Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Augusti - September - Oktober - November - December

Onsdag 19 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Daniel Schwartz – gitarr, Dan Jisei – bas och Max Junstrand – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 - 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 21 september kl 19.30 – Biografbaren
CERTO CITO
Färsk konstellation med rutinerade Eskilstunaproffs, som vet hur man får det att svänga! Gitarristen Bosse Edving lotsar oss genom jazz, latin och lite soul med sitt Pat Metheny-inspirerade spel med spelkompisarna Anders Andersson – vibrafon, Dan Jisei – bas och Janne Mårtensson – trummor.
Entré: Valfri entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren – vilken är öppen för middag i samband med konserten. Tel 016 - 12 00 40.

Onsdag 26 september kl 19.30 – Contrast
CBQ – CONTEMPORARY BEBOP QUINTET och ev förband
Ända sedan gruppen bildades av Christer Boustedt 1978 har den tillhört de främsta uttolkarna av jazzens bebopstil. Repertoaren består av dels standardlåtar av Charlie Parker, Bud Powell, Tadd Dameron, Thelonious Monk och dels alster av gruppens egna medlemmar. Man har förutom mycket annat också tilldelats OrkesterJournalens främsta utmärkelse ”Gyllene Skivan”. Ett riktigt elitgäng får vi lyssna till med Bosse Broberg – trumpet, Stefan Isaksson – tenorsax, Göran Strandberg – piano, Ivar Lindell – bas och Gilbert Matthews – trummor.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga: 190 kr.

upp

Onsdag 3 oktober kl 19.30 – Eskilstuna Teater
RIGMOR GUSTAFSSON QUARTET
Rigmor är en av våra mest hyllade sångerskor. Med sin varma, raka röst och breda repertoar når hon ut till en stor publik och är också en stor favorit hos Eskilstunapubliken. Hon är unik på den svenska jazzscenen. Tre av hennes album har sålt guld, ett enastående facit som Rigmor är alldeles ensam om. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You”, hade ingen guldskiva delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991 – Monica Zetterlund. Genom åren har Rigmor mottagit ett stort antal utmärkelser. År 2015 belönades hon med den kungliga medaljen Litteris et Artibus och 2017 blev Rigmor invald i Kungliga Musikaliska Akademin. Hon turnerar frekvent med egen kvartett i Europa. Under våren 2019 släpper hon ett nytt album på skivbolaget ACT. Rigmor kommer att spela låtar från sina tidigare skivor, vilket är egen musik uppblandat med standards. Det blir också några låtar från kommande albumet som släpps i början av nästa år. Vi hör Rigmor i hennes svenska och internationella kvartett, som består av Rigmor Gustafsson – sång, Jonas Östholm – piano, Martin Höper – bas, och Chris Montgomery – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga: 220 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskistuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 10 oktober kl 19.30 – Contrast
KARL OLANDERSSON KVARTETT och ev förband
”I fem standards och sex egna alster förmår kvartetten variera sig på ett utmärkt sätt, och det är en fröjd att ta del av Olanderssons stilsäkra broderier. Han är noggrann, tekniskt suverän och formulerar sig på ett personligt och moget sätt, som är synnerligen tilltalande. Inte en enda fras lämnas åt slumpen, allt görs färdigt” skriver Jan Olsson i DIG Jazz om den nyligen släppta skivan ”Simple As That”. Karl Olandersson har inspirerats av jazzhistoriens alla trumpetgiganter, från Louis Armstrong till Wynton Marsalis, men har som alltid samtidigt hittat ett personligt sätt att uttrycka sig. Vi kommer att bjudas på såväl egna kompositioner som standardlåtar från den amerikanska sångboken. Hans nya stjärnspäckade grupp består av Köpenhamnsbaserade Magnus Hjort – piano, Martin Sjöstedt – bas, Daniel Fredriksson – trummor och naturligtvis med Karl Olandersson – trumpet och sång.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 17 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Torsdag 18 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för 20:e året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Entré: 100 kr vid dörren. Ej förköp.
Huvudarrangör: Kamratföreningen Helnoten i samarbete med EJK.
OBS! Contrast
Kolla affischen!

Lördag 20 oktober kl 17.00-23.00 – Contrast
TUNAJAZZEN’18 – FESTIVAL
med bl.a. storbandet Bengt Bailey and No Coments med sångsolister
Den traditionella musikfestivalen för musiker med anknytning till Eskilstuna. Vi presenterar hela 5 olika jazzgrupper med bland andra Bengt Bailey and No Coments, som var med redan vid festivalstarten 1986. Ett varierat program med musik från olika genrer och tidsåldrar bjuds vi på.
Mat och dryck serveras av restauratören Restaurang L&Ö.
Entre: 100 kr vid dörren. Ej förköp.

Klicka här för programmet!

Fredag 26 oktober kl 19.30 – Biografbarens nedervåning
JAAA QUARTET + JAZZ-JAM
• En ny och spännande grupp, som består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Anders Andersson – trummor spelar musik komponerad av bandets medlemmar samt guldkorn ur den svenska och amerikanska jazzhistorien i en intim miljö, som för tankarna till Gyllene Cirkeln, eller varför inte Blue Note.
• Det blir jam efteråt. Ta med ditt instrument – eller låna av våra.
Entré: Valfri entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för mat och dryck. Bordsbokning på 016 - 12 00 40.

Söndag 28 oktober kl 16.00 – Eskilstuna Teater
VIKTORIA TOLSTOY och HAYATI KAFÉ
med CLAES CRONA TRIO

Den gudomliga jazzsångerskan Viktoria Tolstoy möter i Eskils-tuna legendariske ”croonern” Hayati Kafe under deras premiärturné. Viktoria är sedan länge etablerad som en av de ledande jazzrösterna i Sverige och utomlands. Hon har under sin mer än tjugofemåriga karriär spelat in många skivor, uppträtt i hela Skandinavien, Tyskland, England och flera andra länder i Europa samt även turnerat i Asien, Sydafrika och USA. Hon har samarbetat med Svante Thuresson, Putte Wickman Arne Domnerus, Nils Landgren och flera andra svenska jazzstorheter men också med internationellt stora namn som Toots Thielemans, Ray Brown och Mc Coy Tyner. Hayati Kafe, som i år firar 62 år på estraderna, har funnits i svenska folkets medvetande sedan 1968 då han fick en hit med låten ”Sånt”. Han anses allmänt vara en jazzsångare av allra högsta klass och har under åren fått epiteten ”Sveriges och Turkiets svar på Frank Sinatra”. Även han har en diger skivproduktion. Viktoria och Hayati har sällskap av Claes Crona – piano, Mathias Svensson – bas och Calle Rasmusson – trummor.
Entré: 240 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

upp

Lördag 3 november kl 19.30 – Royal-Biografen
BLUES med ERIKA BAIER & THE BUSINESS
Erika Baier & The Business är en av de hetaste nya akterna på den svenska bluesscenen. Karismatiska sångerskan Erika Baier med sin råa, uttrycksfulla bluesröst och energiska scennärvaro frontar ett tungt och tajt band med några av landets mest meriterade musiker i genren. Modern Blues med djupa rötter, musik som tilltalar både bluesnördarna och mainstreampubliken. Sedan starten 2016 har bandet gjort närmare 100 spelningar runt om i Skandinavien genom att bl.a. klä låtar av Ruth Brown, Nina Simone, Etta James och Ruthie Foster med flera i ett tätt och modernt sound. Just mötet med publiken är bandets främsta drivkraft. Bandet består av några av landets mest meriterade bluesmusiker med kompjobb bakom Sven Zetterberg, Roffe Wikström, Jerry Williams, Toni Lynn Washington med flera. Vi ser och hör Erika Baier – sång, Bonnie Löfman – gitarr och sång, Arman Sikiric – munspel, Patrik Norrman – bas och Michael Johansson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga: 190 kr.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen hela kvällen för middagsgäster.
Bordsbokning på 016-12 00 40.

