2001

Saxofonist

2001

Onsdag 12 december kl 19.30 - Teatern
Julkonsert med Swedish Swing Society
och kör under Ledning av Ing-Marie Janzon

Swedish Swing Society är åter i Eskilstuna och det betyder swingmusik av yppersta kvalitet. Varje jazzvän får något speciellt i ögonen, när man nämner "The Benny Goodman Quartet". Kombinationen av intensiv swing och en härlig melodisk känsla har gjort kvartetten till en legend för många. Finns det någon bättre musikalisk presentatör av den klassiska Benny Goodman-kvartettens koncept än denna fullfjädrade gruppering, som på begäran nu återkommer.

I januari 1999 satte gruppen nytt publikrekord i Konserthallen och julkonserterna 1999 och 2000 med Swedish Swing Society var i det närmaste utsålda, så "risken" för att det blir röd lampa på Teatern är uppenbar.
"Swedish Jazz Salutes USA" var programnamnet på den manifestation, som ägde rum på Sveriges Nationaldag den 6/6 2000 i New York. Carnegie Halls huvudscen har aldrig tidigare upplåtits för en jazzkonsert med svenska jazzmusiker. Ett flertal mycket namnkunniga musiker deltog i konserten och den inleddes med en tribut till Benny Goodman av Lars Erstrand, Ulf Johansson Werre, Björn Sjödin och Antti Sarpila = Swedish Swing Society.

Vibrafonisten Lars Erstrand spelade med sin store favorit Benny Goodman i Paris 1972 och det blev starten på hans internationella karriär. I New York gjorde han 1979 sin första skivinspelning med amerikanska musiker - "Bob Wilber and the American All Stars featuring Lars Erstrand". Hans turnéer som solist i olika sammanhang i Europa har varit många.

Ulf Johansson-Werre, som förutom att han är pianist även är trombonist och sångare, drar fulla hus på de flesta ställen han uppträder. Hösten 1998 var det nästan "Utsålt" på Contrast, när han gästade Eskilstuna med sin trio och övrig presentation torde vara överflödig. Sedan vet ju alla, att Ulf dessutom är fantastisk på att kommunicera med publiken verbalt.

Klarinettisten Antti Sarpila är det finländska bidraget till kvartetten. Han har gjort dussintalet skivinspelningar under eget namn och har också spelat in skivor med Bob Wilber i New York, London och Stockholm.

Trumslagaren Björn Sjödin har spelat i olika grupper under mera än 25 års tid både i sin egen grupp "Good Morning Blues" och tillsammans med hela den svenska swingeliten. Med Lars Erstrand har han spelat sedan 1970. Senast hörde vi honom den 23/11 på Teatern i kabarén "Good Evening Everybody", då Louis Armstrong 100 år hyllades.

Inför julen medverkar denna gång ungdomskören Coro Dolce från Eskilstuna. Den leds av den bekanta och mycket välmeriterade körledaren Ing-Marie Janzon, som tidigare låtit spela in en CD med bland annat just körsångare.
Repertoaren består av julsånger, psalmer och annan körrepertoar i samarbete mellan kören och Swedish Swing Society samt även jazzkonsert med enbart kvartetten - allt i julens tecken.

Upp


Onsdag 5 december kl 19.30 - Contrast
Ulf Wakenius med Jan Lundgren Trio

Ulf Wakenius, gitarr, och Jan Lundgren, piano, två av Sveriges absolut bästa musiker kommer till Contrast den 5 dec. Med sig har dom de två övriga medlemmarna i Jan Lundgren Trio nämligen Mattias Svensson, bas, och den danske trumslagaren Morten Lund.

Ulf Wakenius har sedan 1997 varit medlem i Oscar Peterson Quartet. Han har där tagit platsen efter stora jazznamn som Barney Kessel, Herb Ellis och Joe Pass. Tillsammans med Oscar Peterson har han framträtt på estrader som Carnegie Hall, Hollywood Bowl och över hela världen. Oscar Petersons omdöme om Wakenius förtjänar att citeras: "He's not just one of the worlds greatest jazzguitarplayers, he's the greatest!".
Förutom att spela med Oscar Peterson har Ulf Wakenius spelat med bl a Ray Brown, Milt Jackson, Herbie Hanock, Joe Henderson, Toots Thilemans m fl stora jazznamn. En svensk världsartist med andra ord!

Jan Lundgren blev redan 1994 Årets Jazzmusiker i Sveriges Radios omröstning och har efter detta etablerat sig som en av de bästa pianisterna på jazzscenen inte bara i Sverige utan i hela jazzvärlden. 1997 fick han OJ-s Gyllene skiva och har till dags dato gett ut över 10 CD under eget namn. Dessutom har han medverkat på över 40 andra album med olika toppmusiker.

Jan Lundgren Trio har existerat sedan 1995 och med sin personliga och dynamiska stil blivit mycket uppskattad både i Sverige och utomlands.

Upp


Onsdag 28 november kl 19.30 - Contrast
Fredrik Norén Band

Trumslagaren Fredrik Norén har spelat professionellt som jazzmusiker sedan 18 års ålder och är nog en av landets mest namnkunniga jazzmusiker. Han har spelat med så gott som samtliga stora inom svensk jazzmusik som t.ex. Lars Gullin, Rolf Ericson, Bengt Hallberg, Lars Färnlöf m.fl. och dessutom många kända amerikanska jazzsolister bl.a. Dexter Gordon, Ben Webster och Jimmy Heath.

1978 bildades FNB, "Fredrik Norén Band" och har sedan dess tillhört toppskiktet inom svensk jazz. 1980 och 1995 valdes bandet till "Årets svenska jazzgrupp" .

