Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Juli - Augusti - September - Oktober - November - December

Torsdag 14 september kl 19.00 – Contrast
GUNNEL MAURITZON, DAG WESTLING och LEIF OTTOSSON med
”THOUSANDS ARE SAILING”

Emigrantvisor från Sverige och Nordsjöområdet
Vi får se och höra Gunnel Mauritzon, en av Sveriges främsta folksångerskor, Dag Westling, en av våra främsta företrädare för irländsk traditionell folkmusik, och Leif Ottosson, som med sitt dragspel fört över fiolspelmannens spelstil till sitt instrument. Denna fantastiska trio blåser nytt liv i sångerna genom vacker stämsång, gitarr, femsträngad banjo och dragspel.
Entré: 120 kr för medlem. Övriga: 150 kr. Skolungdom: Fri entré.
Biljetter säljs enbart i Contrasts kassa före konserten.
Huvudarrangör: Tontroll i samarbete med EJK.

Torsdag 21 september kl 19.00 – Biografbaren
CARL BAGGE TRIO
En av landets vassaste jazzpianister gästar äntligen för första gången Eskilstuna i full frihet med enbart sin pianotrio, där vi även får höra två av Stockholms flitigaste jazzkatter, nämligen Chris Montgomery – trummor och Martin Höper – bas. Få musiker har den enorma bredd, som Carl Bagge besitter. Är det inte jazztrio, så är det storband, filmmusik, symfoniorkester eller världsturné med artister som Robyn. Med sin egen trio får vi en svängig kväll, där ett par egna alster i klassisk pianotrioanda blandas med jazzklassikerna, som vi alla diggar.
Entré: Frivillig entrégåva.
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016 – 12 00 40.

Lördag 23 september kl 18.00 – Eskilstuna Teater
MONICA DOMINIQUES HAMMONDTRIO: DLB
DOMINIQUE – LAKIN – BÅDAL
featuring
AMANDA SEDGWICK

”Girl Talk”
är namnet på skivan, som gruppen spelade in hösten 2014. År 1969 var hon medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Nu är det åter dags för Monica Dominique att ge ut en orgel-CD, denna gång tillsammans med Eskilstunabördiga Rigmor Bådal – bas och Justina Lakin – trummor. Medverkar gör också såsom Special Guest Amanda Sedgwick – altsax. Skivan består av funkigt, tidlöst orgelsväng med bland annat kända jazzlåtar såsom Misty, Splanky, Satin Doll och naturligtvis Girl Talk. Monica Dominique är en av vårt lands främsta kvinnliga jazzmusiker och har länge verkat som såväl pianist, arrangör som kompositör. Amanda Sedgwick har verkat såväl nationellt som internationellt med flera av de stora namnen inom jazzen. ”Allt som Monica Dominique rör vid blir stor musik och frågan är om inte hennes musikalitet är alldeles enastående. Och skivan Girl Talk är inget undantag”, skriver tidningen Lira sammanfattande.
Entré: 240 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 27 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Johannes Annfält – piano, Dan Jisei – bas och Oskar Nilsson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

i

Kulturhus Tandla Skola i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
Mer info på Kulturhusets hemsida.

upp

Onsdag 4 oktober kl 19.30 – Contrast
LISA BJÖRÄNGE QUINTET och ev förband
Den lovordade sångerskan Lisa Björänge går från klarhet till klarhet och hon släpper nu (12/9) sin tredje skiva. Repertoaren består av eget material från dels tidigare 2 skivor och dels nya skivan Resting Spirit samt standardlåtar. Lisa har här samlat verkliga elitmusiker i sin kvintett och bandet består av Lisa Björänge – sång, Klas Toresson – tenorsax, Fabian Kallerdahl – piano, Pär-Ola Landin – bas och Jon Fält – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 11 oktober kl 19.30 – Eskilstuna Teater
”ALL THAT VOCAL JAZZ” med sångerskorna
ANNA PAULINE, HANNAH SVENSSON och VIVIAN BUCZEK
samt EWAN SVENSSON TRIO

”De sjunger tillsammans och var för sig med var sin personliga röst. De skapar en spännande sångbredd, där sångglatt är det smittande och sammanfattande ordet. Vocaljazz i världsklass” säger en recensent. Vivian Buczek, Hannah Svensson och Anna Pauline samarbetar i en ypperlig konstellation, som de kallar All That Vocal Jazz. Stora legender som Frank Sinatra, Billie Holiday, Sarah Vaughan och Peggy Lee hyllas, blandat med andra favoriter och en och annan anekdot. Sångtrion backas upp av gitarrlegenden Ewan Svensson, Mattias Svensson – bas och Zoltan Czörsz.
Entré: 220 kr för medlem i EJK. Övriga: 250 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Torsdag 12 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN – 73 ÅR
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för nittonde året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Detaljerat program kommer senare.
Entré: 100 kr i Contrasts kassa. Ej förköp.
Huvudarrangör: Kamratföreningen Helnoten i samarbete med EJK
.

