Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns evenemangssida

Evenemang i Eskilstuna

där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

Förköp
sker normalt hos ROCKS i CityHuset, 016 - 12 00 03,
Kungsgatan 24, 632 20 Eskilstuna.
Förköpsavgift tillkommer.

Tillbaka till "Historik"

Juli - September - Oktober - November - December

Torsdag 8 juli kl 19.30 - Fors Kyrka
”FREEDOM” – The Vision
Orgel och saxofon inspirerade av det starka mänskliga budskapet i den afroamerikanska musiken. I juli 2001 gjorde Johannes Landgren – orgel och Håkan Lewin – altsoxofon succé med konserten ”Freedom” i Fors Kyrka. Nu är de tillbaka med ett nytt program och förstärkta med Robert Ekström – elorgel. Förutom sex spirituals är musik av Billie Holiday, Duke Ellington, Billy Strayhorn, Thad Jones och Lars Sjösten representerad i konserten.
Entré: 50 kr. Biljetter säljs i kyrkan från kl 18.00.
Samarr med Fors församling. • OBS! Fors Kyrka.

Juli - September - Oktober - November - December - UPP


JazzFest 2004
Eskilstuna Jazzklubb – 25 år
22/9 – 13/11
Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Eskilstuna Kultur, SparbanksStiftelsen Rekarne, Kommunala Musikskolan, ABF, Sörmlands Musik & Teater och Eskilstuna-Kuriren.

Onsdag 22 september kl 19.30 - Contrast
ANDERS BERGCRANTZ QUINTET
featuring BILLY HARPER and BILLY HART

Anders Bergcrantz är en av Sveriges internationellt mest ansedda jazzmusiker, en trumpetare som ständigt går vidare. Nu presenterar han en ny upplaga av sin kvintett med två amerikanska legender – tenorsaxofonisten Billy Harper och trumslagaren Billy Hart – som medlemmar. Billy Harper har sina rötter i John Coltranes uttryck. Bakom trummorna sitter Billy Hart, en av jazzens mest anlitade trumslagare som spelat med bland andra Herbie Hancock och Miles Davis. Den nya kvintetten blir fulltalig med basisten Yasuhito Mori och pianisten Jacob Christoffersen. Sin musikaliska grund har Bergcrantz i hardbopen. Modern akustisk musik med hårt sväng.
Medarrangör: Rikskonserter.

Söndag 26 september kl 18.00 - Contrast
FRIFOT
Vi möter här åter tre av de mest färgstarka profilerna på världens folkmusikscen. De har förmågan att improvisera och spela på ett sätt, som gör att det svänger hejdlöst. Lena Willemark verkar leva sig in i varje ord och ton, Per Gudmundson står för stadgan och Ale Möller för den totalt hämningslösa musikaliteten. Nya plattan ”Sluring”, som gav gruppen en Grammis, är Frifots femte CD. Få svenska grupper har den här samspelta trions mix av musikalitet, precision, nerv och liv. Utsålt på Contrast igen?
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i Tontroll eller EJK.
Övriga: 150 kr.
Förköp hos Eric Nilsson Musik (016 - 13 75 00).
Medarrangörer: Tontroll och Folket.

Juli - September - Oktober - November - December - UPP

Fredag 1 oktober kl 20.00 - Konserthallen
THE BIG CHRIS BARBER BAND
Trombonisten Chris Barber, född 1930 i England, är något av en institution i jazzvärlden efter att ha spelat och turnerat runt om i världen i över 50 år. Vem minns inte ”Petite Fleur” – melodin som Chris Barbers Band låg listetta med i Sverige i hela 13 veckor 1959? Den legendariske Chris Barber leder här sitt 11 man starka band med 7 blåsare i frontlinjen. Förmodligen världens förnämsta tradjazzband. Vi bjuds naturligtvis på musik från New Orleans liksom tidig musik av Duke Ellington – vidare Sidney Bechets ”Petite Fleur”, blues av Sonny Terry och Brownie Mc Gee, soul (Joe Zawinul’s ”Mercy Mercy Mercy”) och själfull blues såsom Miles Davis’ ”All Blues”… och troligen också ”When the Saints”. The BIG Chris Barber Band kombinerar alla de här ingredienserna till en kväll av spännande Jazz och Blues. Stor underhållning!
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem. Övriga: 280 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Onsdag 6 oktober kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Ola Molander – gitarr, Johannes Rytzler – piano, Stefan Käck – bas och Janne Mårtensson - trummor.
Kontaktpersoner är Martin Sundström (0705 - 61 65 76), Johan Karp (0704 - 81 82 79) och David Ehrlin (0703 - 67 17 30).
Medarrangör : Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 7 oktober kl 19.30 - Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för sjätte året i rad presentera En helkväll med Helnoten.Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Medarrangör: Kamratföreningen Helnoten.
Fri entré – Öppet kafé.

