2008


2008

Onsdag 10 december 2008 kl 19.30 - Contrast
Jazz Experience med Clarisse Muvemba

Det här bandet bildades för två år sedan och består av två stjärnor från den svenska jazzens guldålder och tre från den unga svenska eliten.
 
I bandet ingår Stig Söderkvist - trumpet och orkesterledare som tillsammans med Bernt Rosengren – tenorsax och flöjt utgjorde hörnstenarna i en av guldålderns absolut främsta konstellationer – JazzClub 57.
Stig Söderkvist har dessutom spelat i otaliga band t ex Lars Gullin kvintett, Nisse Sandström kvintett och många fler.
Bernt Rosengren är en av Sveriges genom tiderna mest uppskattade musiker som spelat med ”alla” och är dessutom en mycket skicklig kompositör och arrangör. Ibland hör man honom också på flöjt.
 
I kompet hör vi Jonas Koch – piano, Jonas är även klassisk slagverkare och vibrafonist och har bl a varit med i Ronnie Gardiners ”Grönanband”.
Bakom kontrabasen har vi Olle Steinholtz, en musiker vi hört i Elise Einarsdotters produktioner. Han har även turnerat flitigt över hela världen.
Calle Rasmusson – trummor är ett av de hetaste stjärnskotten på Stockholms jazzscen. Han har ett eget storband som framför många av Calles egna kompositioner och arrangemang.
 
Sångerskan Clarisse Muvemba har flera gånger gjort stor succé när hon sjungit med bandet. Hennes sångstil är påverkad av Diana Washington och Nancy Wilson.
 
Bandets repertoar är standardlåtar och eget material med rötter i 50- och 60-talsjazzen.

Onsdag 3 december 2008 kl 19.30 - Contrast
Blues Tranfusion

I Jazzklubbens samarrangemang med Tontroll kommer onsdagen den 3 december på begäran Blues Transfusion med fem elitmusiker till Contrast och då finns chansen för alla soul- och bluesälskare att återknyta kontakten med ett verkligt blodfyllt gäng.

Gruppen består av Håkan Broström, saxofoner och dessutom kapellmästare, Petter Gunnarsson, bas, Peter Johannesson, trummor, Max Schultz, gitarr, och Pierre Swärd med sång och Hammond B3, ett enligt många alltför sällan skådat instrument på Contrast-scenen. Dessa herrar har jobbat ihop med artister som Victoria Tolstoy, Sharon Dyall, Peps Persson, Sven Zetterberg, Claes Jansson m.fl. men det är kanske när gruppen står på egna ben som man tillåts spela ut hela sitt register. I gamla pressklipp kan man läsa om ”jazz på högvarv”, ”jazz på blodigt allvar” o.s.v. Gruppen säger i sin egen presentation, att ”även om namnet säger en del om den musikaliska inriktningen så bör man nog tillägga att det finns influenser både från funk, jazz och soul”.

Under alla förhållanden lär ondagens publik bjudas på bluesbaserad musik med sådana upphovsmän som B B King, Jack Mc Duff, John Coltrane och Wayne Shorter och allt detta framfört med stor spelglädje av några av våra skickligaste musiker i denna genre.

Lördag 29 november – Eskilstuna Teater och Contrast
ESKILSTUNA VÄRLDSMUSIKFESTIVAL ’08

Musik och andra aktiviteter på flera olika scener under hela dagen.
Huvudarrangörer: Eskilstuna Kommun, SR P4 Sörmland, Landstinget Sörmland i samarbete med Tontroll, Eskilstuna Jazzklubb och många andra. Se programmet här!

Onsdag 26 november 2008 kl 19.30 - Konserthallen, Stålforsskolan
”A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER
och SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION

Jan Slottenäs storband firade år 2005 sitt 20-årsjubileum. Vid sina framträdanden 2004, 2005, 2006 och 2007 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i landets stora konserthus och i några mindre orter som Eskilstuna med sin ”Christmas Show”. En förnyelse har skett av repertoaren och vi får naturligtvis dels höra melodier ur Glenn Millers repertoar såsom ”Moonlight Serenade”, ”Chattanooga Choo-Choo” och ”In The Mood” samt dels julmusik såsom ”White Christmas”, ”When You Wish Upon A Star” och ”Rudolph, The Red Nosed Reindeer”.

I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Samuela Burenstrand och sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990.

Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar.

Ända sedan 2004, då orkestern medverkade i ”Jubileumsfestivalen Glenn Miller 100 år i USA”, har arrangören Glenn Miller Birthplace Society i Clarinda, Iowa (Glenn Millers födelsestad) önskat att få återse orkestern. På inbjudan därifrån reste således hela orkestern med alla sångare dit igen sommaren 2007. Succén blev om möjligt ännu större än förra gången.

Bandet har även spelat med många kända svenska artister såsom t.ex. Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Thuresson, Charlie Norman, Sylvia Vrethammar, Roger Pontare, Meta Roos, Lill-Babs, Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Malena Ernman m.fl. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.

Onsdag 19 november 2008 kl 19.30 - Contrast
Georg Riedel Kvintett - "Hemligheter på vägen"

Eskilstuna Jazzklubb, i samarbete med Kulturföreningen Tontroll och Sörmlands Musik & Teater, står som arrangör då Georg Riedel Kvintett gästar Contrast nu på onsdag den 19 november. Evenemanget denna spännande afton, med underrubriken ”Jazz, Visor och Poesi” har hämtat sin huvudtitel från Tomas Tranströmers diktsamling med samma namn. Det kan beskrivas som en poetisk konsert med rötterna i nutida jazz och kommer att bjuda på av Georg Riedel varsamt tonsatta dikter av bl.a. Kristina Lugn, Tomas Tranströmer, Pär Lagerkvist och Cornelis Vreeswijk.

