Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Stadsbibliotek
Telefon: 016 - 710 51 10
Ingen förköpsavgift tillkommer

Eskilstuna Jazzklubbs höstprogram 2015 som PDF-fil - som zippad text-fil (kommer senare)

Du kan hitta mer information om våra konserter under länken Press

Tillbaka till historik

Juli - Augusti - September - Oktober - November - December

Lördag 12 september kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
RÄSÄNEN / REID
Med en smittande energi och ett imponerande samspel framför Markus Räsänen – dragspel och durspel samt Daniel Reid – sopransax, barytonsax och sång sina nytolkningar av traditionell nordisk folkmusik blandat med tango, sånger från Storbritannien och egna kompositioner.
— PAUS med fika —
DET KOM ETT BREV – Phonobei Trio
Trion bjuder på musik i folklig och jazzig ton, där melodier av bland andra Sofia Karlsson, Bo Sundström och Edith Piaff kommer att klinga. Vi får lyssna till sång, piano, dragspel, munspel och slagverk i olika kombinationer. Trion består av Elina Hultman, som även är körledare, Mats B Olsson, som även är låtskrivare samt Johan Hultman, kompositör och frilansande musiker i hela Norden, delar av Europa och Kina.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info:
www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Lördag 19 september kl 18.00 – Konserthallen
ROGER PONTARE med SANDVIKEN BIG BAND hyllar
”Frank Sinatra – 100 år”

Frank Sinatra – den störste av dem alla – skulle i år ha fyllt 100 år. Nu ska han hyllas och ingen torde göra detta bättre än Roger Pontare, som ska sjunga Frank Sinatras repertoar tillsammans med Sandviken Big Band, ett av vårt lands förnämsta storband. Succékombinationen Frank Sinatra + Roger Pontare + Sandviken Big Band resulterade 1995 i att en CD med titeln ”Sinatrafied” spelades in. Tolv titlar med enbart Frank Sinatra-låtar. Skivan fick ett mycket positivt mottagande och har sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal sedan dess. Nytrycks nu ännu en gång.
Entré: 260 kr med Kuriren-PLUS. Medlem i EJK: 270 kr. Övriga: 320 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 23 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Anders Andersson – vibrafon, Martin Uhle – bas och Linus Lundquist – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 26 september – Munktellstaden – Fri entré
VÄRLDSKULTURFESTIVALEN 2015
Jubiléum 10 år!
Det är dags för den tionde Världskulturfestivalen i Munktellstaden. Uppträder gör bland andra Miriam Aïda med ensemble och Symphonic Stomp of Sweden i ett magiskt möte med Eskilstuna Symfoniorkester. Festivalen gästas även av flöjtisten Shantala Subramanyam Trio från Indien. Dessutom smakrik matmarknad, färgsprakande dansexposé och mycket, mycket mer!
Arrangörer är Eskilstuna kommun, Scenkonst Sörmland, Eskilstuna Folkhögskola, Studiefrämjandet och Sensus med stöd av Sparbanksstiftelsen Rekarne, Kommunfastighet och Munktellstaden. Programmet är skapat i samverkan med Eskilstuna föreningsliv.
Läs mera om program och artister på:
www.facebook.com/varldskulturfestivalen och www.eskilstuna.se/evenemang

Onsdag 30 september kl 19.30 – Contrast
BLUES med CHRIS HIATT BAND
Chris Hiatt är kanske mest känd här för sina tolkningar av Stevie Ray Vaughan. Men han är i själva verket en mycket mångfacetterad och oförutsägbar musiker, som behärskar en rad olika stilar, allt från en melodiös rock inte helt olik ”westcoast” via pop och gammal klassisk soul till blues. Bandet består av Chris Hiatt – gitarr, Steve ”Stevie G” Graves – bas och Chris Moore – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

upp

Söndag 4 oktober kl 16.00 – Konserthallen
TANGOKVALJEREN MATTIAS ENN sjunger tillsammans med
SUCCÉORKESTERN ASTORIA

Estradören Mattias Enn framför tillsammans med tiomannabandet Succéorkestern Astoria Jules Sylvains bästa filmmelodier och schlager samt lite annat, som doftar 20-30-40-talsswing med sväng. Förutom Jules Sylvains alster får vi bland annat höra melodier och musik, som vi förknippar med revykungarna Karl Gerhard och Ernst Rolf. Mattias Enn har sjungit in hela 18 skivor med varierande teman och framträder på landets stora scener och konserthus och då bland annat med succéorkestern Astoria, som har samarbetat med Arja Saionmaa, Miss Li, Anders Eldeman och många andra.
Entré: 220 kr för pensionärer och medlemmar i EJK. Övriga: 250 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen. Två set med paus.

Onsdag 7 oktober kl 19.30 – Contrast
AMANDA SEDGWICK QUINTET
En klassisk kvintett under ledning av den välmeriterade altsaxofonisten och sångerskan Amanda Sedgwick framför melodiös jazz med rötterna i 50- och 60-talen. Amanda har en bakgrund från både Sverige och USA och har lett många ensembler genom åren. Hon har skapat sig ett namn i det svenska musiklivet dels som soloartist och dels som musiker i olika band under snart 20 års tid. I kvintetten hör vi följande mycket välmeriterade musiker: Dwayne Clemons – trumpet, Amanda Sedgwick – altsax, Leo Lindberg – piano, Kenji Rabson – bas och Moussa Fadera – trummor.
Entré: 130 kr för medlem i EJK. Övriga 160 kr.

Onsdag 14 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Adrian Holmström – saxofon, Lenne Lehtonen – piano, Dan Jisei – bas, Benjamin Abellan – trummor och François Abellan – slagverk.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 15 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN – 70 ÅR
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att under Helnotens jubileumsår presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Detaljerat program kommer senare.
Entré: 100 kr.
Huvudarr.: Kamratföreningen Helnoten i samarbete med EJK.
OBS! Contrast

Fredag 16 okt kl 20.00 – Royal-Biografen
LISA NILSSON och ERIK SÖDERLIND
”I händerna på livet – ett möte i jazzens fotspår”
I augusti släppte sångerskan Lisa Nilsson och gitarristen Erik Söderlind sin singel I Händerna På Livet och i oktober åker de ut på en gemensam turné i Sverige och Danmark. Duon kommer att spela guldkorn från den svenska, amerikanska och brasilianska låtskatten med utvalda låtar från deras egna repertoarer med turnépremiär i Eskilstuna. Övriga musiker är Niklas Fernqvist – bas och Chris Montgomery – trummor.
Entré: 270 kr för medlem i EJK (begränsat antal biljetter). Övriga 295 kr + ev. förköpsavgift.
Förköp medlem EJK: Stadsbiblioteket (016-710 51 10). OBS! Ingen förköpsavgift.
Förköp övriga: Tickster, Turistbyrån och Biografbaren.
Huvudarrangör: Patrik Kolar och Royal i samarbete med EJK.
OBS! Royal-biografen, Järntorget.
Biografbaren öppen för middag under kvällen. Tel 016 – 12 00 40.

upp

Lördag 17 oktober – Contrast
TUNAJAZZEN’15
– FESTIVAL och 30-ÅRSJUBILEUM

med bl.a. Bengt Bailey and No Coments
Den traditionella musikfestivalen för musiker med anknytning till Eskilstuna firar i år 30 år med en jubileumsfestival med fem olika grupperingar av hög kaliber. Vi presenterar alltså som vanligt ett flertal jazzgrupper, som kommer att framträda under eftermiddagen och kvällen. Vi kommer att bjudas på ett varierat program med musik från olika genrer och tidsåldrar.
Programaffischen som pdf-fil. (Öppnas i nytt fönster.)
Mat och dryck serveras av restauratör.
Entré: OBS endast 100 kr – vid dörren. Ej förköp.

Onsdag 21 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Jan Elvi – gitarr, Adam Nätt – kontrabas och Mattias Borg – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 24 oktober kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
EN SALIG BLANDNING
Vi får höra två av bygdens begåvade musikprofiler – sångaren Magnus Bosson och pianisten samt organisten Staffi Lontos. Programmet innehåller romanser av Sibelius, visor av Lasse Luta och annat smått och gott.
– PAUS med fika –
UNDERBART ÄR KORT
Monica Zetterlund gav oss en fantastisk sångskatt. Flera av Sveriges främsta textförfattare skrev för Monica; Beppe Wolgers, Hans Alfredson, Tage Danielsson, Povel Ramel, Olle Adolphson, Owe Thörnqvist, Cornelis Vreeswijk m fl. Sångerskan Anna-Karin Oldeberg, med artistnamnet ako framför några av de sånger, som blivit kända genom Monica Z, tillsammans med gitarristen Bobbo Andersson och basisten Grosse Grotherus. Vi får höra de underbara visorna och jazzlåtarna på svenska.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info:
www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Onsdag 28 oktober kl 19.30 – Contrast
JESSE LINDGREN med DIXIESNUBBARNA och
ANDERS LINDER

