika konstellationer och han har hyllats som en av Europas viktigaste tenorsaxofonister och flöjtister i internationella musiktidskrifter. Den sedan mer än tio år väl sammansvetsade kvartetten har turnerat flitigt och belönades 2010 med Gyllene Skivan.

I kvartetten ingår också Stefan Gustafson - piano, Hans Backenroth - bas och Bengt Stark - trummor.

Vi får höra standardlåtar och femtio- och sextiotalsjazz när den är som bäst.

upp

Onsdag 8 februari kl 19.30 – Contrast
Ronnie Gardiner Quartet

Svängigt och lättlyssnat med Ronnie Gardiner Quartet på Contrast.

Ett mycket efterlängtat besök. Kvartetten består av handplockade yngre musiker med den evigt unge Ronnie Gardiner i spetsen, alla välkända för vår publik efter många besök här.

Vi kommer att få höra swing och bebop med stark förankring i standards och The Great American Songbook. Allt framfört med genuin känsla och spelglädje.

På scenen ser och hör vi några av våra allra främsta jazzmusiker.

Karl Olandersson - trumpet, Mathias Algotson - piano, Hans Larsson - bas och sång samt Ronnie Gardiner - trummor.

En helskön jazzkväll utlovas.

upp

 

--