Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni - Juli

Onsdag 24 januari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703-67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 26 januari kl 19.30 – Royal-Biografen
GEORGIE FAME & AMANDA SEDGWICK
med CLAES CRONA TRIO

George Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Hans stora hits ”Yeh, Yeh” och ”The Ballad of Bonnie and Clyde” från 1960-talet minns vi mycket väl. Nu är han äntligen tillbaka i Sverige med sångerskan och altsaxofonisten Amanda Sedgwick, som vi tidigare har hört med egen kvintett och även i helt andra sammanhang. De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona – flygel, Hans Andersson – kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor. Många av Georgie Fames hits får vi höra på denna turné till vilken han kommer från ett samarbete med Van Morrison i England.
Entré: Medlem: 200 kr. Övriga 240 kr.
Förköp: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Patrik Kolar och Royal.
Medarrangörer: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40.

upp

Onsdag 7 februari kl 20.00 – Biografbarens nedervåning
GORAN KAJFEŠ SUBTROPIC ARKESTRA
Live är Subtropic Arkestra som ett rusande ånglok – ostoppbara. Trumpetaren, bandledaren och kompositören Goran Kajfeš har samlat gräddan av den svenska samtida musikscenen med Grammisnomineringar för albumen The Reason Why volym 1, 2 & 3 som resultat, samt högljudda hyllningar i pressen världen över.
De blickar själva ut och låter sig influeras i Turkiet, Nigeria och Brasilien innan de dyker ner i Archimedes badkar och hittar svensk experimentrock från 1970-talet. Starkt influerade av postrock, elektronika och Sun Ras kosmiska jazz bjuder gruppen på en intensiv upplevelse när de gästar Biografbaren. Goran Kajfeš – trumpet, Johnas Kullhammar – tenorsax och flöjt, Per ”Ruskträsk” Johansson – sopranino, barytonsax och flöjt, Jesper Nordenström – orgel, Reine Fiske – elgitarr, Johan Berthling – elbas och Johan Holmegard – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga: Tickster.com
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 14 februari kl 19.30 – Contrast
DÖLERUD / JOHANSSON KVINTETT och ev förband
Dan Johansson och Magnus Dölerud spelade tillsammans för första gången i saxofonisten Håkan Broströms storband New Places Orchestra. De bestämde sig då för att starta en mindre grupp och samlade några av landets mest rutinerade musiker. Kvintetten bjuder på en väl avvägd mix av musik från jazzens standardrepertoar till nyskriven musik. I de egna kompositionerna kan man höra inspirationen från traditionell jazz, moderna klanger, och också en tydlig prägel av musikernas egna personligheter. Detta gör att gruppen kan samlas kring en personlig repertoar med både igenkänning från jazzens förhållandevis korta historia till nya klangvärldar. Vi får höra Dan Johansson – trumpet, Magnus Dölerud – saxofon, Torbjörn Gulz – piano, Palle Danielsson – bas och Fredrik Rundqvist – trummor. En handfull elitmusiker.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga: 190 kr.

Fredag 16 februari kl 19.30 – Biografbaren
CARL BAGGE TRIO
En av landets vassaste jazzpianister gästar återigen Biografbaren med sin pianotrio, där vi även får höra två av Stockholms flitigaste jazzkatter, nämligen Chris Montgomery – trummor och Martin Höper – bas. Få musiker har den enorma bredd, som pianisten Carl Bagge besitter. Är det inte jazztrio, så är det storband, filmmusik, symfoniorkester eller världsturné med artister som Robyn. Med sin egen trio får vi en svängig kväll, där ett par egna alster i klassisk pianotrioanda blandas med jazzklassikerna, som vi alla diggar.
Entré: Frivillig entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag i samband med konserten. Tel 016-12 00 40.

