2014


2014

Onsdag 10 december kl 19.30 – Contrast
Elin Larsson Group

Elin Larsson Group är som ett kalejdoskop. Ett musikaliskt kalejdoskop, där sköna och mindre sköna toner uppstår, virvlar runt, jagas och blir jagade för att till slut hitta varandra och förenas i fantastisk och energirik musik.
Efter en kortare tids uppehåll hade ELG sin ”premiärspelning” tidigare i höstas och recensenten Fredrik Söderlund på Helsingborgs Dagblad beskrev Elin Larsson Forkelids musikaliska uttryck så här: ”Få har en egen klang. En melodikänsla där stök och bök får ta plats. Ett kollage av vemod, innerlighet och expressionism.”                                                                                                                                                                                                                         
Flerfaldigt prisbelönta ELG är ett av de hetaste och mest omtalade banden på den svenska jazzscenen just nu och har så varit sedan 2011 då gruppen släppte sin andra skiva ”Let You In”. Men redan 2009, med skivan ”Live And Alive”, höjdes gruppen till skyarna och året därpå erhöll ELG den prestigefyllda utmärkelsen Jazzkatten i kategorin Årets Nykomling 2010.
Sedan starten 2005 har kvintetten förflyttat sig från replokalen till de stora nationella och internationella scenerna. Ingenstans lämnar detta enormt samspelta band publiken oberörd. I samband med att gruppens tredje skiva, ”Growing Up”, släpptes 2013, visade SVT också dokumentären ”Elin Larsson Group på Falu Jazzklubb” vilket ledde till att bandets beundrarskara ökade stort. I april 2013 var Elin den yngsta att någonsin tilldelas det högt ansedda Lars Gullin-priset.

Det är inte så konstigt att bandledaren, kompositören och saxofonisten Elin Larsson Forkelid, tar nästan allt utrymme i denna pressrelease men utan sina fantastiskt duktiga medmusikanter i ELG skulle hon kanske inte lysa lika starkt, som den stjärna hon trots allt är.
Eskilstuna Jazzklubb har under sina 29 år haft ett stort antal världsstjärnor och blivande världsstjärnor på sin scen. ELG har alla förutsättningar att bli ännu ett namn att addera till den listan.

Elin Larsson Group är: Elin Larsson Forkelid, saxofoner/komposition; Kristian Persson, trombon; Henrik Hallberg, gitarr; Niklas Wennström, bas; Johan Käck, trummor.

Låten ”Endings” från releasekonserten av skivan ”Growing Up” på Teater Lederman, Stockholm 27 Jan 2013, hittar du här.

upp

Onsdag 3 december kl 19.30 – Contrast
Hannah Svensson – Filip Jers Group

Hannah Svensson och Filip Jers, två hyllade jazzprofiler åter på Contrasts scen. Hannah har de senaste åren tagit plats som en av våra mest uppskattade sångerskor. I oktober fick hon årets stipendium från Swedish Executive Jazz Society. 2014 har varit fyllt av kritikerrosade framträdanden på jazzfestivaler och under turnéer. Senaste CD:n som kom i våras fick lysande kritik. DIG Jazz skrev ”…Hon är med andra ord en jazzsångerska i den allra högsta svenska divisionen”.

Munspelaren Filip Jers har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av musikkritiker i Europa. Han har ett brett musikaliskt spektrum och har turnerat runt stora delar av världen. Under åren 2003 till 2014 har han tilldelats inte mindre än 20 olika priser och stipendier, nu senast ”Best Group Award” med Filip Jers Quartet under European Jazz Competition som arrangerades i Rotterdam.

Första framträdandet tillsammans ägde rum förra året på Nalen och sedan dess har det blivit många spelningar tillsammans för det unga jazzparet. De bjuder på en repertoar med frmförallt standardlåtar och material från ”The Great American Songbook”.

I trion bakom dem hör vi välrenomerade Filip Ekestubbe – piano, Niklas Fernqvist – bas och Daniel Fredriksson – trummor.

upp

Onsdag 26 november kl 19.30 – Contrast
Trinity

Hammondorgelsväng av världsklass i trioformat

Med sitt lekfulla samspel, ekvilibristiska soloinsatser, och en enorm spelglädje har Trinity hänfört sin publik runtom i landet. Deras sätt att spela standards och egna kompositioner har visat sig gå hem hos gammal som ung, hos jazzrävar såväl som hos den ovana lyssnaren.

Många fascineras av Karls fenomenala trumpetspel, andra av Andreas sätt att hantera Hammondorgeln med både händer och fötter och av ”svängmaskinen” Ali Djeridi. Samt hur mångfacetterat och svängigt dessa tre kan låta ihop.
Trion har hittills släppt tre skivor som alla fått ett fint mottagande bland recensenter och lyssnare.

Karl Olandersson är en av Sveriges mest efterfrågade jazztrumpetare. Hans syns och hörs
överallt i olika sammanhang, i jazzkonstellationer, på inspelningar och tv-produktioner.

Ali Djeridi tillhör den generation jazztrumslagare som kom fram i slutet av 80-talet. Han har
under åren spelat med de flesta av de stora inom svensk jazz och är sedan länge en
etablerad och välkänd trummis i jazzsverige.

Andreas Hellkvist spelar orgel med en skicklighet och inlevelse som gör framträdandet till
en fröjd, både för öron och ögon. Hans ”klipp” på YouTube har hundratusentals visningar och
lockar en allt större publik, runtom i världen.

Lyssna på gruppen här. (ljudfil mp3)

upp

Fredag 21 november kl 20.00 – Eskilstuna Teater
Georgie Fame & Amanda Sedgwick med Claes Crona Trio

Världsartisten Georgie Fame sjunger med saxofonisten Amanda Sedgwick på Teatern 21/11

Georgie Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Han är en legend inom jazz- & bluesvärlden och gjorde stor succé med sina megahits ”Yeh, Yeh” och ”Bonnie and Clyde” på 1960-talet. I Sverige har Georgie turnerat mycket med bland annat våra bästa storband och även med Claes Crona kvartett i början på 2000-talet. Hans tidiga förebilder var Fats Domino, Jerry Lee Lewis och Little Richard. 20 egna skivor och 14 hitsinglar har Georgie hittills hunnit med. Många av hans hits finns med på konserterna under denna turné, som för Georgies del fortsätter direkt till kända Ronnie Scotts klubb i London för en veckas konserter. Till den här turnén kommer han för övrigt direkt från ett samarbete med Van Morrison i just London.

Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.
Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhythm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.

Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Allison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.

Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.
Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott´s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Sandviken Big Band.
Han är som sagt dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.

