Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå, Rademachersmedjorna
Rademachergatan 50, Eskilstuna.
Telefon: 016 - 710 70 00
Förköpsavgift tillkommer.

PDF-fil med Eskilstuna Jazzklubbs höstprogram 2008

Tillbaka till "Historik"

Tisdag 2 september kl 19.00 – Eskilstuna Konstmuseum
FÖRELÄSNING AV PROFESSOR INGRID MONSON
därefter konsert:
ONCE AROUND

Ingrid Monson: ”From John Coltrane to Avishai Cohen”
Föreläsning av Professor Ingrid Monson, som innehar den prestigefyllda Quincy Jones-professuren i afrikansk amerikansk musik vid Harvard University i USA. Föreläsningen ges på engelska.
därefter konsert:
”Once Around” med
Emil Strandberg, trumpet – Jonas Östholm, piano

Både Emil och Jonas är centrala musiker inom ny svensk jazz. De rör sig över stilistiska gränser, såväl inom jazzen som utanför den. Det är som en form av lierad jazz och konstmusik, som samtidigt inte tycks vilja besvära sig med defi nitioner. Deras uttryck är själva samspelet.
Huvudarrangörer: Mångkultur i Sörmland (Landstinget Sörmland) och Jazz i Sörmland i samarbete med Eskilstuna Konstmuseum, Eskilstuna Jazzklubb och Memento.

Onsdag 17 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Jan Elvi – gitarr, Daniel Karlsson – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Söndag 21 september kl 18.00 - Contrast
FRIFOT
Lena Willemark – sång, fiol och flöjt, Ale Möller – mandola, flöjter, harpa och sång samt Per Gudmundson – fiol, säckpipa och sång. De har förmågan att improvisera och i övrigt spela på ett sätt, som gör att det svänger hejdlöst. Ända sedan Frifot bildades 1987 intar gruppen en särskild position och har varit främst bland dem, som verkar på den svenska folkmusikscenen. Inte alldeles märkligt med tanke på att Frifot består av tre av de mest färgstarka profilerna i den svenska folkmusiken och i andra gränsöverskridande grupper. Alla tre har en djup förankring i traditionen och är drivna av en lust att omsätta dessa kunskaper i nuet och att förnya den traditionella musiken, att göra den tillgänglig för dagens publik och inte minst även för en publik utanför de vanliga folkmusikkretsarna. Till grund för Frifots internationella ryktbarhet ligger gruppens omfattande turnerande i Europa, USA, Indien och nu är de också på väg till Japan.
Lena Willemark verkar leva sig in i varje ord och ton, Per Gudmundson står för stadgan och Ale Möller för den totalt hämningslösa musikaliteten. Blir det utsålt på Contrast igen?
Entré: 120 kr för medlem i Tontroll eller EJK. Övriga 150 kr.
Förköp hos Eric Nilsson Musik (016-13 75 00).
Medarrangörer: Tontroll och Torshälla Finska Förening.

Onsdag 24 september kl 19.30 – Contrast
JAZZ DOCTORS – 50 ÅR
Jazz Doctors fyller 50 år! Ett av de verkligt legendariska banden inom svensk tradjazz – bildades redan 1958. Bandet spelar musik, som botar alla krämpor. Tradjazz, dixie, blues och klassiker från swingepoken bjuds vi på och allt som oftast för utsålda hus. Musikerna är Staffan Kjellmor – trumpet och flygelhorn, Gunnar Larsson – trombon, Lars Eriksson – klarinett, Bernt Helsing – piano och dragspel, Pelle Karlsson – kontrabas och Lars ”Gigge” Johnson – trummor.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Folket.

UPP

Onsdag 1 oktober kl 19.30 – Teatern
STOCKHOLM JAZZ ORCHESTRA
med sångerskan
MARIE BERGMAN

Världens bästa storband enligt de flesta i sällskap med en verkligt rutinerad sångerska och scenartist. Marie Bergmans repertoar består av blues, standardlåtar och annan musik, som är väl känd av publiken. Med storbandet får vi bland annat höra musik från den senaste plattan ”SJO plays SJO” med egna kompositioner i arrangemang av Bob Mintzer, Jim McNeely och orkesterns egna musiker. På trumpet hör vi Fredrik Norén, Peter Asplund, Magnus Broo och Karl Olandersson. Trombonister är Bertil Strandberg, Magnus Wiklund, Peter Dahlgren och Magnus Svedberg. I saxofonsektionen hör vi Håkan Broström, Magnus Blom, Karl-Martin Almqvist, Robert Nordmark och Neta Norén. Rytmsektionen består av Ola Bengtsson – gitarr, Daniel Tilling – piano, Martin Sjöstedt – bas och Jukkis Uotila – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarr.: Sörmlands Musik & Teater och Sparbanksstiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 8 oktober kl 19.30 – Contrast
SISTER MAJ’S BLOUSE
I den svenska jazzhistorien under 1960-talet var en av dem, som gjorde de tydligaste avtrycken och förde jazzen framåt den Eskilstunafödde och alltför tidigt bortgångne tenorsaxofonisten Börje Fredriksson. Hans musik och musikaliska arv vårdas av gruppen ”Sister Maj’s Blouse”, som till tre fjärdedelar består av Börjes generationskamrater, som spelade med honom under hans sista tid. Vi möter här den yppersta jazzeliten i form av Bobo Stenson – piano, Palle Danielsson – bas och Fredrik Norén vid trummorna. Tillsammans med dessa hör vi Joakim Milder på tenorsax – en generation yngre, men i sin profilerade musikaliska egenart den logiske blåsaren i sammanhanget.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: SJR, Rikskonserter och Sveriges Radio P2.

Börje Fredrikssons Minne 2008
tilldelas Anders Andersson

Se vidare under "Press" resp "Börje Fredrikssons Minnesfond"

Torsdag 9 oktober kl 19.30 – Teatern
VIBAFEMBA
Revy, show, konsert, musikal, teater…? Vibafemba har skapat en egen genre. 1984 fick ett gäng tonåringar i Uppsala idén att bilda en manlig vokalgrupp. De skönsjungande grabbarna blev bland annat kända för sitt lustmord på kända svenska barnvisor. Sedan dess har de utvecklat sina scenshower med en alldeles unik inriktning. När Vibafemba klivit upp på scenen kan vad som helst hända. Gruppen består av Gunnar Axelsson-Fisk, Peter Boivie, Henrik Ekman, Erik Lindman och Sebastian Rilton.
Förköp hos Eric Nilssons Musik (016 – 13 75 00)
Huvudarr.: Tontroll i samarbete med Sörmlands Musik & Teater.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 15 oktober kl 19.30 – Contrast
SCOTT HAMILTON med CLAES CRONA TRIO
Repertoaren är swing och mainstream med övervägande standardlåtar. Den amerikanske tenorsaxofonisten Scott Hamilton är en av de viktigaste företrädarna för den här musiken. Hela värl-den är hans spelplats och den svenska publiken älskar honom och den musik han presenterar. Vi vet inte vilken gång i ordningen han är i just Eskilstuna, där han har en trogen publik, som brukar se till att Contrast blir välfyllt och ofta utsålt. Han väljer gärna som här Claes Crona som pianist och han har här sällskap av Hans Backenroth – bas och Joakim Ekberg – trummor. Ett gott råd – köp dina biljetter i god tid före konserten.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Folket.

Torsdag 16 oktober kl 19.30 – Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för tionde året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Medarr: Kamratföreningen Helnoten. — Fri entré – Öppet kafé.

Lördag 18 oktober – Contrast
TUNAJAZZEN’08 – 23 år
med utdelning av stipendiet ur Börje Fredrikssons Minnesfond
Ett 10-tal jazzgrupper framträder under hela eftermiddagen och kvällen. –
Mat och dryck serveras av restauratör.
Detaljerat program ->

Onsdag 22 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Anders Andersson – vibrafon, Ola Molander – gitarr, Stefan Käck – bas och Lenne Lehtonen – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 23 oktober kl 20.45 – Centrum-biografen
GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK!
OBS! Ändrad dag för filmen!
Den visas i stället torsdagen den 6 november.
Se nedan!

Fredag 31 oktober kl 20.00 – Konserthallen
VIKTORIA TOLSTOY och SVANTE THURESSON
med CLAES CRONA TRIO

Vi får här höra en sångduo i världsklass. Det går väl knappast att önska sig något bättre. Viktoria Tolstoy har nyligen påbörjat en internationell karriär och Svante Thuresson anses ju vara ”Sveriges bäste jazzsångare” och frågan är väl om de kan få en bättre trio bakom sig än Claes Crona vid flygeln, Mattias Svensson på bas och Rasmus Kihlberg bakom trummorna. Eskilstunapubliken är verkligen att gratulera.
Entré: 190 kr med Kuriren-Kort eller medlem. Övriga 230 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren, Volvo och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

UPP

Onsdag 5 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av David Ehrlin – saxofon, Johannes Rytzler – piano, Dan Jisei – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 6 november kl 20.45 – Centrum-biografen
GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK!
OBS! Ändrad dag för filmen: tidigare angiven dag var den 23 oktober.
I samarbete med Eskilstuna Filmstudio presenterar vi den i flera avseenden prisade filmen från 2005. I början av 50-talet utkämpades i USA under en era av svartlistning, angiveri av ”kommunister” och offentliga förhör, en kamp mellan den antikommunistiske senatorn Joseph McCarthy och CBS-tevelegenden Edgar R Murrow. Filmen är en dramatisering av denna kamp. I en av huvudrollerna ser vi George Clooney, som även är regissör och en av manusförfattarna. Han har också valt all musik till filmen och är för övrigt släkt med den nyligen avlidna jazzsångerskan Rosemary Clooney.
Good Night, and Good Luck vore inte samma film utan den musikaliska bakgrunden, utan den ständigt närvarande jazzmusiken och utan jazzsångerskan Dianne Reeves. Skivan med musiken erövrade ”the Grammy Award in 2005 for best jazz vocal performance”. Inte så konstigt, eftersom hon anses vara en av världens allra förnämsta jazzsångerskor, vilket också kunde konstateras på Stockholms Konserthus i våras.
Fri entré för medlem i EJK mot uppvisat medlemskort.
Huvudarrangör: Eskilstuna Filmstudio
Filmens längd: 1 tim 34 min. Barntillåten.
OBS! Biografen Centrum

Filmens hemsida: http://wip.warnerbros.com/goodnightgoodluck/

Onsdag 12 november kl 19.30 – Contrast
KARL OLANDERSSON / MARTIN SJÖSTEDT BAND
Intressant nystartad grupp med fokus på sväng, energi och lyhört samspel. Repertoaren består till största delen av standardlåtar från 50-talet och 60-talet blandat med några egna låtar. Vi får bland annat höra ”Work Song”, ”Cochise”, ”Skylark” och ”Black Nite”. Musikerna är några av våra mest framträdande unga musiker, som annars ingår i många andra konstellationer. Vi får lyssna till Karl Olandersson – trumpet (och kanske också sång), Magnus Wiklund – trombon, Martin Sjöstedt – piano, Lars Ekman – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).

Onsdag 19 november kl 19.30 – Contrast
GEORG RIEDEL KVINTETT
”Hemligheter på vägen” – Jazz, Visor och Poesi

Melodisk och lyrisk musik och sånger med rötterna i nutida jazz, tonsatta av basisten och kompositören Georg Riedel. Tillsammans med trumpetaren Jan Allan är han en storhet inom jazzen ända sedan 1950-talet. Sjunger gör Georgs dotter Sarah Riedel, sångerska med en repertoar som omfattar såväl barnvisor som jazzmusik. Konsertens titel är hämtad från Tomas Tranströmers diktsamling med samma namn. Gruppen framför även tonsatta texter av bland andra Pär Lagerkvist och poeten och jazzmusikern Claes Andersson.
Programmet framförs av Sarah Riedel – sång, Jan Allan – -trumpet, Joakim Milder – tenorsax, Georg Riedel – kontrabas och Jacob Karlzon – piano.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll.
Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarr: Sörmlands Musik & Teater, Tontroll och Folket.

Lördag 22 november kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND
ochMUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 26 november kl 19.30 – Konserthallen
”A CHRISTMAS SHOW IN AGLENN MILLER MOOD”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER
och SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION

Jan Slottenäs storband firade häromåret sitt 20-årsjubileum. Vid sina framträdanden 2004, 2005, 2006 och 2007 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i hela landet med sin ”Christmas Show”. Vi får då dels höra melodier ur Glenn Millers repertor såsom ”Moonlight Serenade” och ”In The Mood” och dels julmusik såsom ”White Christmas”, ”Jingle Bells” och ”The Christmas Song”. I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Samuela, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990. Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem. Övriga 300 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Lördag 29 november – Eskilstuna Teater och Contrast
ESKILSTUNA VÄRLDSMUSIKFESTIVAL ’08
Musik och andra aktiviteter på flera olika scener under hela dagen.
Huvudarrangörer: Eskilstuna Kommun, SR P4 Sörmland, Landstinget Sörmland i samarbete med Tontroll, Eskilstuna Jazzklubb och många andra.
Se programmet här!

UPP

Onsdag 3 december kl 19.30 – Contrast
BLUES TRANSFUSION
Åter på begäran. Hammond B3 och Blues Transfusion på scenen med 5 elitmusiker. Vad mera kan man begära? Vi hör Pierre Swärd – Hammond B3 och sång, Max Schultz – gitarr, Håkan Broström – saxofoner, Petter Gunnarsson – bas och Peter Johannesson – trummor. Repertoaren består av bluesbaserad musik med influenser från funk, jazz, soul och bland annat med sådana upphovsmän som BB King, Jack Mc Duff, John Coltrane och Wayne Shorter. En högklassig dockning av jazz och blues i ett blodfyllt framförande med stor spelglädje av några av våra skickligaste musiker i genren.
Entré: 120 kr för medlem i EJK eller Tontroll. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Tontroll.

Onsdag 10 december kl 19.30 – Contrast
JAZZ EXPERIENCE med CLARISSE MUVEMBA
Vi får höra sångerskan Clarisse Muvemba, tillsammans med Stig Söderqvist – trumpet och flygelhorn, Bernt Rosengren – tenorsax och flöjt, Jonas Koch – piano, Olle Steinholtz – bas och Calle Rasmusson – trummor. Bandets repertoar är standardlåtar och eget material med rötterna i 50- och 60-talsjazzen. Sångerskan Clarisse Muvemba ligger stilmässigt åt Dinah Washington/Nancy Wilson-hållet.
Entré: 90 kr med Folket-Kort eller medlem. Övriga 120 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00). — Medarrangör: Folket.

UPP