Gruppens sångerska är Sarah Riedel, som har en repertoar som omfattar såväl barnvisor som jazz. Om henne har man sagt att hon har en ljuvt klar röst och en sällsynt förmåga att texta på ett sådant sätt, att åhöraren uppfattar vartenda ord och varje stavelse i den framförda texten.

Georg Riedel är något så unikt som en levande jazzlegend med kontrabasen som sitt instrument. För den stora allmänheten är han kanske mest känd som kompositör av filmmusik med Emil- och Pippi-filmerna som paradexempel. Han har också skrivit såväl opera- som körmusik

Trumpetaren i kvintetten, Jan Allan, är en annan storhet inom jazzen alltsedan 1950-talet, känd för sina träffsäkra, infallsrika och underbara, lågmälda solon. På tenorsax respektive bakom pianot återfinns ytterligare två, synnerligen meriterade herrar, nämligen Joakim Milder och Jacob Karlzon.

Programmet den 19 november, som genom sin utformning och sitt innehåll lär bli någonting alldeles speciellt, ingår i den av Sörmlands Musik och Teater organiserade Musikcykel-serien.

Onsdag 12 november 2008 kl 19.30 - Contrast
Karl Olandersson / Martin Sjöstedt Band

Onsdagen den 12 november dyker en intressant nystartad konstellation upp på Contrast-scenen i Eskilstuna, nämligen Olandersson /Sjöstedt Band. Här har vi ett gäng med fokus på sväng, energi och lyhört samspel. Den numera inte alltför vanliga sättningen, trumpet, trombon och komptrio, anses sätta extra färg på bandet.

På trumpet spelar givetvis Karl Olandersson, ett av de hetaste namnen på detta instrument i Sverige för tillfället. Han återfinns i många olika sammanhang och kan bl.a. höras tillsammans med Hacke Björksten, Stockholm Jazz Orchestra, Stockholm Swing All Stars och Patrik Boman 7P Machine. Inte alla har hört basisten Martin Sjöstedt spela piano, men nu blir det tillfälle till detta! Han har spelat med många tunga namn under jazzens stjärnbeströdda himmel, såväl svenska som utländska.

Magnus Wiklund har beskrivits som Sveriges nya trombonstjärna och vid endast 25 års ålder behärskar han sitt instrument som få. Även han är medlem i Stockholm Jazz Orchestra, Stockholm Swing All Stars och Patrik Boman 7P Machine. Lars Ekman på kontrabas är en mycket uppskattad basist med en stor och naturlig kontrabaston och han spelar bl.a även med i Ludvig Berghe Trio. På trummor återfinner vi Johan Löfcrantz Ramsey, Sveriges kanske bäste trumslagare just nu med mycket stor rutin som även spelar med i Peter Asplund Quartet.

Repertoaren den 12 november blir standardlåtar från 50- och 60-talet, blandade med egna låtar. Publiken, som har en synnerligen spännande kväll framför sig, lär få höra såväl ”Work Song” och ”Skylark” som ”Cochise” och ”Black Nite”.

Fredag 31 oktober 2008 kl 20.00 - Konserthallen
Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson med Claes Crona Trio

Alltsedan Viktoria Tolstoy framträdde på Eskilstuna Teater tillsammans med Putte Wickman hösten 2005 har publiken bett att få höra Viktoria igen.

Mycket lägligt har hon helt nyligen släppt sin 8:e skiva ”My Russian Soul” och på den gör hon ambitiösa tolkningar av en rad ryska kompositörer. Att Leo Tolstoy är hennes morfars farfar var inte alls avgörande för låtvalet, försäkrar hon.
Efter att ha signerat ett kontrakt med den stora tyska skivetiketten ACT har 34-åriga Viktorias internationella karriär skjutit fart rejält och framträdandena i Sverige har blivit alltmera sällsynta.

Nu har dock Eskilstuna Jazzklubb lyckats engagera henne tillsammans med den rutinerade sångarkollegan Svante Thuresson och det har alltså blivit möjligt att erbjuda publiken i Eskilstuna med omnejd en riktig drömsångduo.
72-årige Svante Thuresson har för övrigt helt nyligen tilldelats det åtråvärda Monica Zetterlund-stipendiet för att ”genom åren ha behållit sin särställning som eftertraktad sångare, ibland med kompgrupp, men även som instruktör och inspiratör med så gott som alla Sveriges storband”, enligt motiveringen.
Deras musikaliska sällskap skäms inte heller för sig, eftersom vi får höra Claes Crona vid flygeln, Mattias Svensson på bas och Rasmus Kihlberg bakom trummorna.
Publiken är verkligen att gratulera.

Onsdag 15 oktober 2008 kl 19.30 - Contrast
Scott Hamilton med Claes Crona Trio

Tenorsaxofonisten Scott Hamilton är en för eskilstunaborna välkänd företrädare för swing- och mainstreammusiken och i Eskilstuna den 15 oktober framträder han tillsammans med den för oss ännu mer välbekanta Claes Crona Trio. Förutom Claes Crona själv på piano ingår i trion Hans Backenroth på bas och Joakim Ekberg på trummor, och dessa pålitliga herrar kan väl helt kort anses kännetecknas av sina gedigna och ytterst musikaliska dagsverken.

Scott Hamilton, född på Rhode Island, USA, kan med fog sägas ha hela världen som sitt arbetsfält och han har i jazzmusikaliska kretsar utmärkt sig för sin säregna känsla för swing, sitt generösa sound och sin felfria frasering. Hans förmåga att presentera gammal swing på ett nyare och modernare sätt kan förmodligen vara en del av förklaringen till hans stora framgångar. Han har framträtt med många av jazzens allra bästa, som exempelvis Gene Harris, Dave Mc Kenna och Gerry Mulligan. Hos oss på Contrast har han tidigare delat scenen med Danmarks framstående tenorsaxofonist Jesper Thilo.

