Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns Evenemangsguiden
där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

F Ö R K Ö P
Biljetter till samtliga arrangemang kan förköpas hos
Eskilstuna Turistbyrå, Rademachersmedjorna
Rademachergatan 50, Eskilstuna.
Telefon: 016 - 10 70 00
Förköpsavgift tillkommer.

PDF-fil med Eskilstuna Jazzklubbs höstprogram 2007

Tillbaka till historik

Fredag 14 september kl 20.00 - Konserthallen
THE REAL GROUP
Jazzklubben har under flera år och på mångas begäran försökt att få till stånd en konsert med The Real Group i Eskilstuna. Gruppen har som bekant en mycket bred repertoar och har uppträtt i vitt skilda sammanhang. Sedan de lämnade Kungliga Musikaliska Akademien 1984 har de hunnit göra över 2 000 konserter och sålt över 500 000 skivor. De har blivit utnämnda till världens bästa vokalgrupp av den globalt täckande organisationen CASA (Contemporary A Cappella Society of America) och har genom åren fått en mängd andra utmärkelser, som tidigare gått till grupper som Singers Unlimited, Manhattan Transfer och Take 6. De har för övrigt nyligen varit värdar för en världsomfattande vokalfestival i Söul i Sydkorea. Gruppen består av Katarina Henryson – alt, Johanna Nyström – sopran, Anders Jalkéus – bas, Peder Karlsson – baryton och Anders Edenroth – tenor.
Entré: 250 kr för medlem i EJK eller Tontroll. Övriga: 280 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarr.: Kulturföreningen Tontroll och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Onsdag 19 september kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Niclas Ericson – trumpet, Lenne Lehtonen – piano, Dan Lehtonen – bas och Mattias Eriksson - trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Torsdag 20 september kl 20.45 - Centrum-biografen
”BUENA VISTA SOCIAL CLUB”
I samarbete med Eskilstuna Filmstudio presenterar vi den hyllade och prisade filmen ”Buena Vista Social Club”. Gitarristen och kompositören Ry Cooder åkte 1996 till Cuba för att samla ihop några av de största namnen från salsans guldålder på 30-, 40- och 50-talen och dokumentera denna musikens och dansens guldålder i Havanna. Tillsammans skapade de dels det Grammy-belönade albumet ”Buena Vista Social Club” och dels 1999 den Oscars-nominerade filmen med samma namn. Musikaliskt bjuder filmen på latin, jazz och salsa.
Regissör är Wim Wenders.
Fri entré för medlem i EJK mot uppvisat medlemskort.
Huvudarrangör: Eskilstuna Filmstudio
Filmens längd: 1 tim 45 min. Barntillåten.
OBS! Biografen Centrum

Onsdag 26 september kl 19.30 - Contrast
”RED MITCHELL – I VÅRA HJÄRTAN”
Basisten Red Mitchell skulle den 20/9 ha fyllt 80 år och det kommer att uppmärksammas på flera håll i vårt land. Skivor kommer att utges med material från flera minnesvärda LP och CD med nytt ännu opublicerat material. Fasching kommer att ha en liten ”Red-Festival” över två dagar. Konserthus och jazzklubbar kommer att kunna presentera en trio bestående av Red’s favoritpianist Roger Kellaway (boende i USA), basisten Georg Riedel och trumpetaren Jan Allan. Red betydde mycket för svensk jazzmusik under sin 25-åriga vistelse i Sverige. Oräkneliga var de amerikanska stjärnor, som han förde hit för att skapa kontakt mellan de båda jazzkulturländerna USA och Sverige. I våra hjärtan har vi också sparat en magisk konsert på Strömsholms Slott med Red, Kellaway och Lars Färnlöf. Vi kommer att bjudas på musikaliskt materal av Red, Kellaway och Georg Riedel samt även några låtar från Lars Färnlöfs penna.
Entré: 120 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga 150 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: Folket.

