Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå
Rothoffsvillan, Tullgatan 4
Telefon: 016 - 710 70 00
Förköpsavgift tillkommer

PDF-fil med Eskilstuna Jazzklubbs vårprogram 2011

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till Historik

Onsdag 26 januari kl 19.30 – Contrast
THE REAL THING med Hammond B3
Orgeljazz i önskerepris. Senaste besöket var våren 2002 och då var det knökfullt på Contrast. The Real Thing är gruppen som aldrig går av scenen i torr smoking. Det betyder att det är ett högt tempo från början och den orgelbaserade musiken består inte enbart av jazzig soul utan också av ballader, bebop, funk och R&B i Jimmy Smiths och Jack McDuffs anda. Efter ett ofrivilligt uppehåll på sex år har man börjat turnera igen. Det internationella bandet består av Palle Wagnberg med Hammond B3 orgel, Staffan William-Olsson – gitarr, Dave Edge – saxar och flöjt samt Torstein Ellingsen – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Lördag 29 januari kl 21-24 – Josef’s House of Blues
DANSPARTY
med BENGT BAILEY and NO COMENTS

Eskilstunas stolthet inom storbandsswingen, Bengt Bailey and No Coments (18 musiker) med vokalissan Eva Björkner, bjuder upp till dans. I den för musiken så passande gamla anrika postlokalen är tanken att med ett musikaliskt fyrverkeri hylla dansen från 40- och 50-talen. En speciell jazzmeny kommer att kunna avspisas för den, som väljer att boka bord och äta innan dansen börjar.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr. Gäller ståplats.
Förköp hos Turistbyrån, Quick eller Josef’s House of Blues.
Huvudarrangör: Bengt Bailey and No Coments (070 - 375 98 81).
Restaurangen öppen för mat från kl 19.00. Boka bord 016 - 12 25 83.

upp

Onsdag 2 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Lenne Lehtonen – piano, Claes Fall – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 4 februari kl 20.00 – Lokomotivet
SOFIA KÄLLGREN och PETER ASPLUND
med CLAES CRONA TRIO

Ett spännande jazzmöte mellan den skönsjungande och hyllade sångerskan Sofia Källgren och trumpetaren och sångaren Peter Asplund. I somras gjorde samma konstellation stor succé på ett nästan utsålt Jazzens Museum med den breda musikaliska repertoar, som Sofia Källgren behärskar. En recensent skrev bland annat: ”Skönsång blev det den här kvällen i Strömsholm. För det svarade Sofia Källgren, en skön skönsångerska med en pipa, som mången etablerad jazzsångerska kan avundas henne.” I ett fylligt första set kommer Sofia och Peter att bjuda på bland annat duosång och i ett något kortare andra set kommer fokus att ligga på sångaren och trumpetaren Peter Asplund. Bakom Sofia och Peter finner vi en trio, som verkligen har förmågan att ge det allra bästa stöd, nämligen Claes Crona – piano, Kenji Rabson – bas och Robert Ikiz – trummor.
Entré: 190 kr med KurirenPLUS eller medlem i EJK. Övriga 240 kr.
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.
Restaurang P2 har öppet för middag innan konserten. För bokning ring 016 – 13 61 37. Meny kommer att finnas på
www.p-2.se några veckor före konserten. Även barservering i pausen.

Onsdag 9 februari kl 19.30 – Contrast
MONICA B sjunger MONICA Z
Del 2 – Li’l Darlin’ – Monica Borrfors med Trio berättar om Monica Zetterlund och sjunger hennes musik
Monica gjorde succé hos oss våren 2007 med första delen. Hon berättar: ”För lite mer än 25 år sedan satt jag backstage på Bal Palais i Stockholm med Monica Zetterlund. Hon var 44 år gammal, en ålder som jag då tyckte var beaktansvärd, och jag var 27 och hade just börjat sjunga jazz.” Programmet utgår till viss del från deras samtal och den handskrivna låtlista, som Monica Zetterlund gav Monica Borrfors den där kvällen för mer än 25 år sedan. Vi får höra Monica Borrfors – sång, Gösta Nilsson – piano, Kenji Rabson – bas och Jesper Kviberg – trummor.
Entré: 120 kr med Folket-kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Medarrangör: Folket.

Onsdag 16 februari kl 19.30 – Contrast
TUXEDO JAZZBAND
Här får vi 6 genuina smokinglirare på Contrasts scen med tradjazzen i centrum. Orkestern bildades redan 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och man har nyligen släppt sin femte CD. Vi bjuds på musik av Bix Beiderbecke, Louis Armstrong, Duke Ellington och annat välbekant material. Förutom att vara bra musiker är man även stora underhållare. Bandet består av Rolf Carvenius på klarinett, Pelle Dywling – kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger – trombon, flygelhorn, gitarr och sång, Staffan Algell – banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell – bas och sousafon och Peter Stenson – trummor och sång.
Entré: 150 kr för medlem i EJK. Övriga 180 kr.