Onsdag 7 november 15.00 – Royal-Biografen
CAROLINE WENNERGREN och LEROY ARMSTRONG med DAVID CARBE KVARTETT
Pianisten och underhållaren David Carbe med kvartett kommer för första gången till Eskilstuna! Gästsolist är jazzsångerskan Caroline Wennergren och hennes trogne vän Leroy Armstrong, Louis Armstrongs okände lillebror. Här kommer att bjudas på allt från jazz, blues och ragtime till rock’n’roll. Klassiker som Charlie Normans ”Anitras dans boogie” och Ella Fitzgeralds ”A tisket a tasket” blandas med virtuosa pianostycken, finstämda jazzballader och rockigare nummer. Räkna med en ordentlig show, virtuositet, buktaleri och en riktigt underhållande konsert!
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för lunch och middag i samband med konserten. Bordsbokning på 016 - 12 00 40.

Onsdag 14 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Anders Persson – piano, Stefan Käck – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 15 november kl 19.00 – Contrast
ANDERS HAGBERGS MELODIC MELANGE
”Som ett andlöst möte mellan nordisk jazz och arabisk maqam.” Samarbetet mellan den gränsöverskridande Anders Hagberg och den palestinska virtuosen Ahmad al Kahtib har resulterat i albumet Melodic Melange och turnéer hittills i Skandinavien och Baltikum. De har också gjort flera turer i Indien med artister från Bombay och Bangalore, med vilka de har gjort albumet Ley Lines. I bandet har Anders samlat några av sina favoritmusiker och etablerade stjärnartister i ett spännande möte mellan skandinavisk jazz och arabisk maqam. Bandet består av Anders Hagberg – flöjter och sopransax, Ahmad al Khatib – oud, Johannes Lundberg – kontrabas och röst samt Lisbeth Diers – slagverk.
Entré: 160 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 190 kr.
Skolungdom: Fri entré.
Förköp: Eskilstuna Stadsbibliotek (016 - 710 51 10) och Världens Varor, Tegelbruksgatan 30 (0723 - 20 03 36). Biljetter säljs även i Contrasts kassa före konserten.
Huvudarrangörer: Tontroll och EJK i samarbete med Samspel.

upp

Söndag 18 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 21 november kl 19.30 – Contrast
MISSISSIPPI SEVEN och ev förband
Med tradjazzen i högsätet bjuder bandet på happy jazz med klassiska favoriter från 20-, 30- och 40-talet, evergreens samt en och annan välklingande snabb eller långsam raritet. Räkna med hög nostalgi- och trivselfaktor. Kort sagt en skön blandning melodier från 20-talet och framåt kombinerat med
(o)trovärdigt mellansnack. Positiva vibbar och härlig stämning väntar. I septetten hittar vi Bengt Jansson – kornett, Hans Brandgård – trombon och sång, Anders Alm – altsax och sång, Göran Colliander – piano och dragspel, Boa Carlman – banjo, Lars Ireblad – sousafon och Bertil Ekman – trummor och sång.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 28 november kl 19.30 – Contrast
SÖREN RYDGREN KVARTETT och ev förband
Kvällens gäst Sören Rydgren tillhör definitivt eliten bland svenska dragspelare. Ända sedan 1956 har han visat sin stora skicklighet i många sammanhang. Bland hans meriter kan nämnas, att han 1995 blev ”Årets Dragspelare” och att han 1998 fick Hagströmspriset med motiveringen: ”Ett kvalitativt skapande med musikalisk bredd och imponerande virtuositet, som övertygat om dragspelets gränsöverskridande möjligheter från hälsingehambo till jazz”. Med humor och leklynne klär han om gamla slitna jazzlåtar med en ny lyster. Utöver fantastiskt spelande bjuder Sören på trevligt mellansnack och en och annan anekdot. Repertoaren är svängig dragspelsjazz med låtar som ”Novelty Accordeon” och ”What a Little Moonlight Can Do” samt andra standardlåtar från swingeran. Svängigt och intensivt men samtidigt mjuk och avspänd dragspelsmusik. Sören Rydgren backas upp av Rickard Sandström – gitarr, Arne Eriksson – kontrabas och Roland Bolander – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Fredag 30 november kl 19.30 – Biografbarens nedervåning
JAAA QUARTET + JAZZ-JAM
• En ny och spännande grupp, som består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Anders Andersson – trummor spelar musik komponerad av bandets medlemmar samt guldkorn ur den svenska och amerikanska jazzhistorien i en intim miljö, som för tankarna till Gyllene Cirkeln, eller varför inte Blue Note.
• Det blir jam efteråt. Ta med ditt instrument – eller låna av våra.
Entré: Valfri entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för mat och dryck. Bordsbokning på 016 - 12 00 40.

