Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 – 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Juli – Augusti – SeptemberOktoberNovemberDecember

Lördag 13 juli kl 19.00 – PAPA JUN Restaurang & Café, Kvicksund
”Jazz, Blues och Visa” med
CLAES JANSON och PÄR BJÖRCK TRIO

Sångaren Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992. Otaliga är de priser och utmärkelser, som har tilldelats Claes under årens lopp, sedan han flyttade tillbaka till Sverige 1995, efter att under många år ha varit verksam i länderna runt Medelhavet, och då startade Nya Hamburger Börs. Han behöver egentligen ingen närmare presentation, men i Eskilstuna har han varit flera gånger i många olika konstellationer och bland annat haft två utsålda konsert med Nat King Cole-repertoar på Eskilstuna Teater. Claes har i grupp och som solist gett ut över 40 album och framträtt på de flesta scenerna i vårt land. Hos Papa Jun i Kvicksund bjuds vi på en konsert med både jazz, blues och visa i två set med Claes Janson och välbekanta Pär Björck Trio med Pär Björck – klaviatur, Gunnar Andersson – bas samt Gunder Eriksson – trummor.
Som extra krydda får vi lyssna på Papa Jun själv med sång ackompanjerad av Anders Johansson Trio.
Entré & Buffé: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Betalning vid dörren via Swish eller kontant.
Huvudarrangör: Papa Jun Restaurang & Café i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Restaurang Papa Jun i Kvicksund. Två set med paus.
Buffén uppdukad från kl 17.30. Bordsbokning på 016-35 40 13.

Onsdag 31 juli kl 19.00 – Rytterne Kyrka — 200 år
SE-QUARTET
Gruppen SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra ursprungliga musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades SE-Quartet, som nu har gjort mer än 100 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. Bandet släppte 2017 sin tredje skiva på bara 5 år. Den internationellt erkända jazzkvartetten hoppades vid släppet av skivan Going North, att deras nya album skulle kunna beröra lyssnare både inom och utanför jazzvärlden. Albumet är dedikerad till de flyktingar, som har kommit till Norden under de senaste åren och SE-Quartet låter en del av intäkterna från skivförsäljningen gå till välgörenhet. Deras albumhar blivit en succé och låten Song for Paris har över 5 miljoner uppspelningar på Spotify. Gruppen består numera av Rasmus H Thomsen – piano och didgeridoo, David Ehrlin – sopran- och tenorsaxofon samt basklarinett, Martin Sundström – kontrabas samt Antti Ojala – trummor.
Fri entré. Efter konserten serveras kaffe/thé och hembakat bröd.
Huvudarrangör: Svenska Kyrkan i Västerås i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb, Jazzens Vänner och Sensus.
OBS! Rytterne Kyrka

upp

Onsdag 18 september kl 19.30 – Contrast
”MONICA ZETTERLUND KVINTETT” och TOM ALANDH
— Vi minns Monicas sista offentliga konsert —
Den 19/9 1999 kl 19 kunde Eskilstuna Jazzklubb presentera Monica Zetterlund och hennes kvintett i hennes allra sista offentliga konsert – mot alla odds. Konserten ägde rum i Konserthallen i Eskilstuna. Vi vill nu gärna minnas detta genom att presentera 2 av hennes medmusiker då – Ulf Andersson och Hans Backenroth – och dessutom Carl Bagge och värmlänningarna Chris Montgomery samt Christina Gustafsson i ”Monicas roll”.
Tom Alandh – Sveriges meste dokumentärfilmare – kommer att medverka från scenen med presentation av Monica Z och hennes liv och musik. Vem kan för övrigt göra detta bättre än just han, som har träffat och talat med Monica vid så många tillfällen efter att bland annat ha gjort filmdokumentären ”Underbart är kort” om Monica och tillsammans med Monica skrivit boken ”Hågkomster ur ett dåligt minne”.
Repertoaren blir musik från olika perioder i Monicas liv med anknytning till bland annat hennes värmländska rötter, Hasse & Tage och samarbetet med Povel Ramel. Stor del av musiken är arrangemang gjorda av pianisten Lasse Bagge – väl omhändertagna av Carl Bagge. På scenen hör och ser vi alltså Christina Gustafsson – sång, Ulf Andersson – tenorsax, Carl Bagge – piano, Hans Backenroth – bas och Chris Montgomery – trummor samt Tom Alandh, som berättar om Monicas liv och gärning.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga 200 kr.
Förköp via Tickster.com och på Stadsbiblioteket, 016–710 51 10

