2012


2012

Onsdag 5 december kl 19.30 – Contrast
Joey Calderazzo – Jeff ”Tain” Watts – Håkan Broström – Martin Sjöstedt

Två amerikanska och två svenska världsstjärnor på scenen!

Konserten är ett resultat av ett framgångsrikt samarbete mellan saxofonisten Håkan Broström och den välkände pianisten Joey Calderazzo. Tillsammans med basisten Martin Sjöstedt och trumslagaren Daniel Fredriksson gavs skivan Refraction ut 2010 och som hyllades av en samstämmig kritikerkår som en av årets skivor.
Som en naturlig fortsättning ansluter nu en världens mest namnkunniga jazzmusiker till gruppen för en helt unik turné i Europa, trumslagaren Jeff Tain Watts.

Jeff ”Tain” Watts satte sitt namn på världskartan i och med samarbetet med trumpetaren Wynton Marsalis i slutet av 80-talet. Han är med sitt initiativrika och enormt kraftfulla spel den mest uppmärksammade trumslagaren för närvarande.

Håkan Broström har länge varit ett av toppnamnen inom svensk jazz som solist, kompositör och arrangör. Har spelat och turnerat med många av de största på den internationella jzzscenen.

Joey Calderazzo räknas som en av de ledande jazzpianisterna i världen idag. Handplockades av den nu avlidne Michael Brecker direkt efter musikstudierna och tillsammans gjorde dom flera uppmärksammade inspelningar. Har under många år turnerat världen över med Branford Marsalis kvartett.

Martin Sjöstedt är idag en av de mest aktiva basisterna i Sverige med turnéer över hela världen grundat på sitt stora internationella kontaktnät med ledande musiker. Är även känd som en framstående pianist.

Repertoaren består av orginalkompositioner av medlemmarna blandat med en och annan standard. En helkväll med straight-ahead mainstream modern jazz kan utlovas.

upp

Onsdag 28 november kl 19.30 – Contrast
Kathy Morrow med Kjell Fernström Kvartett

Onsdagen den 28 november har Eskilstuna-publiken möjlighet att återknyta kontakten med den amerikanska sångerskan Kathy Morrow när hon nu gästar Sverige och genomför en turné runt om i landet. Hennes sång karaktäriseras av en stark och övertygande rytmisk och melodisk känsla och hon lär behärska så gott som alla standardlåtar ur The Great American Songbook. Förutom sången kan nämnas att hon även är en skicklig pianist och flöjtist och åtminstone hennes pianospel kan publiken säkerligen få möjlighet att lyssna till under hennes framträdande på Contrast.

I sitt sällskap har Kathy Morrow Kjell Fernström Kvartett, en alls inte obekant grupp på Contrast-scenen. Kapellmästaren Kjell Fernström är en rutinerad pianist med en modern swingstil som har spelat tillsammans med herrar som Roffe Ericson, Barney Kessel, Ken Peplowski, Antti Sarpila m.fl.

I hans sällskap återfinner vi Jesper Kviberg på trummor, som efter sitt senaste besök i Eskilstuna av Kurirens recensent omnämndes som vår kanske för närvarande bäste trummis. På saxofon får man höra Kalle Lundborg och bakom kontrabasen Eskilstuna-sonen Arne Wilhelmsson, egentligen allt för välkänd för att kräva en närmare presentation. Nämnas kan dock att han har spelat med "alla", exempelvis Ove Lind, Arne Domnérus, Charlie Norman och Bengt Hallberg, bara för att nämna några av de svenska namnen.

Contrast-publiken den 28 november kan förvänta sig swing och evergreens till ackompanjemang av en mycket driven och kompetent kvartett och allt framfört med utstrålning, inlevelse och känsla.

Fredag 16 november kl 19.00 – Lokomotivet
Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet

En av Sveriges mest hyllade röster, Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson har gått från vemodig till medryckande pop tillsammans med några av Sveriges bästa jazzmusiker. Debutalbumet ”Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet” blev hyllat av såväl pressen som publiken och Svenska Dagbladet utsåg den till en av 2009 års bästa skivor. Med sin fantastiska röst leder Magnus Carlson publiken genom gamla hits i nya medryckande tolkningar.

I november 2010 kom den lika kritikerrosade uppföljaren ”Echoes”, en tidlös klassiker inspelad i Atlantisstudion. Skivan innehåller material från bandets husgudars repertoar stöpta i ett helt nytt sound. ”Echoes” är ösigare än förra plattan, men har också några riktiga drömballader. Det mesta spelades in helt live och bandet gör här sina egna versioner av låtar från Nick Cave, Nick Drake, The Pogues, Echo and the Bunnymen, Chuck Jackson, Thom Yorke, Nina Simone med flera.

Bandet är nu ute på en turné på sex platser i Sörmland och från konserten den 3/11 i Mariefred på Grafikens Hus citerar vi följande ur Eskilstuna-Kuriren:

”På lördagskvällen var det Grafikens hus i Mariefred som fick besök. Då var det knökfullt i den annorlunda konsertlokalen. Magnus Carlson är en skönsångare som få, vad han än ger sig in på. Han experimenterar gärna, som nu när han närmar sig jazzen. Då har han samlat fem man ur den absoluta svenska jazzeliten kring sig. Klart det låter bra då. Mycket bra. Magnus Carlson är en äkta soulartist, en sångare med soul and heart. Med själ och hjärta, omväxlande varm och cool, med sväng och glöd. Den här killen skulle kunna kallas den yngre generationens Svante Thureson, vilket naturligtvis måste ses som stort beröm. Magnus och hans heta kvintett är som sagt ute på en liten sörmländsk turné. Så det är bara att gratulera Eskilstuna den 16 november, där det borde bli röd lykta för fullt hus.”

På scenen får vi tillsammans med sångaren Magnus Carlson se och höra The Moon Ray Quintet, som består av Goran Kajfes – trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson – saxofon, Carl Bagge – piano, Peter Forss – bas och Lars Skoglund – trummor.

Onsdag 7 november kl 19.30 - Contrast
Eric Alexander – Vincent Herring Quintet featuring Harold Mabern

Världsstjärnor till Contrast!!

1959 blev skivan The Cannonball Adderly Quintet in Chicago en del av jazzhistorien. I linje med denna klassiska inspelning har High Note under våren släppt albumet Friendly Fire från en livekonsert med Vincent Herring och Eric Alexander på Smoke i New York. Plattan har fått lysande recensioner och jämförs med klassiska "saxophone battles".
Vi har lyckats kontraktera dem under deras Europa-turné tillsammans med pianolegenden Harold Mabern.

Repertoaren består av standards och orginal "In the spirit of Coltrane and Cannonball".

Den New York-baserade gruppen består av några av dagens främsta amerikanska jazzmusiker, Eric Alexander – tenorsax, Vincent Herring – altsax, Harold Mabern – piano, Joris Teepe – bas och Joris Dudli – trummor.

Eric Alexander har spelat med flera av jazzens största och turnerat över hela världen. Han var med och startade hardbop-sextetten One for All som av kritiker beskrivits som en av 90-talets främsta mainstreamgrupper.

Vincent Herring är en av dagens mest betydelsefulla jazzsaxofonister med en imponerande CV. Hundratals skivinspelningar varav många under eget namn. Har bl.a. spelat med legender som Lionel Hampton, Dizzy Gillespie och Horace Silver. Fortsätter att utveckla sin musik bl.a. med gruppen Earth Jazz Agents.

Harold Mabern började sin karriär under sent 50-tal. Har spelat och turnerat med alla dom stora bl.a. Lionel Hampton, Miles Davies, Sonny Rollins och Sara Vaughan. Jobbar sedan några år tillbaka mycket tillsammans med Eric Alexander.

Joris Teepe är en väletablerad basist och kompositör/arrangör.

Joris Dudli arbetar mycket tillsammans med Vincent Herring, bl.a. inom Earth Jazz Agents.