upp

Onsdag 5 december kl 19.30 – Eskilstuna Teater
HYLLNING till SVEND ASMUSSEN & TOOTS THIELEMANS
med BJARKE FALGREN, FILIP JERS, JACOB FISCHER, HANS BACKENROTH och KRISTIAN LETH

Danske jazzviolinisten Bjarke Falgren och svenske munspelsvirtuosen Filip Jers har de senaste åren turnerat i Danmark och Sverige med ett hyllningsprogram till sina förebilder Svend Asmussen och Toots Thielemans. Filip Jers träffade Toots flera gånger och de hann både dricka kaffe, äta glass och prata munspel tillsammans. Under lång tid var Svend Asmussen musikalisk mentor åt Bjarke Falgren och lämnade dessutom över en handskriven notsamling, där flera originalarrangemang från Svends penna ingick. Detta unika låtmaterial har inspirerat samarbetet mellan Falgren och Jers. December 2018 kommer Falgren/Jers Quintet att göra en julkonsertturné i samma lekfulla Asmussen/Thielemans-stil. Evergreens, swinglåtar och nordiska folkmelodier framförs i stilfulla och läckra arrangemang. I kvintetten finns förutom Bjarke Falgren och Filip Jers några av den skandinaviska jazzscenens mest välkända och efterfrågade musiker: danske Jacob Fischer – gitarr, svenske Hans Backenroth – bas och danske Kristian Leth – trummor. En garanterat svängig afton med musik i Svends och Toots anda utlovas. Vi kanske också blir bjudna på en del julanknuten musik och kanske till och med ”En Svensk-Dansk Jul”.
Entré: 240 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren, SparbanksStiftelsen Rekarne och Volvo.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 12 december kl 19.30 – Contrast
PARADISKVARTETTEN och ev förband
Paradiskvartettens repertoar är jazz i 50- och 60-talets anda med standardlåtar från den tiden samt därutöver musik av favoriterna Lars Gullin och Cannonball Adderley. Det blir alltså ”jazzens guldålder” i fokus. De fyra synnerligen kompetenta musikerna uppvisar extraordinära kvalitéer och spelar med stor energi och spontanitet samt med en hel del humor och mycket sväng. Det blir aldrig tråkigt i deras sällskap. Sättningen är ovanlig med Fredrik Lindborg – saxofon och klarinett, Mathias Ståhl – vibrafon, Martin Sjöstedt – piano och Palle Sollinger – kontrabas.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Torsdag 20 december kl 19.00 – Biografbaren
SUPERKVARTETTEN
Superkvartetten Linnskog, Sandevärn, Jisei och Mårtensson är en semitemporär jazzgrupp, som samlar fyra lokala musikanter med bred musikalisk bakgrund. Sättningen består av Leif Linnskog – saxofon, Gunnar Sandevärn – piano, Dan Jisei – bas och Jan Mårtensson – trummor.
Repertoaren omfattar ett knippe jazzlåtar skrivna av välkända jazzmusiker sådana som Sonny Rollins, Benny Golson och Horace Silver för att nämna några. Det handlar till största delen om låtar med koppling till 1950- och 60-talen – Jazzens Guldålder – även om Cole Porter och Van Morrison också har lämnat bidrag till låtlistan. Med sin utåtriktade jazz i hardbop-fåran gjorde Superkvartetten braksuccé på TunaJazzen tidigare under hösten och nu är det alltså dags för gruppen att spela på Biografbaren Royal.
Entré: Frivillig entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag i samband med konserten. Tel 016 – 12 00 40.

upp