Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga egna arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Ingen förköpsavgift tillkommer

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Juli - Augusti - September - Oktober - November - December

Tisdag 13 september kl 19.30 – Biografbaren
KASPER AGNAS CIRKUS
Med den egensinniga instrumentsättningen tre altsaxofoner, gitarr, bas och trummor skapar gruppen ”Kasper Agnas Cirkus” en ljudbild, som inte är självklar att genrebeteckna men är desto mer självklar som musikalisk helhet. Framför allt är det fråga om ett inspirerat ensemblespel med musikalisk frihet. De enskilda insatserna innebär inte jazzgenrens vedertagna och ofta ekvilibristiska solon men utgör givna inslag i sin fullständighet. Musiken är glad, arg och väldigt humoristisk. Vi hör Julia Strzalek – altsax, Signe Emmeluth – altsax, Kasper Agnas – gitarr, Mauritz Agnas – bas, Karl-Henrik Ousbäck – trummor & altsax.
Entré: Frivillig entrégåva.
Huvudarr.: Patrik Kolar och Biografbaren i samarbete med EJK.
OBS! Biografbaren, Järntorget 2. Biografbaren öppen för middag före, under och efter konserten. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 14 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Dan Jisei – bas och Benjamin Abellan – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703-67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 21 september kl 19.30 – Contrast
KEN PEPLOWSKI SWE-DANE QUARTET
Den amerikanske klarinettisten och tenorsaxofonisten Ken Peplowski har länge stått på vår önskelista. Han är en av dagens främsta företrädare inom swingmusiken och kommer här med en handplockad trio bakom sig. Vi får höra en repertoar, som till största delen består av standardlåtar och pärlor ur The Great American Songbook. I trion bakom Ken hör vi Kjell Fernström – piano, Hans Backenroth – bas och Kristian Leth – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga 220 kr.

Lördag 24 september kl 19.00 – Royal-Biografen
BENGT BAILEY AND FRIENDS
Åren går fort, och plötsligt är det dags för Eskilstunastorbandet Bengt Bailey and No Coments att fira 35-årsjubileum. Och man gör det i sällskap med en lång rad sångförmågor från Eskilstuna: Annie Rydensjö, Ellen Jonsson, Hanna Jonsson, Elias Ernvik, Jimmy Hansebrink och Philip Spångberg. Repertoaren kommer att vara bred och spänna från Sinatra och Prince till ABBA och Björk. Bandet har genom åren spelat runt om i Sverige, och även i Norge, Finland och Tyskland. Man har tidigare gjort konserter tillsammans med Roger Pontare, Putte Wickman och Hayati Kafe, men nu är det alltså lokalproducerat som gäller.
Entré: 180 kr för medlem i EJK. Övriga 200 kr.
Förköp på Tickster resp Turistbyrån from 1/9.
Förköpsavgift: 20 kr resp 25 kr.
Medlem i EJK visar upp medlemskort vid Royals entré.
Huvudarr.: Bengt Bailey and No Coments i samarbete med EJK
OBS! Royal. Två set med paus. — Biografbaren öppen för middag före och efter konserten. Tel 016-12 00 40.

Onsdag 28 september kl 19.30 – Contrast
NEW BLUES TRANSFUSION
Sveriges svängigaste band? Vi får höra några av landets främsta musiker med en repertoar, som kan sägas vara en nutida uppgradering av 60-talets hardbop och orgeljazz. Det handlar om musik av exempelvis Errol Garner, Freddie Hubbard, John Coltrane, Horace Silver och Wayne Shorter. Alltså en riktig klassikerafton. Musikerna är Håkan Broström – altsax och sopransax, Max Schultz – gitarr, Leo Lindberg – orgel och Chris Montgomery – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga 220 kr.

upp

Onsdag 5 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL – Öppen scen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Nicklas Boman – gitarr, Claes Fall – bas och Jan Mårtensson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703-67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 12 oktober kl 20.00 – Royal-Biografen
TONBRUKET
Tonbruket är ett projekt i ständig rörelse – gruppen består av Dan Berglund, Martin Hederos, Johan Lindström och Andreas Werliin, alla verksamma på var sitt håll med stora framgångar. Musiken hämtas ur rock, jazz, progressiv rock eller avantgarde – några av de genrer som de så tveklöst smälter samman. Med en kontrabasist vars musikaliska hjältar stavas Black Sabbath, en violinspelande keyboardist från The Soundtrack Of Our Lives, en gitarrspelande multimusiker som har arbetat med allt och alla från Freddie Wadling till Elvis Costello samt en slagverkare och trummis som till vardags spelar i Sveriges ledande avantgarde-duo Wildbirds & Peacedrums är det inte konstigt att Tonbruket är en exceptionell konstellation på den internationella musikscenen. På Royals scen dessutom med en ny skiva i bagaget
Entré: 175 kr för medlem i EJK (begränsat antal biljetter).
Övriga: 195 kr + serviceavgift
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10). OBS! Ingen förköpsavgift. 
Förköp övriga: Tickster.com och Turistbyrån.
Huvudarrangör: Patrik Kolar och Royal i samarbete med EJK.
OBS! Royal-biografen!
Biografbaren öppen för middag före konserten. Tel 016 – 12 00 40.

Torsdag 13 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN – 72 ÅR
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för artonde året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl.a. swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Detaljerat program kommer senare.
Entré: 100 kr.
Huvudarrangör: Kamratföreningen Helnoten i samarbete med EJK.
OBS! Contrast.

Lördag 15 oktober – Contrast
TUNAJAZZEN’16 – FESTIVAL
CONTRAST 20 ÅR – DET SKA VI FIRA!

med bl.a. The Rhythm ’n’ Bop Orchestra
Den traditionella musikfestivalen får vi i år höra i den lokal, som många andra jazzklubbar i landet verkligen avundas Eskilstuna Jazzklubb, och som invigdes med pompa och ståt för 20 år sedan. Det ska vi naturligtvis fira i år med en jubileumsfestival.
Klicka här för programmet!
Mat och dryck serveras av restauratören Restaurang P-2.
Entre: 100 kr vid dörren. Ej förköp
.