Repertoaren på Contrast den 15 oktober lär bli swing och mainstream med övervägande standardlåtar och det finns all anledning att tro att arrangemanget blir mycket välbesökt.

upp

Onsdag 8 oktober 2008 kl 19.30 - Contrast
Sister Maj’s Blouse

Sister Maj’s Blouse spelar musik av Eskilstunasonen Börje Fredriksson

Joakim Milder, tenorsax; Bobo Stenson, piano; Palle Danielsson, bas; Fredrik Norén, trummor.

Saxofonisten Joakim Milders geniala eftertänksamhet, där varje ton har avsmakats innan den serveras, Pianisten Bobo Stensons briljans, spelglädje och uppinningsrikedom, världsbasisten Palle Danielsson, vars meritlista talar för sig själv. Krydda detta med trumslagaren Fredrik Noréns energi och Börje Fredrikssons legendariska kompositioner. Eskilstuna Jazzklubb presenterar: Sister Maj’s Blouse.

”I den svenska jazzhistorien brukar 1960-talet nämnas som en krisperiod. Det är sant på det viset att musikernas plånböcker blev magrare när mer lättköpta musikformer föste ner dem från dansbaneestraderna utan att något nämnvärt stöd från samhälleliga kulturinstitutioner stod till buds – etablissemangets fördomar kring jazz som ytlig underhållning satt djupt på den tiden. Men när det gällde musikalisk utveckling var årtiondet snarast ett av de bördigaste någonsin. Befriad ur kommersiell tvångströja – och alltså med föga att förlora – tog en ung musikergeneration itu med att slipa fram en konstnärlig profil och kräva respekt och rätt för musiken som seriöst uttryck med ett djupare egenvärde än uppdraget att ge rytmiskt underlag för parningsförberedelser.
En av dem som gjorde det tydligast och med störst eftertryck var tenorsaxofonisten Börje Fredriksson. Utan kompromisser skrev och spelade han en musik med en markant särprägel fram till 1968. Då uthärdade han inte längre den samhälleliga kylan utan lämnade scenen bara 31 år gammal. Nu, nästan 40 år senare, låter mycket av musiken från den epoken daterad. Bra, kanske, men in många fall tidsbunden. Börje Fredriksson skrev inte i takt med tiden. Hans musik är tidlös i begreppets sanna mening. Den kunde lika gärna vara skriven imorgon.
Bobo Stenson, Palle Danielsson och Fredik Norén är Fredrikssons generationskamrater och spelade med honom under hans sista tid. Tillsammans med Joakim Milder – en generation yngre och i sin profilerade musikaliska egenart den logiske blåsaren i sammanhanget – vårdar de det musikaliska arvet under namnet Sister Maj’s Blouse, lånat från en av Fredrikssons kompositioner. Detta är gruppens tredje inspelning, den här gången live, med den nerv och koncentration den situationen ger. Vänta er inte museal nostalgi. Vad ni får är musik full av uppfodrande utmaning och uttrycksstyrka av samma anda som den Börje Fredrikssons korta liv försiggick i. Den dag sådant kan bevisas ha blivit omodern har begreppet jazz mist varje innebörd.”
(JOHNNY OLSSON om Sister Maj’s Blouse och inspelningen Sister Maj’s Blouse in Concert.)

upp

Onsdag 8 oktober 2008 - Contrast
Börje Fredrikssons Minne 2008 tilldelas Anders Andersson

År 1999 utsågs Eskilstuna till Årets JazzStad av Svenska JazzRiksförbundet. Eskilstuna Jazzklubb (EJK) och ABF Eskilstuna instiftade samma år Börje Fredrikssons Minnesfond. Ett stipendium på 5.000 kr skall varje år utdelas under tioårsperioden 1999 – 2008. Således blir årets stipendieutdelning den sista i raden av tio stipendier, som utdelats till minnet av Börje Fredriksson.
 
Stipendiefondens syfte är att
• uppmärksamma och belöna förtjänstfulla insatser inom jazzen med anknytning till Eskilstuna
• stimulera framtida jazzbefrämjande aktiviteter
• främja hågkomsten av Börje Fredrikssons minne och hans bidrag till svensk jazz

Börje Fredriksson var Eskilstuna-sonen och jazzmusikern, som gick bort 1968 endast 31 år gammal. Han var den mest lovande unge tenorsaxofonisten i Sverige under 1960-talet och hans musik var nyskapande. Hans bidrag till jazzen består och han anses vara den jazzmusiker med rötter i Eskilstuna som lämnat det största bidraget till svensk jazz.
 
Stipendiet har hittills utdelats till:
• 1999  Rolf Boström
• 2000  Krister Andersson
• 2001  Jan Hendén
• 2002  Marcus Lewin
• 2003  Lasse Müller
• 2004  Arne Wilhelmsson
• 2005  Emil Strandberg
• 2006  Johan Lewin
• 2007  Stefan Wistrand

Årets stipendiat är alltså vibrafonisten/pianisten/slagverkaren, musikläraren, arrangören och jazzmusikern Anders Andersson.

Priset kommer att utdelas i samband med den konsert som ges av gruppen Sister Maj’s Blouse på Contrast onsdagen den 8 oktober kl 19.30.
Sister Maj’s Blouse består till tre fjärdedelar av musikanter, som spelade med Börje Fredriksson under hans sista år i mitten av 1960-talet.

