Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå
Rothoffsvillan, Tullgatan 4
Telefon: 016 - 710 70 00
Förköpsavgift tillkommer

Eskilstuna Jazzklubbs vårprogram 2014 som PDF-fil - som zippad text-fil

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni

Onsdag 22 januari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Rasmus H Thomsen – piano, Adam Nätt – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 29 januari kl 19.30 – Contrast
GUSTAV & DJANGO REINHARDT
Gustav Lundgren Trio hyllar 25/1 Django Reinhardt på Stockholms Konserthus, för att några dagar senare göra detsamma på Contrast, alltså ett mycket celebert besök av en av våra största tolkare av legenden Django Reinhardts musik. Gustav Lundgren – gitarr, har sällskap av dels Andreas Unge – kontrabas och dels den franske gästartisten Rémy Oswald – gitarr. Gustav Lundgren har turnerat i 25 länder i 5 världsdelar, samarbetat med bland andra Lisa Nilsson, Salem Al Fakir, Bernt Rosengren, Jan Allan, Jimmy Rosenberg och Maia Hirasawa, medverkat på mera än 50 skivor, varav 10 i eget namn. Han är mångfaldigt prisbelönad och har bland annat tilldelats Louis Armstrong stipendiet. Vi kommer att bjudas på Gypsy-swing och annan jazz av allra bästa märke av en av Sveriges mest framgångsrika jazzgitarrister just nu.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Medarrangör: Scenkonst Sörmland.

upp

Onsdag 5 februari kl 19.30 – Contrast
HORACE SILVER TRIBUTE – "ECAROH"
Hardbopens kanske störste stilbildare är pianisten och kompositören Horace Silver (som nyligen fyllde 85). Kombinationen av bra låtar, tungt sväng och superba band (han spelade med bl.a. Blakey's Jazz Messengers, Miles Davis, Hank Mobley, Kenny Dorham, Blue Mitchell, Junior Cook) gjorde genren till en av de mest populära inom jazzen. Klassisk 50-60-talsjazz som nu hyllas på ett väldigt tidstroget sätt av "Ecaroh", bestående av Nils Janson – trumpet, Björn Jansson – tenorsax, Carl Orrje – piano, Niklas Fernqvist – bas och Daniel Fredriksson – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Onsdag 12 feb kl 19.30 – Eskilstuna Teater
"STARDUST" – En Jazzmusikalisk Cabaret med
PETER LIND & THE CABARET BAND

I New Yorks Harlem spelade i början på 1900-talet cabaréer, som så småningom övergick i andra underhållningsformer, teatrar och jazzklubbar. Det är i den här miljön vi ska vistas tillsammans med The Cabaret Band, som framför musik förknippad med bl a Fats Waller, Duke Elington och Louis Armstrong. Vi får höra historien berättas och melodier som Stardust, Honeysuckle Rose, Skylark, The Entertainer och alla de andra klassikerna, som vi förknippar med den här musikaliska eran. Bandet består av Peter Lind – trumpet, Mats Josephson – trombon, John Högman – saxofon och klarinett, Claes-Göran Skoglund – piano, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga: 220 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Lördag 15 feb kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
WORKS
Äntligen har Emil Strandberg satt samman en grupp, som spelar hans egen musik. Denne trumpetare, uppväxt och musikaliskt fostrad i Eskilstuna, kan höras i ständigt skiftande musikaliska sammanhang såväl i Sverige som internationellt och med fokus på improvisation. Den musik han gör med David Stackenäs – gitarr och Pär-Ola Landin – bas är mjuk och sökande, ibland abstrakt men samtidigt romantisk.
– PAUS med fika –
LAJK
Tre folkmusiker ur den nya generationen. Lajkas spektrum sträcker sig från svartnande sväng till ljust och skirt drömland.De tar för sig, gör berättelsen till sin och leker sig fram i en musik av filmisk karaktär. Egna fräscha kompositioner och urgamla coola låtar i läckra arrangemang. Vi hör Mats Gawell – gitarr, Linnéa Aall Campbell – fiol, och Isak Bergström – dragspel.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

