Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni - Juli

Onsdag 30 januari kl 19.30 – Eskilstuna Teater
LARS GULLIN (90) och andra välkända jazzprofiler hyllas av bl.a. BERTIL ”JONAS” JONASSON i PETER STENSONS KVARTETT och RETRO-JAZZ-GRUPPEN
Lars Gullin, en av jazzvärldens största barytonsaxofonister skulle ha fyllt 90 år den 4 maj förra året. Ikväll hyllar vi honom genom att bjuda in baryton- och tenorsaxofonisten Bertil ”Jonas” Jonasson i och med Peter Stensons kvartett att tolka ett knippe Gullin-låtar. Med sig har han Göran Söderlund – piano, Björn Jónsson – kontrabas och Peter Stenson – trummor.
• Efter paus tar RetroJazzGruppen vid med Leif Linnskog – tenorsaxofon, Jan Eriksson – gitarr, Björn Jónsson – kontrabas och Peter Stenson – trummor. Nu handlar det om 50-talsjazz med fokus på hardbop. Detta andra set rymmer musik av Sonny Rollins, Gerry Mulligan, Gene Ammons, Cole Porter och Van Morrison.
• Konserten avrundas med att grupperna slås samman till en sextett, som levererar ett antal jazzstandards.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskistuna Teater. Två set med paus.

Tisdag 5 feb kl 20.00 – Biografbarens nedervåning
GORAN KAJFEŠ TROPIQUES
Sveriges mest lovordade och unika musiker tillbaka, med något som skulle kunna beskrivas som hypno-jazz. Den konstnärliga kärnan rymmer en mot-kommentar till den uppskruvade snabbmatskultur som är vår samtid; bandets musik är en musikalisk uppmaning till reflektion och nedsaktande, genom lyssnandet. Debutskivan ”Enso” fick oerhört positiva recensioner i Sverige och internationellt, och nu kommer bandets andra album, med legendariska musikern Christer Bothén som extraordinär gäst.
Goran Kajfeš – trumpet & synth, Alexander Zethson – piano, orgel, synth, Christer Bothén – basklarinett, Johan Berthling – kontrabas och Johan Holmegard – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga:
Tickster.com
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 6 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Stefan Käck – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 8 februari kl 18.00 – Balsta Musikslott
”KVÄLLSKONSERT med JAZZ & BLUES”
Välkommen till en jazz- och blueskväll på Busterscenen. Jazzen står Bollnäs Folkhögskola för och bluesen står Eskilstuna Folkhögskola för. Medverkar gör även saxofonisten och författaren Stefan Wistrand, som kommer att hålla en clinic med inriktning på den legendariske tenorsaxofonisten Börje Fredriksson från Eskilstuna, kring vars musik Stefan har forskat.
Se även Studiefrämjandet
Huvudarr.: Studiefrämjandet i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!
OBS! Busterscenen på Balsta Musikslott.

upp

Onsdag 13 februari kl 19.30 – Contrast
S.H.O.P. – SÖDERLIND HELLKVIST ORGANJAZZ PROJECT och ev förband
Gitarr och Hammond B3 med Lesliekabinett – Erik Söderlind och Andreas Hellkvist – två jazzmusiker i samma generation, båda med en stark personlig röst på sina respektive instrument. Här har de gått samman för att få spela den musik, som ligger dem varmast om hjärtat. Med sig på trummor har de Ali Djeridi, som inte heller behöver någon närmare presentation. En gemensam nämnare hos alla tre är kärleken till den orgeljazz som gjordes populär på 50- och framförallt 60-talet. Amerikanska förgrundsgestalter är Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Jack McDuff och många andra, och i Sverige förstås Kjell Öhman, samt med gitarrister som Wes Montgomery, George Benson och Kenny Burrell. Detta projekt är en hyllning till dem. Visuellt med en äkta Hammond B3 och Lesliekabinett på scen. Vi hör Erik Söderlind – gitarr, Andreas Hellkvist – Hammond B3 med Leslie och Ali Djeridi – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 20 februari kl 19.30 – Contrast
TRADJAZZ med SPICY ADVICE RAGTIME BAND och ev förband
Sedan mera än 25 år levererar Spicy Advice Ragtime Band från Stockholm en avspänd och energiladdad New Orleans-jazz – från luftigt svävande solon, via smäktande toner och smattrande dueller, till intensivt nervkittlande samspel som andas eufori och total närvaro. Inspirerade av storheter som George Lewis, Bunk Johnson, Jelly Roll Morton, Louis Armstrong och Bessie Smith kastar de sig lekfullt och målmedvetet mellan tidig 1900-talsragtime, 20-talsjazz, New Orleans-revival och tidig swing. Spicy Advice turnerar flitigt i Europa. På scenen hör vi Joakim Falk – trumpet, Håkan Persson – trombon, Cissi Larsson – klarinett och sång, Adam Falk – klarinett och tenorsax, Gunnar Åkerhielm – piano, Jacob Ullberger – banjo, Niklas Wennström – bas och Jonathan Leidecker – trummor.
Entré: 190 kr för medlem. Övriga 220 kr.

Onsdag 27 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Leif Linnskog – saxofon, Daniel Schwartz – gitarr, Adam Nätt – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Fredag 1 mars kl 20.00 – Royal-Biografen
”Ett ord till mina polare” med CLAES JANSON och ARNESEN BLUES BAND med Hammond B3Nytt album!
Sångaren Claes Jansons nya platta ”Ett ord till mina polare” är en hyllning både till dom musikanter som fortfarande far runt på vägarna och dom som sagt adjö för gott. De nyskrivna texterna till sångerna har skrivits av Hasse Widmark och är tillägnade polaren Claes. Ett bluestroll har han kallats. Skivrecensenten Andreas Lagercrantz skriver: ”Med fyrtio skivor bakom sig i grupp och som soloartist finns förstås ingenting mer att bevisa. Solodebuten kom så sent som 1989, där den stora hitten var Har du kvar din röda cykel, med text av Hans Widmark och musik av Anders Widmark, vilka också medverkar här. Musikaliskt är det lite av en karta över stilar som varit viktiga för Claes Janson genom åren: visa, jazz och blues, där huvudspåret genom de långa berättande texterna ändå är visor. Vi bjuds på ett tungt och svängigt Hammond B3-gung med Claes Janson och Arnesen Blues Band, som i år går in på sitt sextonde år som grupp och ses och hörs här med Thomas Arnesen – gitarr och sång, Andreas Hellkvist – Hammond B3-orgel, Björn Lundquist – bas samt Kjell Gustafsson trummor.
Entré: 220 kr för medlem. Övriga 250 kr.
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Patrik Kolar och Royal.
Medarr: Kulturföreningen Tontroll och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen hela kvällen för middagsgäster.
Bordsbokning på 016-12 00 40
.

Lördag 2 mars kl 20.00 – Biografbarens nedervåning
KIND OF BLUE spelar KIND OF BLUE
60 år på dagen (!) sedan Miles Davis spelade in LP-mästerverket, som blev en milstolpe i musikhistorien och världens mest sålda jazzskiva någonsin, firas detta med ett liveframträdande av hela skivan. Stadens svängigaste jazzkatter kommer garanterat att vara extra spelsugna på denna spännande tidsresa. Bandet består av Janne Mårtensson – trummor, Johannes Rytzler – piano, Claes Fall – kontrabas, Ola Sjönneby – trumpet, Lars Ydgren – tenorsax och Andreas Nord – altsax.
Entré: 90 kr för medlem i EJK. Övriga 110 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga:
Tickster.com
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 6 mars kl 19.30 – Royal-Biografen
AMANDA GINSBURG BAND

”Vill du fly med mig från varda’n?”
Tilltalet är okonstlat och direkt, när Amanda Ginsburg rör sig mellan jazz och visa med en personlig närhet i både sina texter och musiken. Våren 2018 släppte hon en singel och i höstas ännu en. Fullängdaren ”Jag har funderat på en sak” innefattar båda singlarna med texter på svenska. Andra har gått före i samma spår – Sarah Riedel, till exempel. Men Amanda har sin egen timbre och en närhet till sin musik och sina texter, som känns distinkt personlig, samtidigt som musiken ekar av samma gammelsvenska traditioner, som Jan Johansson och andra utvecklade på 60-talet. Hon har som få prisbelönats och synts i media samt nominerades 2018 till Årets Nykomling i P2 Jazzkatten med motiveringen: ”Skriver underfundig jazz på svenska och är en nutida efterföljare till storheter som Beppe Wolgers, Hasse & Tage och Monica Zetterlund. Med skivan Jag har funderat på en sak fick Amanda Ginsburg 2018 sitt stora genombrott”. Hon har spelat över hela landet och avslutade hösten med fina recensioner och bejublade konserter för utsålda hus samt blev slutligen också Grammisnominerad för bästa Jazzalbum Hon åker nu åter ut på en lång turné med sitt band, som består av Filip Ekestubbe – piano, Ludvig Eriksson – bas och Ludwig Gustavsson – trummor.
Entré: 225 kr med Kuriren PLUS. Medlem: 235 kr. Övriga: 280 kr.
Medarrangörer: Kulturföreningen Tontroll, Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen hela kvällen för middagsgäster.
Bordsbokning på 016-12 00 40.

upp

Onsdag 13 mars kl 19.30 – Contrast
LENA WILLEMARK / JONAS KNUTSSON / MATS ÖBERG ”Svenska Låtar”Nytt album!
”Den svenska visskatten har alltid varit närvarande i vårt musicerande och komponerande”, säger de tre musikanterna. ”En evig källa till inspiration. Nu har vi fått lust att spela in några av dessa pärlor på vårt alldeles eget sätt. Tiden känns mogen för att ta sig an några av våra mest älskade svenska låtar komponerade av favoriter som Eva Dahlgren, Hjorth Anders, Marie Bergman, Ola Magnell, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube m.fl. ˝Svenska låtar släpps den 8/2 och redan tidigare har släppts videon och singeln Gärdebylåten. Dessa multibegåvade musikanter rör sig helt fritt och gränsöverskridande oberoende av om de har sina rötter i folkmusiken, jazzen eller rocken. Deras instrument är för Lena Willemark – sång och fiol, Jonas Knutsson – saxofon och klarinetter och Mats Öberg – klaviatur och synth.
Entré: 160 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 190 kr.
Förköp: Eskilstuna Stadsbibliotek (016-710 51 10) och Världens Varor, Tegelbruksgatan 30 (0723-20 03 36).
Biljetter säljs även i Contrasts kassa före konserten.
Huvudarrangörer: Tontroll och EJK.

Fredag 15 mars kl 20.00 – Biografbarens nedervåning
ORAKEL
Med inspiration av klassisk saxtriojazz á la Sonny Rollins och Yusef Lateef har Sveriges mest efterlängtade saxofonist satt ihop en ny drömtrio, som precis snickrar på sin debutskiva. Texas har trollbundit oss sedan slutet av 80-talet, oavsett om det är med sina egna konstellationer eller som sidoman i Bo Kaspers Orkester, medan jazzskivespisare kunnat notera att han tilldelats Orkesterjournalens ”Gyllene Skivan” både 1998 och 2015. Ingår i trion gör Konrad Agnas – trummor, Torbjörn Zetterberg – kontrabas och Per ”Texas” Johansson – saxofon.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga:
Tickster.com
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016-12 00 40

Torsdag 21 mars kl 15.00 – Eskilstuna Teater
PETER LIND and the CABARET BAND
”Från Harlem till Nalen

”Från Harlem i New York till Tranås i Småland är faktiskt en ganska lång väg” – eller hur var det med det där egentligen? En sak är säker. Ända fram till 1960-talet stod USA för allt som var nytt och spännande inom musik, mode och livsstil. I Sverige lyssnade artister och låtskrivare förundrat på allt som kom från USA och försökte göra efter så gott man kunde. I denna föreställning bjuder Peter Lind and the Cabaret Band på låtar och skrönor från en tid när USA var en romantisk dröm för många och en lastens och lustans högborg för andra. Så bered er på en nostalgitripp där vi besöker lönnkrogar, folkparker och danspalats – varmt välkomna på vår resa från Harlem till Nalen med hjälp av Peter Lind – trumpet, Eva Forsgren – sång, Jens ”Jesse” Lindgren – trombon, John Högman – tenor- och sopransax, Petter Carlson Welden – piano, Kjell Grundström – kontrabas samt Björn Sjödin – trummor.
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 27 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 27 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Lenne Lehtonen – piano, Dan Jisei – bas och Max Junstrand – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Onsdag 3 april kl 19.30 – Contrast
CHRISTINA GUSTAFSSON med BERNT ROSENGREN QUARTET och ev förband
Publikens önskerepris! År 2012 tilldelades sångerskan Christina Gustafsson tillsammans med Rigmor Gustafsson ”Anita O’Day-priset med motiveringen … tillhör eliten av Europas jazzsångerskor…”. Så sant som det är sagt – och här i sällskap med en av våra idag främsta musiker, kompositörer och arrangörer – tenorsaxofonisten Bernt Rosengren och hans kvartett. Han har vid inte mindre än 5 tillfällen tilldelats OrkesterJournalens ”Gyllene Skivan”. Bernt har i sin kvartett till sig knutit det bästa i form av Stefan Gustafson – piano, Hans Backenroth – kontrabas och Bengt Stark – trummor. Repertoaren är standardlåtar och femtio- och sextiotalsjazz, när den är som allra bäst.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Fredag 12 april kl 19.30 – Biografbarens nedervåning
JAAA QUARTET + JAZZ-JAM
Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Anders Andersson – trummor spelar musik komponerad av bandets medlemmar samt guldkorn ur den svenska och amerikanska jazzhistorien i en intim jazzklubbsmiljö, som för tankarna till Gyllene Cirkeln, eller varför inte Blue Note.
Första halvan är en konsert, och efter paus blir det jazzjam. Alla är välkomna. Ta med ditt instrument – eller låna något av våra!
Entré: Valfri entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för mat och dryck. Bordsbokning på 016-12 00 40.

Fredag 12 april kl 20.00 – Eskilstuna Teater
MELANIE SCHOLTZ och PETER ASPLUND
med CLAES CRONA TRIO

Den i New York numera baserade sångerskan Melanie Scholtz, som för övrigt är född och uppvuxen i Sydafrika, är ännu en gång ute på en Europaturné. Hon har vunnit ett flertal priser som såväl jazzsångerska som kompositör och fem egna album har hon givit ut. Trumpetaren och sångaren Peter Asplund hörde henne på resa i Sydafrika och föll pladask för hennes unika röst och speciella sound. Vi får till och med höra henne sjunga ”click song”, som en gång sydafrikanska Miriam Makeba lärde oss att tycka om. På scenen hör vi alltså Melanie Scholtz tillsammans med Peter Asplund – trumpet och sång, Claes Crona – piano, Hans Andersson – kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor.
Entré: 220 kr för medlem. Övriga: 250 kr.
Medarrangörer: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 17 april kl 19.30 - Contrast
HACKE BJÖRKSTEN, ULF JOHANSSON WERRE, HANS BACKENROTH och RONNIE GARDINER samt ev förband
Tenorsaxofonisten Hacke Björksten är en av Sveriges pionjärer vad gäller den moderna jazzen och hördes i början av 50-talet i Göteborg i kretsen runt Bengt Hallberg, Jan Johansson m.fl. Han tilldelades Gyllene Skivan 1956 för ”On The Alamo” och har sedan dess lett åtskilliga grupper och spelat in en handfull skivor i eget namn. Sedan 2010 har Hacke lett en trio med pianisten och trombonisten Ulf Johansson Werre och basisten Hans Backenroth – två stora profiler inom svenskt jazzliv. Trion spelade 2012 in skivan ”Top Three”, som fick strålande recensioner och i år gör gruppen några exklusiva spelningar, då de gästas av trumnestorn Ronnie Gardiner. Vår scen är en av de utvalda, när dessa fyra stora jazzröster är samlade – ett unikt tillfälle! Repertoaren är standardlåtar och 50- och 60-talsjazz, när den är som allra bäst.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga 220 kr.

Lördag 27 april kl 20.00 – Konserthallen
LILL LINDFORS och ANDERS LINDER med MATS NORREFALK och CLAES CRONA TRIO
De möttes av en fullsatt salong i Konserthallen och stående ovationer två gånger om, när de senast framträdde där tillsammans i mars 2014. Succén var från början given för den gamla och strävsamma konstellationen Lill Lindfors och Anders Linder. De framträdde faktiskt för första gången tillsammans för mer än 50 år sedan. Vi avstår från att räkna upp alla deras meriter, för då skulle vi fylla hela vårt säsongsprogram med bara det, som de har presterat under årens lopp. Anders och Lill är alltså ett musikaliskt radarpar sedan ungdomens da´r och de bjuder här på en blandad repertoar, som präglas av stor lekfullhet och mycket humor. Och att det svänger, det kan vi lova, mycket tack vare deras övriga radarpartners – den mångsidige gitarristen och sångaren Mats Norrefalk samt Claes Crona – flygel, Johan Granström – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor.
Entré: 280 kr med Kuriren-PLUS. Medlem: 290 kr. Övriga: 350 kr.
Medarrr: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 8 maj kl 19.00 - Biografbarens nedervåning
KLEZMER – FÖREDRAG av LARS YDGREN
År 1994 startade Lars Ydgren gruppen ”Den Flygande Bokrullen” – ett av landets tidigaste klezmerband – tillsammans med bröderna Pohjola och bröderna Johansson, alla med rötterna i Eskilstuna. Sedan dess har man spelat in 4 skivor, gjort otaliga konserter i Sverige och utomlands, Förutom klarinett i Den Flygande Bokrullen spelar han saxofon i balkanbrassbandet Süperstar Orkestar. Han har även vid ett flertal tillfällen föreläst och hållit kurser och workshops om klezmer- och balkanmusik.
I det här föredraget under dryga timmen berättar Lars Ydgren om klezmermusikens historia. Med hjälp av musikexempel, gamla inspelningar från 1900-talets början och spel på sin klarinett visar han olika stilriktningar, låttyper, berättar om framträdande musiker och ger en uppfattning om ursprunget som bruksmusik. Han har tidigare föreläst och gjort workshops för bland andra Uppsala Universitet, Kungliga Musikhögskolan och på flera internationella klezmerfestivaler. Inga förkunskaper krävs. Alla kan hänga med i resonemangen.
Entré: 60 kr vid entrén eller förköp via Tickster.com
Huvudarrangör: Lars Ydgren i samarbete med Patrik Kolar, EJK (Eskilstuna Jazzklubb) och ABF.
OBS! Biografbarens Nedervåning.
Biografbaren öppen under kvällen. Tel 016-12 00 40

Fredag 10 maj kl 18.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER
Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 11 maj kl 14.00 – Norr Bar & Restaurang (f.d. Café Norr)
BOKRELEASE – ”BÖRJE FREDRIKSSON, SAXOFONIST”
av STEFAN WISTRAND

Välkommen på bokrelease för Stefan Wistrands biografi om Börje Fredriksson på Norr Bar & Restaurang (f.d. Café Norr) i Eskilstuna lördagen den 11 maj kl 14! Det blir dessutom livemusik med Wistrand/Rytzler Quartet. Boken utges på Bo Ejeby Förlag och säljs i samband med releasen till ett specialpris. Den kan också beställas direkt från förlaget (www.ejeby.se) eller från andra nätboklådor.
Fredagen den 3 maj släppte Caprice Records digitalt 15 spår med unikt material med Börje Fredriksson, framför allt från ett antal radioinspelningar, för lyssning och nedladdning från Spotify, iTunes och andra tjänster.
Jazzmusikern och kompositören Börje Fredriksson (1937–1968) växte upp i ett litet samhälle utanför Eskilstuna. Han började spela dragspel vid tidig ålder och tog värvning vid Svea Livgardes Musikkår efter att ha gått ut folkskolan 1952. I det militära blev instrumenten valthorn och trumma. 1957 bytte han till tenorsaxofonen och spelade inledningsvis med olika dansinriktade jazzorkestrar. En bit in på 1960-talet började han uppmärksammas i jazzvärlden för sina egna grupper och kompositioner. 1966 släpptes albumet Intervall som fick Orkester Journalens Gyllene Skiva samma år. Decennierna efter sin alltför tidiga död var han närmast bortglömd men har återupptäckts av nya generationer från 1990-talet och framåt. Börje Fredriksson är en av de verkligt sällsynta egna rösterna inom svensk jazz, både som saxofonist och kompositör. Boken återger historien om hans musik och korta men intensiva karriär, samtidigt som den ger en bild av människan bakom musiken.
Fri entré!
Huvudarrangör: Stefan Wistrand i samarbete med Norr Bar & Restaurang och Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Norr Bar & Restaurang (f.d. Café Norr)
Baren och Restaurangen öppen från kl 12.00. Tel 073-708 01 96.

Lördag 13 juli kl 19.00 – PAPA JUN Restaurang & Café, Kvicksund
”Jazz, Blues och Visa” med
CLAES JANSON och PÄR BJÖRCK TRIO

Sångaren Claes Janson är ”…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ”Blott en dag ett ögonblick i sänder” med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…”. Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992. Otaliga är de priser och utmärkelser, som har tilldelats Claes under årens lopp, sedan han flyttade tillbaka till Sverige 1995, efter att under många år ha varit verksam i länderna runt Medelhavet, och då startade Nya Hamburger Börs. Han behöver egentligen ingen närmare presentation, men i Eskilstuna har han varit flera gånger i många olika konstellationer och bland annat haft två utsålda konsert med Nat King Cole-repertoar på Eskilstuna Teater. Claes har i grupp och som solist gett ut över 40 album och framträtt på de flesta scenerna i vårt land. Hos Papa Jun i Kvicksund bjuds vi på en konsert med både jazz, blues och visa i två set med Claes Janson och välbekanta Pär Björck Trio med Pär Björck – klaviatur, Gunnar Andersson – bas samt Gunder Eriksson – trummor.
Som extra krydda får vi lyssna på Papa Jun själv med sång ackompanjerad av Anders Johansson Trio.
Entré & Buffé: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Betalning vid dörren via Swish eller kontant.
Huvudarrangör: Papa Jun Restaurang & Café i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Restaurang Papa Jun i Kvicksund. Två set med paus.
Buffén uppdukad från kl 17.30. Bordsbokning på 016-35 40 13.

upp