UPP

Onsdag 3 oktober kl 19.30 - Konserthallen
THE BIG CHRIS BARBER BAND
Trombonisten Chris Barber, född 1930 i England, är något av en institution i jazzvärlden efter att ha spelat och turnerat runt om i världen i över 50 år. Vem minns inte ”Petite Fleur” – melodin som Chris Barbers Band låg listetta med i Sverige i hela 13 veckor 1959? Den legendariske Chris Barber leder här sitt 11 man starka band med 7 blåsare i frontlinjen. Förmodligen världens förnämsta tradjazzband. Vi bjuds naturligtvis på musik från New Orleans och då bland annat ”Bourbon Street Parade”, som fortfarande är bandets signaturmelodi, och ”Chimes Blues” . Det blir också tidig musik av Duke Ellington (”Black & Tan Fantasy” och ”Jubilee Stomp”), Sidney Bechets ”Petite Fleur”, musik av Bob Crosby (”Big Noise from Winnetka” och ”South Rampart Street Parade”), blues av Sonny Terry och Brownie Mc Gee, soul (Joe Zawinul’s ”Mercy Mercy Mercy”) och själfull blues såsom Miles Davis’ ”All Blues”…… och troligen också ”When the Saints”. The BIG Chris Barber Band kombinerar alla de här ingredienserna till en kväll av spännande Jazz och Blues. Stor underhållning!
Entré: 225 kr med Kuriren-Kort eller medlem. Övriga: 280 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

Onsdag 10 oktober kl 19.30 - Contrast
DEBORAH BROWN
med ANDREAS PETTERSSON KVARTETT

På begäran får vi åter höra den amerikanska sångerskan Deborah Brown från Kansas City i sällskap med Andreas Pettersson kvartett. Från en recension vid hennes förra besök år 2000 i Eskilstuna citerar vi bland annat följande: ”Efter konserten står det utom allt tvivel att -Deborah Brown är en värdig representant för jazzstaden Kansas City. Dessutom är hon en synnerligen angenäm bekantskap, som i många avseenden påminner om Ella Fitzgerald. Hon sjunger rent intill det smärtsamma och när hon glider på tonerna så framkallar hon just den där kontrollerade dissonansen, som gör att man upplever behagfulla rysningar utefter ryggraden. Hon levererar, liksom Ella gjorde, en mjuk, dynamisk scatsång, som förefaller vara det mest naturliga sättet i världen att kommunicera med.” Deborah är utan tvivel en mycket stor sångerska i alla bemärkelser. Standardlåtar från den amerikanska sångbokan är kvällens meny. Hon har här bästa tänkbara sällskap i form av gitarristen Andreas Pettersson kvartett. Han är nyligen hemkommen från en succéfylld turné i USA med sin nyligen släppta och rosade skiva ”Gershwin On Guitar”. Bakom Deborah och Andreas hör vi Daniel Tilling – piano, Martin Sjöstedt – bas och Ronnie Gardiner – trummor.
Entré: 140 kr för medlem i EJK / Övriga 160 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: SméJournalen.

UPP

JazzFest 2007
17-20/10
Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Eskilstuna Kultur,
ABF, Sörmlands Musik & Teater, SparbanksStiftelsen Rekarne,
Kulturföreningen Tontroll och Kommunala Musikskolan.

Onsdag 17 oktober 2007 kl 15.00 - Konserthallen
Skolkonsert/Clinic med Magnus Lindgren Jazztraxx
Under ledning av Stålforsskolans Musikklasser arrangeras i samarbete med Rikskonserter, Sörmlands Musik & Teater samt Eskilstuna Jazzklubb en skolkonsert, som Gymnasieskolan vid S:t Eskil (”esteterna”), Stålforsskolans Musikklasser och andra musikskolor i Eskilstuna har inbjudits till.
JazzTraxx är ett annorlunda projekt. En av Sveriges främsta unga jazzmusiker, Magnus Lindgren, bjuder tillsammans med sitt band in till en jazzens ”melodifestival”. Dagtid ger de skolkonserter. På repertoaren står då moderna poplåtar i gruppens egna versioner men också jazzklassiker, som eleverna i ett interaktivt arbete ar röstat fram som sina favoritåtar. Bland titlarna återfinns ”Night in Tunisia”, Take Five”, ”When you´re smiling”, ”St Thomas”, ”Caravan”, ”Birdland”, ”Mack the Knife” och “So What”.
"Meningen med Jazz Traxx är att ge en glimt av vad jazz kan vara och att det är både kul och spännande", säger Magnus Lindgren.

