2018
Onsdag 12 december kl 19.30 – Contrast
Paradiskvartetten
Gruppen har ett speciellt sound eftersom sättningen är lite annorlunda, eller vad sägs om saxofon, vibrafon, bas och piano?
Medlemmarna i kvartetten är ett gäng tungviktare, flitigt anlitade och ständigt aktuella på Sveriges jazzscen och även internationellt.
Med denna udda sättning har de skapat en plattform som de tycker är utmanande och spännande att jobba med. Paradiskvartetten ger medlemmarna möjlighet att hitta nya vägar inom musiken och det musikaliska samtalet mellan medlemmarna får stort utrymme.
Energi, spontanitet och en smittande spelglädje finns det mycket av.
Som bandnamnet antyder, detta är ett litet paradis för medlemmarna att mötas i.
Den musikaliska inriktningen är huvudsakligen jazz från 50- och 60-talen med utvalda standardlåtar men också en del överraskningar. Skönt gung blir det också.
Fredrik Lindborg - saxofon och klarinett, Mathias Stål - vibrafon, Martin Sjöstedt - piano och Palle Sollinger - kontrabas.
upp
Onsdag 5 december kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Hyllning till Svend Asmussen & Toots Thielemans
med Bjarke Falgren, Filip Jers, Jacob Fischer, Hans Backenroth och Kristian Leth
”En Dansk- Svensk Jul”
Två utländska musiker har av Riksförbundet Svensk Jazz tilldelats dess förnämsta utmärkelse ”Lifetime Achievement” – Hederspris för en livslång insats för jazzmusiken. Förutom stora musikaliska insatser har Svend Asmussen och Toots Thielemans dessutom lyckats vinna hela den svenska publikens hjärtan.
Den prisvinnande danske jazzviolinisten Bjarke Falgren och den svenske munspelsfantomen Filip Jers har de senaste åren turnerat i Danmark och Sverige med ett hyllningsprogram till
sina förebilder Svend Asmussen och Toots Thielemans. Filip Jers träffade herr Thielemans flera gånger och de hann både dricka kaffe, äta glass och prata munspel tillsammans.
Under en lång tid var Svend Asmussen musikalisk mentor åt Bjarke Falgren och lämnade över en handskriven notsamling där flera originalarrangemang från Svends penna ingick. Detta unika låtmaterial har inspirerat till Falgrens och Jers samarbete.
December 2018 kommer Falgren/Jers Quintet att göra en julkonsertturné med samma lekfulla Asmussen/Thielemans-stil. Evergreens, swinglåtar och nordiska folkmelodier framförs i
stilfulla, läckra arrangemang.
I kvintetten finns förutom Bjarke Falgren och Filip Jers några av den skandinaviska jazzscenens mest välkända och efterfrågade musiker: danske Jacob Fischer på gitarr, svenske Hans Backenroth på kontrabas och danske Kristian Leth vid trummorna.
Munspelaren och gitarristen Toots Thielemans, född i Belgien 1922, lämnade oss i augusti 2016 efter ett långt och musikaliskt innehållsrikt liv, som han till stor del gav oss svenskar så mycket av tillsammans med Hasse & Tage, Monica Zetterlund, Beppe Wolgers med flera. Stor värme och kärlek skänkte han oss svenskar, som tog honom till våra hjärtan. Han gjorde Sverige till ett andra hemland och talade även svenska. Toots var mästaren på detta besvärliga instrument som munspelet är.
Vem kan vara lämpligare att hylla Toots än munspelaren Filip Jers, född 1986 och som redan vid 18 års ålder blev världsmästare på munspel och 2016 utsågs till Årets Musiker vid Jazzgalan och däremellan har förärats mängder av utmärkelser. År 2011 tar Filip en Mastersexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han var den förste eleven med munspel som huvudinstrument. Han spelar även cello, gitarr, piano, elbas, mandolin, fagott, saxofon, flöjt, dragspel och mungiga – med andra ord ett musikaliskt underbarn och bland mycket annat en fantastisk jazzmusiker. Han har redan hunnit turnéra i ett 30-tal länder och undervisar numera även vid Musikhögskolan.
Violinisten Svend Asmussen var en ofta sedd besökare i just Eskilstuna, kanske den av honom mest besökta orten i Sverige. Jazzklubben ordnade flera korta turnéer, eftersom det var hans önskan, när han kom upp i åren. Han lämnade oss den 7 februari 2017, 100 år gammal efter att ha varit verksam långt upp i åren. En ständig följeslagare under senare år var just gitarristen Jacob Fischer, som alltså finns med på Teaterns scen den 5 december.
upp
Onsdag 28 november kl 19.30 – Contrast
Sören Rydgren Kvartett
Jazz på dragspel har en lång tradition och en stor publik i Sverige. Många svenska dragspelare har också haft och har stora framgångar internationellt.
Nisse Lind brukar räknas som den förste svenske jazzdragspelaren och hans inspelning av Tiger Rag från 1935 har blivit klassisk. Lill Arne Söderberg är en annan legendar.
Kvällens gäst Sören Rydgren tillhör också eliten bland svenska dragspelare. Ända sedan 1956 har han visat sin stora skicklighet i många sammanhang. Han har många meriter, bland dessa kan nämnas ”Årets dragspelare 1995” och Hagströmpriset 1998 som förste dragspelare. Motiveringen för det senare var ”ett kvalitativt skapande med musikalisk bredd och imponerande virtuositet, som övertygat om dragspelets gränsöverskridande möjligheter från Hälsingehambo till jazz”.
