Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till egna arrangemang kan förköpas hos tickster.com
sök på ”Eskilstuna Jazzklubb” eller klicka här

eller köp hos
Eskilstuna Stadsbibliotek, telefon: 016 – 710 51 10
Förköpsavgift, i båda fallen, 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Observera våra virus-inställda konserter i nedanstående vårprogram!

Januari – FebruariMarsAprilMaj – Juni

Onsdag 5 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Daniel Kyhlström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Gabriel Nilsson – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 15 februari kl 17.00 – Munktellmuséet
SHARON DYALL med SANDVIKEN BIG BAND
Vi firar – Eskilstuna Jazzklubb 40 År (1979-2019) – FINAL!!!

Mångsidiga och prisade sångerskan Sharon Dyall tillsammans med vår publiks favorit när det gäller storband – Sandviken Big Band – hjälper oss med finalen av vårt 40-Årsjubileum i Munktellmuséet. Sharon Dyall är verksam inom flera olika genrer, däribland soul, blues, jazz och musikal. Hon blev känd hos och vän med den breda publiken i TV-serien ”Varuhuset”. Hon har tidigare gett ut skivor och turnerat med artister som Totta Näslund, Svante Thuresson och Nils Landgren. Sedan dess har hon vuxit till att bli en mångsidig artist, som turnerar i eget namn. Bland annat öppnade Sharon den stora internationella jazzfestivalen Jazz Baltica i Tyskland 2017. Nyligen kunde vi höra henne i Berwaldhallens hyllning av Ella Fitzgerald tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Anders Berglund. Sandviken Big Band och Sharon har samarbetat vid många olika tillfällen och gjort hyllade konserter och även en krogshow. Ett väloljat par! I storbandet med totalt 18 musiker under ledning av Åke Björänge hittar vi bland annat i Eskilstuna fostrade saxofonisten och klarinettisten Krister Andersson – 2 gånger (mycket ovanligt) vinnare av Gyllene Skivan, som tilldelas årets främsta jazzskiva av tidningen OJ – OrkesterJournalen. Bäddat för en underbar konsertkväll. Vi firar med att bjuda på Richard Juhlins Champagne (0) i pausen.
Entré: 230 kr med EKurirens MERA. Medlem: 240 kr. Övriga: 290 kr.
Medarr: Eskilstuna-Kuriren, SparbanksStiftelsen Rekarne och Volvo.
OBS! Munktellmuséet. Två set med paus. Onumrerade platser.

Onsdag 26 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Adam Nätt – kontrabas och Jan Mårtensson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 29 februari kl 16.00 – Eskilstuna Teater
VERONICA SWIFT och JIM SNIDERO
med CLAES CRONA TRIO

Den i New York baserade sångerskan Veronica Swift besöker under ett fåtal dagar Sverige med saxofonisten Jim Snidero under sin Europa-turné. Hon spelade in sin första skiva som 9-åring med Richie Cole och nästa som 13-åring med Harry Allen. År 2015 släpptes en skiva med Eddie Cohen och 2019 kom den senaste med Bennie Green Trio. Trots att hon är född 1996 har hon hunnit med det mesta. Detta är helt enkelt världsklass! Hon har bland annat framträtt på Birdland och Blue Note, och har även sjungit på jazzfestivalerna i Montery och Marciac – med Wynton Marsalis. Jim Snidero anses vara virtuos på sin altsax och har spelat med storheter som Jack McDuff, Frank Wess, Mingus Big Band och Frank Sinatra. Med Claes Crona Trio får vi nu höra Veronica Swift och Jim Snidero med en bred repertoar ur The Great American Songbook och med hyllningar till sångerskan Nancy Wilson och saxofonisten Cannonball Adderly. Det svenska kompet består av basgiganten Hans Backenroth, trumprofessorn Bengt Stark och vår mästerpianist Claes Crona.
Entré: 220 kr för medlem. Övriga: 250 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