Fredrik har en sällsynt förmåga att knyta intressanta jazzmusiker till sin grupp. Detta har naturligtvis satt en enorm prägel på gruppens musikaliska utveckling Kännetecknet har dock alltid varit "neobop" och "contemporary" jazz. FNB har genom åren turnerat flitigt och spelat runt hela världen och fått massor av lovord. De har också spelat in ett flertal skivor med olika upplagor av bandet. I denhär konstellationen hör vi Nils Janson trumpet, Jonas Kullhammar tenorsaxofon, Daniel Tilling piano, Torbjörn Zetterberg bas och förstås Fredrik Norén trummor.

Upp


Fredag 23 november kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Good Evening Everybody - En hyllning till Louis Armstrong, 100 år
”Louis Armstrong 100 år ” hyllas i en musikalisk kabaré på Teatern

Louis Armstrong skulle den 4 augusti i år ha fyllt 100 år. I en musikalisk kabaré med namnet ”Good Evening Everybody” hyllar sex bekanta musiker på fredag den 23/11 en av 1900-talets absolut största och tongivande musiker. Louis Armstrong var aktuell ända från 1920-talet till sin död 1974. Från jazzens barndom och ända in i den moderna schlager- och popvärlden. Från West End Blues till Hello Dolly och Mack the Knife. Hans trumpet och röst hörs ständigt på film och i radio. Några av hans mest älskade inspelningar hörs i reklam-TV och förknippas med vissa tidsepoker och vissa stämningar. Louis Armstrong är utan tvekan en av 1900-talets största artister. Ja, kanske även en av århundradets största personligheter. Kanske en av de få som kommer att finnas kvar i minnen och historieböcker?

Konserten är ett scenprogram, som presenteras på de stora scenerna. Det har dragit fulla hus på de flesta av de besökta platserna. Det har också redan presenterats på en alldeles nyinspelad CD-skiva. De medverkande musikerna är Peter Lind på trumpet, John ”Jonte” Högman på klarinett och saxofon, Mats Josephson på trombon, Claes-Göran Skoglund vid flygeln, Kjell Grundström på bas och Björn Sjödin bakom trummorna.

Upp


Onsdag 18 november kl 18.00 - Contrast
Nåra

Med värme och personlighet i sitt spel, och en fast förankring i folkmusiken, kommer gruppen NÅRA till Eskilstuna. NÅRA som består av Gunnel Mauritzon, Björn Ståbi, Bengan Janson, bildades hösten 1997.
Tillsammans har de hittat ett enastående tilltalande uttryck och de har snabbt vunnit en stor publik. Med sång, fiol och dragspel och till nya texter av Gunnel Mauritzson vävs gammalt och nytt ihop till en spännande väv.
Deras popularitet är i stigande. Häromdagen var de på WOMEX, en världs-musikfestival i Rotterdam, och gjorde storsuccé. De har också uppträtt under festivalen Nordic Nights i Skottland och åker på turné till USA under 2002.
Deras första cd ”NÅRA” släpptes hösten 1999.

Gunnel Mauritzson, med sina musikaliska rötter i den gotländska folkmusiken, har under de senaste åren etablerat sig som en av de främsta folksångerskorna i Sverige. Hon har sjungit med flera av Sveriges mest framstående musiker inom folkmusik och jazz. Hon fick nyligen ett stipendium av SKAP för sin nyskapande folkmusik.
Björn Ståbi -riksspelman bördig från Orsa i Dalarna som med sin mångsi-dighet och lyhördhet har arbetat med musiker ur många genrer, men den genuina känslan för folkmusiken och sin egen stil har han aldrig givit avkall på. Han är även bildkonstnär.
Bengan Janson är på sitt instrument en av Sveriges största virtuoser och har tidigare blivit utsedd till ”Årets dragspelare”. Genom sitt följsamma och lekfulla spel och sin självklara förmåga att behärska många musikstilar, har han blivit en efterfrågad artist. Han har en egen show på Mosebacke under november, ”Två och en resegrammofon”, och turnerar med till exempel Kalle Moræus och Mikael Samuelsson.

Upp


Onsdag 14 november kl 19.30 - Contrast
Ståhls Blå

Tre svenskar och en norrman utgör denna spännande nordiska grupp med ett ovanligt sound. Kvartetten har funnits i två år och har tidigare mest spelat i Norge och i Stockholmstrakten. Stålhls blå leds av vibrafonisten Mattias Ståhl som också komponerat gruppens material. Bland hans musikaliska preferenser finner man t.ex. Ornette Coleman, Jan Johansson och Carla Bley.

Sättningen med vibrafon, tenorsax, trummor och kontrabas liksom kompositionerna, lämnar utrymme för "groovigt" sväng, fri improvisation och nyfikna harmonier. Tre av medlemmarna i Ståhls blå är välkända för den svenska jazzpubliken genom många vitt skilda konstellationer. Den norske trumslagaren Thomas Stronen kanske är ny bekantskap för en del men hör till en av de stora trumslagare som Norge har frambringat under senare år. Övriga medlemmar i gruppen är saxofonisten Joakim Milder och basisten Filip Augustsson.

I samband med sin turné ger Ståhls Blå ut en CD.

Upp


Onsdag 24 oktober kl 19.30 - Contrast
A Tibute to Ella Fitzgerald

Att Ella Fitzgerald är en av jazzens största sångerskor tycker de nog de flesta.
Sångerskan och basisten Margaretha Evmark ger henne sin hyllning tillsammans med Rolf Jardemark, gitarr, Raymond Karlsson, trummor och Sune Waldehorn, vibrafon.