Onsdag 31 oktober kl 19.30 – Contrast
Hayati Kafe med Kvintett – ”The Crooner”

Onsdagen den 31 oktober har man möjlighet att på Contrast återigen få lyssna på Hayati Kafe. Senaste gången han var där var 2007, då han genomförde en mycket välbesökt och uppskattad konsert. Den här gången uppträder han tillsammans med en kvintett bestående av Jesper Kviberg vid trummorna, Carl-Fredrik Orrje, piano, Kenji Rabson, bas, Nisse Sandström, tenorsax, och Johan Setterlind på trumpet.

Sångaren Hayati Kafe firar i år 50 år som artist i Sverige och genomför nu med sin kvintett en jubileumsturné runt om i landet.  Hans professionella bana började dock hemma i Turkiet redan 1956. Han var för övrigt den förste sångare i Turkiet som fick en halvtimmes direktsänt program på Radio Istanbul. Sedan 1962 har dock karriären varit förlagd till allra största delen till Sverige där han redan 1964 började sjunga med en sådan legend som Carl-Henrik Norin. Den första skivinspelningen, som senare åtföljts av ett stort antal, skedde 1965 med bland andra Gals and Pals i kören.

Sången har hela tiden funnits med i bilden, även om han under en period faktiskt var producent åt bl.a. Cornelis Vreeswijk och Östen Warnerbring. Singel- och LP-inspelningar har varvats med TV-framträdanden och jobb med olika storband och andra konstellationer i Sverige, Finland, Estland, Holland, Tyskland och Frankrike.
Under årens lopp har han arbetat med sådana välrenommerade artister som Claes Crona, Monica Dominique, Kjell Öhman, Jan Lundgren, Jacob Fischer, Jesper Lundgaard och även med internationella stjärnor som Herb Geller, Lex Jasper, Elaine Delmar m.fl.

”Crooner” är för övrigt ett smeknamn som föräras sångare med en speciell förmåga att sjunga mjukt och svagt och härrör sig från en sångstil inom främst jazz- och populärmusiken. Fram till Frank Sinatras genombrott var Bing Crosby världens mest kände exponent för stilen.
Medlemmarna i kvintetten, av vilka flera kan räknas in bland våra allra förnämsta jazzmusiker, är sådana bekanta namn att utförligare presentationer torde vara överflödiga. Flera av dem har för övrigt besökt Contrast vid ett antal tillfällen och är välkända för eskilstunapubliken, som vid konserttillfället kan förvänta sig ett fängslande musikäventyr genom 50 år i nöjessverige och mycket musik ur ”The Great American Songbok”.

Onsdag 24/10 2012 kl 19.30 - Lokomotivet
Nils Landgren och Bohuslän Big Band - ”Music for a Weill”

"Music for a Weill" är en lek med ord men även en av Henry Purcells (1659-1695) mest kända kompositioner: "Music for a While".

Kurt Weill (1900-1950) är en av 1900-talets största kompositörer och hans samarbete med Berthold Brecht är legendariskt. Vem känner till exempel inte till Tolvskillingsoperan och sådana melodier som "Mack the Knife" ur just det musikaliska verket (Threepenny Opera), "Speak Low" (One Touch of Venus), "My ship" (Lady in the Dark) eller "September Song" (Knickerbocker Holiday).

Idén med det här musikaliska projektet är att sammanföra musik av två geniala kompositörer från olika epoker och miljöer för att söka finna hur mycket dom har gemensamt. Tänk er ett möte mellan två epoker och två unga själar, förenade genom sin egenartade och på många vis besläktade musik.

Henry Purcell och Kurt Weill representerar ett speciellt sätt att komponera med texten i fokus, men där musiken hela tiden för handlingen framåt i fullständig symbios med texten. Det skiljer århundraden mellan de båda männen, men kraften i musiken suddar ut gränserna mellan Purcell's 1600-tal och det världskrigens 1900-tal Weill levde i. Arrangemangen för Bohuslän Big Band, signerade Jörg Achim Keller, förenar två epoker på ett sätt som kanske ingen kunnat tänka sig. Är det möjligt? Svaret är naturligtvis att med Nils Landgren som sångare och instrumentalist och med ett av våra allra förnämsta storband Bohuslän Big Band kan det inte sluta i annat än musikalisk succé – Music for a Weill.

Lördag 20/10 2012 kl 15.00
TunaJazzen'12

Trion MYRA kommer att inleda TunaJazzen'12. MYRA deltog som duo i sommarens bluesfestival på Gästis och fick många inbitna bluesälskare att plocka ur öronpropparna och lyssna. "Gåshudsframkallande" skrev Eskilstuna-Kurirens recensent i sin recension.
MYRA spelar mest covers, men på ett så personligt sätt att man nästan glömmer originalversionen. Deras musik har inslag av jazz, blues, folkmusik och vispop. Den kan vidare beskrivas som avskalad och karakteriseras av stämsång, kombinerat med blåsstämmor och bas.
Myra består av Lova Dahl Barre, elbas och sång; Ingrid Stenlund, tvärflöjt, gitarr och ukulele; Elias Lindholm, trombon.

Kvällens andra trio, SAQWERTY, är en färgstark grupp som inte heller den plöjt i de djupaste jazzfårorna under sin karriär. Det är på fältet för den experimentella popen/rocken de sår och skördar och detta med stor framgång. Bandet representerade Södermanland i Rockkarusellens riksfinal 2011 och efter vinst i årets upplaga av Musik Direkt Sörmland, blev det en fin placering i riksfinalen.
Se www.saqwerty.com
SAQWERTY bildades 2007 och består av Vera Almgren, piano och sång; Linnéa Eriksson, bas, gitarr och sång; Jack Almgren, trummor.

Eftersom det i årets upplaga av TunaJazzen gavs utrymme, så föll det sig naturligt att bjuda in ovanstående två av Eskilstunas yngre och mer lovande orkestrar att delta i "gamlingarnas jazzfest" och de accepterade med förtjusning: VA' KUL!

CONSOUL bryter sviten av trios för kvällen. Som vanligt är det Kvicksunds-tjejen Malin Jörtsö Larsson, som står för det vokala inslaget i jazzbandet, som för övrigt har sin hemvist i Stockholm. Det kommer att bjudas på "Jazz på Svenska" med kompositioner av Göran Östling samt mer eller mindre kända jazzlåtar, som Göran försett med svensk text.
Consoul består av Malin Jörtsö Larsson, sång; Mårten Korkman, bas; Göran Östling, tenorsax; John Jönsson, trummor; Hans von Eichwald, piano.

KARL A. – där a:et står för Apelmo – är en kille med många järn i elden. När han inte spelar med sin grupp "Traveling "eller eldar på sina medmusikanter i gruppen "Jeremy Irons & the Ratgang Malibus" uppträder han gärna ensam. Han kommer att bjuda på ett experimentellt soloframförande och musik med rötter i traditionell amerikana. Det blir på både akustisk och elektrisk gitarr, två sångmickar, varav den ena är mixad med delay. Så beskriver han själv sin rekvisita.

THE RHYTHM 'N' BOP ORCHESTRA. "Namnet The Rhythm 'n' Bop Orchestra har vi fått från Dizzy Gillespie, som en gång skämtsamt hävdade att det var just det han spelade – rhythm 'n' bop. Det var precis när rhythm 'n' blues och rock and roll bröt fram och allvarligt konkurrerade med jazzen. Den musik vi spelar är till stor del jazzoriginal från femtio- och sextiotalen, skrivna av t.ex. Horace Silver, Benny Golson, Hank Mobley, Lee Morgan och Wayne Shorter. Men vi har också ett stort antal evergreens ur den amerikanska sångskatten på vår repertoar". Alf Bybrant, trumpet; Bo Ehrenholm, gitarr; Dick Idestam-Almquist, bas; Göran Östling, tenorsax; John Jönsson, trummor.

EMMAS TRIO har en repertoar bestående av jazz, pop, chanson och eget material. Trion har spelat på jazzklubbar, i kyrkor och konsertsalar. De har även samarbetat med Eskilstuna Symfoniorkester, Eskilstuna Kammarorkester och många andra. De minnesgoda av oss kommer nog ihåg deras framträdande vid dubbelkonserten med Bengt Hallberg i Konserthallen förra hösten. Emmas Trio består av Emma-Karin Maurin, sång; Anders Andersson, piano, vibrafon; Adam Nätt, kontrabas.