upp

Lördag 22 okt kl 19.30 – Stadsmuséet – OBS!
JAM-KVÄLL – Öppen scen – Ångmaskinhallen
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Elias Lindqvist – gitarr, Adam Nätt – bas och Anders Andersson – slagverk.
Kontaktperson är Adam Nätt på telefon 0701-67 28 32.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola och Stadsmuséet
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Söndag 23 oktober kl 16.00 – Konserthallen
PUTTE WICKMAN – HYLLNINGSKONSERT
Pianisten Claes Crona, som under 4 decennier har haft förmånen att spela tillsammans med Putte Wickman, har här lyckats samla inte bara världens förnämsta klarinettister utan ett helt fantastiskt stjärnuppbåd, som samtliga har det gemensamt att de har framträtt på scenen med Putte. Till 2 konserter har Claes nu lyckats samla dem alla – Eskilstuna och Stockholms Konserthus. Det är 10 år sedan vi förlorade Putte och detta är en hyllningskonsert till Putte som musiker och vän till oss alla. I konserten hör vi på klarinett Eddie Daniels (USA), Magnus Lindgren (Västerås) och Krister Andersson (Eskilstuna). Sångare är Viktoria Tolstoy och Svante Thuresson, som för övrigt invigde vår konsertlokal Contrast för 20 år sedan. Vid flygeln hör vi Jan Lundgren och Claes Crona samt på bas Hans Backenroth och vid trummorna Aage Tanggaard.
Entré: 290 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 300 kr. Övriga: 370 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
Förköp hos Stadsbiblioteket (016-710 51 10).
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 26 oktober kl 19.30 – Contrast
AMONG LYNX – BLUES
Med rötterna i folk och soul experimenterar Among Lynx med rock och American folk, där resultatet blir en resa mellan western, urskog och storstadens avenyer. När gitarristen Moa Brandt, kontrabasisten Tove Brandt och munspelaren Elin Öberg från trion Someone You Admire träffade Evami Ringqvist från hårdrocksbandet Thundermother, föddes idén om ett svängigt och spännande band i en liten sättning. Med elektrisk/akustisk slidegitarr, sång, percussion, bluesmunspel och kontrabas spelar Among Lynx efter devisen tungt, svängigt och smutsigt. Numera spelar bandet även med trummis, Lina Anderberg.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Torsdag 27 oktober kl 19.00 – Royal-Biografen
ANN WESTIN – ”Sticka ut – och passa in”
Komikern Ann Westin bestämde sig för att göra en show, som skulle innehålla musik. Ann spelade blockflöjt i årskurs två. Hon insåg att det skulle bli lite tunt, och engagerade jazzkvartetten Kamouflageorkestern under ledning av Stefan Isaksson. Ann ville ha en bra röst också och hon engagerade en ny stjärna på jazzhimlen, dottern Camilla Isaksson. Ann Westin är undersköterskan, som sadlade om till komiker och blev flerfaldigt belönad. Årets kvinnliga komiker tre gånger.
Entré: 295 kr för medlem i EJK (begränsat antal biljetter). Övriga: 395 kr + serviceavgift. — Pensionär/student: 315 kr. 
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10). OBS! Ingen förköpsavgift. — Förköp övriga: Tickster.com och Turistbyrån
Huvudarrangör: Patrik Kolar, Stella Event och Royal i samarbete med EJK. — OBS! Royal-biografen
Biografbaren öppen för middag före föreställningen. Tel 016 – 12 00 40. 

upp

Osdag 2 november kl 19.30 – Eskilstuna Teater
RIGMOR GUSTAFSSON QUARTET
Rigmor Gustafsson är en av våra mest hyllade sångerskor. Med sin varma, raka röst och breda repertoar når hon ut till en stor publik. Hennes senaste fyra album har belönats med guldskiva vilket gör henne unik inom svensk jazz. När Rigmor 2005 belönades med sin första guldskiva för ”Close To You” hade ingen sådan delats ut till en svensk jazzsångerska sedan 1991. Då var det Monica Zetterlund med skivan ”Varsamt”. Vi får nu höra henne med material från den senaste skivan ”When you make me smile”, från hennes tidigare skivor samt standards och sånger ur ”The Great American Songbook”. Vi hör Rigmor med Jonas Östholm – piano, Martin Höper – bas, och Chris Montgomery – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga: 220 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskistuna Teater. Två set med paus.

Söndag 13 nov kl 16.00 – Eskilstuna Teater
KARIN KROG med SCOTT HAMILTON och JAN LUNDGREN
”The Best Things In Life”
är titeln på denna konsert liksom på den nyligen släppta skivan. Vi citerar i övrigt Göran Olsons recension i DIGJazz: ”Två starka personligheter med drömkomp orsakar hjärtklappning. Karin Krogs väna stämma kopplad till Scott Hamiltons tenorsax är genialiskt. Karin har en vidsträckt repertoar, som gör henne unik. Pianospelet av Jan Lundgren kan inte nog harangeras. Undrar om inte Jan håller på att överta toppen på den svenska pianopallen efter Jan Johansson och Bengt Hallberg. Hans Backenroths bergfasta tonval och stronga solopartier, bland annat med stråke, bidrar också till skivans speciella karaktär. Kristian Leths välavvägda agerande vid trummorna skall saluteras på det varmaste.” Skivan har fått allra högsta betyg – 5 DIG av 5 möjliga.
Entré: 280 kr med Kuriren PLUS. Medlem i EJK: 290 kr. Övriga: 350 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Tisdag 15 nov kl 15.00 – Eskilstuna Teater
DIXIESNUBBARNA med ANDERS LINDER och JESSE LINDGREN
Special Guest – Towa Carson
”Dixieland kommer alltid att vara en underbar musik”, säger trombonisten Jesse Lindgren, som började sin karriär på skoldanser och källarklubbar i Gamla Stan för över 50 år sedan. Repertoaren är idel ”återvinning” av jazzklassiker – såväl dixieland, swing som The Great American Songbook. De handplockade dixiesnubbarna är Jan Gunnar Stolpe – trumpet, Jens Lindgren – trombon, Anders Linder – klarinett och tenorsax, Göte Wilhelmsson – piano, Jakob Ullberger – gitarr och banjo, Staffan Sjödin – bas, Björn Sjödin – trummor.
Entré: 160 kr för pensionär eller medlem i EJK. Övriga: 190 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 16 november kl 19.30 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Söndag 20 november kl 17.00 – S:t Pauli kyrka
EN HYLLNING TILL BÖRJE FREDRIKSSON
”Min Heliga”
I musikgudstjänstens form får vi möta Börje Fredrikssons musik. Musiker denna kväll är David Ehrlin – sax, Rasmus H Thomsen – piano, Dan Jisei – bas och Arne Fredriksson – trummor. Börje Fredriksson (1937-1968) föddes i Björsund utanför Eskilstuna. Han var tenorsaxofonist och kompositör. Börje spelade med bl.a. Lars Sjösten, Bobo Stenson, Björn Alke, Palle Danielsson och Fredrik Norén. För exakt 55 år sedan, den 20 november 1961, kunde man höra Börje i en konsert på Uppsala stadsteater. Börje inledde då med sin egen Bröllopsvals ackompanjerad av Arne Domnérus orkester och framträdde även i kvartett tillsammans med Lasse Färnlöf. 1967 tilldelades Börje Gyllene skivan för hans LP-skiva ”Intervall”.
Fri entré.
Huvudarrangör: Eskilstuna Församling i samarbete med EJK.
OBS! S:t Pauli kyrka. Mingel kl.16.30

upp

Lördag 26 nov kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
ROLIGA BITAR
Humor och musik är ju en lyckad blandning. Under 1900-talet fick vi fler roliga bitar från bl.a. Karl Gerhard, Ernst Rolf och inte minst Povel Ramel. I denna anda bjuds vi på ett program bestående av sånger och texter med mycket humor, glädje och musikalitet. Åke Sandén sköter sången och den glada stämningen, Dan Göransson spelar gitarr, Johan Hultman trummor och Ola Sjönneby basar på basen.
– PAUS med fika –
EMMAS TRIO
Med denna trio kan man få höra jazzstandards, folkmusik, fransk chanson, originalkompositioner, amerikana, pop och man kan t.o.m. få höra klassisk musik i en jazzigare klädnad. De tre medlemmarna i Emmas trio är kända ansikten i Eskilstunas musikliv och de återfinns i många orkestrar och band.
Emma-Karin Maurin – sång o tvärflöjt, Anders Andersson – piano o vibrafon. Adam Nätt – kontrabas.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704-85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Söndag 27 november kl 16.00 – Konserthallen
CAJSASTINA ÅKERSTRÖM
Visor från ”Vreden och Stormen” och annat
CajsaStina bjuder oss på en visstund i gräns- och tidlöshetens tecken, där material från senaste skivan Vreden och Stormen varvas med andra egna sånger och pärlor av bland andra Evert Taube, Ruben Nilsson, Cornelis Vreeswijk och pappa Fred Åkerström. Hon skivdebuterade och slog igenom som artist 1994 med det självbetitlade albumet ”CajsaStina” och hitlåten ”Fråga stjärnorna”. Sedan dess har ytterligare tolv album passerat skivdiskarna. Hennes musik befinner sig någonstans i gränslandet mellan pop, jazz och ren visa. Med på scenen har CajsaStina Peter Kvint – gitarr och sång, Peter Nilsbo – piano och Backa Hans Eriksson – kontrabas.
Entré: 250 kr för medlem i EJK. Övriga: 300 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne och Volvo.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 30 november kl 19.30 – Contrast
JESSES NEW ORLEANS BAND
”A Night in New Orleans” – är rubriken på denna konsert och historiska jazzkväll med trombonisten, bandledaren, radioprataren och kåsören Jesse Lindgren och hans 7 man starka NewOrleans Band. För 100 år sedan dansades det till valser, ragtime, schottis, two-step och popular songs of the day i den nöjeslystna hamnstaden i Mississippideltat. Om detta kommer man att spela och berätta samt om hur legenderna ”Satchmo” Armstrong, Buddy Bolden, Kid Ory, Jelly Roll Morton och King Oliver förvandlade dessa toner och rytmer till jazz. Vi får följa med till det syndiga Basin Street, kreolkvarteren Vieux Carré och till hjulångarna, som förde jazzen längs Mississippi. Bandets medlemmar är Jens ”Jesse” Lindgren – trombon och sång, Ragnar Tretow – trumpet och sång, Bengt ”Bomull” Brehmer – klarinett, Lasse Tidholm – piano och sång, Göran Stachewski – banjo och gitarr, Tomas Ekström – bas och Sven Stålberg – trummor.
Entré: 190 kr för medlem i EJK. Övriga 220 kr.

upp

Onsdag 7 december kl 19.30 – Contrast
JAN ALLAN / ”JONAS” JONASSON QUINTET
och ev förband

”Jonas” borde få nästa Gullin-stipendium. Så skrev Sven Malm i SvD i en lyrisk recension efter utgivningen av skivan I hope it’s spring for you. Samma tongångar har vi fått höra i samband med skivan Jonas Plays Gullin. Vi kan alltså förvänta oss musik hämtad från Lasse Gullins repertoar, standards samt låtar ur The Great American Songbook. På scenen ser och hör vi Jan Allan – trumpet, Bertil ”Jonas” Jonasson – saxofoner, Daniel Tilling – piano, Hans Backenroth – bas och Joakim Ekberg – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Söndag 11 december kl 16.00 – Konserthallen
PETER ASPLUND BIG BAND med gästerna
ISABELLA LUNDGREN, ANNA JALKÉUS OCH VIVIAN BUCZEK

”The Christmas Feeling”
är programförklaringen inför denna konsert och julgala, som är av vår publik efterfrågad av flera olika skäl. Med ett av landets främsta storband kommer här trumpetaren och sångaren Peter Asplund i en jazzbetonad show med sin hyllning till julen. Vi får höra amerikanska och svenska julklassiker i nya arrangemang med några av våra allra främsta sångerskor – Isabella Lundgren, Anna Jalkéus och Vivian Buczek. Skivan med samma namn – The Christmas Feeling – spelades in 2013 och har fått bl.a. följande omdömen. ”Det ultimata julalbumet”, ”Generös värme och smakfullt urval sånger, som med råge uppfyller alla kriterier för en lyckad julskiva” samt ”Och jag behöver inte vara snäll för att utnämna The Christmas Feeling till en av de bästa julskivor jag hört” säger några pressröster.
Entré: 320 kr för medlem i EJK. Övriga: 370 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Torsdag 22 & fredag 23 december kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola (OBS! Datum ändrat från tidigare angivna 20-21/12.)
JUL I TANDLA SKOLA
En julkonsert med närhet och värme, där traditionella julsånger blandas med ny julmusik. Vi hör familjen Ola, Inga-Lill, Elin och Amalia Sjönneby med vänner.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704-85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

upp