Margaretha Evmark är en mycket etablerad sångerska som efter studier på Musikhögskolan i Göteborg även arbetat som sångpedagog, körledare sam undervisat i improvisation. Som sångerska har hon arbetat i många olika konstellationer allt ifrån duo till storband. Rolf Jardemark har även han studerat på Göteborgs Musikhögskola och efter detta hörts i många olika sammanhang t. ex. storband, jazzrock och "acid jazz". Under eget namn har han gett ut 5 CD. Raymond Carlsson och Sune Waldehorn är även de mycket etablerade musiker med lång erfarenhet. Sune Waldehorn har faktiskt en gång t.o.m. jammat med Ella Fitzgerald.

Kvällen kommer att bjuda på många kända sånger från Ellas repertoar blandat med en del historik från hennes karriär.

Upp


Onsdag 10 oktober kl 19.30 - Contrast
Lina Nyberg Bang

Lina Nyberg, en av våra absolut bästa sångerskor kommer till Contrast med ett gäng toppmusiker: Göran Klinghagen, gitarr, Anders Persson, piano, Palle Danielsson, bas och Anders Kjellberg, trummor tillhör alla gräddan av Sveriges jazzmusiker. Gruppen "Lina Nyberg Bang" har spelat tillsammans sedan 1996 och är alltså väl samspelt. Tillsammans med Lina framför de standardlåtar, egna melodier samt även melodier från Brasilien.

Lina Nyberg har lång erfarenhet som sångerska och kan höras på inte mindre än 6 kritikerrosade CD-skivor. Den 7:de släpps nu i höst. Skivan "when the smiles shine through" fick en Grammis 1995 och 1998 blev hon Grammisnominerad för skivan "Open".

Med sitt eget band har hon gjort turnéer över hela Skandinavien och delar av Europa. I slutet av 1999 gjorde hon en längre turné i Japan med Yashito Moris Scandinavian Project. En turné i Brasilien med uppträdanden i både Rio de Janeiro och Bahia har hon också hunnit med.

Jazzsång av finaste slag kommer alltså att höras på Contrast onsdagen den 10 oktober.

Upp


Onsdag 3 oktober kl 19.30 - Contrast
"The Painter"

En förening av jazzmusik och målarkonst bjuder konstnären och munspelaren Bengt Andersson på denna kväll. Mellan de olika låtarna växer det fram ett tavla på scenen, en happening i ton och bild som skapar en färgstark jazzkväll.
Bengt Andersson har lång erfarenhet som musiker. Det hela började med att han på 50-talet hörde Toots Thielemans, som då var i Sverige med Benny Goodman. Toots sätt att spela inspirerade Bengt till att själv försöka utveckla sin stil på munspel.
Under hela 80- och 90-talet turnerade Bengt runt hela Sverige och har spelat på många av Sveriges jazzklubbar och festivaler. Musicerandet har bl a resulterat i 2 LP och 1 CD.
Även som konstnär har Bengt lång erfarenhet och är sedan 1963 konstnär på heltid. Kulturpris från Uddevalla kommun och från Sparbanken Väst är några av de utmärkelser Bengt fått för sin insats som konstnär och musiker.

Den musikaliska repertoaren består av utvalda standards, visor, folklåtar. Det hela kryddas dessutom med poesi samt som sagt ett skapande av en tavla "mellan varven". Som Bengt säger - "Vi presenterar kort sagt det vi tycker är viktigt i livet".
Tillsammans med Bengt hör vi Sten Löfman, piano, Claes Engvall, bas, och Gunnar Pettersson, trummor.

OBS! Förannonserade Nisse Sandström har tyvärr lämnat återbud.

Upp


Lördag 29 september kl 20.00 - Teatern
Louis Armstrong - 100 år
Kustbandet hyllar Armstrong

Louis Armstrong skulle den 4 augusti i år ha fyllt 100 år och vad är då lämpligare än att låta Kustbandet, som nästa år faktiskt fyller 40 år, hylla en av jazzens allra största och viktigaste musikanter och stilbildare. Armstrong kommer säkert att i sin himmel le och glädjas åt den konsert, som presenteras av Eskilstuna Jazzklubb på Teatern den 29 september.

Kustbandet startades av Kenneth Arnström, Christer "Cacka" Ekhé och Bo Juhlin. De två sistnämnda är fortfarande med. I början var man 6-7 personer och spelade lätt arrangerad dixieland, men sättningen utökades efter hand och det blev mer omfattande arrangemang.
Namnet Kustbandet kom till då man ofta spelade på kryssningar med Waxholms-båtarna.
"Vi lyckades överleva Beatles-hysterin på 60-talet", säger Jens Lindgren, som är trombonist, sångare och talesman i bandet.

Bandet har till och med fått skriftliga lovord av självaste Louis Armstrong i februari 1971. "Tell every member in the band that Satchmo thinks they are really something to rave over", skriver Armstrong efter att ha hört en bunt skivor med bandet. Han hoppades också att komma hit och spela med Kustbandet, men det blev aldrig av.
Konserten är en hyllning till Armstrong med musik från hans storhetstid och framförallt hämtad från 1920- och 1930-talen. Kustbandet har konserterat över hela världen och den tidlösa musiken är lika uppskattad överallt; på en jazzklubb i New York eller New Orleans, banketter i HongKong eller Yokohama, festivaler i Edinburgh eller New Dehli eller Nobelfesten i Stockholm. Bandet kan höras på över 20 skivalbum.

Kustbandet är en given succé var de än framträder i elegant smoking. Sedan länge är antalet musiker 12 och i bandet får vi höra trumpetarna Bent Persson, Ola Pålsson och Fredrik Ohlsson, trombonisten Jens "Jesse" Lindgren, Bo Juhlin på bastuba, Göran Eriksson, Jan Åkerman och John Högman på saxofoner och klarinett, vid pianot Claes Göran Skoglund, på bas Göran Lind, på banjo och gitarr Hans Gustafsson och Christer Ekhé vid trummorna. Flera av medlemmarna har även hotat med vokala inslag.