upp

Onsdag 4 mars kl 19.30 – Contrast
Trumpetaren EMIL STRANDBERG gästar…
Eskilstunabördige trumpetaren Emil Strandberg gjorde tidigt avtryck på den svenska jazzscenen genom att tillsammans med David Ehrlin, Johannes Rytzler, Johan Sundström och Johan Carlsson i gruppen Jazzhunden vara en av vinnarna år 1998 i riksfinalen för Musik Direkt. Han har bland annat medverkat i grupperna Paavo och Seval och gjort flera album med den egna trion samt rönt uppskattning i den amerikanska jazztidskriften Down Beat. Här gästar han de båda grupperna…
• WISTRAND / RYTZLER QUARTET
Kvartetten har existerat i olika former under dryga tiotalet år och har spelat på festivaler, klubbar, muséer etc. Musiken har sina rötter i jazzens 60- och 70-tal. Repertoaren består till större delen av kompositioner av gruppens båda kapellmästare. Medlemmar idag är Stefan Wistrand – tenorsax, Johannes Rytzler – piano, Mattias Gréen – bas och Johan Carlsson – trummor.
• THE ELECTRIC MZ
Gruppen bildades av Stefan Wistrand 2013. Grunden för musiken är Wistrands kompositioner, som sedan bearbetas kollektivt av musikerna. Här rör det sig om jazz, som hämtar sina influenser från 1970-talets jazzrock och progressive rock via nutida elektronisk musik till ”spiritual jazz”. Målet är att förena ett känslomässigt djup med det solida groovet. Gruppen har släppt två vinylalbum ”Silent in the Murmur” (2015) och ”Eternity & A Day” (2018) och ett tredje är på gång. The Electric MZ består av Stefan Wistrand – sopran- och tenorsax samt basklarinett, David Lindh – gitarr, Johannes Rytzler – klaviaturer, Mattias Green – bas och Johan Carlsson – trummor.
Entré: 170 kr för medlem. Övriga 200 kr.

Söndag 8 mars kl 19.00 – Royal-Biografen
QUILTY med ”Out on the Ocean”
Efter framgångarna under 2018 till Quiltys 25-års jubileum sjösätter Quilty nu sitt nya projekt ”Out on the Ocean”! Sea shanties, emigrantvisor, kärleksballader och sånger om storslagna äventyr till havs utgör stommen i detta saltstänkta och tjärdoftande konsertprogram av irländska och skotska folkvisor. Programmet presenteras med Quiltys välkända signum av musikalisk virtuositet, personliga arrangemang och klangfylld stämsång och innehåller allt från svängiga reels, jigs och hornpipes till smäktande känslor och drastisk humor. Musiker: Dag Westling – sång, 5 string banjo, gitarr, tin whistle, Esbjörn Hazelius – fiol, sång, Gideon Andersson – irländsk bouzouki, mandolin, bodhran, sång och Staffan Lindfors – kontrabas, sång.
Entré: 170 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 200 kr.
Förköp: Tickster.com och Världens Varor, Tegelbruksgatan 30
(0723-200336). Biljetter säljs även i kassan före konserten.
Huvudarrangör: Tontroll i samarbete med EJK.
OBS! Royal-biografen.

Onsdag 11 mars kl 19.30 – Contrast
SE-QUARTET
Gruppen SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007. De fyra ursprungliga musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades SE-Quartet, som nu har gjort mer än 100 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. Bandet har släppt flera skivor. Deras album Going North har blivit en stor succé och låten Song for Paris har över 5 miljoner uppspelningar på Spotify. Konserten avslutas med att ungdomar, som har deltagit i en clinic tidigare på dagen, även medverkar på scenen i några låtar. Gruppen består numera av Rasmus H Thomsen – piano och didgeridoo, David Ehrlin – sopran- och tenorsaxofon samt basklarinett, Martin Sundström – kontrabas samt Antti Ojala – trummor.
Entré: 100 kr för publik i åldern 18-81 år. Övriga: Fri entré.
Medarrangör: Jazz i Sörmland

