2011


2011

Fredag 16 december kl 21.45 - Josef's House of Blues
Succéorkestern Astoria bjuder upp till dans

Mitt i julbrådskan bjuder Succéorkestern ASTORIA och Josef’s House of Blues in till dans. Passa på att lyssna till Sveriges bästa nostalgiband och ta en svängom och låt dig svepas med i dansens virvlar med musik från 30-talet ända fram till våra dagar. I repertoaren hittar vi bland annat örhängen som Med dig i mina armar, In The Mood, Manboy, Bei mir bist du schön, See you later alligator, La DolceVita och Bel Ami. Vid scenkanten brukar orkestern dessutom presentera en låtmeny med orkesterns hela repertoar, ur vilken publiken har möjlighet att välja sin egen favoritmelodi.

Det går också bra att enbart med öronen njuta av musiken, som alltså framförs av det mycket svängiga 10-mannabandet Astoria med Lars Tull i spetsen. I bandet hör vi Camilla Arvidsson - violin och sång, Åke Wejeus - altsax och klarinett, Gunnar Inge - altsax, Lasse Kjellström - tenorsax, Niclas Ericson - trumpet, trombon, dragspel och sång, Ola Sjönneby - trumpet och sång, Jonas Iwarsson - piano och sång, Håkan Carlsson - gitarr, Urban Lindhé - trummor samt inte minst kapellmästaren Lars Tull - kontrabas.

Orkestern bildades redan 2002 och har sedan dess hunnit med åtskilliga framträdanden med dels enbart Astoria och dels i samarbete med bland andra Peter Harryson, Wille Crawford, Mattias Enn, Ulf Larsson, Mike Florette, Anders Eldeman, Keytown Harmony i fem stora shower, Coppertown Harmony och Teaterföreningen Scenknuten.

Den som är förtjust i den numera så berömde tyske sångare Max Raabe, som med sin Palast Orchester framför schlagermusik från 1920- och 1930-talen kommer säkert att i Astoria hitta en ny favorit.

Det är på förekommen anledning som vi påpekar, att något danstvång inte föreligger.

Före konserten och med insläpp redan från kl 19.00 kommer årets mottagare av Eskilstuna Musikpris – Josef Makdesi – att erbjuda mat från sitt kök på Josef’s House of Blues. Se dock till att boka bord i tid.

Arrangör: Astorias Vänner i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.

Onsdag 7 december kl 19.30 - Lokomotivet
Lill-Babs och Ulf JohanssonWerre med Claes Crona Trio

upp

Onsdag 30 november kl 19.30 - Contrast
Rigmor Gustafsson Quartet

Rigmor Gustafsson är en av Sveriges mest hyllade sångerskor. Med sin varma raka röst och breda repertoar når hon ut till en stor publik och är också en stor favorit hos Eskilstunapubliken. Skivframgångarna har varit många. Hennes senaste fyra album har belönats med guldskiva vilket gör henne unik inom svensk jazz. Hon framträder kanske oftare på olika scener i Europa än i Sverige.

Hennes svenska och internationella kvartett består av Rigmor Gustafsson, sång, Jonas Östholm, piano, Martin Höper, bas, och Chris Montgomery, trummor.
Såväl standardlåtar som egna kompositioner står på låtlistan.

Ska det bli UTSÅLT på Contrast liksom förra gången Rigmor var på besök?

Fredag 25 november kl 19.30 - Fors kyrka
Vocado – årets kör

Om man uppskattar The Real Group och The Swingel Singers så får man helt enkelt inte missa detta tillfälle att göra bekantskap med vokalgruppen Vocado, som just i dagarna är ute på en jazzkonsertturné i Sverige. Fredagen den 25 november står Eskilstuna och Fors kyrka på tur och arrangör är Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Sveriges Körförbund, Svensk Jazz, Eskilstuna Församling samt tidningen SméJournalen.

I gruppen, som består av fem körmedlemmar och bildades 2004 på Sjöviks folkhögskola utanför Avesta, ingår Amelia Sjöberg, sopran, Malin Gavelin, mezzosopran, Lukas Gavelin, tenor, Anton Leandersson- Andréas, baryton, och Joel Nilsson, bas.

Vocado utsågs till Årets kör 2011 av Sveriges Körförbund och 2010 blev man vinnare i jazz- och popkategorin vid Vocal.total i Graz i Österrike. År 2009 framstod man som vinnare av Kaggenstipendiet, tilldelat av Orphei Drängar och 2008 vann man första pris och juryns specialpris vid International A Cappella Contest i Leipzig. I augusti innevarande år gav man ut debutskivan Northern Lights.

Gruppen är nyligen hemkommen från en turné i Kanada och New York och förutom flitigt turnerande i Sverige har hela Europa varit gruppens arbetsfält under de senare åren. Inom en inte allt för avlägsen framtid står nu Asien och Taiwan på tur för en turné. Framgångarna har i sanning varit stora för denna kör och dess synnerligen kompetenta körmedlemmar som med rösten som enda instrument verkligen har förmågan att trollbinda sin publik.

Repertoaren består av allt från visor och folkmusik till pop och jazz, alltid helt a cappella och ofta framfört med mycket personliga tolkningar och jazzpubliken den 25 november kan förvänta sig såväl svängiga bossor som swinglåtar och smäktande ballader.

upp

Lördag 19 november - Eskilstuna Stadsmuseum
Kl 13.00 – Vernissage ”Bygget”
Kl 14.00 – Konsert med Kustbandet

Eskilstuna Kulturs utställning på Eskilstuna Stadsmuseum om Bygget, sin tids stora idrotts- och kulturarena i Eskilstuna, invigs under lördagen kl 13.00 med vernissage.

Idrottsbyggnaden eller Bygget kom till i november 1911 och byggdes på 14 dagar. Det var ett provisorium för att klara Atletklubbens värdskap för SM i brottning och skulle rivas efter mästerskapen. Så blev det inte. Bygget stod kvar till 1955och blev förutom en idrottsarena en plats för cirkus, hundutställningar, dans, religiösa och politiska möten och jazzkonserter, då man bland andra kunde höra Duke Ellington, Jimmy Lunceford, Edgar Hayes och andra av den tidens musikaliska storheter.

I samband med detta ger jazzorkestern Kustbandet en konsert i Ångmaskinshallen med start kl 14.00.

Kustbandet (12 man) bildades 1962 av Christer "Cacka" Ekhé och Kennet Arnström. I började spelade man New Orleansjazz, men efterhand utvecklades gruppens musik mer i riktning mot en stil, som utgick från 20-talsbandledare som Duke Ellington, Louis Armstrong, Luis Russel och Jelly Roll Morton. Idag är rubriken på bandets konserter From Ragtime to Swing och omfattar större delen av det tidiga 1900-talets jazzgenrer. Orkestern framträder på konserter, danstillställningar och festivaler och har även turnerat i ett tjugotal länder. Sedan 1987 är trombonisten Jens "Jesse" Lindgren kapellmästare för Kustbandet.