Onsdag 23 februari kl 19.30 – Contrast
MATHIAS ALGOTSSON TRIO & FRIENDS
Den 8/12 släppte pianisten Mathias Algotsson sin fjärde CD ”Mathias Algotsson Trio & Friends”. Efter att trion under flera år varit musikaliskt favoritsällskap för många av våra ledande solister och sångerskor beslöt man bjuda in några av dem för att spela in just denna CD och därefter bege sig ut på turné för att presentera vännerna. Flera sångerskor såsom exempelvis Barbara Hendricks och Rigmor Gustafsson har Mathias som sin särskilde favorit som ackompanjatör. Här får vi höra Rigmors syster Christina Gustafsson som vokalist och trumpetaren Nils Janson som vänner och i trion hör vi som vanligt Kristian Lind på bas och Calle Rasmusson vid trummorna. Vi får bland annat höra många standardmelodier och annat välbekant material från scenen.
Entré: 120 kr med Folket-kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Medarrangör: Folket.

upp

Onsdag 2 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Anders Andersson – vibrafon, Daniel Karlsson – bas och Erik Dahlbäck – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 4 mars kl 20.00 – Konserthallen
LOUISE HOFFSTEN och MAX SCHULTZ
med CLAES CRONA TRIO

Bluesdrottningen Louise Hoffsten är en av de sångerskor, som vår publik velat ha tillbaka så snart som möjligt och det var ju i det närmaste utsålt förra gången. Louise kommer här på mångas begäran i sällskap med den bluesige gitarristen Max Schultz och har naturligtvis också med sitt munspel. I trion bakom de två solisterna hör vi Claes Crona vid flygeln, Kenji Rabson på bas och Robert Ikiz vid trummorna.
Louise har spelat in ett 15-tal album. Det senaste – ”På andra sidan Vättern” – släpptes 2009 och blev en stor succé.
Repertoaren blir blues, standardlåtar och egna låtar. Bland annat får vi höra den egna ”Så speciell”, ”Crazy”, ”Don’t get around much any more”, låtar ur Ella Fitzgeralds och Mose Allisons repertoar samt från hennes senaste skiva.
Entré: 190 kr för medlem i EJK eller Tontroll. Övriga: 240 kr.
Medarr.: Tontroll, SméJournalen och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Fredag 11 mars kl 19.30 – Josef’s House of Blues
COOKIES ’n’ BEANS
Något händer när tre starka personliga röster hittar samklang utan att kompromissa med det egna uttrycket. Cookies ’n’ Beans sjunger och spelar musik med hjärta och själ, de är med sina röster en hel orkester. Frida Öhrn, Charlotte Centervall och Linda Ström är var och en för sig tre välkända namn i den svenska musikindustrin och tillsammans skapar de magi på scen. Men det är inte bara hjärtskärande ballader som bjuds. De levererar även taktfast, rå, svettig och alldeles egen musik som du inte kan stå still till! Bland de stora influenserna hittar man Dolly Parton.
Entré: 150 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 180 kr.
Förköp hos Turistbyrån eller Josef´s House of Blues.
Huvudarrangör: Tontroll.

Lördag 12 mars kl 15.00 – Konserthallen
ABSOLUT GEDDAS BAND IN
Musik för både unga och ounga äventyrare.
20-talet sångare och musiker bjuder på pärlor från Djungelboken, Mumintrollet, Fem myror är fler än fyra elefanter, Duke Ellington, Glenn Miller, Mikael Wiehe, Johann Sebastian Bach, Harry Potter samt egenkomponerad musik.
Musiken är arrangerad av Anders Andersson och framförs av Emma-Karin Maurin – flöjt och sång, Anders Andersson – vibrafon, Leif Linnskog – saxofoner, Claes Rydell – barytonsax, Ola Sjönneby och Håkan Lander – trumpet, Jonas Welander – bas, Johan Strömberg – slagverk och Björn Gedda – trombon.
Entré: 120 kr för medlem i EJK eller Tontroll. Övriga: 150 kr.
Gratis/fri entré för 1-2 barn under 16 år i vuxet sällskap.
I pausen serveras kaffe och bakverk.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00). Onumrerade platser.
Huvudarrangör: Björn Gedda i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb och Kulturföreningen Tontroll samt med stöd av SENSUS, Eskilstuna kommun, ABF, Sparbanksstiftelsen Rekarne och Statens Kulturråd.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