Torsdag 19 september kl 19.00 – ROYAL-Biografen
”Monica Z”
Biofilmen om MONICA ZETTERLUND
Exakt på minuten för 20 år sedan – den 19/9 1999 kl 19 – intog Monica Zetterlund scenen i Konserthallen i Eskilstuna för att göra sin sista offentliga konsert någonsin. Hur kunde detta ske, eftersom Monica tidigare högtidligt och offentligt hade kungjort, att hon hade avslutat sin långa karriär med enorma framgångar och dessutom redan hade berättat att hon hade gjort sin allra sista offentliga konsert? Det blev faktiskt möjligt med en mycket envis konsertbokare i Eskilstuna Jazzklubb med en platonisk kärlek till Monica sedan ungdomen, en kapellmästare och tenorsaxofonist vid namn Ulf Andersson och flera andra speciella och lyckliga omständigheter. Trots att Ulf berättade för vår envise bokare, att det var helt uteslutet att göra konserten, lät han efter stor övertalning bevekas att ännu en gång fråga Monica, om hon inte skulle kunna komma till Eskilstuna och göra en allra sista konsert.
Efter mycket funderande kom hon underfund med att hon tidigare hade bestämt, att hon i september 1999 hade bokat in tid för inspelning av skivan ”Bill Remembered” med sina musiker Ulf Andersson, Göran Lindberg, Hans Backenroth och Johan Löfcrantz Ramsay. Kanske skulle det passa bra att samtidigt göra en konsert för att ”repa” inför skivinspelningen, tänkte Monica och bandet. Sagt och gjort – och konserten blev därmed kontrakterad och kunde presenteras för publiken i Eskilstuna och andra.
Det här är den biografiska dramafilmen om Monica i regi av Per Fly med premiär den 13/9 2013. I rollen som Monica Zetterlund ser vi Edda Magnason, som belönades med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Ytterligare 3 guldbaggar tilldelades filmen för bästa regi, bästa manliga biroll och bästa kostym.
Fri entré för medlemmar i EJK och Kulturföreningen Royal.
Medlemskap för 100 kr kan betalas i Biografentrén från kl 18:00.
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Biografbaren.
Medarrangör: Kulturföreningen Royal.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 111 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40
.

Onsdag 25 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Stefan Käck – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Tisdag 1 oktober kl 19.00 – ROYAL-Biografen
”MILES DAVIS: the birth of the cool”
En intim dokumentär om en av jazzens absoluta mästare och allra största. Miles Davis är mannen med ett sound så vackert, att det kan krossa ditt hjärta. Trumpetare, innovatör, kontroversiell, elegant och genialisk. Epiteten är många. Miles var en egensinnig naturkraft och själva förkroppsligandet av begreppet ”cool”. Det centrala temat i hans liv var hans rastlösa beslutsamhet att bryta mot regler och leva livet på egna villkor. Vi får uppleva arkivbilder, privata filmer och intervjuer med några av världens främsta musiker för att undersöka mannen bakom musiken och varför Miles Davis ännu idag är en relevant röst. Hans album ”Kind of Blue”, som spelades in 1959, anses fortfarande vara världen allra viktigaste skivinspelning inom jazzen.
Entré: 100 kr för medlem i EJK och Kulturföreningen Royal. Övriga: 120 kr.
Biljetter förköps via royaleskilstuna samt i kassan från 18.00
Arrangörer: EJK och Kulturföreningen Royal i samarbete med Biografbaren.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 115 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40

Onsdag 9 oktober kl 19.30 – Contrast
”BÖRJE FREDRIKSSON, SAXOFONIST”
Bokrelease av Stefan Wistrand
samt
KONSERT med ”SISTER MAJ’S BLOUSE”