Entré till konserten: 50 kr.
Biljetter kan köpas utanför Ångmaskinshallen under lördagen efter vernissagen.

Onsdag 16 november kl 19.30 - Lokomotivet
Janne Schaffer - Björn J:son Lindh - Stefan Blomquist

Janne Schaffer, en av våra gitarrgiganter, kommer till Lokomotivet i Eskilstuna den 16 november tillsammans med sina musikerkolleger Björn J:son Lindh och Stefan Blomquist. Trion har spelat ihop i snart tjugo år och uppträtt både nationellt och internationellt, på stora festivaler och mindre kulturscener.

Konserten blandar anekdoter från Jannes rika musikaliska liv med filmmusik, tvåtusenårig egyptisk folkmusik, musik med rötter i Balkan och mycket annat. Bland annat kommer stycken som Norrland, Brusa högre lilla å, Härifrån till evigheten, Så skimrande var aldrig havet samt musik från Lasse Åbergs nya film att framföras.

Janne Schaffer har en lång karriär bakom sig och har medverkat på cirka hälften av ABBA:s drygt hundra inspelningar. Under 60-talet spelade Janne i gruppen Sleepstones som hade en knippa listplaceringar. 1970 började han sin karriär som studiomusiker och det har hunnit bli över 4 700 inspelningar sedan dess!
1973 släppte Janne sin första soloplatta som kom att tävla med både ABBA och Ted Gärdestad om topplaceringarna på försäljningslistorna. Under åren har Janne gjort 14 skivor under eget namn, bl.a. en skiva i Los Angeles 1978 tillsammans med medlemmar ur gruppen Toto.
Han har också spelat in fem skivor med Electric Banana Band, en musikalskiva , "Trollkarlen från Oz".
Två Grammisar och regeringens hedersmedalj Illis Quorum har det också blivit genom åren.

Björn J:son Lindh är född i Värmland, trakterar både tvärflöjt, sopraninoblockflöjt samt keyboard i trion. Han har studerat vid Ingesunds musikhögskola och Kungliga musikhögskolan i Stockholm.
Björn har förutom Janne Schaffer turnerat med bland andra Cornelis Vreesvijk, som han också var producent för, Staffan Scheja, Jan Akkerman (gruppen Focus), John Hiseman (gruppen Colloseum) samt Isildurs Bane.
Han har spelat in ett tjugotal skivor i eget namn och producerat ett otal andra.
Björn har också jobbat med att komponera musik till teateruppsättningar på Dramaten, Stockholms stadsteater och Radioteatern.
Dessutom har han tonsatt ett stort antal filmer och tv-serier såsom exempelvis Jägarna, Vi hade i alla fall tur med vädret - igen, Mannen från Mallorca, Mannen på taket, den svenska thrillern Sjön och mycket mera.
Han har också hunnit med ett stort antal kammarmusikaliska och symfoniska verk.

Stefan Blomquist är också han född i Värmland och spelar keyboard i trion. Han flyttade till Stockholm 1978 för att studera vid Kungliga musikhögskolan.
Han gjorde sig snabbt ett namn i stadens musikkretsar och fick genast jobb som keyboardist i fusiongruppen EGBA, senare också som medlem i Gustavo Bergalli kvintett och Björn Alke kvartett.
Stefan var under 80-talet flitigt anlitad som studiomusiker på Mistlur Records där han bl.a medverkade på två skivor av Thåströms grupp Imperiet, Thåströms första soloplatta, skivor med Ann-Kristin Hedmark, Lädernunnan, Docenterna m.fl.
Under mitten av 80-talet och framåt fortsatte Stefans yrkesbana med skivinspelningar och turnéer med bl.a. Monica Zetterlund, Olle Adolphsson, jazztrombonisten Eje Thelin, Ulf Lundell, Adolphson & Falk, Imperiet, Monica Thörnell - för att nämna några.
1992 träffade Stefan Janne Schaffer och ett långvarigt samarbete inleddes, bland annat i Jannes musikprojekt, Electric Banana Band, Schaffer Electric Band och trion tillsammans med Björn.
Stefan har medverkat på ett stort antal av Jannes skivproduktioner som han också spelat in i sin musikstudio Crunch Music Studio. Stefan är sedan 2006 också medlem i gruppen Fläsket Brinner.

Onsdag 9 november kl 19.30 - Contrast
Jojje Wadénius & Trio X

Onsdagen den 9 november kommer en riktig världskändis till Contrast-scenen i Eskilstuna. Då gästas nämligen Eskilstuna Jazzklubb av ingen mindre än Jojje Wadénius, gitarrist, basist, kompositör, arrangör, producent och sångare. I sitt sällskap har han Trio X, som av många anses vara en av Sveriges främsta improvisationsgrupper.

Jojje Wadenius inledde sin bana som professionell musiker 1968 då gruppen Made in Sweden bildades. Detta band utvecklades till att bli en av de mest framstående underground-musikgrupperna vid den tidpunkten. Det stora genombrottet kan väl dock sägas ha skett i samband med hans medverkan i den amerikanska gruppen Blood, Sweat & Tears. Bland många här i Sverige är ha ändå mest känd för att ha sjungit barnvisor under 1970-talet.
Under c:a 25 år har han till och från bott och verkat i USA och under 80-talet var han en av de mest efterfrågade studiogitarristerna och spelade i många olika konstellationer. Han har under sitt relativt långa yrkesliv i huvudsak rört sig i gränslandet mellan jazz och rock och otaliga är de berömdheter som han har framträtt tillsammans med. För barnvisorna och för sitt arbete i Made in Sweden har han mottagit fem stycken Grammisar.

I sitt sällskap har Jojje Wadénius som sagt gruppen Trio X bestående av Joakim Ekberg vid trummorna, Per V Johansson, bas och Lennart Simonsson på piano. Gruppen har givit ut flera skivor och är verksam som en fast ensemble inom länsmusiken i Uppsala län. Trio X har framträtt med bland andra Meta Roos, Rigmor Gustafsson, Orphei Drängar och Bengan Jansson.

Jazz, blues och visa är den sammanfattande rubriken på konserten på Contrast kommande onsdag och detta är helt kort vad publiken har att se fram mot!