Fredag 23 februari kl 20.00 – Royal-Biografen
LAGAYLIA SOUL UNIT
Världsartisten och sångerskan LaGaylia Frazier är äntligen tillbaka på Soulscenen. Efter 2 års turnérande på stora scener och arenor, bland annat med Håkan Hellström i Sverige, Norge, Tyskland och New York och som populär jurymedlem i TV4:s ”Talang” i två säsonger längtar LaGaylia tillbaka till den mer intima klubbscenen med sitt Soul Unit Band, som är hennes hjärteprojekt. Hon bildade det redan 2009 och musikerna är Micke Haglund – keyboards, Pelle Holmberg – gitarr, Johan Granström – bas, Magnus Hedlund – trummor och Anneli Axelsson – kör. Missa inte tillfället att uppleva LaGaylia Soul Unit ”getting funky and dirty” – och med en och annan jazzklassiker.
Entré: 230 kr med Kuriren PLUS. Medlem: 240 kr. Övriga: 290 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren, Kulturföreningen Tontroll och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus. Biografbaren öppen för middag i samband med konserten. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 28 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Dan Jisei – bas och Anders Andersson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Fredag 2 mars kl 20.00 – Royal-Biografen
QUILTY – 25 ÅR med ”The Best of Quilty”
Gruppen Quilty bildades 1993 och är närmast att betrakta som levande legender på den irländska folkmusikscenen i Norden. Nu firar Quilty 25 år med en omfattande jubiléumsturné över hela Sverige. Med sitt fantastiska musikanteri, sin djuplodande kunskap i genren och sitt egenhändigt framslipade sound har bandet satt sin prägel på den irländska folkmusiken och hänfört sin publik på konserter, festivaler, workshops, kör- och symfoniorkester-samarbeten och inte minst genom sina tre album. The Best of Quilty är ett medryckande konsertprogram med just det bästa från de gångna 25 åren blandat med nya musikaliska pärlor och tidigare outgivna låtar. Vi hör Dag Westling – sång, gitarr, 5 string banjo och tin whistle, Gideon Andersson – bouzouki, bodhran, mandolin och sång, Esbjörn Hazelius – fiol, sång och gitarr samt gästande Staffan Lindfors – kontrabas.
Entré: 170 kr för medlem i EJK / Tontroll. Övriga: 200 kr.
Förköp: www.tickster.com och hos Världens Varor, Tegelbruksgatan 30, mån-fre 11-18, tel 072-3200336.
Huvudarrangör: Kulturföreningen Tontroll i samarbete med EJK.
OBS! Royal
.
OBS! Denna konsert var tidigare annonserad till kl 19.00, men det är 20.00 som gäller!

Onsdag 7 mars kl 19.30 – Contrast
RUM BIG BAND
Storbandet består av killar och tjejer från hela Sörmland, vilka tillsammans levererar stor spelglädje och energi. Ungdomarna kommer från länets musik- och kulturskolor samt Åsa Folkhögskola. Repertoaren är av det modernare formatet med originalkompositioner och arrangemang av bland andra Maria Schneider och Teodor Wolgers. Det blir även några alster med sång, där flera poplåtar kan kännas igen. Bandet har tidigare spelat på bland annat RUM-festivalen i Västerås, SR P4 Sörmland, Eskilstuna Jazzklubb, Huddinge Jazzklubb, Konserthuset i Stockholm, Visholmsfestivalen i Strängnäs, Trosa, Teatern i Nyköping och Melody Box i Stockholm. Bandet leds av David Ehrlin, Malin Jörtsö och Markus Asplund.
Huvudarr.: Riksförbundet Unga Musikanter i samarbete med EJK.
Entré: Frivillig entrégåva.
Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 14 mars kl 19.30 – Contrast
GOOD MORNING BLUES – 50 ÅR med CLAES JANSON
Äntligen tillbaka! På mångas begäran kommer det namnkunniga åttamannabandet till Eskilstuna igen och nu firar man 50 år som världens kanske äldsta band med de fyra originalmedlemmarna fortfarande i bandet. Vi bjuds på bluesbaserad musik och en repertoar med utflykter in i jazzens revir. Här kommer det att svänga med ett rejält bluesgung. Var ute i god tid bara, eftersom det nästan alltid blir UTSÅLT med Claes Janson och bandet på scenen. Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, Hampus Adami – trombon, John Högman – saxofoner, Anders Johansson – gitarr, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor och Claes Janson – sång och gitarr.
Entré: 190 kr för medlem. Övriga 220 kr.

Tisdag 20 mars kl 15.00 – Eskilstuna Teater – OBS! Tiden
PETER LIND and the CABARET BAND
”Jazz, Rock ’n’ Roll och lite Snoddas”
Här är den femte jazzkabaré, som Peter Lind and the Cabaret Band satt ihop och som hade premiär i mars 2014. Denna gång gräver vi ner oss i 50-talets Sverige. Hyland, Folkparker och farbror Sven. Vad hände och hur lät det? Jazzen var fortfarande det, som gällde på dansbanorna, men rocken kom smygande och i hörnet av schlagermusiken dök det upp en bandyspelare från Bollnäs. Varför hette han Snoddas förresten? Ja, det var en härlig tid. Bill Haley rockade med sin lilla lock i pannan. Ragge Lundberg hoppade 433 cm i stav vid OS i Helsingfors och föll ner i en sandgrop. Att han inte slog ihjäl sig! Det rumbades i Engelska Parken och från orkestern hördes Toselli’s Serenad samtidigt som flickorna i Småland sågs vallande på mon, där endast någon enstaka jazzbacill kunde förnimmas.
Var det bättre förr? Kanske får vi veta det med hjälp av Eva Forsgren – sång och banjo, Peter Lind – trumpet och sång, John Högman – saxofoner och klarinett, Jens Lindgren – trombon och sång, Petter Carlson Welden – piano och horn, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 21 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 21 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Anders Persson – piano, Peter Leisborn – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 28 mars kl 19.30 – Contrast
TUXEDO JAZZBAND med ROLF CARVENIUS
Publikens favoriter åter till Contrast. Här ser vi 6 genuina smokinglirare på vår scen med tradjazzen i centrum. Orkestern bildades redan 1994 av kapellmästaren och klarinettisten Rolf Carvenius och man har nyligen släppt sin 7:e CD. Vi bjuds på musik av Louis Armstrong, Bix Beiderbecke, Duke Ellington och annat välbekant material. Förutom att vara bra musiker är man även stora underhållare. Bandet består av Rolf Carvenius – klarinett, Pelle Dywling – kornett, trombon och barytonhorn, Lasse Höbinger – trombon, flygelhorn, barytonhorn, gitarr och sång, Staffan Algell – banjo, gitarr, klarinett och sång, Stefan Ramnell – bas och sousafon samt Peter Stenson – trummor, washboard och sång.
Entré: 190 kr för medlem. Övriga 220 kr.

upp

Onsdag 11 april kl 19.30 – Contrast
LEXINGTONE QUARTET och ev förband
”A Blue Note Experience”
Lexingtone är en ny och het kvartett med musiker från Stockholm och Göteborg. De spelar jazz med rötterna i 60-talets New York-scen och har hittat mycket inspiration från legendariska skivbolaget Blue Note’s diskografi. Namnet Lexingtone är en blinkning till just Blue Note, vars adress var 767 Lexington Street. På repertoaren finns musik av Lee Morgan, Freddie Hubbard och Hank Mobley tillsammans med egna kompositioner i samma anda, alltid med fokus på samspel och sväng. Latin, swing och groove blandas med vackra ballader, spännande rytmer och explosivt solospel. Det bjuds även på en hel del percussion. På scenen återfinns Eskilstunasonen Martin Sundström – kontrabas, Jonne Bentlöv – trumpet, Joona Toivanen – piano och Carl Ottosson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem. Övriga: 190 kr.

Onsdag 18 april kl 19.30 – Contrast
K.O.M.P. med KIRALINA och ev förband
Sångerskan Kiralina Salandy är född i Canada av västindiska föräldrar. Hon är en hyllad och flerfaldigt prisbelönt sångerska, som har uppträtt i Canada, USA och Jamaica under de senaste 7 åren innan hon kom till Sverige. Hennes scenutstrålning för gärna tankarna till LaGaylia Frazier utan behov av några andra jämförelser i övrigt än en stor musikalitet, gränsöverskridande, intensitet, värme, innerlighet och en fantastisk publikkontakt. Efterfrågad efter stor succé hos oss 2016. Repertoaren är för Kiralina en skön blandning av soul, gospel, blues och jazz. Åter ett unikt tillfälle för vår publik att få möta henne i denna grupp tillsammans med tre mycket välrenommerade svenska musiker, som har spelat med storheter som Benny Golson, James Moody, Stacey Kent, Mose Allison, Eliot Zigmund m.fl. Kiralinas medmusiker är Carl Orrje – piano, Patrik Boman – bas och Moussa Fadera – trummor. Flera musikexempel kan du finna på youtube.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 25 april kl 19.30 – Contrast
SWEDISH SWING SOCIETY och ev förband
1935 bildade Benny Goodman den berömda trion med Teddy Wilson på piano och Gene Krupa på trummor. Trion gjorde direkt succé. Konceptet med pianots vänsterhand i rytmiskt samarbete med bastrumman, Goodmans lekfulla melodik och frånvaron av kontrabas gav ett luftigt sound, som fri-gjorde musikernas eleganta teknik och en swingupplevelse av ovanligt slag. Swedish Swing Society förvaltar och utvecklar detta arv på ett sätt, som har givit genklang hos såväl publik som kritiker världen över. ”Världsklass” är ett omdöme, som ofta används efter trions framträdanden, t.ex. då gruppen framträdde i Carnegie Hall i New York på Sveriges nationaldag. Ulf Johansson dubblerar pianot med trombonspel i yppersta världselit och mästerklarinettisten Antti Sarpila sätter sig då vid pianot, vilket ger gruppen ytterligare variationsrikedom i klangfärg och stil. Trummisen Björn Sjödin har liknats vid Gene Krupa och hanterar visparna med magisk dynamik och spelglädje.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 28 april kl 18.00 – Konserthallen
COUNT BASIE – ”ATOMPLATTAN” firar 60 ÅR
SANDVIKEN BIG BAND firar 50 ÅR

”The Atomic Mr. Basie”
är titeln på en av de bästa och allra mest kända vinylerna. Den släpptes 1958 av The Count Basie Orchestra och många var vi, som den 1/8 1962 dansade till orkestern i Eskilstuna Folkets Park. Vilka tider det var! Vi får nu höra 50-årsjubilerande Sandviken Big Band spela samtliga låtar från skivan med den bekanta framsidan och med låtar som Splanky, Li’l Darlin’ och The Kid from Red Bank. Vi får hela konserten njuta av Basie’s musik. April in Paris, One O’Clock Jump, All of Me och Cute är några andra exempel. Det 19 man stora bandet leds av trumpetaren Åke Björänge och en av de främsta solisterna är Eskilstuna-sonen Krister Andersson på tenorsax och klarinett. En fantastisk nostalgikväll med det allra bästa av storbandsmusik utlovas.
Entré: 220 kr för medlem. Övriga: 250 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Söndag 29 april kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp