Du hittar programmet även på Eskilstuna Kommuns evenemangssida

Evenemang i Eskilstuna

där du också kan finna många andra intressanta arrangemang.

Arrangörer: Eskilstuna Jazzklubb, Eskilstuna Kultur, Statens Kulturråd, ABF m.fl.

Förköp
sker normalt hos ROCKS i CityHuset, 016 - 12 00 03,
Kungsgatan 24, 632 20 Eskilstuna.
Förköpsavgift tillkommer.

Tillbaka till "Historik"

September - Oktober - November - December

Onsdag 21 september kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Cecilia Ringqvist – sång, Nicklas Ericson – trumpet, Anders Andersson – vibrafon, Martin Sundström – bas och Marcus Lewin – trummor.
Kontaktperson är Martin Sundström på telefon 0705–61 65 76.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen
!

Onsdag 28 september kl 19.30 - Contrast
”A TRIBUTE to DJANGO REINHARDT”
med HOT CLUB DE SUEDE

Andreas Öberg har de senaste åren seglat upp som en av de mest uppmärksammade och hörvärda jazzgitarristerna i Django Reinhardts fotspår. Ett tydligt tecken på det är, att han tagits emot med öppna armar på flera stora Django-festivaler i Frankrike. Ett annat är att han 2004 fick ta emot det prestigefyllda Gevaliapriset. Med sin trio Hot Club de Suède förvaltar och förnyar han den speciella stil, Jazz Manouche, som skapades och spelades av Django Reinhardt, som var en av de stora stilbildarna i jazzen från trettiotalet och framåt. I trion ingår även Gustav Lundgren – gitarr och Hampus Lundgren – kontrabas.
Entré: 90 kr med Folket-kort eller medlem i EJK/Tontroll.
Övriga: 120 kr. — Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
Medarrangörer: Tontroll, Folket och Sörmlands Musik & Teater.

UPP


JazzFest 2005
TunaJazzen - 20 år
5-9/10

Eskilstuna Jazzklubb i samarbete med Eskilstuna Kultur, ABF och SparbanksStiftelsen Rekarne

Onsdag 5 oktober kl 19.30 - Teatern
"A TRIBUTE to OSCAR PETERSON"
ULF WAKÉNIUS med KJELL ÖHMAN TRIO

Gitarrvirtuosen Ulf Wakénius, som även ingår i Oscar Petersons kvartett, framträder här i sällskap med en av den svenska pianojazzens stora personligheter Kjell Öhman och hans trio. Här hyllar man Oscar Peterson, som i år fyller 80 år. Att det kommer att svänga rejält i hans anda garanterar Hans Backenroth - bas och Joakim Ekberg - trummor. Wakénius turnerar dessförinnan under sommaren tillsammans med Oscar Peterson på dennes 80-årsturné, som tog sin början i Royal Albert Hall i London den 1 juli.
Entré: 160 kr för medlem i EJK. Övriga 190 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.

Torsdag 6 oktober kl 19.30 - Contrast
HELNOTEN
En succé lär ju vara svår att upprepa, men här tvekar vi inte det minsta att för sjunde året i rad presentera En helkväll med Helnoten. Vi bjuds på bl a swing och mainstream presenterat av flera lokala musikaliska konstellationer.
Medarrangör: Kamratföreningen Helnoten.
Fri entré - Öppet kafé.

Lördag 8 oktober - Contrast
TUNAJAZZEN - 20 år
med utdelning av stipendiet ur Börje Fredrikssons Minnesfond
Ett 10-tal jazzgrupper framträder under hela dagen.
Se programmet!
Mat och dryck serveras av Restaurang Ektorpsgården.

