2016


2016

Onsdag 28 september kl 19.30 – Contrast
New Blues Transfusion

Sveriges svängigaste band? Vi får höra några av landets främsta musiker med en repertoar som kan sägas vara en uppgradering av 60-talets hardbop och orgeljazz.

Det handlar om själfull blues tillsammans med hardbopens flyhänta improvisationer i musik som inspirerats och präglats av bl.a. Horace Silver, Wayne Shorter och John Coltrane.
”…en riktig klassikerafton men där allt tolkas personligt och tungt svängande”, som en recensent skrev.

Vi får höra Håkan Broström, altsax och sopransax, Max Schultz, gitarr, Leo Lindberg, orgel, och Chris Montgomery, trummor.

upp

Onsdag 21 september kl 19.30 – Contrast
Ken Peplowski Swe-Dane Quartet

Det blir swingmusik av världsklass med den amerikanske klarinettisten och saxofonisten Ken Peplowski. Han är en av dagens främsta företrädare inom swingmusiken och nämns ofta som en av de få som kan fylla tomrumet efter Benny Goodman. Han har otaliga skivor bakom sig, har spelat med många av jazzlegendarerna, turnerat runt hela värden och bl a varit musikalisk ledare för flera internationella festivaler.

Han har länge stått på vår önskelista och här kommer han med en handplockad trio bakom sig och vi får höra en repertoar som till största delen består av standardlåtar och pärlor från The Great American Songbook.

Trion består av Kjell Fernström - piano, Hans Backenroth - bas och Kristian Leth - trummor.

upp

Onsdag 4 maj kl 19.30 – Contrast
Casablanca Big Band och Musikskolans improvisationsgrupper

Ibland kallar vi detta för vårterminens examenskonsert, där Musikskolans elever i dels ensemblespel och dels improvisation får tillfälle att visa upp sina färdigheter på en scen inför publik efter att dessförinnan bland annat under en hel termin dessutom ha fått chansen att på en levande scen inför publik vid tre olika tillfällen (Jam-Kvällar) få chansen att prova sina färdigheter tillsammans med husband, som innehåller rutinerade musiker, ofta musiklärare med professionell erfarenhet. Här får vi lyssna till unga musikanter från Eskilstuna som ofta senare deltar i riksfinalen för jazzmusiker i tävlingen Musik Direkt för ungdomar upp till 19 år. I det 10-tal grupper, som förekommer i den årliga riksfinalen på Jazzklubb Fasching i Stockholm återfinner vi inte sällan grupper från Eskilstuna Musikskola. Exemplen är många och kanske är det av viss betydelse, att vi dels har Sveriges äldsta kommunala musikskola och dels har haft landets förste improvisationspedagog i en kommunal musikskola, Rolf Boström. Ledare för storbandet Casablanca Big Band är Janne Karlsson och Anders Andersson, som också är huvudansvarig för improvisationsundervisningen i Eskilstuna Musikskola.

Vi vill uppmana alla att med fri entré besöka Contrast för att ta del av musikens framtida stjärnor inom Jazzmusiken och allt detta är frukten av ett ovanligt stort antal kompetenta musikpedagoger inom en och samma musikskola, som leds av vår fantastiska rektor Birgitta Gillberg.

Det samarbete, som Eskilstuna Musikskola har med en av landets största jazzklubbar, Eskilstuna Jazzklubb, som rankas som nr 5 i landet av Statens Kulturråd, är dessutom i det närmaste unikt i Sverige och har fått tjäna som exempel till efterföljd på många håll i landet.

Arrangörer är Eskilstuna Musikskola och Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Eskilstuna Kultur & Fritid och Jazz i Sörmland med flera.
Fri entré - Öppet kafé - All publik välkommen!

upp

Onsdag 27 april kl 19.30  – Contrast
UKS Big Band hyllar Jimi Hendrix

RUM BIG BAND (fd UKS Big Band) hyllar JIMI HENDRIX på Contrast
Hur låter Jimi Hendrix feta gitarrlicks och sång ihop med 13 blåsare, 3 som körar och ett fullt komp? Detta kan du få uppleva när ungdomsstorbandet RUM Big Band ska ut på turné och spela under våren. Mats Engström har arrangerat Jimi Hendrix´s musik, som framförs av storbandet. RUM Big Band består av killar och tjejer från hela Sörmland som tillsammans levererar spelglädje och energi! Bandet har tidigare spelat på bland annat RUM-festivalen i Västerås, P4 Sörmland, Huddinge Jazzklubb, Visholmsfesten i Strängnäs, Trosa, Teatern i Nyköping, Melody box Stockholm. Bandet leds av David Ehrlin och Daniel Eng.
Huvudarrangör: Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb, Strängnäs kommun med flera.
Entré: Frivillig entrégåva.
Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Söndag 24 april kl 16.00 – Eskilstuna Teater
Svante Thuresson och Claes Crona Trio: Svante möter Beppe Wolgers

”Svante möter Beppe Wolgers” på Teatern

är rubriken och programförklaringen inför den här konserten med textförfattaren och poeten Beppe Wolgers i centrum och med sångaren Svante Thuresson och Claes Crona Trio som presentatörer. Många anser att kultur- och nöjeslivet aldrig mera kommer att uppnå de kvalitativa höjder, som man fick uppleva under 50- och 60-talen i Sverige. Sådant kan naturligtvis alltid diskuteras, men det som då hände runt Beppe Wolgers, Hasse Alfredssons och Tages Danielssons AB Svenska Ord med alla medverkande artister, Povel Ramel och många andra på revyscenerna, inom filmen, på scener som Nalen och Gyllene Cirkeln med alla gästande internationella artister inom musiken och mycket, mycket mera. Det riktigt glödde under den här tiden och flera av dessa stjärnor är ännu idag verksamma på våra scener. Några av dem, såsom exempelvis Monica Zetterlund, finns tyvärr inte längre bland oss, har gjort outplånliga avtryck.