Med humor och leklynne ger han gamla slitna jazzlåtar en ny lyster.
Sören bjuder också på trevligt mellansnack och en och annan anekdot.
Han har turnerat flitigt inte bara i Sverige utan också i våra grannländer, Ryssland och USA.
I repertoaren finns låtar som Novelty Accordion och What a Little Moonlight Can Do tillsammans med andra standardlåtar från swingeran. Svängigt och intensivt men samtidigt mjuk och avspänd dragspelsmusik.
Sören Rydgren backas upp av Rickard Sandström – gitarr, Arne Eriksson – bas och Roland Bolander trummor.
upp
Onsdag 21 november kl 19.30 – Contrast
Mississippi Seven
Vill du följa med på en nostalgitripp, tillbaka till 20-, 30- och 40-talet och lyssna till musik som en gång spreds via hjulångarna på Mississippi floden, ja då skall du komma och lyssna till Mississippi Seven.
Bandet bildades år 1992 och de anses vara ett av Sveriges mest etablerade och populära jazzband. De har korats till Svenska Mästare i Gladjazz, de har fått kulturpris, Armstrong-stipendier, varit med och slagit publikrekord i Kungsan i Stockholm, de har spelat på Mosebacke och Nalen men också på jubileer, bröllop, danstillställningar, swingaftnar.
Den musik de spelar kan kallas för gladjazz, dixieland, old school eller omodern dansmusik, själva framhåller de att de ”återvinner hot jazz classics och lätt dekadenta låtar från the golden era of jazz”. De låtar de spelar är än idag populära, älskade och också omhuldade av både publik och bandet. Du kan förvänta dig en kväll där kropp och själ mår bra, så missa inte detta tillfälle!
Mississippi består av Bengt Jansson - kornett; Hans Brandgård – trombon och sång; Anders Alm – altsax och sång; Gösta Colliander – piano och dragspel; Boa Carlman – banjo; Lars Ireblad – sousafon och Bertil Ekman – trummor och sång.
upp
Torsdag 15 november kl 19.30 – Contrast
Anders Hagbergs Melodic Melange
Från Sydkorea till Contrast 15/11 – Anders Hagberg Melodic Melange
Flöjtisten och jazzvirtuosen Anders Hagberg och den palestinske oudspelaren Ahmad al Khatib kommer till Contrast torsdag 15 november med konserten Melodic Melange – ett musikaliskt möte mellan skandinavisk jazz och arabisk maqam presenterat av arrangörerna Kulturföreningen Tontroll och Eskilstuna Jazzklubb. Anders Hagberg har redan turnerat med Melodic Melange i Indien, Baltikum och nu senast i oktober även i Sydkorea, där gruppen gjorde succé på Sori Festival.
Melodic Melange är sann världsmusik, en blandning av två kulturer, två musikaliska traditioner. Eller snarare flera olika traditioner – arabisk maqam och nordisk jazz, som ju i sig själv är en blandning av många traditioner. Ahmad al Khatib är en suverän oud-spelare med rötter i Palestina. Anders Hagberg är en välkänd svensk flöjtist och sopransaxofonist, som ständigt söker nya vägar för sina musikaliska uttryck. I konstellationen Melodic Melange har Hagberg samlat några av sina favoritmusiker. I ett musikaliskt kammarspel improviserar ensemblemedlemmarna fram en detaljrik väv av teman, rytmer och klanger. Med stor lyhördhet skapar Johannes Lundbergs bas en stabil grund och ett suggestivt gung samtidigt som Lisbeth Diers mångfacetterade och intuitiva slagverksspel förstärker den musikaliska helheten.
Musiken i albumet Melodic Melange är ett kärleksfullt möte och musikaliska reflektioner baserade på modala improvisationer. Musikerna undersöker här snittytorna mellan deras olika musikaliska uttryck för att skapa en musik, som strävar efter att nå en ny syntes. De unika instrumenten kontrabasflöjt och matusi, en membranflöjt, bidrar till musikens personliga klang. Anders och Ahmad samarbetar också med några av Indiens främsta klassiska musiker. Det har resulterat i flera turnéer och albumet Ley Lines, som finns utgivet globalt. I november 2014 turnerade de återigen i Indien. Med albumet Melodi Melange presenterade Anders Hagberg sitt tredje album på Footprint Records efter Of Air med kyrkorgel (2004) och därefter kritikerhyllade Stories Of Now (2011) med Anders Hagberg Quartet.
Vi är dessutom många, som har haft förmånen att i Eskilstuna få möta Anders Hagberg tillsammans med japanske basisten Yasuhito Mori i ett fantastiskt duospel hösten 2000 i Hvilsta Herrgård.
På Contrast är det dock alltså följande musiker, som vi får förmånen att möta – Anders Hagberg – flöjter och sopransax, Ahmad al Khatib – oud, Johannes Lundberg – kontrabas och röst samt Lisbeth Diers – slagverk.