Onsdag 26 oktober kl 19.30 - Contrast
Hacke Björksten Quintet - Three Generations

Tenorsaxofonisten Hacke Björksten räknas till legenderna inom svensk jazz. Han kom som mycket ung från Helsingfors till Göteborg och startade sin karriär i Kenneth Fagerlunds orkester för att något senare pröva vingarna med ett eget band. Det stod inte länge på förrän han hamnade i Stockholm med engagemang på Nalen. Mellan 1955 och 1961 tillhörde Hackes band Nalens favoriter. 1956 fick han Orkester-Journalens utmärkelse ”Gyllene Skivan” (= årets bästa skivinspelning ) för sin skiva ”On the Alamo”.

När det vankades nya toner med rock och pop tog han en lång time out och utbildade sig till civilekonom och musicerandet blev en fritidssysselsättning. Numera är det åter musiken, som står i centrum för den glade pensionären Björksten. Det är bara prästbetyget, som skvallrar om att han nått den rangen, för i sinnet är han fortfarande 20-åringen, som spelar med intensiv glöd och passion för jazzen. Någon har sagt, att han är en ”helsvart” tenorist, för ur saxofonen väller det fram blod, svett och ånga. Han är dessutom utrustad med en stor rytmisk artär samt älskar att stå på scenen för att få tillfälle att berätta för publiken om sin musik.

Med konstellationen ”Three Generations” har han fått samman ett band, som består av det bästa som finns i landet. I frontlinjen har han sällskap av trumpetaren Karl Olandersson, som tillsammans med pianisten Mathias Algotsson bildar den yngsta delen av bandet. Basist är Hans Backenroth och bakom trummorna hör vi den rutinerade Ronnie Gardiner.

Kvintetten bjuder på musik, som är melodiös och harmonisk och har en påtaglig sväng. Repertoaren innehåller standardlåtar ur ”The Great American Songbook” och musik från gruppens CD, som heter just ”Three Generations”.

upp

Fredag 21 oktober kl 20.00 - Konserthallen
Bengt Hallberg -- Emmas Trio

Fortsatt Eriksgata för Bengt Hallberg

Efter 9 års bortavaro satte sig Bengt Hallberg i november 2010 i Berwaldhallen, som var nära nog utsåld, åter vid en konsertflygel. Bengt har under denna tid vårdat sin hustru Britt, som avled sommaren 2010 efter en långvarig sjukdom. För alla dem, som har Bengt Hallberg i sitt hjärta blev de första ackorden en underbar aha-upplevelse. Den fanns där fortfarande – den omisskännliga och välbekanta klangen!

Eskilstuna Jazzklubb har lyckats engagera Bengt till en konsert den 21/10 i Konserthallen. Vi bjuds då på en solokonsert i en längre avdelning, som kompletteras med en avdelning med sångerskan Emma-Karin Maurins trio med Emma, Anders Andersson på piano och vibrafon samt Jonas Welander på bas.

Det blir ett riktigt kärt återseende för Eskilstuna-publiken, eftersom det är 15 år sedan som Bengt Hallberg senast gästade Eskilstuna Teater den 28/2 1996 tillsammans med sina vänner Arne Domnérus, Putte Wickman och Rune Gustavsson.

Vid årets Jazzriksdag tilldelades Bengt Hallberg Svenska JazzRiksförbundets kanske allra tyngsta utmärkelse – Life Time Achievement (för livslång insats för jazzen). Vi tillåter oss att citera ur motiveringen:

"Bengt Hallbergs ljuva musik har förgyllt vår tillvaro i mer än 60 år. Hans första platta kom ut redan 1948. Sedan dess har han varit en viktig del av den i många stycken fantastiskt framgångsrika svenska jazzen. Med sitt eleganta spel och bildade framtoning har han varit en självskriven medlem i många olika konstellationer. Han har spelat med i stort sett alla i den svenska jazzeliten liksom med flera världsnamn.

Hans spel är smakfullt och fantasirikt, bestämt men inte hårt. Samtidigt som han gärna blandar cool jazz med swing och virtuos bebop gör hans klassiska skolning att det ibland kan dyka upp influenser från barockmusik eller senare tiders romantik.

Med sin suveräna mångsidighet har han under perioder varit en stomme i framstående jazzensembler som Radiojazzgruppen och Arne Domnérus orkester. Han är också en mångsidig arrangör och kompositör.

Hans personliga spel, med klassiskt anslag och oemotståndligt sväng rymmer såväl enkelhet som intrikat musikalisk rikedom. Det är en stor glädje för Svenska Jazzriksförbundet att få tilldela sitt stora hederspris för livslång insats för jazzen till Bengt Hallberg år 2011."

Bengt Hallberg är en av de mest betydande jazzmusikerna genom tiderna i Sverige. Han började studera klassiskt piano tidigt och skrev sitt första jazzarrangemang redan vid 13 års ålder. År 1949 gjorde han sin första skivinspelning med Arne Domnérus orkester. På 1950-talet spelade han in skivor med de flesta av de amerikanska jazzmusiker, som då gästade Sverige. Trumpetaren Clifford Brown och saxofonisten Stan Getz var två av dem.

Bengt studerade även komposition för Lars-Erik Larsson vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är en synnerligen mångsidig musiker, som under senare år har komponerat en hel del film- och TV-musik och bland annat skrivit musiken till Madicken.

Han har spelat in ett flertal skivalbum i eget namn. Senast gjordes det så sent som i somras på Jazzmuséet i Strömsholm. På skivan kan man bland annat höra Tea for Two, The Midnight Sun Never Sets, Dinah och Stardust och det skulle förvåna mycket om vi inte får höra dem igen i Hallbergs tappning i Konserthallen den 21/10.

Ett mycket efterlängtat och kärt återseende för publiken, som i den fullsatta Berwaldhallen hyllade Bengt Hallberg med stående ovationer den 22 november 2010. Ska det bli samma sak i Konserthallen den 21/10?

- - - - -

Emmas Trio

Konserten inleds med ett framträdande av en av våra lokala storheter - Emmas Trio, som består av 3 framstående musikpedagoger och mycket professionella musiker i flera olika sammanhang. Det handlar om sångerskan Emma-Karin Maurin, basisten Jonas Welander och Anders Andersson på piano och vibrafon. Trion har spelat på jazzklubbar, i kyrkor och konsertsalar samt samarbetet med Eskilstuna Symfoniorkester, Eskilstuna Kammarorkester och många andra. Repertoaren blir här jazz, pop, chanson och en del eget material. Trion kommer för övrigt även att framträda i samband med det Litterära Gästabudet i Lokomotivet den 20 november.

Lördag 15 oktober kl 19.30 - Contrast
TunaJazzen’11

2011 års TunaJazzen gör ett försök att locka till sig en yngre publik utan att för den skull skrämma bort den trogna TunaJazzen-besökaren. Genom att bredda det musikaliska utbudet och även engagera några orkestrar med en yngre medelålder är tanken att försöka nå musikintresserade i ett större åldersspann. Musikaliskt innehåller årets upplaga allt från sammetslena ballader i popgenren förmedlade av bl.a. Lena Dahlström, till countryklanger och rivig taggtrådsblues. Allt detta kommer att blandas med traditionella jazz evergreens från The American Song-book, swing, latin och bebop.

