2009


2009

Onsdag 9 december 2009 kl 19.30 - Contrast
Silhouette

Lars Gullin, en av våra största svenska jazzmusiker och kompositörer har varit borta i många år men hans musik lever fortfarande. Flera svenska grupper har tolkat hans musik och nu presenterar Eskilstuna Jazzklubb en dansk stjärngrupp som har en stark kärlek till den lyriska melankoli man upplever i Lars Gullins musik.
 
Barytonsaxofonisten Fredrik Lundin och altsaxfonisten Christina von Bülow har med stor framgång under de senast 20 åren turnerat på den europeiska jazzscenen. Nu spelar de för första gången tilsammans i gruppen "Sihouette" som till stor del spelar Gullins musik. Gruppen har fått sitt namn efter en av Lars Gullins finaste kompositioner.
Förutom saxfonisterna hör vi den fantastiske gitarristen Jacob Fischer som vi tidigare träffat på i bl a Svend Asmussens sällskap.
Daniel Franck spelar bas och bakom trummorna hör vi Jeppe Gram.
 
Gruppens musik består av egna arrangemang av Gullins musik men också egna kompositioner av gruppens medlemmar. Tillsammans blir det en blandning av skandinaviskt vemod och cool jazz, en mix i en mycket spännande musikalisk miljö.

upp

Onsdag 2 december 2009 kl 19.30 - Lokomotivet
”A Christmas Show in a Glenn Miller Mood”
Jan Slottenäs Storband med sångsolister och sångkvartetten the Infourmation

Jan Slottenäs storband firar år 2010 sitt 25-årsjubileum och har redan nu bokats in för ett 20-tal julkonserter i november-december i såväl Sverige som Norge.

Under november och december turnerar man i landets stora konserthus och i några mindre orter som Eskilstuna med sin ”Christmas Show”.

Vid sina framträdanden 2004-2007 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats och önskemålen har varit starka om en ny konsert så snart som möjligt.

Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar.
Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990.
Ända sedan 2004, då orkestern medverkade i ”Jubileumsfestivalen Glenn Miller 100 år i USA”, har arrangören Glenn Miller Birthplace Society i Clarinda, Iowa (Glenn Millers födelsestad) önskat att få återse orkestern. På inbjudan därifrån reste således hela orkestern med alla sångare dit igen sommaren 2007. Succén blev om möjligt ännu större än förra gången.
Bandet har även spelat med många kända svenska artister såsom t.ex. Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Thuresson, Charlie Norman, Sylvia Vrethammar, Roger Pontare, Meta Roos, Lill-Babs, Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Malena Ernman m.fl.

En förnyelse har skett av repertoaren och vi får naturligtvis dels höra melodier ur Glenn Millers repertoar såsom ”Moonlight Serenade”, ”Chattanooga Choo-Choo” och ”In The Mood” samt dels julmusik såsom ”White Christmas”, ”Jingle Bells” och ”The Christmas Song”.
I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Samuela Burenstrand och sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation.

Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus!

Se även bandets hemsida.

Jan Slottenäs får gärna kontaktas inför konserten för en intervju på tel 0709 – 21 68 50.

upp

Onsdag 25 november 2009 kl 19.30 - Contrast
Jesses New Orleans Band

En historisk jazzkväll och önskekonsert för alla ”tradjazz”-diggare!

“A Night in New Orleans” är en resa i ord och ton, tillbaka i tid och rum till de nöjeslystna danssalongernas New Orleans där olika musikstilar som afrikansk folkmusik, karibiska rytmer och psalmer blandades med brassbandsklanger. De vassa kanterna slipades mot varandra och jazzen var född. Med Jesse som ciceron kliver vi av hjulångaren i denna kokande gryta och blir presenterade för storheter som Louis Armstrong, Buddy Bolden och många fler.

Jens ”Jesse” Lindgren har dryga fyra decenniers jazz i bagen och när han inte luftar sin trombon tillsammans med New Orleans Band eller Kustbandet basar han för Svenskt Visarkivs jazzavdelning så nog finns det jazz i Jesse.

Förutom Jesse på trombon och sång består bandet av Ola Pålsson på trumpet och sång. Enligt Jesse var Ola med om att introducerad blusen i Sverige.
På klarinett finner vi Bengt ”Bomull” Brehmer och bakom pianot sitter Lasse Tidholm. Dessa två har också ett gemensamt engagemang i New Optimus Orchestra.
Som banjoist hör vi Göran Eriksson och vid basen Göran Stachewski.
Sven Ståhlberg har med sina trumstockar under otaliga internationella turnéer hjälpt bl a Sammy Rimmington hålla takten.

upp

Onsdag 18 november 2009 kl 19.30 - Contrast
Thorbjørn Risager Blue(s) 7

Thorbjørn Risager har med sin fjärde CD ”Live At Victoria” inspelad i Malmö, befäst sin ställning på den europeiska bluesscenen. Det är både som kompositör och gitarrist men framför allt som sångare, han i allt bredare blueskretsar uppmärksammas.
Hans röst är ”rough like a shot of whiskey” skriver BluesWax (USA). Han besitter en ”killer voice” enligt BluesNews (Tyskland).
Man har svårt att tro att denna Chicagoblues med sina rötter i det djupa Mississippideltat är komponerad och framförd av en sångare med dansk mylla under skosulorna.

Thorbjørn har sina förebilder i Ray Charles och BB King men visst får man ”ståpäls” då man känner igen även Mike Bloomfields gitarrspel. Hela bandet ger faktiskt associationer till legendariska Paul Butterfield Blues Band.
Den musikaliska huvudfåran är Rhythm and Blues men med influenser från både jazz, soul och funk som kryddats med New Orleans rytmer. Ingen lär kunna sitta still när det formligen sprutar energi ur detta danska bluesband som älskar att pumpa publiken full med sin spelglädje. Så missa inte detta tillfälle för en oförglömlig blueskväll på Contrast.

Thorbjørn Risager Blue 7 består av, Thorbjørn Risager gitarr och sång, Emil Balsgaard på piano och keyboard – han anses för övrigt vara en av Danmarks främsta boogie-pianister, Søren Bøjgaard bas, Martin Seidelin trummor, Svein Erik Martinsen gitarr, Kasper Wagner saxofoner och Peter Kehl på trumpet.

upp

Fredag 13 november 2009 kl 20.00 - Konserthallen
CajsaStina Åkerström med Trio - Jazzdoftande visor från förr och nu

CajsaStina kommer att framföra jazz, pop och visa och vill kalla sin konsert ”Jazzdoftande visor från förr och nu” med anspelning på bland annat skivan, som hon släppte 2007. Vi får naturligtvis även smakprov från den i år släppta skivan ”Sånger om dej och mej”. Med på scenen har CajsaStina bästa möjliga musikaliska sällskap i form av Steve Dobrogosz vid flygeln, Backa Hans Eriksson på bas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna.

CajsaStina födes 1967 i Stockholm. Hon är dotter till vistolkaren Fred Åkerström och faktiskt döpt efter Fredmans första epistel av C M Bellman.

Tillsammans med Pappa Fred framträdde hon tidigt i olika sammanhang och bland annat 1980 med visor av vispoeten Fritz Sjöström samt även vid Visfestivalen i Västervik så tidigt som 1979.

1985 lade CajsaStina musiken åt sidan och flyttade till Lund, där hon utbildade sig till arkeolog. 1991 framträdde hon för första gången live med eget material i radio och övergick sedan successivt helt till musiken. 1994 kom debutalbumet ”CajsaStina”, som blev ett såväl musikaliskt som kommersiellt genombrott med 130.000 sålda exemplar. Samma år mötte hon publiken via Rocktåget tillsammans med Magnus Uggla, Just D och Orup.

Därefter har framgångarna bara fortsatt och hon släppte i år sitt tionde album.

Se även CajsaStinas hemsida www.cajsastina.com

upp

Onsdag 28 oktober 2009 kl 19.30 - Contrast
Lill-Bength Erixon Jazz Accordion Quartet

Om det är någon som säger att det inte går att spela jazz på ett dragspel så kommer motsatsen att bli uppenbar om man sätter detta instrument i händerna på Lill-Bength Erixon. Och har man som Bength med eget band i olika konstellationer, turnerat land och rike runt sedan 1946 så vet man hur det skall svänga. År 1954 kom radiodebuten och när ”Nygammalt” sändes i färg för första gången 1972 var givetvis Lill-Bength med.
Även om olika musikstilar har korsat Lill-Bengths väg genom åren så är det ändå jazzen som har dominerat och löpt som en röd tråd från Östhammar till San Fransisco och hem igen.
Några exempel ur Bengths repertoar är ”Bernies tune”, ”Secret love”, ”On a clear day”, ”Softly as in a morning sunrise”, ”Tenderly” och ”Samba Brazil”.

Lill-Bength blir en ny spännande bekantskap på Contrast och hans medmusikanter – Claes Askelöf gitarr, Per Nilsson bas, Uffe Flink trummor och sång – är kära återseenden.
Dragspelsjazz på högsta nivå som ingen bör missa.

upp

Onsdag 21 oktober 2009 kl 19.30 - Contrast
Charleston Sisters & The Golden Boys hyllar Lambert, Hendricks & Ross

Charlestone Sisters and the Golden Boys är ett stockholmsbaserat band som bildades hösten 2006 och som består av sex av den unga generationens jazzmusiker som alla, var och en för sig, ofta har hörts och fortfarande hörs i ett flertal olika jazzsammanhang. Medlemmarna i gruppen har bl.a. arbetat tillsammans med Karl-Martin Almqvist, Rigmor Gustavsson, Magnus Lindgren, Joakim Milder och Georg Riedel.

Gruppen består av sångerskorna Carolina Wallin Péres, Lena Swanberg och Lisa Östergren samt Anders Olsson på trummor, eskilstunabekante Joakim Simonson på piano och Stefan Stenberg på kontrabas. Lena Swanberg är en av årets tre Monica Zetterlund-stipendiater. Bandets första framträdande, som var en hyllning till vokaljazzgruppen Lambert, Hendricks & Ross blev kort sagt bejublat och att fortsätta på detta inslagna spår blev en självklarhet. Med stor respekt och känsla för traditionen har man nu gjort delar av deras musik till sin egen och utvecklat ett gediget samspel som bara måste höras live.

Föremålet för denna hyllningskonsert, vokaljazzgruppen Lambert, Hendricks & Ross, bildades redan 1957 och spelade in sin första skiva 1959 och blev känd för sina arrangemang och texter till instrumentala jazzlåtar, där man även textsatte många instrumentala solon. Gruppen var verksam under åren 1957 – 62, och har gjort ett stort avtryck i den vokala jazzens historia. En av de vokaljazzgrupper som fångades av deras musik, och som vi kanske känner till bäst, är Gals & Pals.

En musikalisk, lättsam och svängig kväll är att förvänta den 21 oktober.

upp

Onsdag 14 oktober 2009 kl 19.30 - Contrast
Antti Sarpila Kvartett – Benny Goodman 100 år

I år är det 100 år sedan Benny Goodman föddes. Benny Goodmans musik skapade sensation när han lanserade sitt storband på 30-talet och swingstilen lever än i högönsklig välmåga. Goodman har också spelat med mindre besättningar såsom trio, kvartett och sextet.

En av nutidens klarinettister som för vidare och utvecklar Goodman-stilen är Antti Sarpila som besökt Eskilstuna flera gånger i olika orkestrar.
Antti Sarpila har turnerat i hela världen på olika festivaler och har bland annat spelat två gånger i Carnegie Hall i New York. Han har gjort över 100 olika skivinspelningar med både svenska och utländska elitmusiker.

Den här gången kommer han med sin kvartett som förutom Antti på klarinett består av Eskilstunasonen Arne Wilhelmsson på kontrabas, Kjell Fernström - piano och Leif "Gus" Dahlberg - trummor. Alla kompmusiker har gästat Contrast flera gånger och är väl bekanta med Eskilstunapubliken. Basisten Arne fick förresten 2004 Börje Fredriksson-stipendiet av Eskilstuna Jazzklubb.

Antti Saarpila Kvartett kommer att bjuda på tidlös swingmusik i Benny Goodmans anda, en musik som än i dag har en stor publik

upp

Onsdag 9 oktober 2009 kl 20.00 - Teatern
Claes Janson hyllar Ray Charles

Sångaren Claes Janson med band och kör hyllar Ray Charles

Claes Janson är en legend inom svensk jazz och blues och släpper nu ett nytt album i samband med en längre turné, där han gör en hyllning till sångaren Ray Charles, som länge varit en av hans stora favoriter. Claes tog emot Cornelispriset 1992, har spelat in ett 40-tal skivor och fick den stora äran att sjunga för Ray Charles när denne tog emot Polar Music Prize 1998.

Han kommer här med Mårten Lundgren – trumpet och kör, Mimmi Hammar – trombon och kör, Klas Toresson – tenorsax och kör, Claes Crona – piano, Hans Backenroth – bas och Mats Engström – trummor.
Han har för vana att fylla Teatern med röda lampan tänd för utsålt och det lär säkert bli så den här gången också.

Vi avstår från ytterligare info från Claes Jansons innehållsrika liv och hänvisar istället till hans officiella hemsida

upp

Onsdag 30 september 2009 kl 19.30 - Contrast
Klas Lindquist Nonet

Klas Lindquist Nonet till Contrast

Klas Lindquist, saxofonist, klarinettist, kompositör och arrangör kommer med sitt niomannaband ”Klas Lindquist Nonet” till Contrast onsdagen den 30 september.

Bandet har hyllats i press och har bland annat beskrivits som ett ”landslag i jazz”, där medlemmarna är handplockade, unga och etablerade musiker. Förutom klassiker ur jazztraditionen kommer det att bjudas på nyskriven musik av kapellmästaren Klas Lindquist, som blev 2005 års Arne Domnérus stipendiat och dessutom Alice Babs stipendiat år 2006. Ursprungligen kommer Klas från Göteborg, men efter en period i New York är han nu bosatt i Stockholm. Han har hörts i så skiftande sammanhang som Bohuslän Big Band, Kustbandet och Stockholm Swing All Stars, men just nu är det alltså det egna niomannabandet som gäller.

I orkestern, som har beskrivits som ett ”litet storband”, ingår Petter Carlson på piano, Daniel Fredriksson, trummor och Kenji Rabson, bas. På trumpet får man lyssna till Nils Janson och eskilstunabornas gunstling Karl Olandersson. På saxofoner spelar, förutom kapellmästaren själv, Fredrik Lindborg och Robert Nordmark. Magnus Wiklund är bandets trombonist.