upp

Onsdag 16 mars kl 19.30 – Contrast
FREDDIE REDD ALLSTARS
med Amanda Sedgwick

En legend till Contrast! Den 82-årige amerikanske pianisten och kompositören Freddie Redd torde vara välkänd för en stor del av den svenska jazzpubliken. På 50-talet turnerade han här med trumpetaren Roffe Ericson och Ernestine Anderson. Freddie var dessutom stockholmare under några år på 80-talet, då han spelade med bl.a. Bernt Rosengren. Han kommer nu till Sverige med trumpetaren Dwayne Clemons, som under flera år samarbetade med Red Garland. Den svenska delen av kvintetten behöver knappt någon närmare presentation. På altsax hör vi numera New York-baserade Amanda Sedgwick, på bas Kenji Rabson samt vid trummorna Moussa Fadera. Här kommer det att svänga rejält med både Freddies musik och gamla klassiker. Se fram emot en kväll med New York-jazz av den gamla fina skolan.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Medarrangör: Folket.

Lördag 19 mars kl 21.00 – Josef’s House of Blues
CLAS YNGSTRÖM & BIG TEX THREE
Detta tunga bluesband är en mix av grupperna Sky High och Chicago Express. Sångaren, gitarristen och blueslegenden Clas Yngström behöver ingen närmare presentation. Han är en av våra husgudar inom den moderna svenska bluesen. Basen är den bluesrock, som bandet är synonymt med och det tunggung, som skapas av det solida kompet. Big Tex Three består av Stefan ”Stoffe” Sundlöf bakom trummorna, Bertil ”Berra” Pettersson på bas och Janne Paltman på keyboard.
Entré: 160 kr för medlem i EJK eller Tontroll. Övriga 180 kr.
Förköp hos Turistbyrån, Quick eller Josef’s House of Blues.
Medarrangörer: Tontroll, SméJournalen och SparbanksStiftelsen Rekarne.
Restaurangen öppen för mat från kl 19.00. Boka bord 016 – 12 25 83.
OBS! Josef’s House of Blues. Två set med paus.

Onsdag 23 mars kl 19.30 – Contrast
PAN BRAZIL med DEISE ANDRADE
Vilken debutskiva! Pan Brazils spännande musik är en fusion av svängiga, varma latinamerikanska tongångar i förening med amerikansk jazz, lätt funk och skandinaviskt vemod. För Eskilstunapubliken är Pan Trio ett välkänt begrepp och här har man så lagt till keyboard och trummor och sist men inte minst den i Brasilien uppväxta sångerskan Deise Andrade. Övriga musiker är Staffan Hallgren – flöjt, Ola Bengtsson – gitarr, Bo Hallgren – keyboard, Hans Hallgren – bas och Daniel Olsson – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Onsdag 30 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 30 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Ola Sjönneby – trumpet, Jan Elvi – gitarr, Dan Jisei – bas och Johan Hultman – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Lördag 2 april kl 16.00 – Konserthallen
ESKILSTUNA SYMFONIORKESTER
A Dvoraks Symfoni nr 9 – ”Från Nya Världen”
Dirigent: Eva-Charlotte Roslin Slawinski
    – Paus –
CASABLANCA BIG BAND och
ESKILSTUNA SYMFONIORKESTER
Gästsolist: Trombonisten Nils Landgren

Entré: 150 kr.
Huvudarrangörer: Eskilstuna Orkesterförening och Eskilstuna Musikskola i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Onsdag 6 april kl 19.30 – Contrast
MARTIN SJÖSTEDT WHEREABOUTS
”Bandet håller hög nivå. De två blåsarna sätter färg, som för tankarna till de kvintetter som lyckliggjorde jazzen på det sena 50-talet och decenniet därpå.” Så skriver Göran Olson i Dig Jazz. Projektet initierades av att basisten och pianisten Martin Sjöstedt ville föra samman några av sina absoluta favoritmusiker för en turné och en skiva, som har fått lysande omdömen av recensenterna. Från Frankfurt kommer Axel Schlösser – trumpet och från Köpenhamn Daniel Franck – bas. Övriga är Karl-Martin Almqvist – tenorsax, Johan Löfcrantz Ramsay – trummor och kapellmästaren Martin Sjöstedt – piano. Rena rama jazzeliten! Ska detta rentav bli årets ”Gyllene Skiva”?
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Onsdag 13 april kl 19.30 – Contrast
JANNE ”LOFFE” CARLSSON & VÄNNER
Efterlängtad repris! Efter konserten 2005 skrev EKuriren: ”Det är en kvartett som det ryker om, en kvartett som förenar fantasi och spelglädje av de yppersta solister. Klart ett fullsatt Contrast skrattade och log. Och njöt av riktigt skön jazz.” Innan Janne Carlsson blev ”Loffe” med hela svenska folket, var han en av våra bästa jazztrummisar. Han spelade med Dexter Gordon, Johnny Griffin, Don Byas m.fl. och var också ena halvan i duon Hansson & Karlsson. Loffe har åter satt sig bakom sina trummor och med sina vänner gett sig ut på turné och även tagit med sångerskan Hannah Svensson, vars väg är kantad av lysande recensioner. Vi bjuds bland annat på många standardlåtar från 50- och 60-talen samt från deras mycket rosade CD ”My One and Only Love”. Huvudsolister är Ulf Andersson med sitt mogna och mångfacetterade tenorsaxspel och Ewan Svensson med sitt delikata och känsliga gitarrspel. Basisten Lasse Lundström ser tillsammans med Loffe till att det svänger rejält.
Entré: 150 kr med Folket-kort eller medlem i EJK. Övriga 180 kr.
Medarrangör: Folket
.