Öppnar kvällen gör Copy Of som tillsammans med Karl Appelmos "Traveling", hade en bejublad konsert på bibliotekets Lilla scen i vintras. Musikstilen för de båda orkestrarna kan beskrivas som singer/songwriter orienterad med country och blueskänsla. Vi kommer att bli bjudna på mycket eget material från de båda banden. I Travelings fall blir det uteslutande smakprov från Karl Apelmos musikaliska värld och från bandets debutskiva.

Den tidigare Eskilstunabon John Jönssson kommer även i år att medverka med två orkestrar nämligen Consoul och The Rhythm'n Bop Orchestra.

Janne Elvi bjöd några musiker på lunch en fredag på eftersommaren och saken var klar! Friday Lunch var bildat. Vi kommer att bli bjudna på musik skrivna av konstellationens medlemmar och kanske några standards, detta i skilda stilar.

Bluesälskarna kommer inte att lämna årets TunaJazzen utan ståpäls heller, det kommer nämligen kvällens sista band BlueThrill med Cecilia Ringkvist i förgrunden att se till. Cecilia har en röst som är förvillande lik Janis Joplins vilket gör att man associerar resten av bandet till Big Brother And The Holding Company och det är helt i sin ordnig.

Under kvällen kommer mat och dryck att serveras av restaurang P-2.

upp

Onsdag 28 september kl 19.30 – Contrast
STOCKHOLM CLASSIC JAZZ BAND

Onsdagen den 28 september kommer sex mycket välmeriterade svenska jazzpersonligheter till Contrast, nämligen medlemmarna I Stockholm Classic Jazz Band.

Bandet, som bildades 1986, utgörs av Christer Ekhé, trummor och sång, Göran Eriksson, klarinett och altsax, Holger Gross, banjo och gitarr, Göran Lind, kontrabas, Jens Lindgren, trombon och sång samt Bent Persson, trumpet och kornett. Här är det fråga om herrar som var och en tar mycket seriöst på sin uppgift, nämligen att spela underhållande musik av hög kvalitet och med äkta spelglädje. Ett flertal av orkestermedlemmarna är internationellt uppmärksammade och Jens Lindgren som under konserten fungerar som presentatör är dessutom en känd radioröst, som 1994 tilldelades ÄdelJazzpriset. Holger Gross, uppväxt med den engelska revivaljazzen, är bandets ledare.

Orkesterjournalen har bl.a. skrivit att ”Classic Jazz Band är det mest kompetenta tradband i landets historia, post för post. Deras musik är en blandning av new orleanska kryddor, arrangerad swing, tillrättalagd dixie samt en del svåretiketterat”.

Bandet har medverkat i jazzfestivaler i ett flertal länder i Europa tillsammans med ett stort antal internationellt uppmärksammade musiker och i juni 2000 framträdde man i en konsertturné med svenska jazzmusiker som avslutades i Carnegie Hall i New York på Sveriges nationaldag,

Publiken under Contrast-konserten kan förvänta sig musik vidareutvecklad ur New Orleans-jazzen med en blandning av hot dance music, swing och vackra melodier, allt framfört med stor respekt för de gamla mästarna Louis Armstrong, Bix Beiderbecke och andra storheter.

upp

Fredag 23 september 2011 kl 20.00 - Lokomotivet
GEORGIE FAME med SANDVIKEN BIG BAND

Han är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Georgie Fames stora hits "Yea Yea" och "The Ballad of Bonnie and Clyde" från 1960-talet minns vi väl. Nu är han äntligen tillbaka för en exklusiv mindre turné i Sverige och backas då upp av ett av vårt lands främsta storband - Sandviken Big Band. Det är fem år sedan han besökte Eskilstuna och en välfylld Teater senast och på publikens begäran kommer han nu tillbaka. Han är dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.

Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.

Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. "Rhytm And Blues At The Flamingo" släpptes 1964, och senare det året kom listettan "Yeah Yeah".

Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Alison, gjorde "Yeah Yeah" till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna "Get Away" och "The Ballad Of Bonnie And Clyde". Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.
Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.

Fame har också spelat "Straight Jazz" på jazzklubben Ronnie Scott's i London under åren och bland annat gjort "A Tribute to Hoagy Carmichael" tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och förstås otaliga turnéer med Sandviken Big Band.

Sandviken Big Band föddes 1968 och är ett av vårt lands främsta storband, som inte behöver någon närmare presentation. Listan på jazzsolister och gästsolister kan göras hur lång som helst.

Vi lovar att det kommer att svänga rejält med denna stora artist, som med en helt fantastisk publikkontakt verkligen äger scenen och når långt utanför scenkanten.

upp

Fredag 29 april kl 20.00 - Lokomotivet
La Gaylia och Jan Lundgren Trio med gitarristen Andy Pfeiler som gäst

Jazz meets Soul” är rubriken i ett unikt musikaliskt möte mellan två världsartister, som på det allra bästa sätt har inspirerat varandra. De har olika musikaliska bakgrunder, men båda med jazzens puls i blodet. En musikalisk duell i jazzens rike, där Jan Lundgren har sin naturliga hemvist. LaGaylia, som för dom flesta är känd från stora scener och TV med sin soulrepertoar, har ett varmt och innerligt förhållande till jazzen, hittills okänt för hennes svenska fans. De som hade förmånen att uppleva deras fantastiska konsert på Jazzens Museum i somras kommer aldrig att glömma den, men nu är det vår tur att i Eskilstuna få njuta av deras musikalitet. I trion hör vi förutom Jan Lundgren vid flygeln också Mattias Svensson på bas och Zoltan Csörsz Jr bakom trummorna.

LaGaylia är född 1961 i Florida och dotter till jazzmusikern och sångaren Hal Frazier. Hon kom till Sverige 2001 och har sedan dess haft en enastående karriär inom de flesta genrer. Hon har verkligen gjort sig ett stort namn på de stora scenerna i Sverige. Med sin självlysande scenpersonlighet hittade hon direkt en plats i publikens hjärtan och hennes artisteri och utstrålning gör sig lika bra på stora som på mindre scener. Hon har medverkat i ett flertal TV-program, blivit utvald till Melodifestivalen flera gångar, medverkat i Stockholm Jazz & Blues Festival, turnerat med Putte Wickman och med Robert Wells ”Rhapsody in Rock”. Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Stiftelsen Jazzens Museum tilldelade henne 2010 års Anita O´Day-pris med motiveringen ”Mångsidighet, musikalitet och oemotståndlig känsla personifierar LaGaylia Fraziers sång. Bland flera olika musikstilar framför hon också de klassiska jazzmelodierna på sitt synnerligen personliga och medryckande vis”. Hon är med andra ord en av vårt lands bredaste och mest kompetenta artister. Senast såg och hörde vi henne med sitt Soul & Funk Band i februari 2009 inför en i det närmaste fullsatt Eskilstuna Teater.