Fredag 8 oktober kl 20.00 - Teatern
ULF JOHANSSON WERRE’s ”GERSHWIN-FAVORITER”
En lyxblandning av klassiska karameller och musikaliska mästerverk. Pianisten, trombonisten och sångaren Ulf Johansson Werre räknas idag till en av våra främsta jazzmusiker med hela världen som sitt arbetsfält. Här hyllar han och kåserar om en av jazz- och populärmusikens största kompositörer under förra seklet – George Gershwin. En helkväll med musikantskap av bästa sort. Ulf är en estradör med en sällsynt förmåga till publikkontakt. I kvintetten hör vi också Klas Lindquist – altsax och klarinett, Andreas Pettersson – gitarr, Tommy Johnson – bas och Mats Engström – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Lördag 9 oktober - Contrast
TUNAJAZZEN’04
Ett 10-tal jazzgrupper framträder under hela dagen.
Se detaljerat program.

Söndag 10 oktober kl 17.00 - Konserthallen
EMMAS TRIO WITH FRIENDS
möter ESKILSTUNA KAMMARORKESTER

"Both Sides now!" Kammarjazz med Eskilstunas ”coolaste” jazzmusiker värmer i höstrusket. Emmas Trio, förstärkt med Leif ”Gus” Dahlberg på trummor och Ola Sjönneby på trumpet och flygelhorn förenas med Kammarorkestern för en kväll, då standardlåtar samsas med Joni Mitchell. Emmas Trio består som vanligt av Emma-Karin Maurin – sång, Anders Andersson – vibrafon och Jonas Welander – kontrabas.
Entré: 120 kr för medlem i EJK eller Musikfrämjandet. Övriga: 150 kr.
Biljetter säljs i Konserthallens entré från kl 16.00.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.
Medarrangör: Musikfrämjandet.

Onsdag 13 oktober kl 19.00 - Brunnsta Värdshus
”JAZZ PÅ LIV OCH DÖD”Konstutställning / Jazzkonsert
Livet är kort, jazzen evig… Bildkonstnären Stig Olson ger i boken ”Jazz på liv och död” en serie färgsprakande porträtt av jazzens ofta självförbrännande utövare. Till Olsons bilder har basisten och journalisten Johnny Olsson skrivit korta men talande livsteckningar över t.ex. Monk, Parker, Billie Holiday och Coltrane. Det hela är en lyhörd och gripande resa över jazzens gungande hav. I samband med utgivandet av boken visas Stig Olsons bilder på en vandringsutställning, som för närvarande presenteras på Brunnsta Värdshus (Volvos personalmatsal).
Du inbjuds att titta på utställningen, lyssna till Trio Art Context, äta en bit mat och fika, om du vill.
Trio Art Context består av Leif Linnskog – tenorsax och klarinett, Anders Andersson - vibrafon och trummor samt Lennie Frykman – gitarr och bas. Repertoaren blir ”Från Ellington till hardbop” och vi kommer säkert också att bjudas på både blues och visa.
Entré till utställningen och musiken: 20 kr.
Varmrätt och dryck samt kaffe och kaka kostar 60 kr, men måste förbokas på 016 - 15 22 75 senast 11/10.
Enbart kaffe och kaka kostar 20 kr och behöver ej förbokas.
Huvudarrangör: Metallklubben Volvo CE och Volvos Konstklubb.

Onsdag 20 oktober kl 19.30 - Contrast
JOJJE WADÉNIUS Band featuring MAGNUS LINDGREN
Gitarristen Georg ”Jojje” Wadénius tillhör världseliten, inte minst sedan sin tid i Blood, Sweat & Tears. Tenorsaxofonisten Magnus Lindgren, som här också spelar flöjt och Fender Rhodes, tillhör den absoluta svenska eliten. Bandet spelar musik i gamla Made in Swedens anda och det handlar mycket om nykomponerat material av Magnus och Jojje. Funk och jazzrock med soul kan etiketten vara. Bästa tänkbara stöd lämnar Fredrik Jonsson – bas och Jonas Holgersson – trummor.
Entré: 120 kr för medlem. Övriga 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).

Onsdag 27 oktober kl 19.30 - Contrast
KATHY MORROW med KJELL FERNSTRÖMS KVARTETT
Amerikanska sångerskan Kathy Morrow kommer äntligen åter på besök i Sverige och den här gången också till Eskilstuna. Hennes sång har en stark och övertygande rytmisk och melodisk känsla och hon väljer att bjuda på standardlåtar ur ”The Great American Songbook”. Den musikaliska omgivningen är Mårten Lundgren – trumpet och flygelhorn, Kjell Fernström – piano, Eskilstunasonen Arne Wilhelmsson – bas och Leif ”Gus” Dahlberg – trummor.

Söndag 31 oktober kl 17.00 - Konserthallen
SWINGLE SINGERS
”Allt från Bach till Beatles”

Fyra kvinnor och fyra män i den förnämsta a capella-grupp världen sett i sin genre är EJK:s och Musikfrämjandets gäster och samtidigt också höjdpunkten under Eskilstuna Jazzklubbs 25-årsjubileum. The Swingle Singers fortsätter idag en tradition, som började i Paris för över 40 år sedan. Ward Swingle bildade gruppen 1963 med en repertoar bestående av ”swing-barockmusik”. Sedan dess har gruppen breddat sin repertoar sam-tidigt som de har behållit sin unika framtoning och inspirerat andra sånggrupper såsom exem-pelvis vår egen svenska ”Real Group”. 1984 slutade Ward Swingle själv och blev istället rådgivare åt gruppen. Gruppen ökar ständigt sin repertoar med allt från populärmusik till jazz och klassiska tonsättare i jazzig tappning. Man har gett ut ett stort antal skivor och turnerar ständigt världen runt. Framträdandena i Sverige är dock inte särskilt vanliga, även om man faktiskt gästade Dalhalla förra året. Stor succé.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK eller Musikfrämjandet / Övriga: 280 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Juli - September - Oktober - November - December - UPP

Onsdag 3 november kl 19.30 - Contrast
SVEN ZETTERBERG BLUES BAND
Sveriges bästa och mest själfulla bluesartist. Sven Z är en veteran såväl i svenska som internationella blueskretsar. Han bjuder på blues och soul med skönt gitarrspel/munspel, en fantastisk röst och här med sitt eget band. Repertoaren består av dels eget material och dels låtar av bland andra B B King, Otis Rush och Buddy Guy. Förutom Sven Zetterberg på sång, gitarr och munspel hör vi Anders Lewén – gitarr, Fredrik Gustavsson – piano och orgel, Berra Pettersson – bas och Stoffe Sundlöf – trummor. En riktig höjdarkväll för alla bluesälskare.
Entré: 140 kr för medlem i EJK / Övriga 160 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
Medarrangör: SméJournalen.

Onsdag 10 november kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Ola Sjönneby – trumpet, Mårten Söderberg – gitarr, Lenne Lehtonen – piano, Claes Fall – bas och Marcus Lewin - trummor.
Kontaktpersoner är Martin Sundström (0705 - 61 65 76), Johan Karp (0704 - 81 82 79) och David Ehrlin (0703 - 67 17 30).
Medarrangör : Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Lördag 13 november kl 18.00 - Konserthallen
”GLENN MILLER 100 ÅR”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER
och SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION

I år är det 100 år sedan Glenn Miller föddes och 60 år sedan han försvann i ett flygplan över Engelska kanalen. För att hylla honom gör Jan Slottenäs Storband under hela 2004 en landsomfattande turné. Dessutom har bandet i juni framträtt i Clarinda i Iowa (USA), där hundraårsminnet av Glenn Millers födelse firades. Målmedvetet framförs Glenn Millers musik så likt originalet som möjligt. I en mycket fyllig konsert presenteras hans musik av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Linda Leje, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. Dessutom får vi en utförlig muntlig presentation av Glenn Miller och hans musik av Jan Slottenäs själv. Bandet innehåller en stor del av landets främsta jazzmusiker. Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990. Köp din biljett i tid, för hittills har man spelat för utsålda hus i alla våra stora konserthus i landet.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK. Övriga: 280 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.


Onsdag 17 november kl 19.30 - Contrast
SÖREN RYDGRENS ”SWING & SWEET”
En härlig musikalisk förening mellan jazzdragspelaren Sören Rydgren, violinisten Anders Jacobsson och basisten Jan-Anders ”Jogga” Ernlund. ”Ett kvalitativt skapande med musikalisk bredd och imponerande virtuositet, som övertygat om dragspelets gränsöverskridande möjligheter från hälsingehambo till jazz” var motiveringen till att Sören Rydgren fick motta Hagströmpriset 1998. Vi kommer att bjudas på svängig dragspelsjazz och mellan melodierna förser Sören oss med ett batteri av härliga historier. Så berättas historier av en som behärskar skrået; såväl historie- som dragspelsskrået.

Onsdag 24 november kl 19.30 - Contrast
GÖRAN SCHELIN CHANGES featuring TOMAS FRANCK
Tomas Franck är bosatt i Köpenhamn sedan 20 år. Han har utmärkt sig som en av Danmarks främsta tenorsaxofonister. Basisten, kompositören och kapellmästaren för Changes, Göran Schelin, har – utöver åldern – mycket gemensamt i sin konstnärlighet och musikalitet med Franck. Medmusikerna har Göran Schelin valt med största omsorg. Förutom Tomas Franck hör vi välrenommerade Jacob Karlzon vid pianot och Peter Nilsson bakom trummorna. Musiken beskrivs som akustisk hardbop utan krusiduller.
Medarrangörer: SJR, Rikskonserter och Sveriges Radio P2.

Lördag 27 november kl 16.00 - Contrast
CASABLANCA BIG BAND och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Juli - September - Oktober - November - December - UPP

Onsdag 1 december kl 19.30 - Contrast
KJELL ÖHMAN TRIO
med KARL OLANDERSSON och ”JONAS” JONASSON

En ny drömkvintett är född! Med anledning av att blåsarna heter ”Jonas” Jonasson och Karl Olandersson kan vi förvänta oss en hel del musik hämtad från Stan Getz’, Lasse Gullins och Chet Bakers repertoar. Det betyder dessutom att vi lär få höra många standardlåtar ut ”The Great American Songbook”. Vi kan utlova mycket mainstream och bebop från fem fullfjädrade solister. Vi hör Karl Olandersson – trumpet och sång, Bertil ”Jonas” Jonasson – saxofoner, Kjell Öhman – piano, Hans Backenroth – kontrabas och Joakim ”Jocke” Ekberg – trummor.

Onsdag 8 december kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Anders Andersson – vibrafon, Gunnar Fredriksson – saxofon, Johan Österberg – gitarr, Martin Sundström – bas och Johan Carlsson - trummor.
Kontaktpersoner är Martin Sundström (0705 - 61 65 76), Johan Karp (0704 - 81 82 79) och David Ehrlin (0703 - 67 17 30).
Medarrangör : Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 10 december kl 20.00 - Teatern
JULKONSERT med SWEDISH SWING SOCIETY
Fullsatt på Teatern vid motsvarande konsert inför jularna 1999, 2000, 2001 och 2002! Swedish Swing Society har vilat sedan dess, men står nu åter på scenen till mångas glädje. Det här är för de flesta swingmusik, när den är som allra bäst. Garanterar det gör som bekant Ulf Johansson Werre – piano, Lars Erstrand – vibrafon, Antti Sarpila – klarinett och Björn Sjödin – trummor. Repertoaren består av julmelodier och den musik, som gjorde Benny Goodmans kvartett till en av de främsta och mest omtyckta jazzgrupperna i jazzens historia. Vem minns inte kvartetten med Benny Goodman, Lionel Hampton, Teddy Wilson och Gene Krupa!
Entré: 140 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga 160 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016 - 12 00 03).
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.
Medarrangörer: Folket och SparbanksStiftelsen Rekarne.

Juli - September - Oktober - November - December - UPP 

UPP

UPP

UPP