2003

Saxofonist

2003

Fredag 12 december kl 20.00 - Eskilstuna Teater
JULKONSERT med ERSTRAND–SARPILA QUINTET och Kvartetten FYRA RÖSTER

”Jul(jazz)konsert i Benny Goodmans anda”

Fullsatt vid motsvarande konserter inför jularna 1999, 2000, 2001 och 2002!

Det här är för de flesta swingmusik, när den är som allra bäst. Garanterar det gör Lars Erstrand – vibrafon, Antti Sarpila – klarinett, Bertil Fernqvist – gitarr, Arne Wilhelmsson – kontrabas och Björn Sjödin - trummor. Benny Goodmans ande svävar verkligen över musiken och kvintetten är i det närmaste identisk med Swedish Swing Society, som brukar medverka, men numera är upplöst.
Inför julen medverkar den här gången också sångkvartetten Fyra Röster med Ing-Marie Janzon, Mona Gifvars, Christofer Ekströmer och Tomas Gau. Vi citerar ur en recension från juni 2003: "…den förnämliga gruppen Fyra Röster bjöd på en särartad och briljant sångkonst, som förde tankarna till The Real Group och Viba Femba. Förhoppningsvis kommer ensemblen att låta höra sig framdeles och ge Eskilstuna en extra fin vokalprofil."
Repertoaren består av julpsalmer, julsånger och annan körrepertoar i samarbete mellan kören och Erstrand-Sarpila Quintet samt även jazzkonsert med enbart kvintetten – allt i julens tecken.


Onsdag 3 december kl 19.30 – Contrast
Karl Olandersson med Peter Nordahl, Patrik Boman och Ronnie Gardiner

Karl Olandersson – 24 år och från Hedemora – har spelat trumpet så länge han kan minnas. Han är en begåvning utöver det vanliga, helt enkelt en musikalisk sensation som kommer att glädja många musikälskare under lång tid framöver. Karl har studerat på Kungliga Musikaliska Akademien och också hunnit med att spela i flera storband och andra jazzkonstellationer. Senast var Karl aktuell i Ronnie Gardiners Tivoli Happy Jazz Band. Han var tidigare i år även aktuell med releasen av sin debut CD "Introducing" på Arietta Discs, där vi hör honom både spela trumpet och sjunga.

I rytmsektionen hör vi Peter Nordahl på piano i sin egen trio med Patrik Boman och Ronnie Gardiner. Peter är flitigt anlitad också som arrangör till både jazz-, populär och klassik musik och finns med på ett stort antal CD i olika sammansättningar. Han blev Grammis-vinnare 1995 tillsammans med Gunnar Bergsten för CDn "The Good Life" och 1999 tillsammans med Bernt Rosengren Oktett för CDn "Plays Evert Taube".
Patrik Boman på bas, har också varit aktuell som arrangör och kompositör och spelat i ett stort antal sammanhang. Han har även turnérat flitigt runt om i Europa, Asien, Afrika och USA. Patrik finns med på ett stort antal CD och är också dubbel Grammis-vinnare 1995 och 1999. Patrik bildade 1999 gruppen "Patrik Boman Seven Piece Machine"som blivit en succé med många arrangemang på klubbar och festivaler och gruppen har även framträtt i radio och TV. Den gruppen har också givit ut en CD som rosats av recensenterna.
Ronnie Gardiner på trummor, gjorde sitt första offentliga uppträdande redan som 9-åring hemma i sin födelsestad i USA 1942. Ronnie, mångsidig trumslagare och äkta musikant har genom åren kompat de flesta riktigt "stora" t.ex. Dexter Gordon, Gerry Mulligan, Dizzy Gillespie, Jimmy Rowles m.fl. Listan är lång. Mest känd för den svenska publiken är Ronnie troligen för sina 27 år tillsamman med pianisten Charlie Norman och på senare tid med sitt band "Tivoli Happy Jazz Band".

Det vi får höra handlar om "klassisk jazz" framfört på ett unikt sätt. Musiken för ibland tankarna till Chet Bakers unika spelstil.


Onsdag 26 november kl 19.30 – Contrast
Stockholm Jazz Orchestra

Detta måste absolut vara ett av de bästa moderna storjazzbanden i världen idag säger flera kända jazzskribenter i jazzvärlden om Stockholm Jazz Orchestra.

Orkestern startades 1984 av trumpetaren Fredrik Norén som fortfarande fungerar som musikalisk ledare och organisatör. Bandet består av utomordentligt kompetenta soloartister som är välkända även i andra jazzkonstellationer och bandets gästlista har också blivit lång med internationellt mycket kända välrenommerade jazzartister.
Stockholm Jazz Orchestra har turnerat i hela Skandinavien, England, Schweiz, USA och har spelat på världsberömda jazzklubbar som Ronnie Scott´s i London och Village Vanguard i New York samt spelat på de stora internationella Jazz Festivalerna. Fem CD har givits ut som också har lovordats i fackpressen. Den senaste ”Lakes” är utgiven på Dragon Records.
Storbandet är ute på ”Standard Tour”. Det betyder att musiken till stor del är baserad på standardlåtar Arrangemang som är skrivna av världens bästa arrangörer som Bill Holman, Bob Brookmeyer, Bob Mintzer, Maria Schneider och svenska arrangörer som Göran Strandberg, Torbjörn Gulz och Magnus Lingren m.fl.