”Dixieland kommer alltid att vara en underbar musik”, säger trombonisten Jesse Lindgren, som började sin karriär på skoldanser och källarklubbar i Gamla Stan för över 50 år sedan. ”När musikanter med den rätta känslan improviserar tillsammans, lyssnar på varandra och vet sin roll i ensembler och solon uppstår magi. Fråga oss inte hur vi gör, det handlar om gemensamma erfarenheter, personkemi och – inte minst – spelglädje.” Repertoaren är idel ”återvinning” av jazzklassiker, som genom åren tolkats av Original Dixieland Jazz Band, Bix Beiderbecke, Bob Crosby, Louis Armstrong, Eddie Condon, Wild Bill Davidson… you name them. De handplockade dixiesnubbarna är Jan Gunnar Stolpe – trumpet, Jens Jesse Lindgren – trombon, Anders Linder – klarinett och tenorsax, Göte Wilhelmsson – piano, Jakob Ullberger – gitarr och banjo, Staffan Sjödin – bas, Björn Sjödin – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

upp

Söndag 1 november kl 16.00 – Stålforsskolans aula
BARBARA HENDRICKS BLUES BAND med
”Blues Everywhere I Go”

Världsstjärnan Barbara Hendricks har under sin karriär mestadels förknippats med operaroller och konserter inom kammarmusiken på scener världen över. Hon har samarbetet med många av de största pianisterna och dirigenterna såsom Leonard Bernstein och Herbert von Karajan. Men Barbara har sina rötter i bluesen och hennes kärlek till bluesmusiken, som hon växte upp med i Arkansas, har aldrig sinat. Sedan hennes jazzdebut vid Montreux jazzfestival 1994, har hon lagt blues och jazz till sin stora klassiska repertoar och turnerat över hela världen med artister som Monty Alexander, Ed Thigpen, Geoff Keezer, Ira Coleman och Magnus Lindgren och nu Barbaras Blues Band. Hon har gjort mera än 100 skivinspelningar och har sålt mera än 14 miljoner album. Barbara är också FN:s flyktingorgan UNHCR:s enda hedersambassadör på livstid. Programmet tar oss med på en resa från bomullsplantagerna i Mississippideltat med sånger som Oh Papa, Dinks Blues och Robert Johnsons Crossroads till det mer politiska materialet från medborgarrättsrörelsen under Martin Luther Kings ledning som till exempel Billie Holidays Strange Fruit, J B Lenoirs Down In Mississippi och Nina Simones I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free. Bakom Barbara hör vi Mathias Algotsson vid flygeln och en Hammond B3 samt Max Schultz på gitarr. För ljusdesign svarar Ulf Englund, en av landets främsta inom sin kategori. Konserten har spelats in live på Scala Teatern och ges ut som CD och vinyl under hösten 2015.
OBS! Konserten ges till förmån för UNHCR.
Entré: 260 kr med Kuriren-PLUS. Medlem i EJK: 270 kr. Övriga: 320 kr.
Medarr.: SparbanksStiftelsen Rekarne, Volvo och Eskilstuna-Kuriren.
OBS! Stålforsskolans aula. Två set med paus.

Onsdag 4 november kl 19.30 – Contrast
ANNA SISE & JAZZELITEN: ”BILLIE HOLIDAY – 100 ÅR”
Jazzens bluesdrottning hyllas med anledning av hennes födelse 1915 av skådespelerskan och sångerskan Anna Sise. Det blir en personlig hyllning direkt från Annas hjärta till sin idol och förebild inom jazzen. Allt i nytolkning, fast med en förnimmelse av 30- och 40-talsjazzens små bakgator och stora estrader. Konserten vävs samman med små berättelser och historier ur Billies dramatiska liv. Annas handplockade musiker är Karl Olandersson – trumpet, arrangören Martin Sjöstedt – piano, Kenji Rabson ersatt av Patrik Boman – bas och Moussa Fadera ersatt av Ronnie Gardiner – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Onsdag 11 november kl 19.30 – Contrast
TERESA INDEBETOU BAND
Tankarna går till EST – Esbjörn Svensson Trio, Lars Jansson och Keith Jarrett. Trion har dock sin helt egen prägel och sitt egna uttryck. Vi får höra melodiös och lekfull kammarjazz med stor värme och en stark lyrisk ådra. Repertoaren är dels eget material och dels standardlåtar. Trion består av Teresa Indebetou – piano och sång, Jenny Kristoffersson – kontrabas och Martina Almgren – trummor.
Konserten sker i samarbete med Riksföbundet Svensk Jazz.
Entré: 130 kr för medlem i EJK. Övriga 160 kr.

upp

Onsdag 18 november kl 19.30 – Contrast
JESPER THILO QUARTET
Äntligen får vi höra tenorsaxofonisten och legenden Jesper Thilo på vår scen igen. Med en varm ton, flytande frasering och oemotståndligt sväng är han här under en kort och exklusiv turné i Sverige, han som under sin 50-åriga karriär har spelat med bland andra Ben Webster, Benny Carter, Roy Eldridge och Coleman Hawkins. Det blir swingmusiken och The Great American Songbook, som står i centrum, när han kommer med sin kvartett, som består av Olivier Antunes – piano, Bo Stief – kontrabas och Frands Rifbjerg ersatt av Alex Riel – trummor.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 21 november kl 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
BERG & STÅLSPETS – GITARR DUO
Lutte Berg och Simon Stålspets bjuder på världsmusik med tre gitarrer vardera. Nyskrivna originalkompositioner, countrypicking, tango, blues och jazz möter svensk folkton. Vi får höra sånger av Bob Dylan, Dan Andersson och Cornelis Vreeswijk med flera. Det blir akustiska gitarrer, elgitarrer, bandlös oud, mandola och sång av de två musikanterna.
— PAUS med fika —
A STRING OF PEARLS
Dags för storbandspärlor som In The Mood, Sakta vi gå genom stan och American Patrol. Tillsammans med musikerna minns vi välkända melodier från swingens och storbandens guldålder 1935-1945. På scenen hör vi Sanna Andersson – bas och sång, Joakim Jonzon – gitarr och sång, David Ehrlin – saxofon, Nils-Åke Pettersson – klarinett och saxofon samt Ola Sjönneby – trumpet och sång.
Entré: Frivillig entrégåva.
För bokning och info: www.tandlaskola.se eller tel 0704 – 85 09 30.
Arrangör: Tandla Skolas Vänner i samarbete med EJK.

Onsdag 25 november kl 19.30 – Contrast
JACK LIDSTRÖMS HEP CATS
Tradjazz med legendariske trumpetaren Jack Lidström. Hep Cats bildades 1947 av då blott femtonårige Jack som ett skolband. Internationellt ryktbara sedan slutet av 50-talet. Musiken har djupa rötter i traditionen med en stor swing- och blueskänsla. Bandet består av Jack Lidström – trumpet och sång, Torsten Ahlberg – klarinett, Stephan Lindstein – trombon, Per Larsson – flygel, Jan Bergnér – bas och Charlie Lidström – trummor
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.

Lördag 28 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Eskilstuna Musikskola.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Fredag 4 december kl 19.30 – Eskilstuna Teater
PETER ASPLUND BIG BAND med gästerna ISABELLA LUNDGREN, ANNA JALKÉUS OCH VIVIAN BUCZEK
”The Christmas Feeling”
är programförklaringen inför denna konsert och julgala. Med ett av landets främsta storband kommer här trumpetaren och sångaren Peter Asplund i en jazzbetonad show med sin hyllning till julen. Vi får höra amerikanska och svenska julklassiker med några av våra allra främsta sångerskor – Isabella Lundgren, Anna Jalkéus och Vivian Buczek. Skivan – The Christmas Feeling – spelades in 2013 och några pressröster säger: ”Det ultimata julalbumet”, ”Generös värme och smakfullt urval sånger, som med råge uppfyller alla kriterier för en lyckad julskiva” samt ”Och jag behöver inte vara snäll för att utnämna The Christmas Feeling till en av de bästa julskivor jag hört.” Missa inte denna storbands- och julkonsert, som torde vara en av de allra bästa under julen 2015.
Entré: 250 kr för medlem i EJK. Övriga: 290 kr.
Medarrangör: SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskistuna Teater. Två set med paus.

upp