JURYNS MOTIVERING TILL ATT ANDERS ANDERSSON TILLDELAS
STIPENDIET BÖRJE FREDRIKSSON MINNE ÅR 2008

”Utbildad instrumental- och ensemblepedagog vid Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå har Anders Andersson under den senaste tioårsperioden arbetat som lärare vid Eskilstuna Musikskola och där undervisat i jazzimprovisation, slagverk, jazzensemble och storband. Genom tillämpande av stor pedagogisk skicklighet och målinriktad undervisning har han danat och vidareutvecklat unga lovande improvisations- och ensemblemusiker. Hans seriösa hållning och förstående attityd har gjort honom utomordentligt omtyckt av eleverna.
Med vibrafonen som huvudinstrument leder Anders Andersson sin egen jazztrio men han medverkar också i ett flertal andra jazzkonstellationer. Som slagverkare på det klassiska området har han spelat i många sammanhang och han är en flitigt anlitat arrangör med ett brett intresseområde.”

upp

Onsdag 1 oktober 2008 kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Marie Bergman med Stockholm Jazz Orchestra (SJO)

Sångerskan Marie Bergman till Teatern 1/10

Världens bästa storband enligt de flesta i sällskap med en verkligt rutinerad sångerska och scenartist. Marie Bergmans repertoar består av blues, standardlåtar och annan musik, som är väl känd av publiken. Med storbandet får vi bland annat höra musik från deras senaste och 9:e platta ”SJO plays SJO” med egna kompositioner i arrangemang av Bob Mintzer, Jim McNeely och orkesterns egna musiker.

SJO startades 1986 av trumpetaren Fredrik Norén och har sedan dess turnerat över hela världen med spelningar på bland annat Village Vanguard i New York och Ronnie Scott’s i London. Bandet har också spelat med otal utländska och svenska solister.

På trumpet hör vi Fredrik Norén, Peter Asplund, Magnus Broo och Karl Olandersson. Trombonister är Bertil Strandberg, Magnus Wiklund, Peter Dahlgren och Magnus Svedberg. I saxofonsektionen hör vi Håkan Broström, Magnus Blom, Karl-Martin Almqvist, Robert Nordmark och Neta Norén. Rytmsektionen består av Ola Bengtsson – gitarr, Daniel Tilling – piano, Martin Sjöstedt – bas och Jukkis Uotila – trummor.

Marie Bergman har en mycket omfattande och brokig bakgrund som artist. Hon är bland mycket annat kompositör, sångerska, professor, pedagog och inspiratör vid seminarier. Av Dagens Nyheter har hon utnämnts till ”Svenska Sing and Songwriters Urmoder”. Hennes musikaliska historia är så omfattande, att det är omöjligt att med några få ord beskriva.

För att ta endast några händelser på vägen kan man säga följande. Marie började på visklubben Storken i Stockholm. 1968-69 sjöng hon med Putte Wickmans orkester. Åren 1969-1972 var hon medlem i Family Four och därefter inleddes solokarriären. Hon har fått Dagens Nyheters Kasperpris, Aftonbladets Rockbjörn, Grammy som bästa textförfattare och Povel Ramels pris Karamelodiktstipendium. Hon har vunnit Melodifestovalen 1971, 1972 och 1994. Hon har haft en gästprofessur i sång vid Det Jydske Musikkonservatoriet i Århus. Hon håller ofta seminarier och undervisar bland annat på Musikhögskolorna i Stockholm, Århus och Köpenhamn. Och hon är en utmärkt jazzsångerska. En av de bästa och mest utförliga biografier som setts, finner man på www.mariebergman.com Hon har kort sagt en helt fantastisk historia.

upp

Onsdag 24 september 2008 kl 19.30 - Contrast
Jazz Doctors - 50 år

New Orleans, Dixie och Swing på Contrast

Jazz Doctors fyller 50 år i år! Få band har lyckats överleva så länge med obruten musikalisk verksamhet och trogen publik.

På programmet står förutom klassisk jazz även en hel del av bandets egen musik. En musik som enligt Hans Alfredson har en alldeles egen ton med "mycket av sommarnätter i". Hans Alfredson har förresten skrivit text till en av originallåtarna.

Kapellmästare och ledare är Staffan Kjellmor som spelar trumpet och flygelhorn. Kjellmor har också komponerat många av bandets originallåtar. Flera av dessa har spelats in på skiva och CD. På trombon hör vi Gunnar Larsson och klarinett spelar Lars Eriksson. Kompet består av Pelle Karlsson kontrabas, Lars "Gigge" Johnson trummor och Bernt Helsing piano och dragspel.

När Jazz Doctors konserterar får publiken lyssna till ett varierat jazzmusikaliskt utbud som innehåller både de ”vanliga låtarna” och några udda stycken som inte tillhör vardagsmaten.

Det legendariska bandet har tidigare gjort succé i Eskilstuna - men nu var det några år sedan. Förhoppningsvis kommer många i publiken att känna återseendets glädje samtidigt som nya lyssnare nu får möjlighet att höra ett av Sveriges bästa band i sin genre.

Jazz Doctors utlovar sväng och trivsel - ett bra medel mot alla krämpor!

upp

Söndag 21 september 2008 kl 18.00 - Contrast
Frifot

Lena Willemark – sång, fiol och flöjt, Ale Möller – mandola, flöjter, harpa och sång samt Per Gudmundson – fiol, säckpipa och sång. De har förmågan att improvisera och i övrigt spela på ett sätt, som gör att det svänger hejdlöst. Ända sedan Frifot bildades 1987 intar gruppen en särskild position och har varit främst bland dem, som verkar på den svenska folkmusikscenen. Inte alldeles märkligt med tanke på att Frifot består av tre av de mest färgstarka profilerna i den svenska folkmusiken och i andra gränsöverskridande grupper. Alla tre har en djup förankring i traditionen och är drivna av en lust att omsätta dessa kunskaper i nuet och att förnya den traditionella musiken, att göra den tillgänglig för dagens publik och inte minst även för en publik utanför de vanliga folkmusikkretsarna. Till grund för Frifots internationella ryktbarhet ligger gruppens omfattande turnerande i Europa, USA, Indien och nu är de också på väg till Japan.

Lena Willemark verkar leva sig in i varje ord och ton, Per Gudmundson står för stadgan och Ale Möller för den totalt hämningslösa musikaliteten. Senaste plattan ”Sluring”, som gav gruppen en Grammis, är Frifots femte CD. Få svenska grupper har den här samspelta trions mix av musikalitet, precision, nerv och liv. Blir det utsålt på Contrast igen?