På trumpet får vi höra Fredrik Norén, Patrik Skogh, Gustavo Bergalli, Magnus Broo - i trombonsektionen Bertil Strandberg, Fredrik Rud, Magnus Svedberg, Anders Wiborg - på saxofoner Karl-Martin Almqvist, Magnus Blom, Krister Andersson, Johan Hörlén, Neta Norén - i rytmsektionen Göran Stranberg på piano Filip Augustsson på bas samt på trummor Jukkis Uotila.


Onsdag 19/11 2003 kl 19.30 - Contrast
Amanda Sedgwick Quintet featuring Philip Harper

Amanda Sedgwicks internationella kvintett - Svängig hardbopjazz på Contrast

Ledare är Amanda Sedgwick på altsax som under de senaste åren spelat och turnerat med bl a Walter Booker, Philip Harper samt flera holländska musiker. Gäster gruppen gör den amerikanske trumpetaren Philip Harper som varit medlem i bl a Art Blakeys Jazz Messengers. Han har även spelat med Cedar Walton, Jimmy Scott, Mingus Big Band och många andra.
Vid flygeln sitter Daniel Tilling och på bas hör vi Martin Sjöstedt. Gilbert Matthews på trummor hörde vi senast i Eskilstuna med CBQ.

På repertoaren finns både standardlåtar och originalkompositioner som framförs i den svängiga hardboptraditionen.


Onsdag 9/11 2003 kl 20.00 - Konserthallen, Stålforsskolan
Count Basie Orchestra

Basiebandet är just nu ute på en längre Europa-turné efter att nyligen ha turnerat i USA. Efter Sverige bär det sedan av till Paris i Frankrike och Sydeuropa och därefter på en längre turné i Japan. Jazzklubben har lyckats förhandla fram det enda framträdandet i Mälardalen till just Eskilstuna.
Basiebandet har den klassiska besättningen med 4 trumpeter, 4 tromboner och 5 träblåsare, som är uppbackade av en rytmsektion med gitarr, piano, bas och trummor. Bandet leds av välkände trombonisten från Basies tid Bill Hughes. Naturligtvis har man också en sångare och det är Chris Murrell, som har varit med i bandet sedan 1991. Andra bekanta namn är trummisen Butch Miles, som var med redan 1975, tenorsaxofonisten Kenny Hing, barytonsaxofonisten John Williams och trumpetaren Scotty Barnhart.
Repertoaren är den klassiska, dvs ”Basie plays Basie” som vi känner den från bland annat den legendariska ”Atom-plattan - The Atomic Mr. Basie”. Arrangemangen är av Neil Hefty, Ernie Wilkins, Quincy Jones, Sam Nistico och Benny Carter. Vi kommer även att bjudas på en del bekanta låtar från Duke Ellingtons repertoar.
Count Basie skulle den 21/8 2003 ha fyllt 99 år, men gick bort redan 1984.

I samarbete med Eskilstuna Kultur, ABF, Eskilstuna-Kuriren och Sparbanksstiftelsen Rekarne


Onsdag 5/11 2003 kl 19.30 - Contrast
Svante Thuresson och Katrine Madsen med Claes Crona Trio

”Svante Thuresson med danskt stjärnskott”

Danska sångerskan Katrine Madsen är egentligen inget nytt stjärnskott. Men för den svenska publiken upplevdes hon så efter turnén med Svante Thuresson i oktober 1999. ”Artister i världsklass” skrev recensenterna efter turnén. Efter det har Svante och Katrine genomfört flera turnéer tillsammans såväl i Sverige som utomlands.
”Svante och Katrine bjöd på en storartad konsert” recenserade Eskilstuna-Kuriren och ”Sångarpar i världsklass” skrev Folket efter deras förra framträdande i Eskilstuna våren 2000.
Svante har också nu spelat in en ny CD tillsammans med Katrine Madsen, som anses vara en av Nordens absolut främsta jazzsångerskor.

Trots sin ungdom har Katrine Madsen varit en av Danmarks främsta sångerskor under flera år. 1998 kom hon ut med sin andra CD ”Dream Dancing” och hon har sedan även hunnit släppa sin tredje CD ”You are so beautiful”. Pressen har öst beröm över skivan, där även Svante Thuresson medverkar. Det var då som idén föddes om en turné under oktober 1999 i Sverige med Katrine och Svante. Publikreaktionerna blev entusiastiska och efter detta har ytterligare turnéer följt varje år.
Svante Thuresson
behöver ingen närmare presentation. Kanske Sveriges bäste jazzsångare. Började som trumslagare och spelade i flera år med de bästa orkestrarna i landet. Och vem minns inte Gals & Pals. Svante turnerar ständigt med sin egen grupp liksom med storband etc.
I rytmsektionen hör vi beprövade elitmusiker. Vid flygeln möter vi Claes Crona, som verkligen blivit en av Eskilstuna-publikens gunstlingar efter flera gästspel med olika stora artister. Vi får höra även rutinerade trumslagaren Petur ”Island” Östlund. Basisten Jesper Bodilsen är ytterligare en i raden av alla duktiga danska basister. Jesper ingår bland annat i Ed Thigpens Trio och har spelat med Phil Woods, James Moody, Duke Jordan, Horace Parlan.

I samarbete med Eskilstuna Kultur, ABF och SméJournalen.


Onsdag 29/10 2003 kl 19.30 - Contrast
Moksha

Magnus Broo – trumpet, Karl-Martin Almqvist – tenorsax, Mattias Welin – bas och Sebastian Voegler – trummor. En verklig elitmönstring av unga jazzmusik.

Gruppen träffades för första gången för tre år sedan och består av några av landets främsta unga jazzmusiker, solister och låtskrivare. Drivna av en längtan efter att få spela musik med en öppen och fri attityd och tillika ljudbild, framför de sina originella kompositioner med ett aldrig sinande flöde av energi.
Sättningen är tämligen klassisk; tenorsax, trumpet, bas och trummor. Avsaknaden av ackordsinstrument gör att gruppen kommer närmare det ”sound” de är ute efter.
Själva ordet Moksha härstammar från Indien och står kortfattat för frihet, vilket passar bra på den här fyrklövern. En färsk CD på skivbolaget Moserobie finns ute till den just nu pågående höstturnén från Malmö i söder till Umeå i norr.
I
samarbete med Eskilstuna Kultur, ABF, Svenska JazzRiksförbundet, Rikskonserter och Sveriges Radio P2.


Onsdag 22/10 kl 19.30 - Contrast
OLEO

Följ med på en musikalisk upptäcksfärd där allting kan hända! Med improvisationen som ledsagare och med publiken som medresenär på färden ger Oleo järnet och får det att gunga. Oleo består av sex rutinerade och erfarna musiker med nyfikenheten och spelglädjen i behåll: Johan Lewin - saxofon, Niclas Ericson - trumpet, Ola Sjönneby - trumpet, Johan Österberg - gitarr, Pal Johnson - kontrabas och Marcus Lewin - trummor.
Under konserten spelar Oleo låtar ur sin aktuella jazzshow "jam i luren". Det blir musik som alla känner igen (radio hits) blandat med gamla jazz standards. Låtarna levereras på ett lätt och lekfullt sätt där publiken ibland får hjälpa till med sång, handklapp och fotstamp. "Med humor, improvisation och musikalisk kvalitet når vi fram till både ovana och vana jazzklubbsbesökare", säger Ola och Niclas
.


Fredag 17/10 kl 19.30 - Contrast
Scott Hamilton & Jesper Thilo med Claes Crona Trio

Tenorjazz på toppnivå

Två av världens bästa tenorsaxofonister i sin genre, Scott Hamilton från USA och Jesper Thilo från Danmark spelar ihop igen.
Scott Hamilton som numera mest bor i London turnerar flitigt både i Europa, USA och Japan. Han har tidigare gästat Eskilstuna och besökte Sverige första gången i slutat av 70-talet.
Senast han var i Eskilstuna gjorde han succé med sin känsloladdade och melodiösa swingjazz.
Även Jesper Thilo har tidigare gästat Eskilstuna och Sverige och spelar varje år på de stora jazzfestivalerna. Även hans tenorspel kan placeras inom swingidomet där man hör påverkan från såväl Lester Young som Ben Webster.
Claes Crona Trio har spelat med båda herrarna tidigare, främst med Scott Hamilton på de flesta av hans Sverigeturnéer. Claes Crona Trio är välkänd för Eskilstunapubliken efter som de varit här med flera av Sveriges främsta jazzmusiker och sångare. I trion ingår förutom Claes Crona på piano, Jörgen Smeby - bas och Petur "Island" Östlund - trummor.

Både melodiös och hårdsvängande musik kan publiken räkna med på Contrast denna fredagkväll.


Onsdag 8/10 kl 19.30 - Contrast
Monica Borrfors med Sweet Jazz Trio

Mjukjazz ur The American Songbook

En av våra bästa jazzsångerskor, Monica Borrfors tillsammans med Sweet Jazz Trio presenterar lyrisk, finstämd kammarjazz på Contrast. Både Monica Borrfors och Sweet Jazz Trio är artister som står högt Eskilstunapublikens önskelistor efter flera tidigare besök hos oss.

Monica Borrfors slog igenom som jazzsångerska i samband med Stockholms jazzdagar 1980 och har sedan dess arbetat mycket både i Sverige och utomlands. Samarbetet med Sweet Jazz Trio har bl. a. resulterat i en CD "A Certain Sadness" som fått strålande recensioner.

Sweet Jazz Trio etablerades 1992 och har haft betydande framgångar under senare år och har lanserats på inte mindre än 5 CD. Bland gästspel utomlands kan bl.a. nämnas jazzfestivaler i Molde och Hagesund i Norge. Sweet Jazz Trio spelade 2001 i Japan i samband med lanseringen av trions skivor på den japanska marknaden. Den lyckade lanseringen av skivorna resulterade i att alla trions skivor inklusive den med Monica Borrfors nu har släppts i Japan. Även 2002 har Sweet Jazz Trio gästat Japan och i slutet av oktober 2003 kommer Monica Borrfors och Sweet Jazz Trio att åter framträda i Japan med konserter i Tokyo och Kobe.

I trion hör vi kapellmästaren Lasse Törnqvist på kornett som har ett förflutet som tradjazzmusiker men som efter detta spelat i flera swing- och mainstreamband. Med sig har han gitarristen Mats Larsson som spelar såväl komp som sologitarr. På bas hör vi Hans Backenroth, en av Sveriges bästa basister, en musiker som vi hört flera gånger tidigare i Eskilstuna.

En konsert med lågmäld, mjuk och svängig musik är vad som bjuds på Contrast denna onsdag.


Onsdag 1/10 kl 19.30 - Contrast
Fredrik Nordström med Palle Danielsson och Fredrik Rundqvist

Svenska Jazzriksförbundets turnéprogram "Pulsslag" firar 10 års jubileum i år. Först ut i raden av grupper i höst är en relativt nybildad trio med prisade musiker "Fredrik Nordström med Palle Danielsson och Fredrik Rundqvist". Trion "föddes" på Glenn Miller café i Stockholm sommaren 2001. Tenorsaxofonisten Fredrik Nordström utsågs 2001 till årets "Jazz i Sverige"-artist och har lovordats i Sverige och internationellt för sitt debutalbum "Urgency" som kom ut 2000.
På kontrabas Palle Danielsson som Kungliga Musikaliska Akademin utsåg till "Årets Jazzmusiker 2002" och av Svenska Jazzriksförbundet 2003 tilldelades "Jazzkannan" (=Årets Jazzartist). Fredrik Rundqvist är trumslagare i gruppen som de senaste åren blivit en av de mest anlitade trumslagarna i Sverige.

Trion kännetecknas av en öppen klang och stort utrymme för varje enskild musiker. Deras nyligen släppta CD "Fredrik Nordström live with Palle Danielsson and Fredrik Rundqvist" innehåller uteslutande låtar ur standardrepertoaren, som tolkas på ett fritt förhållningssätt.

Medarrangörer: Svenska Jazzriksförbundet, Rikskonserter, Sveriges Radio P2, Eskilstuna Kultur och ABF.


Lördag 27/9 kl 20.00 - Konserthallen
Svend Asmussen Quartet

Svend Asmussen Quartet till Eskilstuna och Konserthallen

Efter det att Eskilstuna Jazzklubb under våren lyckades presentera Povel Ramel har man nu lyckats kontraktera världsartisten Svend Asmussen och hans kvartett till sin höstupptakt den 27/9 i Konserthallen i Eskilstuna.

Den 87-årige Svend Asmussen bestämde sig för att för två år sedan lägga fiolen på hyllan av privata skäl. I våras ringde Svend till arrangören av Linköpings jazzfestival och bad att få komma dit och spela, eftersom han återfått lusten att stå på scenen med sin fiol och sin klassiska kvartett igen. Jazzklubbens ordförande Sten Elmgart var i Linköping den 29/3 och kunde konstatera, att det var en stor upplevelse att åter få se denne 87-årige yngling framträda. Full av vitalitet, musikalitet och med samma förmåga till publikkontakt som tidigare blev det en minst sagt succéartad konsert.

Svend Asmussen var inte svår att övertala att åter stå på en scen i Eskilstuna. Han mindes mycket väl den härliga konsert, som han gav den 21/11 1998 på en fullsatt Eskilstuna Teater. Det slumpade sig dessutom så, att under just den konserten hade Svenska Jazzriksförbundet det styrelsemöte, då man fattade beslutet om att utse Eskilstuna till Årets JazzStad 1999.
Hur många gånger Svend Asmussen spelat i Sverige har både han och Sverige tappat räkningen på, men debuten var anno 1938. Det var ett gästspel på Vinterpalatset vid Norra Bantorget i Stockholm. Då hade han varit i gång ända sedan 1933, då han bildade sin första ensemble. ”Jazzen är en konstart, som lever i nuet. Man vet inte hur länge man får hålla på”, sa han redan då till Svenska Dagbladet.

Populariteten räcker fortfarande efter mer än ett halvt sekel i världseliten. Han var fullfjädrad redan från början, men med åren tillkom fler fjädrar. Han fastnade aldrig i minneskonserternas sentimentalitet. Han förnyar sig ständigt. Fiolspelet gnistrar av upptäckandets övertoner. Det syns att Svend Asmussen har det sanslöst roligt när han spelar – och det hörs. Grånade fans brukar ta med sig barnbarnen på konserterna och man hör förtroligheter utväxlas på parketten; ”du får tro det eller ej, men Svend är faktiskt fyllda 87 år. Han debuterade vid 14 års ålder. Han bildade sin första kvartett vid 17 års ålder. Hans förebilder hette Stephane Grapelli, Joe Venuti och Stuff Smith. Han blev de allra störstas jämlike. Han täcker allt från gammalswing till dagens experimentella fusionsmusik. Dessutom är han en lysande uttolkare av klassisk musik; Bach, Mozart, Telemann, Vivaldi ….. och vilken showman han är. Tänk om du fått uppleva SweDanes med Svend, Alice Babs och Ulrik Neuman!” Numera omger han sig med musikanter, som han skulle kunna vara farfar till. Kvartetten består av samma medmusikanter som 1998. Det betyder Jacob Fischer på gitarr, Jesper Lundgaard vid kontrabasen och Aage Tanggaard bakom trummorna.

Publiken i Eskilstuna med omnejd är verkligen att gratulera.

Eskilstuna Jazzklubb arrangerar konserten tillsammans med Musikfrämjandet och biljetter kan förköpas redan från och med måndag den 26/5 på ROCKS i CityHuset.


Onsdag 7/5 2003 kl 19.30 - Eskilstuna Teater
Gösta Linderholm & The Trad Brothers

”Från Visa till Jazz” är Gösta Linderholms egen programförklaring inför konserten med The Trad Brothers.

I mitten på 90-talet startade Gösta The Trad Brothers. Anledningen var att han hittade sin gamla klarinett på vinden, skruvade ihop den, prövade försiktigt en blues och så dök alla minnen upp med hans jazzorkestrar från de första musikantiska åren - Jazz Doctors och Sveriges Jazzband.
Gösta ringde runt till de musiker, som han trodde skulle tycka att det skulle bli skoj att spela traditionell jazz i den så kallade brittiska skolan. Det visade sig att det fanns många som ville vara med i bandet. Nu har de huserat på Stampen i Stockholm på söndagseftermiddagarna i flera års tid. De har dessutom gjort ett flertal TV-program och spelas ofta i radion. Bandet framträder på festivaler, jazzklubbar, Folkparker och i konserthus och inför stor publik. Till och med Stockholms Konserthus var fullsatt till sista plats i oktober 2000. Vid den senaste konserten i Eskilstuna i januari 2001 på Eskilstuna Teater var det röd lampa och utsålt.

Våren 1997 presenterade man sin första CD - ”Jazz Traditional”, där man försöker visa bandets bredd. Publiken får klarinett & sopransaxdueller, lite swing, blues och en och annan gospel. Hösten 2000 kom så den andra CD:n ut med titeln ”Jazz From the Heart”. Den innehåller bland annat en av de vackraste svenska psalmerna ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”, gospel och låtar från den traditionella musikens vagga i New Orleans plus en del swingigare musik. Till julen 2002 släpptes den tredje CD:n ”Nu är det Jazz Jul igen” och till hösten 2003 kommer ännu en ny CD med The Trad Brothers. Den här gången blir det med tonvikten mera på gospels, svängiga spirituals och en och annan visa med titeln ”HimlaJazz & Spirituals”.

En konsert med The Trad Brothers omfattar visor från skärgården, Provence och Härjedalen och svängig, härlig livsbejakande swing och New Orleansjazz. Eftersom Gösta har svårt att vara tyst mellan låtarna så blir det också en del skrönor och andra sällsamheter ur livet.

Förutom Gösta Linderholm på klarinett, gitarr och sång finner vi sju andra mycket duktiga musiker och scenpersonligheter i bandet - och många fina solister: Staffan Kjellmor - trumpet och flygelhorn, Greger Röhr - trombon, Kajtek Wojciechowski - sopransax, tenorsax och dragspel, Stig Granberg - gitarr, Holger Gross - banjo, Hans Larsson - bas och Pelle Höbinger - trummor.


Söndag 13 april 2003 kl 18.00 - Teatern
Nils Landgren Reunion Tour med Michael Ruff & Friends

Nisse Landgren och Michael Ruff återförenas på Eskilstuna Teater den 13/4

Trombonisten och sångaren Nils Landgren återförenas här efter många år under en turné i Sverige och Danmark med den amerikanske sångaren, pianisten och låtskrivaren Michael Ruff, vars meritlista är lång. Michael har skrivit låtar, som blivit miljonsäljare, åt många stora artister. Han har turnerat som kapellmästare med de flesta stora i branschen. Chaka Kahn, David Sanborn, Ricki Lee Jones är några av dem, och han har framträtt med bl.a Lionel Ritchie, Karla Bonoff, Jose Feliciano och John Lee Hooker.

Under den här turnén är Nils Landgren och Michael Ruff i gott sällskap med Henrik Janson – gitarr, danske Lars Danielsson – bas och Per Lindwall – trummor.

upp


Onsdag 9 april 2003 kl 19.30
Jacob Karlzon trio

Jacob Karlzon, piano - Mattias Svensson, bas - Peter Danemo, trummor

Jacob Karlzon är idag en av Sveriges mest personliga och skickliga pianister. Hans pianospel är smakfullt, reflekterande och lyriskt för att i nästa stund bjuda explosiv intensitet, eller som en recensent uttryckte det:
"Ett moget, ungt pianolejon med en mycket hög lägstanivå."

Jacob Karlzon Trio bildades 1993 och etablerade sig snabbt som en av landets främsta jazzgrupper. Trions signum har alltid varit kommunikation, rytmik och lyhördhet. Medmusikanterna, basisten Mattias Svensson och trummisen Peter Danemo, har stort utrymme och det går inte att ta miste på tryggheten och det djupa musikaliska samförståndet inom trion.

"Det är bara att kapitulera!" - Hallands Nyheter

Upp


Tisdag 1 april 2003 kl 19.30 - First Hotel
Jazzin´ Jacks

Jazzin´ Jacks bjuder på tradjazz på First Hotel den 1/4

Att Jazzin´ Jacks från Helsingborg verkligen är publikens band kunde man konstatera förra gången år 2000 på Contrast. Bandet bildades 1981 och är ett av Sveriges populäraste och mest bokade tradjazzband med många engagemang också ute i Europa och USA. Vid 10 tillfällen har man turnérat i USA och i maj 2003 är de inbjudna till en av världens största jazzfestivaler – Sacramento Jazz Jubilee - med ca 120.000 i publiken varje dag.
I hög grad har bandet inspirerats av Louis Armstrong All Stars från 1950-talet, vilket också framgår av deras skivor, speciellt ”Snatches of Satch” från 1995.