Amanda Sedgwick – altsaxofonist, sångerska och kompositör har de senaste åren frilansat i Sverige och USA. Fyra egna skivor, där den senaste ”Volt” har fått mycket uppmärksamhet. Amanda och Georgie kommer att sjunga ett par duetter förutom att Amanda finns med som instrumentalist i kompet tillsammans med trion. Enligt jazzkritikerna spelar Amanda med stor auktoritet och en äkta jazzkänsla, som riktigt berör. De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona vid flygeln, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna. Endast det bästa är gott nog.

upp

Fredag 7 november kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Scott Hamilton & Jan Lundgren Quartet

Världsartisterna Scott Hamilton och Jan Lundgren på Teatern 7/11

”Det här är tidlös jazzmusik av ädlaste märke, helt utan bäst-före-datum” skriver recensenten Jan Olsson i DIG Jazz om skivan Swedish Ballads … & More, som nyligen spelats in av de båda välmeriterade världsartisterna Scott Hamilton på tenorsax och pianisten Jan Lundgren.
Recensenten ger skivan det sällan utdelade högsta betyget – 5 stjärnor.   

”A Perfect Match” – så kan kombinationen Scott Hamilton – Jan Lundgren beskrivas. Svängig jazzmusik av allra högsta kvalitet. Samspelet mellan Lundgren och Hamilton är närmast telepatiskt. Swing, sound, harmoni och struktur följs åt, så att man skulle kunna tro att de har spelat tillsammans hela livet.

Den här kvällen på Eskilstuna Teater får vi höra dem tillsammans med några av Nordens allra främsta instrumentalister på sina respektive instrument. På kontrabas hör vi vår svenske Hans Backenroth och vid trummorna Kristian Leth från Danmark.

Repertoaren består av kända jazzevergreens blandat med melodier från den svenska sångskatten, arrangerade av Lundgren, så att de får denna älskade svenska jazzton, som de flesta förknippar med pianisten Jan Johanssons universum. Här kan man lugnt säga att det här skickas en vänlig tanke till Jan Johansson – Stan Getz-tiden. Jan Lundgren och Scott Hamilton är som bekant var och en för sig de absolut bästa tolkarna av denna unika jazzstil. 
 
Jan Lundgren är en vårt lands allra främsta, både som musiker och som ambassadör. Vi citerar från ett 6-sidigt reportage i det senaste numret av världens äldsta jazztidskrift, där han för övrigt också är ”omslagspojke”. ”Efter åtskilliga framgångsår är Jan Lundgren vid 48 års ålder tacksam för att ha kvar känslan av att brinna för jazzmusik, likaväl som han upplever den rusiga lyckan när publiken strömmar till hans egen skapelse; Ystad Jazz Festival. Han erkänner gärna att visionen i unga år om musikformens renlärighet har ersatts av insikten att man måste våga korsa gränser och blanda genrer. Han lever som han lär, såväl i sitt utforskande bakom tangenterna som när han väljer artister och ensembler till festivalsuccén i Ystad.” Sedan starten för 5 år sedan har han i Ystad lyckats skapa en av landets allra största jazzfestivaler och kanske den allra viktigaste.

Scott Hamilton föddes 1954 på Rhode Island, men har sedan 1976 New York som utgångspunkt för sina turnéer runt hela vår jord. Han är en världens allra främsta företrädare för det som vi kallar swingmusik och har spelat med musiker som Benny Goodman, Roy Eldridge, Woody Herman, Gerry Mulligan och många andra av de allra största för att inte tala om de största sångerskorna, som vill ha honom som musikaliskt sällskap. Han har spelat in närmare 50 skivor i eget namn och i övrigt medverkat på flera hundra. Mera information står att finna på www.scotthamiltonsax.com

Jan Lundgren och Scott Hamilton besökte Göteborgs Konserthus för några år sedan för en oförglömlig och utsåld konsert. Vi har anledning att på Eskilstuna Teater förvänta oss en stor musikalisk upplevelse. Konserten är ett unikt tillfälle, som ingen musikälskare får missa.

upp

Onsdag 29 oktober kl 19.30 – Contrast
Kathy Morrow med Kjell Fernström Kvartett

Kathy Morrow är en amerikansk sångerska/pianist som man har svårt att placera i en viss genre. Det är också så hon vill ha det för hon tycker om att vandra mellan American Standards, Boogie Woogie, R&B och Rock n Roll. Hon ingår också i den mycket uppskattade kvinnliga sångtrion ”The Fabulous Femmes” där det finns stort utrymme för olika genreöverskridanden. Hon är sedan tjugo år tillbaka bosatt i Vail Vally, Colorado. Där kan man också se och höra henne uppträda under långa perioder mellan sina turnéer i USA och Europa. I Sverige har hon varit vid ett flertal tillfällen och sen många år tillbaka är det Kjell Fernström Kvartett som är hennes givna musikaliska samarbetspartners här.

Nu kommer ett efterlängtat återbesök till Sverige och Eskilstuna, där publiken föll för hennes sång och pianospel senast. Hon har en stark och övertygande rytmisk och melodisk känsla och väljer att bjuda på standardlåtar och material från ”The Great American Songbook”. Medmusiker är givetvis Kjell Fernström Kvartett som består av Kalle Lundborg – saxofon, Kjell Fernström – piano, Arne Wilhelmsson – kontrabas och Jesper Kviberg – trummor.

upp

Lördag 18 oktober kl 17.00 - ca 23.00 – Contrast
TunaJazzen’14 – Festival

Det är dags för den 29:e upplagan av Eskilstuna Jazzklubbs TunaJazzen. Avsikten är i år som tidigare att sätta jazz i olika former i fokus. Klubben håller också på traditionen att deltagande band/orkestrar ska ha lokal anknytning. Ambitionen är att det ska finnas en ordentlig musikalisk spännvidd i programmet och som vanligt ska man kunna äta och dricka gott medan man lyssnar på skön musik.

Två nya spännande grupper från Åsa Folkhögskola inleder och delar på den första timmen.
Det handlar om kvintetten Beat it och sextetten Priset av en. Det blir jazz i ny tappning, eget material och moderniserade standards, med inslag av funk, hip hop, beat m.m.

Under den andra timmen bjuds ung svensk experimentell jazz med duon Gemena Versaler. Duon uppmärksammas mer och mer ute i landet och har bl.a. representerat Sörmland i tävlingen ”Unga Jazzkometer” på Fasching i Stockholm, där man blev en av pristagarna.

Minna-Lisa Ferna är en ny strålande sångerska på den svenska jazzscenen. Hon har en bred musikalisk bakgrund bl.a. från flera år i USA. Här framträder hon tillsammans med fyra väletablerade musiker och det bjuds eget material och standards i personliga tolkningar.