Såväl ord som bild och ton finns att tillgå på http://andershagberg.se
Melodic Melange är en del av den nationella satsningen TurnéFest, vars syfte är att skapa nya infrastrukturer för att få till fler konserter inom flera olika genrer över hela Sverige och inte bara i storstadsregionerna – ett problem, som det svenska musiklivet brottas med. Bakom TurnéFest står Samspel, en satsning av Musikarrangörer I Samverkan (MAIS) på uppdrag av Musikverket, som ska ta fram och testa hållbara modeller för framtida turnéstrukturer.
upp
Onsdag 7 november kl 15.00 – Royal-Biografen
Caroline Wennergren och Leroy Armstrong med David Carbe Kvartett
Cabaré – Ragtime, Boogie Woogie, Jazz, Blues och Rock’n’Roll med David Carbe, Caroline Wennergren och Leroy Armstrong i Royal-Biografen
Pianisten och underhållaren David Carbe tar med sig sin kvartett och kommer för första gången till Eskilstuna! Gästsolist är jazzsångerskan Caroline Wennergren och hennes trogne vän Leroy Armstrong – Louis Armstrongs okände lillebror.
Artisterna kommer att bjuda på ett mycket blandat program med allt från jazz, blues och ragtime till boogie woogie och rock’n’roll. Klassiker som Charlie Normans "Anitras dans boogie" och Ella Fitzgeralds "A Tisket A Tasket" blandas med virtuosa pianostycken, finstämda jazzballader och rockigare nummer. Räkna med en riktigt stor dos show, mycket underhållning och en hel del buktalerisång.
David Carbe är en fantastisk pianist och entertainer. Han har hunnit med en hel del under sina 25 år. Bland meriterna finns gästspel i Rhapsody in Rock, kapellmästare i TV4 Bingo-Lotto, mängder av konserter tillsammans med Robert Wells, samarbeten med många välkända artister och egenarrangerade konserter i många olika städer. Carbe har genom sitt artisteri tilldelats ett flertal utmärkelser, bland annat för sitt ”glädjefyllda musicerande” och ”sitt starka driv att föra vidare en musiktradition till nya målgrupper och generationer”.
Caroline Wennergren är en sångerska vars CV kan göras hur långt som helst. Hon föddes i Rio de Janeiro. Som femåring adopterades hon av Ingela och Jan Wennergren och flyttade till Mölnlycke, där hon växte upp och fortfarande bor. Hon är begåvad med en djup och varm röst. Även om Caroline är en äkta carioca, är det inte den latinamerikanska musiken, som ligger henne varmast om hjärtat, utan det är den afroamerikanska jazzen – så som den lät under 30- och 40-talen i New Yorks Harlem. Den sortens musik har Caroline lyssnat på, inspirerats av och sjungit sedan tidiga år och där kanske den allra största inspirationskällan varit – och är – Ella Fitzgerald. År 2002 kom Caroline 2:a i ”Sikta mot Stjärnorna” då hon imiterade just Ella Fitzgerald med låten ”A Tisket, a Tasket”. Caroline, som noga hade studerat såväl Ellas sångstil som hennes framträdande på scenen, hänförde både TV-tittarna och juryn.
År 2005 kom så det stora genombrottet, då Caroline var 18 år gammal och slog igenom i Melodifestivalen samt blev 5:a i finalen i Globen. År 2005 släpptes debutalbumet ”Doing The Bossa Supernova” och Caroline var Christer Sjögrens moatjé i föreställningen ”Show Me Vegas” på Rondo i Göteborg och på Hamburger Börs i Stockholm. Hon har turnerat och framträtt med bland andra Lasse Holm, Pernilla Wahlgren, Amy Diamond, Magnus Bäcklund, Lotta Engberg, Ebbot Lundberg, Freddie Wadling och Caroline af Ugglas samt Triple & Touch.
Enligt Carolines tycke och smak ska text och musik vara uttrycksfulla och fulladdade med mening. Att jazzen är ”svart” musik betyder oerhört mycket för henne. ”Drop Me Off In Harlem” heter det album, som släpptes 2011 efter Duke Ellingtons låt med samma namn. Men titeln är för Caroline ett ställningstagande. Harlem är symbolen för den musik, som Caroline älskar och där inspirationen kommer ifrån. Förutom Ella Fitzgerald handlar det om dem, som var i centrum för jazzen i Harlem; Duke Ellington, Count Basie, Billie Holiday, Louis Armstrong och Chick Webb, för att bara nämna några få. Caroline är också en mycket duktig buktalare och som bonus brukar hennes trogne vän Leroy Armstrong följa med. Buktalerisång bjuds vi också på.
David Carbes Kvartett består av David Carbe vid flygeln och sång, Johan Walter – gitarr och sång, Simon Johansson – bas och Jacob Linde – trummor.
Text och musik hittar man på:
www.carbemusik.se
www.carolinewennergren.com
upp
Lördag 3 november kl 19.30 – Royal-Biografen
Erika Baier & The Business
BLUES med Erika Baier & The Business i Royal-Biografen 3/11
Erika Baier & The Business är en av de hetaste nya akterna på den svenska bluesscenen. Karismatiska sångerskan Erika Baier med sin råa, uttrycksfulla bluesröst och energiska scennärvaro frontar ett tungt och tajt band med några av landets mest meriterade musiker i genren. Modern blues med djupa rötter, musik som tilltalar både bluesnördarna och mainstreampubliken!
Erika Baier från Timmernabben i Småland började tidigt jobba som värdinna på bluesfestivalen i Mönsterås. Ett av hennes uppdrag bestod i att ta hand om Sven Zetterberg. Svenne blev Erikas mentor och vän. Han hjälpte henne hitta sin röst och uppmuntrade henne att våga ställa sig på scenen och sjunga.
Resultatet är en unik artist på den svenska och skandinaviska livescenen med en gnistrande utstrålning och en omisskännlig passion för – BLUES.
Erika Baier & The Business bildades med ett enkelt mission statement: att utifrån Erikas favoritartister bygga en unik liveakt på den svenska bluesscenen. Genom att klä låtar av Ruth Brown, Nina Simone, Etta James, Koko Taylor, Shemekia Copeland, Deborah Coleman, Thornetta Davis och Ruthie Foster med flera, i ett tätt och modernt sound, vill bandet visa att bluesen både har djupa rötter och fortfarande har något säga en modern publik.
Just mötet med publiken är bandets främsta drivkraft. Levande musik är kommunikation och underhållning. I samspelet mellan scen och salong uppstår genom Erika och bandet en energi som gör varje framträdande till en unik gemensam upplevelse.
Bandet består av några av landets mest meriterade bluesmusiker. På medlemmarnas CV:n finns kompjobb bakom Sven Zetterberg, Roffe Wikström, Jerry Williams, Mats Ronander, Lisa Lystam, Knock-Out Greg, Bill Öhrström, Toni Lynn Washington, Larry Garner, Angela Brown, Deitra Farr, Toronzo Cannon, Guitar Shorty, Johnny Rawls med många fler.
I bandet ser och hör vi Erika Baier - sång, Bonnie Löfman - gitarr och sång, Arman Sikiric - munspel, Patrik Norrman - bas och Michael Johansson - trummor
”The Blues is our business, and business is good”. Sedan starten 2016 har Erika Baier & The Business gjort närmare 100 spelningar runt om i landet och i Skandinavien på festivaler, bluesföreningar, klubbar och event. Bandet åker långt, jobbar hårt och älskar att spela.
Biografbaren öppen hela kvällen för middagsgäster. Bordsbokning- 12 00 40.
Text och musik hittar man på: www.ebtb.se
upp
Söndag 28 oktober kl 16.00 – Eskilstuna Teater
Viktoria Tolstoy och Hayati Kafe med Claes Crona Trio
VIKTORIA TOLSTOY – Ett av Guldäggen i Höstens Jazzkorg
Den gudomliga jazzsångerskan Viktoria Tolstoy möter i Eskilstuna legendariske ”croonern” Hayati Kafe under deras premiärturné tillsammans med Claes Crona Trio.
Viktoria Tolstoy är sedan länge etablerad som en av de ledande jazzrösterna i Sverige och utomlands. Hon har under sin mer än tjugofemåriga karriär spelat in många skivor, uppträtt i hela Skandinavien, Tyskland, England och flera andra länder i Europa samt även turnerat i Asien, Sydafrika och USA. Viktoria är en mycket folkkär artist och har medverkat i mängder av TV- program, senast i succéserien ”Vår tid är nu”. Hon har samarbetat med Svante Thuresson, Putte Wickman Arne Domnerus, Nils Landgren och flera andra svenska jazzstorheter men också med internationellt stora namn som Toots Thielemans, Ray Brown och Mc Coy Tyner. Viktorias skivkatalog innehåller många titlar. I den senaste skivan ”Meet me at the movies” lyfter hon fram en rad melodier hämtade från klassiska filmer. En är förstås ”As time goes by” från Casablanca och en annan Charlie Chaplins ”Smile”. Senast hördes hon tillsammans med Lill Lindfors som en av huvudattraktionerna i den årliga Monica Zäta-konserten i Stockholm i utsålda Berwaldhallen den 30/9 2018.
Hayati Kafe som i år firar 62 år på estraderna har funnits i svenska folkets medvetande sedan 1968 då han fick en hit med låten ”Sånt”. Han anses allmänt vara en jazzsångare av allra högsta klass och har under åren fått epitetet ”Sveriges och Turkiets svar på Frank Sinatra”. Han har medverkat i otaliga TV- program och ett par filmer. Hayati har samarbetat med Knud Jörgensen, Kjell Öhman, Monica Dominique, Carl Orrje, Leo Lindberg, Bengt Lindkvist, Hans Backenroth, Arne Domnerus m.fl. och dessutom varit gästsolist hos många svenska storband. Han har jobbat med NDR Big Band, RIAS Big Band, Swing-Ing Big Band i Tyskland, och The Metropole Orchestra i Holland. Han har en diger skivproduktion. Den senaste skivan ”What are you doing the rest of your life” är en samlingsskiva med hans inspelningar från 1960 till 2016.
Viktoria och Hayati har här sällskap av Claes Crona, som är en fantastisk pianist och kapellmästare. Hans långa karriär sträcker sig över sex decennier och han har samarbetat med otaliga jazzstorheter som Benny Goodman, Toots Thielemans, Scott Hamilton, Stacey Kent, Gunnar ”Siljabloo” Nilsson, Harry ”Sweets” Edison”, Herb Geller, Lill Lindfors och Georgie Fame m.fl. Listan är mycket lång och mycket längre än så.
Eminente basisten Mathias Svensson och trumvirtuosen Calle Rasmusson medverkar i trion. Det är nog det finaste man kan ha som spelkamrater.
upp
Onsdag 10 oktober kl 19.30 – Contrast
Karl Olandersson Kvartett
”I fem standards och sex egna alster förmår kvartetten variera sig på ett utmärkt sätt, och det är en fröjd att ta del av Olanderssons stilsäkra broderier. Han är noggrann, tekniskt suverän och formulerar sig på ett personligt och moget sätt, som är synnerligen tilltalande. Inte en enda fras lämnas åt slumpen, allt görs färdigt.” skriver Jan Olsson i DIG Jazz om nyligen släppta skivan ”Simple As That”.
Karl Olandersson är en av Sveriges främsta och mest eftersökta jazztrumpetare. Inspirerad av jazzhistoriens trumpetgiganter men alltid med ett personligt uttryck. Hans nya stjärnspäckade grupp består av Köpenhamnsbaserade Magnus Hjort – piano, Martin Sjöstedt – bas och Daniel Fredriksson – trummor. De två senare ingår också i den över hela världen hyllade trion LSD.
Repertoaren består av egna kompositioner och standardlåtar från den amerikanska sångboken.
upp
Onsdag 3 oktober kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Rigmor Gustafsson Quartet
Rigmor Gustafsson öppnar Jazzhösten 2018 på Eskilstuna Teater
Rigmor är en av våra mest hyllade sångerskor. Med sin varma, raka röst och breda repertoar når hon ut till en stor publik och är också en stor favorit hos Eskilstunapubliken. Hon är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som värmländska Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You”, hade ingen guldskiva delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Även den gången var det en värmländska som hedrades, Monica Zetterlund med albumet ”Varsamt”.
Genom åren har Rigmor mottagit ett antal utmärkelser. Förutom sina tre guldskivor har hon fått en Grammis för bästa svenska jazzskiva och tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens Jazzpris. Hon har också blivit vald till årets Värmlänning och fått Thore Ehrling Stipendiet. I januari 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Mellan 2015-2017 var hon även adjungerad professor vid Ingesunds Musikhögskola.
2017 blev Rigmor invald i Kungliga Musikaliska Akademin.
Hon turnerar frekvent med egen kvartett i Europa men framträder också som gästartist i andra konstellationer. Förutom sina uppträdanden på olika konsertscener har hon gjort ett antal TV framträdanden, bl.a. på Nobelfesten, Kronprinsessan Viktorias födelsedag och bröllop, Allsång på skansen, i På Spåret m.m. Under våren 2019 släpper Rigmor ett nytt album på skivbolaget ACT.
Rigmor säger: ”Jag kommer att spela låtar från mina tidigare skivor, vilket är min egen musik uppblandat med några standards. Det blir också några låtar från kommande albumet som släpps i början av nästa år.”
”Att Rigmor Gustafsson är en av Sveriges bästa jazzsångerskor visste vi redan. Det som imponerar på nya skivan är låtskrivaren Gustafsson. Tillsammans med Ollie Olson och textförfattaren Tomas Bäcklund har hon komponerat nya låtar med ett sound som vore de hämtade ur The Great American Songbook” skriver Måns Uggla (NA).
Vi hör Rigmor i hennes svenska och internationella kvartett, som består av Rigmor Gustafsson - sång, Jonas Östholm - piano, Martin Höper - bas, och Chris Montgomery - trummor.”
# # #
Som framgick av Radio- och TV-sändningen från Riksdagens högtidliga öppnande den 25/9, var sångerskan Rigmor Gustafsson en av huvudpersonerna, dvs det musikaliska inslaget. Fattas bara annat, eftersom hon vid sidan av Viktoria Tolstoy är en av Europas främsta och mest internationella jazzsångerskor.
upp
Onsdag 26 september kl 19.30 – Konserthallen
CBQ – Contemporary Bebop Quintet
En legendarisk grupp – CBQ, kommer att gästa oss på Contrast. Gruppen är en av Sveriges mest klassiska kvintetter inom Bebop musiken, en gång i tiden en ifrågasatt jazzform men som idag tillhör traditionen. Namnet CBQ avsåg inledningsvis Christer Boustedt Quintet och då Boustedt avled 1986 valde musikerna att fortsätta i hans anda men med en ny uttolkning av förkortningen – Contemporary Bebop Quintet. Vi får lyssna till en grupp med både historia och erfarenheter av att ha spelat ihop länge och där de bjuder publiken på jazzstandards från beboperan men också egenkomponerad musik. Kvällens grupp är ett band med skickliga solister och där det kommer att svänga rejält från kvintetten, som består av Bosse Broberg - trumpet; Stefan Isaksson – tenorsax; Ivar Lindell – bas; Gilbert Matthews- trummor och Göran Strandberg – piano.
upp
Lördag 28 april kl 18.00 – Konserthallen
Sandviken Big Band 50 år – Count Basie, ”Atomplattan” 60 år
”The Atomic Mr. Basie”
”The Atomic Mr. Basie”
är titeln på en av de bästa och allra mest kända vinylerna någonsin i jazzhistorien – med ett spektakulärt skivomslag dessutom. Den släpptes 1958 av The Count Basie Orchestra av skivbolaget Roulette.
Många var vi, som den 1/8 1962 först lyssnade till konserten och därefter dansade till just Count Basie Orchestra i Eskilstuna Folkets Park, som då var en av de största scenerna i landet för storband som Quincy Jones Orchestra, Maynard Ferguson Big Band, Woody Herman Orchestra och även andra konstellationer som Carl Henrik Norins Orkester och Arne Domnérus Orkester med Monica Zetterlund. Vilka tider det var!
Vi får nu höra 50-årsjubilerande Sandviken Big Band spela samtliga låtar från skivan ”The Atomic Mr. Basie” med den bekanta framsidan och med låtar som Splanky, Li’l Darlin’ och The Kid from Red Bank. Vi får hela konserten njuta av Basie’s musik. April in Paris, One O’clock Jump, All of Me och Cute är några andra exempel. Det 19 man stora bandet leds av trumpetaren Åke Björänge och en av de främsta solisterna är Eskilstuna-sonen Krister Andersson på tenorsax och klarinett, vars överman är svår att finna på hela vårt klot. Han spelar inte bara jazzmusik utan har många strängar på sin lyra – 2016 framförde han som solist Mozarts Klarinettkonsert tillsammans med Sandvikens Symfoniorkester. Det får vi inte höra den här gången, men kanske en annan gång.
Den här kvällen blir det enbart musik i Count Basie’s anda – men en fantastisk nostalgikväll med det allra bästa av musik och storbandsjazz utlovas.
upp
Onsdag 25 april kl 19.30 – Contrast
Swedish Swing Society
Gruppen Swedish Swing Society förvaltar och utvecklar det arv som The Benny Goodman Trio på sin tid lämnade efter sig. Såväl publik som recensenter brukar beskriva trions framträdanden som ”världsklass”. Samspelet mellan musikerna är fantastiskt och enligt Orkesterjournalen, ”låter det så enkelt och självklart när dessa musiker gör sina eleganta och svängiga versioner att man blir på gott humör”. Trion består av Ulf Johansson Werre, som dubblerar pianot med trombonspel i yppersta världselit och Antti Sarpila, mästerklarinetten, sätter sig då vid pianot, vilket ger en ytterligare dimension i klangfärg och stil. Trummisen Björn Sjödin hanterar sina vispar med magisk dynamik och spelglädje. I kvällens konsert har vi ett utomordentligt tillfälle att njuta av dessa musikers elegans och ekvilibristik i världsklass. Gillar du klassiskt swing så kom och lyssna, du blir inte besviken!
upp
Onsdag 18 april kl 19.30 – Contrast
K.O.M.P. med Kiralina
Kanadensiska sångerskan Kiralina Salandy är en hyllad och flerfaldigt belönad sångerska, som innan hon kom till Sverige för 7 år sedan, har uppträtt i Kanada, USA och Jamaica. Hon beskrivs som gränsöverskridande, utstrålar intensitet och värme och har en utomordentligt bra publikkontakt, vilket gör varje föreställning minnesvärd. Hon har deltagit i musikalen Book of Mormon på China Teatern och hon var också artisten på Nobelmiddagens efterfest i år. På scenen har hon med sig gruppen K.O.M.P. som består av tre välrenommerade svenska musiker, som förutom sina egna grupper och projekt, har samarbetat med såväl utländska artister (t.ex. Benny Golson, Stacey Kent och Mose Allison), som ett stort antal svenska jazzartister (t.ex. Bernt Rosengren, Nils Sandström och Lisa Ekdahl). Publiken får njuta av en skön blandning av gospel, soul och jazz vid deras framträdande. Förutom Kiralina – sång, består K.o.m.p. av Carl Orrje – piano, Patrik Boman – bas och Moussa Fadera – trummor.
upp
Onsdag 11 april kl 19.30 – Contrast
Lexingtone Quartet – ”A Blue Note Experience”
Lexingtone är en jazzkvartett med musiker från Stockholm och Göteborg, som både är ny och het och med fokus på samspel och sväng. De har tidigare turnerat världen över med olika band och inom olika genrer. Den jazz de spelar har sina rötter i 1960-talets New York och de har inspirerats av det gamla legendariska skivbolaget Blue Note’s diskografi. Även kvartettens namn har koppling till skivbolaget, som fanns på 767 Lexington Street. De spelar musik av såväl Lee Morgan, Freddie Hubbard och Hank Mobley som egna kompositioner i samma anda. Det betyder att publiken bjuds på både swing, latin, groove men också ljuvliga ballader, spännande rytmer och fint solospel, och en hel del percussion. Under året kommer kvartetten att spela på många scener och orter i Sverige och de kommer även att spela in sitt första album på Svenska Grammofonstudion i Göteborg.
Kvartetten består av Eskilstunasonen Martin Sundström – kontrabas, Jonne Bentlöv – trumpet, Joona Toivanen – piano och Carl Ottosson – trummor.
upp
Onsdag 28 mars kl 19.30 – Contrast
Tuxedo Jazzband med Rolf Carvenius
Publikens favoriter åter till Contrast. Här ser vi 6 genuina smokinglirare på vår scen med tradjazzen i centrum.
Orkestern bildades 1993 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och har alltså 25-års jubileum i år.
Vi kommer att bjudas proffsig och lättlyssnad jazzmusik av bl a Louis Armstrong, Bix Beiderbecke och Duke Ellington. Till detta som vanligt showinslag och lättsamt mellansnack och en och annan mustig historia.
Leif Domnerus skrev i en recension "...Tuxedo Jazzband har en bred repertoar, går från blues och ragtime till renodlad dixieland och svängig folkmusik från Irland och Martinique. Husgudarna är många, från Louis Armstrong till Louis Prima. Musik som skapar energi och livslust och ett stort smittande skratt. Helt enkelt gladjazz när den är som bäst...".
Förutom Rolf Carvenius på klarinett hör vi Pelle Dywling - kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger - trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell - banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell - bas och sousafon samt Peter Stenson - trummor, washboard och sång.
Glöm inte att köpa biljett i tid!
upp
Tisdag 20 mars kl 15.00 – Eskilstuna Teater • OBS! Tiden
Peter Lind and the Cabaret Band – ”Jazz, Rock’n’Roll och lite Snoddas
Här är den femte jazzkabaré, som Peter Lind and the Cabaret Band satt ihop och som hade premiär i mars 2014. Denna gång gräver vi ner oss i 50-talets Sverige. Hyland, Folkparker och farbror Sven. Vad hände och hur lät det? Jazzen var fortfarande det, som gällde på dansbanorna, men rocken kom smygande och i hörnet av schlagermusiken dök det upp en bandyspelare från Bollnäs. Varför hette han Snoddas förresten?
Ja, det var en härlig tid. Bill Haley rockade med sin lilla lock i pannan. Ragge Lundberg hoppade 433 cm i stav vid OS i Helsingfors och föll ner i en sandgrop. Att han inte slog ihjäl sig! Det rumbades i Engelska Parken och från orkestern hördes Toselli´s Serenad samtidigt som flickorna i Småland sågs vallande på mon, där endast någon enstaka jazzbacill kunde förnimmas.
Håller du med om att det var bättre förr? Eller?
Visste du förresten att den Italienske pianisten och tyonsättare Enrico Toselli. Född 13 mars 1883, död 15 januari 1926, var gift med ex-kronprinsessan Luise a v Sachsen?
Kanske får vi svaren på alla dessa frågor veta det med hjälp av det mycket professionella bandet med Eva Forsgren – sång och banjo, Peter Lind – trumpet och sång, John Högman – saxofoner och klarinett, Jens Lindgren – trombon och sång, Petter Carlson Welden – piano och horn, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.
Bandets repertoar innehåller bland annat följande musikaliska godis – Rumba i Engelska Parken, Flickorna i Småland, Lullaby of Birdland, April in Paris, Rock Around the Clock. Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, Flamingo, See you later Alligator och mycket mera. Peter Lind bjuder oss som vanligt på en mycket generös konsert med många anekdoter och fylliga berättelser om det som så många upplever som sin musik. Hög kvalitet i en generös konsert i två set.
Entré med särskild rabatt för pensionärer och medlemmar i Eskilstuna Jazzklubb.
Se även hemsidan www.bjorntjanst.com med fyllig infpormation
upp
Onsdag 14 mars kl 19.30 – Contrast
Good Morning Blues 50 år – med Claes Janson
Äntligen tillbaka!
På mångas begäran kommer det namnkunniga åttamannabandet till Eskilstuna igen och nu firar man 50 år som världens kanske äldsta band med fyra orginalmedlemmar fortfarande i bandet.
Good Morning Blues består av meriterade musiker som drivs och stimuleras av en gemensam nämnare nämligen rytm- och bluesbaserad musik med en repertoar som gör täta utflykter in på jazzens område. Det kommer att svänga med ett rejält bluesgung.
Alla är väletablerade på den svenska jazzscenen och arbetar också i andra konstellationer och kan fritt utveckla sin musik men Good Morning Blues har blivit gruppen man ständigt återvänder till.
Sångaren och gitarristen Claes Janson har varit i Eskilstuna flera gånger också med andra grupper och bl a haft utsålda konserter med Nat King Cole-repertoar på teatern. Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och Blott en dag ett ögonblick i sänder med samma sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992.
Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, Hampus Adami – trombon, John Högman – saxofoner, Ander Johansson – gitarr, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor samt Claes Janson – sång och gitarr.
Köp biljett i god tid! Det brukar ofta bli utsålt med det här bandet på scenen.
upp
Onsdag 28 februari kl 20.00 - Royal-Biografen
Quilty – 25 år med ”The Best of Quilty”
Quilty firar 25 år på Royal-biografen
Gruppen Quilty bildades 1993 och är närmast att betrakta som levande legender på den irländska folkmusikscenen i Norden. Nu firar Quilty 25 år med en omfattande jubileumsturné över hela Sverige!
Med sitt fantastiska musikanteri, sin djuplodande kunskap i genren och sitt egenhändigt framslipade sound har bandet satt sin prägel på den irländska folkmusiken och hänfört sin publik på konserter, festivaler, workshops, kör- och symfoniorkester-samarbeten och inte minst genom sina tre album A Drop Of Pure, I’m Here Because I’m Here och Apples In Winter. The best of Quilty är ett medryckande konsertprogram med just det bästa från de gångna 25 åren blandat med nya musikaliska pärlor och tidigare icke outgivna låtar.
Extra allt i musikalisk högform! Dag Westling (sång, gitarr, 5 string banjo, tin whistle) sångare och gitarrist i gruppen Eitre, div. musikaliska samarbeten med bl.a. Sofia Karlsson, Sofie Livebrant, Gunnel Mauritzon, Tomas Ledin samt som soloartist.
Gideon Andersson (bouzouki, bodhran, mandolin, sång) bandledare i symfonirockbandet Tribute på 80-talet. Han har turnerat med Sofia Karlsson och gjort gemensamma projekt med klassiske tuba-virtuosen Öystein Baadsvik.
Esbjörn Hazelius (fiol, sång, gitarr): känd från Jul i Folkton, Hazelius- Hedin, Eitre, som soloartist och från musikaliska samarbeten med Sofia Karlsson, Ale Möller Band
m.fl. Esbjörn har även producerat och medverkat på Tomas Ledins album ”Höga Kusten”.