Upp


Söndag 16 september kl 18.00 - Contrast
Amedeo & Belinda

Amedeo & Belindas musik influeras av jazz, afrokubanska och brasilianska rytmer. De skriver all musik och text själva, något som resulterar i spännande klanger och ovanliga instrumentkombinationer: gitarr, cello, sång och olika exotiska instrument!

Belinda Riquelme är född och uppvuxen på Kuba, och skolad på Konservatorium Tjaikovski i Moskva. Genom sin mångkulturella bakgrund har hon också en bred musikalisk förankring att hämta inspiration från. Amedeo Nicoletti kommer från en italiensk musikerfamilj. Han är lika bevandrad i jazzharmonier som i latinska rytmer och denna genreöverskridande musikalitet ger han uttryck för både i sitt musicerande och i sina kompositioner.

Amadeo & Belinda är den första konserten i den nya Musikcykelserien som ersätter MusikCaféserien. Musikcykelserien arrangeras av Sörmlands Musik & Teater tillsammans med kommuner och andra arrangörer i länet. I Musikcykeln finner man 4 st NAV (två på vardera höst och vår) tillsammans med ett antal EKRAR (någon eller några konserter). Tillsammans blir det ett femtiotal konserter som sörmlänningarna har möjlighet att uppleva under spelåret 2001/2002.

Till skillnad från den tidigare MusikCaféserien är konsertformerna mer varierande. Här finner man musikcaféer men också familjekonserter blandade med mer traditionella konserter. Tanken är att fler arrangörer och därmed en ny publik ska hitta vägen till denna nya Musikcykelserie!

Upp


Onsdag 12 september kl 19.00 - Blå, Kungsg.42

Peter Brötzmann Trio (Tyskland/Danmark/Sverige)
The Curtain
(Eskilstuna)

Höstens första Memento bjuder på en konsert av en riktig legendar. Det är den tyske saxofonisten Peter Brötzmann som kommer att spela tillsammans med sin skandinaviska trio. Brötzmann var en av den europeiska frijazzens riktiga pionjärer. Under 1960-talet bröt han ny mark och vände upp-och-ner på folks föreställning om hur jazz kunde låta. Albumet "Machine Gun", som Brötzmann spelade in 1968, betraktas som ett av frijazzen riktiga mästerverk. Idag spelar han med en mängd grupper i både USA och Europa. I trion som gästar Eskilstuna ingår förutom Brötzmann själv, Peter Fries Nielsen på elbas och Peeter Uuskyla på trummor. Gruppen är f.ö. aktuell med ett nytt kritikerrosat album "Live at Nefertiti" utgivet på Ayler Records.

Som förband hör vi The Curtain, ett av Eskilstunas mer udda rockband. Med ny sångare och som vanligt två trummisar, ska de in i studion i höst för att spela in sitt debutalbum. I gruppen ingår Stefan Juhlin - sång, Daniel Carlsson - gitarr, Oscar Olsson - bas, Tobias Andersson och Johan Carlsson på trummor.

Konserten är ett samarrangemang med Eskilstuna Jazzklubb.
Stödjer gör även Statens Kulturråd, Eskilstuna Kultur, Studiefrämjandet Musik & Media och FRIM.

Upp


Lördag 1 september kl 20.00 - Konserthallen, Stålforsskolan
Roger Pontare sjunger Frank Sinatra tillsammans med Sandviken Big Band

Jazzklubben har äntligen lyckats få denna konsert till stånd efter att ha försökt under flera år. Pontare är mycket sparsmakad med sina framträdanden med just Frank Sinatras sånger, och den här gången består turnén av endast 3 konserter.

Succékombinationen resulterade 1995 i en CD - "Sinatrafied". Tolv titlar med enbart Frank Sinatra-låtar. Skivan fick ett mycket positivt mottagande och har sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal sedan dess. "Även om jag aldrig varit så noga med genrer - jag har ju sjungit det mesta genom åren - så har alltid Sinatra funnits med någonstans i bakgrunden", säger Roger. "Hans ande svävar över det mesta. Men imitera honom - nej det skulle aldrig falla mig in. Däremot är det svårt att inte inspireras av Frankie. Men det är ju en helt annan sak."

Pontares samarbete med storbandet började redan 1989 med en konsert i Sandviken och turné i övriga Sverige. Den musikaliska och personliga kemin har gjort att samarbetet fortsatt genom årens lopp.

Sandviken Big Band föddes 1968 och idag drygt 30 år senare betraktas man som en klockren medlem av den svenska storbandseliten. Ända sedan starten har det varit viktigt för storbandet att samarbeta med professionella solister och artister och listan är lång. Några exempel är Barney Kessel, Geogie Fame, Deborah Brown, Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman... Bandet har spelat på de flesta stora jazzscener i Sverige men också turnerat i USA, Kanada, England, Skottland, Irland, Jugoslavien, Tyskland, Tjeckoslovakien, Turkiet, Holland, Finland och Norge.

Upp


Onsdag 11 juli kl 19.30 - Fors Kyrka
Freedom - Johannes Landgren och Håkan Lewin
Duke Ellington och Negro Spirituals i Fors Kyrka

En orgel och en altsaxofon inspirerade av musik med anknytning till ordet "Frihet". Det är vad vi får höra i Fors Kyrka genom ett samarbete mellan Fors Församling och Eskilstuna Jazzklubb den 11/7 kl 19.30.

Organisten Johannes Landgren och altsaxofonisten Håkan Lewin uppmärksammade år 1999 i en fullsatt Fors Kyrka 100-årsminnet av Duke Ellingtons födelse genom konserten "In my Solitude". Totalt har konserten framförts i 130 kyrkor och katedraler i Sverige, Finland, Irland och Estland.