Bland bandets senare meriter kan nämnas att deras skiva ”Lift Off” kom på fjärde plats bland hundratalet svenska skivor i Orkester Journalens omröstning ”Gyllene Skivan” 2009.

Onsdagen den 30 september är ett ypperligt tillfälle att få lyssna till ett högst kvalificerat band bestående av briljanta solister och ensemblespelare!

upp

Lördag 12 september 2009 kl 17.00 - Eskilstuna Teater
”The Ella & Duke Sessions” - Ella Fitzgerald och Duke Ellington hyllas av sångerskan Veronica Mortensen och Bohuslän Big Band

Ella Fitzgerald och Duke Ellington på Teatern 12/9

Från mitten av 60-talet och några år framåt gjordes flera inspelningar med Ella Fitzgerald och Duke Ellingtons orkester. I sig var det väl inget konstigt att två så etablerade jazzartister möttes. Det borgade för stor publik när dessa giganter möttes. Det visste promotorn Norman Granz mycket väl, när han tussade ihop dem.

Det speciella i mötet dem emellan var att Duke Ellington tillsammans med sin handgångne man Billy Strayhorn skrev helt nya arrangemang på många av sina egna klassiska kompositioner för samarbetet med publikens gunstling bland jazzsångerskor – Ella Fitzgerald.

Under hösten 2009 kommer Bohuslän Big Band att göra en turné i Skandinavien med programmet ”The Ella & Duke Sessions” baserat på de arrangemang, som Ellington och Strayhorn skrev för Ella. Det är förvisso lätt att önska sig att jazzsången ska efterlikna Ellas, men det låter sig inte göras 2009. Det finns knappast någon nu levande, som kan axla hennes sätt att improvisera med scatsång, sväng och timing. Det är faktiskt lättare, om än inte okomplicerat, att ta fram de arrangemang Ellington spelade in just med Ella.

För att få toppkvalitet i projektet har man engagerat danska sångerskan Veronica Mortensen. Hon är ett av Danmarks lysande namn i den nya vågen av danska sångerskor och har funnits med på storbandets önskelista sedan ett par år tillbaka. Veronica har stor erfarenhet av både små och stora band och har också Ella som en av sina stora förebilder, men är definitivt sin egen sångarprofil. Besök gärna hemsidan www.veronica.dk

Bohuslän Big Band är ett landets absolut förnämsta storband. Under 2008 har bandet, delvis under ledning av sin nye konstnärlige ledare Nils Landgren, gett 109 konserter och mottagandet från både publik och press har varit överväldigande. Sammanlagt 40.000 har besökt bandets konserter under året. Förutom alla konserter i Sverige har BBB även gjort stor succé i USA, Japan och i Tyskland.

I bandet hör vi på trumpet Jan Elisson, Lennart Grahn, Samuel Olsson och Nils Jansson. I trombonsektionen finner vi Christer Olofsson, Björn Samuelsson och Niclas Rydh och i bandets saxofonsektion hör vi Johan Borgström - altsax, Joakim Rolandsson – altsax, Ove Ingemarsson . tenorsax, Mikael Karlsson – tenorsax och Alberto Pinton – barytonsax. Vid pianot har vi Tommy Kotter, på bas Yasuhito Mori och bakom trummorna Bengt Stark.

upp

Onsdag 29 april 2009 kl 19.30 - Contrast
Casablanca Big Band och Musikskolans improvisationsgrupper

Casablanca Big Band och Musikskolans improvisationselever våravslutar med ”examen” på Contrast

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.

Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Anders Andersson får gärna kontaktas för en intervju på telefon 070 – 241 93 34.
Anders är den huvudansvarige för konserten samt improvisationsundervisningen på Musikskolan.
Arrangör – Kommunala Musikskolan och Eskilstuna Jazzklubb

upp

Fredag 24 april 2009 kl 20.00 - Konserthallen
Lill Lindfors med Hector Bingert, Mats Norrefalk och Claes Crona Trio

Alltsedan den utsålda succékonserten i Konserthallen hösten 2006 har vi fått önskemål om återbesök av Lill Lindfors. Nu har det äntligen lyckats och den här gången får vi dessutom höra den begåvade och mångsidige gitarristen och sångaren Mats Norrefalk.

Hela Sverige har ett slags relation till Lill Lindfors och hela Europa tappade hakan, när Lill tappade kjolen i Melodifestivalen 1985 – Lill med sin magiska och sensuella utstrålning, som det är svårt att värja sig mot. Med den här konserten har Lill varit i Spanien och sedan också turnerat i Sverige och Norge de senaste åren. Lill tillhör som bekant en av Sveriges ”bredaste” och absolut populäraste artister och det bevisar hon i den här konserten, som består av bland annat latinmusik, kända standardlåtar, musik från egna nya skivan och mycket humor.