KARIN & DAN är den fjärde av kvällens orkestrar som gör sin TunaJazzen-debut.
Karin & Dan började redan sommaren 2010 att framträda tillsammans på restaurang Grappa. Med mingelspelningar där en kväll i veckan och andra typer av spelningar, byggde duon snabbt upp en stor repertoar som spänner över allt från jazz till visor. Karin Sjöberg, sång; Dan Göransson, gitarr.
Se youtube.

BENGT BAILEY AND NO COMENTS. För två år sedan när BB&NC äntrade scenen på Contrast blev det så trångt att herrarna blev tvungna att ta av sig kavajerna för att få plats. I år består bandet endast av sexton medlemmar så utrymme lär finnas. Ett säkert tips är ändå, att efter ett par nummer är kavajerna av! Det säger lite om vilken energi det här bandet utstrålar. Repertoaren består av swing, bossa nova samt en och annan funk- och populärlåt. Tyngdpunkten ligger på swing från 40- och 50-talen.
Tess Andersson, sång; Anders Andersson, piano; Mattias Eriksson, trummor; Tomas Forman, bas; Mårten Söderberg, gitarr; Åsa Andersson, Kent Johnsson, Anders Strömberg, Peter von Heideken, trumpeter; David Arve, Marie Berghäll, Fredrik Brådd, tromboner; Åke Bjurstam Wejéus, Dennis Björnberg, altsaxofoner; Göran Malmkvist, barytonsaxofon; Bengt Qvigstad, tenorsaxofon.

Under kvällen kommer mat och dryck att serveras av Stallbacksrestaurangen.

upp

Fredag 12/10 kl 21.00 – Josef's House of Blues
Thorbjørn Risager Blue(s) 7 med Orgel • Support: Blue 4 U

Är detta Europas bästa bluesband? Här har vi ett fullständigt band med såväl blås som orgel.

UTSÅLT var det hos Eskilstuna Jazzklubb på Contrast under hösten 2009, då vi senast hade Thorbjørn Risager på besök. Vi hoppas att alla får plats på Josef´s House of Blues, eftersom Josefs lokal är betydligt större.

Risagers röst har en blueskänsla vars like man sällan hör i Europa. Han rör sig ledigt mellan genrerna och influenser noteras från flera skiftande artister i tid och rum – John Lee Hooker, B.B. King, Wilson Picket, Ray Charles, Howling Wolf för att nämna några.

Hans röst är ömsom rivig som taggtråd, ömsom len som sammet, men han utnyttjar extremerna av röstresurserna smakfullt sparsamt. Han är också uppburen av en orkester i världsklass. Blåset är avgörande för soundet och Peter Kehl på trumpet och Kasper Wagner på sax lyfter hela musikupplevelsen till en ännu högre nivå. Emil Baalsgards piano- och orgelspel är örongodis. (Henrik Sjögren i Dalarnas tidningar)

Bandet turnerar flitigt internationellt och har 90 spelningar per år. Man är nyligen hemkomna från Nordamerika och släppte under våren sin sjätte CD Dust & Scratches. I bandet ingår Thorbjørn Risager – sång och gitarr, Peter Kehl – trumpet, Kasper Wagner – saxofon, Peter Skjerning – gitarr, Emil Balsgaard – orgel och piano, Sören Böjgaard – bas och Martin Seidelin – trummor.

upp

Tenorsaxofonisten Grant Stewart från New York har snabbt blivit en av de hetaste saxofonisterna i The Big Apple. Han har jämförts med Sonny Rollins och Dexter Gordon men har en egen kraftfull stil med stor melodisk och rytmisk fantasi. Samarbete med bl a Clark Terry, Donald Byrd och många andra stora jazzprofiler finns på meritlistan. Han har turnerat i USA, Europa, Japan, Brasilien och Taiwan.

Basisten Kenji Rabson har arbetat tillsammans med Grant Stewart under flera år i New York. Kenji är sedan några år bosatt i Stockholm och väl etablerad i den svenska jazzeliten.

I kvartetten ingår också New York-baserade trumslagaren Philip Stewart och svensk jazz' senaste stora fynd på piano Leo Lindberg.

Gruppen bjuder på klassisk svängig be bop med material från The Great American Songbook och en del egna kompositioner.

Fredag 21 september kl 20.00 - Lokomotivet
The Real Group

Alltsedan den utsålda konserten med The Real Group i början av 2010 har dels den publik, som blev utan såväl biljetter som konsert då, och dels den publik, som var där och vill höra gruppen igen, hört av sig till Eskilstuna Jazzklubb med en önskan att arrangera en ny konsert. Samma önskan har uttryckts till Jazzklubben från The Real Group att ställa upp som arrangör. Jazzklubben har nu tackat ja till detta och räknar för tredje gången med en fulltalig publik vid sin höstupptakt i år.

Under 26 år har The Real Group underhållit Sverige och stora delar av världen med sin enastående och banbrytande à capella-konst. Med rösten som enda instrument har The Real Group skapat ett eget musikaliskt uttryck och lekfullt rört sig mellan vitt skilda musikaliska stilar som jazz, pop och svensk körmusik. Uttrycket i kombination med unik perfektion, talang och personlighet har resulterat i ett artisteri som efterfrågas världen över.

Gruppen startade 1984 och har sedan dess bland annat producerat 16 skivor, turnérat i stora delar av världen, sjungit för kejsare och kejsarinnor, haft huvudrollen i en dokumentärserie på TV4, invigt Fotbolls VM och varit konstnärliga ledare för en festival i Syd Korea.

The Real Group har som bekant en mycket bred repertoar och har uppträtt i vitt skilda sammanhang. Sedan de lämnade Kungliga Musikaliska Akademien 1984 har de hunnit göra över 2.000 konserter och sålt över 500.000 skivor. De har blivit utnämnda till världens bästa vokalgrupp av den globalt täckande organisationen CASA (Contemporary A Cappella Society of America) och har genom åren fått en mängd andra utmärkelser, som tidigare gått till grupper som Singers Unlimited, Manhattan Transfer och Take 6.

Genom åren har The Real Group samarbetat med en rad stora artister, däribland Malena Ernman, Barbara Hendricks, Povel Ramel, Eric Ericsson, Toots Thielemans, Esbjörn Svensson, Lisa Nilsson, Lill Lindfors, Titiyo, Roland Pöntinen och Peter Jöback.

Morten Vinther är ny medlem i The Real Group efter att Peder Karlsson slutat för att istället arbeta som utbildningsledare för "The Real Academy", världens första nätbaserade utbildningssajt för vokalmusik. Övriga sångare är Kerstin Ryhed Lundin, Katarina Henryson, Anders Edenroth och Anders Jalkéus.

upp

Onsdag 12 september kl 19.30 - Contrast
Velodrône med Salem Al Fakir

Velodrône är det nya namnet på en grupp skickliga musiker som tidigare kallade sig för, H3FK.
På skivan Nubiska Nätter från 2008 bestod H3FK av Örjan Hultén Trio/Fakir Karlsson, samt de "fasta gästmusikerna", Salem Al Fakir (yngre bror till Nassim Al Fakir) och Jonas Östholm.

Musiken är inte alldeles lätt att kategorisera, där blandas frihetssträvande jazz, nordisk folkmusik, turkiska sånger, marockanska rytmer, fria ljud och bulgariska danser.
Velodrône ger världsjazzen kött, blod och kraft – samt en dos finkänslighet. Så blir det när multiartisten Salem al Fakir blandar sig med oudspelare och saxofon. I Velodrône får vi höra hur det orientaliska och det nordiska smälter samman med jazz.
Salem går loss på synt och fiol, Fredrik Ljungkvist flödar på saxofonen och Mats Karlsson spelar innerligt på sin oud.

Den första skivan under namnet Velodrône – The Beenhouse Sessions – kom till en bitande kall februarifredag i år. Inspelningsplats var det gamla bönhuset utanför Hallstavik i Norra Roslagen, så skivtiteln var nog rätt så given.
Ett smakprov från skivan The Beenhouse Sessions går att lyssna till på YouTube här.