Två av namnen, som i högsta grad medverkade till allt detta, var Beppe Wolgers och Svante Thuresson.

Svante Thuresson behöver egentligen ingen närmare presentation. Han är en av Sveriges bästa jazzsångare med en stor repertoar med material, som vi kopplar samman med bland andra Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Povel Ramel, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk. Svante började som sångare i Gals & Pals, Sveriges förnämsta sånggrupp genom tiderna. Han har varit med i Melodifestivalen flera gånger och syns ofta i olika TV-sammanhang. Från en barstol agerar och läser Svante från Beppes bok, berättar om Beppes liv och sjunger Beppes texter till många av de låtar, som Monica Zetterlund och andra genom åren har gjort så kända. Musiken är framförallt från The Great American Songbook, men alla med texter signerade av ordkonstnären Beppe Wolgers. Vi får bland annat höra låtar som Sakta vi går genom stan, Vinter i skärgår´n och Monicas Vals.

Med sig på scenen har han välbekanta Claes Crona Trio med Claes Crona – piano, Mattias Svensson – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor.

Claes Crona Trio har spelat och turnerat med idel kända artister som Toots Thielemans, Georgie Fame, Lill Lindfors, Putte Wickman och ett flertal amerikanska musiker och artister. Flera trio-skivor finns utgivna – bland andra A Tribute To Putte Wickman från 2007, med Tre Tenorer 2008, American Standards 2012 med Toots Thielemans som gäst och Jazz Vocal Unit 2014 med Svante Thuresson, Viktoria Tolstoy, Peter Asplund och Vivian Buczek.

Svante Thuresson gjorde sig först känd för publiken som trumslagare, först i tradjazzbandet Whisky Bottle Slickers och så småningom i tenorsaxofonisten Gunnar ”Hacke” Björkstens kvintett, där de övriga musikerna var trombonisten Åke Persson, pianisten Jan Johansson och basisten Bengt Carlsson. Ett minnesvärt exempel på den gruppens musicerande är skivan On The Alamo, som tog hem OrkesterJournalens Gyllene Skiva 1956.

Det var under den perioden, som Svante började sjunga, kanske mest för att ”Hacke” så gärna ville spela trummor. Även om Svante under de närmaste åren fortsatte att prioritera trumspelet, så blev det mer och mer sång och då bland annat i gruppen ”Swing Sing Seven”. Smått legendarisk blev ju sedan sångsextetten Gals & Pals, som bildades av Lasse Bagge och där Svante blev medlem 1962. En enastående sånggrupp, som under det fortsatta 60-talet förgyllde krogshower, revyer av Hasse & Tage, TV-program och dessutom kom ut med ett flertal LP-skivor. – Se i övrigt Wikipedia.

Beppe Wolgers, som levde mellan 1928 och 1986, var en svensk författare, poet, översättare, textförfattare, skådespelare, underhållare och målande konstnär. Han debuterade som poet 1953 med diktsamlingen Jag sjunger i skon. Under 50-talet umgicks han med generationskamrater som Lars Forsell, Pär Rådström, Olle Adolphson och Carl Fredrik Reuterswärd. Sitt publika genombrott fick han med visan Okända Djur, tonsatt och framförd av Olle Adolphson, när den litterära kabarén startades hösten 1956 på Hamburger Börs i Stockholm. Denna tid skildrar Beppe Wolgers i den självbiografiska  och postumt utgivna Cabaret – Mina memoarer del 5.

Beppe Wolgers skrev åtta diktsamlingar, fem prosaböcker, sju barnböcker och kanske tusen sångtexter. Han var en av de verkligt stora inom svenskt kultur- och nöjesliv under drygt tre decennier. – Se i övrigt Wikipedia.

upp

Onsdag 20 april kl 19.30 – Contrast
K.O.M.P. med Kiralina

Sångerskan Kiralina Salandy är född i Canada och har rötter i västindien. Hon är en hyllad och prisbelönt sångerska som har uppträtt i Canada, USA och Jamaica under de senaste sju åren. Hon har spelat in flera album i Canada och Sverige och är f n bosatt i Sverige. Hon är en musikalisk mångsysslare och hennes framträdanden präglas av stor musikalitet, intensitet, värme och en fantastisk publikkontakt.

K.O.M.P är en nybildad grupp som förutom Kiralina består av tre mycket välrenomerade svenska musiker som förutom sina egna grupper och projekt samarbetar med ett stort antal svenska och internationella musiker och artister inom och i närheten av det vi kallar jazz.

Repertoaren är en skön blandning av jazz, blues, soul och gospel.

Kiralinas medmusikanter är Carl Orrje - piano, Patrik Boman - bas och Moussa Fadera - trummor.

Flera musikexempel finns på youtube.

upp

Lördag 16 april kl 19.00 – Contrast
Ett myller av musik

Utsålt igen 16/4 på Kulturhus Tandla Skola ?

”Ett myller av musik”

är rubriken på lördagens program på Kulturhus Tandla Skola. Konserten anordnas av Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

Vi får höra och se elever från Musikinstitutet Betel, Bromma Folkhögskola. Där finns en musiklinje med 4 olika inriktningar. Ett 30-tal ungdomar, som brinner för sitt stora musikintresse, studerar där. Några har siktet inställt på högre musikstudier och några har redan en musiker- /artistkarriär på gång. Andra bara njuter av att få leva i en musikbubbla under ett år.