Succéorkestern Astoria, som svarar för den fjärde timmen, har hörts ganska sparsamt i Eskilstuna den sista tiden. Det har varit mycket jobb i olika sammanhang i Stockholm: Berns, Mosebacke, Konserthuset, radioframträdanden m.m. Vi får lyssna till tio proffs med en stor repertoar och med tonvikten lagd på musik från 1920- till 1940-talen.

Kvällen avslutas med en rutinerad septett, The Rhythm ’n’ Bop Orchestra, som gästat Eskilstuna Jazzklubb flera gånger. Det blir bop/hardbop av de stora: Horace Silver, Benny Golson m.fl., och också en hel del eget material.

Sammanfattningsvis: jazz i olika former framförd under 6 timmar av 35 musiker i alla åldrar!

upp

Torsdag 16 oktober kl 19.30 – Contrast
Helnoten – 15 år

På torsdag kväll är det dags för musikföreningen Helnotens höstkonsert på Contrast och i år är det jubileumsår. Evenemanget genomförs nämligen för 15:e gången!
Kvällen mönstrar fyra olika konstellationer:
Helnotens Swingtett spelar swingjazz i Benny Goodmans anda.
• Bleckblåsgruppen Munktellsextetten bjuder på omväxlande tongångar där brunnsmusiken står i centrum.
Tom Björkner Trio ser till att dragspelsmusiken får ett ord med i laget – swing på dragspel utlovas.
• Åtta man starka Lilla Storbandet avslutar med sköna evergreens och jazzstandards.

upp

Onsdag 15 oktober kl 19.30 – Contrast
Second Line Jazz Band (25 år)

Ett av Europas kanske mest populära traditionella jazzband kan man få lyssna till och uppleva på Contrast, då Second Line Jazzband kommer tillbaka för ett efterlängtat framträdande.
Bandets popularitet beror kanske på musikernas förmåga att växla stil och repertoar under en konsert, utan att allt för mycket tumma på influenserna från New Orleans.

Man har etablerat sig genom spelningar på klubbar och festivaler och genom radio- och TV-framträdanden runt hela Europa och blivit publikfavoriter och slagit publikrekord gång på gång.
Repertoaren spänner mellan Bunk Johnson och Kid Ory till Bob Dylan, Louis Prima och Irving Berlin. En spännvidd som man inte hittar ofta i traditionella jazzband.

Under åren har man släppt 13 CD-skivor men framför allt har man gjort sig känt som ett liveband, inte minst genom det flitiga turnerandet.

Second Line Jazzband består av Jesper Albrektsson - trumpet och sång, Niklas Carlsson - trombone och sång, Olof Skoog - saxofoner,klarinett och sång, Anders Wasén - banjo, Per Bach - kontrabas och Johan Horner - trummor.

upp

Lördag 11 oktober kl 14.30 – Konstmuséet
SE-Quartet

SE-Quartet på Konstmuséet 11/10

SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus H Thomsen spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades gruppen SE-Quartet. Gruppen har nu gjort närmare 60 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark.

De profilerar sig som en nordisk jazzkvartett, som uttrycker sig lyriskt i ett levande samspel med improvisationen i fokus. Bandet är nu aktuellt med en ny skiva i september 2014 som heter Days to come, där energin och tempot skruvats upp jämfört med debutalbumet Tears in the Rain från 2012. Musiken sveper från lugnt och melodiskt till energiska och färgstarka improvisationer i ett jazzpoppigt format.

SE-Quartet består av David Ehrlin -saxofoner och basklarinett, Rasmus H Thomsen - piano, Martin Sundström - kontrabas och Antti Ojala - trummor.

Fri entré.

upp

Onsdag 1 oktober kl 19.30 – Eskilstuna Teater
”Jojje” Wadenius & CLEO Bandet

Turnépremiär 1/10 i Eskilstuna för ”Jojje” Wadenius & CLEO Bandet

Georg ”Jojje” Wadenius har åter samlat sitt legendariska band från 80-talet och Cleo-plattan (1987). Några av Skandinaviens genom tiderna bästa musiker bjuder på sin unika blandning av funk och melodisk fusion (med några stänk av jazz och blues). De kommer att spela dels musik från albumet ”Cleo” från 1987 och dels nyare material, inte minst från förra årets skivsläpp. Gitarrfenomenet Georg ”Jojje” Wadenius får vi alltså höra tillsammans med legendarerna Johan Nordenström – keyboards, Lars ”Larry” Danielsson – bas och Per Lindvall – trummor.

Jojje Wadenius är ju annars mest känd från så vitt skilda sammanhang som dels sin medverkan i den amerikanska gruppen Blood, Sweat & Tears och dels sjungande barnvisor under 70-talet och även senare med bland annat Barbro Lindgrens texter. Han har erhållit 5 Grammisar för sina album med Made In Sweden och sina skivor med barnvisor. I Skandinavien har han bland andra framträtt med Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Solar Plexus, Monica Zetterlund, Lisa Ekdahl, Helen Sjöholm, Ann-Sofie von Otter, Tommy Körberg, Kent, Jan Eggum och Silje Nergaard. Internationellt är är han mest känd för sitt samarbete med Blood Sweat & Tears, Steely Dan, Saturday Night Live Band, Luther Vandross, Roberta Flack, Diana Ross, Aretha Franklin, Donald Fagen, Simon & Garfunkel, Joe Thomas, Michael Franks, Joe Henderson, George Benson, Ronnie Cuber, Backstreet Boys, Dionne Warwick, Dr. John och många andra.

Konserten är ett unikt tillfälle, som ingen musikälskare får missa.

upp

Onsdag 24 september kl 19.30 – Contrast
Christina Gustafsson med Bernt Rosengren Quartet

Christina Gustafsson är född i Värmskog 1970, studerade 1994-96 vid New York School of Music och 1996-99 på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Christina har under många år frilansat som sångerska och är en av våra svenska framgångsrika jazzsångerskor. Hon har haft en egen jazzkvintett och hon har spelat med många av Sveriges mest kända jazzprofiler t ex, Ronnie Gardiner, Mattias Algotsson, Magnus Lindgren m fl.