Velodrône består av Salem al Fakir – fiol och keyboard, Fredrik Ljungkvist – klarinett och sax, Jonas Östholm – piano och dragspel, Filip Augustsson – kontrabas, Fredrik Rundqvist – trummor, Ola Bohtzén – slagverk och Mats Karlsson – oud och mandolin.

upp

Lördag 11 augusti kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
JANZON & SÄHOLM och PÅ TRE MAN

Ing-Marie Janzon & Anders Säholm
Vart är du på väg – och är det dit du vill?
Ing-Marie Janzon – sång och Anders Säholm – piano bjuder på ett finstämt och väl sammanhållet musikprogram där de blandar jazz, visa och musikal med Anders pianoimprovisationer.
Deras musikval knyter an till tankar och reflektioner hämtade ur Christer Olssons bok "Vart är du på väg – och är det dit du vill?" En bok som skiljer sig från mängden där man inte får några enkla svar på frågan om livets mening, men däremot många goda råd och konkreta tips. www.resonans.nu

- Paus -

På tre man
Hjärtats sång – Sånger med, om, till och för kärleken!
Framförda folkligt, festligt och frenetiskt med humor och värme av trion "På tre man"! Den består av Erik Lindman – sång och gitarr, Niclas Ericson – sång och dragspel, Ola Sjönneby – sång och kontrabas.

Picknick!: Vid fint väder – ta med dina vänner och matsäck samt en kaffekorg och njut av naturen på Hultberget eller på Skolans gräsmatta!
Kom gärna redan vid ca 16:30.

Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller telefon 0736 – 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

upp

Lördag 2/6 2012 kl 19.00 - Kulturhus Tandla Skola
Erik Steen & Poème

Erik Steen
Han är Sveriges främste flamencogitarrist. Efter det att Erik Steen hade hört flamencomusik någon gång i slutet av 1970-talet växte sig intresset för flamenco-gitarrspelet allt större. Erik har arbetat professionellt med gitarrspel sedan början av 1980-talet,vilket har inneburit samarbeten med praktiskt taget alla. År 1989 startade han sin grupp Erik Steen Flamenco Fusion, med vilken han spelat in 4 CD. Han har turnerat Sverige runt ett antal varv och gjort turnéer i samtliga nordiska länder, Holland, Colombia, Kroatien och Mexico. År 2007 blev Erik som en av få utlänningar inbjuden att delta som solist på Spaniens största Flamenco-Festival Suma Flamenca i Madrid. Erik har även varit verksam som studio-musiker på ett stort antal pop-produktioner. Dessutom har han varit "Veckans artist" i SR P2 samt gjort "Veckans konsert" på SVT.
http://www.myspace.com/eriksteenflamencofusion

-- Paus --

Poème
Gruppen Poéme bjuder på ett levande och varmt jazzmusikaliskt möte mellan poesi och musik. Sångerskan EvaMarie Agnelid och pianisten Peter Schyborger utgör kärnan i Poème. Tillsammans skapar de vacker, melodisk musik med stor dynamik. Poème arbetar mycket med egna kompositioner där texterna, som är på svenska, är hämtade från olika poeter såsom Edith Södergran, Octavio Paz, Karin Boye, Harry Martinson och Kristina Lugn. Flertalet av dikterna är tonsatta av Peter Schyborger. I Tandla skola spelar Poème på kvartett och inkluderar då också saxofonisten Johan Alenius och basisten Filip Augustson. Alexandra Ullsten i Lira säger: "Poème gör en säker debut, med eget uttryck, snygga improvisationer, tajt ensemblespel och engagerad sång" och Stefan Nilsson säger i sin recension i Nerikes Allehanda: "Det är nyanserat och infallsrikt . . . texterna får den omgivning som lyfter dem ännu ett snäpp och därför kanske når en ny skara lyssnare den här gången – mer än läsvana lyrikälskare…".
Vakna likaväl som drömska melodier och gränslösa improvisationer utlovas denna kväll!

Arrangör – Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb
Bokning och info: www.tandlaskola.se eller telefon 0736 – 40 71 73

Onsdag 30/5 2012 kl 19.00 – Fors Kyrka
"Tätt intill"
med
Anders Widmark och Oratoriekören

I konserten Tätt intill möter Eskilstuna Oratoriekör tillsammans med sin nya dirigent Maria Helmér jazzmusikern, kompositören, sångaren och pianisten Anders Widmark, som är tvåfaldig grammisvinnare och har sålt både platina och guldskiva. Anders har under sin karriär gett ut hela 12 skivor. Han har samarbetat med jazzmusiker som Bob Brookmeyer, Eddie Harris och Clark Terry. Bland svenska sångerskor han har arbetat med kan nämnas Helen Sjöholm, Louise Hoffsten, Sara Isaksson och Rebecka Törnqvist. Han har också samarbetat med bland andra körerna Orphei Drängar och Allmänna sången samt även Sundsvalls Symfoniorkester och Uppsala Kammarsolister. Anders mottog Jan Johansson-stipendiet 2005 med motiveringen: "Anders Widmark har i Jan Johanssons anda vårdat och utvecklat en svensk tradition, omhuldat psalmer och visor med samma ömsinthet och med jazzen som ett sammanlänkande formspråk." Samma år var han också i SVT2 programledare för TV-programmet Album.

I konserten Tätt intill framförs flera av Anders Widmarks kompositioner för kör och piano. Bland annat får vi höra den finstämda Genom varje andetag och Jag älskar dig. Anders kommer även att ha en egen del vid flygeln i konserten.

Eskilstuna Oratoriekör framför bland annat ett ABBA medley och Ward Swingles berömda arrangemang över Shakespeares text It was a lower and his lass. Konserten innehåller också musik av Olle Adolphson, Bo Holten och Maria Helmér.

Konserten framförs i ett långt set utan paus.

Arrangör – Eskilstuna Församling / Svenska Kyrkan – i samarbete med Sensus och Eskilstuna Jazzklubb

Lördag 12 maj kl 19.00 - Kulturhus Tandla Skola
Sanna Hodell och Åsa Karlberg
och
Country Pie

Sanna Hodell och Åsa Karlberg
Ett välfyllt första set med fransk, tysk och veneziansk musik från barocktiden till alldeles nyskrivet och lite tango bjuds vi på av SANNA HODELL och ÅSA KARLBERG. Frilansande Sanna Hodell är pianist med många och långa uppdrag hos Scenkonst Sörmland, Opera-Högskolan och Kungliga Operan. Åsa Karlberg spelar flöjt, har sin anställning hos Scenkonst Sörmland, är medlem i frilansorkestern Rebaroque och medverkar också i många andra musikaliska sammanhang.

-- Paus --

Country Pie
Akustisk countrymusik kryddat med boogie, blues och rockabilly. Gillian Welch, Bob Dylan, Dolly Parton med flera står för låtarna. Eskilstuna-Kuriren skrev nyligen efter en konsert: "Andäktigt stämningsfullt till fullfjädrat bluegrassdrag". Country Pie har sörmländsk anknytning genom dels basisten Sanna Andersson, som är uppvuxen i Mellösa och dels gitarristen Simon Stålspets, som är bosatt i Dunker. Munspelaren Filip Jers är skåningen, som numera är bosatt i Stockholm och utexaminerades från Kungliga Musikhögskolan på just munspel. Ytterligare meriter är att han har vunnit VM i munspel och i år tilldelades Alice Babs-stipendiet på 50.000 kr. Han har en mycket bred repertoar och spelar såväl folkmusik, portugisisk fado som jazz, och har av en enig kritikerkår utsetts till Toots Thielemans arvtagare.