Efter dessa stora framgångar kommer här duon Lewin / Landgren med en ny konsert, där budskapet i musiken på olika sätt berör ordet "frihet".

I programmet möts två instrument med helt olika kulturell bakgrund. Saxofonen, som oftast förknippas med en afroamerikansk musiktradition, möter orgeln, som kanske framförallt har sitt användningsområde inom en västeuropeisk kyrkomusikalisk tradition. De två musikernas förhoppning är att detta musikaliska möte i någon mån ska få illustrera konsertens tema och den längtan efter frihet, som är central för varje mänsklig strävan.

Vi får höra flera "negro spirituals", där bl a "Joshua Fought The Battle Of Jerico" är uppbyggd som ett långt crescendo, där murarna till slut faller. Billie Holidays "God Bless The Child" får vi även höra liksom musik av Duke Ellington, Billy Strayhorn, Thad Jones och Lars Sjösten.

Johannes Landgren tog kyrkomusikerexamen 1985, solistdiplom 1987 och körpedagogexamen 1990. Han har under senare år varit verksam som frilansande organist och dirigent samt som orgellärare vid Musikhögskolan i Göteborg. Som soloorganist och körledare har han besökt de flesta av Europas länder och ett flertal CD-skivor har blivit inspelade.

Håkan Lewins karriär som saxofonist började i slutet av 60-talet och han kom snabbt att bli en mycket uppskattad jazzsolist. Under 80-talet var han bl.a. leadsaxofonist i "Gugge Hedrenius Big Blues Band" och turnerade vid ett flertal tillfällen i USA och i stora delar av Europa. Under många år var han medlem i "Sandvik Big Band" och har bl.a.med sin kvartett vid ett flertal tillfällen besökt Eskilstuna Jazzklubb. Lewin är också medlem i den internationella jazzgruppen "The Baltic Quartet".

Hela 60-talet konserter är redan inplanerade under år 2001. Ett spännande möte mellan två mycket lovordade musiker. Ska kyrkan bli fullsatt även denna gång?

Fri entré - Kollekt!

Upp


Onsdag 2 maj kl 19.30 - Contrast
"On Mingus" med Claes Janson

Föreställningen kretsar förstås kring den genialiske jazzlegenden och basisten Charles Mingus (1922-79), virtuos basist, kompositör, arrangör och orkesterledare. Uppväxt i Watts, Kalifornien med tidiga musikaliska influenser från jazzens rötter i kyrkans gospel, blues, ragtime och Duke Ellington. Mingus spelade med flera av de ledande jazzmusikerna på 40-50-talet som Louis Armstrong, Kid Ory, Lionel Hampton, Charlie Parker, Miles Davies, Art Tatum och Bud Powel. Charles Mingus kom snart att framstå som en av de ledande jazzkompositörerna och har även skrivit en del musik med sångtexter.

Musiken kommer att byggas kring de kompositioner som även har sångtexter, delvis skrivna av Charles Mingus, delvis av andra. Regissören och textförfattaren Ninne Olsson har skrivit alldeles nya svenska texter till hans musik. Flera av kompositioner kommer att vara "typiska" Mingus.

Musiken framförs av: Claes Janson, välkänd jazz och bluessångare, Tommy Skotte, bas och mannen bakom hela Mingusprojektet, Anders Ekholm, saxofoner, Stefan Isaksson, saxofoner, Tommy Kotter, piano och Erik Dahlberg på trummor.

Upp


Lördag 21 april kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Chapter 2 (Nils Landgren och Johan Norberg)

Sångaren och trombonisten Nils Landgren samt gitarristen och sångaren Johan Norberg bildade år 1997 konstellationen Chapter 2 efter att träffats vid ett flertal tillfällen och spånat om ett eventuellt samarbete. En turné genomfördes som blev en succé på alla sätt och sedan dess har de gjort över 350 konserter runt om i landet. Våren 1989 släpptes deras debut-CD, som hette just "Chapter 2". År 1993 kom deras andra CD, som kort och gott hette "2". Skivorna har sålts i närmare 25.000 ex, vilket är en unik framgång i dessa sammanhang.

Nisse Landgren har de senaste åren bott i Hamburg, där han spelat med Norddeutsche Rundfunk Big Band, som har hela världen som sitt arbetsfält. Han har haft stora framgångar i Europa med sin grupp Nils Landgren Funk Unit och var under 1998 den mest säljande jazzartisten i Tyskland. Nu flyttar han hem till Sverige igen och satsar helt på sin egen karriär. Utöver turnéer med sitt Nils Landgren Funk Unit och Chapter 2 spelar han ofta tillsammans med pianisten Esbjörn Svensson. Nyligen släpptes deras andra duo-CD "Layers Flight". I början av november 2001 blir Nils ny konstnärlig ledare för Berliner Jazztage, den mest prestigefyllda jazzfestivalen i Tyskland.

Johan Norberg har under 90-talet huvudsakligen verkat som låtskrivare och producent för bl.a. Meja, Regina Lund, Wille Craaford, Ulf Lundell m.fl. Han har även producerat Magnus Lindgrens debut-CD. Dom flesta av oss minns honom säkert också från TV 4:s "Steffo", där han hade rollen som husgitarrist.

Chapter 2 har de senaste åren endast hunnit göra enstaka konsertframträdanden, men kommer från och med 2001 att återigen göra mindre Sverigeturnéer som denna, som faktiskt Eskilstuna Jazzklubb tagit initiativet till.

Publiken har alltid tagit den humoristiska och spelskickliga duon till sig och Chapter 2 är ett väletablerat begrepp bland älskare av finstämd musik och underhållning. Deras repertoar är en blandning av eget material och välkända covers.

Upp


Onsdag 11 april kl 19.30 - Contrast
Staffan Abeleen Quintet spelar Lars Färnlöfs musik

Det är nu sju år sedan kompositören och trumpetaren Lasse Färnlöf gick bort bara 52 år gammal men hans musik lever vidare.

Gamle spelkompisen Staffan Abeleen och hans kvintett har samlat en ansenlig mängd Färnlöf-melodier och är nu ute på turné med skatter som "Farfars vals" och "Att angöra en brygga".

"Att angöra en brygga" känner vi igen från Hasse och Tages film med samma namn och "Farfars vals" har ingått i repertoaren hos storheter som Monica Zetterlund, Stan Getz och Bill Evans. Men Lars Färnlöf komponerade också över 50 andra melodier och skrev även film- och teatermusik.

Det hela började med att Staffan Abeleen sammanställde en förteckning över Färnlöfs musik för STIM:s räkning. Efter detta fick han ett s.k. repetitionsstipendium av SAMI.

Kvintetten har existerat från 1995 och är alltså väl samspelt. I den ingår Gustavo Bergalli - trumpet, Tommy Koverhult - saxofoner, Markus Wikström - bas och Bengt Stark - trummor. Kapellmästaren Staffan Abeleen spelar piano.

På repertoaren står naturligtvis på flera melodier av Lasse Färnlöf men också några kompositioner av Staffan Abeleen och andra.

Upp


Onsdag 28 mars kl 19.30 - Contrast
Rigmor Gustafsson med Sörmland Big Band

Sörmland Big Band (SBB) är tillbaks på scenen efter ett och ett halvt års uppehåll . Mälardalens ledande storband har slipat formen och är vassare än någonsin. Årets uppsättning består av saxofonisterna; Ola Halvarsson, Gunnar Fredriksson, Andreas Hollsten, Johan Levin och Jan Sandström, trombonisterna; Magnus Oppenstam, Ulrika Asp, Mats Widelund, Daniel Bjurhamn, trumpetarna; Nicklas Ericsson, Ola Sjönneby, Anders Asp, Anna Sillbo och kompet bestående av Johannes Rytzler piano, Pal Johnson bas och Stefan Andersson trummor.

Sångsolist vid konserten är Rigmor Gustafsson en av Sveriges hetaste jazzsångerskor just nu. Medverkade i SVT:s jazzprogram för några veckor sen.

Rigmor Gustafsson, född 1966, är en av Sveriges mest begåvade och musikaliska jazzsångerskor. Hon har arbetat med artister som Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Egil Johansen, Anders Widmark m fl. Hon var under flera år bosatt i New York, där hon bl a framträdde på flera klassiska jazzklubbar. Sedan sin återkomst till Sverige 1997 har hon fått allt större uppmärksamhet.

Hon turnerar både med sin egen amerikanska kvintett, bildad 1994, och med ett svenskt band som bildades 1999. Hösten -99 spelade hon under tre välbesökta kvällar på Mosebacke in en live-CD med Jacob Karlzon (piano), Karl-Martin Almkvist (saxofon), Hans Andersson (bas) och Jonas Holgersson (trummor). Skivan har release i mars 2000. Tidigare har hon givit ut CD Plan # 46 (1998) och In the Light of Day (1997), båda inspelade i New York.

Pressklipp:

  • "...Rigmor är den största jazzsångerskan som kommit fram i Sverige på evigheter." (Aftonbladet mars 2000).
  • "Här är jazzsångerskan jag väntat på i 40 år" (Svenska Dagbladet)
  • "One for my Baby (and one more for the Road), så börjar det. Keep going, så slutar det. Färden, rörelsen, är ramen för Rigmor Gustafssons tredje skiva, nu med hennes svenska kvintett......Rigmor Gustafsson är vår odiskutabelt främsta jazzsångerska." (SvD mars 2000).
  • "Rigmor regerar" (Expressen)
  • "Rigmor har en härlig scennärvaro och hon blandar härlig textlös sång med fina texttolkningar" (NSD juli 2000).
    Som en veritabel raket har sångerskan Rigmor Gustafsson stigit på den svenska jazzhimmeln. Denna värmländska begåvning gör allt rätt utan att göra det krångligt för sig. Med en känsla och energi målar hon rakt upp och ner sin sångkonst" (Jönköpings-Posten april 2000).
  • "Rigmor är ruggigt bra... hon kommer att låta höra tala om sig" (Aftonbladet)

För ytterligare info om Rigmor se www.artistgalleriet.se

Musiken som kommer att framföras under konserten består till största delar av standardlåtar ur den amerikanska sångboken. De flesta arrangemangen är gjorda av några av landets bästa storbandsarrangörer Mikael Råberg och Magnus Lindgren.

Konserten kommer att spelas in av Sörmlandsradion P4 och sänds i två avsnitt under våren.

Upp


Onsdag 24 mars kl 20.00 - Konserthallen
Putte Wickman och Eddie Daniels med Claes Crona Trio
Mästarmöte på klarinett

Ska det återigen bli utsålt i Konserthallen när Putte Wickman ställer sig på scenen. Senast det hände var i november förra året, när J S Bach hyllades.

Putte Wickman har från USA lyckats locka Eddie Daniels till en kortare turné i Sverige med Claes Crona Trio. Eskilstuna är en av de få orter man besöker för en konsert.

