Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 – 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Juli – Augusti – September – Oktober – November – December

Lördag 13 juli kl 19.00 – PAPA JUN Restaurang & Café, Kvicksund
”Jazz, Blues och Visa” med
CLAES JANSON och PÄR BJÖRCK TRIO

Sångaren Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992. Otaliga är de priser och utmärkelser, som har tilldelats Claes under årens lopp, sedan han flyttade tillbaka till Sverige 1995, efter att under många år ha varit verksam i länderna runt Medelhavet, och då startade Nya Hamburger Börs. Han behöver egentligen ingen närmare presentation, men i Eskilstuna har han varit flera gånger i många olika konstellationer och bland annat haft två utsålda konsert med Nat King Cole-repertoar på Eskilstuna Teater. Claes har i grupp och som solist gett ut över 40 album och framträtt på de flesta scenerna i vårt land. Hos Papa Jun i Kvicksund bjuds vi på en konsert med både jazz, blues och visa i två set med Claes Janson och välbekanta Pär Björck Trio med Pär Björck – klaviatur, Gunnar Andersson – bas samt Gunder Eriksson – trummor.
Som extra krydda får vi lyssna på Papa Jun själv med sång ackompanjerad av Anders Johansson Trio.
Entré & Buffé: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Betalning vid dörren via Swish eller kontant.
Huvudarrangör: Papa Jun Restaurang & Café i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Restaurang Papa Jun i Kvicksund. Två set med paus.
Buffén uppdukad från kl 17.30. Bordsbokning på 016-35 40 13.

Onsdag 31 juli kl 19.00 – Rytterne Kyrka — 200 år
SE-QUARTET
Gruppen SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra ursprungliga musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades SE-Quartet, som nu har gjort mer än 100 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. Bandet släppte 2017 sin tredje skiva på bara 5 år. Den internationellt erkända jazzkvartetten hoppades vid släppet av skivan Going North, att deras nya album skulle kunna beröra lyssnare både inom och utanför jazzvärlden. Albumet är dedikerad till de flyktingar, som har kommit till Norden under de senaste åren och SE-Quartet låter en del av intäkterna från skivförsäljningen gå till välgörenhet. Deras albumhar blivit en succé och låten Song for Paris har över 5 miljoner uppspelningar på Spotify. Gruppen består numera av Rasmus H Thomsen – piano och didgeridoo, David Ehrlin – sopran- och tenorsaxofon samt basklarinett, Martin Sundström – kontrabas samt Antti Ojala – trummor.
Fri entré. Efter konserten serveras kaffe/thé och hembakat bröd.
Huvudarrangör: Svenska Kyrkan i Västerås i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb, Jazzens Vänner och Sensus.
OBS! Rytterne Kyrka

upp

Onsdag 18 september kl 19.30 – Contrast
”MONICA ZETTERLUND KVINTETT” och TOM ALANDH
— Vi minns Monicas sista offentliga konsert —
Den 19/9 1999 kl 19 kunde Eskilstuna Jazzklubb presentera Monica Zetterlund och hennes kvintett i hennes allra sista offentliga konsert – mot alla odds. Konserten ägde rum i Konserthallen i Eskilstuna. Vi vill nu gärna minnas detta genom att presentera 2 av hennes medmusiker då – Ulf Andersson och Hans Backenroth – och dessutom Carl Bagge och värmlänningarna Chris Montgomery samt Christina Gustafsson i ”Monicas roll”.
Tom Alandh – Sveriges meste dokumentärfilmare – kommer att medverka från scenen med presentation av Monica Z och hennes liv och musik. Vem kan för övrigt göra detta bättre än just han, som har träffat och talat med Monica vid så många tillfällen efter att bland annat ha gjort filmdokumentären ”Underbart är kort” om Monica och tillsammans med Monica skrivit boken ”Hågkomster ur ett dåligt minne”.
Repertoaren blir musik från olika perioder i Monicas liv med anknytning till bland annat hennes värmländska rötter, Hasse & Tage och samarbetet med Povel Ramel. Stor del av musiken är arrangemang gjorda av pianisten Lasse Bagge – väl omhändertagna av Carl Bagge. På scenen hör och ser vi alltså Christina Gustafsson – sång, Ulf Andersson – tenorsax, Carl Bagge – piano, Hans Backenroth – bas och Chris Montgomery – trummor samt Tom Alandh, som berättar om Monicas liv och gärning.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga 200 kr.
Förköp via Tickster.com och på Stadsbiblioteket, 016–710 51 10

Torsdag 19 september kl 19.00 – ROYAL-Biografen
”Monica Z”
Biofilmen om MONICA ZETTERLUND
Exakt på minuten för 20 år sedan – den 19/9 1999 kl 19 – intog Monica Zetterlund scenen i Konserthallen i Eskilstuna för att göra sin sista offentliga konsert någonsin. Hur kunde detta ske, eftersom Monica tidigare högtidligt och offentligt hade kungjort, att hon hade avslutat sin långa karriär med enorma framgångar och dessutom redan hade berättat att hon hade gjort sin allra sista offentliga konsert? Det blev faktiskt möjligt med en mycket envis konsertbokare i Eskilstuna Jazzklubb med en platonisk kärlek till Monica sedan ungdomen, en kapellmästare och tenorsaxofonist vid namn Ulf Andersson och flera andra speciella och lyckliga omständigheter. Trots att Ulf berättade för vår envise bokare, att det var helt uteslutet att göra konserten, lät han efter stor övertalning bevekas att ännu en gång fråga Monica, om hon inte skulle kunna komma till Eskilstuna och göra en allra sista konsert.
Efter mycket funderande kom hon underfund med att hon tidigare hade bestämt, att hon i september 1999 hade bokat in tid för inspelning av skivan ”Bill Remembered” med sina musiker Ulf Andersson, Göran Lindberg, Hans Backenroth och Johan Löfcrantz Ramsay. Kanske skulle det passa bra att samtidigt göra en konsert för att ”repa” inför skivinspelningen, tänkte Monica och bandet. Sagt och gjort – och konserten blev därmed kontrakterad och kunde presenteras för publiken i Eskilstuna och andra.
Det här är den biografiska dramafilmen om Monica i regi av Per Fly med premiär den 13/9 2013. I rollen som Monica Zetterlund ser vi Edda Magnason, som belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Ytterligare 3 guldbaggar tilldelades filmen för bästa regi, bästa manliga biroll och bästa kostym.
Fri entré för medlemmar i EJK och Kulturföreningen Royal.
Medlemskap för 100 kr kan betalas i Biografentrén från kl 18:00.
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Biografbaren.
Medarrangör: Kulturföreningen Royal.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 111 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40
.

Onsdag 25 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Stefan Käck – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp