Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Förköpsavgift 20 kr

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Januari - Februari - Mars - April - Maj - Juni

Onsdag 1 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Anders Andersson – vibrafon, Adam Nätt – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 8 februari kl 19.30 – Contrast
RONNIE GARDINER QUARTET och ev förband
Den evigt unge Ronnie Gardiner har här samlat yngre musiker, som han har handplockat. Publikens önskan att få höra Ronnies grupp har vi gärna böjt oss för. Mycket rytmiskt och med stor spelglädje får vi höra både swing och bebop med en stark förankring i standards och The Great American Songbook. På scenen ser och hör vi några av våra allra förnämsta svenska jazzmusiker och de är Karl Olandersson – trumpet, Mathias Algotson – piano, Hasse Larsson – bas och sång samt Ronnie Gardiner själv – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 15 februari kl 19.30 – Contrast
CHRISTINA GUSTAFSSON med BERNT ROSENGREN QUARTET och ev förband
Här bjuder vi på en verklig önskerepris. Tillsammans med sångerskan Christina Gustafsson möter vi här tenorlegenden Bernt Rosengren och hans sedan mer än 10 år väl sammansvetsade kvartett, som i övrigt består av Stefan Gustafson – piano, Hans Backenroth – kontrabas och Bengt Stark – trummor. Såväl Christina Gustafsson som Bernt Rosengren Quartet tillhör de av publiken mest efterfrågade sedan flera år tillbaka. Repertoaren är standardlåtar och femtio- och sextiotalsjazz, när den är som allra bäst.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 18 februari kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
”SKAVSÅRSPLÅSTER och VÄGKANTIGHETER”
Stefan Jämtbäck sjunger visor och tänker högt. Stefan är gitarrist, sångare, kompositör och pedagog från Stockholm. Han framför både eget material och andras.
– PAUS med fika –
”HITLÅTAR HÖGT och LÅGT”
Studenter från Musiklinjen på Kaggeholms folkhögskola öser loss. Dessa musikaliskt begåvade ungdomar studerar inriktning Ensemble för att fördjupa färdigheterna på sina respektive instrument, med sikte på att studera vidare. De bjuder på ett knippe låtar från den afro-amerikanska traditionen.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

(Detta arr har tillkommit efter tryckningen av EJK:s pappersprogram.)

Lördag 18 februari kl 20.00 – Biografbaren
MERIT HEMMINGSON
Drottningen av Hammondorgel och en av 70-talets största musikikoner, Merit Hemmingson, började redan 1971 blanda svenska folkvisor med jazziga och poppiga tongångar i och med inspelningen av skivan Huvva – svensk folkmusik på beat, och släppte 2016 den kritikerrosade senaste skivan MERIT. Totalt har Merit gett ut ett 20-tal album. Musikaliskt sällskap har hon av Ola Hultgren – trummor.
Ola arbetar till vardags med toppartister som Ane Brun. Tillsammans erbjuder duon det anrika svenska hammondsvänget som Hansson & Karlsson banade väg för, men drar sig inte från att sticka iväg på nya upptäcktsfärder mot folkvisa, pop eller jazz i kompassen. 
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 195 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga: Tickster och Turistbyrån
Huvudarrangör: Patrik Kolar och Royal i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40

Fredag 24 feb kl 19.30 – Eskilstuna Teater
TOOTS THIELEMANS – EN HYLLNING
av FILIP JERS och CLAES CRONA TRIO

Munspelaren och gitarristen Toots Thielemans, född i Belgien 1922, lämnade oss i augusti 2016 efter ett långt och musikaliskt innehållsrikt liv, som han till stor del gav oss svenskar så mycket av tillsammans med Hasse & Tage, Monica Zetterlund, Beppe Wolgers med flera. Stor värme och kärlek skänkte han oss svenskar, som tog honom till våra hjärtan. Han gjorde Sverige till ett andra hemland och talade även svenska. Toots var mästaren på detta besvärliga instrument som munspelet är. Vem kan vara lämpligare att hylla Toots än dels pianisten Claes Crona, som spelade med honom redan under 70- och 80-talet och dels munspelaren Filip Jers, född 1986 och som redan vid 18 års ålder blev världsmästare på munspel och 2016 utsågs till Årets Musiker vid Jazzgalan och däremellan har förärats mängder av utmärkelser. År 2011 tar Filip en Mastersexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han var den förste eleven med munspel som huvudinstrument. Han spelar även cello, gitarr, piano, elbas, mandolin, fagott, saxofon, flöjt, dragspel och mungiga – med andra ord ett musikaliskt underbarn och bland mycket annat en fantastisk jazzmusiker. Han har redan hunnit turnéra i ett 30-tal länder och undervisar numera även vid Musikhögskolan. Nu vill Filip Jers hylla sin store idol Toots och han gör det tillsammans med Claes Crona – piano, Hans Andersson – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor. Det blir en konsert i Toot’s anda med melodier som Bluesette, For My Lady, Secret Love, Sultry Serenade, Fjäriln Vingad, Vem kan Segla Förutan Vind, Days of Wine and Roses, dvs musik som Toots Thielemans lärt oss att tycka om. Räkna med att Teatern blir välfylld.
Entré: 240 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 250 kr. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

upp

Onsdag 1 mars kl 19.30 – Contrast
LARS JANSSON + UNIT och ev förband
Här möter vi Lars Jansson, en av landets främsta pianister, tillsammans med trion UNIT. Lars är dessutom arrangör, pedagog och kompositör, som vi framförallt förknippar med lyriska melodier med ett nordiskt anslag. Han har turnerat i hela världen och har utsetts till Danmarks första jazzprofessor. Ett tiotal skivinspelningar har han gjort i eget namn. Vi får höra dels hans egna oerhört vackra kompositioner och dels musik från Den Amerikanska Sångboken. Bakom sig har han UNIT, som är Musik i Blekinges väl sammansvetsade trio med Niclas Höglind – gitarr, Mattias Welin – kontrabas och Kristofer Johansson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 4 mars kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
RÄSÄNEN / REID
Vi får höra Markus Räsänen – dragspel och durspel samt Daniel Reid – sopransax, barytonsax och sång. Med en smittande energi och ett imponerande samspel framför duon sina nytolkningar av traditionell nordisk folkmusik blandat med tango, sånger från Storbritannien och egna kompositioner. De är båda väletablerade inom folk- och världsmusikgenren. Från stillsamt sirligt till virtuosa raketer. De har nyligen släppt ett nytt album, som är inspelat på scenen i Tandla Skola.
– PAUS med fika –
KONGERO
Vokalgruppen Kongero ger lyssnaren en mäktig och vidsträckt skandinavisk folkmusikupplevelse. Någon har beskrivit dem som folkmusikens The Real Group. Klarhet, täta klanger och rytmiskt driv. Sedan gruppens bildande 2005 har de verkligen etablerat sig och har turnerat i stora delar av Europa samt Kanada och USA. Gruppen består av Anna Larsson, Lotta Andersson, Emma Björling och Anna Wikénius.
– Workshop för körsångare!
Kongero inbjuder också till workshop i Tandla Skola under dagen den 4 mars kl 11-16. Kostnad 350 kr/person. Workshopdeltagarna medverkar på kvällens konsert.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Tisdag 7 mars kl 15.00 – Eskilstuna Teater
PETER LIND and the CABARET BAND
”Allt var bättre förr”
Äntligen är det dags igen! Peter Lind and the Cabaret Band presenterar ännu en ogenerat lycklig nostalgiresa till den tid när jukeboxar, dufflar och Radio Luxemburg präglade tillvaron. Bered er på den sedvanliga blandningen av sköna skrönor och ljuvliga låtar när bandet tar sig an 50- och 60-talen under den självklara rubriken: Allt var bättre förr! Vi får bland annat höra Ice Cream, Satisfaction, You’re the top, Petite Fleur, Pennsylvania 6-5000, Följ mig bortåt vägen, En gång i Stockholm, Bernies Tune, Gun från Dragarbrunn och Allt var bättre förr. De handplockade musikerna är Peter Lind – trumpet, Eva Forsgren – sång, Jens ”Jesse” Lindgren – trombon, John Högman – tenorsax och sopransax, Petter Carlsson Welden – piano, Kjell Grundström – bas, Björn Sjödin – trummor, dvs idel ädel adel.
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 8 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Dan Jisei – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 10 mars kl 19.30 – Eskilstuna Teater
STOCKHOLM VOICES hyllar MONICA ZETTERLUNDS SKIVA
”WALTZ FOR DEBBY”

”Come Rain or Come Shine”
är namnet på skivan, som gruppen spelade in hösten 2014. Musiken är arrangerad för vokalgrupp och komp. Skivan är i sin tur en hyllning till Monica Zetterlunds och Bill Evans berömda skiva Waltz For Debby, som anses vara en av de främsta inspelningarna någonsin med en svensk jazzartist. Det är mestadels musiken från den skivan, som vi får höra på konserten plus några lånade bitar från The Great American Song Book. Gruppen bildades 2012 och vi fick då en ny professionell vokaljazzgrupp, som för vidare arvet från Manhattan Transfer, Lambert, Hendricks & Ross, New York Voices och svenska Gals ’n’ Pals. De fyra sångarna är Gunilla Törnfeldt, Maria Winther, Alexander Lövmark och Jakob Sollevi. Till detta kommer ett komp med Klas Lindqvist – altsax, Mikael Skoglund – piano, Svante Söderqvist – kontrabas och Calle Rasmusson – trummor.
Entré: 250 kr för medlem i EJK. Övriga: 290 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

upp

Onsdag 15 mars kl 19.30 – Contrast
ISABELLA LUNDGREN med CARL BAGGE TRIO och ev förband
Bland många andra utmärkelser blev hon 2015 utnämnd till Årets Musiker. Aldrig tidigare har detta hänt en sångerska. Samma sak gäller Gyllene Skivan 2014, som gick till Isabella Lundgren = Årets bästa skiva av drygt 100 utgivna. Nu kommer hon med en ny skiva – Where Is Home? För oss presenterar hon dels material från nya skivan och dels låtar från The Great American Song Book. En fantastisk sångerska med en lika fantastisk trio med Carl Bagge – piano, Niklas Fernqvist – bas och Daniel Fredriksson – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 22 mars kl 19.30 – Contrast
SECOND LINE JAZZ BAND – 28 ÅR
Tradjazzbandet bildades 1989, då de flesta av medlemmarna fortfarande var tonåringar. Bandet är numera etablerat som ett av Europas mest populära band i genren. Med en repertoar som spänner mellan Bunk Johnson och Kid Ory till Bob Dylan via Louis Prima och Irving Berlin, blues och gospel, har bandet blivit publikfavoriter var man än uppträder. Hela 14 CD-skivor har de hunnit släppa, men framförallt har bandet gjort sig känt som ett liveband. Alla de som hörde bandet för 3 år sedan på Contrast vet vad vi talar om – succé. I bandet hör och ser vi Jesper Albrektsson – trumpet och sång, Niklas Carlsson – trombon, Olof Skoog – saxofon, klarinett och sång, Anders Wasén – banjo, Per Bach – kontrabas och Johan Horner – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 29 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 29 mars kl 19.30 – Contrast
* SE-QUARTET – KONSERT med SKIVSLÄPP!
Gruppen SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete mellan Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra ursprungliga musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades SE-Quartet, som nu har gjort närmare 100 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. Bandet är nu aktuella med släpp av en ny skiva. Gruppen består numera av Rasmus H Thomsen – piano, David Ehrlin – saxofon och basklarinett, Martin Sundström – kontrabas samt Antti Ojala – trummor.
Medarrangörer: Eskilstuna Musikskola och RUM
Frivillig entrégåva eller köp nysläppt CD

Konsert i ett långt set – Därefter jam med SE-Quartet som husband enligt nedan
– Paus med fika –
* JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som alltså ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Rasmus H Thomsen – piano, Martin Sundström – bas och Antti Ojala – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Fredag 7 april kl 20.00 – Royal-Biografen
”TRIBUTE to B B KING” med
CLAES JANSON och ARNESEN BLUES BAND

En konsert med ett tungt och svängigt Hammond-gung. Att
B B King är en av de absolut största i blusens historia håller nog de flesta med om. Här hyllas han av sångaren Claes Janson tillsammans med Arnesen BluesBand. Det blir ett underhållande program, där favoritlåtar ur B B Kings repertoar varvas med berättelser och anekdoter ur hans liv. Arnesen Blues Band går i år in på sitt fjortonde år som grupp och ses och hörs här med Thomas Arnesen – gitarr och sång, Andreas Hellkvist – Hammondorgel, Björn Lundquist – bas samt Kjell Gustafsson – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga 220 kr.
Förköp: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Huvudarrangör: EJK i samarbete med Patrik Kolar och Royal.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Royal. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40

Onsdag 19 april kl 19.30 – Contrast
AMBIVALENT och ev förband
Ambivalent är en relativt nybildad grupp med sex mycket kompetenta musiker, varav en, Per ”Texas” Johansson, är den senaste mottagaren av utmärkelsen ”Gyllene Skivan – 2015”. Vi får höra musik komponerad av kapellmästaren Patrik Boman och låtar från den amerikanska sångboken. Man står för en vidareutveckling av traditionen och bottnar i 50- och 60-talets musik. Kulturen skriver: ”Patrik Boman bjuder på tät och svängig underhållning väl utförd på alla kanter av en samling särdeles kunniga musiker”. Dessa är Magnus Wiklund – trombon, Per ”Texas” Johansson – altsax och klarinett, Max Schultz – gitarr, Carl Orrje – piano, Patrik Boman – bas samt Chris Montgomery – trummor
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 22 april kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
TANDLA ALL STAR BAND
Förra året var det publikrekord och världspremiär för detta lilla Storband. Svängiga arr på känd musik från olika genrer framförs av rutinerade Sörmlandsmusiker. Denna gång gästas bandet av systrarna Elin & Amalia Sjönneby, som tillsammans med Jimmy Hansebrink står för sången. En helkväll full med energi och spelglädje. Bandet består av Claes Fall – bas, Dan Göransson – gitarr, Anders Andersson – piano, Adrian Holmström – altsax, Johan Lewin – tenorsax, Ola Halvarsson – barytonsax, Lars-Johan Östblom – trombon, Tomas Forsman och Ola Sjönneby – trumpet samt Arnulf Ibsen – trummor.
– PAUS med fika –
Entré: Frivillig entrégåva.

För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

upp

Söndag 23 april kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 28 april kl 20.00 – Biografbaren
MIKAEL RAMEL och ALLSTAR BAND
Mikael Ramel, med rötter i 70-talets musikrörelse och med den beryktade första LP:n ”Till Dej” (1972), kommer nu på en reunion-turné med en makalös bandsammansättning, som är inget mindre än ett rejält stycke svensk musikhistoria på ett bräde. Kenny Håkansson, svensk gitarrnestor, Göran Lagerberg, bas med Tages, Fläsket Brinner och Pugh Rogefeldt. Mats Öberg, klaviaturer och sång, har spelat med namn som Frank Zappa, Ale Möller Band och Mats & Morgan. Benna Sörman, trummor, har ett förflutet bakom bland andra Magnus Uggla och Abba. Och Mikael Ramel själv på gitarr och sång. Idén är att konsertera – återge de tidigaste låtarna från 70-talet.
Entré: 170 kr för medlem i EJK. Övriga 195 kr.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
Förköp övriga: Tickster och Turistbyrån
Huvudarrangör: Patrik Kolar och Royal i samarbete med EJK.
OBS! Biografbarens nedervåning. Två set med paus.
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016-12 00 40

Lördag 29 april kl 19.00 – Konserthallen
LILL LINDFORS med MATS NORREFALK samt
CLAES CRONA, JOHAN GRANSTRÖM och
JOHAN LÖFCRANTZ RAMSAY

Alltsedan den utsålda succékonserten i Konserthallen våren 2012 har vi fått önskemål om återbesök av Lill. Hon är mycket upptagen och selektiv, men nu har det äntligen lyckats. Liksom förra gången får vi dessutom höra och se henne i sällskap med den begåvade och mångsidige gitarristen och sångaren Mats Norrefalk. Hela Sverige har ett slags relation till Lill Lindfors och hela Europa tappade hakan, när Lill tappade kjolen i Melodifestivalen 1985 – Lill med sin magiska och sensuella utstrålning, som det är svårt att värja sig mot. Lill tillhör som bekant en av Sveriges ”bredaste” och absolut populäraste artister och det bevisar hon i den här konserten, som består av bland annat latinmusik, kända standardlåtar, musik från egna skivor och mycket humor. Hon kommer även att sjunga en hel del av Cornelis Vreeswijk, Olle Adolphson och Evert Taube. Vi får naturligtvis också höra Du är den ende och Musik skall byggas. I kompet hör vi Claes Crona, som man så ofta ser bakom olika världsstjärnor. Under senare år har han ofta turnerat med Toots Thielemans, Georgie Fame, Stacey Kent, Svante Thuresson, Putte Wickman, Viktoria Tolstoy, Scott Hamilton m fl. Förutom Claes Crona vid flygeln hör vi Johan Granström på bas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna.
Entré: 280 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 290 kr. Övriga: 350 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
Förköp hos Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

upp