upp

Onsdag 19 februari kl 19.30 – Contrast
SÖDERLIND – LINDBERG – FADERA
Repertoaren är bland annat Cornelislåtar i jazztappning. Den musiken har Leo Lindberg fått från sin pappa, Owe Gustavsson, som spelade med Cornelis Vreeswijk under 10 års tid. Vi får dessutom lyssna till den låtskatt, som vi hittar i den Amerikanska Sångboken. På scenen finner vi det prisade och musikaliska underbarnet Leo Lindberg – hammondorgel samt de rutinerade Erik Söderlind – gitarr och Moussa Fadera – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Onsdag 26 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Dan Jisei – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 28 feb kl 20.00 – Eskilstuna Teater
MIKAEL RAMEL & WILLE CRAFOORD
= "Legitimerade Legender"
har vi äntligen lyckats locka till Eskilstuna för ett framträdande på Teatern i en föreställning för "nya fans och hängivna nostalgiker", som de själva uttrycker det. De båda ordekvilibristerna och legenderna inom den svenska proggen respektive rappen möter vi här i en konsert på Eskilstuna Teater. De stjäl glatt av varandras klassiska material i en personlig och intim konsert med kända återblickar samt outgivna verk. De har under de senaste två åren framfört sin gemensamma show inför stående ovationer på olika håll i Sverige. Tillsammans är de också involverade i ett nytt musikaliskt projekt och vi får även höra smakprov på det i föreställningen. År 2013 delade de för första gången ut en legitimation vad beträffar den av Crafoord och Ramel instiktade utmärkelsen "Legitimerad Legend" till "en sedan länge väletablerad konstnär inom text och musik" till blues & jazzartisten Claes Janson. Juryn, dvs Mikael Ramel – gitarr och sång samt Wille Crafoord – gitarr och sång besitter själva var sin legitimation av de eftertraktade legitimationerna."
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga: 220 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

upp

Lördag 8 mars kl 20.00 – Konserthallen
LILL LINDFORS och ANDERS LINDER med JUMPING JACKS
De möttes av ett fullsatt Västerås Konserthus (700 personer) och stående ovationer två gånger om, när de senast framträdde där i november 2013. Succén var från början given för den gamla och strävsamma konstellationen Lill Lindfors och Anders Linder med svängiga Jumping Jacks. De framträdde faktiskt för första gången tillsammans för mer än 50 år sedan. Dixieland- och swingbandet Jumping Jacks tillhör de verkliga klassikerna. Bandet bildades 1955 genom en sammanslagning av Pygmé Jazzband och Whisky Bottle Slickers, där bland andra Anders Linder ingick. Vid de klassiska skoldanserna i Stockholm på 1950-talet var det de här banden, som stod för dansmusiken. Numera spelar det ingen roll i vilka sammanhang som Lill Lindfors och Anders Linder framträder. Det resulterar alltid i publiksuccé. Anders och Lill bjuder här på en blandad repertoar, som präglas av stor lekfullhet och mycket humor. Och att det svänger, det kan vi lova, mycket tack vare deras radarpartners i det sju man starka bandet Jumping Jacks.
Entré: 240 kr med Kuriren-PLUS.
Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Lördag 15 mars kl 15.00 – Contrast
JAZZ å POESI
Från Harry Martinsons miljöepos Aniara reciteras till meditativ musik med Absolut Geddas Band In
"Det bäst genomförda musikaliska arrangemanget någonsin i Eskils-tuna" var ett av omdömena efter en liknande konsert i Fors Kyrka 12/9 2010. Alla dikter inramas av meditativ jazzmusik, som liksom dikterna framförs av orkestermedlemmarna med skådespelaren Björn Gedda i spetsen. Den gemensamma nämnaren är lusten och driften att göra allt till ett skådespel, att vara medspelare och åskådare på en allt mera utvidgad teater. Vi får höra musik av bland andra Duke Ellington, Quincy Jones, Gil Evans och Lars Gullin. Medverkar gör Emma-Karin Maurin – flöjt, Anders Andersson – piano och arrangemang, Leif Linnskog – saxofoner, Adam Nätt – bas, Johan Strömberg – marimba och slagverk, Claes Rydell – barytonsax, Karl-Erik Svensson – trumpet och flygelhorn, Håkan Lander – trumpet, Björn Gedda – trombon, Moa och Alva Andersson reciterar liksom flera av musikerna.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Arrangör: Gedda Inc i samarbete med EJK, Sensus, Ramböll och Sparbanksstiftelsen Rekarne.
OBS! Contrast. Två set med paus.