Söndag 9 oktober kl 18.00 - Teatern
JACK VREESWIJK
En önskekonsert för såväl Jazzklubbens, Tontrolls som all annan publik. Sångaren Jack Vreeswijk har utvecklats till en driven gitarrist med influenser från visa, blues, rock och latinamerikansk musik. Hans musikaliska resa har tagit honom genom punk, rock’n’roll och visa för att slutligen hamna i den egensinniga, bluesinfluerade musik han idag representerar. Han har spelat i många konstellationer och i egna band för att 1996 ta det första steget som soloartist med albumet ”Is i magen”. Förra året kom Jacks andra album ”Underbart”, som på många sätt skiljer sig från debuten. Tillsammans med gitarristen och munspelaren Love Tholin har Jack nu hittat det nakna uttryck, som han själv känner lämpar sig bäst för det han vill förmedla. Jack kommer att presentera dels musik av Cornelis och dels eget material. Musiken känns igen och det vackra vemodet ger känslan av att Jacks och Cornelis musik tar tag i varandra.
Entré: 140 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK / Tontroll. Övriga: 180 kr. Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus.
Medarr: Kulturföreningen Tontroll och Eskilstuna-Kuriren.


UPP

Onsdag 12 oktober kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Mattias Green – trumpet, David Ehrlin – saxofon, Jerry Gavelin – piano, Pal Johnson – bas och Janne Mårtensson – trummor.
Kontaktperson är Martin Sundström på telefon 0705–61 65 76.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Fredag 21 oktober kl 20.00 - Teatern
PUTTE WICKMAN och VIKTORIA TOLSTOY
med CLAES CRONA TRIO

Vår svenske världsartist och klarinettist - Putte Wickman - möter en av vår tids allra förnämsta sångerskor – Viktoria Tolstoy. Med glimten i ögat och med stor musikalitet får vi höra dem framföra välkända melodier ur jazzens standard- repertoar tillsammans med Claes Crona Trio. Det betyder Claes Crona – piano, Jörgen Smeby – bas och Pétur ”Island” Östlund – trummor.
Entré: 190 kr med Kuriren-Kort eller medlem i EJK / Övriga:220 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
OBS! Eskilstuna Teater. Två set med paus .
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.

Onsdag 26 oktober kl 19.30 - Contrast
STOCKHOLM JAZZ ORCHESTRA
”We remember Jaco Pastorius”
Världens bästa storband? Många påstår det och vi hittar säkert inget storband med så många kompetenta solister. På trumpet får vi höra Peter Asplund, Gustavo Bergalli, Karl Olandersson, Jan Kohlin och Fredrik Norén. Trombonsektionen innehåller Bertil Strandberg, Magnus Svedberg, Anders Wiborg och Magnus Viklund. I saxsektionen finner vi Karl-Martin Almqvist, Robert Nordmark, Johan Hörlén, Magnus Blom och Neta Norén. Rytmsektionen består av Jukkis Uotila – piano, Timo Hirvonen – elbas, Jussi Lehtonen – trummor och Rafael Sida – slagverk.
Jaco Pastorius har långt efter sin död ett stort inflytande på dagens elbasister. När han släppte sin första egna skiva 1976 var han en sensation både tekniskt och musikaliskt. Han spelade med bl.a. Weather Report, Joni Mitchell samt ledde egna små och stora band. Hans musik lever i allra högsta grad och det vill Stockholm Jazz Orchestra visa under den här turnén. Det mesta av musiken, som vi får höra, är från Pastorius penna.
Entré: 120 kr för medlem i EJK / Övriga 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).

UPP

Onsdag 2 november kl 19.30 - Contrast
”A TRIBUTE to LOUIS ARMSTRONG” med JAZZIN´ JACKS
Äntligen är dom här igen! Att Jazzin´ Jacks från Helsingborg verkligen är publikens band såg vi förra gången på Contrast år 2000. Bandet bildades 1981 och är ett av Sveriges populäraste och mest bokade tradjazzband med många engagemang också ute i Europa och USA. I hög grad har bandet inspirerats av Louis Armstrong All Stars från 1950-talet, vilket också framgår av deras många skivinspelningar. Sextetten består av Jack Andersson – trumpet, Hans Ingelstam – trombon, Lasse Karlsson – klarinett och sång, Gunnar ”Caesar” Andersson – piano och sång, Karl Kronqvist – bas och Anders Lagerlöf – trummor.
Entré: 120 kr för medlem i EJK / Övriga 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
Medarrangör: SméJournalen.

Onsdag 9 november kl 19.30 – Contrast
JAM-KVÄLL
Ta med ditt instrument och jamma med vårt husband, som ikväll består av Ola Sjönneby – trumpet, Lars Ydgren – saxofon, Philip Neterowicz – piano, Nisse Palm – bas och Johan Carlsson – trummor.
Kontaktperson är Martin Sundström på telefon 0705–61 65 76.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 16 november kl 19.30 - Contrast
SLIDING HAMMERS med RONNIE GARDINER
Vem minns inte succéerna med Sliding Hammers på Contrast hösten 1999 och våren 2002? Nu är bandet tillbaka på mångas begäran. Garanterat svängig jazz utlovas med denna grupp, som leds av de två trombon-spelande systrarna Karin Hammar och Mimmi Pettersson Hammar, som även bryter den instru-men-tala musiken med en eller annan sånglåt. Kompet består av Daniel Tilling – piano, Martin Höper – bas och Ronnie Gardiner – trummor. En utpräglad scennärvaro och musikalitet kännetecknar bandet, som bl.a. hämtar musiken ur de kända trombonisterna Jay and Kais duomapp. De bjuder även på annat välbekant material ur swing- och mainstreamrepertoaren samt egna alster.
Entré: 120 kr med Folket-kort eller medlem i EJK. Övriga: 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
Medarrangörer: Folket och Sörmlands Musik & Teater.

UPP

Söndag 20 november kl 16.00 - Contrast
CASABLANCA BIG BAND
och MUSIKSKOLANS IMPROVISATIONSGRUPPER

Musikskolans elever får här chansen att visa upp sig under en hel konsert i två set. Dels får vi höra flera improvisationsgrupper i mindre konstellationer och dels lyssnar vi till Musikskolans storband, Casablanca Big Band, som spelar fusion och jazz med ungdomlig intensitet och glöd.
Medarrangör: Kommunala Musikskolan.
Fri entré – Öppet kafé – All publik välkommen!

Onsdag 23 november kl 19.30 - Konserthallen
”A CHRISTMAS SHOW IN A GLENN MILLER MOOD”
JAN SLOTTENÄS STORBAND med SÅNGSOLISTER och SÅNGKVARTETTEN THE INFOURMATION

Jan Slottenäs storband firar i år sitt 20-årsjubileum. Vid sitt framträdande 2004 i Konserthallen lockade man en så stor publik att alla faktiskt inte fick plats. Önskemålen har varit starka att ta hit dem för en ny konsert så snart som möjligt. Under november och december turnerar man i hela landet med sin ”Christmas Show”. Vi får då dels höra melodier ur Glenn Millers repertor såsom Moonlight Serenade, In The Mood och Pennsylvania 6-5000 och dels julmusik såsom White Christmas, Jingle Bells och The Christmas Song. I en mycket fyllig konsert presenteras musiken av Jan Slottenäs Storband (17 man) och av sångerskan Linda Leje, sångarna Jens Berggren och Mikael Wikström samt sångkvartetten The Infourmation.
Epitetet ”Sveriges Glenn Miller Orkester” fick Jan Slottenäs Storband av Bosse Stenhammar och Sveriges Radio efter orkesterns första säsong på Mosebacke 1990. Storbandet bildades av Jan Slottenäs 1985. Alltsedan starten har Jan medvetet profilerat orkestern med inriktning på Glenn Millers musik och idag innehåller storbandets mapp en ansenlig Glenn Miller–repertoar. Bandet har även spelat med många kända svenska artister såsom t.ex. Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Thuresson, Charlie Norman, Sylvia Vrethammar, Roger Pontare, Meta Roos, Lill-Babs, Christer Sjögren, Charlotte Nilsson, Malena Ernman m.fl. Köp din biljett i tid, för man har för vana att spela för utsålda hus.
Entré: 250 kr med Kuriren-Kort eller medlem i Jazzklubben.
Övriga: 280 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
OBS! Konserthallen, Stålforsskolan. Två set med paus.
Medarrangörer: Eskilstuna-Kuriren och SparbanksStiftelsen Rekarne.