Arrangör – Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

Bokning och info: www.tandlaskola.se eller telefon 0736 - 40 71 73.

upp

Onsdag 25 april kl 19.30 - Contrast
Lisa Björänge Quintet

WOW!!... Kan man ta vilka toner som helst utan att sjunga efter en mall? Den frågan ställde den 15-åriga Lisa till sig själv, efter att ha fått en blueslåt i sin hand.
Idag 14 år senare är det vi åhörare som säger: WOW!!... Kan man ta vilka toner som helst utan att sjunga efter en mall.
Hennes debutskiva som släpptes 2010 fick namnet "I'm coming home" och är det inte barndomshemmet i Sandviken som åsyftas så kan man utan tvekan slå fast att Sandviken har en central plats i Lisas liv.

Pappa Åke är trumpetare och ledare för Sandvikens Storband. Dessutom är han mannen bakom "Bangen" den årliga jazzfestivalen i Sandviken. Att Lisa har haft tillgång till en mycket intressant och varierad musikalisk meny under sin uppväxt står utom allt tvivel.

Efter Lisas konsert på Bangens 20-års jubileum skrev Leif Domnérus (OJ):
"Vid sångmikrofonen en av de mest uttrycksfulla av alla de många unga jazzvokalister som kommit fram. Lisa vågar visa sig från flera sidor. Ljuvlig ibland, fräck emellanåt, ekvilibristisk när det passar och helsikes intensiv i avgörande lägen."

De handplockade musikerna som backar upp Lisa Björänge under kvällen är på piano Carl Bagge. Han har en lång meritlista som innefattar samarbeten med bl.a. Robyn, Elisabeth Kontomanou, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet och Fredrik Norén Band, för att nämna några.
Linus Lindblom – saxofon, har kallats "en av landets mest personliga tenorister" och trots att han kan verka närmast blyg privat, så tar han stor plats när han sätter saxofonen till sina läppar. Han har förövrigt precis i dagarna släppt en ny skiva. Pär-Ola Landin – bas, är liksom Linus från Hälsingland. Pär-Ola har man hört tillsammans med bl.a. Ale Möller, Sofia Karlsson och Jonas Östholm m.fl
Trummisen Jon Fält spelar och turnerar mycket med Bobo Stensson trio men kan även höras med bl.a. Fredrik Ljungkvist och trion Lekverk.

Musiken som bandet presenterar är till största delen musik skriven av Lisa själv men vi får även höra musikerna tolka bl.a. Burt Bacharach och Beatles.

Lördag 21 april kl 19.00 - Kulturhus Tandla Skola
Helene Lundkvist Lontos & Emil Berglund
och
SE-Quartet

Helene Lundkvist Lontos & Emil Berglund
Spansk hetta och fransk liderlighet får kontrastera tysk romans och nordisk svalka i detta program för gitarr och sång signerat mezzosopranen Helene Lundkvist Lontos & gitarristen Emil Berglund. Gitarr och sång är en uttrycksfull och dynamisk kombination, som bjuder in lyssnaren till en intim musikupplevelse. Lär känna Bo Setterlind, Edith Södergran och Bo Bergmans fantastiska texter i njutningsbara tonsättningar av Robert Malmberg. Upplev Joaquin Rodrigos spanska kärleksberättelser i rustik spansk musikskrud och låt dig ryckas med i Bizets världsberömda Habanera där den eldiga Carmen förför den naive soldaten Don José. 45 minuter musik som berör dina sinnen och fyller ditt själsliv med det som fattas i vardagen.

---- Paus ----

SE-Quartet
Den här gruppen består av Rasmus Thomsen – piano, David Ehrlin – saxofoner, Antti Ojala – trummor och Patrik Hanson – kontrabas. Kvartetten har sedan 2007 turnerat och spelat ett 20-tal konserter. Detta är en ny spännande jazzgrupp med starkt konstnärligt uttryck, där stor vikt läggs vid melodier och energin i samspelet. Bandet är aktuellt med en ny skiva, som släpps under våren 2012. Gruppens medlemmar är sedan flera år tillbaka var och en för sig etablerade musiker och har blanda annat med den här konstellationen tidigare framträtt inför en begeistrad publik på TunaJazzen.

http://www.myspace.com/sequartet

Fredag 20 april kl 20.00 - Lokomotivet
Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson med Claes Crona Trio

Alltsedan Viktoria Tolstoy framträdde på Eskilstuna Teater tillsammans med Svante Thuresson hösten 2010 har publiken bett att få höra Viktoria och Svante tillsammans igen.

Viktoria Tolstoy – numera bosatt i Limhamn – slog igenom med albumet "Smile, Love and Spice" (1994). Mycket lägligt har hon nyligen släppt sin 9:e skiva "Letters to Herbie" och hamnade med den direkt i toppen på de tyska försäljningslistorna. Dessförinnan släppte hon skivan "My Russian Soul" på vilken hon gör ambitiösa tolkningar av en rad ryska kompositörer. Att Leo Tolstoy är hennes morfars farfar var inte alls avgörande för låtvalet, försäkrar hon.

Efter att för några år sedan ha signerat ett kontrakt med den stora tyska skivetiketten ACT har 37-åriga Viktorias internationella karriär skjutit fart rejält och framträdandena i Sverige har blivit alltmera sällsynta. Hon är numera en av våra mest internationella jazzartister och har turnerat över hela världen. Hon har samarbetat med en rad av våra mest framstående jazzmusiker såsom Esbjörn Svensson, Putte Wickman, Arne Domnérus och inte minst Nils Landgren. Viktoria Tolstoy är en explosiv och naturlig supertalang, som inte har tagit en enda sånglektion. Hennes far är musikprofessorn och jazzmusikern Erik Kjellberg.

Nu har dock Eskilstuna Jazzklubb lyckats engagera henne tillsammans med den rutinerade sångarkollegan Svante Thuresson och det har alltså blivit möjligt att erbjuda publiken i Eskilstuna med omnejd en riktig drömsångduo.

75-årige Svante Thuresson har för övrigt nyligen tilldelats det åtråvärda Monica Zetterlund-stipendiet för att "genom åren ha behållit sin särställning som eftertraktad sångare, ibland med kompgrupp, men även som instruktör och inspiratör med så gott som alla Sveriges storband", enligt motiveringen. Tidigare framträdde han som bekant mest som trummis men sedan flera år tillbaka är det sången, som står i främsta rummet alltsedan tiden med Gals & Pals.

Deras musikaliska sällskap skäms inte heller för sig, eftersom vi får höra Claes Crona vid flygeln, Mattias Svensson på bas och Rasmus Kihlberg bakom trummorna.

Publiken är verkligen att gratulera.

Onsdag 11 april kl 19.30 - Contrast
"Silhouette"

Lars Gullins musik presenterades av den danska stjärngruppen Silhouette på Contast 2009 inför en hänförd publik. Efter att ha släppt sin första, av en enig kritikerkår hyllad CD, har vi nu åter lyckats locka dem till Eskilstuna. Barytonsaxofonisten Fredrik Lundin och altsaxofonisten Christina von Bülow har med stor framgång turnerat mellan europeiska jazzscener under mer än 20 år i olika grupperingar men, före detta projekt med Lars Gullins musik, aldrig tillsammans.

"Deras känsla för form och melodisk skönhet gör dem till perfekta tolkare av Lars Gullins odödliga musik." (recension i DIG-Jazz 2011-12).

Förutom saxofonisterna får vi också höra den fantastiske gitarristen Jacob Fischer, känd från bl.a. långvarigt samarbete med Svend Asmussen. Daniel Franck spelar bas och bakom trummorna finns Jeppe Gram.

Gruppens musik består av egna arrangemang av Gullins musik men också kompositioner av gruppens medlemmar, sammantaget en spännande blandning med inslag av nordiskt vemod.

upp

Onsdag 4 april kl 19.30 - Contrast
Jessica Pilnäs hyllar Peggy Lee

Peggy Lee 1920-2002, född Norma Deloris Egstrom hade svenskt/norskt ursprung.
1941 började hon sjunga med Benny Goodmans storband och grunden var lagd för en enastående musikalisk karriär. Hennes första hit – Why Don't You Do Right? – sålde över 1 million exemplar.
Totalt blev det 88 listplaceringar på olika skivbolag mellan åren1941-1970.
Dessutom skrev hon även en del filmmusik bl.a. sångerna till den animerade Walt Disney filmen "Lady och Lufsen" i vilken hon också röstmässigt framträdde i fyra av karaktärerna.
Hon har även fått ge namn till en ros. "Peggy Lee" är rosa.