Jan Lundgren räknas som en av världens mest framstående jazzpianister. Hans trio, med Mattias Svensson och numera Zoltan Csörsz jr, slog igenom 1997 med skivan "Swedish Standards" som också vann Orkesterjournalens "Gyllene Skiva 1997" (= Årets bästa Jazzskiva). Skivan "European Standards" kom våren 2009. Jan Lundgren har på skiva och konserter samarbetat med exempelvis Richard Galliano, Paolo Fresu, Johnny Griffin, Lars Danielsson, Joe LaBarbera, Lee Konitz, Andy Martin, Arne Domnérus, Putte Wickman, Stacey Kent, Mark Murphy, Conte Candoli, Georg Riedel och Jacques Werup. Han turnerar regelbundet över hela världen, framför allt i Europa. Jan Lundgren spelar sedan 2007 in på det stora tyska skivmärket ACT Records, där också andra svenska artister som Nils Landgren, Esbjörn Svenssons Trio, Ulf Wakenius och Viktoria Tolstoy ligger. Sedan 1994 har han gjort ca 30 skivor i eget namn samt medverkat på över 120. År 2007 blev han som förste och ende nordiska jazzpianist utnämnd till "Steinway Artist”. Som framgår ovanstående har Jan spelat med ett flertal världsartister, men idag är det Jan Lundgren, som är Världsartisten. Jan är för övrigt också initiativtagare och pappa till en av våra största jazzfestivaler i Sverige. Den är förlagd till Ystad och äger rum 4-7 augusti i år 2011. Se i övrigt www.janlundgren.com

På turnén med Jazz meets Soul, som startar i Eskilstuna, har man också lyckats knyta till sig gitarristen Andy Pfeiler, som medverkar i soul/funklåtarna. Andy Pfeiler är som bekant ännu en av våra internationella artister, som för övrigt nyligen turnerade i Tyskland. Han turnerar ofta med Nils Landgren och har nyss återvänt från en världsturné med Nils Landgren Funk Unit.

På repertoaren står bland annat I Remember April, My Favourite Things, One Note Samba, Livin´ For The City (Stevie Wonder), You´ve Got The Love (Chaka Kahn) och Ain´t No Way (Aretha Franklin).

Vi lovar att det kommer att svänga rejält med två stora artister, som med en helt fantastisk publikkontakt verkligen äger scenen och når långt utanför scenkanten.

Onsdag 27 april kl 19.30 – Contrast
Gunnel Mauritzson Band – GMB

”Tätt samspel. Magi och laddning som är unik” är ord som hörts om GMB. Musiken beskrivs ofta som ”känslig och poetisk”, men också ”kraftfull och levande”. Inför releasekonserten 7 nov 2008 presenterades GMB såhär av folkmusikscenen Stallet: ”Med guldskimrande stämma låter Gunnel Mauritzson varje ton trilla som pärlor på ett sammetsband i nära samspel med sina medmusiker. Folkmusik och jazzton har blivit gruppens signum och tillsammans presenterar de en högst påtaglig musikpoesi där ordet ”magiskt” är det närmaste man kommer en beskrivning.”

Gruppen har skiftat i sättning sedan starten 1995 men kärnan i det musikaliska uttrycket består. GMB har genom åren givit konserter på scener och festivaler runt om i Europa och Sverige och fyra skivor är hittills släppta.

Nya skivan ”Det som sker...” handlar om vad som drabbar oss i livet, kärlek, glädje och sorg. De små detaljerna och de stora frågorna. Vad vi kan styra över och det som bara sker… Om att upptäcka glädjen i det lilla och fascineras över människans förmåga att känna hopp, glädje och längtan. Kanske är den också en hyllning till barnen som ser. Till de som reser sig igen efter katastrofer. Till de som inte låter sig förmörkas.

CD-utgivning:
”Silhuette” 1996 – musik av Lars Gullin och svenska texter
”Åter” 2001 – eget och traditionellt och bl a svensk sekelskifteslyrik
”Raisu äut” 2003 – eget och traditionellt med gästmusikanter, bl a afrikansk kör
”Det som sker” 2008! – nyskriven musik och nya texter samt traditionellt material med gästerna Johan Hedin – nyckelharpa och Erik Steen – spansk gitarr,

Medlemmar:

Christian Jormin: slagverk och piano
Christian Jormin bor på Brännö i den saltstänkta skärgården utanför Göteborg. Han är en mycket uttrycksfull musikant, och har uppmärksammats för sitt spel som är både känsligt och fyllt av självklar pondus. Som pianist jobbar han både med egen trio, samt skriver och arrangerar musik. Som slagverkare är han ofta anlitad i både jazz- och folkmusiksammanhang och spelar t ex också med gruppen ”Den fule”.

Jonas Knutsson: saxofoner
Jonas Knutsson är jazzsaxofonisten från Umeå som blev förälskad i polskespel på fiol och numera utvecklat ett spel på sina saxar som rymmer såväl folkmusikens kvartstoner och polskehäng som jazzmusikens fria spirit för improvisation. Jonas duospel av norrlandslåtar med gitarristen Johan Norberg har bl a fått stor uppmärksamhet och han arrangerar och leder också egna ensembler som Jonas Knutsson Quartet och Horn Please.

Stefan Wingefors: bas, piano & dragspel
Stefan Wingefors med ursprung från Värmland bor numera i Göteborg och är en ofta anlitad och mycket omtyckt jazz- och multimusiker med förmågan att forma magi på både kontrabas, dragspel och piano. Han verkar obehindrat i olika genrer och spelar också i många andra sammanhang, t ex med Daniel Lemma och med Fabian Kallerdahl. Han är också något så unikt som verksam stumfilmspianist!

Onsdag 20 april kl 19.30 - Contrast
Anna Sise sjunger Billie Holiday

Sångerskan och skådespelerskan Anna Sise har hunnit med mycket på teater- och musikalscenerna bl a Dramaten och Stadsteatern. Hon har även synts i TV. Förutom detta har hon även hunnit med att etablera sig som en genuin jazzsångerska tillsammans med flera av Sveriges ledande jazzmusiker.

Här sjunger hon flera av Billie Holidays klassiska och mest älskade låtar. Det blir en personlig hyllning direkt från Annas hjärta till sin idol och förebild inom jazzen. Allt i nytolkning, fast med en förnimmelse av 30- och 40-talsjazzens små bakgator och stora estrader.
Låtar som God Bless the Child, Strange Fruit och One For My Baby står på repertoarlistan.