Amalia Sjönneby, en bygdens dotter, som studerar på musik/breddgrenen, kommer till Tandla Skola med sin klass för att bjuda på underhållning med just - bredd! Efter en konsert i just Tandla Skola i januari 2015, där Amalia och syster Elin var bakgundssångerskor till LaGaylia Frazier, fick de båda från LaGaylia omgående frågan, huruvida de skulle vilja göra detsamma, när LaGaylia var en av artisterna under invigningen av Skid VM i Falun. Ja, tack blev det omgående svaret och vi kunde alla njuta av deras sång under invigningen den 18/2 2015 i SVTs direktsändning från Falun.

En stor mängd ungdomlig entusiasm och soul utlovas under konserten i Tandla, vilken ges i två set med paus.

För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

upp

Onsdag 13 april kl 19.30 – Contrast
Good Morning Blues med Claes Janson

Tre år sen sist! Äntligen tillbaka! Som vanligt en bra idé att skaffa en förköpsbiljett om man  vill vara säker på att komma in när Good Morning Blues kommer på besök.

Bandet består av sju välmeriterade musiker som drivs och stimuleras av en gemensam nämnare nämligen bluesbaserad musik med en repertoar som gör täta utflykter in på jazzens område.
Alla är väletablerade på den svenska jazzscenen och arbetar också i andra konstellationer och kan fritt utveckla sin musik men Good Morning Blues har blivit gruppen man ständigt återvänder till.

Sångaren och gitarristen Claes Janson har varit i Eskilstuna flera gånger, också med andra grupper, och bl.a. haft två utsålda konserter med Nat King Cole-repertoar på teatern.

Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ’Blott en dag ett ögonblick i sänder’ med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992.

Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, John Högman – saxofoner, Anders Johansson – gitarr och sång, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor samt Claes Janson – sång och gitarr.

upp

Onsdag 6 april kl 19.30 – Contrast
Tuxedo Jazzband med Rolf Carvenius

Onsdagen den 6 april blir det gladjazzfest på Contrast. Då får vi nämligen höra Tuxedo Jazzband igen i Eskilstuna. Alltid fullt till sista plats när vi har ”smokinglirarna”på scenen.

Sextetten, bildades 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius, också känd som outtröttlig jazzentreprenör och bas för Jazzens Museum i Strömsholm.
Bandet släppte nyligen sin 7:e CD.
Vi kommer att bjudas proffsig och lättlyssnad jazzmusik  med showinslag och till detta som vanligt lättsamt mellansnack och en och annan mustig historia.

Leif Domnerus skrev i en recension: ”…Tuxedo Jazzband har en bred repertoar som spänner från blues och ragtime till renodlad dixieland och svängig folkmusik från Irland och Martinique. Husgudarna är många; från Louis Armstrong till Louis Prima. Musik som skapar energi, livslust och ett stort smittande skratt. Helt enkelt gladjazz när den är som bäst.”

Förutom Rolf Carvenius – klarinett, består bandet av Pelle Dywling – kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger – trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell – banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell – bas och sousafon samt Peter Stenson – trummor, washboard och sång.

upp

Söndag 20 mars kl 16.00 – Eskilstuna Teater
Sylvia Vrethammar med Jazzeliten

Efter ett succéartat framträdande av Sylvia Vrethammar vid Ystads Jazzfestival i somras inför ögonen på bland andra den legendariske kompositören, arrangören och trumpetaren Bengt-Arne Wallin och undertecknad bestämde vi två oss för att ”henne ska vi bjuda upp till Mälardalen från Tyskland”, där Sylvia har sin bostad. Vi lyckades locka henne till Eskilstuna, för att här ha sin premiär i Mellansverige. Tyvärr får min vän Bengt-Arne Wallin inte möjlighet att uppleva det hela, eftersom han för en kort tid sedan gick bort vid 89 års ålder.

Med sina handplockade musiker bjuder hon in oss till en konsert, som hon har valt att benämna ”Jazz meets Brasil”, där vi får höra musik av såväl Antonio Carlos Jobim som låtar från The Great American Song Book. Musikerna runt Sylvia skapar en underbart medryckande stämning. Sylvia själv kan trona över hela anrättningen och fullborda verket med sin starka utstrålning och träffsäkra musikalitet. Det är bara att tacka och ta emot.

Just nu är hon också aktuell i TV-programmen ”På spåret” och ”Lyckliga Gatan”. Den minnesgode kommer säkert ihåg när Sylvia blev värdinna i Hylands Hörna, hade egna krogshower och återkommande turnéer i Folkparkerna. Ett bejublat framträdande i Rio de Janeiro år 1970 ledde till stora internationella framgångar och fyra år senare kom dunderhiten ”Eviva Espana” som sålde i nästan en miljon exemplar. Med sin stora musikalitet har hon alltid kunnat röra sig obehindrat mellan olika musikgenrer.

De handplockade musikerna är Klas Lindquist – altsax och flöjt, Joel Lyssarides – piano, Hans Backenroth – bas och Chris Montgomery – trummor.

En otrolig scennärvaro och förmåga att verkligen nå ut över scenkanten till sin publik garanterar att Teatern blir välfylld. Bäst att köpa sina biljetter i god tid före konserten.

Se även Sylvias hemsida www.sylvia-vrethammar.de och Facebok

upp

Tisdag 15 mars kl 19.30 – Biografbaren
Emil Strandberg & Pär-Ola Landin

Trumpetaren Emil Strandberg och kontrabasisten Pär-Ola Landin möttes som medlemmar i Jonas Östholms kvartett 2008. Sedan dess har de spelat tillsammans i en lång rad band och har gjort sex skivor ihop i olika sammanhang. Med jämna mellanrum gör de också konserter som duo och släppte i fjol albumet DUO 15. Dessa två improvisatörer möts här kring melodier de valt ut från olika håll i jazzhistorien och det är ett verkligt intimt möte: endast två röster, som flätas in i varandra och som känner varandra väl. Välkända pärlor som Moonlight In Vermont blandas med en och annan överraskning!