Till jubileumsturnén återförenas Quilty med sin tidigare bandmedlem Staffan Lindfors på kontrabas. Även Staffan har turnerat med Sofia Karlsson, men mest känd är han som basist i Östen med Resten.
upp
Fredag 23 februari kl 20.00 – Royal-Biografen
LaGaylia Soul Unit
Stjärnan LaGaylia till Royal 23/2 med sitt Soulband
Världsartisten och sångerskan LaGaylia Frazier är äntligen tillbaka på Soulscenen. Efter 2 års turnérande på stora scener och arenor, bland annat med Håkan Hellström i Sverige, Norge, Tyskland och New York och som populär jurymedlem i TV4:s ”Talang” i två säsonger längtar LaGaylia tillbaka till den mer intima klubbscenen med sitt Soul Unit Band, som är hennes hjärteprojekt. Hon bildade det redan 2009 och musikerna är Micke Haglund – keyboards, Pelle Holmberg – gitarr, Johan Granström – bas, Magnus Hedlund – trummor och Anneli Axelsson – kör. Missa inte tillfället att uppleva LaGaylia Soul Unit ”getting funky and dirty” – och med en och annan jazzklassiker.
LaGaylia är född 1961 i Florida och dotter till jazzmusikern och sångaren Hal Frazier. Hon kom till Sverige 2001 och har sedan dess haft en enastående karriär inom de flesta genrer. Hon har verkligen gjort sig ett stort namn på de stora scenerna i Sverige. Med sin självlysande scenpersonlighet hittade hon direkt en plats i publikens hjärtan och hennes artisteri och utstrålning gör sig lika bra på stora som på mindre scener. Hon har medverkat i ett flertal TV-program, blivit utvald till Melodifestivalen flera gångar, medverkat i Stockholm Jazz & Blues Festival, turnerat med Putte Wickman och med Robert Wells ”Rhapsody in Rock”. Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Stiftelsen Jazzens Museum tilldelade henne 2010 års Anita O’Day-pris med motiveringen ”Mångsidighet, musikalitet och oemotståndlig känsla personifierar LaGaylia Fraziers sång.”. Hon är med andra ord en av vårt lands bredaste och mest kompetenta artister. Senast vi såg och hörde henne med sitt Soul & Funk Band var i februari 2009 inför en i det närmaste fullsatt Eskilstuna Teater.
upp
Onsdag 14 februari kl 19.30 – Contrast
Dölerud Johansson Kvintett
Gruppen består av musiker som under åren träffats och lärt känna varandra i en rad olika konstellationer på den svenska jazzscenen. Under förra året etablerade man kvintetten och har redan turnerat runt landet och gjort många uppskattade framträdanden.
Alla har med sig erfarenheter från svensk och internationell jazz och från samarbete med många av de största personligheterna inom jazzvärlden.
Repertoaren är en väl avvägd blandning av eget nyskrivet material och musik från jazzens standardrepertoar. Rötterna finns i 50-60-talsjazzen.
I gruppen ingår:
Magnus Dölerud – saxofon. Magnus blev redan under studietiden på Musikhögskolan medlem i legendariska Fredrik Norén Band vilket blev en utgångspunkt för konserter över hela Sverige och turné i USA. Han har ochså spelat i de flesta av landets ledande storband. Första plattan med egen musik ”My Village” kom 2013.
Dan Johansson – trumpet. Väletablerad musiker som under många år spelat med den svenska och internationella jazzeliten. Spelar ofta med Norrbotten Big Band. Dan gav år 2000 ut skivan ”The Blue Precentor” i eget namn.
Torbjörn Gutz – piano. Sedan början av 90-talet en av våra mest anlitade pianister. Startade karriären i Fredrik Norén Band. Har turnerat i Europa, Asien och USA. Är också en mycket uppskattad lärare på Musikhögskolan.
Palle Danielsson – bas. En av våra internationellt mest kända musiker och en svensk legendar. Spelade redan som nittonåring med Bill Evans. Har bl a varit medlem i Keith Jarrett European Quartet.
Fredrik Rundqvist – trummor. En mycket eftersökt musiker som hörts på scen och skivor i en mängd kreativa sammanhang, allt från svenska jazzklubbar till operahuset i Sydney.
upp
Fredag 26 januari kl 19.30 – Royal-Biografen
GEORGIE FAME & AMANDA SEDGWICK med CLAES CRONA TRIO
Världsartisten Georgie Fame sjunger med saxofonisten och sångerskan Amanda Sedgwick på Royal-Biografen 26/1
Georgie Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Han är en legend inom jazz- & bluesvärlden och gjorde stor succé med sina megahits ”Yeh, Yeh” och ”Bonnie and Clyde” på 1960-talet. I Sverige har Georgie turnerat mycket med bland annat våra bästa storband och även med Claes Crona kvartett i början på 2000-talet. Hans tidiga förebilder var Fats Domino, Jerry Lee Lewis och Little Richard. 20 egna skivor och 14 hitsinglar har Georgie hittills hunnit med. Många av hans hits finns med på konserterna under denna turné, som för Georgies del fortsätter direkt till kända Ronnie Scotts klubb i London för en veckas konserter. Till den här turnén kommer han för övrigt direkt från ett samarbete med Van Morrison i just London.
Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.
Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhythm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.
Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Allison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.
Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.
Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott´s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Sandviken Big Band.
Han är som sagt dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.
Amanda Sedgwick – altsaxofonist, sångerska och kompositör har de senaste åren frilansat i Sverige och USA. Fyra egna skivor, där den senaste ”Volt” har fått mycket uppmärksamhet. Amanda och Georgie kommer att sjunga ett par duetter förutom att Amanda finns med som instrumentalist i kompet tillsammans med trion. Enligt jazzkritikerna spelar Amanda med stor auktoritet och en äkta jazzkänsla, som riktigt berör.
De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona vid flygeln, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna. Endast det bästa är gott nog.
Förköp av biljetter pågår hos Stadsbiblioteket i Eskiltuna
upp |