Konserten vävs samman med små berättelser och historier ur Billies dramatiska liv.

Annas handplockade musiker för denna konsert är välkända svenska jazzprofiler. Kapellmästaren Martin Sjöstedt – piano (som arrangerat många av låtarna) och Karl Olandersson – trumpet är välkända profiler för Eskilstunapubliken. Övriga musiker är Kristian Lind – bas och Robert Ikiz – trummor.

Onsdag 13 april kl 19.30 - Contrast
Janne ”Loffe” Carlsson & Vänner

Janne ”Loffe” Carlsson behöver knappast någon djupare presentation, han är ju redan Loffe med hela svenska folket men kanske mest i avseende som skådespelare och komiker.

Att han är en alldeles utmärkt jazztrummis är kanske inte lika välkänt. Det var dock bakom kaggarna det började.

På Gyllene Cirkeln, på 60-talet, kompades Dexter Gordon och hela den amerikanska jazzeliten. Under decenniets andra hälft gjorde Loffe karriär som trummis i den legendariska orgel/trummor duon Hansson & Karlsson där den nu bortgångne Bo Hansson trakterade Hammond B3-an.

1967 släpptes skivan ”Monument” som än idag måste anses som ett mästerverk med sitt odefinierbara och helt nya musikaliska formspråk. Det hann bli tre skivor totalt med H&K innan duon upplöstes. Loffe fortsatte med trummandet och var en ofta anlitad studiomusiker innan skådespeleriet tog överhanden. Trumstockarna har han dock aldrig släppt helt och hållet.

Ulf Andersson - tenorsax, var även han med på Cirkel-tiden. Hans uttrycksfulla saxofonspel bubblar och kokar av intensitet och värme som uppskattas i mycket bredare kretsar än de redan jazzfrälsta. Ulf är därför en mycket anlitad studiomusiker och kan höras på skivor med bland andra Lill Lindfors och ABBA.

Ewan Svensson - gitarr, mår kanske som bäst när han får hänga på sig sin favoritgura, en Gibson Les Paul Goldtop från 1968, men oavsett vilken gitarr det än är så lyckas han med konststycket att locka fram instrumentens inneboende magi i form av sköna toner. En kunskap han försöker dela med sig av på sina sommarkurser för jazzgitarrister som hålls årligen utanför Falkenberg.

Hannah Svensson – sång, vars väg är kantad av lysande recensioner och som tillsammans med sin pappa även utgör halva sättningen i gruppen Ewan Svensson Acoustic Quartet.

Lasse Lundström – bas, ser tillsammans med Loffe till att det kommer att svänga rejält under kvällen.

Det kommer att bjudas på många standardlåtar från 50- och 60- talen och givetvis även musik från den kritikerrosade skivan ”My One And Only Love” från 2004.

Onsdag 6 april kl 19.30 - Contrast
Martin Sjöstedt Whereabouts

Martin Sjöstedt, som varit i Eskilstuna flera gånger, är välkänd som basist på internationell nivå.
Här presenterar han sig som en lysande pianist i en kvintett tillsammans med några av sina favoritmusiker.
Från Frankfurt kommer Axel Schlösser – trumpet och från Köpenhamn Daniel Franck – bas. Övriga är Karl-Martin Almqvist – tenorsax och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor.
Karl-Martin och Johan har Eskilstuna-publiken tidigare hört i olika konstellationer

”Bandet håller hög nivå. De två blåsarna sätter färg, som för tankarna till de kvintetter som lyckliggjorde jazzen på det sena 50-talet och decenniet därpå”, Göran Olson i Dig Jazz.

Gruppen har turnerat internationellt och släppt en skiva och fått strålande recensioner. Skivan nämns redan nu som en kandidat till årets ”Gyllene skiva”

Repertoaren består till stor del av musik med influenser från flera håll i världen, skriven av Martin Sjöstedt speciellt för gruppen.

Onsdag 23 mars kl 19.30 - Contrast
Pan Brazil med Deise Andrade

Brasiliansk jazz på Contrast

Onsdagen den 23 mars kan man få uppleva äkta svängig brasiliansk jazz i Eskilstuna, för då dyker nämligen Pan Brazil upp tillsammans med den i Brasilien uppväxta sångerskan Deise Andrade.

Denna grupp är i grunden den välrenommerade PAN TRIO som förutom med Deise har utökats med pianisten Bo Hallgren och trumslagaren Daniel Olsson. Resultatet har blivit en slagkraftig ensemble som helhjärtat hänger sig åt den värmande, svängiga brasilianska musikskatten och gruppens debutskiva har mötts av idel lovord.

Deise Andrade räknas som en av de främsta uttolkarna av brasiliansk musik i Sverige och hennes medryckande skönsång på portugisiska har givit gruppen ännu en uppskattad dimension. Ola Bengtsson spelar gitarr, Bo Hallgren keybord, Hans Hallgren bas, Staffan Hallgren flöjt och Daniel Olsson trummor.

I spelkvällens repertoar kan man förvänta sig att få möta spännande musik i en fusion av svängiga, varma latinamerikanska tongångar i förening med amerikansk jazz, lätt funk och skandinaviskt vemod.

Lördag 19 mars kl 21.00 - Josef’s House of Blues
Clas Yngström & Big Tex Three

Clas Yngström, född 1952 i Borlänge, är en av Sveriges mest kända gitarrister och sångare inom den moderna bluesens domäner. Han började spela gitarr 1962 och de stora förebilderna var Albert King, Jimi Hendrix och Hank B. Marvin (the Shadows). På 70-talet spelade han med band som Soffgruppen, Dovra m.m.
1978 bildade han SKY HIGH – ett band så välkänt att någon närmare presentation knappast behövs här – vars mest sålda album ”Humanizer” kom 1987. Gruppen gjorde närmare 2000 live-spelningar under 80-talet, och 1992 en turné till Indien(!). SKY HIGH:s sjunde album ”Fuzzface” kom 1994. Och 1996 var det dags för Clas Yngströms första soloplatta, ”Fat Guitar”, som spelades in i New Jersey, USA. Då hade Clas också hunnit med att utmärka sig som producent av Svenne Rubins succé-album ”Sex män i skor” 1992, likaså som kompositör av 5 låtar till soundtracket för filmen ”Jägarna”. Ett specialprojekt tillsammans med Uppsala Stor-band 1998, betecknat ”Clas Yngströms Orchestra Of Experience” resulterade i en CD med Jimi Hendrix-låtar i ny tappning. Ett annat projekt, betecknat ”Bengali Blues” genomfördes tillsammans med Ale Möller och indiska musiker 2007-2008.
Och med varianten ”Clas Yngström & Big Tex Three” framförs blues – och även annan musik – med intensitet och sväng, men utan att gå till överdrift ifråga om volym och tyngd. Nyskrivna svenska texter (skrivna av Lars Wanfors, alias Svenne Rubin) bjuds det här också på!

