Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå
Rothoffsvillan, Tullgatan 4 (OBS! Ny adress!).
Telefon: 016 - 710 70 00
Förköpsavgift tillkommer.

PDF-fil med Eskilstuna Jazzklubbs höstprogram 2009

Tillbaka till historik

Lördag 12 september kl 17.00 – Teatern
ELLA FITZGERALD och DUKE ELLINGTON
hyllas av sångerskan VERONICA MORTENSEN och BOHUSLÄN BIG BAND
”The Ella & Duke Sessions”

Från mitten av 60-talet och några år framåt gjordes flera inspelningar med Ella Fitzgerald och Duke Ellingtons orkester. I sig var det väl inget konstigt att två så etablerade jazzartister möttes. Det borgade för stor publik när dessa giganter möttes. Det visste promotorn Norman Granz mycket väl, när han tussade ihop dem. Det speciella med mötet dem emellan var att Duke Ellington tillsammans med sin handgångne man Billy Strayhorn skrev helt nya arrangemang på många av sina egna klassiska kompositioner för samarbetet med publikens gunstling bland jazzsångerskor – Ella Fitzgerald. Under hösten 2009 kommer Bohuslän Big Band att göra en turné i Skandinavien med programmet ”The Ella and Duke sessions” baserat på de arrangemang, som Ellington och Strayhorn skrev för Ella. För att få toppkvalitet i projektet har man engagerat danska sångerskan Veronica Mortensen. Hon är ett av Danmarks lysande namn i den nya vågen av danska sångerskor och har funnits med på storbandets önskelista sedan ett par år tillbaka. Veronica har stor erfarenhet av både små och stora band och har också Ella som en av sina stora förebilder, men är definitivt sin egen sångarprofil.
Entré: 190 kr med Folket-Kort el. medlem i EJK. / Övriga 240 kr.
Medarrangörer: Folket och Sparbanksstiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 16 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Anders Andersson – vibrafon, Lenne Lehtonen – piano, Ola Källstig – bas och Markus Sjöberg – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 24 september kl 19.00 – Contrast
WILDFIRE WILLIE & THE RAMBLERS
”Bandet är ett rock’n’roll och rockabilly band, som startades redan 1985 av bröderna Jyrki ”JJ” och Markku Juvonen. 1986 kom den karismatiske sångaren Jan Svensson med i bandet. Basen trakteras av Alf Östlund. Wildfire Willie & The Ramblers har turnerat i nästan hela Europa, gamla Sovjetunionen, Japan och Australien och naturligtvis många gånger i USA. De är mycket uppskattade för sin energifyllda scenshow. År 2008 tilldelades bandet Eskilstuna kommuns musikpris, som tidigare sett såväl KENT som Eskilstuna Jazzklubb som pristagare.
Entré: 120 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 150 kr.
Medarrangör: Tontroll.

Onsdag 30 september kl 19.30 – Contrast
KLAS LINDQUIST NONET
Med handplockade musiker framför det lilla storbandet såväl standardlåtar som egna kompositioner med rötterna i traditionen. Musiken har tagit intryck från många olika epoker inom jazzen. I OrkesterJournalen senaste omröstning till ”Gyllene Skivan” placerades nya skivan ”Lift Off” som 4:a bland hundratalet svenska skivor.
Bandets medlemmar är Klas Lindquist – sax, träblås, Robert Nordmark – sax, träblås, Fredrik Lindborg – sax, träblås, Karl Olandersson – trumpet, Nils Janson – trumpet, Magnus Wiklund – trombon, Petter Carlson – piano, Kenji Rabson – kontrabas och Daniel Fredriksson – trummor.

upp

Onsdag 7 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Leif Linnskog – saxofon, Johannes Rytzler – piano, Dan Jisei – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 9 oktober kl 20.00 – Teatern
CLAES JANSON hyllar RAY CHARLES
Claes Janson är en legend inom svensk jazz och blues och släpper nu ett nytt album i samband med en längre turné, där han gör en hyllning till sångaren Ray Charles. Han tog emot Cornelispriset 1992, har spelat in ett 40-tal skivor och fick den stora äran att sjunga för Ray Charles när denne tog emot Polar Music Prize 1998. Han kommer här med Mårten Lundgren – trumpet och kör, Mimmi Hammar – trombon och kör, Klas Toresson – tenorsax och kör, Claes Crona – piano, Hans Backenroth – bas och Mats Engström – trummor.
Entré: 190 kr med Kuriren-Kort el. medlem i EJK / Övriga: 240 kr.
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 14 oktober kl 19.30 – Contrast
ANTTI SARPILA KVARTETT
”Benny Goodman – 100 år”

Ingen kan väl bättre presentera Benny Goodman och hans musik än Antti Sarpila och hans kvartett, som för övrigt just i år firar sitt 20-årsjubileum. Bandet föddes i Pori 1989 efter det att Antti och Kjell Fernström möttes där. Antti Sarpila förekommer på en mängd skivor såväl i eget namn som tillsammans med andra. Han har turnerat i hela världen och med Swedish Swing Society inledde han det stora berömda jazzbesöket ”Swedish Jazz Salutes USA” i New York och Carnegie Hall den 6 juni 2000.
Kvartetten består av Antti Sarpila – klarinett, Kjell Fernström – piano, Arne Wilhelmsson – bas och Leif ”Gus” Dahlberg – trummor.

Torsdag 15 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN – 10-ÅRSJUBILEUM
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för elfte året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Medarrangör: Kamratföreningen Helnoten.
Fri entré – Öppet kafé.

Lördag 17 oktober – Contrast
TUNAJAZZEN’09 – 24 år
Ett flertal jazzgrupper framträder under eftermiddagen och kvällen.
Detaljerat program ->
(pdf-fil, öppnas i nytt fönster)

upp

Onsdag 21 oktober kl 19.30 – Contrast
CHARLESTON SISTERS & THE GOLDEN BOYS
hyllar ”Lambert, Hendricks & Ross”
Vokaljazzgruppen Lambert, Hendricks & Ross spelade in sin första skiva 1959. Gruppen bildades redan 1957 av Dave Lambert, Jon Hendricks och Annie Ross och blev känd för sina arrangemang och texter på instrumentala jazzlåtar. Gruppen var verksam fram till 1962 och gjorde ett stort avtryck i den vokala jazzens historia och utgjorde förebilden för ett stort antal vokaljazzgrupper. En av dem, som vi känner bäst, är Gals & Pals. Här hyllas gruppen av tre handplockade sångerskor – Carolina Wallin Pérez, Lena Swanberg och Lisa Östergren tillsammans med en trio ledd av Eskilstuna-bekante Joakim Simonsson – piano och med Stefan Sternberg – bas och Anders Olsson – trummor.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Medarrangör: Folket.

Torsdag 22 oktober kl 20.50 – Biografen Rio
TAXI DRIVER
I samarbete med Eskilstuna Filmstudio presenterar vi den i flera avseenden prisade filmen från 1976 och bland annat vinnare av Guldpalmen i Cannes samma år. Regissören Martin Scorseses storstadsskildring är nästan sanslöst skicklig, nervig och humoristisk mitt i sin förtvivlan. Robert de Niros gestaltning av den ensamme Travis – utsatt i nätternas vakna mardrömmar, utsatt för sin egen besatthet – är storartad. Bernhard Herrman anlitades särskilt i filmer med musik skriven, spelad eller improviserad av jazzmusiker och filmer med jazzmusikalisk bakgrund och han valdes även för att skriva saxofonmusiken till den här filmen. Liksom många andra filmer, som Herrmann medverkat till, har Taxi Driver blivit en kultförklarad rulle.
Fri entré för medlem i EJK mot uppvisat medlemskort.
Huvudarrangör: Eskilstuna Filmstudio
Filmens längd: 1 tim 54 min. Tillåten från 15 år.
OBS! Biografen Rio.

Fredag 23/10 – Lördag 24/10 – Lokomotivet etc
ESKILSTUNA VÄRLDSKULTURFESTIVAL ’09
Musik och andra aktiviteter på flera olika scener under båda dagarna i Lokomotivet och Konstmuséet.
Huvudarrangörer: Eskilstuna Kommun, SR P4 Sörmland, Landstinget Sörmland, Studieförbundet Sensus i samarbete med Kulturföreningen Tontroll och Eskilstuna Jazzklubb och många andra.
Detaljerat program kommer senare.

Onsdag 28 oktober kl 19.30 – Contrast
LILL-BENGTH ERIXON
”Jazz Accordion Quartet”

Jazzdragspel på högsta nivå. Lill-Bength är en färgstark jazzdragspelare, redan legendarisk i vårt land, som fostrat en handfull mycket fina jazzsolister på detta svårflirtade instrument. Bength kan också få en svensk visa utan tillhörande ord att klinga och ha ett musikaliskt egenvärde. Hans utsökt fina harmonisinne är välbekant. Lill-Bength bjuder alltid på en omväxlande bred och tilltalande repertoar, där också gitarr och bas får mycket väl tillvaratagna soloroller. Repertoaren innehåller bl a ”Bernies Tune”, ”Secret Love”, ”On A Clear Day”, Softly As in the Morning Sunrise”, “Tenderly” och “Samba Brazil”.
Kvartetten består av Lill-Bength Erixon – dragspel, Claes Askelöf – gitarr, Per Nilsson – kontrabas och Uffe Flink – trummor.

upp

Torsdag 5 november kl 19.00 – Contrast
”SYSTER FRITZ”
Syster Fritz är en trio, som levererar musik i en alldeles egen genre – fritno. Fritnon har drag av visa, utöver influenserna av jazz och folkmusik från när och fjärran. Man går inte från en konsert med Syster Fritz utan att ha känt igen sig, fällt en tår och skrattat. Trion består av Helena Andersson Bromander, som komponerar, sjunger och spelar viola, slagverk, fiol och piano. Sara Backström Lindeberg, som komponerar, arrangerar, sjunger och spelar piano, tvärflöjt och slagverk samt Charlotte Magnusson, som sjunger, spelar tvärflöjt, slangflöjt och klariflutt. Alla tre är duktiga improvisatörer och kompositörer, som blåser liv i musik från såväl Marocko som Värmland.
Entré: 100 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga: 130 kr.
Medarrangör: Tontroll.

Onsdag 11 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Ola Sjönneby – trumpet, Ola Molander – gitarr, Daniel Karlsson – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 13 november kl 20.00 – Konserthallen
CAJSASTINA ÅKERSTRÖM med TRIO
”Jazzdoftande visor från förr och nu”

CajsaStina kommer att framföra jazz, pop och visa och vill kalla sin konsert ”Jazzdoftande visor från förr och nu” med anspelning på bland annat skivan, som hon släppte 2007. Vi får naturligtvis även smakprov från den i år släppta skivan ”Sånger om dej och mej”. Med på scenen har CajsaStina bästa möjliga musikaliska sällskap i form av Steve Dobrogosz vid flygeln, Backa Hans Eriksson på bas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll. Övriga: 300 kr.
Medarr.: Tontroll, Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

upp

Onsdag 18 november kl 19.30 – Conterast
TORBJØRN RISAGER BLUE(S) 7 med ORGEL
Risagers röst har en blueskänsla vars like man sällan hör i Europa. Han rör sig ledigt mellan genrerna och influenser noteras från flera skiftande artister i tid och rum – John Lee Hooker, Wilson Picket, Ray Charles, Ike Turner, Chris Isaak, Howling Wolf för att nämna några. Hans röst är ömsom rivig som taggtråd, ömsom len som sammet. Bandet turnerar flitigt internationellt och släppte nyligen sin fjärde CD ”Live At Victoria”. I bandet ingår Thorbjørn Risager – sång och gitarr, Peter Kehl – trumpet, Kasper Wagner – saxofon, Svein Martinsen – gitarr, Emil Balsgaard – orgel och piano, Sören Böjgaard – bas och Martin Seidelin – trummor.
Entré: 150 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll.
Övriga 180 kr.
Medarrangörer: Kulturföreningen Tontroll och Folket.

Onsdag 25 november kl 19.30 – Contrast
JESSES NEW ORLEANS BAND
”A Night in New Orleans” – är rubriken på denna konsert och historiska jazzkväll med trombonisten, bandledaren, radioprataren och kåsören Jesse Lindgren och hans 7 man starka New Orleans Band. För 100 år sedan dansades det till valser, ragtime, schottis, two-step och popular songs of the day i den nöjeslystna hamnstaden i Mississippideltat. Om detta kommer man att spela och berätta samt om hur legenderna ”Satchmo” Armstrong, Buddy Bolden, Kid Ory, Jelly Roll Morton och King Oliver förvandlade dessa toner och rytmer till jazz. Vi får följa med till det syndiga Basin Street, kreolkvarteren Vieux Carré och till hjulångarna, som förde jazzen längs Mississippi. Vi har hört Jesse kåsera förr och gör det gärna igen. Bandets medlemmar är Jens ”Jesse” Lindgren – trombon och sång, Ola Pålsson – trumpet och sång, Bengt ”Bomull” Brehmer – klarinett, Lasse Tidholm – piano och sång, Göran Eriksson – banjo, Göran Stachewski – bas och Sven Ståhlberg – trummor.

Lördag 28 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

upp

Onsdag 2 december kl 19.30 – Lokomotivet
”A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER och
SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION

Jan Slottenäs storband firade häromåret sitt 20-årsjubileum. Vid sina senaste framträdanden i Konserthallen har man lockat en så stor publik att alla faktiskt inte har fått plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i hela landet med sin ”Christmas Show”. Vi får då dels höra melodier ur Glenn Millers repertor såsom ”Moonlight Serenade” och ”In The Mood” och dels julmusik såsom ”White Christmas”, ”Jingle Bells” och ”The Christmas Song”. I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Samuela, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.
Entré: 250 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga: 300 kr.
Medarrangörer: Folket, Volvo och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.

Onsdag 9 december kl 19.30 – Contrast
”SILHOUETTE”
Lars Gullins musik med en dansk stjärngrupp! Barytonsaxofonisten Fredrik Lundin och altsxofonisten Christina von Bülow har med stor framgång turnerat på den europeiska jazzscenen under de senaste 20 åren i olika grupperingar men hittills aldrig tillsammans. De har båda en mycket stark melodisk förankring i sin musik och inte minst delar de båda en stark kärlek till Lars Gullins musik. Det slutade med en skiva med i i huvudsak Gullins kompositioner, och hans ”Silhouette” fick ge namn åt såväl bandet som skivan. På Contrast får vi dessutom höra den fantastiske gitarristen Jacob Fischer, som vi tidigare lyssnat till i Svend Asmussens sällskap. Daniel Franck spelar bas och bakom trummorna hör vi Jeppe Gram.

Fredag 11 december kl 19.30 – Lokomotivet
”JUL I FOLKTON”
Förra årets succé ”Jul i Folkton” är en turné som har blivit en återkommande tradition i landet. Jul i Folkton handlar om julen förr och nu i alla dess former, ett riktigt beroendeframkallande musikrecept, som man längtar tillbaka till varje jul. Avskalade akustiska julvisor i folkton tillförs stora mängder spelglädje, som omsorgsfullt blandas med varma personliga julberättelser. Konserten föddes ur det storsäljande albumet Jul i Folkton, som släpptes 2005 och nu är Jul i Folkton en kritikerrosad turnétradion. Artisterna är som vanligt rena elitmönstringen med Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth och Olle Linder.
Entré: 345 kr för medlem i EJK. Övriga: 395 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00) och via Ticnet.
Huvudarrangörer: MTA Production och RAW i samarbete med Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Lokomotivet. Två set med paus.

upp