Christina Gustafsson har släppt tre album och hon har under åren fått stor uppmärksamhet som låtskrivare. Med sitt senaste album, The Law of the Lady, tar Christina sitt konstnärliga uttryck till ytterligare en nivå.
Tillsammans med Rigmor Gustafsson tilldelades Christina även 2012 års Anita O’Day pris med motiveringen: ”Rigmor och Christina Gustafsson tillhör eliten av Europas jazzsångerskor…”

Att Bernt Rosengren är en eminent musiker, kopositör/arrangör har aldrig ifrågasatts sedan han gjorde sin debut på den svenska jazzscenen i mitten av 1950-talet. Han är bland annat storbandsledare och har även startat och medverkat i ett stort antal andra konstellationer.
Rosengren har även hyllats som en av Europas viktigaste tenorsaxofonister och flöjtister i internationella musiktidskrifter.
Den sedan mer än 10 år väl sammansvetsade kvartetten Bernt Rosengren Quartet har gjort ett flertal turnéer i Sverige och belönades 2010 med Orkesterjournalen’s ”Gyllene Skivan”

I kvartetten ingår förutom Bernt Rosengren på tenorsaxofon även Stefan Gustafson – piano, Hans Backenroth – kontrabas och Bengt Stark – trummor.

Repertoaren för kvällen är standardlåtar och femtio- och sextiotalsjazz, när den är som allra bäst.

upp

Lördag 20 september kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
Musik för flygel och trumpet
samt
Mina texter

Säsongspremiär i Kulturhus Tandla Skola 20/9

Musik för Flygel och Trumpet
Nu får vi möjlighet att njuta av klassisk pianomusik på den nyrenoverade flygeln i kulturhuset. Det blir Eskilstuna Musikskolas nestor, pianoläraren Peter Richloow, som tillsammans med trumpetaren Johan Richloow framför musik från Händel till Honegger.

 - PAUS med fika -

Mina Texter
Inga-Lill Sjönneby med vänner bjuder på ett smaskigt musikaliskt smörgåsbord där den gemensamma nämnaren är att alla texter är skrivna av Inga-Lill. Hon sjunger och musicerar tillsammans med Annelie Lindholm - sång, Amalia Sjönneby - sång, Josef Lännerström - sång/gitarr/bas, Mattias Eriksson - percussion/piano och Ola Sjönneby - bas/trumpet.

upp

Fredag 12 september kl 20.00 – Lokomotivet
Gunhild Carling med Sandviken Big Band

Förköp av biljetter pågår sedan 14/6 hos Turistbyrån i Rothoffsvillan

Gunhild Carling med Sandviken Big Band 14/9 i Lokomotivet

Sångerskan, musikekvilibristen och multiinstrumentalisten Gunhild Carling framträder här tillsammans med Sandviken Big Band, som är ett av landets främsta storband. Gunhild är även bekant från många andra sammanhang och nu senast TV-programmet ”Lets Dance”. Gunhild har tagit publiken med storm och genom musikens värme och en personlig humor får hon i sina föreställningar en sällan skådad kontakt med publiken. Ena gången ser vi henne framträda i TV-programmet ”Let´s Dance”, andra gången i ”Allsång på Skansen”. Ena gången hörs och ses hon framträda i Central Park i New York inför 10.000 personer och andra gången får vi ha henne för oss själva i Eskilstuna och Lokomotivet i Munktellstaden inför 500 personer. Vi får höra musik från jazzens guldålder med mycket swing och den amerikanska sångboken kommer att stå i centrum. Förutom en hel del sång av Gunhild får vi höra henne framträda på trumpet, trombon, munspel, blockflöjt och säckpipa. Det är sällan man får möta en artist med en så fantastisk scennärvaro och en så unik publikkontakt.

upp

Lördag 26 april kl 19.00 - Kulturhus Tandla Skola
Resonans & Jaerv

Resonans
Vi bjuds på sång och musik av en nystartad kör från Eskilstuna, som gillar att utmana och flytta gränser. Resonans är en scenisk kör som levererar med både kroppsspråk och röst som kommunikationsmedel. Alla sångarna i kören är medskapare och tillsammans med sin ledare Ing-Marie Janzon presenterar de sin produktion Free Design, där temat är allas vår frihet att kunna välja.

   -  Paus  -  

Jaerv
Folkmusikgruppen Jaerv är en Göteborgsbaserad kvintett som sjunger och spelar utåtriktad, energifull och innerlig folkmusik med influenser från pop och jazz. I genuin spelglädje skapar de sina virvlande melodier med såväl instrument som sina fem röster där den varma, breda vokalklangen ger dem en särprägel i svensk folkmusik. Vokala femstämmiga kärleksvisor blandas med kraftfulla polskor och fria improvisationer där samklangen, rytmen och den sceniska energin inte lämnar någon oberörd. I gruppen ingår bland andra Eskilstunabördige slagverkaren Tobias Hedlund, som har fått sin musikaliska grund i Eskilstuna Musikskola och blivit prisad på olika sätt vid ett flertal tillfällen. Han är för övrigt även en utmärkt improvisationsmusiker med vibrafon som ett av sina andra instrument. Övriga bandmedlemmar är Joel Hagen – sax och flöjt, Anders Bergsten – bas och nyckelharpa, Harald Nilsson – gitarr och sång, samt Markus Gustavsson – fiol och sång.

Jaerv är flitigt anlitade i många olika sammanhang. Man har bland annat gjort flera turnéer i USA, spelat live på BBC Scotland och gjort två framträdanden på Nordeuropas största folkmusikfestival, Celtic Connections i Glasgow. 2009 släpptes deras första studioalbum, ”Inrikes”. Nyligen gjorde man även en bejublad konsert på Götaplatsen under Kulturkalaset tillsammans med Sofia Karlsson och Göteborgs Symfoniker. Se även www.jarv.se

Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

upp

Onsdag 23 april kl 19.30 – Contrast
Tuxedo Jazzband med Rolf Carvenius

Onsdagen den 23 april blir det gladjazzfest på Contrast. Då får vi nämligen höra Tuxedo Jazzband igen i Eskilstuna. Vid senaste besöket var Contrast fullt till sista plats.

Sextetten, som består av genuina ”smokinglirare” bildades 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius, också känd som outtröttlig jazzentreprenör och bas för Jazzens Museum i Strömsholm.
Vi kommer att bjudas proffsig och lättlyssnad jazzmusik med showinslag och till detta som vanligt lättsamt mellansnack och en och annan mustig historia.

Leif Domnerus skrev i en recension ”...Tuxedo Jazzband har en bred repertoar som spänner från blues och ragtime till renodlad dixieland och svängig folkmusik från Irland och Martinique. Husgudarna är många; från Louis Armstrong till Louis Prima. Musik som skapar energi, livslust och ett stort smittande skratt. Helt enkelt gladjazz när den är som bäst.”

Förutom Rolf Carvenius - klarinett består bandet av Pelle Dywling - kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger - trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell - banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell - bas och sousafon samt Peter Stenson trummor, washboard och sång.

upp

Onsdag 16 april kl 19.30 – Contrast
Sven Zetterberg Trio

Sven Zetterberg är en av Sveriges mest kända solister inom blues och soul. Bakom sig har han både en lång musikerkarriär, en stor produktion av egna kompositioner och därtill en rad ärofulla utmärkelser. Svens tidigaste influenser var Little Richard och Elvis Presley. Karriären som bluesmusiker startade 1972 med bandet Telge Blues, här hade Sven främst rollen som munspelare. Att spela gitarr på allvar började han med först vid 24 års ålder. Det totala antal album som Sven Zetterberg har spelat in uppgår till mer än ett dussin. Som musiker uppvisar Sven den extraordinära förmågan att hålla högsta professionella klass på både sång, munspel och gitarr.

Stefan ”Stoffe” Sundlöf har också en lång musikkarriär bakom sig och anses vara en bluestrumslagare på elitnivå. Förutom det mångåriga samarbetet med Sven Zetterberg har han också anlitats för att kompa ett stort antal amerikanska bluesartister som besökt Sverige. När Mönsterås Bluesfestival hölls för första gången 1994 fick Stoffe Sundlöf äran att ta emot Mönsterås Bluesstipendium.

Hank Jansson är liksom Sven och Stoffe en mycket erfaren bluesmusiker och han har framför allt utmärkt sig genom ett gitarrspel av autentisk 50-talskaraktär. Detta har varmt uppskattats både när han kompat gästande amerikanska bluesartister, såsom Jimmy Dawkins, Eddy Clearwater, Zora Young, Snooky Pryor och Sandra Hill samt under hans mångåriga samarbete med Sven och Stoffe i de legendariska grupperna Chicago Express och Telge Blues.

upp

Onsdag 11 april kl 20.00 – Konserthallen
CajsaStina Åkerström
med Peter Nilsbo och Backa Hans Eriksson

”Visor från när och fjärran”

508 av Konserthallens 510 stolar var besatta, när CajsaStina Åkerström senast var vår gäst i en alltså i det närmaste fullsatt Konserthall i november 2009 i en mycket uppskattad konsert.

Den här gången bjuder CajsaStina Åkerström med musiker oss på en visstund i gräns- och tidlöshetens tecken, där egna sånger varvas med pärlor av bland andra Evert Taube, Ruben Nilsson, Victor Jara och Gustaf Fröding.

Hon skivdebuterade och slog igenom som artist 1994 med det självbetitlade albumet ”CajsaStina” och hitlåten ”Fråga stjärnorna”. Sedan dess har ytterligare nio album passerat skivdiskarna, senast ”Balladen om Eken – En kväll i Ruben Nilssons anda”, som utkom 2013. Hennes musik befinner sig någonstans i gränslandet mellan pop, jazz och ren visa.

År 2010 debuterade hon dessutom som författare med den lovprisade boken ”Du och jag, farsan”. Farsan är som bekant trubaduren Fred Åkerström.

Med på scenen har CajsaStina bästa möjliga musikaliska sällskap i form av Peter Nilsbo vid flygeln och Backa Hans Eriksson på bas.

Hon är mycket sparsmakad med sina framträdanden och väljer då gärna att komma tillbaka till Eskilstuna, då hon för övrigt kommer att ta med sig boken ”Du och jag, farsan”, som hon gärna signerar i samband med konserten.

En mycket kort information var detta , men en fullödig information om CajsaStina och hennes musik finns att hämta på en ovanligt bra hemsida via www.cajsastina.se

upp

Onsdag 2 april kl 19.30 – Contrast
The Beginners

The Beginners består av fem musiker som alla är stilbildande och återfinns i flera andra viktiga svenska jazzgrupper, som kan ses och höras på scener världen över. Bandet har karaktären av forna tiders All Star Band, är Stockholmsbaserat och leds av Erik Söderlind samt Andreas Gidlund som också skrivit och arrangerat all musik på debutskivan, Two Years Later, som släpptes år 2013.

Andreas Gidlund, saxofoner. Leder egna gruppen Andreas Gidlund Kvartett som sedan starten år 2000 släppt fyra uppmärksammade skivor. Turnerat i Skandinavien, Europa, Syd- och Nordamerika samt Asien. Andreas har bl.a. spelat med Ulf Wakenius, Scott Hamilton, Jennifer Brown, Gumbo, Hot for East.

Erik Söderlind, gitarr. Erik Söderlind Band har släppt två skivor där bl.a. orgellegenden Kjell Öhman finns med. Erik var Alice Babs stipendiat 2010 och har turnerat med bl.a. Magnus Lindgren, Svante Thuresson, Jojje Wadenius, Barbara Hendricks och Nils Landgren.

Chris Montgomery, trummor. Rigmor Gustafsson, Our Park Martin Höper Kvartett.

Martin Sjöstedt, piano. Martin Sjöstedt Wherebouts, Victoria Tolstoy, Fredrik Kronqvist, Stockholm Jazzorchestra, Jeff “Tain” Watts, Joey Calderazzo.

Kristian Lind, bas. År 2009 släppte han sin första skiva ”Wintergames” med Kristian Lind Trio. Som ”freelance” har han jobbat med både svensk och utländsk jazzelit, såsom Karl-Martin Almquist, Magnus Lindgren, Mathias Algotsson, Rigmor Gustavsson, Peter Asplund, Bernt Rosengren, Max Schultz.Jeff Ballard, Kurt Elling, Tim Hagans, Manuell Dunkel, John Fedchock, David Doruzka.

upp

Lördag 22 mars kl 20.00 – Eskilstuna Teater
Deborah Brown och Andreas Pettersson Quartet

Deborah Brown – från Kansas City till Eskilstuna Teater

"Världsklass! Det betyget förtjänar absolut sångerskan Deborah Brown och gitarristen Andreas Petterson kvartett. Deras dynamiska konsert framkallade närmast extas hos publiken på Contrast igår kväll. I Sverige har de senaste åren en mängd nya unga sångerskor kommit fram. Några riktigt duktiga, men … I jämförelse med Deborah Brown från Kansas City hamnar de i andra ledet. För det här är en världsartist, ett krutpaket. A swinging Tornado." Så skrev EK efter konserten 11/10 2007.

Svenske gitarrfantomen Andreas Pettersson och Deborah Brown möttes för tolv år sedan av en ren tillfällighet på Nalen. Sedan dess har de genomfört ett stort antal turnéer inför många gånger utsålda hus såväl i Sverige som i USA. Att konstellation är så framgångsrik bottnar till stor del i ett gemensamt förhållningssätt till musiken och publiken – och rötterna i den bluesmättade kärnan i begreppet jazz.. Det handlar om sväng, glädje, utspel och inte minst ”the blues”! Deborah Browns sprudlande musikalitet och höga tekniska nivå står helt i klass med sångerskor som Dee Dee Bridgewater och Dianne Reeves. I samspelet med Andreas Petterssons expressivt virtuosa gitarrspel skapas magi i stunden.