Författaren Stefan Wistrand presenterar sin nyligen släppta bok ”Börje Fredriksson, saxofonist” och den av Börje Fredrikssons musik inspirerade gruppen ”Sister Maj’s Blouse” bjuder oss därefter ånyo på Börjes musik efter att bland annat för nästan exakt 25 år sedan och därefter vid flera tillfällen ha besökt Eskilstuna genom Eskilstuna Jazzklubbs försorg på flera olika scener. Börje Fredriksson föddes 1937 i Björsund utanför Eskilstuna och var en tenorsaxofonist, som under sin korta karriär anses ha haft en omfattande inverkan på svensk jazz. Han spelade in två skivor under eget namn, varav Intervall belönades med Gyllene skivan 1966. Börje avled redan 1968, men har alltså haft stor betydelse för jazzens utveckling framöver. Pianisten Bobo Stenson fick överta Fredrikssons notmaterial efter dennes död och har fortsatt att spela hans kompositioner. En av dem är Sister Maj’s Blouse, som har fått ge namn åt en kvartett med samma namn med Stenson, Joakim Milder, Palle Danielsson och Fredrik Noren (avled 2016). Gruppen har fokuserat på och utvecklat Börje Fredrikssons 50-åriga men tidlösa musik, som åter har fått stor betydelse för dagens såväl unga som äldre musiker genom bland annat Stefan Wistrands bok. Se även en fylligare presentation och artikel om Börje av redaktör Jan Hendén via ”Börje Fredrikssons Minnesfond” på www.ejk.nu. I gruppen Sister Maj’s Blouse finner vi musiker från den absolut främsta svenska jazzeliten med ovannämnda Joakim Milder – tenorsax, Bobo Stenson – piano, Palle Danielsson – kontrabas samt Peter Danemo – trummor. Bättre än så här blir det inte.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr. Förköp på tickster

Söndag 13 oktober kl 19.00 – Eskilstuna Teater
Svante Thuresson och Claes Crona Trio
Svante möter Beppe Wolgers”
Svante Thuresson
behöver egentligen ingen närmare presentation. Han är en av Sveriges bästa jazzsångare med en stor repertoar med material, som vi kopplar samman med bland andra Beppe Wolgers, Hasse & Tage, Povel Ramel, Monica Zetterlund och Cornelis Vreeswijk. Svante började som sångare i Gals & Pals, Sveriges förnämsta sånggrupp genom tiderna. Han har varit med i Melodifestivalen flera gånger och syns ofta i olika TV-sammanhang. Från en barstol agerar och läser Svante från Beppes bok, berättar om Beppes liv och sjunger Beppes texter till många av de låtar, som Monica Zetterlund och andra genom åren har gjort så kända. Musiken är framförallt från The Great American Songbook, men alla med texter signerade av ordkonstnären Beppe Wolgers. Vi får bland annat höra låtar som Sakta vi går genom stan, Vinter i skärgår’n och Monicas Vals. Med sig på scenen har Svante välbekanta Claes Crona Trio med Claes Crona – piano, Mattias Svensson – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor. Trion har spelat och turnerat med artister som Lill Lindfors, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Toots Thielemans, Stacy Kent och en mängd andra såväl svenska som utländska storheter. 
Entré för medlem: 240 kr (parkett) och 210 kr (balkong) – ange ”Scenpass”. Övriga: 280 resp 250 kr.
Förköp via tickster.com och hos Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Medarrangörer: Eskilstuna RiksTeaterFörening och Kulturföreningen Tontroll i samarbete med  SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 16 oktober kl 19.30 - Contrast
KRISTER ANDERSSON / ULF ADÅKER KVINTETT
”Le Jazz Cool”

Jazzklubben fyller 40 år idag – Bjuder på Kaffe och Tårta !
Eskilstunasonen Krister Andersson, som är en av världens främsta klarinettister, men här mest på tenorsax och den briljante trumpetaren, kompositören och arrangören Ulf Adåker förgyller Jazzklubbens 40-årsdag med sin klassiska jazzkvintett ”Le Jazz Cool”, här med en pianotrio med några av landets förnämsta instrumentalister bakom sig - vad mera kan man begära? Repertoaren har sina rötter i 50- och 60-talen med musik av Duke Ellington, Cole Porter, Jerome Kern, Miles Davis samt låtar från My Fair Lady och egna skivan Vintergatan från 2016. Vi är garanterade jazzmusik av allra högsta kvalité med Ulf Adåker – trumpet och flygelhorn, Krister Andersson – tenorsax och klarinett, Daniel Tilling - piano, Palle Danielsson - bas samt Rasmus Blixt - trummor.
Kom och fira vår födelsedag tillsammans med oss på Contrast.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.

Förköp via tickster.com

Lördag 19 oktober kl 18.00 - Konserthallen
elaria ORCHESTRA
”Sveriges första jämställda storband”
Efter att under dagen ha genomfört en workshop med elever och lärare från Eskilstuna Musikskola och Strängnäs Kulturskola bjuder storbandet elaria ORCHESTRA publiken på en fullfjädrad konsert under 2 set med härlig storbandsmusik med flera lysande solister.
År 1998 säger Lina Lövstrand: ”Jag har spelat som ensam tjej/kvinna i storband ända sedan jag var 13 år, först vid kulturskolan och Musikhögskolan och därefter i professionella storband. Jag har även varit ledare/repetitör för en amatörorkester under lång tid. Mitt stora intresse för och kärlek till storband och storbandsmusik gav mig i vintras drivkraft att dra igång denna orkester. Jag visste att min kollega och vän Erika Hammarberg länge har komponerat och arrangerat för storband men aldrig haft ett eget band. Därför fick hon ett glödande och ivrigt samtal från mig om att starta detta ihop och hon sa ja direkt. För oss var det självklart att sätt ihop en samling mycket duktiga musiker, både män och kvinnor”. Det första jämställda storbandet var fött och hade premiär på Jazzklubb Fasching 1998 den 19/11 på ”Internationella Mansdagen”. Och nu får vi alltså alla höra det 17 ”man” starka storbandet med flera framstående solister under ledning Erika Hammarberg och Lina Lövstrand.
Entré för medlem: 130 kr. Övriga: 150 kr.
Förköp via tickster.com och på Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Medarrangörer: Eskilstuna Musikskola, Strängnäs Kulturskola och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 23 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Dan Jisei – bas och Jan Mårtensson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 24 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för 21:a året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
• Da Capo (Helnotens styrelse)
Leif Linnskog,
tenorsax. Claes Rydell, tenorsax. Magnus Tagerfeldt, piano & sång. Göran Winterkvist, elbas. Peter Lampa-Olsen, trummor.
• Skönlir
Gudrun Lindstén,
dragspel. Ann-Liss Bergqvist, fiol. Anders Lindkvist, gitarr. Bernt Södling, elbas.
• Lena Dahlström
Lena Dahlström,
sång & gitarr. Jan Elvi, gitarr.
• Munktellsextetten
Carl-Fredrik Berg,
trombon. Håkan Österlund, basun. Francisc Dubondi, tuba. Håkan Hedlund, valthorn. Håkan Lander, ess-kornett. Karl-Eric Svensson, B-kornett. Marcus Wollfram, trummor.
• VibrAccordion Band
Tom Björkner,
dragspel & sång. Olle Eriksson, klarinett & sång. Almer Hedman, vibrafon. Tommy Wesster, elbas. Bo Lewin, trummor.
Entré: 100 kr vid dörren. Ej förköp.
Huvudarrangör: Kamratföreningen Helnoten i samarbete med EJK.

Lördag 26 oktober kl 17.00-23.00 – Contrast
TunaJazzen’19
Lilla Storbandet
Wistrand/Rytzler Quartet
Bosse Edving med Vänner
RetroJazzGruppen
Blue(s) Cream Band

Restauratör WAP
Entré: 100 kr vid dörren
Betala entré och mat/dryck kontant, med kort el swish.
Kolla affischen.

Tisdag 29 oktober kl 19.00 – ROYAL-Biografen
”AMAZING GRACE
Om och med ARETHA FRANKLIN

En fullständigt enig kritikerkår har efter premiären helt nyligen hyllat dokumentärfilmen om Aretha Franklin. Sällan eller aldrig har så mycket beröm hörts och så många, som har krävt, att en film bör nomineras till de allra bästa priserna vid filmfestivalerna. Året är 1972, och efter 11 raka listettor tar soulmusikens gudmor Aretha Franklin ton i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles. Två kvällars konsertmagi, som ska förevigas i hennes legendariska livealbum Amazing Grace. På plats finns även Oscarsvinnande regissören Sydney Pollack, anlitad att fånga konserterna på film. Men sedan dess har dessa magiska kvällar förblivit osedda, och först nu – 47 år senare, får de se dagens ljus. Filmen Amazing Grace är en upplyftande, atmosfärisk upplevelse, som tar dig tillbaka till 70-talets amerikanska gospelkyrkor – en omistlig lisa för själen. Se även Nils Hanssons lyriska recension i DN 190822.
Entré: 100 kr för medlem i EJK och Kulturföreningen Royal. Övriga: 120 kr.
Biljetter förköps via royaleskilstuna.se samt i kassan från 18.00.
Arrangörer: EJK och Kulturföreningen Royal i samarbete med Biografbaren.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 89 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40.

upp

Lördag 2 november kl 18.00 – Konserthallen
STACEY KENT och JIM TOMLINSON med CLAES CRONA TRIO
Sångerskan och världsartisten Stacey Kent – en av jazzvärldens fixstjärnor, som vi numera bara återfinner på de stora scenerna – landar nu även i Eskilstuna, där hon stod på scenen för första gången tillsammans med pianisten och mästerarrangören Peter Nordahl för drygt 20 år sedan. Numera framträder hon världen över, ena dagen i London och nästa i Tokyo eller New York. Stacey är en stor publikfavorit var hon än presenterras. Hennes eleganta tolkningar av de amerikanska, brasilianska och franska klassikerna. Med sin tidlösa röst, klockrena tajming och känsliga frasering har hon vunnit publik världen runt. Hon samarbetar bland annat med 2017 års Nobelpristagare i litteratur Kazuo Ishiguro, som skrivit text till flera av Stacey Kents låtar. Hon har här bästa möjliga sällskap, nämligen Jim Tomlinson – saxofon och flöjt, Claes Crona – flygel, Hans Andersson – bas och Joakim Ekberg – trummor.
Entré: 280 kr med EKurirens MED MERA. Medlem: 290 kr. Övriga: 350 kr.
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren, SparbanksStiftelsen Rekarne och Volvo.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.
Förköp: tickster.com

Onsdag 6 november kl 19.30 – Contrast
GOOD MORNING BLUES med CLAES JANSON
Äntligen tillbaka! På mångas begäran kommer det namnkunniga åttamannabandet till Eskilstuna igen och nu firar man 52 år som världens kanske äldsta band med de fyra originalmedlemmarna fortfarande i bandet. Vi bjuds på bluesbaserad musik och en repertoar med utflykter in i jazzens revir. Här kommer det att svänga med ett rejält bluesgung. Var ute i god tid bara, eftersom det nästan alltid blir UTSÅLT med Claes Janson och bandet på scenen. Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, Hampus Adami – trombon, John Högman – saxofoner, Anders Johansson – gitarr, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor och Claes Janson – sång och gitarr.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga 200 kr.
Medarrangör: Kulturföreningen Tontroll.

Förköp: tickster.com

Onsdag 13 november kl 19.30 – Contrast
CHAMPIAN FULTON TRIO
Sångerskan och pianisten Champian Fulton föddes i Oklahoma, men känns mera som en självklar del av New York, där hon bland annat har framträtt såväl på Birdland som på Smalls Jazz Club. Redan i unga år lyssnade hon på och tog intryck av sångerskor som Billie Holiday, Sarah Vaughan och Dinah Washington. Som pianist har hon lyssnat mycket på pianister som Errol Garner, Red Garland och Bud Powell. Hon är pianisten och vokalisten, som inte tvekar inför att sväva ut i jazzig nostalgi. Hon står för en jazz som är traditionell och djupt förankrad i historien. Det handlar mest om standardlåtar och material från The Great American Song Book. Hon har trots sin ringa ålder redan hunnit spela in ett tiotal skivor i eget namn.
År 2014 utsågs hon till ”Rising Star” i Down Beat Magazine och Jazz Magazine korade henne till 2017 års ”Female Jazz Vocalist of the Year”. Inte så konstigt – Fulton har en stark och känslig röst, som får ut det mesta av de gamla textraderna. Dessutom spelar hon piano lekfullt, lätt och med stor känsla. Som sitt musikaliska sällskap har hon valt några av de bästa, nämligen svenske Hans Backenroth – bas och danske Kristian Leth – trummor.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga 200 kr.
Förköp: tickster.com

Tisdag 19 november kl 19.00 – ROYAL-Biografen
”Ella Fitzgerald: Just One of Those Things” – film
Ikonen Ella Fitzgeralds musik blev soundtracket till ett tumultartat århundrade. Med snygga arkivbilder och Ellas fantastiska musik ger Just One Of Those Things en inblick i hennes karriär och samhällets utmaningar under samma tid. Ella Fitzgerald var en av USA:s absolut största jazzsångerskor under 1900-talet, och gick under hedersbenämningen The First Lady of Jazz. Denna okonventionella dokumentär följer hennes liv från en talangtävling på Harlems Apollo Theatre 1934 och genom hennes 50-åriga sångarliv. Filmen återskapar stämningarna genom bilder och musik, samt speglar både passionerna och problemen i samhället under hennes unika karriär. Just One Of Those Things innehåller intervjuer med bland annat Smokey Robinson, Jamie Cullum, Tony Bennett och Norma Miller.
Regi: Leslie Woodhead. Skådespelare: Ella Fitzgerald. Åldersgräns: Barntillåten.
Entré: 100 kr för medlem i EJK och Kulturföreningen Royal. Övriga: 120 kr.
Biljetter förköps via royaleskilstuna.se samt i kassan från 18.00
Arrangörer: EJK och Kulturföreningen Royal i samarbete med Biografbaren.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 89 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40

Onsdag 20 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Adrian Holmström – saxofon, Daniel Schwartz – gitarr, Claes Fall – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 23 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Tisdag 26 november kl 15.00 – Eskilstuna Teater
GÖSTA LINDERHOLM & THE TRAD BROTHERS
Konserten – ”Från Visa till Jazz” och
Boksläpp – ”In kommer Gösta”
Programförklaringen inför konserten är ”Från visa till Jazz” och inför boksläppet ”Minnen jag minns och en del jag helst vill förglömma…”. Ska det bli UTSÅLT igen när Gösta Linderholm och hans tradjazzband kommer på besök? Gösta hör vi som vanligt sjunga och han trakterar naturligtvis också sin gitarr och sin klarinett. Vi kommer att bli bjudna på New Orleansjazz, swingmusik och visor med mycket spelglädje och humor. Gösta och bandet kommer att hylla de stora jazzmästarna med musik, som de är kända för – Duke Ellington, Sidney Bechet, George Lewis och många fler. Gösta utlovar fullt drag! Eftersom han har svårt att vara tyst mellan låtarna, så blir det också en del skrönor och andra sällsamheter ur livet och sin nysläppta bok In kommer Gösta – 230 sidor med minnen, bilder, sånger och i varje signerad bok finns en CD med visor och jazz. Gösta har den med sig, så ta med några hundralappar. De övriga tradjazzbröderna är Tomas Driving – trumpet och flygelhorn, Lasse Höbinger – trombon, Erland Ribbing – tenorsax och klarinett, Stig Granberg – gitarr, banjo och sång, Jan Bergnér – bas samt Pelle Höbinger – trummor.
PS Konserten i Norrköping är redan SLUTSÅLD !
Entré: 160 kr för medlem och pensionärer. Övriga: 200 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskistuna Teater. Två set med paus.
Förköp: tickster.com

Onsdag 27 november 19:30 – Ebelingmuséet, Torshälla
Måleri och Jazz av och med saxofonisten
NISSE SANDSTRÖM och hans KVARTETT

Jazzkonsert med Nisse Sandströms Kvartett och för kvällen en utställning med Nisse Sandströms måleri. Han är en av våra stora målande konstnärer. Dels använder han penseln och dels målar han i toner med sin saxofon. Detta har bland annat resulterat i att han som en av få konstnärer under hela sitt liv är garanterad en konstnärslön av staten. Redan 1973 tilldelades han Orkester-Journalens Gyllene Skivan såsom bästa valda jazzskiva under 1972 – en skiva med den fyndiga titeln ”The Painter”. Alla hans musikaliska framgångar är här inte möjliga att räkna upp, men han har alltså under närmare 60 år funnits i täten av våra ledande svenska jazzmusiker. Hans musik har sina rötter i jazzens 30-40-50-tal och vi får höra såväl swing, mainstream som bebop. Standardlåtar och material från Amerikanska Sångboken står i centrum liksom evergreens, blues och bebop från bland andra Bud Powells och Tadd Damerons pennor. I sin kvartett har han samlat det mesta av det bästa och där finner vi Nisse Sandström – tenorsax, Leo Lindberg – klaviatur, Hans Backenroth – bas samt Moussa Fadera – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Arrangör: EJK i samarbete med Ebelingmuséet och Eskilstuna Kultur.
OBS! Ebelingmuséet i Torshälla. Två set med paus.
Förköp: tickster.com

upp

Tisdag 3 december kl 19.00 – ROYAL-biografen
”Blue Note Records: Beyond the Notes”dokumentärfilm
Det legendariska jazzbolaget Blue Note Records firar 80 år. I samband med det visar vi en prisbelönt dokumentärfilm om skivbolagets fantastiska musikhistoria.
Blue Note Records lanserade artister som Miles Davies, Thelonius Monk, John Coltrane och Dexter Gordon, men även dagsaktuella artister som Robert Glasper, Ambrose Akinmusire och Norah Jones. Filmen följer Blue Note från början till dagens renässans, med fantastiska foton, äldre konsertupptagningar, intervjuer och en nyinspelad konsert med aktuella artister.
Beyond The Notes berättar den kraftfulla historien om bolagets vision och belyser de vitala förbindelserna mellan jazzen och dagens hiphop.
Regi & filmförfattare: Sophie Huber.
Skådespelare: Don Was, Herbie Hancock, Lou Donaldson, Wayne Shorter, Norah Jones, Robert Glasper, Rudy Van Gelder, Michael Cuscuna, Ambrose Akinmusire, Derrick Hodge, Keith Lewis, Lionel Loueke, Terrace Martin, Ali Shaheed Muhammad, Kendrick Scott, Marcus Strickland.

Land: Switzerland, United States (2018).
Barntillåten.
Entré: 100 kr för medlem i EJK och Kulturföreningen Royal. Övriga: 120 kr.
Biljetter förköps via royaleskilstuna.se samt i kassan från 18.00.
Arrangörer: EJK och Kulturföreningen Royal i samarbete med Biografbaren.
OBS! Royal-Biografen. Speltid 86 minuter.
Biografbaren öppen för jazzmiddag. Tel 016-12 00 40

Onsdag 4 december kl 19.30 – S:t Pauli Kyrka
Mahalia Jackson hyllas i ”Heart Warming Songs” av
KIRALINA SALANDY – Gospel och Soulsångerskan med
Per ”Slim” Notinis Trio

Gospel- och Soulsångerskan Mahalia Jackson, den största av dem alla, hyllas ikväll av vår i genren största sångerska – Kiralina Salandy. Vid sitt senaste besök i Eskilstuna möttes hon efter konserten av ovationsartade hyllningar från en stående publik. Kiralina Salandy är född i Canada av västindiska föräldrar. Hon är en hyllad och 5-faldigt Award Winning Vocalist, som bland annat har uppträtt i Canada, USA och Jamaica under de senaste 7 åren innan hon kom till Sverige. Hennes scenutstrålning för gärna tankarna till Aretha Franklin och LaGaylia Frazier utan behov av några andra jämförelser i övrigt än en stor musikalitet, gränsöverskridande förmåga, intensitet, värme, innerlighet och en fantastisk publikkontakt. ”Med intensitet och scennärvaro ritar sångerskan Kiralina Salandy upp kartan för vägen till gospel-land och närmare amerikanska Söderns kyrkor kommer vi inte på hemmaplan”, skrev en recensent nyligen. Efterfrågad efter stor succé hos oss 2018. Repertoaren är för Kiralina en skön blandning av soul, gospel, blues och jazz. Hon har framträtt med internationella storheter som Benny Golson, James Moody och Mose Allison och i Sverige som musikalartist med Jerry Williams 2016 och 2017 på Scala-Teatern och hans ”Sommarturné 2017” samt i ”The Book of Mormons” på China-Teatern 2017-18. Dessutom medverkade hon i ”En hyllning till Drottning Silvia” 2018. Alltid fullbokad och därför svår att engagera är detta åter ett unikt tillfälle att få möta henne i denna passande miljö, som S:t Pauli Kyrka erbjuder tillsammans med Per ”Slim” Notini – klaviatur och sång, Hasse Larsson – bas och James Bradley Jr – trummor.
Entré: 160 kr för medlemmar. Övriga 200 kr.
Medarrangör: Kulturföreningen Tontroll i samarbete med Svenska Kyrkan.
OBS! S:t Pauli Kyrka i Skiftinge. Två set med paus.

Förköp: tickster.com

Lördag 7 december kl 15.00 – Eskilstuna Teater
TANDLA ALL STAR BAND
ELIN & AMALIA SJÖNNEBY – sångsolister
JOHAN BRIGGERT – konferencier

”Jul på Teatern”
Eskilstunas lilla storband Tandla All Star Band skapar ett juläventyr på teatern. Det blir sväng med energi och värme. Traditionella julsånger blandas med ny julmusik! Några musikarrangemang har gjorts speciellt för denna konsert av bandets egna arrangörer.
Överskottet av intäkterna går till LÄKARE UTAN GRÄNSER!
Tandla All Star Band består av Adrian Holmström – altsax, Johan Lewin – tenorsax, Ola Halvarsson – barytonsax, Inga-Lill Sjönneby – flöjt/percussion, Lars-Johan Östblom – trombon, Niclas Ericson och Ola Sjönneby – trumpet, Arnulf IBsen – trummor, Claes Fall – bas, Anders Andersson – piano, Janne Elvi – gitarr och Pontus Langendorf – percussion.
Sångsolister är systrarna Elin & Amalia Sjönneby och konferencier är Johan Briggert.
Entré för medlem: 300 kr. Övriga: 350 kr.
Förköp via Tandla Kulturhus eller direkt hos nortic.se
Huvudarrangör: Tandla Skola AB i samarbete med EJK.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 11 december kl 19.30 – Biografbarens nedervåning
ANDREAS HOURDAKIS TRIO
Mångsidige Andreas Hourdakis är i jazzsammanhang uppmärksammad för sin medverkan i Karin Hammar Fab4 och Magnus Öström Band men även för sina gästspel med tyske trumpetaren Sebastian Studnitzky och på de grammisvinnande albumen ”Fusion for Fish” med Daniel Karlsson Trio och ”Attitude & Orbit Control” med Jeanette Lindström. Hans låtar och gitarrspel har en stor personlig prägel, som står i centrum för denna ytterst samspelta trio. I september 2017 släppte Andreas sin andra skiva i eget namn, Andreas Hourdakis Trio ”Señor”, med spännande tolkningar av Bob Dylans musik. Skivan fick 4 av 5 stjärnor i amerikanska Down Beat. ”En av den europeiska jazzens mest distinkta gitarrister” skriver Rob Mallows i London Jazz News. Trion består av Andreas Hourdakis – gitarr, Martin Höper – kontrabas och Ola Winkler – trummor.
Entré: 80 kr för medlem i EJK. Övriga 100 kr.
Förköp: tickster.com och Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016-12 00 40.

upp