Amerikanske Eddie Daniels - en av världens absolut främsta klarinettister - har funnits med på Jazztidningen Down Beats bästalista de senaste åren. Eddie Daniels blev först bekant för den stora jazzpubliken såsom tenorsaxofonist i Thad Jones - Mel Lewis Orkester. När Thad och Mel skulle sätta samman sitt band 1966 för att spela "Monday Nights" på Village Vanguard i New York, var Eddie Daniels en av de första musikerna att kallas till bandet. Han har en mängd skivinspelningar bakom sig. Bland annat startade Eddie 1992 ett långt samarbete med vibrafonisten Gary Burton. De spelade då in albumet "Benny Rides Again", som var en kärleksfull hyllning till Benny Goodmans och Lionel Hamptons musik. Detta resulterade bland annat i omfattande konsertturnéer i USA, Europa, Japan och Latinamerika. Eddies ovanligt breda musikliska kunnande har också gjort att han spelat verk av de klassiska mästarna. Det har då skett dels som solist tillsammans med symfoniorkestrar och dels där sådana samverkat med jazzgrupper. Ett av de mest uppmärksammade tillfällena var, när han 1996 tillsammans med Los Angeles Kammarorkester och jazztrio spelade in Vivaldis "De fyra årstiderna".

Vilken Putte han är, han Wickman med klarinetten. Han har nu hunnit bli 76 år och är den kanske främste nu levande av Benny Goodmans många arvtagare och förmodligen den ende av dem, som aldrig någonsin slarvat med förvaltandet.

Det började i Borlänge på 1940-talet, då Putte fick näsa för jazzen, som ledde honom till Stockholm och spel med Charlie Norman och Simon Brehm, innan han 1947 övertog Hasse Kahns orkester på Nalen och själv blev jazzdomptör. Sedan dess har det blivit musik i massor, både i Sverige och utomlands. Och även om Puttes hjärta klappar hårdast för jazzen, har han också ägnat sig åt kyrkomusik, klassisk musik och till och med åt pop- och schlagermusik utan att tappa stilen.

Bakom klarinettisterna finner vi Claes Crona Trio. Putte Wickman och pianisten Claes Crona är ett radarpar, som fann varandra första gången år 1977. De har under året hunnit med åtskilliga skivinspelningar, konsertturnéer, framträdanden i TV- och radio, utlandsengagemang etc. Efter att Claes vistats i Spanien ett antal år och återkommit till Sverige i början av 1997, har samarbetet återupptagits intensivare än någonsin. I trion hör vi Claes Crona vid flygeln, Yasuhito Mori vid kontrabasen och Petur "Island" Östlund bakom trummorna.

Repertoaren utgörs av mainstreamjazz med musik ur standardrepertoaren och "The Great American Song-Book", bebop-klassiker samt eget av Eddie Daniels nykomponerat material."

Upp


Onsdag 14 mars kl 19.30 - Contrast
Karin Hammar Kvintett
Kvintettjazz med spelglädje

En av Sveriges mest uppmärksammade trombonister, Karin Hammar, bjuder - tillsammans med sin nybildade kvintett - på standardlåtar och egna kompositioner.

Karin Hammar började sin karriär redan i åttaårsåldern med att sjunga och spela piano. Efter den obligatoriska blockflöjten blev trombon förstavalet och på den vägen är det.

JJ Johnson, Kai Winding, Frank Rosolino och Carl Fontana är några av de mästare som Karin lyssnat på och inspirerats av.

Idag är Karin själv en mästare eller mästarinna. Hon ingår i flera grupper och har fått många prestigefyllda stipendier och utmärkelser.

Nu turnerar hon med sin kvintett som, utöver henne, består av Magnus Thorell-trumpet, Mattias Ståhl-vibrafon, Mattias Welin-bas och Johan Löfcrantz-trummor.

Karins egna kompositioner är influerade av hardbop, tango, brasiliansk musik och s.k. "fjälljazz". Standardlåtarna och de egna kompositionerna framförs med 100% spelglädje och kärlek till musiken.

Förra gången Karin Hammar var här med Sliding Hammers fick de stående ovationer efter extranumret!

Upp


Onsdag 28 februari kl 19.30 - Contrast
Carin Lundin Quintet

Carin Lundin hör till en av de "stora" unga svenska vokalisterna i jazzvärlden. Detta var alla helt överens om i sina recensioner av Carins Lundins CD debut 1997 med "From dusk to dawn". Superlativen var också många när Carin Lundin i maj förra året, på jazzklubben "Fasching", släppte sin andra CD: "Babble", tillsammans med sin nybildade kvintett. Den nya skivan innehåller såväl nyskrivet material av Carin Lundin som klassiska evergreens och jazzstandards.

Det är jazzen jag har i mitt hjärta, säger Carin Lundin som debuterade som jazzsångerska 1989 när hon fortfarande gick på Musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har hon sjungit med många ur den svenska jazzeliten: Bernt Rosengren, Svante Thuresson, Esbjörn Svensson, Arne Domnérus, Magnus Lindgren m fl.

Hon har även hunnit med besök till Chiles jazzvärld med konsert och under förra året genomfördes bl.a. en stor turné till ett femtontal olika jazzklubbar runt om i Sverige.

Till sin kvintett har hon handplockat fyra av det unga jazzsveriges skickligaste musiker. Johan Setterlind (trumpet), Hans-Inge Magnusson (piano), Mattias Welin (bas) och Jonas Holgersson på trummor.

Upp


Onsdag 21 februari kl 19.30 - Contrast
Christian Spering Quintet
Spontan, kreativ och öppen jazz

En av Sveriges bästa basister Christian Spering har valt några av sina favoritmusiker till den kvintett han nu turnerar med.

På trumpet hör vi Staffan Svensson, Joakim Milder spelar saxofoner och i kompet finns förutom Christian, Anders Persson-piano och Magnus Gran-bas.

Var och en av dessa svarar upp till de krav på spontanitet och kreativitet som Christian tycker är en förutsättning för den öppna musik kvintetten spelar. En musik som påminner om den kammarmusikaliska kvintett som Miles Davis ledde på 60-talet.

Som barn började Christian Spering intressera sig för den klassiska musiken, helt naturligt eftersom hans mamma är pianopedagog. Efter att ha spelat flera ackordinstrument tog kontrabasen vid. De första jazzplattorna han hade var med pianisterna Oscar Peterson och Bill Evans. Det var främst friheten att vara med och skapa och förändra det musikaliska förloppet som gjorde att Christian Spering valde jazzen som sin uttrycksform.

Mjuk och sofistikerad jazz, inspirerad av bl a västerländsk konstmusik och klassisk indisk musik bjuds på Contrast denna onsdag.

Upp


Onsdag 14 februari kl 19.30 - Contrast
Sweet Jazz Trio
Mjukjazz på Contrast

"Från Louis Armstrong till Chet Baker" är Sweet Jazz Trios egen beskrivning på sin repertoar.

Lyrisk, finstämd kammarjazz är en beskrivning som också passar bra.

Gruppen som bildades 1992 gjorde ett bejublat framträdande på Contrast för några år sedan och återkommer nu på begäran.

Kapellmästaren Lasse Törnqvist på kornett har ett förflutet som tradjazzmusiker men har efter detta spelat i flera swing- och mainstreamband. Med sig har han gitarristen Mats Larsson som spelar såväl komp som sologitarr. På bas hör vi Hans Backenroth, en av Sveriges bästa basister, en musiker som vi hört flera gånger tidigare i Eskilstuna.

En konsert med lågmäld, mjuk och svängig musik är vad som bjuds på Contrast denna onsdag.

Upp


Fredag 9 februari kl 20.00 - Konserthallen
"Ramel, Ramel, Ramel" med Monica Borrfors, Claes Janson och Bohuslän Big Band

Claes Janson till Konserthallen med Povel Ramel - Povel Ramel kommer själv inte att vara där, men hans musik och hans ande kommer verkligen att vara närvarande när sångduon Claes Janson och Monica Borrfors tillsammans med Bohuslän Big Band presenterar sitt succéprogram "Ramel, Ramel, Ramel ".

Efter en mycket framgångsrik turné i april 2000 gör man nu ytterligare en turné med sitt lustfyllda koncept baserat på Povels roliga texter och underbara låtar. Första halvan av februari 2001 är det dags igen och fredagen den 9 februari är det Eskilstuna-publikens tur. Gräsänklingsblues, Johanssons Boogie Woogie Vals, Underbart är kort och Håll musiken igång är några exempel på vad vi kommer att få höra. En CD är redan inspelad och har sålts i ett mycket stort antal exemplar.

Om sångsolisterna kan bara sägas att de sedan länge är väl etablerade i det svenska musiklivet. De har rest land och rike runt för att visa upp sin sångkonst för publiken med såväl jazz, blues som visa. I Eskilstuna har vi hört Monica Borrfors med både den egna kvartetten och i andra konstellationer. Claes Janson är något av Eskilstunapublikens favorit och har vanan att se till att det blir utsålt när han finns på scenen.

Bohuslän Big Band har sin bas i Göteborg och är ett av landets mest välrenommerade storband (16 man) med en rad duktiga solister i orkestern. Senast hördes bandet i Eskilstuna under våren 1998 med sångaren Georgie Fame i en bejublad konsert. Sedan flera år har

orkestern sina Monday Night Jazz-kvällar på Nefertiti i Göteborg. Där prövas det mesta från gammal klassisk storbandsjazz till Frank Zappas speciella musik. Men här är det Povel Ramels musik som gäller och arrangemangen till denna produktion är bl a skrivna av Bengt Hallberg, Kjell Öhman, Mikael Råberg och flera av orkesterns egna musiker.

Upp


Onsdag 24 januari kl 19.30 - Teatern
Gösta Linderholm & The Trad Brothers

"Från Visa till Jazz" är Gösta Linderholms egen programförklaring inför konserten.

För ett par år sedan startade Gösta The Trad Brothers. Anledningen var att han hittade sin gamla klarinett på vinden, skruvade ihop den, prövade försiktigt en blues och så dök alla minnen upp med hans jazzorkestrar från de första musikantiska åren - Jazz Doctors och Sveriges Jazzband.

Gösta ringde runt till de musiker, som han trodde skulle tycka att det skulle bli skoj att spela traditionell jazz i den så kallade brittiska skolan. Det visade sig att det fanns många som ville vara med i bandet. Nu har de huserat på Stampen i Stockholm på söndagseftermiddagarna i ett par års tid. De har dessutom gjort ett flertal TV-program och spelas ofta i radion. Bandet framträder på festivaler, jazzklubbar, Folkparker och i konserthus och inför stor publik. Till och med Stockholms Konserthus var fullsatt till sista plats i oktober 2000.

Våren 1997 presenterade man sin första CD - "Jazz Traditional", där man försöker visa bandets bredd. Publiken får klarinett & sopransaxdueller, lite swing, blues och en och annan gospel. I höstas kom så den andra CD:n ut med titeln "Jazz From the Heart". Den innehåller bland annat en av de vackraste svenska psalmerna "Blott en dag ett ögonblick i sänder", gospel och låtar från den traditionella musikens vagga i New Orleans plus en del swingigare musik.

En konsert med The Trad Brothers omfattar visor från skärgården, Provence och Härjedalen och svängig, härlig livsbejakande swing och New Orleansjazz. Eftersom Gösta har svårt att vara tyst mellan låtarna så blir det också en del skrönor och andra sällsamheter ur livet.

Förutom Gösta Linderholm på klarinett, gitarr och sång finner vi sju andra mycket fina musiker och scenpersonligheter i bandet - och många fina solister: Staffan Kjellmor - trumpet och flygelhorn, Greger Röhr - trombon, Kajtek Wojciechowski - sopransax, tenorsax och dragspel, Stig Granberg - gitarr, Holger Gross - banjo, Hans Larsson - bas och Pelle Höbinger - trummor.

Upp