Medarrangörer: Tontroll och Eskilstuna-Kuriren.

upp

Onsdag 23 april 2008 kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Jacques Werup och Skånska Swingeliten
”Ballad för en man – en poesikonsert i jazzton”

Jacques Werup på Teatern med den Skånska Swingeliten

Jacques Werup kommer till Eskilstuna Teater med sina gamla spelkamrater från 1960- och 1970-talet: Frans ”Stardust” Sjöström på bassaxofon, Leif Blunck på trumpet, Bob Stalin vid flygeln och Johan Bergström på slagverk. Skånska Swingeliten kallar dom sig.

Med dessa ypperliga jazzmusiker gör han en personlig väv av sina texter och ett dussin odödliga låtar. Ett pärlband av jazzens evergreens utlovas, såsom ”Stardust” och ”As Time Goes By”.

Någon skrev: ”Jacques Werup och Skånska Swingeliten trollbinder sin publik, och gör det med väldigt enkla medel. Verbalt och småroligt med självironi och distans sprättar Werup upp minnenas bok och visar på de där kapitlen från brytningstiden, då den 20-årige ynglingen skulle bli man. Werup är en improvisationerna mästare och betryggande opålitlig.”

Vi citerar även ur en recension i Eskilstuna-Kuriren: ”På Scenen: Jacques Werup, en Malmöpåg med fransk accent. En svensk med samma förnamn som Brel och med ett artistiskt släktskap. Men Jacques Werup är mer än så; en estradör, fabulör, filosof, klarinettist. En allkonstnär och en fängslande sådan. Kanske en bit Karl Gerhard, en bit Hasse Alfredsson, om vi ska hålla oss till Sverige. Det bildas en magisk stämning, som från scenen sprider sig till en liten men reciptiv publik.”

Jaques Werup är en samtidigt planerad och impulsiv person känd för att ge mycket av sig själv på scenen. Sorg och vemod är han inte heller rädd att visa. Häromåret gav han ut sin självbiografi ”Levande tillsammans” och det var samma namn som på turnén med Lill Lindfors och några av jazzens främsta. Vi minns också med värme så väl några av hans andra turnéer med Pernilla August och Mikael Wiehe.

Jacques Werup är född 1945. Han är musikern, som blev poet och författare och som sedan även blev scenartist – utan några tydliga gränser mellan det ena och det andra. Han debuterade 1971 har därefter växelvis publicerat romaner, diktsamlingar, reseböcker och essäer. Han har också skrivit teater- och filmmanus. Efter mer än 30 böcker, många grammofonskivor och ett otal scenföreställningar har han lyckats skaffa sig en alldeles egen nisch i det svenska kulturlivet.

Jacques Werup har tilldelats många priser och stipendier under fyra decennier som författare och musikant. På senare tid har han fått motta Svenska Akademiens Harry Martinsson pris (2003), De Nios Samfunds Stora Pris (2006) och SKAP:s stipendium (Sveriges kompositörer av populär musik) som bästa textförfattare (2007).

Vi kan utlova en högtidsstund för både litteraturintresserade och jazzvänner och naturligtvis kommer hela kultureliten från Eskilstuna att finnas på plats i Eskilstuna Teater. Och tänk – äntligen får vi se hur han ser ut; Frans Sjöström - han som talar till oss i radion varje söndag i sitt jazzmusikaliska radioprogram ”Stardust”.

Arrangörer – Eskilstuna Jazzklubb och Kulturföreningen Tontroll

upp

Onsdag 16 april 2008 kl 19.30 - Contrast
Jan Lundgren New Trio

Jan Lundgren är en av våra verkligt stora och mest internationella jazzmusiker. Han har ett späckat turnéprogram med många varierande projekt.Än är han i Japan, än i USA och än någonstans i Europa. Så de goda stunderna hemma hos hustrun eller med vännen Jacques Werup i Ystad blir inte många. Men ibland sitter de där och tittar på fotboll tillsammans, de båda grannarna.

För Eskilstunas jazzpublik är Jan något av en favorit och hit kommer han nu med sin nya trio och begår faktiskt här sin världspremiär. Han är dessutom nyligen utnämnd till något så exklusivt som ”International Steinway Artist”. Till Contrast-scenen kommer Jan efter dels en turné i USA och dels en längre turné i Europa.
För Jans del handlar det för övrigt inte bara om renodlad jazzmusik. Under slutet av 2007 uruppfördes på Stockholms Konserthus Magnum Mysterium, hans och körledaren Gustaf Sjökvists verk, som föddes vid minneshögtiden för Putte Wickman i Storkyrkan, när Jan och Gustaf Sjökvist hade en konsert tillsammans med många andra artister. De båda satte sig ned och snabbt föddes idén att ta upp körmusik från olika delar av Europa. Så småningom koktes det hela ner; geografiskt till Spanien och Portugal och tidsmässigt till renässansen. Verket har nyligen spelats in och getts ut på skiva.
Totalt har Jan Lundgren givit ut ett 30-tal skivor i eget namn efter en enastående karriär sedan han ”upptäcktes” i Blekinge av Arne Domnérus en gång i tiden. Han har dessutom under många år varit en av Dompans och Putte Wickmans favoritpianister.

Allt Jan Lundgren gör måste komma inifrån och jazzens rötter har han under naglarna. Den lyriske och sökande Jan Lundgren använder tangenterna i ordets latinska betydelse, till att beröra, tangere. Långa turnéer jorden runt tröttar men ger tillbaka. Men om inte ”Dompan” hade besökt Blekinge Big Band en gång i tiden och om inte pappan älskat att ta ut Povel Ramel-melodier hemma på pianot, hade vi kanske inte lystrat till hans namn.
Och bakom de lundgrenska klangerna hörs arvet från Gunnar Svensson, Jan Johansson och Bobo Stenson, men framförallt förebilden Bill Evans. Och nu har han själv spelat in sig i jazzhistorien, med sin alldeles egna stil, kalla den gärna lyrisk, ja, längtande. Så här skriver poeten Jacques Werup om sin vän i boken Levande Tillsammans (2006): ”För att vara en modern jazzmusiker hyser Jan Lundgren en ovanlig respekt för melodin. Det är därför han har grävt sig ner till jazzens rötter. Han vet vad där finns att hämta.”.