Emil Strandberg - Vi citerar från motiveringen i samband med utdelningen av Eskilstuna Jazzklubbs stipendium till Börje Fredrikssons Minne 2005:

”Eskilstunasonen Emil Strandberg är till stor del en produkt av sina tio år i den kommunala Musikskolan – representerad i första hand av pedagogerna Ola Sjönneby, trumpet, och Rolf Boström, improvisation.

Han studerade piano och teori men framför allt trumpet och spelade i många av skolans ensembler, samtidigt som han från de tidiga tonåren lät sig utvecklas musikaliskt som flitig gäst på Eskilstuna Jazzklubbs arrangemang och senare också kom att röra sig i saxofonisten Stefan Wistrands friare marker.

Samarbetet med improvisationsgurun Boström ledde till välplanerad vinst av den rikstäckande tävlingen Musik Direkt 1998 med en för tävlingen speciellt sammansatt grupp – Jazzhunden. Gruppen var verksam ett par år och gjorde 1999 en skiva, där hälften av kompositionerna kom från Strandbergs penna. Övriga i den här gruppen medverkande musiker var David Andersson (numera Ehrlin) – tenorsax, Johannes Rytzler – piano, Johan Sundström – bas och Johan Carlsson – trummor, samtliga fem ovanligt begåvade musiker och fortfarande mycket framgångsrika på jazzscenen och även i vissa fall som pedagoger.

Efter gymnasieåren följde vidareutbildning på Fridhems folkhögskola och Musikhögskolan, innan han otåligt gav sig iväg på egna vingar och startade skivbolaget Rorschach Records. Bland bolagets utgivningar märks inspelningar med Kampus och Nyfors – två grupper där Strandberg är verksam som trumpetare och kompositör.

Det senaste året har erbjudit medverkan vid flera skivinspelningar i olika sammanhang, med t.ex. Oskar Schönning, Sofia Karlsson, Jonas Kullhammar, Lina Nyberg och Magnus Lindgren.

Ordentligt rotad i den jazzmusikaliska traditionsmyllan strävar Strandberg efter nya vägar att sammansmälta komponerat material med improviserat. I detta har han mycket gemensamt med Börje Fredrikssons kompromisslösa sätt att närma sig musiken och söka föra den framåt.”

Beträffande Pär-Ola Landin citerar vi följande:

”Pär-Ola undervisar i basspel vid Folkhögskolan i Bollnäs.
Pär-Ola Landin är en av de mest uppskattade och personliga basisterna vi har i landet. Han lyckas med konststycket att på ett naturligt sätt passa in i helt fria och mer traditionella jazzsammanhang.
Pär-Ola (född 1979) växte upp i Arbrå som är en liten by i Hälsingland. Han började spela cello som 7-åring men bytte till kontrabas vid 14 års ålder. Då flyttade han till Gästrikland för att börja studera vid Gävle jazz-gymnasium. Efter 2 år på Skurups folkhögskola följde en 4-årig jazzmusikerutbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Genom åren har han turnerat och spelat in skivor med musiker som Rigmor Gustavsson, Fredrik Ljungkvist, Tim Hagans, Jonas Östholm, Nino Ramsby, Lina Nyberg, Karl-Martin Almqvist, Lena Willemark, Emil Strandberg, Mattias Windemo, Sofia Jernberg, Joakim Milder, Fabian Kallerdahl, Isabella Lundgren och Magnus Broo för att nämna några.
Dom senaste åren har Pär-Ola förutom i Sverige turnerat i Österrike, Polen, Argentina, Marocko, Syrien, Tyskland, Senegal, Norge, Åland, Belgien, England, Spanien och Finland.
Här är ett urval med några av de grupper han jobbar med för tillfället:

ASJO
Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra

Emil Strandberg Trio
Emil Strandberg – trumpet
David Stackenäs – gitarr
Pär-Ola Landin – bas

Flux
Mattias Windemo – gitarr
Pär-Ola Landin – bas
Jon Fält – trummor ”.

upp

Lördag 12 mars kl 16.00 – Klosters Kyrka
Mads Tolling Quartet Celebrating Svend Asmussen – 100 år

Den 28/2 fyllde den store musikanten, violinisten och jazzikonen Svend Asmussen 100 år. Han har numera slutat framträda, men alla jazzälskare minns säkert hans virtuosa fiolspel och den humor, som han intog jazzscenerna med. Han blev känd även i USA och nämns fortfarande där som en av världens främsta violinister. Tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neuman bildade Svend Trion Swe-Danes, som blev mycket uppskattade både i Europa och USA.

I Eskilstuna har vi haft förmånen att höra och se honom många gånger, dels tack vare Eskilstuna Jazzklubb och dels tack vare vår tidigare kultursekreterare i Eskilstuna kommun - Lasse Müller, som vid flera tillfällen lockat Svend och hans kvartett till de MusikCaféer, som kommunen under flera år arrangerade på olika platser i sta´n, bland annat på Hammaren i Nyfors och Torshälla Folkets Hus.

Själva minns vi i Jazzklubben gärna senaste gången, som Svend var vår gäst på en fullsatt Eskilstuna Teater den 27/9 2003. Och kanske minns några av oss ännu starkare hans besök på en likaledes utsåld Eskilstuna Teater den 21/11 1998, då en nervös ordförande i Eskilstuna Jazzklubb tillsammans med sin styrelse trampade runt i kulissen, för att slutligen få beskedet att Svenska Jazzriksförbundets styrelse samma kväll hade fattat beslutet att utse Eskilstuna till Årets Jazzstad, vilket firades på alla möjliga sätt följande år 1999.