I år har pianisten, sångaren och entertainern Gunnar ”Caesar” Andersson åter förenat sig med Jazzin´ Jacks. Övriga medlemmar är Jack Andersson – trumpet, Hans Ingelstam – trombon, Lasse Karlsson – klarinett och sång, Gunnar Nilsson – bas och Anders Lagerlöf - trummor.

Arrangörer – Eskilstuna Jazzklubb och First Hotel

Upp


Söndag 30 mars kl 17.00 - Konserthallen
Povel Ramel med Trio

En dröm har gått i uppfyllelse. Många goda krafter har gjort, att det omöjliga blev möjligt. Publiken är verkligen att gratulera, när Povel i Eskilstuna gör en av sina 3 konserter under sin turné.

Povel Ramel är en portalfigur inom svensk underhållning. Namnet står för förnyelse av radiounderhållning, av krogunderhållning, av musikfilm och låtskrivande. Och i revyhistorien står han för en hel epok med bland annat Knäppupprevyer under hela 16 år.

Den 80 år evigt unge Povel Ramel gör här en resa genom sitt musikaliska liv tillsammans med sin rutinerade trio. På gitarr hör vi Lasse Wellander, vid basen Backa Hans Eriksson och bakom trummorna Peter Milefors.

Konserten kryddas dessutom med att förbandet Emmas Trio inleder kl 17.00. Trion är bekant för publiken i Eskilstuna genom ett flertal framträdanden tidigare. Sångerskan Emma-Karin Maurin leder trion, som även innehåller Anders Andersson på vibrafon och Jonas Welander på bas. Repertoaren är standardlåtar ur The Great American Song-Book och material signerat av Povel Ramel.

Upp


Onsdag 26 mars kl 19.30 - Contrast
En Trappa Upp

Eskilstunas senaste bidrag till den svenska jazzscenen heter ”En Trappa Upp”. Under hösten 2002 hördes gruppen bland annat på den stora Jazzfestivalen i Umeå och på TunaJazzen. Gruppen erhöll en meriterande en 2:a plats i riksfinalen ”Musik Direkt” 2002 på Nalen i Stockholm, för ungdomar i åldern 13-19 år. ”En Trappa Upp” bildades för ungefär ett år sedan, men medlemmarna har spelat tillsammans i flera olika konstellationer långt tidigare t.ex. i ”Cross Band”, ”Cirrus Major” och i Eskilstuna Symfoniorkester. Samtliga i gruppen har fått sin musikaliska grundutbildning i den Kommunala Musikskolan Eskilstuna.

Musiken kan beskrivas som melodisk och varierad med inslag av såväl kammarjazz som folkmusik. Rötterna finns i 1950- och 1960-talens jazzmusik. Gruppen kommer att framföra såväl standardlåtar som egna kompositioner i en varierad repertoar med ballader, svängiga låtar och med influenser från både Jan Johansson och Lars Gullin.

Violinisten Johan Karp började spela fiol redan som femåring. Johan fick huvudsakligen en klassisk fostran, men för några år sedan kompletterade han den klassiska musiken med jazzmusiken. Att spela jazz är idag en av Johans favoritsysselsättningar. Pianisten Johannes Persson började sin musikaliska bana med att spela saxofon, men gick sedan över till piano som huvudinstrument. Basisten Martin Sundström började för några år sedan att spela bas. Innan dess var det träblås som gällde. Slagverkaren Tobias Hedlund har spelat trummor sedan 1992 och är dessutom en mycket duktig vibrafonist. Idag, praktiserar han som improvisationspedagog i den Kommunala Musikskolan. Redan tidigt kom Tobias i kontakt med jazzen i och med att hans far spelar jazzmusik och det föll sig naturligt att han började ägna sig åt denna ädla musikform. Tobias som också medverkat i ”Karpe Diem” samt ”Duo Vi.P”. och nu ”En Trappa Upp” har lyckats med bedriften att under tre år i rad (2000, 2001 och 2002) placera sig på 2:a plats i ”Musik Direkt” riksfinaler. År 2001 med ”Duo Vi.P”, fick han som vibrafonist dessutom ensam motta solistpriset i hela tävlingen.

Upp


Onsdag 19 mars kl 19.30 - Contrast
Miriam Aïda Quintet

Miriam Aïda Quintet som varit aktiv under tre år har nu verkligen etablerat sig i Jazz-Sverige bl a genom en tredjeplats i OrkesterJournalens omröstning om 2002 års bästa svenska jazzskiva. Den Malmö-baserade gruppen spelar blues och standards arrangerat med sången i fokus.

Sågerskan Miriam Aïda, som har nordafrikanskt påbrå, sjunger med en röst och utstrålning som inte lämnar någon oberörd. Förebilder som Ella Fitzgerald, Carmen McRae och Billie Holiday lyser igenom i hennes personliga sätt att behandla musiken.