Priserna har för Jan stått som spön i backen. Minst tolv stora belöningar har förgyllt Lundgren, däribland Harry Arnold-priset och Årets Jazzmusiker 1995, Malmö Kulturpris, Ulrik Neuman-priset, Jan Johansson-priset 2000. OrkesterJournalens Gyllene Skivan för bästa jazzinspelning under året har han också fått 1997 för sin skiva Swedish Standards. I början av april i år delades ett av de allra förnämsta priserna – Django d´Or - ut till Jan Lundgren som Contemporary Star of Jazz. Organisationen för Django d´Or-priset består av STIM/Svensk Musik, Gazell Records AB, Svenska Jazzriksförbundet, Rikskonserter och Sveriges Radio P2.

Under konserten på onsdag får vi höra dels standardlåtar och dels Jans egna kompositioner. Trion består av Jan Lundgren vid flygeln, Mattias Svensson på kontrabas och Zoltan Csörsz Jr bakom trummorna. Detta är en av de musikaliska höjdpunkterna under detta år på Contrast.

För ytterligare info, ljudspår, bilder etc, se www.janlundgren.com och www.actmusic.com

PS Under onsdagsförmiddagen kl 11.30 genomförs även en elevkonsert, som liksom kvällskonserten på Contrast har initierats av Eskilstuna Jazzklubb. Konserten är inte öppen för allmänheten, men får gärna bevistas av pressen. Konserten äger rum i S:t Eskils gymnasiums musiklokal Bossa Nova.

upp

Onsdag 9 april 2008 kl 19.30 - Contrast
Fredrika Stahl med Andreas Öberg och Claes Crona Trio

Efter sina stora internationella framgångar framträder den nu 23-åriga svensk / franska sångerskan Fredrika Stahl hos Eskilstuna Jazzklubb på Contrast nu på onsdag. År 2007 släppte hon sitt debutalbum ”A Fraction of You”, ett album som länge låg tvåa på de franska hitlistorna efter Norah Jones. Innan hon släpper sitt andra album ”Tributaries” och reser på releaseturné till Japan, Frankrike och Tyskland har Fredrika valt att göra en kortare turné i Sverige. Hon spås en lysande framtid och det är väl tveksamt om små jazzklubbar kommer att vara hennes plats i framtiden. Vi får säkert söka oss till större scener för att få höra henne framöver, så det är kanske bäst att passa på nu när tillfälle ges.

Fredrika sjunger dels standardlåtar ur ”The Great American Songbook” och dels eget material. Trots sin ringa ålder har hunnit med en hel del och bland annat varit förband till Richard Bona, Herbie Hancock och Lionel Richie.

Under sin turné i Sverige har hon valt att sjunga med den hos Eskilstunapubliken så omtyckte pianisten Claes Crona, som tillsammans med den välmeriterade gitarristen Andreas Öberg har fått förtroendet att välja trumslagare och basist. Valet föll på två av våra mest hörvärda yngre musiker – basisten Kristian Lind och på trummor Robert Ikiz. Gitarristen Andreas Öberg har tidigare besökt Eskilstuna Jazzklubb och då som kapellmästare för ”Hot Club de Suéde”. Han är för övrigt nyligen hemkommen från några veckors turné i USA, där han bland andra spelade med en av jazzens verkligt stora pianister, den 90-årige Hank Jones.

För ytterligare info, ljudspår, bilder etc, se bland annat www.myspace.com/fredrikastahl.

upp

Fredag 4 april 2008 kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Meta Roos med Kjell Öhman Kvartett

Meta Roos hyllar Ella Fitzgerald

En av våra mest mångsidiga artister är sångerskan Meta Roos, som kommer till Eskilstuna Teater fredagen den 4/4 för att hylla Ella Fitzgerald i sällskap med några av våra främsta jazzmusiker. Meta bjuder i en musikalisk föreställning om sångerskan Ella Fitzgerald på såväl musik som berättelser ur Ella liv. Musikarrangemangen är gjorda av välbekante pianisten och organisten Kjell Öhman.

Vi citerar Meta:”Att lyssna till Ella ‘The First Lady of Song’ har gett mig många lyckliga stu nder. Hennes frasering, tonbildning, scatsång och denna gudomliga gåva, som får det att svänga! Som sångerska har jag tagit det som en utmaning att sjunga några av hennes sånger på Ellas sätt. Det har varit bland de roligaste men tuffaste sångstunder jag upplevt. Ella inspirerades av sina musiker. Här inspireras jag av mina bästa vänner och musiker: Kjell Öhman – flygel, Jan Ottesen – gitarr, Hans Backenrothh – kontrabas och Joakim Ekberg – trummor.” En ny CD med namnet ”Meta sings Ella” släpptes 2007.

Meta Roos är ju en av våra bredaste och mest välmeriterade artister. Hon är egentligen alldeles för bekant för att behöva någon närmare presentation. Hon medverkade i TV-programmen ”Mitt 40-tal” och ”Mitt 60-tal” med Bernt Egerblad. Hon har medverkat i en mängd radio och TV-inspelningar såsom Allsång på Skansen, Så ska det låta, Go’Kväll och Bumerang. Hon var primadonna i fyra av Peter Flacks revyer. Som gästartist har hon framträtt med många av landets storband såsom exempelvis Sandviken Big Band, Slottenäs Big Band, Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band, Visby Big Band och Malmö Big Band. Ja, hennes meritlista skulle kunna göras hur lång som helst.