Jessica Pilnäs har med andra ord haft en enorm skivskatt att ösa ur då hon nu släpper sin tredje skiva och tolkar Peggy Lee. Skivan kommer att släppas på tyska ACT- etiketten under hösten och får namnet "Norma Deloris Egstrom ATribute to Peggy Lee" och är alltså en hel dedikation till sångerskan med låtar som hon spelat in under hela sin karriär.

Jessica har en lång musikalisk resa bakom sig, redan 1995 deltog hon i Melodifestivalen med låten "Jag ger dig allt" och fick en fin tredjeplats att ta med sig i bagaget.
Efter första skivan "Pretender" från 2000, som släpptes under artistnamnet "ISA", lät skiva nummer två vänta på sig. "Bitter and Sweet" kom ut först 2011.
Hennes man och tillika producent, gitarristen Johan Norberg uttryckte i tidningen "VI" att paret inte hade ägnat sig åt någon avancerad tumrullning under mellantiden. Det hade fötts ett antal barn, dessutom hade Jessica utbildat sig till läkare.

Innan Jessica bestämde sig för att kliva fram på scenen till solistmikrofonen har hon hunnit med att "köra" bakom bl.a. Robyn, Carola och Peter Jöback m.fl. Hon har även kunnat ses och höras med Kid Creole and the Coconuts ute på Europas scener. Dessutom har hon varit låtskrivare till bl.a. Charlotte Perelli och Åsa Jinder.
Tillsammans med musikerna Karl Olandersson - trumpet, Mattias Ståhl – vibrafon och Fredrik Jonsson – bas kommer vi under kvällen att få lyssna till många pärlor ur Peggy Lee's repertoar. Såsom Fever, The folks who live on the hill och I'm gonna go fishing.

Klicka för ett smakprov på hur kvällens sättning kommer att kunna låta.

upp

Fredag 23 mars kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Eric Gadd med Bohuslän Big Band

Sveriges soulkung möter Sveriges mest kreativa storband Bohuslän Big Band i ett unikt samarbete!

Trefaldigt grammisbelönad som Årets Artist har Eric Gadd sedan slutet av 80-talet varit en av de starkaste stjärnorna inom svensk soul, inte minst med megahiten "Do you believe in me".

Bohuslän Big Band är ett av Sveriges två helprofessionella storband, och ger sedan mitten av 1950-talet uppåt 100 konserter årligen runt hela Sverige, samt internationellt även bland annat i Japan och USA.

Som Artist in residence på Vara konserthus under 2012 kommer Eric Gadd att vara involverad i en rad färgstarka projekt. Samarbetet med dess fasta ensemble Bohuslän Big Band har skapat stort förhandsintresse, och ytterligare konserter på denna turné är redan inbokade till Lorensbergsteatern i Göteborg och Södra Teatern i Stockholm dagarna efter Eskilstunakonserten.

Konserten beskrivs som en show som förenar det bästa ur Eric Gadds musikskatt och några välkända pärlor ur soulhistorien. Allt i specialskrivna arrangemang av några av Sveriges mest framträdande arrangörer.

I ett helt nytt format möts det bästa från två världar. Den etablerade soulkungen Eric Gadd och det jazziga och kreativa Bohuslän Big Band. Artisterna utmanas och publiken överraskas i arrangemang som spränger alla musikaliska gränser. Vara konserthus nya Artist in residence har tillsammans med Bohuslän Big Band finslipat arrangemangen i månader, vilket utlovar perfektion och nyskapande i varje ton.

Fredag 23 mars kl 19.30 - Fors kyrka
Vocado - Årets kör i Sverige 2011

Det har sagts förut och det förtjänar att sägas igen - om man uppskattar The Real Group och The Swingel Singers så får man helt enkelt inte missa detta efterlängtade nya tillfälle att göra bekantskap med vokalgruppen Vocado som fredagen den 23 mars gästar Eskilstuna och Fors kyrka. Huvudarrangör är Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Scenkonst Sörmland, Svenska Kyrkan och Tidningen Folket.

I gruppen, som består av fem körmedlemmar och bildades 2004 på Sjöviks folkhögskola utanför Avesta, ingår Amanda Sjöberg, sopran, Malin Gavelin, mezzosopran, Lukas Gavelin, tenor, Anton Leandersson-Andréas, baryton, och Joel Nilsson, bas.

Vocado utsågs till Årets kör 2011 av Sveriges Körförbund och 2010 blev man vinnare i jazz- och popkategorin vid Vocal.total i Graz i Österrike. År 2009 framstod man som vinnare av Kaggenstipendiet, tilldelat av Orphei Drängar och 2008 vann man första pris och juryns specialpris vid International A Cappella Contest i Leipzig. I augusti förra året gav man ut debutskivan Northern Lights

Gruppen har under 2011 genomfört en turné i Kanada och New York och förutom flitigt turnerande i Sverige har hela Europa varit gruppens arbetsfält under de senare åren. Inom en inte allt för avlägsen framtid står nu Asien och Taiwan på tur för en turné. Framgångarna har i sanning varit stora för denna kör och dess synnerligen kompetenta körmedlemmar som med rösten som enda instrument verkligen har förmågan att trollbinda sin publik.

Repertoaren består av allt från visor och folkmusik till pop och jazz, alltid helt a cappella och ofta framfört med mycket personliga tolkningar och jazzpubliken den 23 mars kan förvänta sig såväl svängiga bossor som swinglåtar och smäktande ballader.

UTSÅLT som vanligt hos Eskilstuna Jazzklubb på Contrast under våren 2008, då vi senast hade gitarristen, munspelaren, kompositören och sångaren Sven Zetterberg på besök. Vi hoppas att alla får plats hos Josef den här gången, eftersom hans lokal nu är betydligt större än senast.

Bakom sig har Sven en lång musikerkarriär, en stor produktion av egna kompositioner och dessutom har han förärats en rad utmärkelser och tilldelades bland annat CornelisVreeswijk-stipendiet 1989. Han är dessutom en av ett fåtal bluesartister, som åtnjuter statligt stöd för sin kulturgärning.

Sven Zetterberg har tidigare spelat med banden Telge Blues, Blue Fire, Four Roosters och Chicago Express (1981-1996). Därefter fortsatte han som soloartist. Vid sina besök i USA har han framträtt med amerikanska bluesartister som Luther Allison. Big Moose Walker, Roscou Gordon, Jimmy Rodgers, Jimmy McCracklin, Louisiana Red och Eddie Boyd.

Som musiker uppvisar Sven den extraordinära förmågan att hålla högsta professionella klass på både sång, munspel och gitarr, likaså att befinna sig på toppnivå inom både blues och soul.

Trion i övrigt består som bekant av gitarristen Hank Jansson och Stefan "Stoffe" Sundlöf bakom trummorna.

Onsdag 14 mars kl 19.30 - Contrast
Anneli Evaldson Quartet med munspelaren Filip Jers

Eskilstuna Jazzklubb och Eskilstuna Riksteaterförening presenterar, i samarbete med Oktoberteatern, den mycket rosade enaktaren av Henning Mankell med skådespelaren Magnus "Mankan" Nilsson och jazzmusikerna Johan Setterlind – trumpet och Olle Steinholtz – kontrabas.

Inom varje människa finns en slocknad stjärna. Man kan tända den igen med musik har en jazzmusiker en gång påstått. Om detta är sant lär tonerna från Miles Davis trumpet ha öppnat hela vintergator. Hösten 2011 var det i Södertälje sverigepremiär på Henning Mankells nyskrivna poetiska monolog om en norsk skrothandlares oväntade möte med musik, som han kanske inte visste fanns. Den handlar om vänskap. Den handlar om jazz. Den handlar om att livet kanske uppstod ur ett B-durackord.

upp

Onsdag 7 mars kl 19.30 - Contrast
Lasse Törnqvist All Stars

Lasse Törnqvists All Stars besökte senast Eskilstuna och Contrast 2008 men redan dessförinnan har eskilstuna-publiken hört Lasse Törnqvist i konstellationen Sweet Jazz Trio vid flera tillfällen. Den här gången kommer denne självlärde, erfarne kornettist och kapellmästare tillsammans med Patrik Boman på bas, Dicken Hedrénius, trombon, Jesper Kviberg, trummor, Klas Lindquist på altsax och klarinett samt Erik Söderlind, gitarr.