Stefan ”Stoffe” Sundlöf, född 1951, har också en lång musikerkarriär bakom sig och anses vara en blues-trumslagare på elitnivå. Ett av hans ”öknamn” är ”Big Tex”, och därav orkesternamnet. Bluespubliken har oftast sett Stoffe Sundlöf på scenen tillsammans med legendariske Sven Zetterberg, men han har också anlitats för att kompa ett stort antal amerikanska bluesartister som besökt Sverige. Bland dessa kan nämnas Big Walter Horton, Lazy Lester, Barbara Carr, J. B. Hutto, Lightnin’ Slim & Whispering Smith m.fl. År 2000 spelade han in CD:n ”Xtrem” tillsammans med Nisse Hellberg.
Sveriges två största bluesfestivaler, Åmål’s Blues Fest och Mönsterås Bluesfestival, utdelar stipendier och Stoffe Sundlöf har fått mottaga bägge; 2009 fick han Åmål’s Blues Fest Award och 1994 fick han Mönsterås Bluesstipendium.

Bertil ”Berra” Pettersson, född 1946, är precis som Clas och Stoffe en mycket erfaren veteran inom bluesens värld. Med sitt eminenta basspel har han backat upp både gästande amerikanska artister, såsom Eddy Clearwater, Phillip Walker, Louisiana Red, Roscoe Gordon m fl., och svenska artister som Sven Zetterberg och Rolf Wikström. Berra kan uppvisa en musikerkarriär både som basist och gitarrist, och bland hans meriter kan även nämnas att han spelat med Peps Blodsband, Slim Notini m.m. Och han har även varit producent för en CD med svensk dragspelsmusik!

Janne Paltman, född 1957, är bandets keyboardist, och brukar göra intryck på publiken genom sitt intensiva och dynamiska sätt att gå lös på klaviaturen. Vad som kanske är mest värt att nämna på hans meritlista är hans medverkan i Chicago Express – en av de grupper som varit av störst betydelse inom modern svensk blues. I denna grupp spelade han under ett antal år tillsammans med Sven Zetterberg, Stoffe Sundlöf och Berra Pettersson.
Janne Paltman fick 1994, tillsammans med Chicago Express, mottaga kulturpriset Eklövet, som utdelas av Länstidningen i Södertälje.

Onsdag 16 mars kl 19.30 - Contrast
Freddie Redd Allstars med Amanda Sedgwick

Den numera i USA boende altsaxofonisten Amanda Sedgwick har lyckats med konststycket att locka den legendariske pianisten och kompositören Freddie Redd till en liten turné till dennes ”forna hemland”.

Freddie Redd kom till Sverige för första gången i mitten av 50-talet, då i sällskap med ytterligare två amerikaner, Tommy Potter och Joe Harris. Dessa tre skulle fylla ut vakanser i trumpetaren Roffe Ericsons orkester, som var kontrakterad som en amerikansk orkester och turnerade här.
Samtidigt passade trion på att spela in en skiva ”Freddie Redd In Sweden”. Detta skedde under några dagar i september -56. Den 18 september bandades sista spåret som fick det passande namnet, Farewell To Sweden.

Nu kan vi hälsa, Welcome To Sweden, även om Freddie Redd redan på 80-talet var tillbaka i Sverige och var stockholmare under några år, då han spelade med bl.a. Bernt Rosengren.

Med på den här turnén finns också trumpetaren Dwayne Clemons, som under flera år samarbetade med Red Garland.

Amanda Sedgwick växte upp i en musikalisk familj och i en sådan finns det alltid ett piano så det blev en naturlig början, innan hon som 13-åring förälskade sig i altsaxofonen och jazzen. Att byta hemort från Stockholm till New York City blev en resa via Holland och Atlanta, Georgia, som tog fem år. Tre skivor i eget namn har hittills släppts, av vilka hennes senaste ”Delightness”, blev utsedd till en av de 25 bästa år 2009, av W. Royal Stokes of Jazz Journalists Association.

Moussa Fadera som sitter bakom trummorna i kvällens konstellation återfinns även i Amandas svenska kvartett. På bas återfinns Kenji Rabson som vi har haft förmånen att lyssna till tidigare i år, då han medverkat i konserter med både Monica Borrfors och Sofia Källgren.

Det kommer att bli en kväll med mycket New York-jazz av den gamla fina skolan. Både Freddies egna kompositioner och gamla klassiker.

Turnén med Freddie Redd Allstars startar i Nyköping 9 mars. Därefter står Stockholm, Nynäshamn, Malmö, Hässleholm, Eskilstuna, Kristianstad och Höör på tur.

Fredag 4 mars kl 20.00 - Konserthallen (Stålforsskolan)
Louise Hoffsten med Max Schultz och Claes Crona Trio

Bluesdrottningen Louise Hoffsten är en av de sångerskor, som vår publik velat ha tillbaka så snart som möjligt och det var ju i det närmaste utsålt förra gången i Konserthallen. Scenen räcker säkert till, men frågan är väl om biljetterna kommer att räcka till för alla intresserade.
Louise kommer här på mångas begäran i sällskap med den bluesige gitarristen Max Schultz och har naturligtvis också med sitt munspel. I trion bakom de två solisterna hör vi Claes Crona vid flygeln, amerikanske Kenji Rabson på bas och Robert Ikiz vid trummorna.

Louise har sjungit så långt hon kan minnas och otaliga är de artister, som hon samarbetat med. Det har blivit så vitt skilda som Nisse Hellberg, Esbjörn Svensson Trio, Peter LeMarc, Anders Widmark, Kristina Lugn, Totta Näslund, Sky High, Lars Winnerbäck med flera. Hon har spelat in ett 15-tal album. Det senaste -”På andra sidan Vättern”- släpptes 2009 och blev en stor succé.

Repertoaren blir blues, standardlåtar och egna låtar. Bland annat får vi höra den egna ”Så speciell”, ”Crazy”, ”Don´t get around much any more”, låtar ur Ella Fitzgeralds och Mose Allisons repertoar samt från hennes senaste skiva.

Onsdag 23 februari kl 19.30 - Contrast
Mathias Algotsson Trio & Friends
 
Den 8 dec 2010 släppte Mathias Algotsson sin fjärde CD ”Mathias Algotsson Trio & Friends”. Trion har i flera år varit musikaliskt favoritsällskap för många ledande solister och sångerskor, bl a Barbara Hendricks och Rigmor Gustafsson.
 
Med på Contrast har han sin ordinarie trio kompletterad med Rigmor Gustafssons syster, Christina Gustafsson, sång, en dam som redan hunnit med två egna CD-skivor, samt Nils Jansson, trumpet. Nils Jansson har bl a spelat sju år i Fredrik Norén Band och är även aktiv i rockbandet Mando Diao.
 
Den ordinarie trion består av Mathias Algotsson, piano, Kristian Lind, bas och Calle Rasmusson, trummor.
 
Mathias Algotsson har en gedigen musikalisk erfarenhet med bl a studier på Musikhögskolan, skiv- och turnésamarbeten med Magnus Lindgren, Ronnie Gardiner m fl. 2007 fick han som förste pianist Arne Domnerus Jazzpris Guldsaxen.
 
Repertoaren består av många standardmelodier och en del material från senaste CD-n.

upp

Onsdag 16 februari kl 19.30 - Contrast
Tuxedo Jazz Band

Onsdagen den 16 februari väntar en riktig högtidsstund på den tradjazzintresserade eskilstunapubliken för då dyker nämligen Tuxedo Jazz Band upp på Contrast-scenen. Den sex man starka gruppen av genuina smoking-lirare, som bildades 1994 av kapellmästaren, klarinettisten och museisten Rolf Carvenius, söker ständigt förnya sin musik som i huvudsak söker sina rötter i New Orleans-jazz från 1910, -20 och 30-talen. Man tangerar dock stundtals såväl Irländsk som Afrikansk musik och publiken kan därför förvänta sig en varierande och ombytlig underhållning. Här är det alltså inte fråga om ett vanligt gammeljazzband utan en grupp med en välarrangerad, moderniserad tradrepertoar, vilket man kanske till stor del har bandets musikaliska ledare, eskilstunasonen Per Dywling, att tacka för.

Rolf Carvenius, som inte bara är kapellmästare utan även en språklig underhållare av klass, har i sin orkester sällskap av Staffan Algell, banjo, gitarr, klarinett och sång, Per Dywling, kornett, trombon och barytonhorn, Lars Höbinger, trombon, flygelhorn, gitarr och sång, Stefan Ramnell, bas och sousafon samt Peter Stenson, trummor och sång. Här handlar det verkligen om multiartister med bredd som hanterar ett imponerade antal instrument! Gruppen har förresten nyligen givit ut sin femte CD.

Alla i bandet har musiken som en kvalificerad hobby, vilket innebär att spelglädjen alltid är på topp och Rolf Carvenius hävdar att varje enskild konsert är den viktigaste och att man inte anser sig ha lyckats förrän alla i publiken ser ut att trivas.

Contrast-publiken den 16 februari kommer bl.a. att bjudas på musik av Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Duke Ellington och andra storheter.

upp

Onsdag 9 februari kl. 19.30 - Contrast
Monica Borrfors & Gösta Nilsson Trio: Monica B sjunger Monica Z

Monica Borrfors med trio. En trio bestående av Gösta Nilsson, piano, Jesper Kviberg, trummor och Kenji Rabson, bas, som för kvällen ersätter ordinarie basist Filip Augustsson.

Med sin senaste skiva, ”Li’l Darlin’” befäster Monica Borrfors sin ställning som vår främsta Monica Zetterlund tolkare dock utan att försöka plagiera sin namne. Monica Borrfors har efter många år som sångerska sedan länge hittat och skapat sitt eget fundament på den svenska och internationella jazzestraden.
Trots detta, i sånger som ”Gröna små äpplen” och ”Var blev ni av ljuva drömmar?” är det lätt att i tanken förflyttas ett par decennier tillbaka i tiden och man kan bli tveksam om vilken Monica man verkligen lyssnar till.
Kvällens program utgår till viss del från en handskriven låtlista som Monica Z förärade en ung och nytänd stjärna på den svenska jazzhimlen då de träffades backstage vid någon spelning.
Monica Borrfors hade just bildat sin egen kvintett (1980) och börjat turnera runt i Sverige och medverkade bland annat på Stockholms Jazzfestival detta året.
Det hann bli tre skivor, varav en Grammis för årets bästa jazzproduktion 1988 för skivan ”Your Touch” samt otaliga turnéer och utmärkelser innan kvintetten upplöstes efter 24 år.

Under tiden med sin kvintett jobbade även Monica som solist och i många andra sammanhang och konstellationer vilket hon fortsätter med och kommer att göra många år till enligt egen utsago. Om inte alltid så är det ofta just Gösta Nilsson som varit och fortfarande är kapellmästare vilket gör att de två förstår varandras intentioner i det musikaliska skapandet utan att ord behöver uttalas.
Diskografin innehåller totalt 11 skivor, från ”Your Touch” till ”Li’l Darlin’” som släpptes 2009.

upp

Onsdag 26 januari kl 19.30 - Contrast
The Real Thing - med Hammond B3

Hammondjazz i värdsklass!

Åter igen dags för en 200 kilos B3:a på Contrastscenen och den här gången i sällskap med det Norska souljazzbandet The Real Thing, som efter några års tystnad nu är tillbaka på jazzscenen med sitt tunga groove.
Bandet bildades 1992 och besökte Eskilstuna Jazzklubb senast år 2002.
Fram till 2004 hann de med omkring 1200 konserter innan katastrofen med tsunamin förorsakade saxofonisten Sigurd Kohns plötsliga bortgång. Vilket i sin tur fick till följd att bandet lades i malpåse.
År 2010 blev det äntligen dags för en ”reunion” med både gamla och nya medlemmar.

Den som nu fått axla Sigurd Kohns mantel är den engelske tenorsaxofonisten Dave Edge som sedan 2006 är bosatt och verksam i Norge.

Bakom trummorna, i den nya konstellationen, återfinns en gammal bekant nämligen Torstein Ellingsen som även mellan åren 1995-1998 såg till att ge bandet ett gediget beat.
De svenska inslagen består av gitarristen Staffan William-Olsson och sist men inte minst
organisten Paul Wagnberg.

Staffan utbildade sig till pianist vid musikhögskolan i Göteborg och efterträdde Ulf Wakenius som gitarrist i den svenska fusion-gruppen ”Hawk on Flight” och på den vägen är det.

Palle är född i Norrköping, blev professionell musiker och flyttade till Norge i mitten av 80-talet.
Hans orgelspel har tydliga influenser av Jimmy Smith, Jack McDuff och Jimmy McGriff med flera. Han har även, som dessa, förmågan att få sin Hammont B3 att yla, kvida och dåna fram alldeles oerhörda klanger. Hans fotarbete är ofta omskrivet och håller världsklass.
Musik vi kommer att bli bjudna på under kvällen täcker allt från ballader och bebop till R&B och funk.

Klicka här för en aktuell promovideo med bandet på youtube.