Den musikaliska repertoaren kommer från den amerikanska sångskatten och vi får bland annat höra Sweet Georgia Brown, Body and Soul, Lullaby of Broadway och Can’t Buy Me Love.

upp

Torsdag 3 april 2008 kl 19.00 - Contrast
Den flygande bokrullen

Den flygande bokrullen spelar huvudsakligen klezmermusik, starkt influerad av bland annat östeuropeisk folkmusik och romsk musik, men har en bredare repertoar än så – många av låtarna har t.ex. grekiskt och turkiskt ursprung. Dessutom har gruppen alltid gjort sina egna låtar, vilka väl närmast kan ses som en inspirerande dekokt av ovan nämnda musikstilar.

Musikerna är för Eskilstuna-publiken mycket välbekanta och välmeriterade: Matti Pohjola, kornett, tenorbanjo, mandolin, barytonhorn; Gustav Johansson, dragspel, trombon, barytonhorn; Lars Ydgren, klarinett, altsaxofon; Arvid Pettersson, piano, barytonhorn; samt Carl Johansson, batteri och barytonhorn.

Huvudarrangör är Kulturföreningen Tontroll. Medarrangör: Torshälla Finska Förening.

upp

Onsdag 19 mars 2008 kl 19.30 - Contrast
Gunnar Bergsten - Gösta Nilsson Kvartett

Gunnar Bergsten  är en av Sveriges främsta barytonsaxofonister och har rönt stor respekt från både europeiska och amerikanska jazzmusiker.
Det var Lasse Gullin som inspirerade Gunnar att börja spela barytonsax och 1999 fick han Lasse Gullin Stipendiet. Gunnar har medverkat på flera skivor som fått OrkesterJournalens Gyllene Skiva och har turnerat i både Europa och Japan.
Förutom av Lasse Gullin har Gunnar inspirerats av Gerry Mulligan och Pepper Adams. Musikaliskt har Gunnar formats under 50- och 60-talet då bebopen nådde stora höjder men han har framförallt skapat en egen stil med fin melodisk känsla blandad med många och oväntade inslag i sina improvisationer.
 
Pianisten Gösta Nilsson har Eskilstunapubliken hör flera gånger tillsammans med hustrun Monica Borrfors. Även Gösta har sin bakgrund i 50- och 60-talets jazzmusik med namn som Bud Powell, Horace Silver m.fl.
 
Gösta bildade 2002 sin egen trio med Filip Augustsson - kontrabas och Jesper Kviberg - trummor och det är dom som vi hör denna konsert.
Filip Augustson fick sitt genombrott i Fredik Noren Band i början på 90-talet och därefter har han spelat med de flesta namnkunniga jazzmusiker i Sverige. 
Jesper Kviberg är en ofta anlitad studiomusiker som även har en egen grupp "Jesper Kviberg Social Club of Music" med vilken han spelade in en CD 2007.
 
Kvartetten kommer att bjuda på en enkel, rak, lyrisk och vacker jazz med många standardlåtar och musik av bl. a. Lasse Gullin och Horace Silver.

upp

Onsdag 12 mars 2008 kl 19.30 - Contrast
Sveriges Jazzband med Eddie Bruhner

Den som gillar mångsidig traditionell jazz kommer att få sitt behov väl tillgodosett onsdagen den 12 mars på Contrast. Då bjuder nämligen Eddie Bruhner och Sveriges Jazzband på ”happy jazz” i ordets rätta bemärkelse.

Eddie Bruhner startade upp bandet redan 1955, då under namnet East End Jazz Men. Han har därutöver under årens lopp också gästspelat i ett otal konstellationer runt om i världen. Inte mindre än 53 länder lär finnas i hans ”loggbok” och bland de orkestrar som han spelat med återfinns Louis Armstrong och hans All Stars, Chris Barber’s Jazz Band och Papa Bues Viking Jazz Band.

Förutom Eddie själv med trumpet och sång består Sveriges Jazzband av Bengt Hansson på kontrabas, Erland Ribbing, klarinett och sax, Greger Röhr på trombon och Jan Sjöblom, piano. I år återfinns bakom trummorna den för eskilstunaborna så välkände Leif ”Gus” Dahlberg.

Repertoaren omspänner såväl Dixieland som Swing och Mainstream, men har sina rötter i New Orleans. Det här gänget är känt för härlig scennärvaro och publikkontakt och det lär bli en välbesökt jazzkonsert på Contrast den 12 mars!

upp

Lördag 1 mars 2008 kl 20.00 - Konserthallen
Sofia Källgren med Tre Tenorer och Claes Crona Trio

Lördagen den 1/3 bjuds vi på ett spännande jazzmöte mellan den skönsjungande och hyllade sångerskan Sofia Källgren och tre av landets främsta tenorsaxofonister; Jonas Kullhammar, Hector Bingert och Karl-Martin Almqvist, som ersätter indisponible Nisse Sandström. Bakom dessa hörs pianisten Claes Cronas Trio med Jörgen Smeby på kontrabas och Petur ”Island” Östlund bakom trummorna – trion som blivit något av Eskilstunas publikfavoriter.

I somras gjorde samma konstellation stor succé på Jazzens Museum i Strömsholm med den breda repertoar, som Sofia Källgren behärskar. En recensent skrev bland annat: ” Skönsång blev det den här söndagseftermiddagen i Strömsholm. För det svarade Sofia Källgren, en skön skönsångerska, med en pipa, som mången etablerad jazzsångerska kan avundas henne.”

Med en av Sveriges mest uppskattade röster har Sofia berört sin publik under många år både i Sverige och utomlands. Utsålda turnéer av ”Rhapsody in Rock” har fört henne både till Kina och Royal Albert Hall i London. Hon har också hunnit med att medverka i Melodifestivalen tre gånger. Sofia har gjort ett oräkneligt antal kyrkokonserter, visfestivaler och hon har samarbetat med symfoniorkestrar, stråkensembler, körer och en rad andra artister varav Tommy Körberg, Dana Dragomir, Åsa Jinder, Peter Jöback, Loa Falkman, Tito Beltran samt Björn & Benny och Orsa spelmän är några exempel. För att inte också nämna en av våra största jazzmusiker – Putte Wickman, med vilken hon har gjort ett flertal jazzkonserter.