Hector Bingert (från Uruguay) är saxofonisten, flöjtisten och klarinettisten, som har spelat med Sammy Davis Jr och Nat King Cole i Sydamerika. I Sverige är han känd med sin egen grupp ”Latin Lover”, som gjort succé på såväl festivaler som klubbar runt om i Europa. Hector har spelat med Lill under många år och är en av Lill’s största musikantfavoriter.

Claes Crona trio ser man ofta bakom olika världsstjärnor. Under senare år har han ofta turnerat med Toots Thielemans, Georgie Fame, Stacey Kent, Svante Thuresson, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Scott Hamilton m fl. Förutom Claes Crona vid flygeln hör vi i trion Hans Backenroth på kontrabas och Joakim Ekberg bakom trummorna.

upp

Onsdag 15 april 2009 kl 19.30 - Contrast
Good Morning Blues med Claes Janson

Rolling Stones har hållit på längre, och så även Sven-Ingvars, men efter dessa storheter lär det vara uppsalabandet Good Morning Blues som hamnar på tredje plats i världen när det gäller den här genren och det är väl inte så illa!

Redan 1967 bildades nämligen bandet av fyra unga män och under hand har tre nya namn tillkommit. Att Good Morning Blues under alla dessa år endast har bytt ut en enda medlem säger en hel del om deras inbördes förhållande. Det är alltså sju välmeriterade musiker det handlar om som drivs och ständigt stimuleras av en gemensam och meningsfylld gemensam nämnare, nämligen rytm- och bluesbaserad musik med en repertoar som gör täta utflykter in på jazzens område. Här bjuds enligt dem själva på såväl basmat som raffinemang – inget originellt recept men hållbart!

De flesta, för att inte säga alla, av medlemmarna i den här eminenta orkestern har en etablerad position på den svenska jazzscenen, även Good Morning Blues förutan. Det har nämligen alltid stått var och en fritt att utveckla sin musik i andra konstellationer och riktningar, men Good Morning Blues har blivit den grupp som man ständigt återvänder till.

I gruppen ingår Bosse Broberg på trumpet, John Högman, saxofoner, Claes Janson, sång och gitarr, Thomas Lindroth, bas och sång, Anders Johansson, gitarr och sång, Björn Sjödin, trummor samt Jan Wärngren, piano. Beträffande namnet på bandet kommer det sig av att det var den enda låt som Claes och Thomas kunde tillsammans när man repade första gången. Och visst låter väl Good Morning Blues betydligt tjusigare än Claez-Thomaz!

På Contrast den 15 april är det dags igen och en bra idé är att köpa biljett i god tid – de två närmast föregående gångerna som de framträtt här har det nämligen varit utsålt!

Onsdag 8 april 2009 kl 19.30 - Contrast
Karin Hammar proudly presents Playroom featuring Magnus Lindgren

Trombonisten Karin Hammar har handplockat sina lekkamrater ur svensk jazz absoluta toppskikt för ett nytt spännande jazzkollektiv: Playroom.
Gemensam nämnare för gruppen är spelglädje och musikalisk bredd eftersom medlemmarna har sin bakgrund inom både jazz, pop och inte minst brasiliansk musik. En stor musikalisk variation blir resultatet när ramen för samarbetet är jazzmusik i ordets vidaste bemärkelse
 
I gruppen ingår Karin Hammar - trombone som vi hört tidigare i Eskilstuna i bl a gruppen Sliding Hammers. 2004 var hon den första mottagaren av Alice Babsstipendiet och är en flitig frilansmusiker.
På träblås hör vi Magnus Lindgren också han en musiker som varit i Eskilstuna flera gånger. Magnus är en av våra främsta unga jazzmusiker med stor bredd bl a hörde vi honom framföra ett eget verk vid Nobelfesten. Han medverkar också i flera storband och mindre grupper både på klarinett och olika saxofoner.
 
I kompet hör vi Adam Forkelid - klaviaturer. Adam har tidigare samarbetat med Magnus Lindgren, George Riedel m fl. På bas hör vi Kristian Lind som senast gästade oss tillsammans med Louise Hoffsten. Magnus Persson - trummor/slagverk som även han spelat med Magnus Lindgren och många andra inom såväl svensk som internationell jazzelit.
 
På repertoaren står både standards och egna kompositioner av gruppens medlemmar.

Fredag 3 april 2009 kl 20.00 - Teatern
LaGaylia Soul & Funk Band

Sångerskan LaGaylia Frazier har gjort sig ett namn på de stora scenerna i Sverige sedan flytten från USA 2001. Med sin självlysande scenpersonlighet hittade hon direkt en plats i publikens hjärtan och hennes artisteri och utstrålning gör sig lika bra på stora som på mindre scener. Hon har blivit utvald till Melodifestivalen flera gångar, har medverkat i Stockholm Jazz & Blues Festival, turnerat med Putte Wickman och med Robert Wells ”Rhapsody in Rock”. Hon är en av vårt lands bredaste och mest kompetenta artister.