Lasse Törnqvist har spelat i många olika band sedan tidigt 50-tal och kan sägas ha sin inriktning på lågmäld, nyanserad och akustiskt orienterad musik.
Patrik Boman är väletablerad på den svenska jazzscenen och har spelat med såväl eget band som med utländska gästsolister. Han delar för övrigt rollen som kapellmästare i …"All Stars" med Lasse Törnqvist.
Dicken Hedrenius beskrivs som en underfundig, överraskande solist och trombonist och rutinerad ensemblespelare. Han började spela i pappa Gugges Big Blues Band redan innan han var tonåring.
Jesper Kviberg är en erfaren lyhörd musikant som varit elev till Ronnie Gardiner. Han har fått såväl Egil Johansens minnesstipendium som Ronnie Gardiners Drummer´s Award.
Klas Lindquist är en knivskarp solist, hemmastadd i såväl äldre som mordernare jazz. Han erhöll Arne Domnérus stipendium "Guldsaxen" 2005 och Alice Babs stipendium 2006.
Erik Söderlind anses av många vara en av Sveriges bästa gitarrister och är en för Contrastpubliken välkänd solist som exempelvis spelar i en sådan grupp som South Maxico tillsamman med Max Schultz. Han erhöll Alice Babs stipendium 2010.
Tilläggas kan att en recensent yttrat att "kompet i denna All Star-sättning är bland det bästa som står att uppbringa inom landets gränser".

Publiken den 7 mars kan förvänta sig tidlös mainstreamjazz med personliga röster, vilket betyder swingmusik i småbandstappning med sådana upphovsmän som Count Basie, Duke Ellington och George Gershwin.

Onsdag 29 februari kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Stockholm Jazz Orchestra (SJO)

Fredag 24 februari kl 20.00 - Konserthallen
Lill Lindfors med Hector Bingert, Mats Norrefalk och Claes Crona Trio

Alltsedan den utsålda succékonserten i Konserthallen våren 2009 har vi fått önskemål om återbesök av Lill Lindfors. Nu har det äntligen lyckats och liksom förra gången får vi höra och se henne i sällskap med den begåvade och mångsidige gitarristen och sångaren Mats Norrefalk.

Hela Sverige har ett slags relation till Lill Lindfors och hela Europa tappade hakan, när Lill tappade kjolen i Melodifestivalen 1985 - Lill med sin magiska och sensuella utstrålning, som det är svårt att värja sig mot. Med den här konserten har Lill varit i Spanien och sedan också turnerat i Sverige och Norge de senaste åren. Lill tillhör som bekant en av Sveriges "bredaste" och absolut populäraste artister och det bevisar hon i den här konserten, som består av bland annat latinmusik, kända standardlåtar, musik från egna nya skivan och mycket humor. Hon kommer även att sjunga en hel del av Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson och Evert Taube. Dessutom får vi höra material från hennes senaste CD Live från Musik vid Siljan. Vi får naturligtvis också höra Du är den ende och Musik skall byggas utav klädje. Hector Bingert kommer även bland annat att spela sitt bejublade solo på sin kenaflöjt.

Hector Bingert (från Uruguay) är saxofonisten, flöjtisten och klarinettisten, som har spelat med Sammy Davis Jr och Nat King Cole i Sydamerika. I Sverige är han känd med sin egen grupp "Latin Lover", som gjort succé på såväl festivaler som klubbar runt om i Europa. Hector har spelat med Lill under många år och är en av Lill´s största musikantfavoriter.

Claes Crona trio ser man ofta bakom olika världsstjärnor. Under senare år har han ofta turnerat med Toots Thielemans, Georgie Fame, Stacey Kent, Svante Thuresson, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Scott Hamilton m fl. Förutom Claes Crona vid flygeln hör vi i trion Hans Backenroth på kontrabas och Joakim Ekberg bakom trummorna.

Ännu en oförglömlig kväll lär vi ha att se fram emot med en stor artist.

Torsdag 23 februari kl 19.00 - Josef’s House of Blues
Wadada Leo Smith / John Lindberg Duet (US)
+ support Teleskärm (Eskilstuna)

Memento presenterar här två förgrundsfigurer från den amerikanska jazzvärlden – trumpetaren Wadada Leo Smith och kontrabasisten John Lindberg i deras enda Sverige-framträdande. Det är för övrigt Wadada Leo Smiths första framträdande någonsin i Sverige! Smith/Lindberg har alltsedan början på 2000-talet spelat tillsammans i olika formationer, ibland med den ene eller den andre som bandledare. Här får vi höra dem i duett med varandra och som förband framträder Eskilstunabandet Teleskärm.

Wadada Leo Smith växte upp i Mississippi omgiven av musik och lärde sig spela av sin far bluesgitarristen Alex "Little Bill" Wallace. År 1967 flyttade han till Chicago där han blev medlem av AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) och bildade snart gruppen the Creative Construction Company tillsammans med violinisten Leroy Jenkins och saxofonisten Anthony Braxton. Ett tag i slutet av 1960-talet var de verksamma i Paris. Tillbaka i hemlandet satte Smith upp sitt eget skivbolag Kabell, men har även gett ut sin musik på en mängd andra skivbolag, bl.a. två album för tyska skivbolaget ECM ("Divine Love" (1978) och "Kulture Jazz" (1992)) och på 2000-talet har flera av hans skivor släppts på saxofonisten John Zorns etikett Tzadik. Under 2000-talet har Smith mest koncentrerat sig på den egna gruppen the Golden Quartet/Quintet, där bl.a. pianisten Vijay Iyer, John Lindberg och trumslagaren Jack DeJohnette har medverkat. Ett annat projekt är bandet Yo Miles!, som han har tillsammans med gitarristen Henry Kaiser och de är specialiserade på att spela musik från Miles Davis elektriska period. Han är lärare på California Institute of Arts i Santa Clarita. Smith har i sin spelstil fjärmat sig från den mer energiska stilen inom den friare jazzen och haft som mål att spela så utsökt och nyanserat som möjligt. Engelske jazzskribenten Richard Cook karakteriserar i sin jazzencyklopedi Smith som "En av jazzens känsligaste trumpetare".
http://adagio.calarts.edu/~wls/

John Lindberg har varit verksam i New Yorks jazzliv sedan slutet av 1970-talet, då han bildade the String Trio of New York tillsammans med violinisten Billy Bang och gitarristen James Emery. Han spelade även vid samma tid i the Human Arts Ensemble tillsammans med trombonisten Joseph Bowie. Från 1979 till 1985 var han medlem av Anthony Braxtons kvartett och turnerade även på trio med saxofonisten Jimmy Lyons och trumslagaren Sunny Murray. Han har en mängd album utgivna i sitt eget namn på etiketten Black Saint. Medlemmar i hans grupper har bl.a. varit trombonisten George Lewis, trumslagarna Barry Altschul, Andrew Cyrille och Ed Thigpen och trumpetaren Dave Douglas. John Lindbergs basspel är virtuost både med fingrar och med stråke och han har en sällsynt känsla för att kunna växla från strukturerat spel till friare.
www.johnlindberg.com/index.html

Teleskärm är ett relativt nystartat band med rötter i Eskilstuna. Deras musik kan beskrivas som en mix av jazz, rock och elektronik, som kan föra tankarna till 70-talets krautrock och svensk progressiv rock i form av Bosse Hansson, Fläsket Brinner m.fl. Medlemmar är Mattias Green, elbas, trumpet, Marcus Sjöberg, trummor, Marcus Arnström & Johannes Rytzler, klaviaturer samt Johan Carlsson, slagverk.
www.myspace.com/teleskarm

Med stöd från Statens kulturråd, Eskilstuna kultur och Studiefrämjandet Musik & Media.
Ett samarrangemang mellan Memento, Tontroll och Josef's House of Blues i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

 

Onsdag 15 februari kl 19.30 - Contrast
CBQ – Contemporary Bebop Quintet

Dom var här 1998 och dom var här 2002 och nu är det verkligen på tiden att eskilstunaborna återigen får möta CBQ, som står för Contemporary Bebop Quintet.
Gruppen bildades redan 1978 under ledning av jazzgiganten Christer Boustedt, som gick bort alldeles för tidigt i september 1986.