Hennes främsta skådespelarinsats skedde i musikalen ”Miss Saigon” på Göta Lejon i Stockholm, då Sofia också belönades med ”Guldmasken” för bästa kvinnliga biroll.

Sofia är också hedrad med Ulla Billqvist-stipendiet med motiveringen: ”Hon är en stor talang med en stark personlig utstrålning. Hennes förmåga att med självklarhet och naturlig begåvning hantera så skilda genrer som pop, soul, schlager, visor, opera och klassisk musik imponerar”!

upp

Onsdag 20 februari 2008 kl 19.30 - Contrast
Sven Zetterberg Blues Band

Onsdagen den 20 februari har alla soul- och bluesälskare möjlighet att få uppleva en riktig högtidsstund. Då gästas nämligen Eskilstuna Jazzklubb och Contrast av Sven Zetterberg Blues Band. Publiken kan förvänta sig att bli bjuden dels på eget material och dels på låtar av bland andra B B King, Otis Rush och Buddy Guy.

Förutom Sven Zetterberg själv med sång, gitarr och munspel får publiken stifta bekantskap med Torbjörn ”Tobbe” Eliasson på piano, orgel och sax, Anders Lewén på gitarr, Bertil ”Berra” Pettersson på bas och Stefan ”Stoffe” Sundlöf på trummor. Det här är Svens eget band med musiker helt klart på elitnivå och bandet och det som levereras har beskrivits som ”äkta vara allt igenom”.

Sven Zetterberg har vid sina besök i USA framträtt tillsammans med amerikanska bluesartister som Luther Allison, Big Moose Walker och Roscou Gordon. Han har omnämnts som en smått karismatisk artist med en fantastisk röst och som en veteran i såväl svenska som internationella blueskretsar och han anses av många vara den okrönte svenske kungen när det rör sig om soul och blues.

Om en sak råder det ingen tvekan och det är att det kommer att bli trångt på Contrast den 20 februari – Sven Zetterbergs senaste framträdande där var nämligen utsålt!

upp

Onsdag 13 februari 2008 kl 19.30 - Contrast
Hawk on Flight

Den 13 februari gästas Eskilstuna Jazzklubb och Contrast av det närmast kultförklarade fusionsbandet Hawk on Flight. Denna grupp har faktiskt funnits i olika konstellationer i över 30 år, även om den under åren 1996 och 2006 befann sig i vad man kan kalla ”stand by”-läge. Vissa har kallat den för ”en av den svenska fusionsmusikens mest kultförklarade konstellationer” och bandet jämfördes tidigt med en sådan samtida storhet som Weather Report. Det är alltså fråga om jazz-rock av finaste märke och man kommer lätt att tänka på Miles Davis senare plattor.

Listan på musiker som under årens lopp varit med i ”Hökarna” är både gedigen och imponerande, men den senaste versionen står sig gott vid en jämförelse eller vad sägs om sådana meriterade herrar som Lars Jansson på klaviatur och den för Contrast-publiken välkände Staffan William-Olsson på gitarr. På sax framträder Ove Ingemarsson och bakom trummorna sitter Christer Sjöström. Kapellmästare och basist är Matz Nilsson.

Att bandet har lyckats få loss sin ursprunglige och otroligt meriterade ljudtekniker Åke Linton, som dessutom är Esbjörn Svensson Trios förstahandsval, gör inte framträdandet mindre intressant. Onsdagen den 13 februari är ett väl valt tillfälle att se och lyssna på något så unikt som en svensk legendarisk fusionsgrupp!

upp

Onsdag 6 februari 2008 kl 19.30 - Contrast
Lasse Törnqvist All Stars

Ett nytt svenskt band - Lasse Törnqvist All Stars - har börjat etablera sig på den svenska marknaden och kommer till Contrast och Eskilstuna Jazzklubb den 6 februari.

Lasse Törnqvist har Eskilstuna-publiken redan hört tidigare i konstellationen Sweet Jazz Trio. I den här konstellationen hör vi förutom Lasse på kornett, Dicken Hedrenius – trombon, Klas Lindqvist – altsax och klarinett, Erik Söderlund – gitarr, Patrik Bohman – kontrabas och Jesper Kviberg – trummor.

Dicken har efter studier på Musikhögskolan, arbetat som musiklärare och frilansmusiker i många år och i många olika band som uppskattad trombonist.
Klas Lindquist har även han gått på Musikhögskolan och fick 2005 Arne Domnerus stipendium ”Guldsaxen” och 2006 Alice Babs Stipendium och har en bred erfarenhet från både mindre och större band.
Ännu en elev från Musikhögskolan är gitarristen Erik Söderlind som nu arbetar som frilansmusiker i många olika sammanhang.
Patrik Bohman på kontrabas hörde Eskilstunapubliken senast med Patrik Bohman 7 Piece Machine och Patrik visar i detta sammanhang sin bredd som mainstream- och swingmusiker.
Jesper Kviberg på trummor har bl.a. varit elev till Ronnie Gardiner och har fått Egil Johansens minnesstipendium och Ronnie Gardiners Drummers Award. Jesper är en lyhörd trummis som spelar i många olika band.
Orkesterledaren Lasse Törnqvist har lång erfarenhet som musiker. Redan i början på 50-talet hördes han i trad-, swing- och mainstreamband och har de senaste 15 åren varit ledare för Sweet Jazz Trio, som gästat Eskilstuna flera gånger.

Bandet bjuder på tidlös mainstreammusik vilket innebär swingmusik i småbandstappning med upphovsmän som bl.a. Count Basie, Duke Ellington och George Gershwin.

upp