Onsdag 17 oktober kl 19.30 - Contrast
MAGNUS LINDGREN JAZZTRAXX
med CHRISTINA GUSTAFSSON

Sångerskan Christina Gustafsson skivdebuterade först i år med ”Moments Free” efter att under många år ha frilansat som sångerska. Jazzmusiken introducerades tidigat för henne av bland andra hennes äldre syster Rigmor Gustafsson, som hör till Sveriges mest kända jazzsångerskor. Skivan har fått lysande recensioner och här kommer Christina tillsammans med en av den svenska jazzens unga galjonsfigurer – saxofonisten Magnus Lindgren. Övriga musiker är Ludwig Berghe – piano, Lars Ekman – bas och Jonas Holgersson – trummor. Vi får höra musik av Magnus och Christina blandat med jazzstandards och några av dagens poplåtar presenterade i jazzdräkt.
Entré: 90 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga 120 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: Folket och Sörmlands Musik & Teater.

Torsdag 18 oktober kl 19.30 - Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för nionde året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Medarrangör: Kamratföreningen Helnoten.
Fri entré - Öppet kafé.

Fredag 19 oktober kl 19.30 - Teatern
SOFIA KARLSSON
med ”VISOR FRÅN VINDEN”

Grammis- och guldskivebelönade Sofia Karlsson kommer till Eskilstuna och Teatern med sitt band. Hon fick år 2005 belöningarna för sin CD ”Svarta Ballader”. Sedan dess har hon nu också spelat in den nya och mycket kritikerrosade skivan ”Visor från vinden”. När Sofia nu äntligen gästar Eskilstuna bjuder hon på en varierad repertoar med material från nya skivan och andra sånger ur den svenska visskatten. Missa inte denna möjlighet att lyssna på en av våra verkligt stora vissångerskor av idag.
Entré: 180 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK eller Tontroll.
Övriga: 220 kr.
Förköp hos Eric Nilsson Musik (016-13 75 00).
Huvudarrangör: Kulturföreningen Tontroll.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Lördag 20 oktober - Contrast
TUNAJAZZEN’07 - 22 år
med utdelning av stipendiet ur Börje Fredrikssons Minnesfond
Ett 10-tal jazzgrupper framträder under hela dagen.
Se detaljerat program ->
Mat och dryck serveras av restauratör

UPP

Onsdag 24 oktober kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Leif Linnskog – saxofon, Johannes Rytzler – piano, Stefan Käck – bas och Urban Lindé - trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 26 oktober kl 20.00 - Teatern
”A TRIBUTE TO COUNT BASIE”
med CLAES JANSON och SANDVIKEN BIG BAND
Sångaren Claes Janson kommer här med ett av vårt lands främsta storband - Sandviken Big Band - och hyllar Count Basie.
Vi får höra den klassiska Basie-repertoaren med idel kända melodier. Material från den världsberömda ”Atomplattan” med bland annat ”Splanky” och ”April in Paris” står naturligtvis på programmet. Vi kan utlova en riktig högtidskväll för alla älskare av svängig storbandsjazz.
Entré: 225 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK / Övriga: 280 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

UPP

Onsdag 7 november kl 19.30 - Contrast
EMILY McEWAN
med KJELL FERNSTRÖM KVARTETT

Sångerskan Emily McEwan är vårt nyaste stjärnskott på den vokala jazzhimlen. Hon kommer här tillsammans med Kjell Fernström – piano, Claes Askelöf – gitarr, Per Nilsson – bas och Ronnie Gardiner – trummor. Repertoaren är standardlåtar ur ”The Great American Song-Book. Tidningen Barometern skriver: ”Standards i egen skön tappning och framförda så att publiken nästan tappade andan. Make till röst och frasering får vi leta efter.”
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: SméJournalen.

Onsdag 14 november kl 19.30 - Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Anders Andersson – vibrafon, Ola Molander – gitarr, Pal Johnson – bas och Mattias Borgh - trummor.
Kontaktperson är David Ehrlin på telefon 0703 – 67 17 30.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Söndag 18 november kl 16.00 - Contrast
CASABLANCA BIG BAND
och
MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

UPP

Onsdag 21 november kl 19.30 - Contrast
PATRIK BOMAN 7 PIECE MACHINE
Repertoaren omspänner tiden från New Orleans till 1990-talet. Musiken finns representerad på bandets tre inspelade skivor. Den första skivan med samma namn som gruppen blev för övrigt vinnare av ”Gyllene Skivan” (OrkesterJournalens pris för bästa jazzskiva år 2000). Samma år belönades också gruppen med Sveriges Radio P2’s pris ”Jazzkatten” (Årets Grupp 2000).
De musikaliska rötterna finns i bebop-traditionen och 1960-talsjazzen. Musiken är komponerad och arrangerad av Patrik Boman och framförs av 8 musiker ur den allra yppersta svenska jazzeliten, eller vad sägs om Karl Olandersson – trumpet, Magnus Viklund – trombon, Per ”Texas” Johansson – klarinetter och saxofoner, Karl Martin Almqvist – tenorsax och flöjt, Peter Nordahl – piano, Patrik Boman – kontrabas, Daniel Fredriksson – trummor och Magnus Persson – percussion.
Entré: 90 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga 120 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: Folket.

Lördag 24 november - Lokomotivet m.fl. scener
ESKILSTUNA VÄRLDSMUSIKFESTIVAL ’07
Musik och andra aktiviteter på flera olika scener under hela dagen. Bland annat får vi höra musikgruppen Väsen.
Detaljerat program kommer senare.
Huvudarrangörer: Eskilstuna Kommun, SR P4 Sörmland, Landstinget Sörmland i samarbete med Kulturföreningen Tontroll, Eskilstuna Jazzklubb och många andra.

Utförlig information ->

Onsdag 28 november kl 19.30 - Konserthallen
”A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER och SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION
Jan Slottenäs storband firade häromåret sitt 20-årsjubileum. Vid sina framträdanden 2004, 2005 och 2006 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i hela landet med sin ”Christmas Show”. Vi får då dels höra melodier ur Glenn Millers repertor såsom ”Moonlight Serenade” och ”In The Mood” och dels julmusik såsom ”White Christmas”, ”Jingle Bells” och ”The Christmas Song”. I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Samuela, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation. Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990. Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK / Övriga: 300 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarr.: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.

UPP

Onsdag 5 december kl 19.30 - Contrast
RODITI – IGNATZEK – RASSINFOSSE TRIO
Den som gillar Chet Baker får inte missa den här konserten. Den världsberömde brasilianske trumpetaren Claudio Roditi, den tyske pianisten Klaus Ignatzek och den internationellt välkände belgiske basisten Jean-Louis Rassinfosse har spelat tillsammans i 20 år. Oräkneliga konserter och 15 gemensamma CD-skivor är resultatet av deras samarbete. Under sin turné 2007 presenterar de sin senaste CD ”Reflections”. Trions musik består av standardlåtar, egna kompositioner och latinjazz. Deras repertoar präglas naturligtvis också av det 10 år långa samarbetet mellan Chet Baker och Rassinfosse.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).

Onsdag 12 december 19.30 - Contrast
MIMMI HAMMAR med BERNT ROSENGREN KVARTETT
Tillsammans med sångerskan och trombonisten Mimmi Hammar möter vi här tenorlegenden Bernt Rosengren och en kokande trio bestående av Stefan Gustafsson – piano, Hans Backenroth – bas och Bengt Stark – trummor. Repertoaren är standardlåtar och femtio- och sextiotalsjazz, när den är som bäst.
Entré: 90 kr med Folket-Kort eller medlem i EJK / Övriga 120 kr.
Förköp hos Turistbyrån (016-10 70 00).
Medarrangör: Folket.

UPP

Tillbaka till historik