På altsax och flöjt hör vi hennes man Fredrik Kronkvist som med sitt Cannonball-inspirerande spel gjort sig hörd och sedd på Sveriges olika jazzscener de senaste åren. I det supersvängiga kompet hör vi Daniel Tilling - piano, Martin Sjöstedt - kontrabas och Lars Källfelt - trummor, alla välrenommerade musiker.
 
Miriam Aïda Quintet bjuder på en fräsch, attackerande kvintettjazz som verkligen svänger från den första tonen till den sista. Elegans och stilkänsla är andra egenskaper som också karaktäriserar gruppen.

Upp


Torsdag 13 mars kl 19.30 - Teatern
Mynta

Världsmusik i världsklass. Äntligen är Mynta tillbaka. Efter ett mångårigt arbete har Tontroll och Jazzklubben lyckats få till en konsert i Eskilstuna med vår svenska och internationella världsmusikgrupp Mynta.

Ta svensk jazz och folkvisa. Krydda med influenser från världens alla hörn och du har Mynta. Gruppen har varit verksam sedan 1979, då man startade som en renodlad jazzgrupp. Sedan dess har man tagit musikaliska intryck från många andra musikformer och därav kommer den nuvarande beteckningen världsmusik. Det går att hitta influenser från de flesta håll – jazz, blues, folkmusik, indiskt, arabiskt, afrikanskt, västerländskt och mycket annan musik. Huvudsaken är ju egentligen att det svänger och att musiken framförs med känsla. Och när det dessutom ingår stora doser av musikalitet, vem har då något att invända.

Mynta har turnerat över nästan hela världen och senast har man spelat på stora internationella festivaler i Kina, Indien, Dubai, Cuba, Argentina, Nicaragua och flera länder i Europa.
Vi kommer på scenen att få höra Fazal Quereshi – tabla, Santiago Jimenez – fiol och keyboard, Max Åhman – gitarr, Christian Paulin – bas, Ola Bothzén – slagverk och Anders Hagberg – flöjt.

Upp


Onsdag 5 mars kl 19.30 - Contrast
Boris Jazz'n'Roll Band
 
Redan 1957 slog Boris Lindqvist igenom som Rock-Boris. Efter detta har karriären rullat på i olika konstellationer. I grunden har alltid kärleken till jazz och blues funnits och i bandet Jazz´n´Roll Band har Boris samlat sina favoritmusikanter och bjuder på härlig soul, blues och jazz med mycket sväng och musikalitet. Under våren är bandet bokat på hela 23 platser och onsdagen den 5 mars kommer de till Contrast.
Förutom att sjunga så spelar Boris både gitarr och keyboard och kallas ibland för Sveriges Georgie Fame. Boris sjunger i en utpräglad rhytm & bluesstil där jazzstandards blandas med låtar från Louis Primas, Ray Charles och Nat King Coles repertoar.
 
Tillsammans med Boris hör vi Håkan Carlsson - gitarr och sång. Håkan som förresten kommer från Eskilstuna är en bred jazz- och rockgitarrist med stor musikalisk erfarenhet. Som sångare föredrar han en och annan Frank Sinatra-låt.
Flöjt och tenorsax spelar Jonas Wall som hörs i många jazz- och bluessammanhang i Stockholm. Han har turnerat med Robert Wells och även hunnit med att spela jorden runt på ett kryssningsfartyg.
Christian Paulin har med sin bas kompat artister som Gösta Linderholm och Cornelis Vreeswijk. I sin egen grupp Mynta har han spelat på festivaler i Kina, Indien, Cuba, Argentina samt i Europa.
Bakom trummorna finns Janne Kullhammar, en svängig jazztrummis som hörs i såväl storband som smågrupper i Stockholm. Han har bl a kompat både Putte Wickman och Hayati Kafé.
 
Boris Jazz´n´Roll Band står för en garanterat svängig blandning av jazz, soul, rhytm & blues och rock´n roll och har gjort stor succé under sina spelningar under hösten 2002 och under våren 2003. I Gävle på Trettondagsjazzen spisade över 700 personer bandet.

Upp


Onsdag 26 februari kl 19.30 - Contrast
Andreas Pettersson Quartet

Andreas Pettersson Quartet är en helsvensk kvartett med stor dynamik. Repertoaren är extremt varierande med välkända standardlåtar, egna tuffa original-kompositioner med genuin bop i botten och från den sirligaste balladen till rock & roll.

Andreas Pettersson en gitarrist med varierande sound både elektriskt och akustiskt. Han hör till en av Sveriges stora jazzgitarrister internationellt och har kommit ut med flera CD-skivor. Den senaste CD:n ”Live At The Baked Potato” – inspelad i Kalifornien USA med bl.a. Ernie Watts och John Guerin – släpptes förra året.
Övriga namnkunniga medlemmar, också i världsklass, är Hans Backenroth på bas, Daniel Karlsson på piano och Joakim Ekberg på trummor.

Upp


Fredag 21 februari kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Georgie Fame med Sandviken Big Band

Georgie Fame sjunger tillsammans med Sandviken Big Band i Eskilstuna under en exklusiv turné med endast 5 framträdanden i Sverige. Eskilstuna Jazzklubb har lyckats locka honom till sta’n igen och han framträder faktiskt exakt på dagen fem år efter sitt förra besök i Eskilstuna.

Gerogie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.
Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhytm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.
Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Alison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.
Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.

Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott’s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.

Sandviken Big Band föddes 1968 och är ett av vårt lands främsta storband, som inte behöver någon närmare presentation. Listan på jazzsolister och gästsolister kan göras hur lång som helst.

Upp


Onsdag 12 februari kl 19.30 - Contrast
Bengt Stark-Jan Allan Kvintett

Akustisk jazz med bebopens förtecken - när den är som bäst. Denna svenska, nya supergrupp hyllar såväl Charlie Parker som Lennie Tristano.

Bengt Stark är sedan ett tiotal år en av Sveriges mest anlitade jazztrumslagare. Han har en fot i traditionen och en i nuet. Har spelat och spelar med de flesta av jazzens stora såväl inhemska som utländska. Står för ett svängigt, melodiskt spel. Han är förutom frilansmusiker huvudlärare i jazztrumspel vid Kungliga Musikhögskolan sedan 1990.
Jan Allan är en trumpetare med en härlig melodisk fantasi, rytmisk spänst och ett alldeles eget ”sound” som gör honom omisskännlig. Sedan femtiotalet har han hört till Sveriges starkaste profilerade jazzsolister, en musiker som samarbetat med Lars Gullin, Lee Konitz, Benkt Hallberg och många andra. Han har spelat på Nalen för mer än 40 år sedan och var då också medlem i legendariska Carl-Henrik Norins band. Gullinpriset 2000 gick till Jan Allan som också fått OrkesterJournalens ”Gyllene Skiva”.
Johan Hörlén är en av nittiotalets stora löften på altsax. Han spelar med en rytmisk glöd på ett briljant harmoniskt sätt.
Göran Strandberg, pianist och kompositör, välkänd i jazzvärlden sedan sjuttio-talet.
Martin Sjöstedt är en mycket begåvad basist som trots sin ungdom varit mycket anlitad i olika konstellationer och nyligen gjort en egen mycket lovordad CD.

Upp


Onsdag 5 februari kl 19.30 - Contrast
Stockholm Classic Jazz Band

Stockholm Classic Jazz Band är ett av de mest lovordade i sin genre. Deras blandning av New Orleanska kryddor, arrangerad swing, tillrättalagd dixie och en del annat har lovprisats av recensenter både inom och utom Sverige.
Nu har jazzälskarna i Eskilstuna möjlighet att på hemmaplan få höra bandet. Ett mycket samspelt band eftersom det fortfarande innehåller samma medlemmar som när bandet bildades 1986.

Bent Persson, på trumpet och kornett, är en av våra mest internationellt kända musiker och välbekant för Eskilstunas jazzpublik efter sina många besök här. Trombonisten Jens Lindgren har också besökt Eskilstuna tidigare och har haft flera radioprogram om jazz.
På altsax och klarinett hör vi Göran Eriksson, känd från bl a Kustbandet. Orkesterledare och banjoist är Holger Gross som även han är en erfaren musiker i tradjazztraditionen. Han hörs även då och då på gitarr.
Göran Lind spelar kontrabas i en svängig och robust New Orleans-stil. Som trummis och sångare hör vi Christer Ekhé, en färgstark, stiltrogen och personlig musiker.

Förutom att spela på många ställen i Sverige har bandet medverkat på många jazzfestivaler i Europa. Ett uppmärksammat framträdande var i Carnegie Hall den 6 juni 2000. Dessutom har bandet spelat in fem kritikerrosade CD-skivor.

Upp


Torsdag 30 januari kl 19.30 - Eskilstuna Teater
"3 jazzsångerskor"

”3 Jazzsångerskor” - Rigmor, Lina och Jeanette samtidigt på samma scen

När Rigmor Gustafsson, Lina Nyberg och Jeanette Lindström nu gör gemensam sak handlar det kort och gott om en unik konstellation. Aldrig förr har tre svenska jazzsångerskor och kompositörer gått samman i en grupp. De gör en exklusiv turné på endast 9 platser i Sverige. Vid besöket i Eskilstuna deltar de dessutom som pedagoger vid Jazzlärarträffen 29-31/1 för jazzlärare i Mellansverige på Mälardalens Högskola.

Tidigare har de var för sig utvecklat och präglat den svenska jazzen på sitt personliga sätt, bland annat som frontfigurer i egna band. Under åren har de samlat på sig lika långa som varierade meritlistor:
Rigmor Gustafsson är numera centrum i ett par svenska grupper. Tidigare levde hon i New York och arbetade med namn som Randy Brecker och Bob Mintzer och sin egen kvintett.
Lina Nyberg har genom åren visat prov på en enastående idérikedom och produktivitet, inte bara som sångerska utan i lika hög grad som kompositör och arrangör.
Jeanette Lindström har sjungit det mesta från Kurt Weill till Allan Pettersson, men hon har också gjort sig känd som en särpräglad låtskrivare och känslig texttolkare.
Med sina kreativa sångsätt har de också blivit förebilder för yngre förmågor. Nu vill de tre betona den vokala improvisationen i text och musik, som de skrivit tillsammans.

Med sig har de tre sångerskorna en trio bestående av pianisten Torbjörn Gulz, basisten Torbjörn Zetterberg och trumslagaren Jonas Holgersson. De är tre av den yngre generationens främsta jazzmusiker och har alla tidigare arbetat med sångerskorna.

Upp