Vi har försökt att engagera Svend Asmussen för en konsert just idag på 100-årsdagen, men det blev tyvärr inte möjligt. Istället arrangeras denna hyllningskonsert till Svend Asmussen – 100 år den 12/3 i Klosters kyrka i ett samarbete mellan Eskilstuna församling och Eskilstuna Jazzklubb med jazzviolinisten Mads Tolling Quartet. Där ingår bland annat den 52 år yngre gitarristen Jacob Fischer, som ingick i Svends kvartett under många år.

Jag minns också för egen del särskilt originalkvartettens senaste konsert på Nybrokajen 11 den 25/8 2006 med en då 90-årig Svend Asmussen.

Svends allra senaste offentliga konsert ägde rum den 30/4 2009 i Köpenhamn tillsammans med Hans Backenroth, Jan Lundgren och Aage Tanggaard. Hans berättar om detta i Jazzradion den 28/2 i SR P2 och där kan du också bland annat höra Svends version av ”Singin´ in the Rain”.  

Den 12/3 får vi möta Svend genom ett besök av danskfödde och numera i USA bosatte violinisten Mads Tolling. Han började sin musikaliska bana i Köpenhamn för att sedan flytta till USA och Berklee för att där studera musik. Resten är musikhistoria med bland annat 2 Grammy Awards. Konserten ger oss en inblick i Svends olika samarbeten och naturligtvis får vi höra låtar som June Night, Honeysuckle Rose och Scandinavian Shuffle. Med sig på scenen har han danske gitarristen Jacob Fischer, som har varit Svends ständige följeslagare under senare år. Han är som bekant en av de förnämsta på sitt instrument i Norden. Kvartetten fullbordas genom Kasper Tagel – bas och Snorre Kirk – trummor.

Vi lämnar ordet och texten till Mads Tolling:

”Jag heter Mads Tolling och jag är en dansk jazzviolinist bosatt i San Francisco, Kalifornien. Efter att ha vuxit upp i Köpenhamn flyttade jag som tjugoåring till USA för att studera på Berklee College of Music i Boston. Därefter blev jag en del av både basisten Stanley Clarkes band och Turtle Island Quartet. Tillsammans med den sistnämnda gruppen har jag vunnit två Grammy Awards och under min karriär har jag bland annat spelat med Kenny Barron, Ramsey Lewis, Chick Corea, Paquito D´Rivera och Joe Lovano.

Nu lägger jag mycket tid på min egen kvartett – Mads Tolling Quartet – vilken består av violin, gitarr, bas och trummor. Vårt första album, The Playmaker, med gästsolisterna Stanley Clarke, Russell Ferrante och Stefon Harris, blev mycket omtalad internationellt, bland annat i Washington Post, Downbeat Magazine och på National Public Radios Morning Edition.

När Mads Tolling Quartet spelar i Skandinavien har vi Jacob Fischer på gitarr, Kasper Tagel på bas och Snorre Kirk på trummor. Med vår Skandinaviska turné firar vi den stora begivenheten att jazzviolinisten Svend Asmussen fyller 100 år i februari 2016. Att vi har fått med Jacob Fischer i kvartetten ger oss möjlighet att skapa ett väldigt spännande program. Många av de klassiker som Jacob spelade under sina över 15 år i Svends kvartett, har väckts till liv igen och nya arrangemang har tillkommit. Bland dessa finns låtar från SWE-DANES tiden med Alice Babs och Ulrik Neumann.

Här är några videos och ljudfiler inspelade på vår turné i Danmark i mars/april 2014:
 It Don’t Mean a Thing: https://www.youtube.com/watch?v=o8JXQkyGJos
June Night: https://www.youtube.com/watch?v=JZ3nl6hRNfY
Stardust: https://www.youtube.com/watch?v=ui4RGyoqKJ0
Scandinavian Shuffle: https://www.youtube.com/watch?v=ODUebZPqnXg
June Night (MP3): http://madstolling.com/wp-content/uploads/2014/09/June-Night.mp3
Honeysuckle Rose (MP3 Duet): http://madstolling.com/wp-content/uploads/2014/09/Honeysuckle-Rose.Mix-1.mp3

Under de senaste åren har min kvartett spelat mycket i Danmark. Bland annat har vi medverkat i Aarhus Jazz Festival och Copenhagen Jazz Festival, där vi fick en recension med 5 hjärtan från Berlingske Tidenes recensent Kjeld Frandsen: Berlingske Tidendes Anmeldelse. Turnén gick även till regionala spelorter i Danmark, och i höst spelar vi konserter i Sverige, Danmark och Norge.

Svend Asmussen Tribute i 2016

Redan som 15-åring hade jag en brinnande lust till att spela jazz på violin. Jag beslutade mig då för att kontakta Svend Asmussen – som tur var stod han med i telefonkatalogen! Han berättande att han inte undervisade men sade att det jag istället skulle göra var att lyssna till Stuff Smith. Det gjorde jag – och Svend och jag har därefter alltid hållit kontakten. För några år sedan gav han mig en stor del av sin notsamling, fylld med handskrivna kommentarer - en väldigt fin gest att få motta! Han ville gärna föra något av det som han har representerat vidare till den yngre generationen.

Sedan jag fick den presenten har jag haft lust att hylla Svend och hans enastående musik! Jag visste att den rätta tidpunkten hade kommit när Jazzhus Montmartre kontaktade mig med en förfrågan om min kvartett ville medverka under prisutdelningen av en Lifetime Achievement Award till Svend.

Vårt program är en hyllning till Svend Asmussen. Musiken vi spelar ger publiken en inblick i Svends samarbete med Ulrik Neumann men även i Svends senare arbete med kvartetten. Programmet inkluderar bland annat Takeoff Blies, Fiddler in Rio, Honeysuckle Rose och June Night.”