LaGaylia blandar här eget material med svettig funk och soul, där hennes tolkningar av klassiker i genren gör att man glömmer originalen. Hon backas upp av en kvintett som består av Petter Bergander - keyboard, Fredrik Åberg - gitarr, Per Björlin - bas, Andreas Ekstedt - percussion samt Tobias Tagesson - trummor.

Vi lovar att det kommer att svänga rejält med en stor artist, som med en helt fantastisk publikkontakt verkligen äger scenen och når långt utanför scenkanten.

Ytterligare info, bilder och pressklipp finns tillgängligt på hennes hemsida

Onsdag 18 mars 2009 kl 19.30 - Contrast
Ronnie Gardiner Septet

Någon har kallat Ronnie Gardiner Septet Sveriges mest samspelta orkester. Det ligger nog mycket i det; dom har bl a haft ett mångårigt engagemang på Gröna Lund, sex dagar i veckan under två månaders tid.
 
Den 11 mars på Contrast har jazzälskarna i Eskilstuna möjlighet att på hemmaplan få lyssna till Ronnie Gardiner Septet.
 
Senast bandet gästade Eskilstuna var 2002 och även den här gången är bandmedlemmarna desamma.
Det är idel kända musiker som Eskilstuna hört i olika sammanhang nämligen:  Karl Orlandersson - trumpet,  Anders Norell - trombone och sång, Claes Brodda - saxofon, Claes Askelöf - gitarr,  Mathias Algotsson - piano, Hans Larsson - bas och sång och naturligtvis kapellmästaren själv Ronnie Gardiner - trummor.
 
Repertoaren är efter alla dessa år mycket omväxlande med tyngdpunkten lagd på swing, mainstream och bebop. Även sydamerikanska rytmer uppblandat med en och annan beatlåt eller vals kan höras. Allt i en musikalisk blandning av "Happy Jazz" med glimten i ögat.

upp

Onsdag 11 mars 2009 kl 19.30 - Contrast
EGBA

EGBA bildades i Stockholm 1971 och blev med sin banbrytande mix av afrikanskt, latin, funk och jazz snabbt skandinavens ledande fusionsgrupp. I denna grupp finns ett grundmurat stort och gemensamt intresse för den musik som man kunde höra på plattor med bl.a. Miles Davis, Chick Coreas och Keith Jarrett och även för afrikansk och latinamerikansk tradition och svart funk som den lät hos James Brown, the Meters och Sly Stone. Namnet EGBA hittades förresten på en platta med afrikanske slagverkaren Olatunji och lär vara namnet på ett folk och en kultur i Västafrika.

Det här bandet är verkligen internationellt och har turnerat i Europa, Asien och på Cuba och medlemmarna i EGBA har spelat i så skilda sammanhang som ABBA och Radiojazzgruppen. År 1991 tog EGBA time-out men sedan 2002 är bandet åter aktivt. Bandets CD ”The Phoenix”, denna legendariska fusiongrupps första skiva på 15 år, kom recensenterna att jubla när den släpptes julen 2004. ”Detta är lysande musik på äkta EGBA-manér” och ”Landets genom tiderna främsta fusiongrupp” var några av omdömena.

På Contrast-scenen nu på onsdag den 11 mars står ”originalmedlemmarna”, nämligen Ulf Adåker, trumpet och Ulf Andersson, saxofoner och flöjt tillsammans med Stefan Blomquist, klaviatur, Åke Eriksson, trummor, Göran Lagerberg, elbas och Rafael Sida, slagverk. En förtrollad afton är att vänta!

upp

Onsdag 4 mars 2009 kl 19.30 - Contrast
Thomas Winteler och Bent Persson Hot Five
hyllar Louis Armstrong och Sidney Bechet

Louis Armstrong och Sidney Bechet, två bland de största namnen inom jazzen hyllas på Contrast den 4 mars genom att Bent Persson Hot Five och Thomas Winteler gör en Sverigeturné med musik förknippad med Armstrong och Bechet.

Trumpetaren och kornettisten Bent Persson är en av Sveriges mest internationellt kända musiker i sin stil "Early Jazz". Han har fått både svensk och internationell uppskattning för bland annat sina inspelningar av Louis Armstrong-solon. I Eskilstuna har vi hört honom flera gånger i bland annat Kustbandet, Harlem Jazz Camels och Stockholm Jazz Kings.

I Bent Persson Hot Five ingår Henrik Löf - trombone och tuba, Jacob Ullberger - banjo och gitarr, Ulf Lindberg - piano och Ludvig Carlson - trummor, alla musiker som är väl förtrogna med stilen från Louis Armstrongs Hot Five och Hot Seven från 20-talet.