Onsdag 30 november kl 19.30 - Contrast
JANNE ”LOFFE” CARLSSON 4
Innan Janne Carlsson blev ”Loffe” med hela svenska folket, när han i början av 1970-talet spelade en av huvudrollerna i TV-serien ”Någonstans i Sverige”, var han en av våra bästa jazztrummisar. Han spelade med Dexter Gordon, Johnny Griffin, Don Byas m.fl. och var också ena halvan i duon Hansson & Karlsson. Han har nu åter satt sig bakom trummorna och med sina ”playmates” spelat in en nyligen släppt och mycket rosad CD – ”My one and only love”. Vi bjuds bland annat på många standardlåtar från hardbop-eran. Huvudsolister är Ulf Andersson med sitt mogna och mångfacetterade tenorsaxspel och Ewan Svensson med sitt delikata och känsliga gitarrspel. Basisten Jesper Andersson ser tillsammans med ”Loffe” till att det svänger rejält.
Entré: 120 kr för medlem i EJK / Övriga 150 kr.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).
Medarrangör: SméJournalen.

UPP

Onsdag 7 december kl 19.30 - Contrast
LINDGREN GRINDERS med HÅKAN BROSTRÖM
Magnus Lindgren kan tyvärr inte komma den här gången, men vi har både pappa Börge och broder Fredrik på plats för att se till att det blir en riktig svängfest med orgeljazz i högsätet. Håkan Broström, som är en av vår publiks stora favoriter, hör vi på altsax och sopransax. Fredrik Lindgren bjuder på Armstronginspirerad sång och spelar trumpet och flygelhorn.Vi hör också Janne Landegren – bas, gitarr och sång samt Jim Ellis – trummor och sång. Börge Lindgren hanterar sin Hammond B3 på ett sätt, så att man nästan känner närvaron av organisterna Jimmy Smith och Jack McDuff. Repertoaren domineras av välkänd musik och standardlåtar med hög svängfaktor.
Förköp hos ROCKS i CityHuset (016-12 00 03).

Torsdag 8 december kl 20.45 - Centrum-biografen
”RAY” – Filmen om Ray Charles
I samarbete med Eskilstuna Filmstudio presenterar vi den hyllade och prisade filmen ”Ray”. Den beskriver den blinde pianisten och sångaren Ray Charles väg från hans fattiga uppväxt i Södern i USA till en av de mest framgångsrika och nyskapande soul- och bluesmusikerna. Filmen belönades med två Oscar – bl.a. Jamie Foxx (bästa manliga huvudroll) för hans makalösa rolltolkning – och nominerades till ytterligare fyra, bl a för bästa film. Ray är en fantastisk och inspirerande berättelse om både motgångar och framgångar. Från den trevande starten till det internationella erkännandet trotsade Ray Charles omöjliga odds och förändrade musiken för årtionden framöver. Ray är en underhållande, livfull och oförglömlig film, som kombinerar en fängslande berättelse med skådespeleri i världsklass och lysande musikaliska insatser. Regissör är Taylor Hackford.
Biljettpris: 50 kr för medlem i EJK.
Huvudarrangör: Eskilstuna Filmstudio.
Filmens längd: 2 tim 32 min. Från 11 år.
OBS! Biografen Centrum.

UPP

UPP

UPP