Med vänliga hälsningar
Mads Tolling

---------------------------------------------

Vi lägger även till hyllningstexten inför Svend Asmussens 100-årsdag från ambassadören Bengt Säve-Söderberg, som tidigare var ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz:
Hans mycket konservativa föräldrar ville att han skulle bli tandläkare. Ville han ändå syssla med musik så skulle det åtminstone handla om fiol och kammarmusik. Men den unge mannen hade redan då mycket egna och bestämda åsikter. Han hade hört att det i Stockholm fanns en musiker som spelade jazz på fiol. Han hette Emil Iwring. Så trots föräldrarnas invändningar tog den unge mannen sin cykel och avverkade hela vägen till Stockholm. Det tog en vecka men vad gjorde det? Hans liv hade nu fått sin inriktning.
Året var 1932, platsen var Köpenhamn och den unge mannen var Svend Asmussen. Han var då 16 år gammal. Nu i slutet av februari fyller han 100. Ett fantastiskt musikliv har han fått uppleva. Fortfarande relativt pigg har han fortsatt att spela på konserter till bara för några år sedan. Perfektionist och alltid mycket väl förberedd inför varje framträdande. Spelat med många av de största inom jazzvärlden men samtidigt varit med på många scener, inte minst här i Sverige. ”Jag tror inte det finns någon folkpark som jag inte har spelat i” sade han när Riksförbundet Svensk Jazz hedrade honom för hans livslånga insats för jazzmusiken för femton år sedan. ”Och på 1970-talet spelade jag med Putte Wickman i mer än 700 kyrkor. Det var fint men religiös blev jag ändå inte” berättade han vidare.  Han hade då förlorat sin livslånga kärlek och vi trodde alla att hans spelande skulle ta slut. Men där hade vi fel. Vid dryga 85 år gifte han om sig och fortsatte spelandet. Vi kan minnas ett bejublat framträdande för drygt tio år sedan då Stockholms Jazzfestival fortfarande ägde rum på Skeppsholmen.
Under andra världskriget var han med i motståndskampen i Danmark, sattes i fängelse i Berlin, lyckades bli fri och var en av många danskar som smugglades till Sverige i en fiskebåt. Här fick han jobb med Karl Gerhard  och det skulle senare följas av  mängder av andra engagemang. Det mest kända var SweDanes med Alice Babs och Ulrik Neumann. ”Jag är dansk men jag har spelat mycket mer i Sverige än i Danmark”, sade han. Jazzlivet i Sverige ville redan då hedra denne fantastiske musiker och gentleman. Nu har ytterligare femton år passerat. Svend Asmussen är fortfarande samma hjälte. Många, många svenskar har goda skäl att bocka sig djupt och tacka denne eminente musiker och människa. Och hurra lite för Danmark, vilket inte har varit så vanligt på senaste tiden.
Bengt Säve-Söderbergh
Tidigare ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz

###########################################################################

upp

Lördag 5 mars kl 20.00 – Contrast
Anders Larsson Hot Trio

Anders Larsson Hot Trio i Biografbaren, Royal

Jazz som den lät i Sverige på 30-talet! När jazzen anföll Sverige åkte dragspelen fram. Inspirerad av Erik Frank, Nisse Lind, och Jularbo Jr’s jazztrio tar dragspelaren Anders Larsson med oss på en musikalisk resa till den tiden när Biografbaren hette Cafékonditoriet Mecco, och skivorna var stenkakor som spisades på vevgrammofoner.

Redan som 4-åring tjatade Anders till sig sitt första dragspel efter att ha sett Leif ”Pepparn” Pettersson spela i Borlänge. Anders debuterade redan som 6-åring i Jul-Nygammalt, men hade då redan varit med i några radioprogram. Några år senare har han tilldelats ett flertal stipendier, och 1991 blev han framröstad som Årets Dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund. Anders fastnade direkt för Jularbos musik och har aldrig släppt den, även om han idag har spelat i dom flesta stilarter, som går att spela på dragspel.

Idag turnerar Anders runt i hela Norden och spelar i flera olika konstellationer året om, och han kan lika gärna sitta vid ett piano bakom munspelaren Pelle Lindström och spela  blues som att spela rock eller stå bakom kontrabasen och spela swing som att ha dragspelet på magen.

Anders har spelat in ett flertal skivor och på hans Hot-skiva kan man bland annat höra Duke Ellingtons It Don´t Mean A Thing, Stomping At Decca av Django Reinhardt och Stefan Grappelli, All of Me, Limehouse Blues, Sweet Georgia Brown, Vårat Gäng och Regntunga Skyar av Hasse Ekman-Thore Ehrling-Eckert Lundin.

Det här handlar alltså om hotjazz när den var, och är, som bäst. Trion består av Anders Larsson – dragspel, Thorbjörn Hellman - gitarr och Matti Juusola – bas.

Arrangörer: Patrik Kolar och Biografbaren i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb

upp

Onsdag 2 mars kl 19.30 – Contrast
David’s Angels

David’s Angels är en Svensk/dansk grupp som består av: Sofie Norling - sång, Maggi Olin - piano, Fender Rhodes, David Carlsson - elbas och Michala Østergaard-Nielsen - trummor.

Gruppen spelar mestadels musik av Maggi Olin och Sofie Norling. Musikerna, födda på 60-, 70- och 80 talet är influerade från olika håll av jazz, rock och avantgarde. Gruppens musik är karismatisk, modern jazz med antydande popinfluenser, mörka sound och vacker sång.

Michala Østergaard-Nielsen är en av dessa fantastiskt duktiga danska, kvinnliga trumslagare. Michala har en sällsynt förmåga att känna in musiken och bjuda på det där lilla extra med en exakt timing.

David Carlsson är, förutom att vara en förnämlig tillgång med sitt fina basspel i "egna" David's Angels, en mycket anlitat musiker i andra konstellationer. Exempelvis i Malmöbandet LIM.

Maggi Olin är jazzpianist och kompositör, har släppt nio skivor i eget namn och med egen musik. Dessutom medverkar hon på ett stort antal skivor med både svenska och utländska musiker. Undervisar på Musikhögskolan i Malmö och har själv en examen från Berklee Collage of Music i Boston.

Sofie Norling fick förra året motta Åke Hasselgård-stipendiet. Motiveringen löd: ”Sofie Norling är en redan etablerad jazzsångerska, kompositör och textförfattare. Med sin vackra själfulla röst och intensiva scennärvaro förmedlar hon musiken på ett personligt och alldeles lysande sätt”.

Under 2014 genomförde bandet en större och mycket uppskattad turné i USA och Canada med spelningar på stora jazzfestivaler i Vancouver, Rochester och Ottawa. John Nugent, producent/konstnärlig ledare för ”Xerox Rochester International Jazz Festival” skriver: ”Vi har under festivalens 14-åriga historia haft över 120 nordiska jazzgrupper representerade. David's Angels kan rankas bland de fem bästa i alla aspekter.”

Förra året var gruppen med i ett internationellt showcase på de Nordiska ambassaderna i Berlin, för att representera och marknadsföra svensk jazz.

Länk till låten ”Rid of You” från senast plattan ”What it Seems”.

upp

Torsdag 25 februari kl 19.30 – Biografbaren, Royal
Elisabeth Kontomanou & Gustav Karlström

Skön loungejazz i världsklass med sångerskan Elisabeth Kontomanou, som har framträtt på scener över hela planeten, ibland med solokonserter och ibland tillsammans med storheter som John Scofield och Michel Legrand. Med sig som ackompanjatör har hon en snart lika klart lysande stjärna på jazzhimlen – sonen Gustav Karlström på piano, som bland annat erhållit Monica Zetterlund-stipendiet som ”lovande nykomling”.


Elisabeth Kontomanou presenterades i en intervju, som sändes i Kulturradions K1 i mars 2012, på följande sätt:
"Det finns röster och så finns det röster. Den Grammy-belönade sångerskan Elisabeth Kontomanou hör till de jazzsångerskor vars röst man inte glömmer i första taget. Hennes musik är lika internationell som hennes rötter. Hon har en grekisk mamma och en afrikansk pappa men växte upp i ett fosterhem i Frankrike. Den tuffa uppväxten, som även omfattar ett år i ett härbärge bland nunnor i Harlem i New York avspeglar sig i hennes musik, som är dynamisk och mångfacetterad och texterna bygger till stor del på hennes egna upplevelser. Elisabeth Kontomanou har sjungit med många av de stora som Mike Stern, Michel Legrand,John Scofield och Toots Thielemans."


Elisabeth Kontomanou växte upp i Lyon. Hennes mor var läkare från Grekland och fadern, jazzsångaren Joe Maka, kom från Guinea. Hon har arbetat och bott bland annat i Paris och New York samt sjungit med bland andra John Scofield, Leon Parker, Michel Legrand, Mike Stern, Toots Thielemans och Geri Allen.

Elisabeth skivdebuterade 1998 och framträdde i sin första konsert i Sverige på Fasching i Stockholm i januari 2010. Hon har släppt åtta skivor hittills och den senaste Secret of the Wind kom ut 2012. På den skivan medverkar även Geri Allen. Elisabeth och Geri träffades första gången 2011 på Jazz Rafale festivalen i Montreal. De hittade varandra direkt, både musikaliskt och själsligt, för att fyra månader senare återförenas i Frankrike för att skapa albumet Secret of the Wind.

Gustav Karlström, som är född 1985, är jazzsångare, pianist och arrangör. Han har studerat vid Musikhögskolan i Stockholm och tilldelades 2009 stipendiet Till Monica Zetterlunds Minne i kategorin ”lovande nykomling”. Motiveringen löd: ”Gustav Karlström – denne unge sångare, pianist, kompositör och arrangör – är något av en sensation. Här finns inga genre-staket, som begränsar uttryckslusten och han låter sig inspireras av förebilder från alla håll och kanter. Utsökt sångare, smakfull pianist, som rör sig i en spännande klangvärld.”

Gustav har hunnit medverka på 6 olika album som pianist, sångare, arrangör, kompositör och konstnärlig ledare i sin intensiva karriär. Han arbetar även som pedagog vid olika workshops.
Repertoaren sträcker sig från den tidigaste jazzen på 20-talet till modernare soul – från Louis Armstrong till Stevie Wonder.

Arr.: Patrik Kolar och Biografbaren i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

upp

Tisdag 23 februari kl 15.00 – Eskilstuna Teater
Titti Sjöblom & Ehrling Eliasson

”Alice Babs – Mamma & Idol” på Teatern
är rubriken och programförklaringen inför konserten, som är en fullängdskonsert i två set, som i Västerås Konserthus 2015 sågs och hördes av nära 600 besökare. Det är Alice Babs dotter Titti Sjöblom, som tillsammans med sin make gitarristen och sångaren Ehrling Eliasson inleder sin månadslånga turné med programmet, som i ord och ton berättar mångsidiga, musikaliska minnen ur ett nära och personligt perspektiv om ALICE BABS. Med sig har de pianisten och arrangören tillika gode vännen Krister Lundkvist.