Eftersom det i år är 50 år sedan Sidney Bechet gick bort kommer dessutom hans musik att tillägnas en hyllning av sopransaxofonisten Thomas Winteler från Schweiz som är en av de främsta Bechet-tolkarna idag. Han är dessutom en ypperlig klarinettsist i Johnny Dodds anda. Thomas började spela klarinett i 6-års åldern och fick redan i unga år stor uppskattning för sitt klarinettspel i klassisk stil. Efter att ha upptäckt Johnny Dodds och senare Sidney Bechets musik började han spela jazz och har sedan haft flera egna band där han spelar såväl klarinett som sopransax.

Kombinationen Thomas Winteler och Bent Persson Hot Five borgar för en högklassig konsert med många klassiska jazznummer.

upp

Fredag 27 februari 2009 kl 20.00 – Konserthallen (Stålforsskolan)
Louise Hoffsten med Andreas Öberg och Claes Crona Trio

Bluesdrottningen Louise Hoffsten har vi länge velat höra i Eskilstuna och äntligen har vi lyckats få henne till scenen i Konserthallen. Scenen räcker säkert till, men frågan är väl om biljetterna kommer att räcka till för alla intresserade. På sin turné kommer hon närmast från Berwaldhallen i Stockholm och Konserthuset i Malmö.

Louise kommer här i sällskap med gitarrfenomenet Andreas Öberg och Claes Crona Trio och har naturligtvis också med sitt munspel. I trion hör vi Claes Crona vid flygeln, Kristian Lind på bas och Robert Ikiz vid trummorna.

Louise är sångerska, kompositör, textförfattare, munspelare och filosofie hedersdoktor vid Linköpings Universitet bland mycket, mycket annat. Hon växte upp i en familj, där musiken stod i centrum, eftersom hennes far var orkesterledare och spelade såväl trumpet som piano.

Under sina tonår lyssnade hon på artister som Jimi Hendrix, Janis Joplin, John Lee Hooker, Howlin´ Wolf och banden Little Feet och Led Zeppelin. Hon har även inspirerats av Monica Zetterlund, som hon kallat sin sångängel och fraseringskonstens mästarinna.

Louise har sjungit så långt hon kan minnas och otaliga är de artister, som hon samarbetat med. Det har blivit så vitt skilda som Nisse Hellberg, Esbjörn Svensson Trio, Peter LeMarc, Anders Widmark, Kristina Lugn, Totta Näslund, Sky High, Lars Winnerbäck med flera. Hon har spelat in ett 15-tal album. Den senaste -”Så Speciell”- släpptes förra året och blev en stor succé.

Repertoaren blir blues, standardlåtar och egna låtar. Bland annat får vi höra den egna ”Så speciell”, ”Crazy”, ”Don´t get around much any more” samt låtar ur Ella Fitzgeralds och Mose Allisons repertoar.

Onsdag 18 februari 2009 kl 19.30 - Contrast
Erik Söderlind Band featuring Kjell Öhman på Hammond B3

Några av Sveriges främsta jazzmusiker kan man få uppleva på Contrast onsdagen den 18 februari. Då står nämligen på scenen den för sitt genuina och lyhörda gitarrspel så ofta anlitade Erik Söderlind i spetsen för sina vapendragare Moussa Fadera på trummor, Fredrik Lindborg, tenorsax, och Martin Sjöstedt på kontrabas.

Moussa Fadera, som redan har gjort sig ett namn i jazzvärlden genom sin genuint amerikanska spelstil med stadig puls, beskrevs 2008 som vår nya ”stjärnskottsjazztrummis”. Fredrik Lindborg har en synnerligen meriterande jazzutbildning i bagaget och var med om att starta kvintetten ”Marmaduke” i Göteborg, som var en hyllning till Charlie Parker. Martin Sjöstedt, kontrabasist och pianist, spelar denna gång bas. Han har två skivor utgivna under eget namn och har framträtt tillsammans med exempelvis Deborah Brown, Maria Schneider och Victoria Tolstoy.

Och som om detta inte skulle vara nog är man nu på Contrast tillsammans med en herre som redan kan betraktas som något av en jazzlegend, nämligen Kjell Öhman på Hammond B3. Kjell Ö är flitigt anlitad som såväl kapellmästare som arrangör, både när det gäller skivproduktioner och TV-program, och han har bakom sig drygt 40 år som studiemusiker och har medverkat i mer än 3000 skivinspelningar. Han har arbetat tillsammans med sådana namn som Alice Babs, Arne Domnérus, Georgie Fame och Charlie Norman och kan beskrivas som en av Sveriges mest respekterade jazzmusiker och smälter in i de mest skiftande sammanhang.

Repertoaren på konserten kommer att innehålla i huvudsak standardlåtar med musik väl rotad i jazzens 50- och 60-tal samt några egna låtar och bluesinfluenser kommer inte att saknas!

upp

Onsdag 11 februari 2009 kl 19.30 - Contrast
Soundstream Jazz Sextet

Denna konsert har sina rötter i jazzmyllan i vår egen 350-årsjubilerande stad och är ett levande bevis på det framgångsrika samarbete, som bedrivs mellan 30-årsjubilerande Eskilstuna Jazzklubb och musikskolorna i Eskilstuna. Det levande beviset utgörs av kapellmästaren och basisten Martin Sundström, som har fått sin musikaliska fostran i Eskilstuna Musikskola och vid S:t Eskils estetiska linje. På vägen till att bli professionell musiker hann Martin också med att med gruppen ”En Trappa Upp” placera sig på 2:a plats i Jazzriksfinalen av den riksomfattande tävlingen ”Musik Direkt” på Nalen år 2002.