Kvintetten består av trumpetaren Bosse Broberg, tenorsaxofonisten Stefan Isaksson,  basisten Ivar Lindell, trummisen Gilbert Matthews och pianisten Göran Strandberg.
Ivar Lindell har varit med ända sedan starten 1978 och den ende i gänget som inte var med på Contrast redan 1998 är Göran Strandberg. Det här är fråga om en ytterst kompetent samling musiker som har förmågan att trollbinda sin publik och som har visat detta under många års turnerande såväl runtom i vårt land som i och utanför Europa.

Gruppen, som alltsedan tillkomsten har ansetts tillhöra en av landets främsta jazzgrupper och som tilldelades Orkesterjournalens utmärkelse "Gyllene Skivan" 1984, har sina rötter i Charlie Parker-, Bud Powell-, Tadd Dameron-, Thelonius Monk- och Charlie Mingus-kompositioner.

Och just denna typ av musik, kompletterad med egna kompositioner, kan publiken den 15 februari se fram mot att få lyssna till.

Den som smakar på namnet "Quiet Nights Orchestra" får direkt en hänvisning åt vilket håll det här bandet lutar musikaliskt. Nämligen en soft, lättlyssnad storbandsjazz och såsom någon recensent av senaste skivan uttryckte det: Musik som passar bättre på ett smokingparty med paraplydrinkar än i en sliten ölkällare.

Det är i 50- och 60-talsjazzen fundamentet är förankrat. Det började som ett KMH projekt år 2006. Det fortsatta musikaliska bygget införlivade percussion ett par år senare och med Sofie vid sångmicken ytterligare lite senare var QNO komplett. Bandet har fräschat upp jazzsoundet med influenser från genres som soul, funk och house. Melodisk jazz men med ett pumpande beat och tydliga basgångar där bland annat vibrafon, flöjt och Sofie Norlings sång väver en musikalisk slöja som sveper in oss lyssnare. QNO har hittat en musikalisk nisch och har redan börjat uppmärksammas i vidare kretsar än Sverige och Europa. Siktet är nu inställt på Japan.

Bandet har sin hemvist i Stockholm och består av åtta medlemmar. De släppte sin första CD under 2009 (se nedanstående länk från TV4 Nyhetsmorgon i samband med releasen) och år 2010 hade vi i möjlighet att höra bandet live här i Eskilstuna under en spelning på klubb RAW.
På nya CDn "Movin'" som förresten är nominerad i valet av 2011 års "Gyllene Skivan", har bandet utvecklat och förfinat sitt sound. Flera av bandets medlemmar har varit delaktiga i hela processen och det hela känns mer homogent.

Under kvällen kommer vi att bli bjudna på många egna kompositioner från nya skivan och förmodligen även att få smakprov från den tidigare, "Chapter One" som innehöll en annorlunda version av Fly me to the moon och en överraskade tolkning av Lars Gullins Swell.

Förutom Sofie Norling - sång, består bandet av Jonne Bentlöv - trumpet, Peter Fredriksson - trombon, Magnus Dölerud - saxofoner och flöjt, Philip Neterowics - piano, Peder Waern - kontrabas, Carl Ottoson - trummor och Jacob Johannesson - percussion.

http://www.youtube.com/watch?v=a2QkxlUbX5U&feature=player_popout

Jazz Doctors – ett av de legendariska banden inom svensk tradjazz – bildades redan 1958 och har sedan dess haft en obruten musikalisk verksamhet och trogen publik.
Man har under mer än 50 års musicerande besökt "varje hörn av Sverige" och även turnerat en hel del utomlands.
Bandet har spelat flera gånger i Eskilstuna och fått lysande recensioner och fyllt Contrast till sista plats.
Jazz Doctors bjuder på ett mångsidigt program ur den klassiska jazzens repertoar, från New Orleans-marscher och blues till dixielandstandards och klassiker från swingepoken. Till detta kommer eget material med en alldeles egen ton "med mycket av nordiska sommarnätter i" enligt Hans Alfredsson som f.ö. skrivit text till en av låtarna.

Musikerna är Staffan Kjellmor – trumpet och flygelhorn, Tommy Jacobson – trombon, Lars Eriksson – klarinett, Bernt Hellsing – piano och dragspel, Pelle Karlsson – kontrabas och Lars "Gigge" Johnsson – trummor.

Jazz Doctors utlovar sväng och trivsel – ett bra medel mot alla krämpor!

upp

Lördag 21 januari kl 20.00 - Lokomotivet
Krister Andersson och Sandviken Big Band:
Swingafton i Benny Goodmans och Artie Shaws anda

Benny Goodman och Artie Shaw till Lokomotivet

Eskilstuna Jazzklubb presenterar en Swingafton i Benny Goodmans och Artie Shaws anda med dels ett av landets mest populära storband - Sandviken Big Band - och dels enligt mångas uppfattning världens förnämste klarinettist alla kategorier - Krister Andersson.
Krister är född och musikaliskt fostrad i Eskilstuna. Han är klarinettisten, som oftast framträder med sitt andra instrument tenorsaxofonen, men i det här sammanhanget är det klarinetten, som är hans instrument, eftersom konserten är en hyllning till klarinettkungarna under swingperioden - Benny Goodman och Artie Shaw.

Trots sin storhet är Krister Andersson något av en doldis för den stora allmänheten och för många är det kanske också en överraskning att han kommer från Eskilstuna, där han föddes, växte upp och fick sin första musikaliska fostran. Han började sin musikantbana på blockflöjt redan som sjuåring och under tidigt 1960-tal, när han var i tioårsåldern, började han ta klarinettlektioner för Gunnar Linnskog vid Eskilstuna Musikskola. Det sägs att Krister till en början inte tog det där med notläsning riktigt på allvar utan föredrag att lita till sitt goda gehör. Och gehörsspelet kom väl till pass när han i de tidiga tonåren flitigt spelade med olika lokala dragspelare på traktens festvåningar.

Som sextonåring började Krister vid militärmusiken och som tjugotvååring kom han in på klarinettsolistlinjen vid Musikhögskolan i Stockholm. 1974 medverkade han i världsorkestern och spelade soloklarinett under Leonard Bernsteins ledning i samband med orkesterns resa till USA. Han har varit anställd vid Kungliga Hovkapellet och vid Norrlandsoperan och har bland annat också spelat med Uppsala kammarsolister och Frösunda blåsarkvintett. Men han har också spelat med Umeå Big Band och med Gugge Hedrenius Big Blues Band på Bal Palais.

I slutet av sjuttiotalet ersatte han Nisse Sandström i Egil Johansens grupp Jazz Incorporated, när Nisse for till USA. Krister har varit frilansande jazzmusiker sedan 1979 och har spelat med Summit Meeting, Radiojazzgruppen, Arne Domnérus, Bernt Rosengren, Bosse Broberg och många flera av jazzens stora. Han har också under många år lett egna grupper.

Han har vid två tillfällen, 1986 och 1993, tilldelats jazztidskriften OrkesterJournalens Gyllene Skivan för bästa jazzinspelning just det året. Krister har också tilldelats ett flertal utmärkelser såsom Christer Boustedts och Börje Fredrikssons stipendier, för att bara nämna några.

Stipendiet till Börje Fredrikssons Minne tilldelades Krister Andersson år 2000 och själva motiveringen framgår av bilagan.

De musikaliska pärlorna från swingepoken avlöser här varandra under hela kvällen och sällan har väl så mycket härlig swingmusik presenterats tidigare på någon scen i Eskilstuna.