I den handplockade gruppen kring Andreas Pettersson och Deborah Brown finns tre musiker som på ett perfekt sätt passar in i idiomet. Det handlar om inte mindre än Ulf Johansson Werre – piano, Kenji Rabson – kontrabas och Moussa Fadera – trummor – en rytmsektion på allra högsta internationella nivå.

upp

Lördag 15 mars kl 15.00 – Contrast
”JAZZ Å POESI” – Från Harry Martinsons miljöepos Aniara reciteras till meditativ musik med Absolut Geddas Band In

”Det bäst genomförda musikaliska arrangemanget någonsin i Eskilstuna” var ett av omdömena efter en liknande konsert i Fors Kyrka 12/9 2010. Alla dikter inramas av meditativ jazzmusik, som liksom dikterna framförs av orkestermedlemmarna med Björn Gedda i spetsen. Den gemensamma nämnaren är lusten och driften att göra allt till ett skådespel, att vara medspelare och åskådare på en allt mera utvidgad teater.

Medverkar gör följande musiker i det därefter presenterade programmet:

Emma-Karin Maurin ~ flöjt, sång
Anders Andersson ~ piano, arrangemang
Leif Linnskog ~ saxofoner
Adam Nätt ~ bas
Johan Strömberg ~ marimba, slagverk
Claes Rydell ~ barytonsaxofon
Karl-Erik Svensson ~ trumpet, fl ygelhorn
Håkan Lander ~ trumpet, fl ygelhorn
Björn Gedda ~ trombon
Moa Andersson samt musikerna ~ recitation

Program

1. Johan Strömberg spelar Timbres på marimba
(Daniel Berg)
2. Emma-Karin Maurin spelar Syrinx
(Claude Debussy)
3. Leif Linnskog spelar The Midnight Sun
Will Never Set
(Quincy Jones)
4. Minnie the Moocher
(Irving Mills, Cab Calloway, Clarence Gaskill)
5. Sinfonia nr 11
(Johann Sebastian Bach)
6. Emma-Karin sjunger Utan dina andetag
(Jocke Berg)
7. Johan spelar Mallet Dance på marimba
(Anders Åstrand)
8. Leif Linnskog spelar Stardust
(Hoagy Carmichael)
Paus
81/2. Emma-Karin sjunger Vaggarvisa
(Adam Nätt)
9. Orkestern spelar 81/2 ur Fellinis fi lm 81/2
(Nino Rota)
10. Claes Rydell spelar Merlin
(Lars Gullin)
11. Emma-Karin sjunger What Are You Doing
For the Rest of Your Life?
(Michel Legrand ~ ur fi lmen ”Les Parapluies de Cherbourg”)
12. Håkan Lander är solist i Blues for Pablo
(Gil Evans)
13. Moa läser
14. Johan Strömberg spelar Timbres på marimba

Aniara kan sägas vara en fantasiprodukt som är skriven av tiden. Den handlar om allas vår gemensamma egendom av världsförhoppning, sorg och besvikelse, men också om våra försök att skapa frister eller att med fantasiens hjälp fördröja eller uppskjuta obönhörliga förlopp. Aniara handlar om allt som vi inte personligen bemästrar, men som vi ändå ingår i och sammanhör med. Vi föds, mognar, åldras och dör. Redan inom den ramen ryms all glädje och all skräck. Den yttre formen står i berättelsens tjänst och är relativt enkel. Den kan läsas som en spännande berättelse om ett skeende där verklighet och overklighet täcker varandra.

Två set med paus - Öppet kafé.

upp

Lördag 15 mars kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
Rasmus H Thomsen och Star For Life

Rasmus H Thomsen
Jazzpianist från Danmark, bosatt i Örebro och arbetar som improvisationspedagog vid Eskilstuna Musikskola. Ett kärt återseende då Rasmus H Thomsen har spelat vid två tillfällen tidigare i Tandla skola – vid invigningen 2011 och tillsammans med SE-Quartet 2012. Vi känner Rasmus även från många andra sammanhang. Bland annat spelar han ofta och gärna tillsammans med David Ehrlin, exempelvis i somras med SE-Quartet och Elisabeth Kontomanou i jazzklubbens speciella konsert i Fridsjö vid Eklångens strand den 6 augusti 2013 och i en duokonsert med just David Ehrlin i Eskilstuna Konstmuséum den 31 oktober 2013.Den här gången får han göra ett solo-set på den nygamla flygeln i Kulturhuset. Skön, svängig och sirlig pianomusik av Rasmus utlovas.

- Paus -

Amalia Sjönneby, Nicole Touma och Katarina Barruk
Tre unga sångerskor som träffades på en musikalisk studieresa till Sydafrika i ett projekt för organisationen Star for Life. Souliga låtar blandas med samiska tongångar i en mix full av känslor. De vill med sin musik bidra till Star for Lifes hoppingivande arbete för barn och ungdomar i HIV- och AIDS-drabbade områden i södra Afrika www.starforlife.se). Kanhända blir det inhopp från någon av husets egna musiker Ola och Inga-Lill Sjönneby ...

OBS – Kvällens intäkter tillfaller Star for Life.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK och Star for Life.

upp

Lördag 8 mars kl 20.00 – Konserthallen
Lill Lindfors och Anders Linder med Jumping Jacks

De är sparsmakade med sina framträdanden, men på självaste Internationella Kvinnodagen den 8 mars kommer Lill Lindfors tillsammans med Anders Linder till Eskilstuna. De möttes av ett fullsatt Västerås Konserthus (700 personer) och stående ovationer två gånger om, när de senast framträdde där i november 2013. Succén var från början given för den gamla och strävsamma konstellationen Lill Lindfors och Anders Linder med svängiga Jumping Jacks.

De framträdde faktiskt för första gången tillsammans för mer än 50 år sedan. Dixieland- och swingbandet Jumping Jacks tillhör de verkliga klassikerna. Bandet bildades 1955 genom en sammanslagning av Pygmé Jazzband och Whisky Bottle Slickers, där bland andra Anders Linder ingick. Vid de klassiska skoldanserna i Stockholm på 1950-talet var det de här banden, som stod för dansmusiken.

Numera spelar det ingen roll i vilka sammanhang som Lill Lindfors och Anders Linder framträder. Det resulterar alltid i publiksuccé. Anders och Lill är alltså ett musikaliskt radarpar sedan ungdomens da´r och de bjuder här på en blandad repertoar, som präglas av stor lekfullhet och mycket humor. Och att det svänger, det kan vi lova, mycket tack vare deras radarpartners i det sju man starka bandet Jumping Jacks.

upp

Onsdag 28 februari kl 19.30 – Eskilstuna Teater
Mikael Ramel & Wille Crafoord – ”Legitimerade legender”

"Legitimerade Legender" = Mikael Ramel och Wille Crafoord...

...har vi äntligen lyckats locka till Eskilstuna för ett framträdande på Teatern i en föreställning för "nya fans och hängivna nostalgiker", som de själva uttrycker det. Idel ädel adel. De båda ordekvilibristerna och legenderna inom den svenska proggen respektive rappen möter vi här i en konsert på Eskilstuna Teater. De stjäl glatt av varandras klassiska material i en personlig och intim konsert med kända återblickar samt outgivna verk. De har under de senaste två åren framfört sin gemensamma show inför stående ovationer på olika håll i Sverige. Tillsammans är de också involverade i ett nytt musikaliskt projekt och vi får även höra smakprov på det i föreställningen i Eskilstuna. År 2013 delade de för första gången ut en legitimation vad beträffar den av Crafoord och Ramel instiktade utmärkelsen "Legitimerad Legend" till "en sedan länge väletablerad konstnär inom text och musik" till blues & jazzartisten Claes Janson. Juryn, dvs Mikael Ramel och Wille Crafoord besitter själva var sin legitimation av de eftertraktade legitimationerna. Mikael och Wille har mycket gemensamt. De lägger stor vikt vid texterna men utan att för den skull låta musiken spela en underordnad roll. De skapar text och musik präglad av intelligens, humor och "mitt i prick".

Mikael Ramel började spela i offentliga sammanhang redan som tonåring. Tillsammans med sin far Povel medverkade han som 16-åring i SVT - Ramel i rutan. Med sig hade han även sitt band från internatskolan Solbacka. Bandet kom senare att heta Steampacket och anammade det nya engelska beat-soundet.

Frisläppta från skolan for bandet över till England 1966 för att spela. Killarna lanserades som Longboatmen och de kom rätt in i den ultimata popsmältdegeln. I England fanns dock redan ett band som hette Steampacket där en viss Rod Stewart medverkade, vilket innebar att svenskarna ändrade sitt namn till Steampacket II i Sverige och Longboatmen i England. Steampacket vann sedan en poptävling i Hylands hörna med en av Mikaels låtar och det blev plattformen för hans vidare karriär. Under 70-taletet var det gruppkänslan som gällde och Mikael ingick bland annat i band som Unga Hjärtan, Harru Lust, Mantra, Jaguar med flera andra konstellationer. Under 70-talet var Mikael också en av medlemmarna i välkända proggruppen Fläsket Brinner - enligt många ett av decenniets mest svulstiga och svängskvättande band. From 80-talet framtonade Mikael som soloartist men även som bandledare i Mikael Ramel Band med flera. Mikael skaffade sig också en position som välkänd och älskad låtskrivare inom den svenska låtskrivarproggen. Vem minns inte album-klassiker som Till Dej, Extra Vagansa med flera? Musik som än idag spelar roll och är inspirationskälla för den nya generationen musiker som till exempel Gustav Ejstes (Dungen) med flera.

From 1979 har Mikael ägnat sig åt att på halvtid bedriva musikterapi i Örebro parallellt med sin övriga musikaliska verksamhet.

1986 tilldelades Mikael "Povel Ramels Karamelodiktstipendium" vilket även hans scenkollega Wille Crafoord mottog ett par år senare.

Vid sidan av sina solo- och duokonserter turnerar Mikael Ramel sedan några år tillbaka med föreställningen Povels Naturbrn tillsammans med Lotta Ramel och Backa Hans Eriksson.

Mikael Ramel Diskografi

Wille Crafoord såg dagens ljus ungefär samtidigt som Mikael Ramel gav sig in på den engelska popmarknaden.

Wille är en flerfaldigt grammisbelönad kompositör, sångare som introducerade hiphop-genren för den svenska publiken i slutet av 80-talet Det gjorde han via rapgruppen Just D, i vilken han var medlem mellan 1989-1995.

Han har även gett ut flera soloalbum. 1997 erhöll han Povel Ramels karamelodiktstipendium, 11 år efter Mikael. Under perioden med Just D erhöll Crafoord tillsammans med sina kollegor i bandet diverse guldskivor, grammisar och en rockbjörn 1996.

Några av de aktuella albumen var Svenska Ord, Rock´n´Roll, Tre Amigos och Plast. I dessa album hittar vi kultlåtar som Juligen, Relalalaxa, Hur E D Möjligt?, Grannar, Låt D Goda Rulla, Vart tog den söta lilla flickan vägen?, HubbaBubba, Sköna Skor och Tre Gringos.

Flera av dessa låtar finns med i föreställningen, men i nya musikaliska kläder.

Bland Wille Crafoords soloalbum finns Samma Typ av Annorlunda Saker, Den Dära Skivan, Om det så går under går det över, Live at Riddarhuset. Under perioden med Just D är skivinspelningarna präglade av en mer elektronisk och inspelningsmässigt pålagd karaktär. Som sig bör med hiphop och rap.

Som soloartist rör Wille sig mer i den akustiska världen i en blandning av jazz, soul och visa. I centrum ligger dock fortfarande melodi och texttradition och texterna framförs på svenska. Han anknyter mao till en svensk singer-song-writer-tradition liksom även Mikael Ramel huvudsakligen gör som soloartist.

Referenserna till Mikaels far Povel finns där, lusten och respekten för ordens betydelse, humorn och underfundigheten, med stundtals bitska avslut. Liksom Mikael och Povel använder sig Wille av melodiska och lätt sångbara harmonier

Crafoord har under 2000-talet även samarbetat med Salem al Fakir, Marika Willstedt, Bo Kaspers Orkester med flera.

Uppmärksammade föreställningar i vilka Wille har varit kreatör är Den Dära Showen (1999), Django & Jag (2008 om Django Reinhardt), Snurra Min Jord (2008-09) med texter av Lars Forssell. Wille Crafoord är initiativtagare till den så kallade Hovturnén, som han leder sedan ett par år tillbaka i Skåne. Mikael Ramel har även varit en av artisterna i denna turné. Den äger rum till häst och artisterna rider runt och ger föreställningar mellan olika skånska herresäten under den första augustiveckan.

2012 erhöll Wille Crafoord Ulf Peder Olrog-priset.

upp

Onsdag 19 februari kl 19.30 – Contrast
Söderlind – Lindberg – Fadera

Söderlind – Lindberg - Fadera är i denna konstellation synonymt med gitarr – orgel – trummor.

Erik Söderlind född 1981 i Linköping. Ingen i familjen var musiker men vid sex års ålder fick han en gitarr av sin mormor och på egen hand började han, inspirerad av sina idoler BB King och Eric Clapton, sin resa med gitarren. Ganska motsägelsefullt började han sedan vid tio års ålder att ta gitarrlektioner för klassisk gitarr men kände ganska snart att det inte var hans grej. På musikgymnasiet i Norrköping kom han i kontakt med jazzen. Erik har också utbildat sig vid KMH under ledning av Joakim Mildner, Bobo Stensson bland andra. Idag jobbar och turnerar Erik inom flera olika genres och stilarter, alltså inte enbart jazz och har hela värden som sitt arbetsfält.

Leo Lindberg är med blott sina tjugo år vad många skulle kalla ett musikaliskt underbarn. Han har fått följa med sin pappa, basisten Owe Gustavsson, under halva sitt liv på hans spelningar. Förutom piano och hammondorgel som blivit hans huvudinstrument, behärskar Leo ett flertal andra instrument men saknar formell musikalisk utbildning. Trots detta har han redan spelat med stora delar av den svenska jazzeliten. Han säger själv, med illa dold belåtenhet, att det aldrig under uppväxttiden funnits något annat alternativ än musiken. Pappa Owe jobbade under många år tillsammans med Cornelis Vreeswijk och Leo har givetvis fått höra en och annan Vreeswijklåt genom åren. Kvällens repertoar har alltså Cornelis Vreeswijk som tema, fast då i en något jazzigare tappning. Det kommer även att finnas plats för alster ur den Amerikanska Songboken och om vi har tur kanske han plockar upp något ur bagen. Leo’s Bag, är nämligen namnet på den första egna skivan som i dagarna släppts.

Moussa Fadera är en väldigt rutinerad trummis. Han är jämngammal med Erik och har även spelat väldigt mycket med honom genom åren. Söker man på ”nätet” så dyker hans namn upp i otaliga konstellationer. I Amanda Sedgwick Quintet återfinns han tillsammans med bland andra Leo Lindberg. Han medverkar även på skivan Leo’s Bag.

upp

Onsdag 12 februari kl 19.30 – Contrast
Peter Lind & the Cabaret Band: Stardust – En jazzmusikalisk Cabaret

"STARDUST" är namnet på en jazzmusikalisk Cabaret, som framförs av Peter Lind & The Cabaret Band. I New Yorks Harlem spelade i början på 1900-talet cabaréer, som så småningom övergick i andra underhållningsformer, teatrar och jazzklubbar. Det är i den här miljön vi ska vistas tillsammans med The Cabaret Band, som framför musik förknippad med Duke Ellington, Louis Armstrong, Fats Waller, Hoagy Carmichael och de andra Stjärnorna. Vi får höra historien berättas och melodier som Stardust, Honeysuckle Rose, Skylark, The Entertainer och alla de andra klassikerna, som vi förknippar med den här musikaliska eran.

Här kommer alltså en ny jazzmusikalisk cabaret av gruppen bakom den bejublade och under våren 2013 i Eskilstuna presenterade föreställningen "Good Evening Evereybody". en föreställning, som liksom "Stardust" har spelats mer än 80 gånger runt om i landet på jazzklubbar och teaterscener och handlade om Louis Armstrong, hans liv och musik. Den här gången spelar Peter Lind & The Cabaret Band upp en kavalkad om jazzen i Harlem och om de stora stjärnorna, som satte sin prägel på tiden och musiken och den bild vi fortfarande har av Harlem. Det handlar om Ragtime, Rent Parties, Brassband, Svart Kultur, Duke Ellington, Apolloteatern, Fats Waller, Bix Beiderbeck och Eddie Condons musik. Var kom dom ifrån? Varför kom dom till Harlem? Vad döljer sig bakom titlar och melodival? Vem skrev vad och varför?

En föreställning med glad musik och sång, många anekdoter och till och med några danssteg utlovas av bandet, som består av Peter Lind – trumpet, Mats Josephson – trombon, John Högman – saxofon och klarinett, Claes-Göran Skoglund – piano, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.

upp

Onsdag 5 februari kl 19.30 – Contrast
Horace Silver Tribute – ”Ecaroh”

Tiden från mitten av femtiotalet till mitten av sextiotalet brukar ofta beskrivas som jazzens gyllene epok. Arvet efter Charlie Parker vidareutvecklades av musiker som John Coltrane, Miles Davis, Thelonius Monk, Benny Golson och inte minst pianisten och kompositören Horace Silver. Han blev den kanske störste stilbildaren.

Kombinationen av bra låtar, tungt sväng och band med lysande musiker, t ex Art Blakey’s Jazz Messengers gjorde denna form av jazz, ”hardbop”, väldigt populär.

Klassisk hardbop med Horace Silver i centrum hyllas nu på ett tidstroget sätt av ”Ecaroh” som består av väletablerade musiker från den svenska jazzeliten, alla med erfarenhet från den internationella jazzscenen.

I ”Ecaroh” ingår Nils Janson – trumpet, Björn Jansson – tenorsax, Carl Orrje – piano, Niklas Fernqvist – bas och Daniel Fredriksson trummor.

upp

Onsdag 29 januari kl 19.30 – Contrast
Gustav & Django Reinhardt

Gustav Lundgren Trio hyllar Django Reinhardt på Stockholms Konserthus den 25 januari för att några dagar senare göra det samma på Contrast. Alltså ett mycket celebert besök av en av de främsta tolkarna av legenden Django Reinhardts musik. Gustav Lundgren - gitarr har sällskap av två musiker med stor internationell erfarenhet, Andreas Unge - bas och den franske gitarristen Remy Oswald.
Gustav Lundgren har turnerat i 25 länder i 5 världsdelar och samarbetat med bl a Lisa Nilsson, Salem Al Fakir, Bernt Rosengren, Jan Allan, Jimmy Rosenberg och Maia Hirasawa. Han har medverkat på mer än 50 skivor varav 10 i eget namn. Han är mångfaldigt prisbelönad och har bl a tilldelats Louis Armstrongstipendiet.
Gustav Lundgren har en stor musikalisk bredd och är känd från såväl jazz som Gypsyswing och House sammanhang.
Vi kommer att få lyssna till en av Sveriges främsta gitarrister som med sin trio bjuder på Hot Jazz och annan jazz av allra bästa märke.

upp