Bandet, som står på Contrasts scen på onsdag, startades 2005 av Eskilstuna-basisten Martin Sundström och har nu fått sitt musikaliska och publika genombrott med bejublade konserter på jazzklubbar i bland annat Borlänge, Västerås, Eskilstuna, Gävle, Sandviken och Falun. Gruppen har även under 2007 varit engagerad för en skolturné i Sörmland med såväl workshops som konserter.

De senaste somrarna har Martin Sundström också turnerat med gruppen ”Three Views of a Secret” i ett flertal kyrkor runt om i Sörmland.

Gruppen hördes senast i ett bejublat framträdande vid TunaJazzen´08. Samtliga musiker är från början av 80-talet och musiken har sina rötter i 50- och 60-talen med inspiration från bl a Art Blakey Jazz Messengers, Lasse Färnlöf och Clifford Brown och deras musik. Det blir även kompositioner av Jan Johansson, Dizzy Gillespie, Horace Silver samt en del egna alster.
I bandet ingår Jonne Bentlöv – trumpet och flygelhorn, Peter Fredriksson – trombon, Gustav Rosén – saxofon, Philip Neterowicz – piano, Martin Sundström – bas och Carl Ottosson – trummor

Musiken är mycket ”otypisk” för denna generation av unga jazzmusiker, vilket är mycket glädjande - Jazzens framtid är räddad!

Kapellmästaren och basisten Martin Sundström får gärna kontaktas inför konserten för en intervju på telefon 0705 – 61 65 76.

upp

Onsdag 4 februari 2009 kl 19.30 - Contrast
Second Line Jazzband

Ett av Europas för tillfället kanske mest populära traditionella jazzband kan man få lyssna på och uppleva onsdagen den fjärde februari. Då kommer nämligen Second Line Jazzband tillbaks till Contrast-scenen och de som var med redan för fem år sedan vet vad som gäller. Här handlar det om ett tradjazzband med en popularitet som till stor del kanske kan förklaras av musikernas unika förmåga att växla stil, repertoar och musikalisk inriktning under en konsert utan att för den skull alltför mycket tumma på influenserna från New Orleans.

Bandet bildades för tjugo år sedan,1989, då de flesta av herrarna var tonåringar och ännu i dag finns fyra av de ursprungliga medlemmarna kvar i orkestern. Ganska snabbt har Second Line, förutom i Sverige, etablerat sig på klubbar och festivaler, radio och TV i Storbritannien, Tyskland, Holland, Danmark, Finland och Norge. På många ställen har bandet blivit absoluta publikfavoriter och gång på gång slagit publikrekord. Sextetten har även hunnit med att producera inte mindre än tio CD.

På trumpet och med sång återfinner vi Jesper Albrektsson; på tombon och sång Niklas Carlsson; saxofoner, klarinett och sång: Olof Skoog; på banjo: Anders Wasén; vid kontrabasen: Per Bach och bakom trummorna, bandets senast tillkomne medlem, Johan Horner.

Publiken den fjärde februari kan förvänta sig en repertoar som spänner mellan Bunk Johnson och Kid Ory till Bob Dylan, via Louis Prima och Irving Berlin, blues och gospel. Och allt framfört på ett sätt som skapar en känsla av sådan spänning, som man sällan förknippar med denna musikform.

Onsdag 28 januari 2009 kl 19.30 - Contrast
Frida Öhrn med Jazzland Trio

Arne Domnerus favoritsångerska – Frida Öhrn – gjorde att låten ”Release Me” fick en global uppmärksamhet i SAAB:s TV-reklam, som gick ut över hela världen. Det sa bara pang på nätet och låten fick snabbt hundratusentals träffar på YouTube och MySpace, blev vald till årets låt i ”P3 Guld”, sålde platina, låg etta på både Trackslistan och Itunes m.m. Som så många andra duktiga sångerskor är Frida en jazzig sångerska i botten, vilket ”Dompan” var snabb att uppfatta och tog henne till sitt hjärta. Hon har sedan 3 år tillbaka gjort succé med sin jazzsång tillsammans med Jazzland Trio, som består av holländske pianisten Jerry Stensen, basisten Per Nilsson samt trummisen och sångaren Uffe Flink. Hon är nyligen hemkommen från en turné i Australien och har även spelat in sin första CD – ”Stensen meets Öhrn”. Frida är en artist, som når långt utanför scenkanten och tolkar framförallt sånger ur den amerikanska sångboken på ett lysande sätt. GRATTIS till Eskilstuna-publiken.

upp