Programmet - som tar avstamp på 40-talet, i början av Alice Babs långa och framgångsrika karriär, och sträcker sig ända in på 2000-talet – bjuder på glimtar från några av Alices fantastiska samarbeten med musikaliska storheter som Povel Ramel, Charlie Norman, Bengt Hallberg, Ulrik Neumann, Svend Asmussen och Duke Ellington m fl. Jazz, swing, barnvisor och schlagers blandas här med personliga berättelser och anekdoter från Titti och Ehrlings egna upplevelser tillsammans med Alice vid sidan av och från scener och skivstudios, alltifrån Tittis allra första skivinspelningar med sin mamma på 50-talet till Alice allra sista turné tillsammans med just Titti & Ehrling. Idén till programmet kom faktiskt från Alice själv då hon för några år sedan hörde Titti och Ehrling sjunga Droppen Dripp och Swing it Magistern…

Medverkar gör alltså:

Titti Sjöblom, som genom hela sin karriär som sångerska även samarbetat med sin mamma Alice på skiva, i TV, på scen, i musikal och shower med mera. Samarbetet sträcker sig från Tittis allra första inspelning på stenkaka i början av 50-talet, innan hon fyllt två år fram till mamma Alice allra sista framträdanden på scen sommaren 2004, och då i trioformatet - Alice, Titti och Ehrling.

Ehrling Eliasson, äkta Norrlänning och Tittis äkta make sedan 14 år tillbaka, är en fullkomligt lysande gitarrist och ackompanjatör av yppersta klass. Sedan 90-talet har han vid flera tillfällen ackompanjerat Alice både i Sverige och utomlands, i TV på scen och på skiva.

Krister Lundkvist, pianist och arrangör, som både har arrangerat musik för och ackompanjerat Alice, Titti och Ehrling i olika sammanhang sedan 90-talet.

OBServera att denna föreställning alltså är en fullängdsversion på dryga 2 timmar med paus till skillnad från de korta varianter, som annars ofta framförs och bland annat nu senast den 3/2 i år som en lunchkonsert hos Scenkonst Sörmland och även häromsistens hos Josef´s House of Blues.

Ska det bli UTSÅLT igen som på de flesta andra ställen de har besökt?

upp

Onsdag 17 februari kl 19.30 – Contrast
Ann Blom Quartet

Bandledaren, pianisten och arrangören Ann Blom är lite av en doldis men många jazzentusiaster känner väl till henne. Ann Blom Quartet har funnits sedan 2009 och musikerna i gruppen kommer från den svenska jazzeliten. Johan Setterlind sätter stor prägel på musiken med sitt varma och lyriska trumpetspel.

CDn ”Stepping through” som kom för ett par år sedan fick ett stort genomslag. ”…lysande bra kammarjazz med brilliant trumpetspel av Johan Setterlind … Ann Blom gör små inpass med sin fina sångröst lämpad för jazz, men hennes lyriskt begåvade pianospel och spelglädje njuter jag mest av…” skrev en recensent. ”…alldeles utsökt bra…” skrev en annan.

Musiken är en blandning Ann Bloms och Johan Setterlinds kompositioner och standards i egna arrangemang, ofta finstämt men också med ordentlig sväng.


I gruppen ingår också Filip Augustsson – bas och Jesper Kviberg – trummor.

upp

Onsdag 10 februari kl 19.30 – Contrast
Erik Söderlind-Martin Widlund-Robert Erlandsson: Django Meets Wes

I denna trio samarbetar två av landets främsta gitarrister med att hylla sina husgudar.

Gitarristen Erik Söderlind är knappast en nykomling för någon på den svenska jazzscenen. Han har turnerat frekvent i både Sverige och i utlandet i många olika konstellationer. Erik är rotad i den amerikanska jazztraditionen och har skapat sitt eget tonspråk med ett unikt spelsätt.
Erik var Alice Babs stipendiat 2010 och har turnerat med bl.a. Magnus Lindgren, Svante Thuresson, Jojje Wadenius, Barbara Hendricks och Nils Landgren.

Gitarristen Martin Widlund har studerat Django Reinhardts gitarrspel och har spelat med flera av de främsta gitarristerna i sin genre. Han är själv också en mycket uppskattad gitarrist och Django Reinhardt tolkare. Förra året släpptes den kritikerrosade skivan "Bertheléville" med Gustav Lundgren trio. En hyllning till Django Reinhardt, där förutom gitarristerna Gustav och Martin även Antoine Boyer gästspelar på gitarr.

Basisten Robert Erlandsson är en av de mest anlitade svenska basisterna. Han har också lett egna grupper och spelat med flertalet av landets kända jazzprofiler.

”Django meets Wes” bjuder på en blandning av gitarristerna Django Reinhardts och Wes Montgomerys spelstilar och repertoar. Välkända låtar av dessa gitarrister kommer att framföras. 1940-talets swing möter 1960-talets bop.

upp

Onsdag 3 februari kl 19.30 – Contrast
Vivian Buczek och Martin Sjöstedt Trio hyllar Ella Fitzgerald: Dear Ella

År 2017 skulle Ella Fitzgerald ha fyllt 100 år. Så – efter förra årets succéartade turnéer med sin 4:e kritikerrosade skiva Curiosity tar sig Vivian Buczek nu an sin inspirationskälla, Ella Fitzgerald, för att göra en värdig hyllning till henne – men med sitt eget uttryck.
Allt började när pappan och musikern Bruno Buczek gav sin dotter den legendariska skivan Ella in Berlin.

Vivian är utan tvekan en av våra främsta jazzsångerskor. Hon har den särskilda förmågan, i likhet med Ella, att alltid få det att svänga. Pressen säger: "Om inget oförutsett inträffar kommer Vivian en lång tid framöver att ligga främst bland våra jazzsångerskor. Hon har allt - känsla, timing, rytmik, frasering, artikulering och en underbar humor med glimten i ögat."

"Dear Ella" ger oss jazzälskare en ny och annorlunda upplevelse av legenden. Martin Sjöstedt med sin trio backar upp Vivian på ett elegant och dynamiskt sätt och ger också en modernare tolkning av dåtidens jazz.

Trion består av Martin Sjöstedt - piano, Niklas Fernqvist - bas och Daniel Fredriksson - trummor.

upp