Lördag 14 oktober – Contrast
TUNAJAZZEN’17 – FESTIVAL
Den traditionella musikfestivalen för musiker med anknytning till Eskilstuna. Vi presenterar ett flertal jazzgrupper, som framträder under eftermiddagen och kvällen. Ett varierat program med musik från olika genrer och tidsåldrar bjuds vi på.
Detaljerat program kommer inom kort på www.ejk.nu
Mat och dryck serveras av restauratör.
Entré: 100 kr vid dörren. Ej förköp.

upp

Onsdag 18 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Anders Andersson – vibrafon, Stefan Käck – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 21 okt kl 19.30 – Royal-Biografen
JENNIFER BROWN BAND
Drottningen av svensk soul med många världshittar i bagaget. Vi kommer ihåg In my garden, Tuesday afternoon, You are my everything och många fler. Jennifer Brown har nyligen släppt sina första spår någonsin på svenska, hon kände att det var dags för lite mer närodlat för den svenska publiken. När hon nu kommer till oss är det med tonvikt på det gamla engelska materialet, men hon blandar in en och annan låt från det svenska materialet. Vi får höra en fantastisk sångerska och ett rutinerat band med Ronnie Brown – sång, Kent Kroon – gitarr, Kenneth Johnson – saxofoner, Emanuel Andersen – keyboard, Christian Veltman – bas och Björn Gideonsson – trummor.
Entré: 190 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 200 kr. Övriga 240 kr.
Huvudarr.: EJK i samarbete med Patrik Kolar, Royal och Tontroll.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 25 oktober kl 19.30 – Contrast
ALI DJERIDI QUARTET med
KRISTER ANDERSSON, LARS JANSSON samt
PALLE DANIELSSON och ev förband

”Efter en kortare turné norröver landade Ali Djeridis stjärnspäckade kvartett slutligen på Restaurang L’Oasis, där bandet inför utsåld salong bjöd på himmelsk jazz med moderna förtecken under själva Kristi Himmelsfärdsdagen”, skriver en recensent, som avslutar med ”Bästa konsert jag hört på länge. Den här gruppen vill man bara höra mera av.” En vassare gruppering lär vara svår att hitta. Musikerna är Krister Andersson – tenorsax, Lars Jansson – piano och Palle Danielsson – bas – och så Ali Djeridi själv vid trummorna.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

upp

Onsdag 1 november kl 19.30 – Contrast
NANCY HARMS med JOHN HÖGMAN KVARTETT
och ev förband

Den lovordade amerikanska sångerskan Nancy Harms kommer här med sin senaste skiva ”Ellington At Night” tillsammans med John Högmans Kvartett. Här är det swingen, som står i högsätet. Vi får höra en hel del Ellington-musik från den senaste skivan, standardlåtar och melodier ur The Great American Songbook. Garanterat svängigt blir det med musiker som John Högman – saxofoner och klarinett, Mikael Skoglund – piano, Martin Sjöstedt – bas och Calle Rasmusson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 8 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – bas och Oskar Nilsson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 15 november kl 19.30 – Contrast
LSD – LINDBORG / SJÖSTEDT /
DANIEL FREDRIKSSON och ev förband

”Från Leende Guldbruna Ögon till Albert Ayler” – så vill denna trio mycket kort beskriva sin repertoar. Mycket humor, fantasi och glädje finns i musiken. Trio LSD är som ett trehövdat djur, när de spelar tillsammans. En organism, en enhet och ett djuriskt sväng. Senaste skivan ”SOON” har unisont hyllats i pressen, bland annat i svenska DIG Jazz och i amerikanska Down Beat. Även Sonny Rollins har uttalat sitt gillande. Det har regnat priser över de tre musikanterna. Både Lindborg och Sjöstedt har tilldelats det prestigefyllda Bert Levin-stipendiet 2015. Tidigare utsågs Sjöstedt till 2014 års mottagare av Jan Johansson-stipendiet. Lindborg belönades med Arne Domnerus Guldsax och Fredriksson med Ronnie Gardiner-stipendiet. Välkommen att njuta av Fredrik Lindborg – saxofoner och basklarinett, Martin Sjöstedt – kontrabas och Daniel Fredriksson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 18 nov kl 20.00 – Biografbarens nedervåning
MERIT HEMMINGSON
Nyligen invald i Swedish Music Hall of Fame! Ett kärt återbesök av drottningen av Hammondorgel och en av 70-talets största musikikoner, Merit Hemmingson. Redan 1971 började Merit blanda svenska folkvisor med jazziga och poppiga tongångar i och med inspelningen av skivan Huvva – svensk folkmusik på beat – ett av hennes hittills 20-tal album. Musikaliskt sällskap har hon av Ola Hultgren – trummor. Tillsammans erbjuder duon det anrika svenska hammondsvänget som Hansson & Karlsson banade väg för, men drar sig inte från att sticka iväg på nya upptäcktsfärder mot folkvisa, pop eller jazz i kompassen. 
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 195 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga: Tickster.com
Huvudarrangör: Patrik Kolar i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40