upp

Onsdag 20 april kl 19.30 – Contrast
ANNA SISE sjunger BILLIE HOLIDAY
”Fine and Mellow”
Sångerskan och skådespelerskan Anna Sise sjunger Billie Holidays mest älskade låtar. Det blir en personlig hyllning direkt från Annas hjärta till sin idol och förebild inom jazzen med en förnimmelse av 30- och 40-talsjazzens små bakgator och stora estrader. Konserten vävs samman med små berättelser och historier ur Billies dramatiska liv. Annas handplockade musiker för denna konsert är kapellmästaren Martin Sjöstedt – piano, Karl Olandersson – trumpet, Kristian Lind – bas och Robert Ikiz – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.

Onsdag 27 april kl 19.30 – Contrast
GUNNEL MAURITZSON BAND
”Tätt samspel. Magi och laddning som är unik” är ord som hörts om GMB. Musiken beskrivs ofta som ”känslig och poetisk”, men också ”kraftfull och levande”. Gunnel låter varje ton trilla som pärlor på ett sammetsband i nära samspel med sina medmusiker. Folkmusik och jazzton har blivit gruppens signum och tillsammans presenterar de en högst påtaglig musikpoesi där ordet ”magiskt” är det närmaste man kommer en beskrivning. Gunnel Mauritzson – sång, Christian Jormin – slagverk och piano, Jonas Knutsson – saxofon, Stefan Wingefors – bas, dragspel och piano.
Entré: 120 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 150 kr.
Biljetter säljs enbart i Contrasts kassa före konserten.
Huvudarrangör: Tontroll.

Fredag 29 april kl 20.00 – Lokomotivet
LaGAYLIA FRAZIER och JAN LUNDGREN TRIO
Gäst: gitarristen ANDY PFEILER

”Jazz meets Soul”
Ett unikt musikaliskt möte. Två världsartister med olika musikaliska bakgrunder, men båda med jazzens puls i blodet. En musikalisk duell i jazzens rike, där Jan har sin naturliga hemvist. LaGaylia, som för dom flesta är känd från stora scener och TV med sin soulrepertoar, har ett varmt och innerligt förhållande till jazzen, hittills okänt för hennes svenska fans. De som hade förmånen att uppleva deras fantastiska konsert på Jazzens Museum i somras kommer aldrig att glömma den. Men nu är det din tur. I trion hör vi Jan Lundgren vid flygeln, Mattias Svensson på bas och Zoltan Csörsz Jr bakom trummorna.
På turnén med Jazz meets Soul, som startar i Eskilstuna, har man också lyckats knyta till sig gitarristen Andy Pfeiler, som medverkar i soul/funklåtarna. Andy Pfeiler är som bekant ännu en av våra internationella artister, som för övrigt nyligen turnerade i Tyskland. Han turnerar ofta med Nils Landgren och har nyss återvänt från en världsturné med Nils Landgren Funk Unit.
På repertoaren står bland annat I Remember April, My Favourite Things, One Note Samba, Livin´ For The City (Stevie Wonder), You´ve Got The Love (Chaka Kahn) och Ain´t No Way (Aretha Franklin).
Entré: 190 kr med KurirenPLUS eller medlem i EJK. Övriga 240 kr.
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.
Restaurang P2 har öppet för middag innan konserten. För bokning ring 016 – 13 61 37. Meny kommer att finnas på
www.p-2.se några veckor före konserten. Även barservering i pausen.

upp

Onsdag 4 maj kl 19.30 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp