Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå, Rademachersmedjorna
Rademachergatan 50, Eskilstuna.
Telefon: 016 - 710 70 00
Förköpsavgift tillkommer.

PDF-fil med Eskilstuna Jazzklubbs vårprogram 2008

Tillbaka till historik

Onsdag 30 januari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Johan Lewin – tenorsax, Johannes Rytzler – piano, Jan Elvi – gitarr, Kristofer Sundström – bas och Mattias Borgh – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

UPP

Fredag 1 februari kl 20.00 – Konserthallen
“A TRIBUTE TO FRANK SINATRA”
ROGER PONTARE sjunger tillsammans med
SANDVIKEN BIG BAND

Äntligen! På mångas begäran kommer Roger Pontare nu tillbaka för att sjunga Frank Sinatras repertoar med Sandviken Big Band – ett av landets förnämsta storband. Utsålt överallt där man drar fram! Succékombinationen resulterade för övrigt 1995 i en CD – ”Sinatrafied”, som sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal ex sedan dess.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK. Övriga 300 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Onsdag 6 februari kl 19.30 – Contrast
LASSE TÖRNQVIST ALL STARS
Lasse Törnqvist och Patrik Boman har etablerat en sextett med väl renommerade musiker, som snabbt har funnit en plats på den svenska jazzscenen. Vi bjuds på tidlös mainstreamjazz med personliga röster, vilket betyder swingmusik i småbands-tappning med sådana upphovsmän som Count Basie, Duke Ellington och George Gershwin. Bandet består av Lasse Törnqvist – kornett, Dicken Hedrenius – trombon, Klas Lindquist – altsax och klarinett, Erik Söderlind – gitarr, Patrik Boman – kontrabas och Jesper Kviberg – trummor
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).

Onsdag 13 februari kl 19.30 – Contrast
HAWK ON FLIGHT
Det kultförklarade bandet lever igen! När rocken mötte jazzen på 70-talet tog det inte lång tid innan det fullständigt ösregnade av det som kallas fusionsgrupper. De flesta är nog bortglömda idag, men inte Hawk on Flight, som funnits i olika konstellationer i över 30 år. Bandet blev tidigt jämfört med samtida storheter som Weather Report. Gruppen stod på stand-by mellan 1996 och 2006, då en bejublad återförening genomfördes. Att bandet lyckats få loss sin ursprungliga och otroligt välmeriterade ljudtekniker Åke Linton, som bland annat är Esbjörn Svensson Trios förstaval gör inte saken mindre intressant. Musikerna är rena elitmönstringen och vi får höra Matz Nilsson – bas, Lars Jansson – klaviatur, Ove Ingemarsson – sax, Staffan William-Olsson – gitarr och Christer Sjöström – trummor.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: SJR, Rikskonserter och Sveriges Radio P2.

UPP

Torsdag 14 februari kl 20.45 – Centrum-biografen
SVEN KLANGS KVINTETT
I samarbete med Eskilstuna Filmstudio presenterar vi den i det närmaste kultförklarade filmen från 1976 med den alltför tidigt avlidne altsaxofonisten Christer Boustedt i huvudrollen. Filmen är en lysande skildring (dramadokumentär) av ett dansbands och jazzens möte med en sydsvensk småstad i slutet av 50-talet. Manus-författare och även skådespelare i filmen är de välbekanta Henric Holmberg och Ninne Olsson och producent är Per Berglund. Medverkar gör också sångerskan och skådespelerskan Eva Remaeus.
Regissör är Stellan Olsson.
Fri entré för medlem i EJK mot uppvisat medlems-kort.
Huvudarrangör: Eskilstuna Filmstudio
Filmens längd: 1 tim 54 min. Barntillåten.
OBS! Biografen Centrum

Onsdag 20 februari kl 19.30 – Contrast
SVEN ZETTERBERG BLUES BAND
Sveriges bästa och mest själfulla bluesartist. Sven Z är en veteran såväl i svenska som internationella blueskretsar. Han bjuder på blues och soul med skönt gitarrspel / munspel, en fantastisk röst och här med sitt eget band. Repertoaren består av dels eget material och dels låtar av bland andra B B King, Otis Rush och Buddy Guy. Förutom Sven Zetterberg på sång, gitarr och munspel hör vi Anders Lewén – gitarr, Fredrik Gustavsson – piano och orgel, Berra Pettersson – bas och Stoffe Sundlöf – trummor. En riktig höjdarkväll för alla bluesälskare och utsålt lär det säkert bli på Contrast liksom förra gången.
Entré: 140 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll.
Övriga 160 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: Folket och Kulturföreningen Tontroll.

Onsdag 27 februari kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Anders Andersson – vibrafon, Leif Linnskog – tenorsax, Dan Jisei – bas och Mattias Eriksson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

UPP

Lördag 1 mars kl 20.00 – Konserthallen
SOFIA KÄLLGREN med TRE TENORER
och CLAES CRONA TRIO

Ett spännande jazzmöte mellan den skönsjungande och hyllade sångerskan Sofia Källgren och tre av landets främsta tenorsaxofonister; Jonas Kullhammar, Hector Bingert och Nisse Sandström. Bakom dessa hörs pianisten Claes Cronas trio med Jörgen Smeby – kontrabas och Petur ”Island” Östlund – trummor. I somras gjorde samma konstellation stor succé på Jazzens Museum med den breda musikaliska repertoar, som Sofia Källgren behärskar. Eskilstuna-Kurirens recensent skrev bland annat: ”Skönsång blev det den här söndagseftermiddagen i Strömsholm. För det svarade Sofia Källgren, en skön skönsångerska med en pipa, som mången etablerad jazzsångerska kan avundas henne.”
Entré: 190 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK. Övriga 240 kr. Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Söndag 2 mars kl 18.00 – Contrast
RILTONS VÄNNER
Hög musikalisk kvalitet kombinerat med humor och stor charm! Det är kännetecknen för denna unga sånggrupp som sedan starten 2002 har utvecklats till en av Sveriges främsta vokalgrupper. Riltons Vänner har vispop med nordiska klanger som specialitet men repertoaren är väldigt blandad. Riltons Vänner består av Sebastian Rilton, Linnéa Olsson, Matilda Lindell, Mia Öhman och Daniel Greayer.
Förköp hos Eric Nilssons Musik (016 – 13 75 00)
Huvudarrangör: Tontroll i samarbete med Sörmlands Musik & Teater.

UPP

Onsdag 12 mars kl 19.30 – Contrast
SVERIGES JAZZBAND med EDDIE BRUHNER
Bandet startades 1955 av Eddie Bruhner under namnet East End Jazz Men och har under åren spelat i så gott som hela värl-den. Repertoaren omspänner såväl Dixieland, Swing som Mainstream, men har sina rötter i New Orleans. Bandet och Eddie Bruhner kan verkligen bjuda på underhållning och god jazz samtidigt med en härlig scennärvaro och publikkontakt. Det här är med andra ord ”happy jazz” i dess bästa mening. — Musikerna är Eddie Bruhner – trumpet och sång, Erland Ribbing – klarinett och sax, Greger Röhr – trombon, Jan Sjöblom – piano, Bengt Hansson – kontrabas och Leif ”Gus” Dahlberg – trummor.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Folket.

Onsdag 19 mars kl 19.30 – Contrast
GUNNAR BERGSTEN – GÖSTA NILSSON KVARTETT
Gunnar Bergsten betraktas som en av Sveriges främsta barytonsaxofonister och har rönt stor respekt bland amerikanska och europeiska jazzmusiker. Hans största inspirationskällor är inte helt oväntat Lars Gullin, Gerry Mulligan och Pepper Adams, vilket också framgår av hans lyriska spelsätt. Med Gösta Nilsson vid flygeln, Filip Augustsson – bas och Jesper Kviberg – trummor kan vi garantera en härlig konsert. Enkel, rak, lyrisk och vacker jazz bjuds vi med många standardlåtar och musik av bland andra Lars Gullin och Horace Silver.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).

Onsdag 26 mars kl 18.00 – Contrast
ÅRSMÖTE – ESKILSTUNA JAZZKLUBB
Sedvanliga årsmötesförhandlingar.

Onsdag 26 mars kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Ola Sjönneby – trumpet, David Ehrlin – sax, Lenne Lehtonen – piano, Daniel Karlsson – bas och Johan Carlsson – trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

UPP

Torsdag 3 april kl 19.00 – Contrast
DEN FLYGANDE BOKRULLEN
Bandet spelar huvudsakligen klezmermusik, som har influerats starkt av bland annat Östeuro-peisk folkmusik och romsk musik. Men det bör också nämnas att gruppen spelar annat än klezmer. Många av låtarna har grekiskt ursprung och det finns låtar från Turkiet och andra låtar som kommer från romsk tradition. Dessutom har Bokrullen alltid gjort sina egna låtar, som väl närmast kan ses som inspirerade av en blandning av allt det här. Musikerna är de för Eskilstuna-publiken mycket välbekanta och välmeriterade Matti Pohjola – kornett, tenorbanjo, mandolin och barytonhorn, Gustav Johansson – dragspel, trombon och barytonhorn, Lars Ydgren – klarinett och altsax, Arvid Pettersson – piano och barytonhorn samt Carl Johansson – batteri och barytonhorn.
Entré: Medlemmar 120 kr. Övriga 150 kr.
Förköp hos Eric Nilssons Musik (016-13 75 00).
Huvudarrangör: Kulturföreningen Tontroll.
Medarrangör: Torshälla Finska Förening.

Fredag 4 april kl 20.00 – Teatern
”META SINGS ELLA”
META ROOS med KJELL ÖHMAN KVARTETT
hyllar ELLA FITZGERALD

En av våra mest mångsidiga artister är sångerskan Meta Roos, som här hyllar Ella Fitzgerald i sällskap med några av våra främsta jazzmusiker. Meta bjuder på såväl musik som berättelser ur Ellas liv. Vi citerar Meta: ”Att lyssna till Ella ’The First Lady of Song’ har gett mig många lyckliga stunder. Hennes frasering, tonbildning, scatsång och denna gudomliga gåva, som får det att svänga! Som sångerska har jag tagit det som en utmaning att sjunga några av hennes sånger på Ellas sätt. Det har varit bland de roligaste men tuffaste sångstunder jag upplevt. Ella inspirerades av sina musiker. Här inspireras jag av mina bästa vänner och musiker: Kjell Öhman – flygel, Jan Ottesen – gitarr, Hans Backenroth – bas och Joakim Ekberg – trummor.”
Entré: 150 kr för medlem i EJK. Övriga 180 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Sparbanksstiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Onsdag 9 april kl 19.30 – Contrast
FREDRIKA STAHL med
ANDREAS ÖBERG och
CLAES CRONA TRIO

Den unga svensk/franska jazzsångerskan Fredrika Stahl släppte 2006 ett fantastiskt debutalbum, som länge låg tvåa på de franska hitlistorna efter Norah Jones. Album nr 2 ”Tributaries” släpps efter nyår och hon reser då på turné till Japan, Frankrike och Tyskland. Nu blir det turné i Sverige för första gången och hon sjunger då dels standards från ”The American Songbook” och dels eget material. Hon har tidigare bland annat varit förband till Richard Bona, Herbie Hancock och Lionel Richie. Under den svenska turnén har hon med sig supergitarristen Andreas Öberg samt Claes Crona – piano, Kristian Lind – bas och Robert Ikiz – trummor.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK. Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangör: Folket.

UPP

Onsdag 16 april kl 19.30 – Contrast
JAN LUNDGREN NEW TRIO
Än är pianisten Jan Lundgren i Japan, än i USA och än någonstans i Europa. För Eskilstunas jazzpublik är Jan något av en favorit och hit kommer han med sin nya trio och begår här sin världspremiär. Han är dessutom nyutnämnd till något så exklusivt som ”International Steinway Artist”. Till Contrastscenen kommer Jan efter dels en turné i USA och dels en längre turné i Europa. Han har givit ut ett 30-tal skivor i eget namn efter en enastående karriär sedan han ”upptäcktes” i Blekinge av Arne Domnérus en gång i tiden. Vi får höra standardlåtar och Jans egna kompositioner. Trion består av Jan Lundgren – piano, Mattias Svensson – bas och Zoltan Csörsz Jr – trummor.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).

Söndag 20 april kl 16.00 – Contrast
CASABLANCA BIG BAND
och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 23 april kl 19.30 – Teatern
JACQUES WERUP
och SKÅNSKA SWINGELITEN
”Ballad för en man – en poesikonsert i jazzton”

Jacques Werup är en av våra stora poeter. Tillsammans med en kvartett ypperliga jazzmusiker gör han en personlig väv av sina texter och ett dussin odödliga låtar, som står på jazzens repertoar. Jacques Werup och Skånska Swingeliten trollbinder sin publik, och gör det med väldigt enkla medel. Verbalt och småroligt med självironi och distans sprättar Werup upp minnenas bok och visar på de där kapitlen från brytningstiden, då den 20-årige ynglingen skulle bli man. Werup är en improvisationernas mästare och betryggande opålitlig. Bakom honom finner vi dock en kvartett mycket pålitliga musiker, Skånska Swingeliten, som består av Leif Blunck – trumpet, Frans Sjöström – bassaxofon, Bob Stalin – piano och Johan Bergström – slagverk.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll.
Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-710 70 00).
Medarrangörer: Folket, Tontroll och Sparbanksstiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

UPP