Programmet till Ännu mer Jazz & Poesiklicka här!

Lördag 15 mars kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
Rasmus H Thomsen
Jazzpianist från Danmark, bosatt i Örebro och arbetar som improvisationslärare vid Eskilstuna musikskola. Ett kärt återseende då Rasmus H Thomsen har spelat vid två tillfällen tidigare i Tandla skola – vid invigningen 2011 och tillsammans med SE-Quartet 2012. Den här gången får han göra ett solo-set på den nygamla flygeln i Kulturhuset. Kanhända blir det ett inhopp från någon av husets egna musiker...
– PAUS med fika –
Amalia Sjönneby, Nicole Touma och Katarina Barruk
Tre unga sångerskor som träffades på en musikalisk studieresa till Sydafrika för organisationen Star for Life. Souliga låtar blandas med samiska tongångar i en mix full av känslor. De vill med sin musik bidra till Star for Lifes hoppingivande arbete för barn och ungdomar i HIV- och AIDS-drabbade områden i södra Afrika (www.starforlife.se).
OBS – Kvällens intäkter tillfaller Star for Life.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK och Star for Life.

upp

Lördag 22 mars kl 20.00 – Eskilstuna Teater
DEBORAH BROWN och ANDREAS PETTERSSON QUARTET
"Världsklass! Det betyget förtjänar absolut sångerskan Deborah Brown och gitarristen Andreas Petterson kvartett. Deras dynamiska konsert framkallade närmast extas hos publiken på Contrast igår kväll. I Sverige har de senaste åren en mängd nya unga sångerskor kommit fram. Några riktigt duktiga, men… I jämförelse med Deborah Brown från Kansas City hamnar de i andra ledet. För det här är en världsartist, ett krutpaket. A swinging Tornado." Så skrev EK efter konserten 11/10 2007. Svenske gitarrfantomen Andreas Pettersson och Deborah Brown möttes för tolv år sedan av en ren tillfällighet på Nalen. Sedan dess har de genomfört ett stort antal turnéer inför många gånger utsålda hus såväl i Sverige som i USA. Att konstellation är så framgångsrik, bottnar till stor del i ett gemensamt förhållningssätt till musiken och publiken – och rötterna i den bluesmättade kärnan i begreppet jazz.. Det handlar om sväng, glädje, utspel och inte minst "the blues"! Deborah Browns sprudlande musikalitet och höga tekniska nivå står helt i klass med sångerskor som Dee Dee Bridgewater och Dianne Reeves. I samspelet med Andreas Petterssons expressivt virtuosa gitarrspel skapas magi i stunden. I den handplockade gruppen kring Andreas Pettersson och Deborah Brown finns tre musiker som på ett perfekt sätt passar in i idiomet. Ulf Johansson Werre – piano, Kenji Rabson – kontrabas och Moussa Fadera – trummor – en rytmsektion på allra högsta internationella nivå.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga: 220 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 26 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 26 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Stefan Käck – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Onsdag 2 april kl 19.30 – Contrast
THE BEGINNERS
The Beginners består av fem musiker, som alla är stilbildande och återfinns i flera andra jazzgrupper, som syns på scener världen över. Bandet har karaktären av forna tiders All Star Band och är långt ifrån nybörjare, som namnet antyder. Gruppen leds av Erik Söderlind – gitarr och Andreas Gidlund, saxofoner och arrangemang. Repertoaren består av egna hits och guldkorn från den amerikanska sångboken. Där inspirerar exempelvis Cannonball Adderly och Georg Benson samt några av våra svenska giganter som Lars Gullin och Rune Gustafsson. Vi får även höra Martin Sjöstedt – piano, Kristian Lind – bas och Chris Montgomery – trummor.
Hemsida.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Fredag 11 april kl 20.00 – Konserthallen
CAJSASTINA ÅKERSTRÖM
"Visor från när och fjärran"
CajsaStina Åkerström med musiker bjuder oss på en visstund i gräns- och tidlöshetens tecken, där egna sånger varvas med pärlor av bland andra Evert Taube, Ruben Nilsson, Victor Jara och Gustaf Fröding. Hon var senast vår gäst i en fullsatt Konserthall i november 2009 i en mycket uppskattad konsert. Hon skivdebuterade och slog igenom som artist 1994 med det självbetitlade albumet "CajsaStina" och hitlåten "Fråga stjärnorna". Sedan dess har ytterligare nio album passerat skivdiskarna, senast "Balladen om Eken – En kväll i Ruben Nilssons anda" som utkom 2013. Hennes musik befinner sig någonstans i gränslandet mellan pop, jazz och ren visa. 2010 debuterade hon dessutom som författare med boken "Du och jag, farsan". Med på scenen har CajsaStina bästa möjliga musikaliska sällskap i form av Peter Nilsbo vid flygeln och Backa Hans Eriksson på bas.
Hemsida
Entré: 240 kr med Kuriren-PLUS.
Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 16 april kl 19.30 – Contrast
SVEN ZETTERBERG TRIO
UTSÅLT som vanligt hos oss under våren 2008, då vi senast hade gitarristen, munspelaren och sångaren Sven Zetterberg på besök. Som musiker uppvisar Sven den extraordinära förmågan att hålla högsta professionella klass på både sång, munspel och gitarr, likaså att befinna sig på toppnivå inom både blues och soul. Trion i övrigt består av gitarristen Hank Jansson och Stefan "Stoffe" Sundlöf bakom trummorna.
Hemsida
Entré: 150 kr för medlem i EJK. Övriga 180 kr.

Onsdag 23 april kl 19.30 – Contrast
TUXEDO JAZZBAND med ROLF CARVENIUS
Här ser vi 6 genuina smokinglirare på Contrasts scen med tradjazzen i centrum. Bandet bildades 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och har nyligen släppt sin sjätte CD. Vi bjuds på musik av Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Duke Ellington och annat välbekant material. Förutom att vara bra musiker är man även stora underhållare. Bandet består av Rolf Carvenius – klarinett, Pelle Dywling – kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger – trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell – banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell – bas och sousafon samt Peter Stenson – trummor, washboard och sång.
Hemsida.
Entré: 150 kr för medlem i EJK. Övriga 180 kr.

upp

Lördag 26 april kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
RESONANS
– en nystartad blandad kör från Eskilstuna som gillar att utmana och flytta gränser. En scenisk kör som levererar med både kroppsspråk och röst som kommunikationsmedel. Alla sångare i kören är medskapare och tillsammans med sin ledare Ing-Mari Janzon presenterar de sin produktion Free Design där temat är allas vår frihet att kunna välja!
– PAUS med fika –
JAERV
Jaerv är en Göteborgsbaserad kvintett som sjunger och spelar energisk och innerlig folkmusik med influenser från pop och jazz. I genuin spelglädje skapar de sina virvlande melodier med såväl instrument som röster. Jaerv är flitigt anlitade även internationellt. I gruppen ingår Eskilstuna-bördige slagverkaren Tobias Hedlund, som har fått sin musikaliska grund i Eskilstuna musikskola. Övriga bandmedlemmar är Joel Hagen – sax och flöjt, Anders Bergsten – bas och nyckelharpa, Harald Nilsson – gitarr och sång samt Markus Gustavsson – fiol och sång.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Söndag 27 april kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen
!

upp

Lördag 10 maj kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
BALETTAKADEMIEN i GÖTEBORG
Kom och möt framtidens musikalartister! Studenter från Balett-akademiens musikallinje, åk 1, bjuder på en färgglad palett av solonummer, duetter, dansnummer och kör. I gruppen ingår Elin Sjönneby, bygdens dotter, som tillsammans med sina 16 studiekompisar vill förmedla känslor från musikalernas värld.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0736 - 40 71 73.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

upp