upp

Tisdag 21 nov kl 15.00 – Eskilstuna Teater
PETER LIND and the CABARET BAND
”New Orleans – Land of Dreams”
Do you know what it means to miss New Orleans – följ med Peter Lind and the Cabaret Band på en musikalisk resa till jazzens födelsestad! Tillsammans vandrar vi utmed Basin Street och Bourbon Street, omgivna av brassband, voodoodrottningar och levnadskonstnärer, som man inte träffar på någon annanstans än i New Orleans. Ensemblens sedvanliga blandning av garv, glamour och good times utlovas. Och för den som undrar, ”When The Saints Go Marching In”. Medverkar gör Eva Forsgren – sång och banjo, Peter Lind – trumpet och sång, John Högman – saxofoner och klarinett, Jens Lindgren – trombon och sång, Petter Carlson Welden – piano och horn, Kjell Grundström – kontrabas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Söndag 26 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 29 november kl 19.30 – Contrast
OKTETTEN LARS 8 + 1 och ev förband
Bandet spelar jazzmusik komponerad och arrangerad av legenderna Lars Gullin, Lars Färnlöf, Lars Sjösten och Lars Werner. Samtliga dessa är ikoner inom den svenska jazzen, inom vilken framförallt Lars Gullin förde vidare ett musikaliskt arv baserat på ett nordiskt romantiskt tonspråk. Flera av musikerna i Lars 8 har arbetat regelbundet och nära med en eller flera av dessa ”Larsar”. På scenen hör vi Ulf Adåker – trumpet, Sven Larsson – trombon, Ulf Andersson – altsax, Cecilia Wennerström – tenorsax, Rune Stålspets – barytonsax, Claes von Heine – piano, Jan Adefelt – kontrabas, Janne Kullhammar – trummor och Christian Rosenberg – sång.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

upp

Onsdag 6 december kl 19.30 – Contrast
ELLEN ANDERSSON QUARTET
och ev förband

Sångerskan Ellen Anderssons debutalbum ”I’ll Be Seeing You” blev en sensation och utsågs till 2016 års bästa jazzskiva av Orkesterjournalen och blev alltså Gyllene Skivan 2016. Vilken debut! Albumet består av standardlåtar, som vi naturligtvis får höra under konserten liksom också material från The Great American Songbook. Vad månde bli av detta musikaliska underbarn med en sådan start? Kvartetten består i sin helhet av Ellen Andersson – sång, Anton Forsberg – gitarr, Hannes Jonsson – bas och Sebastian Brydniak – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 9 dec kl 19.00 – Royal-Biografen
BENGT BAILEY AND FRIENDS
Storbandet Bengt Bailey and No Coments och vänner önskar God Jul med en välgörenhetskonsert i juletid till förmån för Eskilstuna Stadsmission, Härbärget. Gästande sångsolister är Hanna Jonsson, Elias Ernvik och Jimmy Hansebrink. Vi bjuds på musik från Frank Sinatra till Michael Bublé med mera.
100 kr av biljettpriset går oavkortat till Härbärget.
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Förköp på Tickster och Stadsbiblioteket.
Medlem i EJK visar upp medlemskort vid Royals entré.
Huvudarr.: Bengt Bailey and No Coments i samarbete med EJK.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016 – 12 00 40.

Torsdag 14 december kl 19.30 – Lokomotivet
JULGALA med PETER ASPLUND BIG BAND
och gästerna
ISABELLA LUNDGREN, ANNA JALKÉUS OCH VIVIAN BUCZEK

”The Christmas Feeling”
är programförklaringen inför denna konsert och julshow, som är av vår publik efterfrågad av flera olika skäl. Med ett av landets främsta storband kommer här trumpetaren och sångaren Peter Asplund i en jazzbetonad show med sin hyllning till julen. Vi får höra amerikanska och svenska julklassiker i nya arrangemang med några av våra allra främsta sångerskor – Isabella Lundgren, Anna Jalkéus och Vivian Buczek. Skivan med samma namn – The Christmas Feeling – spelades in 2013 och har fått bland annat följande omdömen. ”Det ultimata julalbumet”, ”Generös värme och smakfullt urval sånger, som med råge uppfyller alla kriterier för en lyckad julskiva” samt ”Och jag behöver inte vara snäll för att utnämna The Christmas Feeling till en av de bästa julskivor jag hört” säger några pressröster. Missa inte denna storbands- och julkonsert, som torde vara en av de allra bästa under julen 2017.
Entré: 320 kr för medlem i EJK. Övriga: 370 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.
Restaurang P-2 har öppet för middag innan konserten.
OBS! Bordsbeställning: 016 – 13 61 37.
Även barservering före konsert och i pausen.

upp