Onsdag 18 mars kl 19.30 – ContrastOBS! Konserten inställd!
TUXEDO JAZZBAND med ROLF CARVENIUS och ev förband
Här ser och hör vi 6 genuina smokinglirare på vår scen med tradjazzen i centrum. Orkestern bildades 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och man har nyligen släppt sin 7:e CD. Vi bjuds på musik av Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Duke Ellington och annat välbekant material. Förutom att vara bra musiker är man även stora underhållare. Bandet består av Rolf Carvenius – klarinett, Pelle Dywling – kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger – trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell – banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell – bas och sousafon samt Peter Stenson – trummor, washboard och sång.
Entré: 200 kr för medlem. Övriga 230 kr.
Konserten har efter samråd mellan EJK och bandet ställts in!

Tisdag 24 mars kl 15.00 – Eskilstuna TeaterOBS! Konserten inställd!
PETER LIND and the CABARET BAND
Firar 20-Årsjubileum

Under 20 år har Peter Lind and the Cabaret Band förtjusat, förtrollat och förundrat sin omvärld (och ibland även sig själva). Med en blandning av musikaliska såväl brottar-hittar som stolpskott, självutlämnande bekännelser och hederligt folkskollärarpatos har ensemblen skapat en nisch, som ingen visste att den svenska underhållningsbranschen behövde. Men det har visat sig att nischen behövdes i allra högsta grad, och det skall nu firas! Välkommen alltså, till Peter Lind and the Cabaret Bands 20-årsjubileum, en vandring där vi passerar stationer som New Orleans-jazz, svensk 50-talsschlager, texter man hoppades hade glömts för alltid och hårdsvängande rhythm ’n’ blues. Du kommer inte bara att få höra de sköna sagofigurerna i bandet musicera på välkänt maner – du kommer också att få höra dem berätta om alldeles unika saker de har varit med om och alldeles unika personligheter de har mött. Följ med på resan, gott folk! Du är varmt välkommen på resan med hjälp av Peter Lind – trumpet, Eva Forsgren – sång, Jens ”Jesse” Lindgren – trombon, John Högman – tenor- och sopransax, Petter Carlson Welden – piano, Kjell Grundström – kontrabas samt Björn Sjödin – trummor.
Entré: 170 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 200 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Konserten har efter samråd mellan EJK och bandet ställts in!

Onsdag 25 mars kl 18.00 – ContrastOBS! Flyttas framåt i tid!
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 25 mars kl 19.30 – ContrastOBS! Konserten inställd!
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Johannes Rytzler – piano, Claes Fall – kontrabas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Konserten har efter samråd mellan EJK och bandet ställts in!

upp

Onsdag 1 april kl 19.30 – ContrastOBS! Konserten inställd!
ReCap med DELPHI GLENN och ev förband
Gruppens frontfigur – sångerskan Delphi Glenn – är en blivande stjärna inom soul och jazz, med en röst som knockar de flesta. Hon har influerats av sångerskor som Aretha Franklin, Billie Holiday, Erykah Badu och vår egen Monica Zetterlund. Hon backas upp av en kvartett där var och en bidrar med olika musikinfluenser, som påverkar deras gemensamma sound såväl som repertoar. Gruppen ReCap är sprungen ur jazz, soul, gospel, rock, pop och visa. Denna spännvidd av influenser, som gruppens medlemmar bidrar med, ger ett sound som kokar och spretar lekfullt, men som ibland även ömsint berör sina åhörare. De kommer med eget nyskapande och gränsöverskridande material men även med egna versioner av bra musik från artister som Marvin Gaye, Amy Winehouse, Erykah Badu och Nat King Cole. Musikerna är Stefan Blomqvist – klaviaturer, Kenneth Johnson – saxofoner och klarinett, Valle Magnusson – bas och Kenneth Björnlund – trummor.
Entré: 170 kr för medlem. Övriga 200 kr.
Konserten har efter samråd mellan EJK och bandet ställts in!

Onsdag 8 april kl 19.30 – Contrast
JAN ALLAN / ”JONAS” JONASSON QUINTET och ev förbandOBS! Konserten inställd!
”Jonas” borde få nästa Gullin-stipendium. Så skrev Sven Malm i SvD i en lyrisk recension efter utgivningen av skivan I hope it´s spring for you. Samma tongångar har vi fått höra i samband med skivan Jonas Plays Gullin. Vi kan alltså förvänta oss musik hämtad från Lasse Gullins repertoar. Dessutom lär vi få höra en hel del standards samt låtar ur The Great American Songbook. På scenen ser och hör vi några av våra allra förnämsta svenska jazzmusiker och de är Jan Allan – trumpet, Bertil ”Jonas” Jonasson – saxofoner, Leo Lindberg – piano, Hans Backenroth – bas och Joakim Ekberg – trummor.
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Konserten har efter samråd mellan EJK och bandet ställts in!

Lördag 18 april kl 20.00 – Royal-Biografen
BLUES med LISA LYSTAM FAMILY BAND
Är sångerskan Lisa Lystam på väg att bli Sveriges nya bluesdrottning? Hon har på kort tid kommit att skaka om den svenska blues- och roots-scenen och släppte nyligen sin tredje skiva. I världens äldsta bluesmagasin Jefferson blir Lisa omnämnd som det nya svenska stjärnskottet och hon har redan fått motta flera kulturstipendier och kritikerrosade recensioner. År 2014 tilldelades hon Janne Rosenkvists minnesstipendium, Sveriges förnämsta bluespris. Bandet har hyllats för sin unika liveshow. De gjuter nytt liv i genren och är en helhet med fart, energi och spontanitet. Lisas röst har kraft och driv, men även en känslighet, som ger musik full av reliefer. De framför till största delen sina egna välrenommerade alster men även örhängen i egen tappning. Lisa Lystam har sällskap av Fredrik Karlsson – gitarr, Matte Gustavsson – gitarr, Johan Sund – bas och Patrik Thelin – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK och Tontroll. Övriga 220 kr.
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Patrik Kolar och Biografbaren.
Medarr: Kulturföreningen Tontroll och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen hela kvällen för middagsgäster. Bordsbokning på 016-12 00 40

Fredag 24 april kl 19.30 – Lokomotivet
SAMUEL LJUNGBLAHD med NORRBOTTEN BIG BAND
”I grund och botten blir det härlig gospel. Svängigt, glatt och medryckande. Jag jobbar mycket med att få publiken till att vara delaktig, jag vill få människor att sjunga med och känna att de gör konserten tillsammans med oss som står på scenen. Det ska finnas något för alla i repertoaren. Först då är jag nöjd.” Det är fina ord som kommer från Sveriges allra största gospelröst – Samuel Ljungblahd. Efter sitt framträdande vid prins Carl-Philip och prinsessan Sofias bröllop 2015 har efterfrågan efter herr Ljungblahds varma person och stora röst fullkomligt exploderat och han ger idag konserter världen över. I programmet presenteras Samuels egen musik, som vi sett honom framföra i TV-program som Så ska det låta, Allsång på Skansen och Sommarkrysset. Under ledning av Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare Joakim Milder, som delvis arrangerat musiken, kommer vi även att få uppleva klassiska hits av artister som James Brown, Marvin Gaye och Stevie Wonder! Norrbotten Big Band är ett av vårt lands få professionella storband med en räcka lysande solister. Som ni förstår kommer man varken att kunna sitta still eller låta bli att sjunga med i den här karismatiska konserten med en av våra riktigt stora sångare och vår största gospelexport.
Entré: 230 kr med EKurirens MERA. Medlem: 240 kr. Övriga: 290 kr.
Medarr: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.
Restaurang P-2 har öppet för middag innan konserten.
OBS! Bordsbeställning: 016 – 13 61 37.
Även barservering före konsert och i pausen.

Onsdag 29 april kl 19.30 – Contrast
”WALK TALL” med MARTIN SJÖSTEDT,
KARL OLANDERSSON, PER ”RUSKTRÄSK” JOHANSSON,
LEO LINDBERG och MOUSSA FADERA och ev förband

Basisten Martin Sjöstedt säger: ”Efter snart 20 års turnerande runt om i Sverige, Europa och världen som pianist, basist, arrangör, och kompositör känner jag att det är dags att återvända till där allt började. Tillbaka till basen och jazzen, som fångade mig som tonåring och har hållit mig i ett stadigt grepp sedan dess. Musiken rör sig utan tvekan i jazzens absoluta mittfåra, där basen får stå tydligt mitt i centrum. Groove, sväng och spelglädje!” Hur blev det då? Jo, recensenten Björn Reimers skriver: ”Magisk kväll med Walk Tall! – Martin Sjöstedt är ett välkänt namn på den internationella jazzscenen. – Tillsammans med fyra av svensk jazzelits mest anlitade musikanter föddes kvintetten Walk Tall, som är en fantastisk låt av den legendariske Julian Cannonball Adderly. – Kombinationen trumpet och altsax är viktig. Martin nämnde duon Charlie Parker/Dizzy Gillespie som en förebild.” Nu tillhör kvintetten och musiken dig och vår publik med Karl Olandersson – trumpet, Per ”Ruskträsk” Johansson – altsax, Leo Lindberg – piano, Martin Sjöstedt – bas och Moussa Fadera – trummor. Håll till godo!
Entré: 170 kr för medlem. Övriga 200 kr.

upp

Onsdag 6 maj kl 19.30 – Contrast
HANNAH SVENSSON GROUP med JAN LUNDGREN
och ev förband

Kritikerrosade sångerskan, låtskrivaren och målande konstnären Hannah Svensson banar sin egen väg och har med fem skivalbum etablerat sig som en av våra mest uppskattade jazzsångerskor. Hon hörs i många olika kombinationer och sammanhang både i Sverige och internationellt, bl.a. på London Jazz Festival 2018. Hon har nu med sig nya albumet ”Places and dreams”, som släpptes i oktober 2019 och innehåller nykomponerat material av Hannah blandat med en och annan låtskatt ur den amerikanska sångboken. ”Hannah Svensson har på relativt kort tid sjungit sig in den svenska eliten av jazzsångerskor. Hon framför både gamla jazzklassiker och nyare material med samma varma intensitet, närhet, innerlighet och självklarhet i rösten. Frasering och tajming är strålande och hon levererar sprudlande scatsång, som om hon aldrig har gjort annat!” skriver recensenten Lasse Fagerberg i BLT. Hannah Svensson Group består förutom av Hannah själv av Jan Lundgren – en av världens mest framstående jazzpianister, Ewan Svensson – gitarr, Matz Nilsson – bas och Zoltan Czörsz – trummor.
Entré: 190 kr för medlem. Övriga 220 kr.

Torsdag 14 maj kl 19.00 – Teaterns Lilla Scen
”BREDA GATAN”
Gruppen Breda Gatan skivdebuterade i maj 2019, men är knappast några nykomlingar för folkmusikpubliken. Bakom namnet hittar vi nämligen Emma Härdelin (Garmarna, Triakel), Kjell-Erik Eriksson (Triakel, Hoven Droven och Bo Lyckligs Gammeldansorkester), Johanna Bölja (Rallarnas visor, Ranarim och Kapten Bölja) och Ola Hertzberg (Västanå Orchestra, Outhouse Allstars och Nyckelharpsorkestern). Kvartetten består av fyra starka personligheter med stor utstrålning, som har slagit sig samman för att framföra visor med humor och svårmod och med berättelsen i fokus.
Entré: 170 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga 200 kr.
Arrangör: Kulturföreningen Tontroll i samarbete med EJK.
Förköp: Världens Varor, Tegelbruksgatan 30, tel 0723-20 03 36.

Söndag 17 maj kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp